Gabe Newell stelt nieuwe Valve-games in het vooruitzicht

Valve heeft meerdere games in ontwikkeling die daadwerkelijk een aankondiging gaan krijgen. Dat belooft Valve-topman Gabe Newell in een interview. Details over de komende games gaf hij nog niet.

Newell deed zijn uitspraken tegenover 1 News in Nieuw-Zeeland, waar hij verblijft gedurende de coronapandemie. "We hebben zeker nieuwe games in ontwikkeling die we gaan aankondigen. Het is leuk om games uit te brengen", vertelde de Valve-topman. Volgens hem was het geweldig om de VR-game Half-Life: Alyx uit brengen en bezig te zijn met een singleplayerspel. Die release zou momentum gecreëerd hebben binnen het bedrijf om dat meer te doen.

De topman gaf geen details en ging ook niet in op vragen over een Valve-project met de naam Citadel, waar geruchten over zijn. "We gebruiken meerdere codenamen. Verwijs je naar een codenaam?", was het antwoord.

Valve maakte vorig jaar bekend dat het in het verleden Half-Life 3 en Left 4 Dead 3 in ontwikkeling had, maar dat die geschrapt waren. Eerder dat jaar liet het bedrijf al weten dat er niet meer gewerkt zou worden aan een Left 4 Dead-game. De laatste game van het bedrijf was Half-Life: Alyx, die in november 2019 aangekondigd werd en in maart 2020 verscheen.

Het was lange tijd de vraag of Valve nog nieuwe grote games ging aankondigen. De laatste echt grote release was Dota 2 uit 2013. Tussen de laatste uitbreiding van Half-Life 2, in 2007, en Half-Life: Alyx, zaten dertien jaar. Valve liet eerder wel doorschemeren Half-Life: Alyx te zien als een 'terugkeer naar de franchise'.

Half-Life: Alyx

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

22-01-2021 • 11:31

128 Linkedin

Reacties (128)

Wijzig sortering
Opzich leuk.
Maar ik temper vooralsnog mijn verwachting sterk totdat ze heel concreet met iets op de proppen komen wat ik kan kopen. (en dat niet uitsluitend een VR product is, want HL Alyx is voor mij echt een dode mus, aangezien ik geen VR hardware heb)

Valve is als game-ontwikkelaar gigantisch lui geworden door al dat Steam geld waar daar tegen de plinten op klotst, en met HL2's episodic content hebben ze de fanbase behoorlijk laten hangen met die cliffhanger van Ep2. (ja daar ben ik nog steeds zuur over)

Ook gaan ze op console moeten releasen (maakt me i.p. niet uit welke, maar dat is voor Valve volgens mij niet heel gebruikelijk) voordat ik er warm voor kan lopen want ik heb inmiddels mijn PC wel een beetje laten varen als game platform en die doet dus niet echt meer mee qua hardware
Denk dat ze wel meer van die klanten hebben waar ze destijds Half Life en Half Life 2 voornamelijk aan verkochten waar high end gaming PC's door omstandigheden niet echt meer op de agenda staan.

[Reactie gewijzigd door Polderviking op 22 januari 2021 13:07]

HL Alyx is echt serieus de beste game sinds jaren. Ik hoop dat ze nog een keer zoiets gaan doen voor VR.
Ik hoop echt niet dat ik ooit nog een Half Life game of iig een 3D shooter op mijn monitor moet spelen.
Het ding is wel dat de hardwarevereisten voor VR en natuurlijk de VR kit zelf gewoon duur blijven.
Nu zou ik dolgraag wel mijn PC VR capabel willen maken en een Valve Index kopen, maar het is simpelweg gewoon te duur voor mij. Ik hoop dan dus wel dat Valve ook non-VR games gaat maken.
Het ding is wel dat de hardwarevereisten voor VR en natuurlijk de VR kit zelf gewoon duur blijven.
Het is allemaal in perspectief. Met een high-end PC van 4-5 jaar oud en een bijbehorende headset uit die tijd is het prima speelbaar. Een tweedehands VR bril + attributen is ook te koop voor minder dan de helft van het bedrag van een deftige game monitor.

Belangrijker nog, om goed van VR gebruik te maken ('room-scale') heb je eigenlijk ook de ruimte nodig. Dat is vaak een stuk lastiger in het gemiddelde Nederlandse huishouden.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 januari 2021 13:30]

Punt is dat het een uitgave blijft die bovenop de toch al redelijk prijzige hobby komt. En dan ook nog voor een zeer beperkt aantal games met zeer wisselende kwaliteit. En de ruimte blijft een punt - maar ook het feit dat je niet op je luie kont kan zitten. Het is echt een ander soort entertainment dan 'gewoon gamen' denk ik.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 24 januari 2021 21:07]

Zelfs dat hoeft dus niet. Ik heb mijn "commentary mode" playthrough van Alyx helemaal zittend gedaan. Dit is prima te doen, want Valve heeft best gelet op accessibility. Zo is het bijvoorbeeld ook mogelijk het spel met 1 hand te spelen. Veel VR titels komen nu uit met dergelijke accessibility opties. Dus als je minder ruimte hebt, wordt het ook steeds beter mogelijk te genieten van VR ervaringen!
Half life 1 liep ook niet fatsoenlijk op oude hardware toen het uitkwam. Nouja, onze standaarden waren wat lager maar toen ik het op een P3 600MHz speelde was de ervaring op mn P1 toch wel verpest.
Half life 1 liep ook niet fatsoenlijk op oude hardware toen het uitkwam.
Draaide toen het uitkwam soepel op mijn Pentium 200 MMX met een 3dfx Voodoo2 (eerst één voor 800x600, toen twee in SLI voor 1024x768 :P). De processor was toen al twee jaar uit, en de Voodoo2 was toen ook al ongeveer een half jaar uit.

Wat de illusie wekte dat spellen toen niet goed draaiden op oude hardware, was dat er ondersteuning was voor software renderers. Software rendering zag er altijd brak uit, en had de snelste CPU nodig om nog enigszins speelbare framerates te halen. 3D accelerators waren toen nog zeldzaam. Maar als je dan een ondersteunde 3D accelerator had, dan had je eigenlijk ook niet de snelste CPU nodig om er optimaal gebruik van te maken.

Volgens mij heb ik bijna alles op de Quake 1 en 2 engines (en nog een stuk Unreal/Unreal Tournament) uit die tijd kapot gespeeld op die configuratie. :)

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 januari 2021 13:56]

Ik speel alyx op de quest 2 draadloos met een gtx1070. Werkt prima. En is niet superduur.
Ik ga nog een stapje verder: het is de beste game ooit gemaakt. Het samenspel tussen de hardware en de software is ongeëvenaard. Het feit dat Valve eerst de hele VR industrie kickstart, vervolgens hun eigen hardware ontwikkelt met als primaire doelstelling een betere ervaring in Alyx (met uiteindelijk een verbluffend resultaat) overtroeft alles. Een beetje zoals Nintendo met de Wii en Super Mario Galaxy, maar dan écht revolutionair. Het is spijtig dat het financieel niet voor iedereen is weggelegd, maar ik beschouw mijn euro's als zeer wel besteed. Het zou me teleurstellen als de volgende Valve titel geen VR ondersteuning heeft.
Ik game al 36 jaar en HL:Alyx voor mij next level gaming en ja het is de moeite. Dat VR hardware duur is wens ik overigens te betwisten: je kunt tegenwoordig een Oculus Quest 2 draadloos (via Virtual Desktop) een spel als HL:alyx al spelen op een RTX1060. Zo'n bril kost 349 euro en daar heb je ontzettend veel plezier van. Ik zeg niet dat het loepzuiver is of perfect qua latency maar de ervaring was er voor mij er niet minder om. Het draadloze is wat mij betreft een gamechanger. Als Valve bij HL alleen nog maar VR doet vind ik dat helemaal prima!
Is geloof je meteen dat HL Alyx een geweldig spel is. maar wel een geweldig spel met een prijskaartje van 1100 euro.
Je hoeft ze niet te spelen als ze uitkomen. :+
Meer keuze lijkt me alleen maar goed. Niet iedereen wil/kan VR-games spelen, dus ik ga er van uit dat er ook in de toekomst nog genoeg "monitor-games" zullen verschijnen.
Zelfde hier. HL:A is een van de beste spellen die ik ooit heb gespeeld. Liet echt zien dat Valve het nog steeds heeft. Elke mechanic valt precies goed, en is zo'n genot om te spelen. Zou het echt niet op een normale monitor willen spelen.
HLA is wel absoluut het spelen waard als je ergens een goeie VR headset kunt kopen of lenen hoor. VR is geen gimmick als je er zo over denkt.
Ik vind VR op basis van mijn ervaring met PSVR wel een gimmick ja.

Nou snap ik dat dat spul voor de pc, en zeker de courante generaties, van een heel andere order is maar dat ga ik niet kopen.
Daarvoor moet ik eerst weer flink geld in mijn pc steken en dan zo'n kit kopen die ik mezelf verder niet echt veel zie gebruiken, buiten mijn interesse in deze specifieke game.
Wat HL:Alyx biedt is niet te vergelijken met wat PSVR te bieden heeft. Niet alleen is de VR Tech inmiddels veel verder van andere headsets (6DoF de meest prominente wijziging), maar is HL:A ook de 1e triple-A game die écht voor VR is ontwikkeld en niet halfslachtig erin is geport.

Voorheen hadden we vooral leuke gimmicks en VR tech demo's of oude triple-A's, zoals Skyrim, die naar VR werden geport. PSVR was een leuke kennismaking met VR, maar met de PS Move controllers en 3DoF heb je wel een serieuze beperking.

Begrijpelijk dat je niet zomaar investeert in VR als je hierover twijfelt, maar ik kan je wel écht aanraden, zowel als HL fan als Tweaker, om de game op een recente VR headset te proberen (lenen of iemand benaderen met een VR headset). Het is een verschil van dag en nacht met wat je gewend bent van PSVR.

[Reactie gewijzigd door quintox op 22 januari 2021 12:48]

Mijn probleem is dat veruit de meeste games die ik nog speel, games zijn waar ik samen met mijn vriendin doorheen ga.
Zo'n VR ervaring is echt iets wat je alleen doet en dat gaat maken dat dat bij mij thuis amper gebruikt gaat worden.
Ik zit doorgaans liever bij mijn vriendin op de bank in een game dan dat ik me urenlang in een studiekamertje opsluit met een game. (vandaar mijn overgang naar de consoles een aantal jaren geleden)

Voor de goede orde, ik twijfel er geen moment aan dat HL Alyx een ervaring is, ik heb de reviews gezien, maar ik moet ook wel ergens een lijntje trekken met de gadgets die ik in huis haal. Vooral gekeken naar de kosten ook, want ik koop ook al alles wat lost en vast zit in consoleland.

Misschien een keer zo'n setup lenen inderdaad.

