Valve-ontwikkelaar suggereert dat er meer Half-Life-games komen

Valve ziet Half-Life: Alyx als een 'terugkeer naar de franchise' en niet als het einde ervan. Ontwikkelaar Robin Walker geeft dat antwoord in een interview op de vraag of Half-Life 3 nog komt. Concrete details over wat er na de release van de vr-game gebeurt, zijn er nog niet.

In een interview met Game Informer zegt de ontwikkelaar dat Half-Life veel betekent voor Valve. Hij benadrukt dat aan Half-Life: Alyx veel teamleden werken die al bij het bedrijf in dienst zijn sinds Half-Life 2 uitkwam. Ook is er een aantal ontwikkelaars bij betrokken die nog aan de eerste Half-Life-game hebben gewerkt. De eerste game kwam in 1998 uit, deel twee verscheen in 2004.

Na 2004 verschenen er nog uitbreidingen voor Half-Life 2, de laatste in 2007. Nu, dertien jaar, later komt er voor het eerst weer een nieuw spel uit in de serie, in de vorm van vr-game Half-Life: Alyx. Deze game speelt zich af tussen de eerste twee delen.

Misschien geeft de nieuwe vr-game ook antwoorden op het open einde van Episode 2, de laatste Half-Life 2-uitbreiding. Walker zegt dat het 'geen slecht idee is' voor spelers om die uitbreiding nog eens te spelen voordat ze met de vr-game aan de slag gaan. Ook stelt hij dat de nieuwe game een belangrijk onderdeel wordt van 'het grotere verhaal'.

Valve brengt Half-Life: Alyx op 23 maart uit. Eerder deze week deelde de ontwikkelaar een aantal gameplayvideo's waarin de verschillende manieren om voort te bewegen worden getoond. Woensdag verscheen er een nieuwe video op IGN die het begin van de game toont waarin spelers kennismaken met diverse aspecten, zoals het herladen van wapens. Valve-ontwikkelaars Robin Walker en Corey Peters geven daarbij commentaar.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

05-03-2020 • 11:28

101 Linkedin

Submitter: bertware

Reacties (101)

101
100
34
8
0
57
Wijzig sortering
Het viel mij in de gameplay video van Valve twee dagen geleden niet op. Er is geen bewegingsanimatie. Je teleporteert zo zou ik het beschrijven. Ik word tijdens het bekijken van deze video er flink misselijk van. Ik ben benieuwd hoe de ervaring voor de speler is.

Lost Valve hiermee het probleem op dat lopen in VR vreemd aanvoelt omdat jij zelf op een stoel zit of in je woonkamer staat. Wat "je" ziet komt niet overeen met wat je doet.
Anoniem: 733707
@Maulwurfje5 maart 2020 11:48
Ze hebben drie gameplay videos, alle drie met verschillende bewegingsopties. Teleporteren is niet de enige keus.

EDIT: Zie ook deze pagina op de Half Life website, daar staan de drie bewegingsmogelijkheden beschreven.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 733707 op 5 maart 2020 11:53]

Geniale oplossing. Dit draagt bij aan het gevoel dat Half-Life Alyx de standaard en benchmark voor VR-gaming gaat worden.
Zo'n beetje elke shooter die ik in VR heb gedaan ondersteund wel meerdere bewegingsopties zoals die. Da's vrijwel al jaren zo sinds het begin van VR. Voor mij werkt gewoon analoge movement het fijnste, maar veel kunnen er niet aan wennen, al is dat vaak gewoon een kwestie van tijd van bv. leren niet te gaan leunen als je vooruit gaat.

Overigens zijn er nogal wat games die net zo goed zouden kunnen dienen als 'benchmark' voor dergelijke features bv. Onward of Pavlov welke gewoon erg fijn spelen.

[Reactie gewijzigd door Chefd op 5 maart 2020 12:19]

neemt niet weg dat ik het niet zo zie zitten. Ik ben een grote half life fan maar een soort turn based shooter zit ik niet op te wachten. VR is leuk maar ik heb weinig zin om een dure headset te kopen voor deze ene game. Ja je kunt hem voor andere games gebruiken zoals Project Cars 2 maar wil niet zeggen dat ik dit ook wil.
turn based shooter? Waar heb jij ergens een turnbased iets gezien?
nou een van de opties is dat je moet aangeven: daar wil ik naar toe verplaatsen. Het eerste waar ik aan moest denken was de game van Battlestar Galactica. De graphics hadden iig veel overeenkomsten.
Zelfs als het teleport only is is het nog steeds realtime. Het is niet zo dat je eerst even rustig kan kijken waar ga ik heen.
In VR is teleportatie een redelijk normale manier om te bewegen aangezien dit door vrijwel iedereen geaccepteerd word (als in niet misselijkmakend).
het voelt nog steeds langzaam/turn based aan. Daarnaast is niet iedereen gecharmeerd van een VR bril (los van de hoge aanschafprijs) . Ik denk dat deze game een flop gaat worden, ondanks de innovatie.
Hoge aanschaf prijs? 250 euro en je hebt een redelijke VR bril.

Als je echt denkt dat deze game een flop gaat worden heb je het mis. Zowel de Index als de Oculus Rift zijn al maanden uitverkocht. Ik denk dat vrijwel iedereen met een VR bril het spel wil gaan spelen.

Dat het langzaam aanvoelt is omdat VR compleet anders is dan pancake games. Je beweegt zelf namelijk om rond te kijken.
Een pancake racegame voelt ook langzaam aan, hetzelfde spel in VR voelt veel sneller.
Ik heb jaren geleden met de Oculus DK2 Half-Life 2 in VR gespeeld en merkte dat ik hem veel trager speelde dan wanneer ik hem in pancake speel. Het is inderdaad zo dat je in VR niet zoals in pancake gewoon maar overal doorheen rushed en knalt. Je gaat compleet op in de game. Kijkt meer om je heen en gaat vanzelf tactischer spelen.

Als die face suckers in VR op je gezicht springen, geeft dat echt een heel ander effect dan wanneer ze op je monitor springen. :D

Blij dat ik de Index al een tijd terug heb gekocht (ook toen 2 maanden moeten wachten) en de VR room klaar heb voor 23 maart.
Een van de games die je bij de Oculus Rift kreeg is Robo Recall. Deze maakt ook gebruik van teleporting, maar het is zeker geen turnbased.
Persoonlijk vind ik het een fijnere manier van voortbewegen dan virtueel rondlopen, juist omdat je anders heel wat last van motion-sickness kan krijgen, zeker bij snellere acties.
Het viel mij in de gameplay video van Valve twee dagen geleden niet op. Er is geen bewegingsanimatie. Je teleporteert zo zou ik het beschrijven. Ik word tijdens het bekijken van deze video er flink misselijk van. Ik ben benieuwd hoe de ervaring voor de speler is.
Voor beginnende spelers is teleporteren minder misselijkmakend. Er komt volgens van wat ik had gelezen ook een mode in waarin je gewoon kan lopen.
Lost Valve hiermee het probleem op dat lopen in VR vreemd aanvoelt omdat jij zelf op een stoel zit of in je woonkamer staat. Wat "je" ziet komt niet overeen met wat je doet.
Ik kan verklappen dat teleporteren goed werkt. Je levert een stukje in op immersie, maar dat je als beginnende speler niet misselijk hoeft te worden is het waard.
Vorig jaar bij de release een Rift S gekocht en de fout gemaakt om meteen games te gaan spelen met smooth locomotion. Bijna een dag in bed gelegen.
Normaal gesproken ben ik nooit wagenziek o.i.d. maar VR maakte me echt misselijk. Gelukkig heeft hier lang niet iedereen last van.

Vervolgens eigenlijk alle games met teleport gespeeld en sommige games die anti-motion sickness opties hadden (randen vaag maken enz.). Nu ren ik zonder problemen door games als pavlov heen. Maar niet iedereen kan er aan wennen, daar is teleport (mits goed ingebouwd) echt een uitkomst voor. Games zoals Budget Cuts zijn gebouwd rondom teleport, en je wilt eigenlijk niet zonder spelen.

Gelukkig bied Alyx 3 vormen van locomotion:
Teleportation (Je flitst naar de locatie toe)
Continuous (Gewoon lopen)
Shift (Je "glijd" naar de locatie toe)

Zo is er voor iedereen wat wils.
Denk dat beginnende spelers vooral op teleport zullen spelen. Denk ook dat we veel reviews gaan zien over hoe misselijk makend continuous is voor beginnende VR games.
Oh dat is wel echt extreem. Ik heb er totaal geen last van met shooters gelukkig en gebruik altijd de zelf lopen optie in games.
Enige waar ik last krijg en ff rustig moet wennen is met racing games in de playseat. Tip; ga niet gelijk met een lmp1 auto over de nordschleife :+
Ik ook, is eigenlijk voor het eerst dat ik gameplay beelden hiervan zie, en ik vind het behoorlijk tegenvallen. Het is meer een soort on-rails, of een beetje zoals google streetview werkt, en dus geen klassieke shooter waar je zelf kan rondlopen?
Vind dit nou niet bepaald een goede use-case om te laten zien wat je met VR kan, aangezien de gameplay toch wel een paar stappen terug lijkt te zijn (zeker ten op zichtte van de toffe gameplay die Half Life doorgaans bied).

Edit: Zie nu @Anoniem: 733707 's reactie, gelukkig maar, want ik vind dit echt vreselijk.

[Reactie gewijzigd door Zoop op 5 maart 2020 11:50]

VR is pas echt te begrijpen als je het zelf ervaart. Gameplay beelden zijn slecht een matige indicatie van hoe het echt is om het spel zelf te spelen, teleportatie lijkt raar maar als je eenmaal in het spel zit (en dat zit je met VR ook echt) is het vaak een minder groot probleem.

VR is heel erg immersive, de gameplay komt in 2D gewoon niet goed over. Zelfs de simpelste VR shooter is vele malen intenser dan welke 2D FPS ooit kan zijn, simpelweg omdat je écht om muurtjes kunt kijken, écht dekking moet zoeken, instinctief kunt richten met je handen in plaats van een stipje op het scherm, dingen kunt oppakken en gooien etc. In sommige VR spellen is alles dat je kunt oppakken een wapen (letterlijk) en zelfs je lege handen. Zoals ik al zei, in een 2D filmpje komt het gevoel van VR gewoon niet over. Het is onmogelijk om een oordeel te vellen over een VR game zonder dat je hem zelf ervaren hebt.

Iedereen die ik VR heb laten proberen was erdoor weggeblazen (zelfs in non-spellen zoals TheBlu) maar helaas is het grootste struikelblok het prijskaartje.
Het grootste struikelblok lijkt mij eerder het Wii gehalte. Dat was ook heel gaaf, tot je erachter komt dat mariokart met het pookje toch echt sneller gaat dan met de wiimote in een nep plastic stuurtje. Uiteindelijk is die wiimote een gimick die uitdagende gameplay in de weg zit. Ik ben een beetje bang dat het met VR hetzelfde is. Hoeveel uur blijft zo'n VR game leuk?

(Dit is dus een vraag, geen veroordeling.)

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 7 maart 2020 01:07]

VR gaming blijft heel lang leuk, het is gewoon afhankelijk van de spellen die je speelt en leuk vindt. Bij de meeste mensen is het meer een kwestie van hoe lang je het bewegen volhoudt (oftewel hoe fit je bent).

Er zijn wel veel gimmicky spellen maar dat is vaak zo bij nieuwe technieken, er komen steeds meer echt serieuze spellen.
Bij de game kan je op de 3 manieren die bekend zijn bij VR lopen, dus ook gewoon met je Joystick.
Deze vraag en informatie wordt meerdere keren gesteld en herhaald.
Het gevoel van misselijk worden is omdat je de beweging niet verwacht. Maar als speler bepaal je dat zelf, dus dat valt goed mee.
Het is ook een kwestie van wennen, toen ik voor het eerst een VR spel speelde met fluid locomotion werd ik hartstikke misselijk na 5 minuutjes spelen, tegenwoordig heb ik er totaal geen last meer van. Sommige mensen (die bijvoorbeeld ook wagenziek zijn) kunnen er nooit aan wennen.
Het hoeft geen relatie met wagenziekte te hebben, ik wordt zo ziek als een hond in de auto als ik niet naar buiten kijk, maar heb geen enkel probleem met smooth locomotion.
En ik word weer nooit ziek in een auto maar kan aan bijna geen enkele VR game wennen :'(
Misschien kun je eens proberen met wat gember thee? (Gaat de misselijkheid tegen)
Heb je misschien fps problemen?
Maar zeker niet door duwen als je klam/misselijk wordt, zo kun je VR voor jezelf verpesten.
Gemberthee heb ik niet geprobeerd maar wel andere games, zitten, staan, goed afstellen. Fps genoeg geloof ik > 90fps. Maar heb nu geen VR meer, wil over een tijdje als de techniek en software wat verder ontwikkeld is nog wel eens proberen.
Lopen in VR is voor een hoop mensen nog erg vervelend. Teleporteren is een stuk prettiger is mijn ervaring.

Hier is het goed uitgelegd: https://uploadvr.com/7-ways-overcome-vr-motion-sickness/
Motion sickness: it’s far from the flashiest aspect of VR, but it’s a real problem for some people when they put on a headset and enter a virtual world. VR motion sickness happens when your eyes tell your brain you’re moving around in a VR environment, but your body feels like it’s sitting in a chair or standing still. If you’re prone to the problem, these conflicting inputs cause you to feel miserable. Specifically, you might experience sensations like nausea, dizziness, headaches, sweating, excessive salivating, or all of the above. Even worse, these symptoms can continue for hours after you take off the headset and compound together.
Nogal persoonlijk. Ik vind teleporteren maar niks en heb geen enkel probleem met lopen. Dat zal voor de meeste mensen (niet voor iedereen natuurlijk) gelden als je eenmaal een beetje aan VR gewend bent geraakt.
Dat is inderdaad het probleem, echter kun je een VR video van iemand die het speelt totaal niet linken aan hoe jij het ervaart als je een headset op hebt.

Teleporten werkt juist uitzonderlijk goed. Wat je doet en wat je ziet komt namelijk wel overeen. Je loopt niet naar een plaats, maar je teleport daar heen. Er is dus geen beweging die er niet is.

Wat ik je kan vertellen is als je een spel neemt dat je laat lopen met de controller, en er geen dingen zijn die het gevoel breken dat je daadwerkelijk zou moeten lopen het voor veel mensen een instant misselijk gevoel is. Voor mij werkt een VR auto of ruimteschip dan wel weer, omdat je ten opzichte van de auto stil zit, mijn referentie kader klopt dus bij mijn gevoel.

Fallout 4 bijvoorbeeld bied die mogelijkheid, maar ik moet daar echt vignetting aan zetten zo dat ik tijdens het lopen naar een "scherm" kijk en niet rond loop in de wereld.

Als teleporting goed is geïmplementeerd is dat echt veel beter.

Een combinatie teleporten en kunnen lopen in het echt is mijn preferentie, maar het spel moet er voor gemaakt zijn en Fallout is dat dus absoluut niet.
Moet zeggen dat ik met een van de eerste ocolus ook wat duizelig werd, maar met de HTC Vive daar geen last van. Wellicht omdat je daar niet meer op een stoel zit en ook gewoon een klein beetje kan bewegen en de bewegingssensoren + reactie beter is.
Ik ben benieuwd of de focus op nieuwe Half Life-games komt doordat Valve de hete adem van Epic in de nek voelt. Als de nieuw HL exclusief op Steam komt, kan Valve daarmee immers tegenpartij bieden aan de exclusiviteitsdeals van Epics game store.
Nee, Epic Game Store komt uit 2018, in 2016 zijn de eerste leaks over HLVR naar buiten gekomen wat later HL:Alyx bleek te zijn.
Half Life staat erom bekend om vernieuwende technieken te tonen. Dat VR hier uitermate geschikt voor was heeft een grote rol gespeeld dat er voor HLVR is gekozen en niet Portal VR.

HLVR zal meer mensen naar VR toe brengen en Valve heeft ook een lange periode gewerkt aan Left 4 Dead VR. Valve heeft ontkend dat er nog steeds aangewerkt wordt maar ik vermoed dat veel mensen van dat team naar HLVR zijn overgestapt om dat spel af te ronden. Het team van HLVR is het grootste team ooit bij Valve. Ik verwacht dat op het moment dat HLVR uitkomt er weer doorgewerkt wordt aan L4D VR.

En dan komt er ook nog een onbekende VR titel van Valve aan.
Ah nee, nu herinner je me aan Portal.... ik wil Portal 3 en dan met 4-player co-op... maar volgens mij is de kans op Portal 3 nog kleiner dan HL3 😢.
Tweakers: In een interview met Game Informer zegt de ontwikkelaar dat Half-Life veel betekent voor Valve. Hij benadrukt dat aan Half-Life: Alyx veel teamleden werken die al bij het bedrijf in dienst zijn sinds Half-Life 2 uitkwam. Ook is er een aantal ontwikkelaars bij betrokken die nog aan de eerste Half-Life-game hebben gewerkt. De eerste game kwam in 1998 uit, deel twee verscheen in 2004.
Natuurlijk betekent Half-Life veel voor Valve, daarom dat ze na Half-Life 2: Episode Two (2007) NIKS meer gedaan hebben met Half-Life, wat een onzin antwoord van de ontwikkelaar zeg.

Maar hoop dat we nu eindelijk Half-Life 3 krijgen na 13 jaar, heeft wel heel lang geduurd, en nee geen VR alleen versie, de gamers willen een normale versie van Half-Life 3, 99+% van de gamers gebruiken niet een VR headset.
HL heeft bij vele mensen een goede herinnering, ik denk niet dat ze daar moeite mee zullen hebben.

Iedereen kent wel HL, dus zullen ongetwijfeld het kopen..
hete adem van Epic
Sorry, hete adem? Epic moet het doen met exclusivity deals (en dan krijgen ze de grootste slechts tijdelijk) en gratis games weggeven. Valve haalt z'n schouders eens op en gaat verder met hun 90 miljoen actieve maandelijkse gebruikers - het gros van de epic gebruikers zitten er enkel op voor hun Fortnite-gedoe dus als epic al met cijfers naar buiten zou komen, moet je dat nog steeds afzetten tov mensen die enkel Epic gebruiken om Fortnite te spelen vergeleken met de spelers die Epic gebruiken omdat ze dat ook effectief verkiezen boven een ander platform.

Ontwikkelaars kiezen blijkbaar nog steeds eerder voor Steam dan voor wat anders (GTFO, Hell Let Loose (ook al is die laatste een UE4 titel!) om 2 recente voorbeelden te noemen van ontwikkelaars die echt het geld kunnen gebruiken) ondanks het feit dat er 25-30% bij Valve moet worden afgedragen. Blijkbaar is Steam en de features zowel als de community het waard (workshop, discussion groups, server browser, groter publiek) om niet voor de 12% commissie te kiezen maar in plaats voor de 30%.

Ook Satisfactory komt uiteindelijk naar Steam deze maand. Nog een studio die blijkbaar geen genoegen neemt met het kleinere publiek op de EGS....

[Reactie gewijzigd door Tokkes op 5 maart 2020 13:16]

HL3... confirmed? 😅
Mwoa, ik denk dat de internet-hype rond HL3 zo groot is dat ze zich daar niet aan gaan branden. Die verwachtingen gaan ze niet matchen.
Duke Nukem Forever is daar een voorbeeld van. Jaren over gepraat, 2K trok de stoute schoenen aan en ... Het was 'm niet. Het was geen slecht spel maar het was niet het spel waar men naar verlangde.
Ik zou me er ook niet aan branden om HL3 te gaan maken, die verwachting kan je nooit waar maken. Tenzij ze echt grondig onderzoek willen doen naar wat men wil in HL3. Dus echt de game enten op de community. Maar misschien moet Valve dan iemand anders aangrijpen om juist HL3 te dirigeren/produceren.
Ik snap werkelijk waar niet waarom Half Life 2 zo de hemel word ingeprezen. Natuurlijk was Half Life 2 een super goede game, echter is er genoeg om aan af te kraken. Sterker nog ik vind dat Half Life 1 in bijna alle aspecter superieur is tov Half Life 2.

Het level design is slechter in Half Life 2. Bij bepaalde encounters moet je veel verstoppertje spelen. Ook heb je enorm veel open spaces waar niks mee gedaan word. Ik weet niet wat het met de levels van Half Life 2 is. Veel encounters voelen oneerlijk aan (hl 1 had die ook een paar though).

Vechten tegen een gunship en Strider is legit gewoon niet leuk. Je wordt verplicht om een RPG te gebruiken en je moet de hele tijd naar kratten lopen om je 3 raketten te halen. Verder doet een Strider/Gunship super veel damage (op hard) en zijn beide ook nog eens hitscans (waardoor je ze niet kan dodgen, met andere worden je moet letterlijk weaponstops gaan tellen)

Dus wat is de combatflow tegen Gunships/strider? Verstoppen > raketten leeg snel nieuwe halen > verstoppen. En dit elke fight weer opnieuw...... 0 variatie. boring!

Over boring gesproken.... In Half Life 2 heb je maar 2 soorten Enemies, Combine soldaten en Headcrabs/zombies. Tegen Combine soldaten moet je veel cover zoeken en op range blijven, en tegen zombies moet je gewoon strafen. Ook daar is gewoon 0 variatie. De soldaten schieten of met een MP5/Pusle rifle, of met een shotgun, en dat doen ze de hele game lang. 0 variatie, en het mooiste is nog dat de soldaten nog dommer zijn dan de soldaten van Half Life 1.

Zombies heb je na Ravenholm ook wel gezien. Dat is een kwestie van prioriteiten stellen en strafen. Eerst de toxic headcrabs/zombies > fast zombies > fast/normale headcrabs > normale zombies. In Ep2 is de combat flow wel wat verbeterd dankzij de hunters. Maar in HL2 en EP1 is er niet veel aan. Je doet constant hetzelfde.

En dan de wapens. Tja...... De Gravity Gun is echt vet om te gebruiken, de Pulse Rifle is ook echt super cool. En wat ze met de crossbow hebben gedaan is ook wel geinig.... Maar de rest....... Waarom zijn er zo weinig wapens? Waar zijn de leuke futuristische wapens? Waar is de fun? En waarom word ik zo vaak op die achterlijke MP5 geforceerd?

Half Life 2 voelt heel erg geforceerd. Je hebt net te weinig ammo om andere wapens dan de MP5 te gebruiken, en tegen alle bossfights word je verplicht om de RPG te gebruiken.

Vergelijk dat met Half Life 1

- Het leveldesign is vele malen beter. Alleen Residue Processing en Interloper vind ik slechte levels.
- Je hebt een dik wapenarsenaal wat je tegen alle vijanden kan leegspuiten. Er zijn geen beperkingen en alles kan op alles werken. Wil je crossbowen? dat kan! Wil je met de shotgun spelen? Geen probleem (alleen een afrader tegen soldaten op hard) Of lekker traps neerzetten met laser tripmines. Oh en Snarks, wie herinnert zich Snarks nog? De enige beperking die je qua wapens hebt zijn armoured targets. (Chopper, body van een grunt en Garganua's). Deze pakken geen damage van normale ''bullet wapen''.
- De enemy's waren veel gevarieerder en het werd ook mooi opgebouwd. In het begin had je veel headcrabs en houndeyes, op een gegeven moment kwamen de vorts en de soldaten. En uiteindelijk kwam je bij de grunts en controllers. Lekker opbouwend, en het houd het spel ook ''fresh'' ipv dat je constant hetzelfde doet.

Maar het leuke is dat als je vraagt waarom mensen HL2 zo geweldig vinden dan hoor je enkel ''gravity gun, physics en story''. Tja...... Maar gaan we nu serieus zeggen HL2 zo goed is alleen vanwege die physics de Gravity gun? Dus stel je voor, we halen die 2 dingen weg (geen gravity gun en HL2 is (bij wijze van) in de HL1 engine gemaakt, dan zou er van Half Life 2 niet veel meer overblijven.......

En zelfs de story vind ik persoonlijk niet zo goed. Het is een prima verhaal, maar niet beter dan b.v Halo 2.

Nu crap ik wel heel erg op Half Life 2. Maar ik vind Half Life 2 een prima game met veel positieve kanten. Echter vind ik het by far niet de beste game die ooit gemaakt is zoals veel mensen beweren. Ik vind bijvoorbeeld games zoals Halo 1 en Assasins Creed Origin al beter. En het komt totaal niet in de buurt van mijn favoriete games (Bioshock en Half Life 1).

Niemand kan ontkennen dat de game revolutionair was, maar re olutionair wil nog niet perse "goed" betekenen. Half Life 2 heeft hele duidelijke flaws die Valve zeker kan verbeteren. Dus als je aan mij vraagt of ze een veel betere Half Life kunnen maken zeg ik meteen ja. Wat ze basically moeten doen is de goede aspecten van HL1 en HL2 combineren, en je hebt al gelijk een betere Half Life game dan Half Life 2. Add daar nog wat moderne, ''leuke'' features in die ook echt toegevoegde waarde hebben (ze kunnen heeeeeeel veel inspiratie halen uit Doom 2016) en eigenlijk zijn ze al een heel eind met Half Life 3.

Als de Gravity Gun in Black Mesa zat was dat voor mij de "perfecte" HL game geweest

[Reactie gewijzigd door rickboy333 op 5 maart 2020 17:29]

Ik heb me fantastisch vermaakt met Half Life 2, wat jij hier afkraakt heb ik nooit zo ervaren. Het is ook wel erg simpel om te stellen dat als je een paar essentiële onderdelen van de game weglaat er niet zo veel meer overblijft. Nee dat klopt, een Ferrari zonder V8 en zonder looks stelt ook niet veel meer voor.

De physics en gravity gun zijn essentieel in Half Life 2, het is zeer leuk om daarmee te spelen. Tot die tijd was er nog nooit zoiets geweest en sindsdien eigenlijk ook nog niet. De physics en gravity gun zijn ook zeer leuk om je vijanden mee te lijf te gaan. De gunplay in Half Life 2 is sowieso gewoon goed, de wapens schieten erg lekker en de MP7 (MP5 zit in HL1) is ook gewoon de versatile allrounder. Maar ook alle andere wapens voelen heerlijk aan.

Half Life 2 had heel veel wow momenten met dingen die je voor het eerste ooit in een game deed of zag, de eerste keer dat je buiten komt en over de stad uit kijkt, een stad die van het dagelijkse onderdrukte leven veranderd naar complete chaos, De afwisseling die de game geeft in omgevingen, de afstanden die je aflegd in de wereld, het verloop van dag naar nacht en weer terug door het verhaal heen, het water, de shaders, physics, life like facial animations allemaal nooit eerder zo vertoond.

De eerste keer dat ik een strider had verslagen vond ik een machtig moment en dat stuk met die powerboat waar je achtervolgt word door een gunship die mijnen op je gooit. Dat level met die brug, de gebangenis. De antlions vergeet je ook nog even als vijand, sowieso weer een andere sectie in de game die andere gameplay oplevert. Ik heb het nooit ervaren dat er te weinig variatie is in wapens of vijanden, misschien omdat de variatie in de rest juist zo goed is. Het is zo’n afwisselend spel en elk deel is gewoon goed uitgewerkt.

Half Life 2 is nog altijd 1 van de beste games die ik ooit heb gespeeld, Half Life 1 ook, Maar ik vind het, door de setting waar ze afspelen, ook 2 andere games. Het zijn wel shooter waarin je op een unieke manier door een verhaal gaat die daarvoor nooit eerder was vertoond en die ook daarna zelden word geëvenaard.

Ben op het moment weer bezig met Black Mesa, daar gebruik je ook automatisch de MP5 het meest.

[Reactie gewijzigd door iwaarden op 5 maart 2020 21:54]

Antlions pak je op dezelfde manier aan als zombies. Ze zijn alleen sneller maar gaan dood aan 1 shotgunshot. Echter in veel gevallen moet je Antlions niet eens killen, want ze spawnen oneindig.

Voor EP2 heb je wel weer een punt natuurlijk. In de Antlioncaves heb je meer variatie.

Het ''probleem'' met mensen die HL alleen aanprijzen voor de physics is dat de physics niet in Half Life 2 zitten, maar in de Source Engine. Dus stel je voor dat Half Life 2 niet de eerste game was die physics gebruikte, zou het dan net zo'n enorme impact hebben gehad op de gaming wereld? Of zou het wat meer zoals Portel zijn geweest?

Ik zeg ook niet dat Half Life 2 een slechte game is, in tegendeel zelfs. Het is een super goeie game. Maar het heeft enorm veel flaws en is verre van een perfecte game (naar mijn mening dan). En waar ik me persoonlijk aan ''stoor'' zijn de ''oh Valve durft geen HL3 te maken'', ''het is onmogelijk om de verwachtingen waar te maken'' en de ergste van allemaal: ''een game als HL2 kan nooit overtroffen worden''. Wat dat is allemaal onzin. Valve kan makkelijk een betere Half Life maken dan HL2, en dat is door de flaws van Half Life 2 op te lossen. Zorg er voor dat de gameplay/enemyvariatie meer op HL1 lijkt, maak meer enemy variaties, focus zeer goed op level design, kap eens met geforceerde weapon use, zorg voor een spectaculair verhaal En add nog wat moderne elementen. En klaar, een betere HL game dan HL2.

Story zal in HL3 nog een dingetje worden. Maar ik denk dat als Valve goed heeft gekeken naar Doom 2016 en Doom Ethernal.

Een leuke tip voor iedereen is trouwens: MMod. MMod is zo'n enorme toevoeging aan Half Life 2 dat het HL2 vanillia "saai" maakt. Hl2 word hierdoor heel stuk leuker ;)

[Reactie gewijzigd door rickboy333 op 6 maart 2020 10:52]

ik heb destijds hl gekocht om dat cs er mee werkte en velen met mij in de computer clubje waar we regelmatig lan party's mee hielden.
Ik vond hl2 qua graphics groundbreaking, de physics ook.... Leverdesign en algemene ervaring: mwah, lange levels maar niet heel boeiend ofzo. Snel uitgespeeld en niet echt blijven hangen.

Halflife daarentegen: de opbouw van de spanning en algehele kwaliteit van de game was echt iets nieuws. In een Shooter zolang rondlopen zonder zelfs een pistool?! Dan later de levels tegen die soldaten!
Op het moment boeit mij de game zelf niet eens zo zeer, zou van mij als een uitbreiding op HL2 mogen zijn. Ik wil gewoon een conclusie op het verhaal (en dan graag zonder uitgelekte scripts te moeten gaan lezen).
Ik denk dat iedereen blij zou zijn met een HL2 alike game die de wereld verder zet
Enige wat ik zou willen is gewoon een vervolg op het verhaal. Mag wat mij betreft in de exact omgeving en engine van HL2 zijn.
Ik zou me er ook niet aan branden om HL3 te gaan maken, die verwachting kan je nooit waar maken.
Ik hoor dit vaker, maar ik vind het helemaal niet logisch klinken. Zijn er echt mensen die verwachten dat ze na uitgave van HL2 Ep2 begonnen zijn met de ontwikkeling van deel 3, en dat die tot aan de dag van vandaag nog steeds loopt? Want dat zou dom zijn natuurlijk, dat soort klanten kunnen niet bestaan, die zouden al lang geleden een keer zijn vergeten hoe ze moeten ademen.

Een 3e deel (of episode) zou echt wel kunnen, de oude garde wil het graag zien en de nieuwe garde is - als ik forums en blogs erop na lees - ook wel weer een keer toe aan iets anders dan CoD of BF.
In dat geval krijg je een rasechte FPS shooter zoals het vroeger was, maar dan met RPG elementen, maar die toch geen RPG elementen zijn, en keuzes, maar ook niet teveel keuzes, en een vertakkende plotlijn, die toch heel beperkt en gefocused is, met veel nieuwe wapens, maar vooral eerst alle oude wapens, en een campagne die allemaal op de aarde plaatsvindt, en ook tegelijk alleen maar op Xen.

Enten op de community is te laat, maar laat ze maar hun eigen ding doen en verwerken.
Zou wel een verhaal/game willen zien waarin eindelijk Half-Life en Portal samenkomen. Misschien nog weer 20-30 jaar in de toekomst ofzo, met flashbacks terug naar de tijd met Freeman en Alyx, de ontdekking van het schip de Borealis in het ijs etc.
Probleem is wel dat Shell in Portal 1 wakker werd vlak nadat de Combine de 7 hour war heeft gewonnen. Gorden moet dan nog 18 jaar slapen.

Tijdens Half Life 2 ligt Shell weer te pitten

En Portal 2 vind pas jaren later plaats (vermoedelijk 50-100 jaar na Portal 1) en dan is de kans groot dat Gorden al een oude opa is, of weer ligt te pitten.
True, maar ik bedoelde ook niet dat ik perse Gordon of Chell als hoofdpersoon/personen wil zien maar een heel nieuw karakter. En dan met flashbacks werken om de gaten in te vullen waarbij je wellicht als 1 van de twee speelt.
Probleem daarvan is dat GLaDOS iedereen heeft vermoord voordat Portal 1 begint. Doug Rattman en Shell zijn nog de enige personen van Apperture die nog leven. (en de bemanning van de Borealis, maar die hebben GLaDOS niet meegemaakt). Rattman wist met zijn positie de security van GlaDOS te omzeilen en Shell was GLaDOS laatste testsubject (de andere had GLaDOS al ''opgebruikt''.

Het enig wat eventueel zou kunnen is dat er nog mensen zijn die GlaDOS's assault op dag 1 hadden overleeft, net zoals er ong 300 mensen zijn die the Black Mesa incident hebben overleeft.
Duke Nukem en HL3 zijn niet echt vergelijkbaar.

Duke Nukem had nog levels/encounters/enemies die zijn gebaseerd op gamedesign uit jaren 90. Ze hebben deze levels de hele tijd geport naar nieuwe engines, maar de flaws hebben ze er nooit uitgehaald. Daarnaast is de hele filosofie uit de jaren 90 gebaseerd. Vroeger verkocht DN goed omdat het een ''doomclone met een ego dude was'' en dat was nieuw, spannend en verfrissend. Toen DNF uitkwam was het nog steeds een doomclone met een ego dude, en daar zaten we niet meer op te wachten.

Duke Nukem is dan een shooters die altijd in de jaren 90 is blijven hangen terwijl hij pas jaren later uitkwam. En daarom was het zo ''slecht''. Als je DNF vergelijk met Serious Sam 3 b.v heeft Crowteam goed kunnen voorkomen dat het aanvoelde als een ''Doomclone met een ego dude''.

En als laatste had DNF ook pech qua releasedatum. Toen DNF uitkwam waren ''ouderwetste shooter games'' enorm uit de mode. Als DNF in 2020 zou uitkomen (met een paar moderne features) was het waarschijnlijk veel beter ontvangen. (of niet dankzij de sneeuwvlokjescultuur van tegenwoordig).

Aan HL3 hebben ze wss wel gewerkt, maar hebben ze gecanceld. Ik betwijfel ook of ze de blueprints van de ''oude'' HL3 gaan gebruiken. HL3 zal dan ook gemaakt worden naar moderne standaarden, net als Doom 2016. En ik denk dat HL3 ook veel meer gaat lijken op Doom 2016 dan op DNF.
DNF is geen goed voorbeeld. Dat was gewoon een intens slecht spel dat na alle uitstel maar gewoon op de markt is geplempt.
Eerder HL4, ik denk dat ze 3 vanwege alle commotie gewoon niet uitbrengen :+
wordt gewoon "half-life"
Half Life 2022

Snap je, 3 keer een 2 :9

[Reactie gewijzigd door rickboy333 op 5 maart 2020 15:58]

Myth... plausible.
Nu Death Stranding een cross-over met Half-Life krijgt, ben ik wel benieuwd hoe het zou zijn als Kojima Half-Life 3 zou oppakken namens Valve. Kan, volgens mij, nog best interessant zijn.
Helemaal mee eens. De crossover is al vet op zich. Maar de nieuwe HL in handen van Kojima-san...
Daar kan ik alleen maar van dromen O-)
Kojima is heer en meester in verhalen vertellen (en bedenken)... Maar zijn stijl gaat niet goed passen bij de vertrouwde stijl van het HL universum.
Ik denk juist dat Kojima weer een goede frisse wind in Half-Life kan brengen. Natuurlijk wel volgens recept van Valve.
Daar gaat het volgens mij dan al meteen fout: een persoon als Kojima laat je doen waar ie zin in heeft. Niets receptjes volgen. unbridled creative freedom, om maar te zeggen. Dat is volgens mij de kracht geweest achter de Metal Gear verhalen.

[Reactie gewijzigd door Tokkes op 5 maart 2020 13:44]

Ja, maar de game zal toch wel moeten aansluiten op de eerdere Half-Life games/franchise en Valve zal ook wel wensen hebben om een groot publiek te trekken. Verder laat je Kojima inderdaad doen waar ie goed in is.
Hij is heer en meester in clichés gebruiken bedoel je. Zijn verhalen zijn warrig en over de top en naar mijn mening beneden gemiddeld.
Ziet er meer uit als een leuke easter egg of cameo (omdat de game op Steam komt) i.p.v. een echte crossover.
Wees er snel bij waarschijnlijk uitverkocht binnen het uur
https://www.tweaktown.com...arch-9-for-999/index.html
Half-Life 3. Het zou leuk zijn!

Maar het gat tussen een eventueel derde deel en zijn voorgangers is erg groot. Bij een eventuele release zullen er heel veel mensen zijn die de voorgaande delen niet gespeeld hebben. En 'de jeugd van tegenwoordig' zal die games ook niet (snel) oppakken omdat deze in hun ogen 'verouderd' zijn.

Dus Half-Life 3 moet ook speelbaar gaan zijn voor nieuwkomers, wat wel weer een extra uitdaging is.
Ik denk niet dat Valve wegkomt met een langer intro die kort samenvat wat er aan Half-Life 3 vooraf ging.

Dus ik zeg... Kondig HL3 aan, en release leuke remasters van deel 1 en 2 + uitbreidingen :)
Half-Life 3. Het zou leuk zijn!

Maar het gat tussen een eventueel derde deel en zijn voorgangers is erg groot. Bij een eventuele release zullen er heel veel mensen zijn die de voorgaande delen niet gespeeld hebben. En 'de jeugd van tegenwoordig' zal die games ook niet (snel) oppakken omdat deze in hun ogen 'verouderd' zijn.
Daarom een goede reden om opnieuw te beginnen met Half-Life 3. Doe de intro van het spel van Half-Life tot aan Gordon voor het eerst een hugger tegenkomt en op zijn hoofd gaat zitten. Gooi er dan een vleugje Portal bij, zodat Gordon gered wordt door Gordon van een andere multiversum met hulp van Alyx.
En bam! Iedereen is weer bij voor deel 3 :D
Mag ik hier even ook voor onze mede-VR spelers Boneworks onder de aandacht brengen?
[VR] Boneworks ervaringen en discussie

Hebben ze nog wat om te spelen totdat Alyx uit komt :D

Boneworks is een Half-Life game in alles behalve naam!

Gewoon lopen door een game maakt mensen in het begin vaak misselijk. In Boneworks kun je niet langer teleporteren, je moet 'regulier' lopen.

Mij maakte dat in het begin heel licht misselijk, dus ik moest al snel stoppen, maar naarmate je verder speelt, went dit en wordt je niet meer misselijk.

Regulier lopen door een spel geeft een veel betere ervaring dan teleporteren, maar je moet dus even doorbijten.

VR is een ervaring die je meegemaakt moet hebben, wat mij betreft
Het is gewoon niet te vergelijken met 'gewoon' gamen, dat je om je heen kunt kijken en dingen kunt pakken is een wereld van verschil.

Een hele mooie start-ervaring is Lone Echo (dit jaar komt Lone Echo 2 uit).
Een andere ervaring maar misschien nog toffer is Super Hot VR.

Walking Dead VR ziet er ook fantastisch uit:
https://vrwalkingdead.com

[Reactie gewijzigd door Q op 5 maart 2020 12:57]

Als er een Half-Life 3 ooit uitkomt zal deze nooit op pannenkoekenbeeld zijn (2D).

Valve kan onmogelijk een nieuwe revolutionaire ervaring brengen in 2D, daar zijn andere moderne games veel beter in geworden en hebben eigenlijk alles al uitgevonden en toegepast.

VR heeft nog vele revoluties te gaan en daar kan Valve mee scoren.

Half-Life:Alyx is wat mij betreft gewoon wat Half-Life 3 zou moeten zijn: een revolutie in gaming wereld.

[Reactie gewijzigd door Xymox op 5 maart 2020 13:17]

Wat mij betreft is Half Life: Alyx geen volwaardige HL game aangezien het VR only is. Ik baal hier echt van. Ik hoop dat Valve later nog met een non VR versie komt.
Wat jou betreft, inderdaad.
Maar het is net Valve's bedoeling om een volwaardige (HL) game neer te zetten, net voor VR.

Om het dan exact om die reden af te schieten als geen 'volwaardige HL game' gewoon omdat je waarschijnlijk geen VR-HMD wil/kan gaan halen, is gewoon irritant 'entitled' gedrag.
Dus een Half-Life MOBA, Half-Life deck builder, Half-Life Shooter a la Overwatch en Half-Life Batttle Royal confirmed?
Je bedoeld dota2, Artifact, Team fortress en csgo dangerzone?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee