Razer brengt Viper Mini-gamemuis uit voor 50 euro

Razer heeft een kleinere en lichtere variant van zijn bedrade Viper-gamemuis uitgebracht. De Viper Mini weegt 61 gram en is daarmee 8 gram lichter dan de reguliere Viper. Het nieuwe model is vooral compacter en goedkoper.

De nieuwe Razer Viper Mini heeft net als zijn vorig jaar geïntroduceerde grote broer optische switches en een symmetrisch ontwerp. De kleine variant heeft een sensor met een resolutie van 8500dpi. Dat is lager dan de grotere en duurdere versie, die een 16.000dpi-sensor heeft. De Viper Mini is 118,3mm lang, 53,5mm breed en 38,3mm hoog. De afmetingen van de reguliere versie zijn 126,7x66,2x37,8mm.

Razer voorziet de Viper Mini van zes programmeerbare knoppen en een logo met instelbare rgb-verlichting. De kleine gamemuis is per direct te koop voor een adviesprijs van vijftig euro. Het grotere model kwam vorig jaar uit voor negentig euro.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

05-03-2020 • 10:38

33 Linkedin

Reacties (33)

33
33
19
3
0
12
Wijzig sortering
Dat scheelt bijna niks qua afmeting, maar de prijs is bijna de helft lager. Apart! Kost die sensor dan zoveel?

[Reactie gewijzigd door Notlupus op 5 maart 2020 10:42]

Het markt-segment van kleinere gaming-muizen wordt momenteel vooral gedomineerd door de Model O Minus van Glorious, Zowie EC2-B en modellen van G-Wolves, ook speelt de G305 van Logitech nog mee. Al deze muizen zitten rond de 50-60 euro. Los daarvan is Razer bezig om van het imago 'duur en we luisteren niet naar de community' af te komen, ze hebben immers als slogan "for gamers, by gamers". De Mini is dan ook vooral gemaakt / aangepast naar wat de community (in bijv. /r/mousereview op Reddit) naar voren heeft gebracht. Betere sidebuttons, de grip aan de zijkanten is weg, PTFE voetjes, de optische switches vond men 'mushy' klikken en deze zouden nu aangepast moeten zijn om een meer mechanische feel te krijgen. Synapse (de software) is ook niet meer nodig en kan na het instellen van de muis verwijderd worden, waarbij de instellingen (op lightning na meen ik) on-board worden opgeslagen, een verplichte account aanmaken zoals vroeger het geval was hoeft ook niet meer en is optioneel geworden. Ook is de 'hump' aan het einde van de muis zelfs ietwat hoger dan z'n grotere broer, wat het gebruik ook weer ten goede zou moeten komen.

8500 DPI is daarnaast meer dan voldoende, als je kijkt op pro-settings.net bij bijvoorbeeld CS:GO / Overwatch / Fortnite zie je dat het merendeel van spelers "gewoon netjes" op 800 dpi zit. Bij de meeste sensoren (pixart 3360 / 3389) krijg je rond de 2000-2500 dpi ook ietwat extra smoothing wat weer latency veroorzaakt, 16000 dpi is dan ook vooral marketing en niet tot nauwelijks bruikbaar, ook is het niet nodig.

Al met al lijkt Razer ècht de woorden waar te maken en is er zelfs al gehint op een Viper Mini Wireless.

Daarnaast geef je aan, dat het voornamelijk niets scheelt qua afmeting, ik denk dat schijn bedriegt: misschien leuk om zelf eens uit te zoeken mocht het je genoeg interesseren, bekijk de website van Rocket Jump Ninja (RJN) eens, of bekijk zijn YouTube kanaal en je zult letterlijk guides zien die aangeven welke muis het beste past bij welke hand, waarbij men kijkt naar de lengte en breedte van de hand. Met als variabelen daarin, palm grip, claw grip en fingertip. Deze muis lijkt vooral voor fingertip en relaxed-claw grip te zijn, voor mij dus te klein ;-)

Ben overigens zelf (nog) geen Razer gebruiker, maar zit (te) veel op de /r/mousereview subreddit... 8)7

[Reactie gewijzigd door wreedheid op 5 maart 2020 12:10]

Via https://www.razer.com/eu-en/gaming-mice/find-the-right-fit kan je sinds gisteren de maten en features van de verschillende Razer muizen vergelijken.
Vergeet de muizen van Zowie niet. De EC2-B en FK2 zijn ook vrij populair in dit segment.
EC2-B met z'n 120 MM lengte is dan inderdaad wel het vermelden waard, dank voor het attenderen!
Anoniem: 162126
@wreedheid6 maart 2020 21:52
Die model O is wel een erg fijne muis ja. Ik heb hem besteld nadat ik dit bericht van je zag. En heb er net even mee gespeeld. Top! 8-)
DUBBEL zoveel resolutie en slechts 30€ meer tov de kleine.

Prijsstelling is niet altijd persé logisch (zoveel waard als de gek gamer er voor betaalt. ;)
Prima besparing lijkt me, 8500DPI is voor het gross van de mensen genoeg lijkt me?

Uit nieuwsgierigheid zijn hier mensen die een muis op die gevoeligheid (8500+) gebruiken? Ik heb namelijk het idee dat het ook een soort specs race/marketing term is geworden.
Zelf gebruik ik (na jaren Razer) nu een Logitech op 3700~4500DPI en daar kan werkelijk iedereen die achter mijn PC kruipt al niet normaal mee omgaan. Het is binnen vrienden- kennissen- en familie al een 'ding' geworden :+
https://prosettings.net/cs-go-pro-settings-gear-list/
https://prosettings.net/overwatch-pro-settings-gear-list/
https://prosettings.net/best-fortnite-settings-list/

Meeste pro spelers gebruiken 400-800 dpi zelfs. Sommige 1200, maar dat is al spaarzaam.
Hogere DPI heeft nauwelijks nut namelijk, aangezien de sensoren dusdanig goed zijn dat er geen issues / interpolation / jitter optreden bij bijv. 800 dpi.
Bij dit filmpje laat men zien wat een tè lage DPI kan doen: https://youtu.be/NUiGkDB_48s?t=72
Een hoge DPI (2000+) maakt het lastig om de in-game sensitivity goed te krijgen / te kunnen instellen en zal eerder nadelige gevolgen hebben dan positief (smoothing bijv. en minder controle dóór de uiteindelijk hoge sensitivity).

Tevens zie je dat veel pro-spelers al jaren spelen en dus liever consistency prefereren over aanpassen naar een hogere DPI en dus net ietwat andere sensititviy. Men blijft bij wat men kent, DPI wise, maar zelfs ook soms hardware wise (dus oudere muizen).

Of het aanpassen van de DPI naar 800 en sensitivity naar 1 ipv bijvoorbeeld 1600 DPI met een sensitivity van 0.5 anders voelt is iets wat ik echter niet heb kunnen voelen, maar ik ben dan ook maar een super casual speler en wellicht is het meer merkbaar in bepaalde spellen ;-)
eDPI is immers hetzelfde: 800x1=800 en 1600x0.5=800 & https://prosettings.net/cs-go-best-settings-options-guide/
Er zijn genoeg discussies hierover te vinden, waarvan de een zegt: hogere DPI met lagere sens zorgt voor betere tracking terwijl (vaker) gezegd wordt: totale bs.

Ook gaat bij de twee meest gebruikte en tevens meest nieuwe sensoren, de PixArt 3360 en 3389* er smoothing optreden in de sensor boven een bepaald DPI niveau (rond de 2000-2500), wat voor een aantal extra ms aan vertraging zorgt, iets wat een pro-gamer niet wil. https://www.techpowerup.c...aming-race-model-o/5.html
Los daarvan is een hoge DPI praktisch ook niet heel handig, je wilt je Windows sensitivity op 6 hebben staan, zodat er 1:1 tracking is (waarbij vooral een hogere setting dan 6 problematisch kan zijn, doordat interpolation kan optreden). 2000 DPI met de slider op standje 6 is 1 cm bewegen en je vliegt je scherm uit, niet handig lijkt mij.
Ook over de 6/11 setting in Windows zijn veel discussies, of het niet een dynamische schaal is en dus niets uitmaakt of dat er daadwerkelijk 1:1 tracking ontstaat bij 6/11.
Los van dat is het de standaard setting in Windows, pro gamers die van tournooi naar tournooi gaan en dus gebruik maken van andere pc's zullen zoveel mogelijk hetzelfde willen hebben en zoals gezegd is het ook fijn als je muis in de Windows omgeving/desktop ook enigszins controleerbaar aanvoelt ;-)

Al met al is DPI heel lang als marketing term gebruikt, zeker toen sensoren nóg niet zó goed waren kon je zo laten zien dat je sensor überhaupt beter was, daarvoor was dat het toevoegen van extra gewicht, nu zitten we met skeletal-structuren, extra RGB en juist een zo laag mogelijk gewicht. Ook zie je vaker dat men melding maakt van de gebruikte switches in de knoppen en of deze analoog (en bijv. 20M of 50M clicks rated) of optisch (razer) zijn.

Elke sensor op dit moment is gewoon he-le-maal prima, mits je een recente muis koopt. Het enige waar nog ècht wat te winnen valt is in draadloze tech, daar lijken Logitech en sinds kort Razer heer en meester te zijn.

* = lees net dat bij de 3389 sensor smoothing eventueel uitgezet kan worden (door de fabrikant) en er geen verschil is tussen 400 en 16000 dpi
"As mentioned above, this mouse does not feature the PMW3389 smoothing issue, which increases at specific resolution steps starting with 1,900 CPI. Both 400 and 16,000 CPI track equally well, albeit I'd highly advise staying on a reasonable level. Contrary to what many may belief, very high CPI with lower in-game sensitivity won't be beneficial."
https://www.techpowerup.com/review/endgame-gear-xm1/5.html

[Reactie gewijzigd door wreedheid op 5 maart 2020 12:01]

Ik gebruik 1200 DPI, en in een uiterst geval 1400.
Ik snap niet dat je met 3700-4500 kan werken. Dan zit je muis toch in de achterhoek zodra je 1 beweging maakt, tenzij je in windows de cursor speed weer laag zet. Maar wat heeft zo'n hoge DPI dan weer voor zin.
Dat is ook de bedoeling, links naar rechts in een polsbeweging. Ik heb op bv. 1200DPI het gevoel dat ik loop te tennissen en het halve bureau nodig heb.

Ik game overigens niet veel dus dit is vooral veel 'werk' maar bij bv. City Skylines, AoE, Tomb Raider,GTA, ect. blijft hij zo staan. Bij CoD en BF zette ik hem vroeger wel lager.
Zelf gebruik ik 7000DPI. Ik beweeg mijn muis over het complete scherm op 1 vierkante cm ;-) Ik kan hier goed mee omgaan. Ik vind dat erg fijn. De G502 leent zich hier prima voor. Als iemand anders achter mijn PC zit moet hij echter terug naar 1500DPI. Anders zie je alleen maar een cursor over het scherm vliegen ;-) Meer dan 7000 (kan tot 12000) is niet meer zinvol. Dan wordt hij onbestuurbaar. (voor mij)
Volgens mij zijn er fanatieke gamers die tijdelijk de DPI omhoog schroeven om snel te kunnen draaien/om zich heen te kijken.
Bij een zware kater/spierpijn is het ook wel werken - hoef je niet zo veel te bewegen :P
Dit is ook wel een mooie use-case, maar dan moet het wel heel snel kunnen wisselen en terug wisselen. Anders heeft het weinig nut.
Ik deed het eerder andersom. Met een duim-knop stelde ik de DPI lager om net dat schot met een sniper iets accurater te krijgen, liet ik de knop los sprong de DPI terug naar z'n normale waarde. Maar in de nieuwere shooters kun je een aparte ADS-sensitivity instellen en, ik geloof, deze ook dynamische mee laten veranderen afhankelijk van de zoom.
Ja en nee. Ik heb een muis die 16000 dpi heeft. Ik heb hem op 16000 staan, omdat ik dan het idee heb dat hij meer nauwkeurig is dan als ik hem op 800 zet. Vervolgens is mijn CSGO sensivity 0.05, waardoor ik met een edpi van 800 speel.
Ik kan je vertellen dat dat in ieder geval placebo is. Sterker nog, vanaf een bepaald punt in DPI hoogte (afhankelijk van de sensor implementatie) worden er weer smoothing en interpolatie gebruikt.

Je kan vrij snel Googlen wat voor jouw model de maximale dpi is waarop dit niet gebeurt. Want op zich klopt het wat je zegt, alleen is het verschil vaak zo klein dat zelfs de pros nog altijd op 400 tot 1600 dpi spelen.
Kan je tegenwoordig nu wel razer software gebruiken zonder verplichte online registratie en alles? Ik heb een tijdje geen producten meer van ze gebruikt, maar de laatste keer kwam ik hier tegenaan.
Anoniem: 767375
@MelvinV25 maart 2020 11:19
Voor de Razer software moet je je nog altijd registreren helaas. Ik ben vorige week van mijn Razer toetsenbord afgestapt omdat ik gek werd van de software (bloatware eigenlijk).
Ik vind het oprecht echt jammer, maar het ergert mij dus ook kapot. Ik vond de deathadder legit gewoon een van de beste muizen ooit, maar als ik nu wil upgraden dan moet ik aan die meuk beginnen.
Ik heb in 9 maanden 3 verschillende Deathadders elite versleten omdat elke keer de rubberen grip aan de zijkant eraf ging, en er ook niet meer op kon gemaakt worden. Beste muis, nou voor mij helaas niet.
Niet helemaal waar... Ik gebruik Razer Cortex om mijn laptopje wat meer ram te geven en wat programma's te killen, zodat ik net wat meer fps heb
Anoniem: 767375
@NalaDinW6 maart 2020 09:38
Dat werkt inderdaad als je PC niet zo heel goed is. Maar voor mensen met al een goede PC doet dit programma helemaal niks. En het gaat in deze ook niet om de Cortex software, maar om de Synapse software, welke nodig is voor muizen en toetsenborden.
dat was ook een van mijn klachten, jaren geleden. Samen met de bloatware die nodig was om de muis te gebruiken. En een bug die ze maar niet wilden oplossen, die er voor zorgde dat de muis soms gewoon niets meer deed of je cursor ineens alleen maar naar 1 kant liet gaan.

Daardoor sindsdien ook geen Razor-dingen meer gekocht.
Je kan als gast inloggen met razer synapse 3
Ik begrijp niet waarom ze muizen als ambidextrous aanprijzen en vervolgens maar aan 1 kant van de muis "duim" knoppen maken.
De Viper en Viper ultimate hebben aan beide kanten duimknoppen en deze dus maar aan 1 kant.
Ik denk dat de extra kosten daarvan simpelweg niet opwegen tegen de vraag..
Het aantal mensen dat de muis linkshandig gebruikt is klein, meer dan 90% van de mensen gebruikt de muis rechtshandig, zelfs als ze eigenlijk linkshandig zijn.

Razer probeert duidelijk de prijs te verlagen, en dit soort features is dan een van de eerste dingen waar in gesneden wordt.
Waarschijnlijk noemt Razer hem ambidextrous puur voor de marketing.

in mijn ogen ben je beter af met een muis die specifiek is ontwikkeld voor linkshandig gebruik, die zijn vaak wel wat duurder, maar daarbij support je wel de ontwikkeling van nieuwe linkshandige muizen in de toekomst.

En ook ergonomisch gezien is ambidextrous gewoon niet zo'n heel goede keus omdat het in dat geval voor zowel links als rechts handigen niet echt optimaal is.
De enige situatie waarin ik een ambidextrous muis zou aanraden is voor bijvoorbeeld een familie computer die door zowel links als rechts handigen wordt gebruikt.
Heb hier 2 kapotte razer naga muizen in huis.
De eerste kapot binnen 1 jaar
de ander kapot na 5 maanden.

Denk eerder 50 euro de top zou moeten zijn voor computer rand spul van razer.

800 dpi of 1200 dpi is trouwens zot genoeg voor de meeste shooters..Maar goed ik dwaal af.

[Reactie gewijzigd door gunghir op 5 maart 2020 14:24]

Als je dood bent moet je niet met je muis gooien he :+
Je bent verplicht in te loggen met Razer Synapse 3 voordat je hun muis mag configureren.

Big red flag, avoiden dus.
Kan tegenwoordig ook al guest toch?
Ik probeer altijd wel een beetje door die marketing schil heen te kijken wanneer het aankomt op z.g.n. "gaming" randapparatuur dat voor veels te veel geld op de markt komt.

Eigenlijk vanaf het moment dat ik (na het slopen van mijn "gaming" muis) tijdens een potje FPS gamen op hoog competitief niveau, uit pure nood moest terugvallen op een old-school muis met een balletje en, niet gelogen, een spijkerbroek als muismat. Ownde als nooit tevoren :D

Natuurlijk moet je met de tijd meegaan, En als je het al een "gaming" muis mag noemen; momenteel al jaren trouwe fan van de (helaas uitgefaseerde) gouden G3 Laser muis van Logitec. Weinig toeters en bellen maar werkt als een trein. Sterker nog, heb er jaren geleden 1tje extra gekocht via Ebay als backup. Zit nog keurig in de doos.

Voorzien van 2000dpi sensor en dat is echt max zat.
Moet je met razer muizen nog steeds die software van gebruiken om de muis te kunnen gebruiken? Dat was echt ellende een paar jaar terug.
'clawgrip' lightweight, niet te wild ontwerp... 50 euro... die moet ik dan maar eens bestellen vrees ik...
Al is het gewoon om hem met m'n Logi. G402 te vergelijken voor casual gamen.

[Reactie gewijzigd door PinusRigida op 6 maart 2020 11:59]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee