NS start proef waarbij ov-chipkaart als sleutel voor ov-fiets werkt

De Nederlandse Spoorwegen starten een proef waarmee klanten de ov-chipkaart kunnen gebruiken als sleutel van de ov-fiets. De proef begint klein, maar als het een succes wordt wil de NS de technologie voor alle 20.000 ov-fietsen inzetten.

De test begint volgens de NS met 350 ov-fietsen. Dat gebeurt aanvankelijk alleen in Apeldoorn. De fietsen krijgen daar een slim slot. Reizigers die een fiets huren en het juiste abonnement op hun ov-chipkaart hebben staan moeten die kaart tegen het fietsslot houden. Het slot opent dan automatisch. Ook het sluiten moet met de chipkaart.

De NS zegt dat het jaarlijks zo'n 2000 sleutels van ov-fietsen kwijtraakt. Reizigers zouden die bijvoorbeeld per ongeluk mee naar huis nemen na het inleveren, meestal uit automatisme. De ov-chipkaart zou dat moeten veranderen. Of er met het plan ook nieuwe data over ov-fietsers wordt verzameld, zoals wanneer zij een fiets ver- en ontgrendelen, is niet bekend. De NS was niet direct bereikbaar voor commentaar. De NS wil 'in de loop van 2020' bekijken hoe de proef loopt. Als dat een succes is, krijgen alle ov-fietsen de sloten die werken met de ov-chipkaart.

NS-fiets met ov-chipkaartincheckmogelijkheid

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

10-12-2019 • 09:56

160

Submitter: streamnl

Reacties (160)

160
158
72
13
0
73
Wijzig sortering
Waarom moet het juiste abonnement op de OV-chipkaart staan en is een persoonlijke OV-chipkaart niet voldoende?

En een beetje jammer dat een OV-chipkaart benodigd is, waarom niet gelijk met NFC via bankpas/Apple Pay/Tap&Pay?
Omdat het nu een simpele handshake is met de kaart. Dat kan met praktisch 0 energie. Moet je daar een hele 4G chip voor tientallen secondes mee voeden dan gaat het stukken harder met je batterij. Plus veiligheid, en betrouwbaarheid etc etc etc. Een fietsslot is geen plek voor een pinterminal.
Met je Bank / apple pay kan je niet een ov fiets huren, helaas.
Om een ov fiets te kunnen huren heb je een geldige ov kaart nodig met een bepaald abonnement.
Bij hun keuze voor dit systeem ook mee speeld dat ze de kosten van de fiets op je kunnen verhalen als je hem niet meer terug brengt. Je geeft ze namelijk via het abonnement het recht om die kosten bij je te verhalen van je bankrekening. (in de voorwaarden staat dat ze na 21 dagen 250 euro van je rekening afschrijven als je de fiets dan nog niet terug gebracht hebt.)
Waarom zouden ze tijd en kosten gaan uitgeven voor een ander systeem als iedereen al een ov kaart nodig heeft om een ov fiets te kunnen huren.
Misschien als er een ander ov systeem gaat komen waarbij je je bankpas gaat gebruiken dat ze dit zullen veranderen maar tot die tijd is het niet nodig om daar onnodig kosten aan uit te gaan geven.

[Reactie gewijzigd door bamboe op 23 juli 2024 16:43]

Eigenlijk te gek voor woorden dat je anno 2019 niet eens kunt inchecken of een fiets kunt huren met je smartphone. Gewoon je telefoon tegen de scanner aan leggen en je kunt doorlopen. Scheelt al veel tijd als je bijvoorbeeld je OV vergeten bent mee te nemen terwijl je naar de bus of trein loopt :)
Is dat te gek, zou jij dan wel een fiets gaan huren als je vooraf 250 euro moet betalen?
Dat is namelijk het probleem dat nu jouw manier van huren in de weg staat.
Bij een eenmalig bank contact heeft de verhurende partij geen recht om later nog de borg van je rekening te gaan halen al jij de fiets 3 weken later nog niet ingeleverd hebt.
Om dus de borg voor de fiets veilig te gaan stellen zouden ze de borg bij voorbaat in rekening moeten brengen en later bij het terug krijgen van de fiets met aftrek van de huur kosten weer terug storten.
Dat word een lastig systeem waar iedere fiets huurder eerst een gigantisch bedrag moet betalen,

Door middel van het huidige abonnement wat je aan gaat heeft de verhurende partij veel meer gegeven namelijk je adres gegeven, je bank gegevens en ze hebben recht om die fiets van je bank rekening af te schrijven, en mocht dat niet lukken dan hebben ze genoeg gegevens om aangifte van diefstal en indien nodig een rechtzaak tegen je te beginnen.
Dat kun je wel, alleen niet bij de NS. Er zijn best wat initiatieven in steden, zoals 'The Donkey Republic'. Dat werkt met een bluetooth slot en je moet de fiets in bepaalde gebieden ophalen en achterlaten. Ik heb het in Barcelona gebruikt en het werkte uitstekend.
Daar zijn veel bedrijven al mee bezig. Denk aan Felyx voor Scooters of HUUB bij het Olympisch Stadion met elektrische fietsen 😄 Sinds iOS13 kunnen deze apps ook NFC via iOS gaan aanbieden.

[Reactie gewijzigd door Decennia op 23 juli 2024 16:43]

Er zou een ander systeem moeten komen per 2021. Wellicht houdt de NS daar rekening mee (hopelijk, anders wordt weer veel belastinggeld verspilt).
https://www.tweedekamer.n...eners%20en%20-houders.pdf
In plaats van reissaldo Op de CV chipkaart (cardbased) wordt het saldo bijgehouden in de centrale backoffice van het betaalsysteem (account based), waarbij de reiziger in zijn account
aangeeft welke betaalwijze gebruikt wordt, bijvoorbeeld bankpas of mobiel. De reiziger heeft deze betaalwijzen vaak al op zak en hoeft er dus geen speciale OV kaart voor aan te schaffen. Uiteraard blijft anoniem reizen, dus zonder account, ook mogelijk.

(zie link van WJN)

Je krijgt dus via je bankpas of telefoon een account bij de ov organisatie waar aan je een betalings systeem koppeld waarmee je de reis die je maakt word betaald, Klinkt ongeveer het zelfde als wat ze nu gebruiken een abonnement waarbij er automatisch geld van de bankrekening kan worden afgehaald. Maar ja ik ben geen bank specialist...
Om een ov fiets te kunnen huren heb je een geldige ov kaart nodig met een bepaald abonnement.
Erg handig ook voor touristen of anderen die nooit met de trein gaan. Dat zal behoorlijk afschrikken.
Ach beter gebruik je een fiets met een zescylinder. :+
Het heet nog altijd een 'ov' fiets, bedoeld om te reizen vanaf het station. Maken nu ook al geen toeristen gebruik van.
Touristen gaan niet met de trein?
Als ik per vliegtuig aan zou komen op scheepshel en met de trein naar A-dam, Den Haag, R-dam, Utrecht oid zou reizen, dan zou ik daar, en zeker op binnenlandse excursies toch de trein nemen. Ja kinderdijk, zaansche schans, giethoorn of staphorst zijn wat moeilijk met de trein.

De laatste keer dat ik met de trein ging was overigens onder stoom en met kaartjes waar nog een gaatje in geknipt werd. Die reed dan ook op tijd, want het was niet in Nederland.
De ov-fietsen doen hun werk, maar zijn zeker geen goede fietsen. Voor +/- €100 heb je tweedehands een stuk betere fiets. Dat is ook geen bug, maar juist een feature om dit gedrag tegen te gaan.
Dan doe je een dynamo in het achterwiel en laat je hem behalve de lampen ook de batterijen van dat ding opladen.
Maar je vergeet de kost die bij alles komt kijken. Je hebt niet langer een simpele reader die nagaat of het juiste abbonement op de kaart staat. Je hebt ineens een hele ingebouwde terminal nodig die actief een verbinding kan maken om te verifieren dat de betaling mag doorgaan. Daar komen een hoop abbonementskosten bij voor zowel de verwerking van betaling als voor de mobiele verbinding. En batterijen die een groot deel van de tijd geladen worden? Hoe lang zullen die meegaan?
Zonder verbinding zou nog per dag kunnen door de fietsen elke avond te updaten . Moeten mensen met OV-kaart ook ergens het gebruik van een fiets in een bepaald gebied activeren? In dat geval kunnen ze een database met saldo's van gebruikers binnen een bepaalde radius uploaden naar het apparaat, desnoods versleuteld tegen het (verborgen) id-nummer van de fiets.

Het integreren van een 24/7 GSM-apparaat met 4G lijkt me nogal prijzig en fraudegevoelig, vergeleken met een Mifare reader en een klein bestandje. Die zitten op het moment rond de 5 euro in China...

[Reactie gewijzigd door blorf op 23 juli 2024 16:43]

Je gaat hier toch écht wel een beetje te kort door de bocht hoor.
Wat doe je bijvoorbeeld als iemand niet genoeg saldo heeft om voor de fiets te betalen?
Of hoe voorkom je dat mensen na een fietstochtje de boel slopen zodat ze niet hoeven te betalen?
Vantevoren afrekenen? Persoonsregistratie dus risico op onderzoek/vervolging?
Ah, dus exact zoals dit abonnement.
Hoe lang zullen die meegaan?
Niet zo lang, genoeg mensen die ze eraf slopen en willen verkopen. In Enschede waren zelfs de batterijen van mijn achterlicht niet veilig. Die overigens gesloopt werd om ze eruit te halen, blijkbaar was het teveel moeite om dat netjes te doen.
Offtopic:
Tot de dag van vandaag begrijp ik ook niet waarom mijn lampjes van wel 50 cent per stuk gejat worden.
Wilde gok: Iemand in de fietsenstalling wiens lampjes gestolen zijn en die niet platgereden wil worden op weg naar huis

(Not me though, ik check regelmatig of de ouderwetse dynamo nog werkt zodat ik in die gevallen toch nog licht heb)
De fietsjes hier op de campus (UT) hebben een bluetooth hangslot, werkt heel aardig met je telefoon en hun (om eerlijk te zijn afgrijselijke) app. Ik gok niet dat er verder iets aan communicatie in zit, verificatie zal wel via je telefoon gaan.
Maar over een paar jaar gaat de OV-chipkaart eruit, dus waarom dan nog al die moeite?
Dat is niet wat ik begrepen heb van het verantwoordelijk ministerie...
Of nog 'beter', alle rfid betaalkaarten en bank-apps op je smartphone; net als 'we' in de rest vh OV willen. Werkt erg goed in het buitenland, minder pasjes die na x jaar niet meer 'geldig zijn'. Of via je mobiel, werkt ook uitstekend als betaalmiddel en in het OV(in het buitenland).

Maargoed, dat vereist waarschijnlijk een verbinding om daadwerkelijk wat checks te kunnen doen. Dit is waarschijnlijk niet nodig met de OV-chipkaarten waarop een speciaal abonnement staat. Dus ja, vrij beperkt met OV-chipkaarten met speciale abo's, maar wel low-power/goedkoper.

Als deze sloten niet om kunnen gaan met betaalkaarten en mobiel 'betalen' zou ik na de proef stoppen en me daar op richten. Zeker gezien we rond 2023 de OV chipkaart (misschien) uitgefaseerd willen hebben Nederlandse overheid wil ov-chipkaart in 2023 uitgefaseerd hebben.
Anoniem: 365396 @Gody10 december 2019 11:35
Het probleem is dan dat je een slimmer slot op je fiets nodig hebt. Nu hoeft de fiets alleen maar en zien dat de kaart de fiets mág activeren (door het abbo op je kaart te zetten), maar verder niet zo veel te doen. De informatie over welke fiets wanneer gebruikt is wordt op de kaart opgeslagen en later bij het inchecken in de trein doorgestuurd naar de NS. Het fietsslot is dus niet zo slim.
Als je het anders wil zal het slot van je fiets ter plekke online moeten checken of je pinpas een fiets mag activeren of niet. Dat kost energie, data en elektronica. Het fietsslot wordt daarmee duurder.
Overigens geldt dit voor een incheckpaal ook: je pasje laat aan de incheckpaal weten dat je nog saldo hebt; communicatie met de server gebeurd pas ná het inchecken.

Als de OV-chipkaart wordt uigefaseerd gaan we over naar een system met slimme incheckpalen, sloten, e.d. die wél in staat zijn direct informatie op te halen. Ik gok dat ze wachten tot 5G landelijk beschikbaar is om dit echt in te gaan voeren, omdat dat het geheel een stuk makkelijker maakt.
Of nog 'beter', alle rfid betaalkaarten en bank-apps op je smartphone; net als 'we' in de rest vh OV willen. Werkt erg goed in het buitenland, minder pasjes die na x jaar niet meer 'geldig zijn'. Of via je mobiel, werkt ook uitstekend als betaalmiddel en in het OV(in het buitenland).
Het vereist vooral altijd je mobiel bij de hand te hebben. Ik begrijp dat die bij de gemiddelde twintiger inmiddels aan de linkerhand is vastgegroeid maar de nodige dertigplussers nemen niet altijd hun mobiel mee, laat staan dat ze hem altijd bij de hand hebben.
OV-fiets is toch al een abonnement? Dus beetje raar om dit extra te benoemen.
Dat gezegd, abonnement is voor mij de drempel om de OV-fiets te pakken.
OV-fiets is inderdaad een abonnement, voor het schrikbarende bedrag van €0,01 per jaar. Bij NS Flex abo's zit het inbegrepen geloof ik.
Ik hoor abonnement, word afgeschrikt en ga er niet verder naar kijken. Dan krijg je dit :/
Tja dat heb je met vooroordelen.
Je krijgt dat met mensen (zoals ik) die zo zelden in het openbaar vervoer zitten dat ze alle handigheden die achter een apart pasje of abonnement als drempel beschouwen. Iedere keer dat ik in een bus of trein zit is er wel weer iets nieuws verzonnen waarvoor je meer moet uitzoeken dan wanneer je je autosleutels pakt.

Vroeger pakte je je portemonnee en gaf je de buschauffeur geld en die bracht je dan ergens heen; nu moet je een pasje waar je ergens anders eerst een saldo op moet gaan zetten. Een saldo wat tijdens de rit uiteraard verminderd en waarvoor je dus als je 3 maanden later wellicht weer eens met de bus wilt toch eerst bij de super moet gaan kijken wat je saldo is. Een OV fiets waarvoor je dan eerst een apart abonnement moet afsluiten met je ideal in plaats van dat gewoon aan diezelfde chipknip, pinpas, OV chip is gekoppeld. Dan lees ik hier nu dat NS Flex zo handig is. Weer iets om je "even" over in te lezen, aan te melden en registeren wat ervoor zorgt dat de incidentele reiziger geen frequente reiziger wordt. Overigens dezelfde redenen waarom toeristen en zakelijke buitenlandse gasten telkens weer moeite hebben om in Nederland met het openbaar vervoer te reizen...
Inderdaad laten we geen opties meer aanbieden voor mensen omdat anders deze zich moeten inlezen hoe het werkt.
Ik hoor echt alle vooroordelen en non-redenen voorbij komen. Ja je hebt voordeel als je een persoonlijke OV kaart hebt en zonder deze plus abonement kun je inderdaad geen OV fiets gebruiken. Maar...hou er rekening mee dat als jij een fiets huurt bij een fietsenmaker deze ook graag even een kopietje van je paspoort maakt, of borg eist. Ze willen zekerheid dat je de fiets terug gaat brengen en dat is net zo bij een OV fiets: dit is op naam en met een abonement (akkoord met de algemene voorwaarden) om een reden.

Ook voor de toeristen is het niet anders dan in andere grote steden: je hebt een OV kaart waarmee je reist. Dit kan een anonieme kaart zijn waar geld op staat, of gewoon een 24-uurs kaart zoals in Amsterdam. In London is dit niet anders: je hebt de Oyster-card of je hebt een toeristen kaart voor X-uur. Persoonlijk denk ik dat het een stuk duidelijker is geworden: vroeger moesten de toeristen dan een 24-uurs kaart (in Amsterdam) of een strippenkaart kopen of een papieren kaartje uit de automaat. Heb je wel eens een toerist uitgelegd hoe zo'n strippenkaart werkt? Ja dan moet je kijken hoeveel zones het is, eentje er bij optellen en die dan stempelen in de automaat. 8)7
Je kunt nog steeds gewoon je portomonnee meenemen en een kaartje kopen zoals vroeger. Kost je iets meer maar dat lijkt me geen probleem als je sporadisch de bus pakt.
Dat zal je dan vies tegenvallen: https://www.syntusoverijssel.nl/betalen
Alleen pinnen, OV-chip of met de app.
In mijn portomonnee zit inderdaad een pinpas
En hoe is het je gelukt om op deze site te reageren? Daar hoefde je je niet voor in te lezen. De privacy en algemene voorwaarden voor door te lezen etc.
Maar goed iemand moet de files in staat willen houden ;)
Ik woon gelukkig in een provincie waar ik met de auto in drie kwartier zonder file op mijn werk ben, terwijl het OV daar 2 uur 11 minuten voor nodig heeft.
Hier nog zo'n provincie. Misschien moeten we ons maar gaan afscheiden, jullie bij Duitsland, wij bij België.
Je kan anders gewoon nog wel pinnen in een bus hoor, kost wel iets meer dan een betaling met ov-chipkaart maar dat is niet meer dan logisch gezien je de stroom van reizigers wel belemmerd
En terwijl iedereen in dit hoekje excuses begint te verzinnen waarom de huidige situatie normaal, acceptabel en/of begrijpelijk is, is er niemand die zich afvraagt of dit alles wenselijk is en hoe dit makkelijker en beter zou kunnen. Het gaat me niet eens om mij, ik ben als incidentele reiziger geen doelgroep. Het gaat me wel om de ouderen, niet-nederlands sprekenden en met minder intellect toebedeelden waarvoor "het OV" te lastig is om te gebruiken.
Touristen ook, of moeten die liever met de taxi gaan?
Je kan nog steeds bij de buschauffeur een kaartje kopen (volgens mij alleen nog met PIN ivm. veiligheid), en bij het station een treinkaartje kopen voordat je de trein in stapt.
Net als vroeger...
Dat was toch altijd al zo, dat een strippenkaart goedkoper was dan een kaartje bij de chauffeur?
Dat het duurder is is niet hetzelfde als dat het niet mogelijk is. Dus je spreekt jezelf tegen!
Jawel, maar het is dus niet 'net als vroeger', daar ging het om. 'Vroeger' betaalde je gewoon een redelijk prijs voor de rit.
Dat lijkt me wel wat kortzichtig. Je struikelt kennelijk over de term ‘abonnement’, terwijl ik me niet eens bewust ben van mijn abonnement. Ik moest mij registreren om van de OV-fiets gebruik te kunnen maken en dat kost niets. Logisch dat dat moet, ze willen immers weten wie een fiets meepakt en ook kunnen factureren (of afschrijven van je tegoed).
dus je hebt vast ook geen telefoonabonnement, internetabonnement, streamingabonnementen, want dat schrikt af natuurlijk! |:(

Wel heel erg kortzichtig om dat meteen links te laten liggen na het lezen van het woord abonnement, dat gaat nog vaak voor beperkingen zorgen.
Wat wil je dan dat ze bij elke fiets die je huurt een borg van 250 euro laten betalen, lekker handig.
De ns rekend 250 euro voor de ov fiets als je hem na 21 niet hebt ingeleverd, dit abonnement geeft ze de optie om zo de fiets bij je te kunnen afschrijven als je hem niet terug brengt.

Toch juist mooi dat ze het op deze manier beschikbaar stellen.
En voor touristen die geen OV-chip-kaart hebben, of Nederlanders die vrijwel nooit met de trein gaan en dus ook geen OV-chip-kaart hebben.
OV-fiets heeft al een tijd geen echte abonnementsvorm meer, het "abonnement" wat je moet hebben voor het huren van OV-fietsen is enkel de machtiging dat NS via automatisch incasso de kosten mag afschrijven. Dat gebeurt dus door een "abo" te kopen van 0,01 waarmee je via iDeal die incasso bevestigt.

Ben je overigens van af als je zou overstappen op NS Flex, dan hoef je geen los OV-fiets abo meer te hebben omdat sowieso al je OV-kosten via Flex gefactureerd worden.
En door het enkel bij OV Chipkaart te houden zorgt de NS ervoor dat de juiste doelgroep de fietsen kan huren: reizigers.

In de grote steden staan altijd honderden toeristen bij de OV fiets plekken om te proberen een OV fiets te huren, als ze dat toestaan is er geen fiets meer over voor reizigers van de NS en ander OV.

Dus ik vind het meer dan prima om het enkel voor OV Chipkaart beschikbaar te maken.
Dan is er gewoon een tekort aan fietsen? Er zullen vast zitplaatsen vrijkomen in de trein naar schiphol als de toeristen mogen lopen 8)7
Waarom wordt die fiets niet gewoon afgerekend via het OV-chip saldo?
Het moet altijd weer extra ingewikkeld als het om het OV gaat. Uit- en inchecken bij het overstappen, op 2 verschillende palen ook nog.
Echt de mensen die dit bedenken gebruiken het zelf echt niet he.
En dan ook nog een "eerlijk en slim" op die kaart durven zetten.
Het probleem is dat men niet in alle gevallen de kosten van het huren KAN afschrijven. Als jij een fiets huurt en pas een week later terugbrengt, zou dat dus €31,55 kosten (3,85 p/d voor 3 dagen, daarna 5,00 p/d voor 4 dagen). Als jij dan een ov-chipkaart hebt met 5 euro saldo, dan ga je dus óf flink negatief staan (wat misschien niet eens technisch kan voor zo'n bedrag) óf verliest OV-fiets dus geld.

Dan gaat 't hier nog niet eens over de bedragen die in rekening worden gebracht bij niet terugbrengen, schade aan fiets of diefstal, waar die bedragen nog hoger oplopen.

Bron kosten: https://www.ns.nl/deur-to...iets/kosten-ov-fiets.html.
Omdat die sloten relatief dom zijn en geen communicatiemogelijkheid hebben om dat direct te verwerken.
Er is nog geen toestemming om het saldo van de chipkaart te mogen gebruiken, omdat de chipkaart (nog?) geen wettig betaalmiddel is.
Dan eerder omdat de OV-fiets geen OV is. Of voor de borg. Maar het is deze 'cannot do' mentaliteit die het OV vervelend maakt.
Nog zo een: verkoopapparaten waar alleen dag- en uurkaarten uit te halen zijn. Een OV-kaart met saldo kunnen ze niet leveren (want die zou ook op de trein en andere concurrenten werken).
Anoniem: 365396 @mk199210 december 2019 11:36
Het abbonnement is gratis. Het moet echter wel actief zijn, omdat de NS niet zomaar geld kan afschrijven omdat jij en OV-kaart tegen een fiets aanhoudt. De OV-kaart is een landelijk betaalmiddel, geen NS-eigendom. Het abbonnement is er zodat jij aangeeft dat de NS gemachtigd is kosten in rekening te brengen voor het huren van een fiets.
OV-fietsen huren lopen via een andere partij/betaling dan de standaard NS betalingen. Dit gaat dan ook niet van je OV tegoed af maar krijg je per maand een factuur met een automatische incasso.

Om dus een OV fiets te mogen pakken heb je een koppeling nodig met de automatisch incasso wat je volgens mij per jaar moet activeren en authenticeren doormiddel van een betaling van 1 cent uit te voeren. Je kan dus helaas niet zomaar een fiets pakken ook al kan je dit binnen 1 minuut regelen op de NS site/app en is het volgens mij ook 1 klik extra als je NS Flex/Rekeningrijden aan hebt staan.
Het "Abonnement" kost 1 cent per jaar.. je hebt een ov-chipkaart nodig op naam, waar je vervolgens het "abonnement" aan toevoegt.
Vervolgens betaal je alleen per dag voor het gebruik van de fiets.
OV fiets is van de NS
OV kaart is van/voor alle vervoersbedrijven.
Sja, dat is een lang verhaal.

Het is een apart abonnement, omdat een ov-fiets achteraf geincasseerd wordt. Daar moet je wel van te voren toestemming voor geven, en dat doe je door middel van dat abonnement van 1 cent per jaar.

De reden dat je een OV-fiets niet direct kunt afrekenen van het saldo van je ov-chipkaart, is dat dat zou betekenen dat de OV-chipkaart een betaalproduct wordt. En dat mag niet, want OV-Chipkaart heeft geen bankvergunning.

Dus ja, een hoop ellende met de OV-chipkaart zou opgelost kunnen worden door gewoon direct met je pinpas te betalen.
Ja klopt. Maar het zou mooi zijn als het abonnement "Rijzen op saldo" van de NS voldoende is (i.c.m. een persoonlijke OV-schipkaart), waarom een apart abonnement voor de OV-fiets?
Omdat, zoals ik al zei, het "reizen op saldo" niet gebruikt mag worden voor het afrekenen van andere producten, want dan zou de ov-chipkaart een betaalkaart zijn.
Dan maak je van de OV-fiets een NS-dienst. Oh wacht. Of je past de algemene voorwaarden aan. Of je maakt er een betaalmiddel van (of krijgt de klant dan teveel rechten soms?)
Nee. Dan moet TransLink Systems een bankvergunning aanvragen, en daar zullen ze waarschijnlijk vrij weinig zin in hebben.
De reden van dat "abonnement" is omdat OV-fiets kosten niet van 't saldo van die ov-chipkaart worden afgeschreven, maar later via automatisch incasso. Daarom moet je bij NS via een "abonnement" je bankgegevens verifiëren met het overmaken van 1 cent via iDeal.
Het abonnement (van € 0,01 per jaar) is nodig omdat (zoals in andere reacties ook al uitgelegd) zo de betaling geregeld wordt: het geld wordt per incasso afgeschreven van het rekeningnummer waarmee het abonnement ook wordt betaald. Het gaat niet van je OV saldo af.

Als je een OV kaart hebt met NS flex betaal je die cent per jaar niet, omdat dan het rekeningnummer al bekend is. :)
De NS heeft een apart abonnement voor de ov fiets. Dit kost je 1 cent per jaar en wordt vooral gebruikt om je achteraf te laten betalen voor de fiets.
Dus ik denk dat je dit abonnement nodig hebt.
Dan hebben ze borg en houden ze alles in eigen beheer.
Tja, waarom ook niet met bankpas.Apple Pay/Tap&Pay betalen voor de trein/bus/metro/tram? Komt op hetzelfde neer.
Net zoals we niet in een stap van Amsterdam naar Rome kunnen bewegen gebeurd dit ook in kleine stappen. In Nederland zijn we gewoon nog niet zo ver om dit allemaal "gelijk" te kunnen doen.
Interessant. Ik vind het OV-fiets idee nog altijd top, maar loop toch vaak tegen praktische dingen aan waardoor het onhandig blijft.

Laatst moest ik naar Den Haag, maar ik kwam aan op een ander station dan waarvandaan ik wilde vertrekken. Daardoor was OV-fiets geen optie; ik kon bij het vertrekstation geen OV-fiets inleveren namelijk.
€ 3,85 per 24 uur, ik vindt erg duur een Swapfiets kost €16,50 per maand (na 4 keer OV fiets heb je dat er al uit) Nog beter is een fiets kopen voor €50-€100+ of bij een [vul in] voor €10 of zo :9
Een OV fiets is dan ook niet echt bedoeld voor de stad/het dorp waarin je woont. Het is bedoeld voor op plaatsen waar je niet woont en je dus geen Swapfiets of eigen fiets hebt staan. Je eigen fiets meenemen in de trein is altijd duurder.

Ik vind het ideaal als ik met vrienden afspreek in A'dam/Utrecht. Fietsie pakken en je bent vrij om te gaan en staan waar je wil, zonder beperkingen van het plaatselijke OV.

[Reactie gewijzigd door Sluuz op 23 juli 2024 16:43]

Een fiets kopen wordt niet betaald door de werkgever, de ov-fiets wel. Vreemd maar zo is het nu eenmaal.
Heb je dat aangegeven? Bij mij zijn er gewoon fietsen gekocht, was voor het bedrijf uiteindelijk nog goedkoper. En je kunt er een sticker opplakken met een logo.
Een ov-fiets is dan ook niet bedoeld als alternatief voor een eigen fiets of een Swapfiets, maar voor als je in een andere stad bent waar je geen fiets hebt en toch van het station naar je afspraak wilt fietsen. Eerder een alternatief voor de bus, dus (en dan ben je bij een retourtje ongeveer hetzelfde kwijt).
hangt dus totaal af van wat je nodig hebt. Die ene keer per jaar dat ik een fiets nodig heb in een andere stad kan ik dus beter een OV-fiets nemen (ipv 6 euro om mijn eigen fiets in de trein te zetten)

OT: goed plan, steeds laagdrempeliger om de fiets te pakken.
Een Swapfiets en een OV-fiets zijn ook niet één-op-één te vergelijken.
Een enorm voordeel van de OV-fiets is dat je een vaste plek hebt waar je de fiets kan achterlaten.
Toen ik een Swapfiets had tijdens mijn afstudeerstage moest ik telkens zoeken naar een parkeerplek in de overvolle fietsenstalling van Station Delft. Als ik een OV-fiets had gepakt, had ik dit probleem niet en dat scheelt toch 5 à 10 minuten zoeken naar een parkeerplek.

Daarnaast is een OV-fiets erg handig om mee te nemen als je de fiets niet langdurig gaat gebruiken, in tegenstelling tot een Swapfiets waar je een maandabonnement voor moet afsluiten.
Een dag een auto huren is ook relatief duurder dan een leasecontract van een paar jaar. En een oud barrel is nog goedkoper. Wat is precies je punt?
Ik heb me punt al gemaakt.
Maar ik hield geen rekening met reizigers die vaak naar een andere stad gaan.
Zelfs als dat wel kan, inleveren op een andere locatie dan waar je 'm hebt opgehaald, betaal je daarvoor 10 euro extra, toen heb ik 'm maar de trein ingesleurd en alsnog ingeleverd op het station van ophalen maar handig is anders.
Tja maar als iedereen dit gaat doen dan moet de NS al die fietsen weer vervoeren naar het ander station. Het feit dat jij voor €10 toch die fiets meesleept en weer inlevert op het juiste station geeft dus aan dat het systeem precies werkt zoals bedoeld. :-)

Ik heb zelf wel eens een fiets met een lekke band omgeruild voor een andere op een ander station. Was prima, zolang de balans van fietsen maar gelijk blijft op alle stations vinden ze het wel prima.

Echt een fantastische dienst die OV fiets!

[Reactie gewijzigd door ApexAlpha op 23 juli 2024 16:43]

Als iedereen het doet, en er geen trend is in dat al die mensen hun fiets van A naar B brengen maar niet andersom, dan is het alsnog geen probleem
Die trend is er niet omdat het dus €10 kost! 8)7
Daarvoor gebruik ik tegenwoordig Donkey Republic (in Utrecht in elk geval)
Dit is leuk totdat de batterij leeg is en je je fiets niet meer kan openen :9
Is er een reden dat je er geen dynamo aan kan koppelen?
Ik moest ook gelijk denken aan die magneetjes die o.a. swap fietsen in de spaken hebben zitten. Daar kun je gemakkelijk een LED mee voeden dus een paar momenten RFID moet makkelijk gaan.
Nee. Sterker nog, de OV-fietsen hebben een ingebouwde dynamo die altijd aangekoppeld is. Dus niet iets wat gebruikers kunnen vergeten, wat dus dit euvel zou moeten wegnemen mits de fiets eens in de zoveel tijd wordt gebruikt.
Naast natuurlijk dat een ingebouwd dynamo minder sloopgevoelig is.
Met een dynamo wordt het wel storingsgevoeliger, omdat er natuurlijk een draadje moet lopen dat kapot kan. Vooral bij dergelijke fietsen waar niet altijd netjes mee wordt omgegaan.
Vandaar de proef :)

Verder kan de accu eventueel bij geladen worden tijdens het fietsen waardoor je de fiets minder snel met een lege accu op slot zet. Wie weet zit er zelfs voor geval van nood ergens een usb poortje voor stroom :+
Ik hoop dat die dynamo in het voorwiel zit. Dan kan je eerst 1 minuut het voorwiel laten draaien om daarna met de ov kaart de fiets van het slot te halen
Daarom doen ze eerst een proef, om te kijken of dit echt een issue is :)
Kwestie van zorgen dat er rekening gehouden wordt met een gezonde minimale reserve lading op de batterij voordat hij uitgegeven kan worden.
Misschien wordt deze wel automatisch opgeladen via de fietsdynamo ? :)
Dit is leuk totdat de batterij leeg is en je je fiets niet meer kan openen :9
Misschien een slot met een batterij en mini solar cel, dan blijft batterij nooit leeg. Batterij is nog steeds nodig, vanwege donkere avonden.

[Reactie gewijzigd door Dark Angel 58 op 23 juli 2024 16:43]

Ben benieuwd hoe lang het duurt voordat iemand zo'n slot jat en de software reverse-engineerd, of probeert in ieder geval, en wat daar dan weer uit voort komt.
Dan zou de GPS echt geintegreerd moeten zijn in de functionaliteit van zo'n ding, anders zie ik het gebeuren dat de GPS chip gewoon losgetrokken of anderzeids uitgeschakeld wordt. En zelfs als het wel verplicht is vraag ik me af hoe strict de controlle zou zijn, kan je dr bijvoorbeeld met GPS spoofing omheen?
De fietsen zijn waarschijnlijk voorzien van GPS trackers, vergelijkbaar met de elektrische stepjes die je in andere landen veel ziet.
OV fietsen hebben geen GPS tracker. Kan er niet alles over vertellen, maar sloten met GPS trackers waren direct out of scope. NS weet ook niet waar de fiets tussen in- en uitchecken geweest is.. Als jij een fiets huurt in Amsterdam.. in de trein meeneemt naar Groningen, daar een stukje fietst.. en weer inlevert in Amsterdam is het allemaal prima.

Als een fiets "extra lang geleend" wordt, of een van de grachten van Utrecht of Amsterdam 'valt', dan zijn die dingen niet meer te traceren. De enige elektronica (afgezien het nieuwe slot) is zijn de voor- en achterverlichting in de fiets en een RFID tag om in- en uit te checken. Verder is het allemaal heel low tech qua fiets

[Reactie gewijzigd door PB1983 op 23 juli 2024 16:43]

Ach, een gemiddeld fietsslot valt in een paar seconden te picken door iemand die er ook maar gemiddeld kundig in is, dus veel onveiliger wordt het niet.
Het is waarschijnlijk veiliger dan een normaal slot, dat klopt, echter is het straks wel makkelijker om een scanner met de 'juiste' software te bemachtigen, waardoor het hacken van de software een stuk realistischer wordt.
Ja klopt, het schaalt een stuk beter. Als het je eenmaal gelukt is dan kun je alle fietsen die je tegenkomt zo open maken, je kunt jouw programma ook zonder veel moeite aan andere mensen geven die, zonder dat ze weten hoe het werkt, dan ook fietsen open kunnen maken.

Zo heb ik ten tijde van de 1.0 versie van de OV chipkaart nog gespeeld met het idee om een rugzak met laptop + sterke zender op Utrecht Centraal neer te zetten die alle chipkaarten die hij tegenkomt 100 euro tegoed geeft :)
Heeft iemand de Random Reader van de Rabobank wel eens proberen te reverse-engineren? Nee, want als je hem openmaakt wordt er een 'self-destruction' systeem geactiveerd en is de chip vernietigd. Mogelijk zou dit ook in dit systeem zitten.
Mooie oplossing. Dat maakt het ook mogelijk om gewoon de fiets te scannen en dan mee te nemen. Nu moet er vaak nog een medewerker met een PDA mijn OV-kaart scannen voordat ik de fiets mag meenemen.

Ben alleen benieuwd als je de fiets dan ergens hebt geparkeerd of iemand anders hem dan niet kan meenemen?
Ik neem aan dat als je hem met jouw OV-kaart op slot hebt gezet, dat je hem alleen los kunt maken met jouw OV-kaart. Zodra hij los is, kan iedereen hem wel op slot zetten (en dat is nu met een gewone sleutel ook al zo).
Precies, lijkt me dat je eerst je OV kaart scant op een open fiets, om deze zo herkenbaar te maken als 'sleutel'. Daarna kan de fiets met alleen deze kaart op slot gezet en open gemaakt, tot er weer een 'release-scan' is gedaan om de sleutel los te koppelen van de fiets.
Klopt, de releasescan gaat aan de hand van een draadloos netwerk in de stalling.
Ik heb dit 3 weken geleden mogen proberen in Apeldoorn in de proeftuin.

Dit ging super goed.
Afsluiten werkt alleen in de speciale zones.
Kan je iets meer vertellen over hoe je de fiets op slot moet zetten?
Het artikel is daar namelijk niet erg duidelijk in.

Edit: al gevonden via de NS-website.
Aldus de NS:
Onderweg sluit je het slot door de knop kort in te drukken en de hendel naar beneden te duwen. Je opent het slot met je OV-chipkaart. Het kettingslot open je door de knop lang in te drukken.
cc: @GadgetJunkPhone @RedPixel @Tha_Clown

[Reactie gewijzigd door VirinR op 23 juli 2024 16:43]

Dus over een paar jaar gaat de OV-chipkaart eruit en NS denkt "kom, laten we de mensen nóg meer afhankelijk maken van het 'oude' product!" 8)7
Hoezo maak je mensen "nog meer" afhankelijk van het oude product? Op dit moment heb je ook gewoon je OV-Chipkaart met het abbonement nodig om een OV fiets te huren. Het enige wat nu veranderd is dat je de fiets nu met de OV-Chipkaart open kan gaan maken. Misschien handig om je eerst wat meer in te lezen alvorens je een reactie plaatst ;)

"Om een OV-fiets te kunnen huren, heb je een persoonlijke OV-chipkaart nodig. Hierop zet je het OV-fiets abonnement."
Zie: https://www.ns.nl/deur-tot-deur/ov-fiets

[Reactie gewijzigd door Archcry op 23 juli 2024 16:43]

Ik ben benieuwd hoe robuust dit hele systeem gaat zijn. Op zich een prima oplossing, als het goed werkt. Ik fiets vrij vaak op een OV-fiets, en heb inderdaad gemerkt dat het lastig is de fiets bij het inleveren niet uit automatisme op slot te zetten.
Wat ik ook een keer heb meegemaakt, op een kleiner stationnetje, is dat de onbewaakte stalling defect was, toen ik terugkwam van mijn rit.

De oplossing daar was lekker low-tech: er hangt daar een kastje met brievenbus, waar je dan de sleutel in kunt stoppen (en even doorbellen dat je de fiets hebt neergezet).

Maar dat is natuurlijk ook kwetsbaar voor misbruik en vandalisme.

Wat ik nog wel als feature-request zou doen: als je dan met je OV-kaart de fiets ontgrendelt, dat het nummer van de fiets dan ergens in de ns-app wordt gezet. Ik zie best vaak plaatsen waar heel veel OV-fietsen staan en kan me voorstellen dat het terugvinden van je fiets wel een issue is, maar het nummer staat gelukkig op je sleutel.
En dat je het slot op afstand kan laten piepen zou nog handiger zijn 😉
Maar dan heeft het slot wel een mobiele verbinding nodig. Of misschien kan het ook via Bluetooth...
Dit is toch helemaal niet zo nieuw. Er zijn al redelijk wat fiets/(elektrische) scooter share bedrijven wereldwijd die ditzelfde principe inzetten. Een aantal voorbeelden: LimeBike, Mobike, Felyx, Go sharing.

Zelf heb ik ervaring met LimeBike (populair in o.a. Australië) en Go sharing (Eindhoven). Beide diensten hebben een app waarmee je een qr-code op de fiets/scooter scan't deze unlocked dan en je betaald per minuut totdat je de de fiets/scooter weer afsluit. Systeem werkt top.

Hoewel de ov-kaart net iets anders is dan de qr-codes van deze systeem is het principe hetzelfde.

[Reactie gewijzigd door distroyer117 op 23 juli 2024 16:43]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.