[Reactie gewijzigd door Polderviking op 22 januari 2021 13:12]

VR is iets wat ik juist veel met mijn vriendin samen speel ( Oculus Quest ). Ofjah, je speelt om de beurt en streamed de gameplay naar Chromecast. Beat Saber en andere kleine VR games worden hier veel samen en/of als partygames gebruikt. Uiteraard zijn spellen zoals HL:A hier minder voor geschikt en deze speel ik dan in mijn eigen tijd ;)

De Quest staat dan ook in de woonkamer naast de PS4.
Praktisch elke VR-setup kan streamen naar je tv, maar meekijken is wel wat anders dan "erbij" zijn uiteraard.
PsVR is gewoon 6dof hoor. Verder wel met je eens..
I stand corrected. Dacht dat het ook 3DoF was ;D naja goed, dan heb je wel nog steeds die beroerde Move controllers.
Je hoeft echt niet top-of-the-line te kopen. Je kan een tweedehands WMR VR-Bril kopen voor rond de €250 of bijv. een Quest 2 van €350. Desnoods huur je een headset.
HL:Alyx is zeer goed geoptimaliseerd, dus kan je zelfs op een GTX 1060 prima spelen.

Het is een ervaring die je niet snel zal vergeten.
Vergeet niet je ziel te verkopen aan Facebook bij een Oculus ;)
Ik ben net al m'n Oculus games kwijtgespeeld dankzij een FB ban. Ik heb 1 publieke reactie geplaatst de laatste maand over scheiding tussen geld en staat (monero). Ook in een prive vriendengroep geuit dat ik het traditionele vaccin prefereer boven het mRNA vaccin. Waar zou ik de mist in gegaan zijn..? Blij dat ik er van af ben eigenlijk. Mijn quest heb ik toch al een tijdje geleden verkocht en draai nu lekker de Reverb G2. Simracing / flight heeft voor mij weer een volgende stap in immersie bereikt, en mijn privacy gaat er ook op vooruit. Win-win.
Ik heb sinds kort een Quest 2 en Alyx is een ware parel. Als dit de toekomst voor VR is dan staat ons nog heel wat wat te wachten. Ik kan niet wachten totdat een Valve een nieuwe VR titel uitbrengt. Hopelijk zal VR hierdoor meer mail stream worden en meer AAA titels opleveren.
Klinkt goed. Met een headset met 4k resolutie ga je weer omver geblazen worden. Ik raad zeker replay op bv reverb g2 aan! :D

Oh en vette monkey island avatar!

[Reactie gewijzigd door seriousjin op 24 januari 2021 03:19]

Ik denk niet dat je Valve lui kunt noemen. Als ik het goed begrijp van alle BTS informatie die ik heb gelezen zijn ze alleen wel perfectionistisch en wispelturig, wat de bedrijfsstructuur absoluut ook enabled. Twee hele slechte eigenschappen om regelmatige releases te maken. Als er dan een release komt is het voordeel dan wel dat het zo'n diamantje is als HL: Alyx.

Ik vond het echt een geweldige game, maar zit wel in een dilemma over of ik de franchise in VR verder zou willen zien gaan. Aan de ene kant heb je dus het feit dat minder mensen het dan zouden kunnen spelen en dat zou gewoon kut zijn, maar anderzijds lijkt het wel het platform waar het meeste aan innovatie uit te halen is en als er iets is wat de HL games verbind is dat ze altijd hebben geïnnoveerd.
Plus het feit dat VR steeds beter verkrijgbaar zal worden naarmate het verder in de mainstream komt. Zelfs nu zijn er al verscheidene prijsklassen verkrijgbaar en kun je zelfs voor PC VR me een GTX 1060 midrange kaart van 2 generaties terug echt wel een goed begin maken.

Ik weet ook niet zeker of een Gordon Freeman power fantasy ala HL2 + episodes zo goed te vertellen zou zijn in VR. Daar werkt Alyx juist zo goed in omdat het een veel intiemer, persoonlijker verhaal is over een vrouw tegen een groep onderdrukkers, geen godlike messiah met 11 wapens tegen een leger van diezelfde soldaten.

Hoe ze ook verder gaan, ik wil het meemaken en zal elke entry op zichzelf beoordelen.
Wat zou het technisch tegenhouden om het allebei te ondersteunen afgezien van extra development tijd?
Je gaat alleen handelingen die je VR misschien met armbewegingen zou doen moeten afvangen met gewoon een button.

Totdat die VR kit mainstream wordt, ook op de consoles allicht, lijkt het me wel lastig om echt heftige producties "rendabel" te krijgen.
Valve heeft zich al eerder verzet tegen dat juk door bijvoorbeeld in te zetten op Linux voor Gaming wat ook niet persé een geldboom is (en waar ik overigens best achter sta i.v.m. de nog steeds veel te sterke positie Windows) maar dat maakt tot dusver ook nog niet echt golven en ziet toch meer focus op tools als Lutris en Proton wat uiteindelijk nog steeds gewoon een workaround is.
Dat zal ook wel wat uit te staan hebben met het gegeven dat ze niet echt genoeg games uitpoepen om een voorbeeld te stellen die er gevolgd kan worden.

Verder noem ik ze vooral lui omdat je echt wel duidelijk ziet in hun releases wanneer Steam bij hun de broodwinning is geworden.
Je zou zeggen dat dat je opties geeft om juist lekker een beetje te gaan pionieren, een beetje dingen naar een muur gooien om te zien wat blijft plakken, maar ze doen (naar buiten toe) erg weinig qua games.
En als die vrijbrief er voor zorgt dat verhalen niet afgemaakt worden is natuurlijk helemaal prut. :)
Als je dan geen vervolg maakt omdat je er geen "zin" in hebt omdat je dan "meer van hetzelfde" doet wat ik Newell een keer ergens heb zien roepen ten aanzien van Half Life 2 vind ik evengoed dat je je fans een beetje laat zitten.

[Reactie gewijzigd door Polderviking op 25 januari 2021 11:44]

En ergens geef ik je gelijk. Ik denk dat het een dubbelzijdig zwaard is. Andere bedrijven moeten om rond te komen (heel simplistisch gezegd) regelmatige releases maken en die krijgen weer het kritiek dat ze franchises uitmelken.

Wat betreft games voor VR en gewoon desktop gaming beschikbaar maken denk ik niet dat dat een goed idee is.

Er zijn andere factoren waarom games voor VR niet fijn zouden werken op een plat scherm en andersom. Bijvoorbeeld is Alyx een game waar het design echt is gemaakt op gebieden bekijken en interactie in VR. Alles staat dichter op elkaar, de omgevingen zijn vele maler kleiner dan in voorgaande HL games en het aantal interactieve voorwerpen ligt een stuk hoger. Door mensen te laten play-testen heeft Valve gemerkt dat men in VR veel meer de tijd neemt om details in zich op te laten nemen.

Daarnaast ligt het aantal vijanden lager omdat men in VR veeeel sneller overrompeld raakt en moet er rekening gehouden worden met dat alles veel meer moeite en tijd kost. Denk aan het herladen van je wapens bijvoorbeeld. De encounters in Alyx zouden, hoewel perfect ge-optimized voor VR, met een mouse and keyboard waarschijnlijk vrij saai worden.

Zelfs als het mechanisch gezien mogelijk zou zijn om twee versies te maken, wat ook nog een stukje complexer ligt dan je impliceert (je hebt bijvoorbeeld twee handen die los van elkaar kunnen bewegen voor VR en maar 1 muis reticle die aan je hoofd/ camera vastgeplakt zit met desktop gaming), zou je twee games krijgen die allebei net iets te veel compenseren om die versies mogelijk te maken. Dan krijg je twee middelmatige producten ipv van 1 goede.

[Reactie gewijzigd door sheogorath19 op 25 januari 2021 12:14]

Wat overigens wel iets lijkt te zijn waar Valve aan werkt (al moet de validiteit nog blijken) is dus die game met de codenaam "Citadel" die in het artikel beschreven wordt. Het ontkennen van Gabe even terzijde, want dat zegt mij niet zoveel.

Wat dataminers hebben kunnen opmaken uit bepaalde codestrings is dat deze game mogelijk een samenwerking wordt tussen VR en desktop gaming, waarin de speler in VR dus een andere rol vervult dan de gamer achter het toetsenboord. Heel erg benieuwd wat dat gaat worden!

[Reactie gewijzigd door sheogorath19 op 25 januari 2021 12:18]

Als je positiviteit zoekt omdat je niet zo goed tegen andere meningen kan moet je een feelgood lotgenotengroepje op zoeken. Dan kan je je eigen echo kamertjes creëren met gelijk denkenden. In een random commentbox op internet krijg je natuurlijk gewoon veelal ongezouten meningen.

Of je moet het echt bruut onterecht vinden wat ik hier roep maar dan moet je gewoon met argumenten komen.

Ik kan niet zo veel met deze reactie verder.

[Reactie gewijzigd door Polderviking op 23 januari 2021 00:10]

Hopen dat HL3 in de planning zit! :)
Het is zeer onwaarschijnlijk dat Valve met een deel 3 voor een van de reeksen komt, ze weten dat verwachtingen te hoog zullen zijn en daarnaast spelen ze nu graag in op de memes

dus ipv HL3 L4D3 of Portal 3 kunnen er goed wel spellen in die franchises komen maar dan zullen ze toch proberen echt af te wijken.

Gezien het succes van half life alex (en wat dat gedaan heeft voor de verkoop van hun VR sets zou het goed kunnen dat ze meer VR games van dat niveau/formaat willen uitbrengen.
Het is zeer onwaarschijnlijk dat Valve met een deel 3 voor een van de reeksen komt, ze weten dat verwachtingen te hoog zullen zijn
Ik acht het niet onwaarschijnlijk. Het is natuurlijk ook een stukje damage management wat je als ontwikkelaar kunt toepassen. Als je van te voren transparant bent en de juiste verwachting schept bij de consument, denk ik best dat de 'negatieve storm' reuze kan meevallen. Ik denk dat de meeste mensen al blij zat zullen zijn als HL3 ooit het levenslicht zal zien, in welke vorm dan ook.
Denk dat ze dan eerder Half life 4 en Portal 4 zullen uitbrengen :)

Gabe is wel over het ergste van zijn irritatie over het gezeik rondom het tellen tot 3 heen dus denk eerder dat ie daar gewoon meer doorgaat.

zoals bijvoorbeeld in deze trailer van 2018:
https://www.youtube.com/w..._channel=GameSpotTrailers
HL3 heeft al het levenslicht gezien. Dat is namelijk HL:Alyx.
(echter het heet anders, maarja....what is in the name eh)
Portal 3 in VR is ook prima.. ;)
Ik krijg nu al last van mijn buik. Kotsbakkie gereed.
Een aperture science based campaign lijkt me heel vet maar dan niet met portals en momentum. Dat gaat niet goedkomen in VR. Een andere vette puzzel-mechanic zou me dan geschikter lijken.

Maar meer GLaDOS humor...gimme!
Wat als wou eens RATman spelen , die gewoon moet rondkruipen in crawlspaces?
Ooh dan kan je een prequel maken qua verhaal en het door laten lopen tot na Portal 1. Zien we hem eerst als normale wetenschapper voor de "bring your daughter to work day" en dan gaan we langzaam met hem mee in zijn process naar (niet geheel ongegronde) paranoia en hallucinaties. Ik denk dat er best wat puzzels zouden kunnen zijn met het beïnvloeden van testruimtes en het mogelijk helpen van de testsubjects voordat Chel als enige overblijft.

[Reactie gewijzigd door sheogorath19 op 28 januari 2021 09:12]

Wie weet komen ze wel met een HL2 Remaster in Source 2. Ondanks dat de huidige game er al goed uit ziet voor het bouwjaar, zou ik het zo weer kopen als Valve onthult dat er een remaster komt in Source 2.
Of wellicht de makers van Black Mesa. Dan hebben we over 8 jaar wel een hele vette remake.
Zou inderdaad ook heel vet zijn ja.
Alleen weet ik niet of Valve de Source 2 engine al heeft opengesteld voor andere partijen om mee te knutselen. Zo wel dan hoop ik dat de Crowbar Collective inderdaad een Half Life 2 remake/remaster maakt.
Nee die Source 2 SDK is tot nu toe nog gelimiteerd, wat ik wel heel jammer vind. Ik weet de onderliggende redenen niet om deze niet volledig uit te brengen, maar ik hoop echt dat Valve dit wel in het vooruitzicht heeft. De modding community is zo'n vitaal onderdeel van de fanbase en het houdt de games ook langer relevant.

Ik wacht absoluut met je mee op die CC Half life 2 remake. Black Mesa en zeker de Xen levels staan op dit moment heel hoog bij mij op de lijst van beste game-ervaringen in 2020.
Al kwam de Source 1 SDK blijkbaar ook pas 2 jaar na de release van half life 2 uit voor het publiek.. dus opzich is het niet super abnormaal dat we hem nog niet hebben. Lees ik ook pas net.
Ik hoop dat we f.stop te zien gaan krijgen. Het was het idee voor Portal 2, maar een spel als Portal 2 verkopen en er geen portals insteken bleek niet zo succesvol bij het testpubliek. We hebben nooit veel gehoord over dit spel of de mechaniek die de gameplay maakt, maar het zou wel goed zijn geweest.
F.stop gok ik niet op. We hebben toch al een best goede game met die insteek?
Het is altijd wel behoorlijk irritant geweest dat ze twee episodes uitbrachten en daarna gewoon geen zin meer hadden. Een vorm van afronding hadden ze op z'n minst kunnen overwegen. Maarja Steam levert zo achterlijk veel geld op voor ze dat ze allemaal onderuit gezakt dollars zitten te tellen.
Het is altijd wel behoorlijk irritant geweest dat ze twee episodes uitbrachten en daarna gewoon geen zin meer hadden. Een vorm van afronding hadden ze op z'n minst kunnen overwegen.
Toen hamerden ze er sterk op dat elke Episode iets 'groots' moest toevoegen aan de gameplay. Episode 1 had AI en betere graphics. Episode 2 had grotere omgevingen. Mogelijk dat ze voor Episode 3 niet voldoende wisten toe te voegen.

Niet dat dat voor mij had gehoeven. Gravity Gun Zero Point Energy Field Manipulator onder mijn linkerarm, geweer in de rechter, en we gaan zeker weten naar Ravenholm (of waar Episode 3 ook heen moest gaan). :+

Ben benieuwd of ze het script gaan afstoffen, als er iets komt in het Half-Life universum.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 januari 2021 11:53]

Niet dat dat voor mij had gehoeven. Gravity Gun Zero Point Energy Field Manipulator onder mijn linkerarm, geweer in de rechter, en we gaan zeker weten naar Ravenholm (of waar Episode 3 ook heen moest gaan).
De ‘Borealis’ als ik mij niet vergis
[...]
Ben benieuwd of ze het script gaan afstoffen, als er iets komt in het Half-Life universum.
Ik gok dat ze, omdat Laidlaw die versie van het einde heeft geplaats, ze juist een andere kant op gaan.
Ze hebben in Alyx immer best wat geretconned.
Alyx al gespeeld ?
<G-man>
There are some changes in the.
Well it makes sense in the course of time.
</G-man>
Probleem nu is. Gaan ze het waar maken de hype? Want dit is echt een van de meest gevraagde games ooit denk ik. Dus ja het wordt moeilijk. Al hadden ze jarenlang de tijd om iets goed te doen.
Ach wat. Hype en verwachtingen hoef je je niet zo druk om te maken. Zeker niet bij "gamers". Het zijn gewoon mensen die een spelletje maken. Goed is ook niet verkeerd he, het hoeft geen magnum opus te zijn.

Hype maakt meer kapot dan je lief is. Kijk maar naar Cyberpunk. Veel te hoog gegrepen. Hebben ze nu dikke spijt van.
Geval van mismanagement. Het is dat zij te veel binnen deadline wilden doen. uitstel en productie de tijd geven om goed af te ronden. Of down sizen tot productie wat wel binnen de deadline past.
Zeker mismanagement. Vooral als je de featurelist toetst aan wat ze effectief hebben gepresteerd, weet je dat ze vast een veel betere ontvangst hadden gehad als ze niet al die features hadden opgehyped vantevoren. Dan waren ze sneller klaar en hadden ze vanzelf ook een pak minder bugs.

Valve daarentegen belooft geen ene moer. Je hoort niks van ze tot het zover is. De hype komt grotendeels van de playerbase, gebaseerd op hun vorige prestaties. Dat mag je in mijn ogen straal negeren. Maak gewoon wat je denkt dat leuk is. Kijk maar naar Alyx. Als je de featureset die je voor jezelf bepaald netjes afwerkt en polished, heb je het goed genoeg gedaan. Onrealistische verwachtingen van gamers in het mididen gelaten.

En als het faalt, ala dat deck building spel van ze, draait Steam lekker verder en heb je niks verloren.
Valve is hierdoor een van de weinige makers die geen corporate redenen hebben om hun franchises uit te melken of games te vroeg te releasen.

Als een game van hun dan goed is, is het gelijk ook wel een diamantje.

Ik snap het ergens wel, maar vind het ook wel een beetje een paradox dat developers die regelmatig games uitbrengen onder kritiek komen te staan want "geen integriteit, uitmelken, blabla" maar dan wordt er perfect gedemonstreerd wat betreft Valve wat er gebeurd en hoe gamers reageren als een bedrijf geen regelmatige releases uitbrengt en alleen iets uitbrengt wanneer het hen creatieve voldoening geeft.

Beetje een generalisatie, natuurlijk. Niet alle gamers zijn zo ongenuanceerd, maar het is wel een aanwezig geluid wat constant te horen is.

[Reactie gewijzigd door sheogorath19 op 25 januari 2021 10:36]

Probleem nu is. Gaan ze het waar maken de hype? Want dit is echt een van de meest gevraagde games ooit denk ik. Dus ja het wordt moeilijk. Al hadden ze jarenlang de tijd om iets goed te doen.
Mwah.

Ze kunnen in exact dezelfde engine met exact dezelfde (inmiddels sterk gedateerde) assets dat verhaal gewoon af maken en ik ga het waarschijnlijk helemaal geweldig vinden.
Zolang ze maar hetzelfde team hebben dat tot in de diepte snapt wat HL maakt wat het maakt.

Lange aanlooptijden worden altijd gezien als een opzet voor teleurstelling maar dat vind ik niet eerlijk. Dat HL gewoon niet in onwikkeling is geweest de afgelopen tien jaar lijkt me wel helder, dat gamers daar dan een verwachting aan hangen die er eigenlijk wel van uit gaan dat er al tien jaar aan gewerkt wordt en het dus een gift uit de hemelen moet zijn is vooral een gamer probleem.

Duke Nukem Forever is hier een veelgebruikt voorbeeld als een game waar te lang op is gewacht maar dat is gewoon een baggergame en daarom is het een teleurstelling. Ook als dat niet zo gruwelijk lang in ontwikkeling was geweest.

[Reactie gewijzigd door Polderviking op 22 januari 2021 13:11]

Duke nukem is geen lange productie maar meerdere grote productie pogingen. Waar bepaalde innovatieve features R&D feasiability vast liep. Uiteindelijk hebben ze laatste productie het met realistische kijk aangepakt en iets kunnen opleveren dus 5 jaar productie mogelijk minder.
In zo lange tijd kan ook zijn dat dit deels verschillende team samenstelling.

Ik denk ook dat personeel bestand vooral in deze industrie sterk veranderd. Mogelijk minder bij Valve ivm kapitaal reserves. Maar lijkt mij sterk dat core team van vorige HL team volledig aanwezig is.

Lange aanloop tijd maakt gamers enorm kritisch en dat maakt redelijke game niet slecht.
Vanuit de fan maakt het al helemaal geen kans.
Dat is goed te zien aan prof game reviews die de game reviewen vs gamer waar 1 punt zwaar mee weegt die 20jaar het super super top game moet zijn. En dat is on terecht.

Want er is altijd wel gezeik dat er geen innovatie in grote games is.
innovatie vereist R&D en brengt ook grote risico mee. En faal kans is groot.
Als je game vision berust op iets wat R&D moet worden en er geen fallback voor is kan non feasable uitkomst leiden tot een cancel.
Meeste producties wordt R&D keihard gemeden omdat dit niet te plannen maakt en budget ook flexibel moet zijn zoals ook productie tijd. Dus no go met strakke budget en deadline.

Voor beeld Spore
Rage waar megatexture tech leid tot 6 jaar productie.
Kwestie van doen wat Alyx deed: niet Half-Life 3 zijn, maar enkel een game in het Half-Life universum en in dezelfde verhaallijn. Je kunt niet falen aan een hype te voldoen als je niet eens een poging doet. Zou me niets verbazen als de volgende game Half-Life: Freeman mag gaan heten.
Voor mij zou het al genoeg zijn als de game ongeveer net als HL2 is (maar dan moderner) met vooral een ijzersterk verhaal.
Voor mij zou het al genoeg zijn als de game ongeveer net als HL2 is (maar dan moderner) met vooral een ijzersterk verhaal.
Als dat zo zou zijn, dan zou de game zeker niet ontvangen worden als 'hype waarmaken'. Half Life games moeten iets nieuws/revolutionairs toevoegen wil het de hype waar kunnen maken, zeker na 13 jaar.
Tja dat is het probleem van mensen die alles overhypen, voor mij zou wat ik boven zeg meer dan genoeg zijn.

Verder is het natuurlijk onzin dat er perse iets nieuws/revolutionairs toegevoegd moet worden, dat is wederom ontstaan door mensen die te veel verwachten. want welk anders spel doet dat ook? en worden die daar op afgerekend?

Het beste aan HL is voor mij altijd het verhaal geweest, de technische hoogstandjes zoals physics leverede daar wel aan mee maar ook zonder die zaken had het een uitstekend spel geweest imo
Goeie redenatie... maar vertel waarom vind je dat dat onzin?
Het verhaal alleen heeft Half Life niet de status gegeven die het nu verkregen heeft. Dat dit voor jou kennelijk wel geldt, maakt het nog niet zo. Vandaar dat ik zeg onzin, zoals jij zegt dat het onzin is dat er iets revolutionairs toegevoegd moet worden. Ik kan je verzekeren dat als men dezelfde game zou releasen als 13 jaar geleden, met een leuk verhaal en wat betere graphics, dat de game geen uitzonderlijke scores gaat krijgen. Half-life serie deed altijd iets vernieuwends, dat is een grotere reden dat ze uitstekende scores kregen dan dat ze een goed verhaal hadden. Daar kun je het dan niet mee eens zijn, maar zo is het nu eenmaal. [edit: ook The Zep Man geeft in dit draadje al aan: "Toen hamerden ze er sterk op dat elke Episode iets 'groots' moest toevoegen aan de gameplay." Het idee is dus niet alleen afkomstig van de fans zelf, maar ook vanuit Valve.]

[Reactie gewijzigd door Kubrix op 22 januari 2021 14:10]

Oke prima reden, ik weet alleen niet waarom je zo geïrriteerd reageert, ik geef alleen mijn mening
Half-life serie deed altijd iets vernieuwends, dat is een grotere reden dat ze uitstekende scores kregen
Dat is geen feit maar een mening want zo erg vernieuwend waren Half Life games nou ook weer niet, het waren gewoon erg goeie spellen, de vernieuwingen waren echt niet genoeg om het spel te dragen
Dat dit voor jou kennelijk wel geldt, maakt het nog niet zo
Idem dito... dat geld voor jou precies het zelfde
maar zo is het nu eenmaal
Ah alles wat jij zegt is natuurlijk een feit... helemaal vergeten...

[Reactie gewijzigd door Sinester op 22 januari 2021 14:19]

Nou blijkbaar is mogelijk Gabe Newell ook op die gedachten gang. De verwachtingen zijn zo hoog dat daar niet aan voldaan kan worden. Whatever ze doen G.N. weet dat de kans op shitstorm van fans enorm groot is. Zoals sommigen over verhaal kunnen vallen bij andere IP.
Want met steam harken ze zo enorm veel kapitaal binnen dat zij de budget hebben voor tier1 triple A games te maken. Ze hebben ook genoeg middelen om linux met triple A exclusive te bedienen.
Lijkt mij dat ze voor save gaan. Core business is Steam.

innovatie is probleem niet. Valve kan met zijn kapitaal ook breed R&D doen en daarmee meer mogelijk dan reguliere studio die afhankelijk zijn van beschikbare budget en deadlines. Bedrijfs cultuur is lig niet wat gangbaar is in de industrie.

Er zijn juist game reeksen IP waar de 1 titel enorm goed bevonden zijn maar de latere grote onvrede onder de fans hadden.

Wat mij opvalt is dat sommige hardcore fans de devs de creatieve vrijheid niet geven.
Nou misschien dat G.N. deze gedrag te vaak gezien heeft bij collega devs.
Ik denk inderdaad dat dit de reden is waarom er geen nieuw deel uit is gekomen. Hij weet ook wel dat hij met iets heel bijzonders moet gaan komen om het gros van de fans niet teleur te stellen, en dat is niet makkelijk. Hoewel ik al vaker gezegd heb dat er nog enorm veel stappen te zetten zijn m.b.t. de elementen, waar je dan weer een interessante speldynamiek mee kunt creëren.
Eerder dat mensen nauwelijks microtransacties kopen in singleplayer games.
Valve maakte vorig jaar bekend dat het in het verleden Half-Life 3 en Left 4 Dead 3 in ontwikkeling had, maar dat die geschrapt waren. Eerder dat jaar liet het bedrijf al weten dat er niet meer gewerkt zou worden aan een Left 4 Dead-game.
Dat mag je tussen de regels door wel concluderen :D
Eerst zien, dan geloven ;) :D
Remake HL1 is al gemaakt! (Black Mesa)
Remake HL2?
Remake HL2 EP1?
Remake HL2 EP2?

Of gewoon gelijk beginnen met HL3 ipv HL2 EP3. Dat zou ik ze kunnen vergeven :)
Remake HL1 is al gemaakt! (Black Mesa)
Wat geen officiële remake is vanuit de studio zelf, maar een fan-made remake.
Maar wel een met officiele goedkeuring van Valve.
Laat maar komen. Als het niet allemaal VR-exclusive is zit er vast wat tussen voor diverse doelgroepen!
Iedereen hoopt natuurlijk op HL3, en we krijgen waarschijnlijk Artifact 2 ;)
Hahaha, dit was exact mijn gedachte! Maar het laatste zinnetje in dit artikel gaf mij toch een klein sprankeltje hoop:
Valve liet eerder wel doorschemeren Half-Life: Alyx te zien als een 'terugkeer naar de franchise'.
Valve kan dan ook niet tot 3 tellen. Maar wel heel goed tot 2.
Dan vraag ik me altijd af wat die game ontwikkelaars de rest van de tijd doen bij Valve. Hebben ze gewoon 3d/geluids ontwerpers en grafisch artiesten de hele tijd "op de bank" zitten?
Team Fortress 3. Please!
HL3 confirmed!

(sorry, inkoppertje)

[Reactie gewijzigd door CAPSLOCK2000 op 22 januari 2021 12:08]

Vandaag is 22 januari 2021.
Gister was 21 januari.
2021- 21 = 2000.
2000 heeft 3 nullen. 2 (HL2), gevolgd door 3 (nullen)
Half life 3 confirmed!!
Valve maakte vorig jaar bekend dat het in het verleden Half-Life 3 en Left 4 Dead 3 in ontwikkeling had, maar dat die geschrapt waren.
Het einde van HL: Alyx impliceert toch wat anders (ik zal niets 'spoilen'). En ja, waar het hart van vol is....
Maar waarom zouden ze dat dan toch impliceren?
Geschrapt waren betekent niet geschrapt zijn ... ;)
Die release zou momentum gecreëerd hebben binnen het bedrijf om dat meer te doen.
Die zin klinkt mij als muziek in de oren! Eindelijk het zetje dat ze nodig hadden om meer games te gaan maken. Half-Life Alyx laat zien dat ze het nog niet verleerd zijn, dus ik ben ontzettend benieuwd wat ze in het verschiet hebben.
Ik wil niks spoileren, maar ik denk dat dit Half-Life Gordon gaat heten.
[...]

Die zin klinkt mij als muziek in de oren! Eindelijk het zetje dat ze nodig hadden om meer games te gaan maken. Half-Life Alyx laat zien dat ze het nog niet verleerd zijn, dus ik ben ontzettend benieuwd wat ze in het verschiet hebben.
Ach heb HEEL weinig vertrouwen dat Valve nog echt goede singe player spellen maakt, Half-Life 2: Episode Two komt uit oktober 2007, en gaat al weer richting de 14 jaar oud woorden, en ze hebben ook al gezegd dat Half-Life 3 en Left 4 Dead 3 in ontwikkeling hadden, maar dat die al geschrapt waren.

En als ze ECHT geluisterd hadden naar de fans, hadden ze Half-Life 3, en niet een VR only versie (Half-Life Alyx) uitgebracht, die 99+% van de mensen niet kunnen spellen, omdat ze geen VR bril hebben.
Als je vraagt wat fans willen, dan blijf je dezelfde game maken. Valve heeft altijd uitgeblonken in innovatie.

Na het spelen en genieten van Half-Life: Alyx kan ik mij eigenlijk niet meer voorstellen terug te moeten naar een platte game.
Als je vraagt wat fans willen, dan blijf je dezelfde game maken. Valve heeft altijd uitgeblonken in innovatie.

Na het spelen en genieten van Half-Life: Alyx kan ik mij eigenlijk niet meer voorstellen terug te moeten naar een platte game.
Er zijn HEEL veel fans van Half-Life spellen, en Half-Life 3 zal verkopen als warme broodjes, kijk maar naar Black Mesa, die ontzettend populair is die 6 maart 2020 uit kwam, fantastisch spel btw, nee dat van "Valve heeft altijd uitgeblonken in innovatie" is het stomste iets wat ik ooit gehoord heb, wat hebben ze dan uitgebracht de laatste jaren wat uitblonk van innovatie, en praat niet over Half-Life: Alyx die maar 0,1% van de mensen maar gespeeld hebben omdat de overgrote gros niet een VR bril hebben.

Leuk dat jij niet meer "platte games" wil spelen, maar de overgrote gros van de gamers willen dat juist wel, en dan laat jij toch lekker al die 99,99% van de games liggen, en speel jij die paar volledige VR spellen.
Uit de verkeerde kant van het bed gestapt?

Wat voor een debiele redenatie is dat trouwens, als maar weinig mensen de spullen in al in huis hebben om een spel te spelen, dan is het niet innovatief. 8)7
Uit de verkeerde kant van het bed gestapt?

Wat voor een debiele redenatie is dat trouwens, als maar weinig mensen de spullen in al in huis hebben om een spel te spelen, dan is het niet innovatief. 8)7
Nee hoor helemaal niet, maar de markt van VR is zo ontzettend klein na nog steeds al die jaren, de HTC Vive komt al weer uit 5 April 2016, bijna 5 jaar geleden, en Oculus Rift kwam 28 maart 2016 voor iedereen uit, ook al bijna 5 jaar terug, en het heeft geen storm gelopen, storm gelopen betekend dat in nu al +/- 5 jaar VELE mensen het al hebben, net als toen Apple met hun iPhone had in 2007 en Samsung met hun Galaxy in 2007, die VELE miljoenen verkocht per jaar, wat niet het geval is met al die VR brillen, een paar honderdduizend per jaar is bijna niks.

Zo lang er geen reclame voor komt op TV en Radio en verders overal, zal er ook niks veranderen, en ja vind ik heel jammer voor al die mensen die graag meer goede volledige VR spellen willen zien op hun dure VR bril, en ja ik ken maar een persoon die een VR bril hebben, en ik ken evengoed nog een grote groep PC gamers, en zelfde voor mensen met consoles, waar ik niemand van ken met een VR bril.

En nee ben niet uit de verkeerde kant van het bed gestapt, maar heb wel weer last van Migraine, wat erg vervelend is, en dan niet heel goed kan concentreren.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 22 januari 2021 16:36]

Eerst zien dan geloven.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee