EA haalt klassieke game Syndicate Wars uit de handel

Electronic Arts heeft GOG.com opdracht gegeven om vier van zijn games van de gamewinkel af te halen. Dat zijn Ultima Underworld 1+2, Syndicate Plus en Syndicate Wars. Die laatste is straks nergens meer nieuw, digitaal te koop.

"We willen jullie informeren dat, op het verzoek van de uitgever, deze games niet meer verkrijgbaar zijn in onze gamewinkel vanaf maandag 28 juni", vertelt GOG in de korte aankondiging van de wijziging. Electronic Arts is de uitgever van alle vier games. De games en gameset zijn momenteel afgeprijsd en kosten 1,29 euro per stuk.

Beide delen van Ultima Underworld en de eerste Syndicate zijn te vinden op Origin, EA's eigen online winkel. Wat betreft de verkrijgbaarheid van die games is er dus minder aan de hand, maar de vraag is wel in hoeverre die versies hetzelfde zijn. GOG maakt de games niet alleen beschikbaar, maar sleutelt er ook aan om ze speelbaar te maken en houden op veel verschillende besturingssystemen en hardware. Ook zijn ze bij GOG drm-vrij en verwerkt het desnoods zelfs door fans gemaakte patches in de spellen. GOG vertelde over het proces om oude games te 'restaureren' in een documentaire, geproduceerd door Noclip, in 2018.

Naast Syndicate Wars is de American Revolt-uitbreiding van Syndicate ook niet op Origin te koop. Mogelijk brengt EA de straks ontbrekende game en uitbreiding op een later moment alsnog naar Origin. Daarover is op dit moment niets bekend. Kotaku heeft EA in ieder geval om een reactie gevraagd, maar heeft op het moment van dit schrijven geen antwoord gehad.

Syndicate Wars (1996)

Door Mark Hendrikman

Redacteur

26-06-2021 • 14:01

80 Linkedin

Reacties (80)

Wijzig sortering
Doe dan ook de GOG.com versie: https://www.gog.com/game/satellite_reign

momenteel in de summer sale maar €3.69
Wat is het verschil tussen Steam en GOG?

Zelf gebruik ik het meeste Steam.
Om maar even te beginnen waarin ze gelijk zijn:
Het zijn beide primair digitale winkels waarin je games (en andere producten) toevoegt aan je account door ze te kopen.
Allebei ondersteunen ze trophies/achievements.
Spellen automatisch up-to-date houden gebeurt bij allebei alleen via de launcher.

Dan de verschillen:
Het grootste verschil is dat de games bij GoG altijd DRM-vrij zijn.
Je kan ze dus downloaden en vervolgens installeren waar je wilt zonder internet of licentiecode.

De accessoires zijn bij GoG meestal uitgebreider dan bij Steam. Denk daarbij aan artwork, booklets en soundtracks.

GoG doet meer moeite om spellen compatibel te houden met moderne systemen. Daarbij wordt onder andere gebruik gemaakt van fan-patches. Hierdoor krijg je bij GoG meestal de best mogelijke versie van oudere spellen zonder er extra moeite voor te hoeven doen.

Steam spellen zijn vaak beter up-to-date gehouden dan dezelfde spellen op GoG.
Je ziet de spellen op GoG meestal een weekje (soms meer) achterlopen wat beschikbare versie betreft.

Bij Steam moet je altijd de client gebruiken om spellen te downloaden.
Bij GoG kan je spellen ook rechtstreeks downloaden vanuit de browser.
Dat maakt de Steam launcher verplicht, die van GoG (Galaxy) niet.

Steam heeft meer diensten geïntegreerd in de launcher dan GoG. Of je dit een voordeel of nadeel vindt is natuurlijk persoonlijk.
Zelf vindt ik bijvoorbeeld de workshop van Steam goed en slecht tegelijk.
Goed omdat het super werkt voor Steam-spellen.
Slecht omdat het niet werkt voor spellen buiten Steam en dus vendor lock-in veroorzaakt.

Dat zijn de verschillen die ik uit mijn hoofd kan noemen.

[Reactie gewijzigd door renezaal op 28 juni 2021 10:28]

Dit spel is meerdere keren gratis uitgegeven.
Onder andere via Humble bundle.
https://isthereanydeal.com/game/satellitereign/info/

Ik had er 3 keys van, 1 gebruikt, 2 weg gegeven.

Als je goed zoekt valt hij vast nog wel ergens gratis of voor bijna niks te krijgen.
Ik ben backer vanaf dag 1 voor deze game, en het is zeker het waard. Het is absoluut dezelfde 'style' en gevoel van de originele syncate (en wars), met een paar zeer leuke extra's (zoals cover).
Ik kende dit spel niet maar het ziet er meer "Syndicate-achtig" uit dan Syndicate Wars. Bedankt voor de tip. ;)
Tof! Ik kende de titel ook nog niet, dankje.
Geweldige game, sfeertje is top, gameplay op verschillende manieren erg tof. Je kunt stealth maar met wat ervaring is ook rambo gameplay prima te doen.
Snel nog even in de GOG lijst gemikt. Ze zijn in de aanbieding voor €1,29 per stuk.

https://www.gog.com/game/syndicate
https://www.gog.com/game/syndicate_wars
https://www.gog.com/game/ultima_underworld_1_2

Meteen een kleine classic gaming spree met wat Lucasarts en Sierra spellen.

Sommige van die spellen heb ik al één of meer keer in bezit (fysiek, steam etc) maar gek genoeg voelt mijn GOG library meer als mijn retro archief dan mijn steam library.

Plus ik heb veel van die spellen in de jaren tachtig en negentig illegaal gespeeld, dus wellicht dat er wat schuldgevoel aan gekoppeld is ;)
Heb veel lol gehad aan de spellen, maar kan mij niet voorstellen dat ik er nu hetzelfde plezier uit kan halen.

Daarom heb ik mij niet laten verleiden door je post 😅 Soms zijn dingen beter als herinnering.
Ik kan het wel een beetje voorstellen. Heb laatst nog een half weekend opgeofferd voor Space Quest 2 en ben nu bezig met Kings Quest 3.
Als kind was ik te stom om ze uit te spelen en begreep ik de helft van de teksten niet, dus het is niet volledig nostalgie. Plus de fan based remakes zijn gratis te downloaden.
Fan based remakes? Dat klinkt interessant. Nieuwe graphics? Nog steeds text based of point & click?
Je kunt de versies van Infamous adventures gratis downloaden. Is point & click en de graphics hebben dezelfde sfeer als het origineel. Sierra heeft VGA remakes, die zijn niet gratis maar relatief goedkoop. Ook de bekende Lucasfilm games kun je voor een paar euro aanschaffen.

[Reactie gewijzigd door Ablaze op 26 juni 2021 17:02]

Heb KQ3 vorig jaar nog uitgespeeld, voor het eerst.

Hetgeen mij het meeste opvalt is hoe kort die spellen wel niet zijn :)
Vroeger leken die oneindig lang (ook omdat we er slecht in waren en nooit verder geraakten), maar eigenlijk zijn die op een paar uurtjes uitgespeeld.
F5/F7 gaat nu dan ook een stuk sneller en kleur is ook prettig om te zien waar dingen liggen ;)
Ik koop retro games graag via GOG aangezien er een kans is dat het een door GOG gepatchte versie is. Voor exact dezelfde redenen ook, toch een beetje de "arme student" piraterij nog een beetje goedmaken :)

Westwood is ook goed vertegenwoordigt op GOG: Blade Runner en Nox zijn aanradertjes. En ik heb altijd een zwak gehad voor Legend of Kyrandia 3.
Denk niet dat veel van die 1,29 die je er nu voor betaald naar de werkelijke ontwikkelaar gaat, en dan nog is dat niet representatief voor de kosten die gemoeid waren met de ontwikkeling van de game.
Als je denk dat er nu (1,29) voor betalen goedmaakt dat je hem toen illegaal hebt gespeeld, dan hou je jezelf voor de gek.
De originele ontwikkelaars van deze spellen (Bullfrog en Origin Systems) bestaan beiden al heel lang niet meer dus het "naar de werkelijke ontwikkelaar gaan" zou het geld toch al niet. Er zijn trouwens ook zat mensen (zoals ik) die destijds wel het spel "full price" gekocht hebben en dat nu weer doen. In de eerste plaats vanwege het gemak van GOG maar ook met bepaalde hoop dat het er voor zorgt dat de spellen beschikbaar blijven en de franchises meer aandacht gaan krijgen.
Je maakt ook niets echt slecht, want ik weet niet of jij in het geld rolde in de jaren 80-90, maar veel van ons niet. We konden gewoon veel daarvan niet kopen.

Vergeet ook niet dat veel games uiteindelijk in de budgetbakken terecht kwamen voor misschien 10 gulden. Maar je vergeet dat het daar om fysieke producten ging:
10% voor persen/drukken cd/hoesje/manual
40% winkel
20% groothandel

Hield de uitgever er nog maar 30% aan over, dat is dus 3 gulden. = €1,36, dus zo een verschil is dat niet, ook al houd GOG waarschijnlijk 30% in als kosten...

En ten tijde van die games had een uitgever een veel grotere vinger in de pap dan nu met direct sales. De verwachting is dat er veel meer bleef kleven bij de uitgever dan nu bij veel releases.
Anders reageer je ff bloedserieus erop... 8)7
GOG is ook het retro archief ivm. Steam, sommige games die op beide platformen beschikbaar zijn/waren, waren niet speelbaar onder Steam en perfect speelbaar met GOG. Ik heb get gros van de echt oude games gewoon op GOG gekocht ipv. Steam. Het GOG archief staat nu op bijna 400 games.

In het geval van bv. Syndicate Wars had ik die ook fysiek, maar na de aankoop op GOG heb ik het gros van m'n oude games weggedaan, scheelde enorm veel ruimte in de kast!

Ik vind het fijne bij GOG ook gewoon de scans van de oude manuals en hintbooks!
Even heel snel mijn GoG account gechecken en heb gelukkig alle Syndicate en Ultima games. Was EA dus gelukkig jaren geleden al een stapje voor!
Is die de Syndicate die ook op amiga uit is gekomen? Geweldige nostalgie.
Nee, dat is Syndicate (en DLC american revolt), de toen nog isometrische variant. Dit was de 'opvolger' die volledig 3D was.
Je beschrijft Syndicate Wars.

Het artikel gaat ook over Syndicate Plus, en dat is inderdaad de game die op Amiga is uitgekomen in een editie met de expansion pack erbij @OFV
Ik vraag me zeer af of deze dan ook uit de library verdwijnt van mensen die het al hebben gekocht. Bij Steam gebeurd dat niet, maar eigenlijk nog niet eerder meegemaakt bij GOG. Alvast kopietjes veilig gesteld...
Nee blijft erin staan zoals op hun site staat:

https://www.gog.com/forum...cate_wars_delisting/page1

We’d like to inform you that, on publisher's request, Ultima Underworld 1+2, Syndicate Plus and Syndicate Wars will be delisted from our catalog on Monday, June 28th, 1 PM UTC.

For everyone who purchased the titles prior to delisting, they will remain in their GOG library.

Je kan hem vandaag en morgen nog kopen.. Maandag word hij gewoon van de hoofd verkoop site gehaald.. Van iedereen die de game in de library heeft zitten blijft hij erin staan..

Dus als je hem nog wilt hebben kopen nou je nog kan.

[Reactie gewijzigd door Robin4 op 26 juni 2021 22:44]

Zou raar zijn als ze aangeschafte spullen zouden verwijderen uit je lijst. GOG heeft altijd licentie gehad voor verkoop van deze games. Nu wordt de licentie ingetrokken, maar dat staat los van de aanschaf, aangezien. Jij het spel gekocht hebt op een legale wijze. Stel GOG verkoopt na datum x, dan is het illegaal.
Bij XBOX Live en volgens mij ook PSN gebeurt dat wel. Je kan dan het spel nog spelen zo lang je een device hebt waar het op staat maar kan het niet meer opnieuw downloaden.
Misschien is dit een van de voordelen van DRM? XBOX live ben je ook daadwerkelijk eigenaar van het gene wat je hebt gekocht?

Want op GOG kan ik ook de zelfde games op Linux Macos etc spelen. Want die schaf je allemaal ineenkeer aan.
Nee, gebeurt ook bij gog niet. Ze verliezen het recht iets te verkopen, maar de downloads blijven beschikbaar voor wie het in z’n library heeft.
normaal niet. Maar als je zeker wil zijn kan je bij GOG de games gewoon drm-vrij downloaden en zelf ergens een reservekopie bijhouden
Wat veel interessanter is. Wat gebeurd er met de door jou gekochte spullen als Valve of de club achter GOG (is dat CD Projekt?). Hebben ze daar een soort verzekering voor afgesloten, of hebben we dan gewoon pech met z'n allen als de servers van de winkel en alle back-end services weg zijn gevallen?
Wat veel interessanter is. Wat gebeurd er met de door jou gekochte spullen als Valve of de club achter GOG (is dat CD Projekt?). Hebben ze daar een soort verzekering voor afgesloten, of hebben we dan gewoon pech met z'n allen als de servers van de winkel en alle back-end services weg zijn gevallen?
Als je daar bang voor bent download je de GOG spellen en zet je ze ergens neer. Ze werken offline en hebben geen kopieerbeveiliging.
Ja, bij GOG Galaxy kan dat.
Alleen bij Steam, Origin, UPlay, Epic en Bethesda kan dat niet.

En bij GOG is dat natuurlijk ook niet optimaal, want dan moet je zelf iedere keer gaan bijhouden of er updates van het spel zijn en elke keer je back-up bijwerken. Niet onmogelijk, maar ik heb andere dingen te doen :)
dan moet je zelf iedere keer gaan bijhouden of er updates van het spel zijn en elke keer je back-up bijwerken.
Dat zal best meevallen. De meeste games krijgen geen updates. :+
Een Syndicate game met een zelfde soort gameplay als de oude games zou mooi zijn. In plaats van weer een FPS.
Een Syndicate game met een zelfde soort gameplay als de oude games zou mooi zijn. In plaats van weer een FPS.
Dan kan ik je de spirituele opvolger Sattelite Reign aanraden.

Overigens heb ik de big box van Syndicate Wars veilig opgeborgen in de schuur :)
Overigens heb ik de big box van Syndicate Wars veilig opgeborgen in de schuur :)
Yum-yum! De muizen danken u! ;-)
Ja en schimmel en vocht.
Ligt er maar net aan hoe slecht je je schuur in richt. Zit nu al jaren in de schuur, luchtdicht, hoog in een hangende kast, zonder zonlicht. Ook geen vocht, samen met andere big boxed games in uitstekende staat. Ik haal ze soms tevoorschijn en exposeer ze in mijn videos: daar zie je ook dat ze in top conditie zijn.
Dank, heb m aangeschaft als test om te kijken of t wat is :)
[...]
Geen zorgen. De DRM/EA-vrije versie is vrij verkrijgbaar in de archieven van het internet met twee seconden zoeken op Google. :+
Niks gaat boven een CD in de drive stoppen, die 'spin' geluiden horen tijdens het installeren en de CD erin laten - want anders start de game niet op - en ondertussen naar de edgy '90's boxart met loze kreten kijken.
speel je toch een mp3 met dat geluid af op de achtegrond??
Doet amiga emulator ook met floppydrivegeluid :)
speel je toch een mp3 met dat geluid af op de achtegrond??
Doet amiga emulator ook met floppydrivegeluid :)
Precies de reden dat ik gewoon nog oude consoles en meerdere PC's heb staan van verschillende tijdperken. Emuleren is soms handig, maar voor het echte gevoel, heb je ook de echte hardware nodig om die herinneringen op te halen.
Emuleren is soms handig, maar voor het echte gevoel, heb je ook de echte hardware nodig om die herinneringen op te halen.
Let op dat dit gevoel subjectief is, en van persoon tot persoon verschilt. Er is niets mis met emuleren als je geen tijd/zin/gelegenheid/ruimte hebt om oude hardware en media te verzamelen en te gebruiken.
[...]


Niks gaat boven een CD in de drive stoppen,
CD? Drive? :? :+

Iets serieuzer:
Zo heb ik ook nog een sliert oude fysieke spellen. Ik heb ook nog ergens een USB CD/DVD lezer liggen, maar dat zal wel onder een laag stof zijn.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 26 juni 2021 16:28]

Herinner jij die games voor pc nog verpakt in grote kartonnen dozen met een joekel van een handleiding en posters met een kaartje voor technische support in de us ? En dan het spel op floppy of een cd rom in jewel case. Nu zijn het stukke plastic blu-ray doosjes met je game er in zonder extra s. Zoemende floppy drives, knetterende harde schijven. Zoemende cd rom drives en krakende 56kpbs modems. Zalig. Wat zijn moderne pc s saai geworden de games ook.
Dan zou je ze toch laten staan ivm nieuwe aandacht die weer wat games verkopen?
Totdat blijkt dat een bijna 30 jaar oude game beter blijkt de zijn dan de nieuwe release @€60+... Helemaal als je die nog kan krijgen voor €1,29 tijdens een GOG sale!
Ach, er zullen altijd wel mensen zijn die dat zeggen. De mainstream zal echt geen games gaan kopen die er zo uit zien.
Heb jij de recente 8bit craze gemist waar tig spelletjes 'die er zo uitzien' zeer, zeer populair waren/zijn?
Dan gaat het om pixel art, niet low-res 3D graphics.
Heb wel een paar van die PS1 namaak dingen gezien maar echt mainstream zou ik dat niet noemen.
Oooooohhh! Nostalgie! Wat vond ik de originele Syndicate tof! Die sfeer, en dat deuntje als de elite vijanden er aankwamen: tudududududududuuuumduuuumduuuummmmmm... Het zou zo tof zijn als er een nieuw deel uitkomt :) Ik denk niet dat ik nu weer een woordenboek EN-NL erbij nodig zal hebben ;)

Syndicate Wars vond ik zelf minder, de grafische stijl was nog futuristischer, maar sprak me veel minder aan.
En de schreeuw als je iemand met een vlammenwerper in de fik stak. :P
Ik neem aan dat GOG nog wel de Persuadertron geprobeerd heeft?
Syndicate; ik weet nog dat we die game bij de PC kregen maar ik veel te jong was om er iets van te snappen. Pas eind jaren 90 echt gespeeld.
Ik weet nog dat ik als kind deze game helaas (als fan van Syndicate) moest terugbrengen omdat onze 468 het iets te lastig vond om soepel te draaien. Toen ik m veel later speelde kon ik m eerlijk gezegd niet zo waarderen (terwijl ik de originele Syndicate nog steeds leuk vind).

Het is echter natuurlijk, ondanks deze persoonlijke anekdote, ontzettend jammer dat mensen die deze oude games nu nog willen spelen als het ware in het illegale circuit geforceerd worden. Dat een bedrijf zoals EA hij eigen, gloednieuwe games exclusief willen houden voor hun eigen digitale platform dat is ergens te begrijpen (maar ook jammer). Dat ze dit doen voor een game uit de jaren 90 (die geknipt is voor GOG) vind ik onbegrijpelijk.
Oja, de 486, 386 en 286. Destijds was je de koning na een RAM upgrade van 4 naar 8 MB en een dikke hardeschijf van 40 MB, die Tweakers van destijds natuurlijk ook hadden verdubbeld. Ik kan mij herinneren dat Syndicate er voor die tijd al heel mooi uitzag. Ik heb het nooit uitgespeeld, doordat ik het behoorlijk complex vond, maar was wel onder de indruk van het wapenarsenaal. 😀
Syndicate op de Amiga gespeeld. (en gespeeld, en gespeeld).
Uiteindelijk kon ik het redelijk snel uitspelen, maar het bleef leuk (zeker om een meute mensjes met een vlammenwerper te lijf te gaan, en als schreeuwende fakkels rond te zien rennen :) )
...die Tweakers van destijds natuurlijk ook hadden verdubbeld.
Ik neem aan dat je compressie met DoubleSpace bedoelt? Hoewel het best extra schijfruimte opleverde, was dat helaas niet echt verdubbelen. Het leverde ook wel eens verrassingen op, omdat de weergave van de hoeveelheid vrije ruimte feitelijk een schatting/gok werd (o.b.v. de resterende 'echte' vrije schijfruimte en de behaalde compressiefactor van reeds op de schijf opgeslagen data).
Yep, daar kwam ik ook te laat achter...Maar destijds was het kiezen of delen, met een harde schijf van slechts 40 MB en de toen al snel steeds groter wordende programma's en spellen die je wilde draaien.
Uh, "640K ought to be enough for anybody.", mijn 286 met 20Mb die ik natuurlijk gestackerd had naar ca. 36Mb
Oja, Stacker was het! :-) Trip down memory lane! :-)
De hemel man. Van de IBM XT met monochroom scherm met 3D Tetris in pc dos. Had ik een tandy met CGA graphics en sounchip wat ik geschenk kreeg waar ik lemmings op speelde. Tot mijn eerste 484dx en pentium II pc. Ja we hadden het vroeger goed. O+
Way off topic, maar leuk dat je over Lemmings begon. Over klassieke tijdeters gesproken. 😀
IBM pc en compatibels waren een ding toen. De strijd tussen IBM en pc clones voor een betaalbare prijs. _/-\o_
Originele Syndicate was echt gaaf begreep er als kind vrij weinig van maar dat ik tot level 2 kon komen met mijn gebrekkig engels voelde al als een hele overwinning. Vooral de hele setting sprak me heel erg aan ben daarna ook groot fan geworden van Blade Runner.
Op de Amiga 500 was er ook Syndicate, hoeveel lijkt dit spel van de PC er dan op? Is het totaal anders dan de Amiga 500/2000/3000/4000 versie?
Damn, meteen een trip langs memory lane. Was een leuke game destijds, heb destijds flink wat tijd besteed aan dit spel.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee