Politie start campagne om jongeren uit internetcriminaliteit te houden

De Nederlandse politie is dinsdag gestart met een nieuwe campagne gericht op jongeren tussen 12 en 18 jaar. Het doel is om daarmee te voorkomen dat jongeren al dan niet bedoeld dader worden van internetcriminaliteit.

Volgens de politie bestaat er gevaar dat jongeren online iets strafbaars doen omdat ze door de coronacrisis veel thuis zitten en meer online zijn. Met de campagne Gamechangers en bijbehorende website wil de politie jongeren kennis geven over wat wel en niet strafbaar is op internet. De site biedt uitdagingen om 'vaardigheden op een veilige manier te testen en waar mogelijk te verbeteren', aldus de politie.

De politie citeert onderzoek van Safer Internet Centre Nederland uit 2018. Daaruit bleek dat een op de zes jongeren tussen 12 en 17 jaar weleens iets strafbaars heeft gedaan op internet, bewust of onbewust. Bij de leeftijdsgroep van 16 tot 17 jaar is dat 33 procent. Het kan gaan om hacken, phishing of een ddos-aanval.

Gamechangers

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

21-04-2020 • 18:25

71

Submitter: Sando

Lees meer

Reacties (71)

71
64
35
3
0
17
Wijzig sortering
Ik vraag mij af in hoeverre de groep jongeren die geïnteresseerd is in hacken overlapt met de groep jongeren die daadwerkelijk misdaden pleegt op het internet.

Van wat ik begrijp is het de laatste tijd heel laagdrempelig en gemakkelijk geworden voor tieners om phishing websites te maken en mensen op te lichten. Waar dit voorheen vooral in georganiseerd verband en op grote schaal werd uitgevoerd (denk ZeuS botnetwerk), kopen jongeren nu via Telegram een template van een bank (zogenaamde "Panelen"), nemen simpele gratis webhosting en dan is het een kwestie van sms'jes sturen met een Lebara simkaart naar de telefoonnummers van slachtoffers om duizenden euro's te stelen.

Naast sms-fraude is ook fraude op marktplaats wijdverspreid doordat deze figuren dit "truukje" om geld te verdienen aan elkaar leren en het verkrijgen van dergelijke templates erg makkelijk is.

Nu ben ik er van overtuigd dat de zestienjarige mannetjes die dit doen eerder te linken zijn met interesse voor andere misdrijven, zoals drugs dealen en (illegaal) vuurwerk verkopen, dan dat deze een oprechte interesse hebben in de kunst van het hacken. We moeten eens stoppen met het romantiseren van dergelijke internetmisdrijven, want de meesten die zich schuldig maken aan dit soort praktijken hebben echt geen interesse om te leren of denkpuzzels op te lossen, met incidenteel wellicht een technologie savant die plotseling rogue gaat.

Toen ik zelf een tiener was, was ik erg geinteresseerd in hacken, het zodanig manipuleren van een systeem dat het wat anders doet dan het voor gemaakt is.
Ik weet nog bijvoorbeeld dat ik urenlang naar OllyDbg staarde om keygens te maken voor shareware programma's, gebruikmakend van allerlei tutorials op het internet. Uiteindelijk een boek over x86-assembly gekocht om echt diep in de materie te gaan. Destijds had je ook websites als Hackthissite, waar je allerlei challenges kon doen om meer te leren over hoe computers en het internet werkte.

Een fantastische tijd, maar ik zou het nooit in mijn hoofd gehaald hebben om mensen op te lichten, dat is echt een andere groep jongeren.
Ik vraag me bij het lezen hiervan af hoe dit in de praktijk in zijn werk gaat qua “ Naast sms-fraude is ook fraude op marktplaats wijdverspreid doordat deze figuren dit "truukje" om geld te verdienen aan elkaar leren en het verkrijgen van dergelijke templates erg makkelijk is. ”

Ik bedoel.. stel dit lukt, dan gaan ze toch voor gaas met het bankrekeningnummer?

Dus dan moeten ze al op zijn minst een geldezel/katvanger regelen of zelf een bankrekening onder een valse naam zien te openen om niet meteen gevonden / gepakt te worden.

Kortom, dat kost aardig wat voorbereiding. Daarom geloof ik het gedeelte dat ze dit doen ‘zonder het te weten’ niet. Het kost veel te veel moeite om ‘per ongeluk’ te doen.
Niet echt: je kunt heel makkelijk iemand vragen of hij geldkoe wil spelen (word erg veel gedaan), of een bank uit land met bankgeheim, en dan geld rondspelen, voordat het op de rekening van de misdadiger komt
Precies. Zeker in deze leeftijdscategorie is het nog relatief simpel ook om een klas- of buurtgenoot te vinden die je onder druk kunt zetten of over kunt halen met een mooi verhaal.
Maar een bezoekje van de politie en de werkelijke dader wordt meteen opgegeven. Dit lijkt me niet echt een effectieve methode. Het idee van 'katvanger' werkt alleen als die katvanger zelf niet weet voor wie hij werkt (of gemotiveerd is deze niet op te geven). Ik neem aan dat iemand die er in geluisd is, wel mee zal werken zodra de politie de ernst van de zaak (en mogelijke straf) uit de doeken doet.

Of heb je dit echt in werkelijkheid zien gebeuren? Als advocaat zit je daar meer in, neem ik aan.

Ik denk eigenlijk eerder dat ze het z.s.m. richting crypto currencies doen. Dan wordt het een veel moeilijker verhaal, al zijn de meesten ook niet echt ontraceerbaar.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 23 juli 2024 04:17]

Ik ben geen advocaat en doe geen strafrecht, maar ik ken verhalen genoeg dat katvangers alleen wisten dat "Willem" elke vrijdag de centen kwam halen of dat ze via Marktplaats hun pinpas hadden uitgeleend en elke vrijdag 200 euro gestort kregen. Een beetje oplichter kan natuurlijk best met een nepnaam werken, hoewel dat met een klasgenoot inderdaad niet zo zal werken. Maar ik weet niet hoe sterk in die leeftijdscategorie dreigementen ("als je mijn naam noemt dan...") zich verhouden tot een imposante rechercheur die begint over jeugdstrafrecht.
Ik ben het oneens met je verhaal.

Zodra de politie voor diefstallen van €20 elke keer uit moet rukken om naar de dader te gaan en technisch onderzoek moet doen kost dan ongelofelijk veel tijd en geld en capaciteit. Dit allemaal is een enorm gedoe en dus komt dit onderaan de stapel en is dit zo moeilijk aan te pakken. Preventie is het echt waard in mijn optiek.

Je link met crypto is ver gezocht denk ik. Die snap ik niet.
Als de pakkans zo laag is, hebben ze geen katvanger nodig natuurlijk.

Maar ik neem niet aan dat dit loont voor zulke kleine bedragen. En een campagne zoals deze met 'foei dat mag niet!!' heeft ook niet echt veel zin met jongeren die toch al in de criminaliteit zitten.

Crypto wordt heel veel gebruikt op het darknet omdat het te openen is zonder ID en moeilijk te traceren is (bitcoin is juist heel makkelijk te traceren omdat alle transacties openbaar is, maar door gebrek aan link met persoonsgegevens weer moeilijker - systemen als Monero en Zcoin zijn weer wel geheim). Het is niet voor niets dat darknet sites zoals destijds Silk Road alles verhandelden in crypto.
Eigenlijk niet helemaal, de wijdverspreide beschikbaarheid van bijvoorbeeld webshop-plugins en templates maakt het tot een categorie laaghangend fruit waar elke oprechte "hacker" niets van moet hebben.
Als je dus achter de mensen aangaat die het wel doet, krijg je enkel/aannemelijk de katvangers te pakken en niet het grotere brein erachter.

Botter gezegd: de politie is niet geholpen met iemand die reeds bestaande vormen van misbruik 1 op 1 repliceert, maar wie genoeg inzicht heeft om dit te verzinnen al voordat het zo "makkelijk" verkrijgbaar is.

Mede omdat áls de politie dat niet doet, ze altijd achter de internetcriminaliteit aan zal lopen in plaats van in het vervolg meer kans te maken op het voorspellen hoe de internetcriminaliteit verplaatst/beweegt en het dus ook in de kiem te kunnen smoren.
Er valt weinig in de kiem te smoren. De politie kan sowieso vrijwel altijd pas optreden nadat het misdrijf gepleegd is. Wat dat betreft loopt de politie altijd achter de feiten aan. Daar gaat het niet om.

Ze kunnen bij Justitie weinig met ‘nieuwe inzichten‘ in criminaliteit zolang die niet in praktijk gebracht worden.
Uit ervaring: De politie heeft het vaak te druk waardoor kleine simpele zaken niet altijd opgepakt worden. Ik kan mij daardoor best voorstellen dat er jongeren zijn die met hun eigen rekening een avondje mensen geld afhandig maken en daar mee weg komen.
Van wat ik begrijp door een rapportage van Opgelicht is het voor deze jongens vrij makkelijk om geldezels te ronselen op dezelfde kanalen. Een andere jongere wordt beloofd geld te kunnen verdienen met zijn geldpas. Deze jongeren moeten hun geldpas en pincode afgeven aan de oplichter die deze gebruikt om gestolen geld te pinnen, in ruil voor de belofte een deel van de buit te krijgen.

Deze geldezels zijn uiteindelijk inderdaad de jongeren die het meeste gepakt worden en de gevolgen zijn niet mals. Zo mogen deze geldezels vaak tien jaar (of langer) geen bankrekening meer openen doordat zij op een zwarte lijst komen te staan. Meedoen in de samenleving zonder bankrekening is tegenwoordig nagenoeg onmogelijk, denk aan hypotheken, salaris ontvangen, studiefinanciering etc.
Of dat de kassier langskwam, tekenen voor een enveloppe met inhoud.
Nu wil iedereen inzage hebben in je geldstromen.
Zoals de staat is vertrouwd ie zijn gasten.....
Zoals de staat is vertrouwd ie zijn gasten.....
Dat kun je ook omdraaien natuurlijk.
Het is maar vanuit welke kant je het bekijkt.
Klopt, maar zij zijn de laatste jaren wel vaak in het nieuws met zaken die niet op orde zijn. Doet de term "Belastingdienst en toeslagen" geen belletjes rinkelen?
Paypall, cadeaukaarten dat plus een buitenlands schimmige bank zoeken om het te laten storten op dergelijke kaarten, daarna de kaarten cashen en done.
Dat gaat er van uit helaas dat de politie daadwerkelijk wat doet aan dit soort figuren. Helaas is dat pas zo als ze directe aanwijzingen hebben dat het een veelpleger is
En soms heb je jongens die net niet slim genoeg zijn om de gevolgen te overzien van hun handelen.

Een van de studenten die ik in de klas heb is in zee gegaan met een maatje van hem. Ze hebben daar ook een X aantal mensen een poot uitgedraaid, wel laten betalen maar niks leveren. Gelukkig voor de maatschappij zijn ze gepakt. Het bedrag wat hiermee gemoeid is gaat in ieder geval verder dan een 1 met 3 nulletjes. Wat ze exact gedaan hebben en hoe weet ik niet en hoef ik ook niet te weten. Het enige wat ik weet is dat de beste jongen zich mag verantwoorden voor het hekje.

Dus ja, ook jongens waar je het niet van verwacht kunnen ineens een heel andere kant laten zien, zeker wanneer het om geld gaat.

Ik moet er wel aan toevoegen dat vroeger geld verdienen een stuk makkelijker was dan nu. Zelf deed ik folders en later een dagblad, later werkte ik op de zaterdagen op een SRV-wagen, weer later werkte ik bij een witgoedzaak als bezorger. De jongeren van nu hebben of willen een kranten/folderwijk meer, de SRV-man is uitgestorven maar nu bezig met een opleving... En verder ben je dan al weer boven de 18 wanneer je een rijbewijs kunt halen en zelf mag rijden. En tja, hele scholen werken in de supermarkt maar ook die zijn een keer verzadigd van de scholieren.
> En soms heb je jongens die net niet slim genoeg zijn om de gevolgen te overzien van hun handelen.

Mensen weten intrinsiek dondersgoed dat stelen niet mag, dat ze mensen oplichten.
Het is een fundamentele drempel die je over gaat en dat weten ze allemaal dondersgoed.

Ze zijn alleen niet slim genoeg om te snappen dat ze erg makkelijk gepakt kunnen worden.

Daarom ben ik het zo eens met @staten 's betoog. Internet criminelen zijn niet nobele hackers die iets te ver zijn gegaan. Het waren al mensen met criminele neigingen, die toevallig hebben verdiept in internet criminaliteit.
Ken je de podcastserie Darknet Dairies? Zo niet, dan moet je die eens luisteren. Een aantal podcasts gaan over hackers die op tiener leeftijd zich verveelden en illegale zaken uithaalden, waaronder oplichting. Omdat ze de gevolgen er niet van in zagen. Tieners hebben nog weinig besef van de gevolgen van hun handelen, dat komt op latere leeftijd pas. Het is goed mogelijk dat iemand fraude pleegt, of oplichting doet op Marktplaats, zonder echt door te hebben wat de implicaties zijn. Totdat ze ermee worden geconfronteerd. Daarom is het ook zo belangrijk dat ze gecorrigeerd worden en niet gelijk veroordeeld door de samenleving.
Doen de meeste pubers niet precies het omgekeerde wat je ze probeerd op te leggen :+ , misschien beter om ze wat dummy urls / ip's te geven :P
De definitie hacken is ook redelijk vaag genomen.

Je kan hacken met een rooted android phone in een offline spel dat geen internet access nodig heeft om de ads er uit te slopen. of iets wat strafbaarder is: een website plat leggen.
Waar legt de politie dan de grens?

[Reactie gewijzigd door darknessblade op 23 juli 2024 04:17]

Je kan hacken met een rooted android phone in een offline spel dat geen internet access nodig heeft om de ads er uit te slopen
Is dit strafbaar? :?
Nee, maar 't is wel een hack in de klassieke zin.
Hoezo zou dat strafbaar zijn, er zijn tools die dit kunnen, met een simpele google search vind je ze.

Deze tools kunnen natuurlijk wel meer dan alleen het addnetwork module van de apps uitschakelen.

Waaronder de Google pay systeem omzeilen zodat je niets hoeft te betalen voor premium "skins" in offline spellen.
-------------------------
Tevens heb je met een rooted android telefoon ook de mogelijkheid om cheatenigine te gebruiken.
hiermee kan je ook bij offline spellen de "premium" currency de value van aan te passen dat je unlimited "premium" coins/tokens hebt.
Is dit dan ook illegaal?
---------------------------
Als dit illegaal is, is het gebruik van cheat-enigine in "Rpg maker games"
voor het krijgen van unlimited items die je kan samenvoegen tot 1 super item. waarvoor je minimaal 1000 nodig hebt van alle base items die monsters droppen?

Dan is dit toch ook ilegaal?

Waar leggen mensen/politie de grens?

[Reactie gewijzigd door darknessblade op 23 juli 2024 04:17]

Dus is het handig dat er voorlichting komt waar het legal stopt en het illegale begint.
Inderdaad zie mijn comment van "timestamp: 21 april 2020 20:37" maar, dan die je duidelijk wat allemaal mogelijk is met een "Rooted" smartphone.

Veel dingen zijn namelijk niet illegaal, maar mensen denken dat het wel illegaal is.
Daarnaast is het redelijk onduidelijk waar de grens ligt.

Want wat value's aanpassen in een offline spel, zou niet snel illegaal zijn bevonden. maar als je hetzelfde doet met een android game die geen online data heeft, maar je vergelijkbare value's aanpast die gelinked zijn aan de premium currency is het al snel wel illegaal, de Politie moet inderdaad zeggen wat de grens is
AAH de welbekende glitch in pokemon sword en shield zodat je die specifieke pokemon kan krijgen bij de raid battle plekken
Denk dat dit juist averechts werkt, slapende honden wakker maken.
Dus ook maar stoppen met voorlichting over alle andere vormen van criminaliteit?
Ja, dat is een taak voor de ouders, als die dat niet hebben gedaan/ gelukt is dan gaat de politie het al helemaal niet lukken.
De politie is wel een andere vorm van autoriteit dan dat ouders zijn. Van ouders kunnen kinderen nog denken van wat een onzin of juist omdat een ouder het zegt dat ze het juist willen doen om tegen de ouders in te gaan. Dus al is de kans klein het kan verschil uitmaken.
tja het zal niet makkelijk worden als je gewoon een complete broncode kan kopen ergens op het darknet of of via via.het is gewoon veelste makkelijk om te denken dat ze jongere op het rechte pad willen houden, wel aardig dat ze het doen.

noem me gek, maar als een jongen een app kan bouwen binnen 4 uur en hier en daar wat aanpast naar zijn eigen smaak, dan kan ik me eigen wel voor stellen dat Criminelen, gewoon zo'n jongen vragen om een app te maken en een smoes verzinnen, waarom ze dat willen.

de API of APK, instaleren ze vervolgens buiten de store om heen, en de smartphone rooten ze gewoon even en ze hebben een Chat app binnen een paar dagen.

https://www.youtube.com/watch?v=i824zN0DGIo

[Reactie gewijzigd door solozakdoekje op 23 juli 2024 04:17]

Ik zag dit al op reddit voorbij komen in r/privacy.
Iedereen had gelijk al zoiets van, daar ga ik niets op invullen :+

Ik vraag mij oprecht af of dit werkelijk impact heeft. Alsof een 14 jarig ventje die een bezig is met het ontdekken van hacken, dan gaatie echt niet naar politie.nl en denken, dit moet ik niet doen.

Ik ben wel benieuwd of uberhaubt dit soort dingen wel eens echt effectief zijn geweest. Er zullen naar mijn idee, als ik de jeugd zo zie en als ik kijk naar toen ik die leeftijd had en de jeugd toen, een handvol tieners zich bedenken om toch geen strafbaar feit te plegen.

Nee, ik heb geen strafbaar feit gepleegd, maar heb ook nooit de behoefte gehad om zulke campagnes serieus te nemen.
Ik denk dat de meeste veertien jarige het doen uit verveling en ze een alternatief aanbieden zoals dingen doen bij HackerOne om hun skills op een legale manier te gebruiken is denk ik wel nuttig.
Voor een hoop jongeren is het nieuwsgierigheid, verveling en niet beseffen dat ze illegale dingen doen. Totdat ze tegen de lamp lopen zoals laatst met de ddos aanval. ook gepleegd door een jong ventje.

Voor die jonge gasten is er ook een soort HALT straf, Hack_Right. Die campagne is redelijk succesvol.

Roepen dat het symbool politiek is, is erg gemakkelijk en goedkoop. Misschien te weinig verdiept in dit soort zaken, geplaagd door jongeren.
Wij hebben vroeger ooit een vragenlijst m.b.t. drugsgebruik op school ingevuld. Denk je dat die correct was ;P?

We moeten deze uitkomsten dan ook met een korreltje zout nemen, de meeste jongeren (laat staan volwassenen) weten niet eens wat hacken en phishing inhoud, laat staan hoe ze het moeten uitvoeren.
Het is hooguit een sloot scriptkiddies en enkele geleerde personen, en dan gaat het dus waarschijnlijk om het raden van iemands paswoord, of het achterhalen via de security vragen wat ze als hacken klassifiseren.

Of zal het kopen van cheat tools voor games online ook als hacken worden bestempeld?
Wij hebben vroeger ooit een vragenlijst m.b.t. drugsgebruik op school ingevuld. Denk je dat die correct was ;P?
Memories (op alles ja invullen :+ )
Of zal het kopen van cheat tools voor games online ook als hacken worden bestempeld?
Goede opmerking, we weten allemaal hoe de overheids/politie creatief omgaat met definities om hun targets te laten kloppen/cijfers op te kloppen/politiek gevoelige feiten te verbergen(misdaden asielzoekers)
Ik denk dat zaken als drugsvoorlichting toch echt wel effect gehad heeft. Natuurlijk zal iedereen wat proberen, maar als je vantevoren weet wat de extreme gevolgen zijn zullen de meesten zich wel een paar keer bedenken voordat ze meer dan een jointje nemen. Hetzelfde met cybercrime. Veel weten niet wat de gevolgen kunnen zijn. Geef dus goede voorlichting en de meesten zullen zich niet gauw laten verleiden om dingen te doen die te ver gaan. Natuurlijk voorkom je nooit alles, en de politie zal de eerste zijn die dat toegeeft.
Nee, dat is niet nieuw voor mij. Ik had ook wel al het sterke gevoel dat dit symboolpolitiek zou zijn. Tis gewoon zonde van t geld, tijd en energie.
Terzijde, deze beschrijving vervult anders ook prima de beweegredenen van de Corona-apps. Een geworteld cultuurprobleem in zaken van alle soorten.

[Reactie gewijzigd door Mushroomician op 23 juli 2024 04:17]

Pakkans is te klein, en de straffen te laag/te kort.
Een straf moet je voelen/merken.
Goede voorlichting werkt ook gewoon. Vaak is het onbekend hoe strafbaar iets is, of hoe groot de gevolgen überhaupt zijn. Een doorsnee 14 jarige zal er waarschijnlijk niet bij stilstaan wat de gevolgen van een DDOS aanval zijn, maar als ze goede voorlichting hebben gehad met aansprekende voorbeelden zal een groot deel zich toch wel een keer achter de oren krabben. En dan kan je best wel harde voorbeelden geven. Bijvoorbeeld wat er gebeurt als je een ziekenhuis plat DDOSt of zo. Met voorbeelden die aanspreken. Bijvoorbeeld een opa of oma die niet op tijd in het ziekenhuis kon zijn.
Is maar 1 voorbeeld, iemand die moedwillig whatsapp en/of markplaats fraude pleegt, weet donders goed waar ze mee bezig zijn. Leeftijd van straffen mag ook omlaag vind ik persoonlijk, de 18jarige van nu is meer op de hoogte van vanalles dan de 18jarige van 30jaar geleden.
Het kan gaan om hacken, phishing of een ddos-aanval.
Tja, het is wat jij hacken noemt. Ik heb een keer de inloggegevens van een meisje geraden (deze waren extreem voorspelbaar...). Vervolgens heb ik honderden van haar e-mails gelezen. Hier zat eigenlijk niks leuks tussen (ik hoopte op sexy foto's van haar, maar ik zag alleen schoolopdrachten...)

Is dat hacken?

Volgens sommige mensen is het al hacken als jij bij het registreren op een webplek valse gegevens invoert, zoals een valse naam om jouw privaatheid te waarborgen.

Het moet wel duidelijk zijn wanneer iets wel hacken is en wanneer niet, want als die scheiding niet duidelijk is, leidt dat tot willekeur.
[...]
Is dat hacken?
Yup!
Echt waar? Want ik heb geen enkele hackmethode toegepast (geen visaanval, geen hackprogramma's geïnstalleerd, geen spionageprogramma's op haar computer gezet enzovoort).

Ik heb werkelijk niks speciaals gedaan, behalve het in één keer goed raden van haar inloggegevens. Hoe kan dit hacken zijn? :?

En ook: ben ik nu een crimineel? :'( :'( :'(
Heb je een beveiligingslaag doorbroken?

Ja.

Dus je bent een 'hacker'.

En officieel crimineel!
Maar, ik verbreek altijd beveiligingslagen.

Als jij met Gmail een .exe bestand wil verzenden, houdt Gmail jou tegen. Dit is een beveiligingslaag van Gmail: het niet toestaan dat uitvoerbare bestanden via de e-mail worden verstuurd. Maar, als jij dat .exe-bestand hernoemt naar "*.jpg", kun jij datzelfde bestand wel versturen via Gmail. De ontvanger moet dan dat bestand hernoemen van "*.jpg" naar "*.exe", en dan kan die persoon jouw programma uitvoeren.

Of dit:
Sommige computerspelletjes vereisen dat de CD-ROM in het CD-ROM station zit als ik deze speel. Maar, als ik een ISO-bestand maak van die CD-ROM of DVD-ROM en dat ISO-bestand vervolgens koppel aan mijn virtuele CD-ROM station (van MagicDisc of PowerISO), kan ik dat spel wel weer spelen, ook al zit de fysieke CD-ROM niet in de computer.

Is dat ook hacken?

Of dit:
Bij sommige computerspellen die ik speel, vind ik het fijn om de configuratiebestanden aan te passen om het gedrag van het spel wat aan te passen (meestal om dit spel moeilijker te maken! :) ), bijvoorbeeld door de auto van de vijand extreem snel en extreem zwaar te maken, waardoor ik de vijand uit alle macht moet ontwijken omdat mijn auto anders meteen stuk is.

Is dat ook hacken?

Of dit:
Als ik een Linuxdistributie gebruik die standaard "root" is (Administrator) en ik wil een programma draaien dat niet als "root" wil worden uitgevoerd, pas ik met HexEdit dat uitvoerbare bestand aan door naar de bitjes te zoeken die controleren of ik "root" ben om die bitjes vervolgens te overschrijven met andere bitjes. Het resultaat is dan dat ik dat desbetreffende programma, dat eigenlijk niet als Administrator wil worden uitgevoerd, evengoed als Administrator kan uitvoeren.

Is dat ook hacken?
allemaal leuk en aardig tot je er achter komt dat de pakkans op internet criminaliteit inmiddels een promilage is geworden
Klopt, maar zitten niets doen is ook niet de oplossing. Bewustmaking is een stap in de juiste richting.
Alsof de daders niet weten dat het fout is.
Vaak niet hoor. De meeste criminelen (niet alleen op digitaal gebied) beginnen met iets kleins wat net wel of net niet kan en van daaruit escaleert het met sommigen. Grote drugsdealers zijn vaak ook ooit klein begonnen met wat "onschuldige" joints te verkopen op het schoolplein of elders.
De daders zullen best weten dat het fout is. Al worden misschien dan wel meer bewust wat de gevolgen kunnen zijn. Niet alleen voor hun maar ook de gevolgen voor een ander. En daardoor zullen er misschien wel minder mensen het laten. Zo niet dan kan het volk niet zeggen dat ze het niet geprobeerd hebben.
Klopt, maar zitten niets doen is ook niet de oplossing. Bewustmaking is een stap in de juiste richting.
Dus volgens u hebben zulke campagnes effect?
Mag ik in dat geval de cijfers van het onderzoek ... :Y)
Dan heb jij vast wel de cijfers waaruit blijkt dat alle voorlichting door de politie (o.a. al sinds jaar en dag op scholen) totaal zinloos is. Wil je die met ons delen?
Waar baseer je dat op?

En "internet criminaliteit" is een ruim begrip. Zelfs niet voldoen aan de AVG kan geschaard worden onder "internet criminaliteit".
Nee, dat is bestuursrecht, geen strafrecht. Sorry, ben jurist, wat je zegt klinkt als "HTML is een programmeertaal".
Au, van alle voorbeelden had ik juist de verkeerde gepakt |:(

Echter in praktische zin komt een onderneming/organisatie waarvan de website niet aan de AVG voldoet, niet zonder kleerscheuren ervan af.
Gaan lopen "redteamen" is leuk, tot dat je het zelf mag fixen...
Dus ergens willen ze scriptkiddies nu gaan 'opvoeden' om beter te worden in zoeken naar veilgheidsissues, om dus geen script meer te gebruiken, maar het voortaan zelf te gaan schrijven?

Volgens mij is er in de geschiedenis van criminaliteit nog geen grotere risk&reward geweest dan los gaan met wat scripts en daar wat leuke dingen mee te behalen, helemaal als je juist door 'veiligheid' jezelf nog veiliger/anoniemer kan maken?

Fraude op marktplaats of consorten, de phisingsites, de gelekte databases, inmiddels liggen de kansen voor het oprapen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.