NS begint proef voor betalen met bankpas of creditcard tussen Den Haag en Leiden

De Nederlandse Spoorwegen laten weten dat er binnenkort een proef begint waarbij reizigers met hun bankpas of creditcard kunnen reizen, in plaats van de ov-chipkaart. De proef vindt plaats op het traject tussen Den Haag en Leiden.

De NS meldt dat de test een half jaar duurt; deze begint op 19 januari en eindigt op 19 juli. Geïnteresseerde reizigers die hun ov-chipkaart achterwege willen laten bij in- en uitchecken, kunnen zich voor de proef aanmelden. Deelnemers kunnen via een bijbehorende app hun reizen en de gemaakte kosten bijhouden. De proef is alleen geschikt voor reizigers die niet van een abonnement gebruikmaken; de proef is enkel voor de tweede klas met vol tarief.

De test staat alleen open voor reizigers die beschikken over een contactloze bankpas van ABN AMRO, ING, Rabobank, SNS, ASN Bank of RegioBank. Verder kunnen ook bezitters van een contactloze creditcard van Mastercard of VISA meedoen aan de proef.

Tijdens de proef is het niet meer nodig om vooraf saldo te laden op een ov-chipkaart of een kaartje te kopen. De reiskosten worden in de nacht volgend op de reisdag verwerkt en afgeschreven van het banksaldo. Op de stations tussen Den Haag Centraal, Den Haag HS en Leiden Centraal is per station minstens een incheckpoortje geschikt gemaakt voor het inchecken met de bankpas of creditcard.

Volgens de NS is het doel van de proef om uiteindelijk te komen tot een eventuele landelijke invoering van reizen met de betaalkaart. Daarvoor zijn volgens het bedrijf echter wel 'ingrijpende aanpassingen nodig bij alle vervoersbedrijven, Translink en alle banken'. Bij de proef tussen Den Haag en Leiden wordt de techniek eerst getest. In 2014 meldde dat NS al dat het vervoersbedrijf samen met Nederlandse banken tests ging uitvoeren om te kijken of reizen met de bankpas mogelijk kon worden als alternatief betaalmiddel.

Door Joris Jansen

Redacteur

07-01-2019 • 10:48

334

Submitter: Wiejeben

Reacties (334)

334
318
155
19
0
123
Wijzig sortering
Een veel betere manier inderdaad. Wordt echt krankzinnig dat je minstens 15 euro op je kaart moet hebben staan om met de trein te reizen. Doet een beetje af aan het "goedkoper reizen" met het OV, heb toch vaak het idee dat ik met de auto of scooter een heel stuk goedkoper uit ben dan het OV, wat in mijn ogen niet zou moeten.

Tevens hadden we wat mij betreft ook de gehele stap van de OV chipkaart mogen overslaan, en direct naar deze variant mogen gaan. Maar goed, een fan van de OV chip ben ik dan ook nooit geweest.
Vergis je niet in de aanschaf, onderhoud, wegenbelasting en verzekering van een auto (en de benzine) want dat valt altijd tegen.

Maar ik ben het met je eens hoor goedkoop is het volgens mij alleszins.
Ik heb zelf geen OV en reis gemiddeld 1x per jaar, zou wel vaker willen maar schrik me altijd kapot van de prijzen. Zeker als je met meerdere personen reist (beurs of concert ofzo) hou ja na aftrek van benzine- en parkeerkosten een heel behoorlijk bedrag over voor afschrijving, wegenbelasting, verzekering (alsin genoeg om die twee laatste een volle maand te betalen).

En dan ben je qua reistijd van deur tot deur sneller en comfortabeler aangezien het op drukke trajecten/dagen zoals beursdagen vaak de vraag is of je je hele rit kan zitten.

Als weinig gebruikmaken van het OV juich ik dit soort proeven zeker toe als dat betekend dat ik geen OV-chipkaart hoef te hebben voor die enkele keer per jaar.

[Reactie gewijzigd door sapphire op 22 juli 2024 19:36]

Dat is wel een beetje een dooddoener. Als je een auto hebt, heb je die kosten toch al, of je hem nou gebruikt of ongebruikt voor de deur laat staan (in dat laatste geval, toegegeven, geen brandstof).

Leuk rekensommetje: We wilden laatst naar Spellenspektakel in Eindhoven. Ligt vlak naast het station, dus keek ik wat ik met 3 man kwijt zou zijn aan treinkosten. ~42 euro de man. Plus een reistijd van bijna 3 uur enkele reis. Ter vergelijking: Met de auto rij ik op een retour net aan een kwart tank leeg (à 20 euro) en ben ik er in anderhalf uur. Dan hou je wel een héél ruim budget over om te kunnen parkeren, hoor, nog even los van het gemak dat je wat je mee wil nemen gewoon in de kofferbak kunt leggen en je gewoon comfortabel kunt zitten.

OV in Nederland is simpelweg te duur.
OV is duur, vooral als je kaartjes zonder korting koopt. Er is echter wel nuance aan te brengen in jouw vergelijking.

Eindhoven is verbazingwekkend slecht bereikbaar (met de trein). Met de auto is het best prima verbonden. Doe dit verhaal eens met een stad waar zowel de auto- als treinverbinding okay is, let dan ook even op mogelijke filetijd. Vergelijk voor de grap ook Utrecht (prima treinverbindingen), of juist een stad als Groningen (alles in de binnenstad doe je met bussen, of je opstapplaats nou een station of transferium is). Bij deze laatste stad ga je ook merken dat je tussen Zwolle en Groningen 1 stop hebt, en voor de rest 140 km/h rijdt.

NS is echt veel te duur in de kaartjes, maar de abonnementen kunnen al snel uit. Het goedkoopste abonnement is daluren 40% korting. Kan al uit bij 2-4x per jaar treinen (afhankelijk van hoe ver...).
Zelf reis ik zo'n 500-1000 km per maand, voor een abonnement van €33 per maand (weekend gratis, daluren 40%) en als ik pech heb enkele tientjes aan saldo (reizen buiten het weekend).
Als ik dus een gratis redelijk zuinige (1:20) auto, met gratis verzekering, onderhoud en wegenbelasting heb, kan ik beter de trein pakken...
Als je individuele gevallen gaat vergelijken, kom je al gauw bij uitersten uit. Dat zegt weinig. De gemeente waar ik woon heeft alleen een paar slecht bediende buslijnen.. Ik zou het graag anders zien maar het OV is gewoon geen optie hier.

De stad Eindhoven is slecht bereikbaar met de trein? Grofweg helft van de Nederlanders woont buiten de stad, dus ga maar na hoe slecht hun bereikbaarheid is met de trein.

Als je vaak van stadscentrum naar stadscentrum reist, is het OV vaak nog wel een optie. Uiteraard ook binnen een stad of als je het geluk hebt dat je altijd reist langs een bus/tram/metro/trein-traject, maar voor de meeste mensen / situaties kan het OV totaal niet meekomen. Het is gemiddeld minder efficiënt qua tijd én geld en dan hebben we het nog niet over praktische problemen zoals: De bus zit zo vol dat hij doorrijdt. De bushalte is aan de andere kant van de wijk / het dorp dus je sjouwt je een breuk met je boodschappentassen, laat staan een kratje radler, terwijl je nat regent. Je fiets bij de bushalte neerzetten? Alleen met een oud lor te doen anders wordt hij gesloopt of gejat. Tel daar de slechte aansluitingen naar andere buslijnen / gemeenten en de beperkte rijtijden op (op tijd naar huis dus, anders kom je helemaal niet meer thuis, soms na 6 uur al geen aansluiting meer!) en je begrijpt waarom hier in de buurt alleen scholieren, een handjevol bejaarden en een paar gesubsidieerde vluchtelingen in de bus zitten.

Ik durf zelfs te stellen dat dit een van de redenen is dat jongeren in de steden blijven hangen na hun studie, zelfs als ze geen werk kunnen vinden: De huren zijn misschien hoger maar daarbuiten ben je ook relatief veel geld kwijt aan een eigen auto of OV.
Op zich is wel goed dat jij het OV mijdt, want over het algemeen is het gewoon veels te populair.

Veel treinen en bussen die altijd erg vol zitten, en dat is vervelend. Voor te veel mensen is het waarschijnlijk toch een afweging die sterk in het voordeel van het OV uitvalt, want anders zou het natuurlijk niet zo druk zijn.
Niet alleen ik mijd het, er is nauwelijks een niet-scholier / niet-bejaarde die er gebruik van maakt. Lullig gezegd mijdt iedereen het die een andere keuze heeft.

Hier zit de bus (anders is er zoals gezegd niet) eigelijk alleen te vol als de scholen beginnen of goed vol als er veel klassen tegelijk uit gaan.

Ga je om pakweg 10 uur met de bus dan zit er nauwelijks iemand in.

Maar ja, je kan nou eenmaal een bus niet twee keer tegelijkertijd laten rijden tussen 8 en 9 en dan laten verdwijnen tussen 9 en 10.
Is niet waar. Ik ga sinds een tijdje weer regelmatig met de bus en soms de trein. En klopt, op de spits momenten wil je er niet in zitten, maar daarbuiten zie ik regelmatig mannen en pak en mensen zoals ik van mid 30. En op die momenten reist het echt wel fijn.

Bus is sneller van mijn dorp naar de stad en trein zie ik mensen gewoon werk doen wat ze anders alsnog op kantoor zouden moeten doen. Laatst nog Eindhoven - Amsterdam, veel kunnen doen in die reistijd wat ik anders op kantoor had moeten doen.

Het OV en de auto hebben beide voor en nadelen.
Tja, ik woon op Goeree-Overflakkee en daar is het buiten de ochtendspits echt heel leeg in de bus. Kom het gerust een keer zelf ervaren zou ik zeggen ;)

Maar je heb zeker een punt dat het voor een deel van de reizigers een goede oplossing is.
Goeree-Overflakkee
Dat klinkt als een enge ziekte, no offence.

Ik woon gewoon in Amsterdam en daar is het echt helemaal niet zo leeg in de bus, metro en trein hoor ;)
Lol. In werkelijkheid is Amsterdam de enge ziekte van de twee, no offence. Het echte centrum is maar 8 km2 dus ja, het is geen kunst om daar OV te organiseren.

Alleen de meeste mensen die daar komen werken en studeren kunnen daar niet wonen, dus die moeten alsnog naar de buitenwijken of verder en dan ben je alsnog afhankelijk van die ene lijn die jouw kant op gaat en die niet bepaald voor de deur stopt en niet altijd rijdt etc.

Flakkee heeft ongeveer net zoveel mensen rondlopen (inclusief toeristen) maar dan op 220 km2. Grote voordeel van het eiland is dat iedereen zijn auto gewoon overal kan parkeren. Werkt veel beter. Het OV wordt hier dan ook niet gemist heb ik het idee.
Mee eens. In de tijd dat ik dagelijks met NS, de bus en de metro ging was ik meestal iets goedkoper uit (abo voor alles) dan met de motor. En dan rekende ik alleen nog maar de brandstof. Wel was ik vaak meer tijd kwijt. Maar dat hangt er ook vanaf waar je woont, in mijn geval dorp waar maar weinig bussen rijden. Ik moest gewoon mazzel hebben met de aansluiting.
Voor mij als incidentele treinreiziger is dat leuk, maar van een abonnement kan ik dus niet profiteren.

Beverwijk - Utrecht is met de auto 57 minuten (zonder files als je dat een beetje slim inplant). Kosten zijn ~8 euro aan benzine voor een enkele reis. Parkeren kan gratis op ongeveer 10-15 minuten loopafstand van het station (als je weet waar je moet zijn)
Beverwijk - Utrecht is met de trein 1 uur en 14 minuten. Dat verschil lijkt niet groot, maar ik moet dan wel nog naar het station (Fiets is het snelste en goedkoopste, maar dat is sowieso nog een kwartier er bij). De kosten bedragen 13,10 voor een enkele reis.

De kosten voor het hebben van een auto (wegenbelasting, verzekering, onderhoud etc) tel ik bewust niet mee, want als je een auto hebt, moet je diezelfde kosten nog eens bovenop je treinticket rekenen om tot een eerlijke vergelijking te komen: Die lopen gewoon door, ook als je hem ongebruikt voor je deur laat staan.

Ik werk in Haarlem. Dat rij ik dagelijks met de auto en, als het knap weer is, met de fiets. Met de fiets ben je ongeveer een uur onderweg (er zit een veerpont tussen), met de auto twintig minuutjes. Met het OV, van deur tot deur echter, anderhalf uur. De dichtstbijzinde bushalte of treinstation in de Waarderpolder is minimaal 25 minuten lopen. Dan nog een goed half uur met de trein en een kwartier terug naar huis. Tel daar de overstaptijd bij op en het is serieus interessanter om op de fiets heen te gaan, alleen al vanwege de reistijd, dan heb ik het nog niet eens over de kosten.
Als je alleen marginale kosten (brandstofkosten) rekent voor de auto gaat OV nooit concurreren. Geen wonder.
Ik reis gratis in het weekend (OV) en heb geen auto. Een auto huren voor een weekendje weg kan dus niet uit. Wederom, geen wonder.

Wat ik bedoel te zeggen is dit: Afhankelijk van je situatie is het OV bagger of prima. En je situatie zo veranderen dat het OV prima is, is een stuk makkelijker dan jij het schetst.
Precies: Geval per geval vergelijking schiet niet op want dan kun je het alle kanten op sturen.

Toch kan ik het niet laten :) Er is wel een betere vergelijking te maken. Ik wed dat de gemiddelde reiziger niet alleen sneller, maar ook goedkoper uit is met ander vervoer zoals de auto (of motor of brommer of fiets voor mijn part).

Korte afstanden zijn sowieso vrijwel altijd duurder met het OV dus laten we een wat grotere afstand nemen, zoals naar Eindhoven, wat al viel.

Het is namelijk ook niet realistisch om een vergelijking te maken terwijl je je gedrag aanpast aan het financieel gezien gunstigste moment, zoals je nu doet door in het weekend en daluren te reizen. Als je naar je werk of school moet, kan dat ook niet.

Als ik nu (het is rond middernacht) met de trein van Middelharnis naar Eindhoven wil, dan moet ik eerst wachten tot de bus weer rijdt, tegen 5:30 morgenochtend :) Dus als ik nachtdiensten zou draaien of zo, heb ik al een probleem.

Dan moet ik eerst in totaal 1:15 uur lopen / bussen en metro rijden naar het dichtstbijzijnde treinstation voor ik daar op de trein kan gaan zitten wachten. In die 1:15 kan ik met de auto al in Eindhoven zijn én meteen op de juiste plaats. Als ik met het OV ga, begin ik na 1:15 + nog wat wachttijd pas aan de treinreis van 1 uur en dan ben ik op Station Eindhoven, maar dat is natuurlijk nooit de echte eindbestemming.. dat laatste stukje reken in dan nog niet eens mee, maar dat kost in de praktijk ook relatief veel geld en tijd. Dus voor mijn situatie duurt het OV twee keer zo lang naar Eindhoven (zo'n 2,5 à 3 uur enkele reis, afhankelijk van de aansluitingen volgens de planner). Slópend als je zo voor je werk moet forenzen (ik spreek helaas uit ervaring).

Als je een abonnement neemt kost het minimaal € 675 per maand als je 5 dagen per week zou gaan. Het zou met een auto die 1:20 loopt bij 240 km / dag * 12 liter * € 1,65 = € 19,80 * 5 dagen * 4 weken = € 396 zijn. Kortom hou je nog € 280 / maand over voor wegenbelasting ( € 43 / maand ), verzekering (€ 17,50) en onderhoud van te betalen. Laat de APK nou nog eens € 60 per jaar = € 5 maand kosten, inclusief een nieuwe ruitewisser of zo, dan heb ik nog zo'n € 214 per maand oftewel € 2.574 per jaar over voor onderhoud en afschrijving. Dat kan makkelijk uit.

Kortom voor hetzelfde geld als een OV-abonnement kan ik er auto van rijden – inclusief alle vaste kosten – en bespaar ik nog 40 (!) uur per maand aan reistijd ook :) en kan ik mijn auto inruilen voor een andere tweedehands tegen de tijd dat hij versleten is.

Als je minder dan 5 dagen per week forenst pakt de vergelijking per maand overigens nog ongunstiger uit voor het OV omdat je abonnement dan relatief duurder is.
Korte afstanden zijn sowieso vrijwel altijd duurder met het OV
Daar ga je al de mist in. De vaste kosten van een auto kunnen al bijna niet op tegen een OV-abonnement dat kost 401 Euro per maand voor altijd overal vrij reizen in elke vorm van OV.
Kortom voor hetzelfde geld als een OV-abonnement kan ik er auto van rijden
Ja, als je er alleen boodschappen met gaat doen bij de super om de hoek. Als je elke dag forenst (20 dagen per maand) ben je bij 70 kilometer per dag al duurder uit met de goedkoopste auto (volgens cijfers van het NIBUD).

Voor hetzelfde als wat jij betaalt voor je auto kun je eerste klas reizen en hou je nog geld over om desnoods een auto te huren.
en bespaar ik nog 40 (!) uur per maand aan reistijd ook
Dat vind ik een valide argument, net als bijvoorbeeld het meenemen van bagage, wat in een auto gewoon praktischer is. Maar dat zijn dus dingen die per persoon verschillen, daaruit kun je niet concluderen dat het dus wel voor iedereen handiger moet zijn om een auto te hebben.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 51637 op 22 juli 2024 19:36]

Ik zie dat een ‘al in’ abonnement inderdaad minder duur is via die club. Wel apart dat ik dan een heel ander abonnement met een heel ander prijskaartje voorgesteld krijg via die reisplanner site. Voor een jaarabonnement was het zelfs nog veel duurder.

Het probleem is alleen, dat ik niet eerste klas KAN reizen aangezien het dichtstbijzijnde treinstation een uur en een kwartier OV’en hier vandaan ligt, laat staan dat ik er boodschappen mee kan doen.

Mijn vrouw bijvoorbeeld forenst naar haar werk in een stad die zo’n 40 km verderop ligt. Dus dat kan met het OV, maar ze doet dat nooit. Niet alleen zou ze dan veel langer onderweg zijn – wat haar dagen echt té lang zou maken, ze moet toch al regelmatig overwerken – en door de regen naar de bushalte moeten maar de bus gaat niet eens vroeg genoeg om op tijd te komen en ook qua thuiskomen bij andere diensten zou het een probleem zijn.

Boodschappen gaan doen valt nou eenmaal ook onder reizen, het is juist typisch iets waarvoor mensen er een ‘boodschappenwagentje’ op na houden.

We zijn het roerend eens hoor, dat het per persoon enorm verschilt, maar waar het mij om gaat is dat OV niet bepaald goedkoop is ten opzichte van eigen vervoer. Zeker als je de reistijd als factor meeweegt en de beschikbaarheid.

Er zijn meer mensen dan je denkt die zo weinig kilometers maken dat voor elke rit een taxi nemen goedkoper zou zijn dan een eigen auto bezitten. Maar dan moet je wel elke keer 20 minuten op een taxi wachten, zeker op het platteland, waar de helft de bevolking nog steeds woont. Terugreis ook weer. Dat is ontzettend onhandig en tijdrovend.

Maar ik wilde het voor het gemiddelde weten want dit is weer anekdotisch. Gemiddelde reisafstand is minder dan de genoemde NIBUD treshold: (2x 22) = 44 km.

[Reactie gewijzigd door laptopleon op 22 juli 2024 19:36]

Beverwijk - Utrecht is met de trein 1 uur en 14 minuten.
Beverwijk is dan ook wel een uitzonderlijk naar station om van te vertrekken. Castricum - Utrecht is dan al veel beter te doen. Afhankelijk van waar je woont in Beverwijk kun je ook dat station kiezen.

Beverwijk-Haarlem was vroeger trouwens maar 10 minuten met de trein, en dan zit je vrijwel in het centrum. Daar de auto parkeren is niet makkelijk of duur.
" Eindhoven is verbazingwekkend slecht bereikbaar (met de trein). "

Geen idee waar je dit vandaan haalt. Als studerende en werkende in Eindhoven die uitsluitend het OV gebruikt kan ik zeggen dat dit niet waar is.
Anoniem: 51637 @Smuey7 januari 2019 12:35
Ter vergelijking: Met de auto rij ik op een retour net aan een kwart tank leeg (à 20 euro) en ben ik er in anderhalf uur. Dan hou je wel een héél ruim budget over om te kunnen parkeren, hoor, nog even los van het gemak dat je wat je mee wil nemen gewoon in de kofferbak kunt leggen en je gewoon comfortabel kunt zitten.
Je vergeet onderhoud, afschrijving, belasting en verzekering mee te rekenen. Als dit je enige ritje van die maand was waren de werkelijke kosten minstens 100 euro hoger dan de 2 tientjes die jij aangeeft.
Zie mijn opmerking hierboven: Die kosten lopen dus ook gewoon door als je met de trein gaat. Tel die kosten dan ook op bij de prijs van een treinkaartje als je het dan écht eerlijk wil doen.
Anoniem: 51637 @Smuey7 januari 2019 12:49
Tel die kosten dan ook op bij de prijs van een treinkaartje als je het dan écht eerlijk wil doen.
Je rekent toch ook de kosten van een treinkaartje niet mee, elke keer dat je de auto pakt, terwijl de kosten voor de NS wel gewoon doorlopen? Als je jouw doorlopende kosten wilt meerekenen moet je in een vergelijking ook de doorlopende kosten van de NS (lees: treinkaartje) meerekenen. Je kunt niet zeggen 'Ik betaal al 250 Euro per maand voor mijn auto, dus een treinkaartje van 42 Euro is duurder'. Dat is namelijk gewoon niet zo.

Wat jij doet is berekenen of het goedkoper is om met de trein te gaan als je al hebt geïnvesteerd in een ander vervoermiddel, versus als je dat vervoermiddel gebruikt en niet ook nog een treinkaartje erbij koopt. Ja, nogal wiedes dat dat goedkoper is. Als ik al een vliegticket naar Berlijn heb gekocht, is het dan duurder of goedkoper om daar ook nog een treinkaartje naar Berlijn bij te kopen? Op die manier is de trein altijd duurder, ja, maar die vergelijking is ook niet eerlijk.

Ter aanvulling: ik bedoel dus niet dat jouw besluit om met de auto te gaan onjuist is, ofzo :) Als je al een auto hebt is het, zeker wanneer je met meerdere personen reist, met de auto vaak goedkoper. Maar je kunt denk ik niet verwachten dat de NS zijn prijzen gaat aanpassen op mensen die al kosten hebben gemaakt voor ander vervoer, dat zou er op neerkomen dat de NS jouw auto gaat betalen. Ik denk niet dat dat uit kan :)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 51637 op 22 juli 2024 19:36]

Wat jij doet is berekenen of het goedkoper is om met de trein te gaan als je al hebt geïnvesteerd in een ander vervoermiddel, versus als je dat vervoermiddel gebruikt en niet ook nog een treinkaartje erbij koopt. Ja, nogal wiedes dat dat goedkoper is. Als ik al een vliegticket naar Berlijn heb gekocht, is het dan duurder of goedkoper om daar ook nog een treinkaartje naar Berlijn bij te kopen? Op die manier is de trein altijd duurder, ja, maar die vergelijking is ook niet eerlijk.
Het gaat er niet om of dat eerlijk is maar of de vergelijking relevant is. En dat is die zeker, als het gaat om autobezitters de trein in te krijgen. Die auto staat er nu eenmaal en de vaste lasten daarvan lopen gewoon door. Het OV als absolute vervanger voor de auto is nou juist voor zoveel mensen onrealistisch.
Het gaat er niet om of dat eerlijk is maar of de vergelijking relevant is
Dat klopt, maar wat voor jou relevant is kan dat voor mij best helemaal niet zijn. 'Relevant' is in deze context dus niet absoluut, terwijl de stelling dat wel is.
Het OV als absolute vervanger voor de auto is nou juist voor zoveel mensen onrealistisch.
Maar dat was de stelling niet. De stelling was 'het OV in Nederland is te duur'. Dat is inderdaad niet een heel duidelijke stelling, want ten opzichte van wat is het te duur? Er wordt dan anekdotisch bewijs bij gehaald van iemand die een auto heeft en incidenteel met de trein reist, en dan komt de trein als duurder uit de bus. Als je dat andersom doet, een treinabonnement nemen en incidenteel voor een afwijkend traject een auto huren, is de auto duurder.

Kortom, het argument is geen bewijs voor de stelling, want het omgekeerde is ook waar. Dat was wat ik probeerde te zeggen. Ik ben geen voor- of tegenstander van ofwel auto, ofwel OV, want dat is voor iedereen anders. Ik ben wel een voorstander van zuiver argumenteren. In dit geval wordt een anekdote aangehaald waarin het gebruik van de trein duurder is, dat wordt dan in één keer absoluut gemaakt, en dat kan niet.
En dat is die zeker, als het gaat om autobezitters de trein in te krijgen. Die auto staat er nu eenmaal
Dat is een drogredenering. Als je je auto verkoopt en van dat geld een treinabonnement koopt is de trein al snel goedkoper. Een vrij-reizen abonnement van de NS kost 346 euro per maand, waarbij ook nog 3 medereizigers 40% korting krijgen, en 401 Euro voor een vrij abonnement voor alle vormen van OV. Dan moet je al een aardig goedkoop en zuinig autootje hebben of superweinig reizigerskilometers maken (om nog maar te zwijgen van parkeerkosten als je ergens een stad bezoekt) om de auto goedkoper te laten zijn.

Het debat is heel erg emotioneel geladen. Dat is niet erg, zolang je dat maar onderkent en niet emotionele argumenten of anekdotisch bewijs als absolute waarheden gaat neerzetten.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 51637 op 22 juli 2024 19:36]

Geen idee of emotie een rol speelt. Ik kan dat niet zo goed beoordelen ahv een online discussie en dat vind ik ook helemaal niet relevant.
Dat is een drogredenering. Als je je auto verkoopt en van dat geld een treinabonnement koopt is de trein al snel goedkoper.
Dat bestrijdt niemand. Wat ik elders al schreef, is dat om te concurreren met individueel 100% op maat vervoer van deur tot deur (lees: de auto) het OV met al zijn ongemakken (gemiddeld een veel langere reistijd) veel goedkoper zou moeten zijn dan nu het geval is. Hier is niets anecdotisch of exemplarisch aan. Het ligt ten grondslag aan het gegeven dat de meeste mensen gewoon met de auto reizen. "Te duur" betekent niet dat het OV overgewaardeerd wordt door de vervoerders. Het vloeit uit de realiteit waardoor een trein- of buskaartje niet goedkoper gemaakt kan worden dan het al is. Een auto brengt zoveel extra gemak met zich mee dat mensen nu eenmaal bereid zijn om daar wat extra voor neer te leggen.

Vergeet daarbij niet dat elk uur bespaarde reistijd ook in geld uitgedrukt kan worden. Dat verschilt uiteraard van persoon tot persoon maar als je dat meeweegt dan krijg je toch een nog iets ander financieel plaatje voor het ov. Ik werk gelukkig vanuit huis en kan daardoor behoorlijk wat extra uren maken per week omdat ik 0 reistijd heb. Die reistijd liep in het verleden op tot 2 uur reizen per dag. Dat was dus 10 uur per week. Van die uitgespaarde reisuren alleen kan ik al makkelijk een auto bekostigen.

Ik las het volgende:
Voor de helft van alle woon-werkverplaatsingen wordt gebruik gemaakt van de auto, gevolgd door de fiets (25 procent) en lopen (10 procent). Het openbaar vervoer heeft een aandeel van ongeveer 6 procent.
Bron: http://www.nederlandheeft...d/58707/CurrentLanguage/1

De cijfers spreken voor zich denk ik.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 1092407 op 22 juli 2024 19:36]

Niet voor die 2 extra mensen die meerijden. Die betalen alleen maar aan brandstof en eventueel parkeergeld mee :-P
Wanneer deze eventueel ook mee zouden betalen aan wegenbelasting en verzekering zouden ze op dagelijkse basis dit vervoersmiddel nogsteeds goedkoper uit zijn. Want nu wordt er een hele maand aan lasten vergeleken met één reis.

Pak 20 keer die reis om een maand op en neer te gaan naar je werk bijvoorbeeld.
20x42x3 = €2520
vs
20x20 = €400 + €400 (wegenbelasting, verzekering en afschrijving van de auto) = €800

Gelukkig heeft NS dan nog de optie om voor €350 per maand onbeperkt te reizen en dan is het OV ineens niet zo duur meer ;-) Want dan ben je ook niet meer beperkt aan de afstand die je wilt afleggen.

Ik denk dat voor iedereen in zijn eigen situatie eenvoudig te bepalen is of het OV wel of niet uit kan ¯\_(ツ)_/¯
Wat eigenlijk wel jammer is: pas als je een abonnement neemt, is het ov ( of nouja: de trein) een betaalbare optie.

Ik reis niet veel met de trein dus geen enkel voordeel voor mij. Elke reis tegen vol tarief: niet echt een lokkertje om de trein te pakken ipv de auto. Enkel naar Utrecht centraal (meetings) of Den Haag centraal (Raad van State), Rotterdam en Amsterdam centraal zijn interessant voor mij om met de trein te doen. Maar Den Bosch, Eindhoven, Antwerpen, Haarlem, Groningen en alle andere plaatsen met een station zijn met de auto eigenlijk altijd voordeliger, sneller en praktischer te bereiken met de auto.

Hoe krijg je mij in de trein? Bied mij, als incidentele reiziger eens een welkomskorting èn een plekje om te zitten. Ik betaal altijd de hoofdprijs met mijn anonieme chipkaart en die verloopt ook nog eens voor ik 'm goed en wel 10 keer gebruikt heb. Weer 7 euro èn al het opgeladen tegoed down the drain.
OV in Nederland is simpelweg te duur.
Omdat de variabele plus de vaste kosten voor OV samen hoger zijn dan enkel de variabele kosten voor autorijden? Nogal een scheve vergelijking. Uit alle openbare aanbestedingen onder OV-maatschappijen blijkt toch dat het OV geen vetpot is.

De enige manier om het OV concurrerend te maken met autogebruik door mensen die toch al een auto hebben is door ook de vaste kosten van het OV niet/minder door te berekenen aan de reiziger. Dat kan alleen met heel forse subsidies.

[Reactie gewijzigd door bwerg op 22 juli 2024 19:36]

Het OV is te duur. Dat het OV niet winstgevend is, is waar maar irrelevant.

Onderliggend is het probleem dat het OV een dure infrastructuur vereist (vooral hardware) die voor vrijwel niemand optimaal is. Kort samengevat: het OV gaat van waar jij niet bent naar waar je niet wil zijn, en dat met omwegen, Een auto is veel efficienter in deze context. Het OV wint vooral wanneer jouw route toevallig samenvalt met een OV verbinding. Amsterdam-Parijs win je niet van de Thalys; Hoorn-Caen is een ander verhaal.
Het OV is te duur.
Te duur voor wat? Zonder die toelichting lees ik het als "het kan goedkoper", wat gewoon onrealistisch is, en waarvoor winstgevendheid héél relevant is. En als je bedoelt "te duur voor wat we er voor krijgen": mobiliteit van iedereen zonder auto, en een relatief schone ontlasting van het wegennetwerk, is ook wat waard.
Het OV wint vooral wanneer jouw route toevallig samenvalt met een OV verbinding.
En als je geen auto hebt, natuurlijk. Auto's, en ook hun infrastructuur, kosten vele malen meer, dus wederom vraag ik me af wat je met "te duur" bedoelt.

[Reactie gewijzigd door bwerg op 22 juli 2024 19:36]

Te duur is altijd relatief ten opzichte van de concurrentie, de auto dus. Zelfs als je geen auto in eigendom hebt zijn er deelauto alternatieven die efficienter zijn dan het OV.
Te duur is altijd relatief ten opzichte van de concurrentie, de auto dus.
Gezien het aantal OV-reizigers is dit dus gewoon persoonlijk, en in het algemeen dus onzin. Deelauto-alternatieven heb ik ooit bekeken maar is érg afhankelijk van veel factoren (beschikbaarheid in je wijk, minimaal gebruik want de vaste kosten zijn vaak zeker niet laag, en behalve nog meer factoren ook gewoon het hebben van een rijbewijs...), en gemiddeld genomen onaantrekkelijker dan het OV. Wat ook bewezen wordt door het aantal gebruikers ten opzichte van het aantal OV-reizigers.

[Reactie gewijzigd door bwerg op 22 juli 2024 19:36]

Maar die vaste kosten voor je auto heb je ook als je hem voor de deur laat staan. Als je het dan echt eerlijk wil doen, moet je die kosten ook bovenop de prijs voor het OV tellen indien je een auto voor de deur hebt staan. Of jij moet op dagen dat je je auto laat staan geen wegenbelasting, verzekering, reservering voor onderhoud of afschrijving betalen (als dat zo is, dan wil ik graag even weten hoe je dat voor elkaar krijgt, overigens!).
Je hoeft geen poging te doen om mij te overtuigen dat het OV voor een autobezitter duurder is dan gewoon de auto nemen, hoor. Dat weet ik wel. Mijn punt is dat je stelling "OV is te duur" gewoon onrealistisch is, want zonder subsidie is het nu een prijs die moeilijk te verlagen is. De NS kan moeilijk wat anders dan hun vaste kosten doorberekenen aan de reiziger.
NS ontvangt geen subsidie, maar betaalt juist de overheid voor het mogen aanbieden van treindiensten. Daarnaast betaalt NS voor het gebruik van het spoor en de elektriciteit aan ProRail.
Regionaal treinvervoer door bijvoorbeeld Arriva, Keolis, Breng/Connexxion of QBuzz wordt inderdaad wel gesubsidieerd, omdat het daar om regionale lijnen gaat waar gewoon te weinig reizigers zijn om er winst op te kunnen maken.
Als NS een aanbesteding in die regio zou winnen (bijv. zoals nu is gebeurd voor Gouda - Alphen) dan zal uiteraard NS voor specifiek dat lijntje ook een zak geld krijgen om het kostendekkend uit te kunnen voeren. Die treindienst staat dan wel helemaal los van de rest van de treinen.
We kunnen er natuurlijk een semantisch spelletje van maken. ;) Wat vroeger NS heette, is nu opgesplitst in verschillende onderdelen en zo, maar per saldo maakt het voor het publiek wat een kaartje koopt niet zo bar veel uit.

Uit de rijksbegroting van 2017:
ProRail ontvangt van IenM gemiddeld € 1,2 miljard subsidie per jaar (inclusief btw) ter dekking van de instandhoudingskosten van de hoofdspoorweginfrastructuur. Daarnaast ontvangt ProRail van vervoerders (gebruiksvergoeding) en andere derden (doorbelaste onderhoudskosten) gemiddeld € 0,4 miljard per jaar, waarmee het totale budget voor de jaarlijkse instandhoudingskosten voor ProRail uitkomt op € 1,6 miljard inclusief btw.

Ander stuk van de overheid:
In zijn reactie licht de minster toe waarom bewust is gekozen het aandeelhouderschap onder te brengen bij het Ministerie van VenW. Hij verwijst hierbij naar de operationele beleidsmatige verwevenheid tussen Prorail en het Ministerie van VenW, de grotendeels publieke financiering (€ 2 miljard) van ProRail en de borging van het op orde zijn van de zorgtaken van ProRail als publieke dienstverlener.
Je beseft dat ProRail en NS twee geheel verschillende bedrijven zijn?

ProRail is de Rijkswaterstaat van het spoor. Het lijkt mij logisch dat er, net als voor de weg, geld naar die organisaties gaat voor onderhoud, vernieuwing en eventuele nieuwbouwprojecten.

NS is slechts één van de ruim 30 treinvervoerders op het spoor. Je noemt zelf specifiek NS on jouw post als zijnde "niet kostendekkend". Dat klopt dus niet.
U heeft gekozen voor: Semantisch Spelletje

Als men het over de NS heeft in het NOS-Journaal, bedoelen ze het hele circus. Dan bedoelen ze nooit: De NS zonder ProRail en zonder dat handjevol kleine spoorbeheerders.

De NS is opgesplitst. En dan? Maakt het qua subsidies iets uit of we de NS opsplitsen? In het gunstigste geval hebben ze nu nog meer mensen nodig om hetzelfde te doen. In plaats van één hoofdkantoor hebben ze er nu twee, twee directies, twee jaarverslagen, etc etc. Feit blijft dat meer dan de helft van elk treinkaartje belastinggeld is. Jaar of 7 geleden was het zo'n 17 cent per km per reiziger. Kom je al aardig in de buurt van de standard reiskostenvergoeding van een auto.

Het idee was, dat privatisering van de NS en meer liberalisering in de zorg, woningbouw, onderwijs en energie en dergelijke sterk overheidsgereguleerde sectoren beter én goedkoper zou maken, 'want marktwerking' maar dat valt in de praktijk tegen, zacht uitgedrukt.

Hier in de buurt heb je geen treinen, maar met de bus is het niet heel anders gegaan. Een Amerikaanse club heeft het overgenomen. Die zouden het wel eens even beter doen. Ronkend stuk in de lokale krant hoe ze het goedkoper én beter gingen doen. Dat ingeslapen gebeuren, nee dat was ouderwets en inefficient. Hier komen de Amerikanen!

Binnen een paar jaar later werd er al in het rooster gesneden. Ontevreden ouders die hun koters verder weg moesten brengen vanwege verkorte routes en wegbezuinigde bushaltes. De tarieven gingen gewoon weer regelmatig omhoog zoals ze vroeger ook regelmatig omhoog gingen. De provincie deed en doet er nog steeds dik geld bij.

Intussen zijn we jaren verder en durft niemand nog te zeggen dat de liberalisering van overheidstaken een succes was. Gelukkig is nog niet alles verkocht, zoals riolering en waterleiding.
Dat Oom Ger en Tante Greta op 'feesboek' niet weten dat NS en ProRail gescheiden van elkaar zijn, is geen reden om hier op t.net niet een wat hoger niveau te verwachten.
Dit soort flauwekul voegt niets toe.
Feit is en blijft dat NS en ProRail twee gescheiden bedrijven zijn, die inmiddels gewoon niks meer met elkaar te maken hebben.

[Reactie gewijzigd door EDIT op 22 juli 2024 19:36]

Iedereen die wel eens een artikel over de zoveelste NS (o jee... doe ik het alweer) blunder gelezen heeft weet dat ze opgesplitst zijn, maar het heeft geen nut om het er elke keer bij te vermelden.

Het niveau wordt niet hoger door steeds dwangmatig details te herhalen niets aan de discussie toevoegen.
Net zo min het zin heeft om NS te zeggen als je ProRail bedoelt...
Dat is net zo kinderachtig als Mickeysoft of zoiets.

[Reactie gewijzigd door EDIT op 22 juli 2024 19:36]

Anoniem: 1092407 @bwerg7 januari 2019 14:33
"Mijn punt is dat je stelling "OV is te duur" gewoon onrealistisch is, want zonder subsidie is het nu een prijs die moeilijk te verlagen is. De NS kan moeilijk wat anders dan hun vaste kosten doorberekenen aan de reiziger."

Daarmee ontkracht je echter nog steeds de stelling niet. Een kleine auto is gewoon erg goedkoop als je meeweegt dat je dan individueel vervoer hebt van deur tot deur. Daar valt niet tegenop te concurreren. OV met alle bijbehorende ongemakken moet echt significant goedkoper zijn dan een auto om mensen massaal uit de auto te krijgen. Dat gaat echter nooit lukken.

Het alternatief is een soort tussenvorm. Ooit als klein jongetje heb ik daar een pioniersvorm van mogen ervaren toen ik met m'n vader via de kanaaltunnel naar Engeland reed: met de auto de trein in en een half uur later aan de andere kant weer de trein uit en de weg weer op. Dat werkte toen erg goed. Straks hebben we mogelijk steden vol met tunnels voor allerlei mogelijke routes die we als een soort highspeed wormgaten kunnen gebruiken. Daar rijd je dan gewoon met je auto in, tunnel neemt de controle over en schiet je me 200 per uur door een smalle buis, om dan luttele minuten later ergens weer aan de oppervlakte te komen. Een soort hybride vorm tussen auto en OV in feite. Geen idee natuurlijk of het zo zal lopen maar het huidige ov met de inefficiënte routes, lange wachttijden en lage capaciteit heeft simpelweg geen lange toekomst.
Wel als je afschrijving van het voertuig, slijtage van de banden en ruitenwissers etc niet meerekent. Dat het voor jou, in dit specifieke geval, duurder zou zijn als met de auto kan zeker zo zijn, maar dat kan je niet meteen extrapoleren naar alle Nederlanders. Je toch vrij stellige conclusie dat OV in Nederland simpelweg te duur is, deel ik dan ook niet.

Zo was het in ons geval afgelopen kerstvakantie goedkoper om met de trein naar Schiphol te gaan, ipv met de auto. Die laatste was inclusief parkeren en wat diesel, echt wel duurder. Zeker als je het "fair" doet, en dus op Schiphol net zo dichtbij de vertrekhal parkeert als dat je aankomt met de trein, of tenminste zo dicht mogelijk erbij. Voor de 40 euro die twee retourtjes (2 volwassenen, met 40% voordeelurenabonnement korting) ons als volwassenen kostten met de trein, hadden we niet drie dagen op Schiphol kunnen parkeren. P3 lang parkeren met die gare pendelbus komt met 47,50 nog wel wat in de buurt, maar qua wandeltijd zou een van de valet parking opties meer in de buurt komen van de aankomst per trein, en die zijn 100+ euro.
Met een Groepsticket Daluren was je 2x €7,50 = €15 pp retour kwijt geweest. Nog steeds meer dan totaal €20 voor een kwart tank (zonder afschrijving etc), maar een stuk minder dan €42 de man ;) https://www.ns.nl/product...ht/p/groepsticket-daluren
Van 4-7 personen, dus dat was hem voor ons in dat geval niet geworden, helaas. Maar bedankt voor de tip!
Het openbaar vervoer zorgt ervoor dat miljoenen Nederlanders iedere dag kunnen reizen zonder in de file te staan. En de Nederlandse lucht is al vuiler dan de Europese normen toe staan. En dan hebben we het nog niet eens over de klimaat doelstellingen die de overheid niet gaat halen. De auto is een heilige koe die toch maar eens naar de slachtbank moet.
Mijn auto doet het altijd, dat kan ik helaas niet zeggen over de trein. Als er bovendien onderhoud aan het spoor is kan je beter de fiets pakken in plaats van de NS bus welke er bijna een uur over doet om van Delft naar Den Haag Centraal te rijden... De vlucht naar Londen waar ik naar onderweg was duurde half zo lang als mijn reis van Delft naar Schiphol en was even duur.
Trein is >90% betrouwbaar, en voor ~1.000.000 reizigers/dag toch echt wel een valide oplossing blijkbaar, want zoveel mensen reizen er per dag met de trein in Nederland.

En als je incidenten rondom het spoor noemt, zou het wel zo fair zijn om zeg dat drone gevalletje op Stanstead ook even mee te nemen, of de problemen door de mist op Eindhoven airport, dat waren ook uitzonderingen welke voor lekkere vertraging zorgden.
En dan met z'n allen met het OV wat al veel te druk is? Totaal niet praktisch om dingen te vervoeren en laat ik nog maar niet eens beginnen als je kinderen hebt.

Je kunt er allerlei dingen bijhalen over luchtvervuiling of klimaat doelen maar je hebt echt 0 draagvlak als je denkt dat de oplossing is om de auto te schrappen :+

Met OV moet ik naar werk 10min lopen, 40min bus en 10 min lopen. Een uur reistijd als ik de wachttijden niet meerekenen en een perfecte aansluiting heb.
Nog geen kwartier met de auto Inc stoplichten.

Nou fiets ik het gewoon binnen een half uur (met tegenwind) en gebruik ik mijn auto voornamelijk voor langere ritten of als er veel zooi mee moet.
-

[Reactie gewijzigd door marco-ruijter op 22 juli 2024 19:36]

Als je kinderen hebt is het OV toch juist wel praktisch? Lekker op een vier-zits zitten, samen een kaartspelletje spelen oid? Maar ja, als je allemaal op een telefoon of ipad gaat zitten werkt het niet.
Als je inderdaad het klimaat erbij gaat halen dan wil ik vragen of je eerst stopt met vlees eten.

De uitstoot van auto's vergeleken met de vee-industrie is een lachertje :)
Tegenwoordig heb je ook NS Flex, dan hoef je geen bedrag op je chipkaart te hebben staan. Dan krijg je eind van de maand de rekening. https://www.ns.nl/flex

[Reactie gewijzigd door Koos Ofzo op 22 juli 2024 19:36]

jup, alleen kost dat wel 10 euro. Dat komt als het ware in de plaats van de 10 euro saldo die je op een "klassieke" persoonlijke ov-chipkaart moet hebben. Met het verschil dat je dat saldo aan het eind van de geldigheidsduur nog op kunt maken of terug kunt vragen. De 10 euro voor flex ben je gewoon kwijt.
Goede tip hiervoor is om een maand abonnement af te sluiten van 5 euro. Dan krijg je flex en eventueel een nieuwe pas. Dat is dus 5 euro in plaats van 17,50 (7,50 pas en10 euro flex aanvraag)
NS Zakelijk is gewoon € 0
Goede tip hiervoor is om een maand abonnement af te sluiten van 5 euro. Dan krijg je flex en eventueel een nieuwe pas. Dat is dus 5 euro in plaats van 17,50 (7,50 pas en10 euro flex aanvraag)
Vergeet ook niet dat je dat voordeelurenabonnement van 5 euro er HEEL snel uit hebt als je af en toe uitstapjes maakt in het weekend of buiten de spits naar je werk reist.

Ik moet hooguit 2 keer in de maand naar Utrecht op en neer voor cursus, en dat is op zaterdag. Dat is aan treinkaartjes al duurder dan wat ik per maand aan een weekendabonnement eerste klas betaal.
Het is 5 euro in plaats van 10: bij die tien euro is de ov-chipkaart inbegrepen.
NS Flex heeft wel regelmatig acties waarmee je je gratis kan registreren. Ik hoefde dus niets bij te betalen en kon er toch vrijwel direct gebruik van maken. Moet zeggen dat het erg goed bevalt!
Ik zal het eens in de gaten houden. In principe zie ik de meerwaarde niet zo t.o.v. automatisch opladen, behalve dat je achteraf betaalt ipv vooraf (wat dus geen voordeel is als je alsnog een tientje vooraf moet betalen).

Als ze nou gewoon eens fixxen dat je 2 abonnementen (trajectvrij en weekendvrij) op één OV-chipkaart kunt zetten, zou ik veel blijer zijn.
Eindelijk, hoef ik niet meer die irritante ov-chipkaart te gebruiken.

Scheelt weer een extra pas.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 22 juli 2024 19:36]

er is dan ook helemaal niemand die het OV-chip een goed werkend systeem vond; voorafgaande introductie hebben we al aangetoond dat het systeem zo lek als een mandje is, in praktijk diverse problemen zorgt en het er onderaan de streep niet gebruiksvriendelijker voor wordt. (los van alle extra kosten). Reizen is alleen maar duurder geworden met dit systeem. Kaartjes was prima, werkte goed.

Als ICT'er ben ik wel voor innovatie, maar dan moet het wel goed geimplementeerd zijn. Dat is nu niet het geval! OV prijs wordt steeds duurder door gekke fratsen waar niemand op zit te wachten; zoals wifi in de trein - werkt niet, kost veel; kaartjes omhoog.

Dit chip-systeem hadden we al gekraakt; nooitstipt.nl (gedagvaard NS -m aar dat terzijde)

in andere landen zijn de prijzen van trein/bus een fractie van wat wij in NLD durven te vragen .... belachelijk! in hongrije zit je 14u in de trein voor een 10tje. In nld kun je voor 10tje 2stations verder uitstappen ... :r

hongarije, duitsland, belgie, frankrijk; pik een willekeurig land

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 22 juli 2024 19:36]

Het is misschien niet helemaal eerlijk om nederlands prijzen met hongaarse te vergelijken. Immers het gemiddelde inkomen in hongarije ligt ook een stuk lager. Ik zeg niet dat het NL ov niet duur is, maar vergelijken met hongaarse prijzen maakt de discussie niet helderder en ook niet eerlijker.
Belgie Duitsland is vergelijkbaar met Bpb van Nederland.
En Duitsland heeft inderdaad ruwweg vergelijkbare prijzen. Inderdaad, prijzen van Duitse treinen lijken goedkoop vanuit Nederland, maar dat is precies omdat wij Duitse treinen vooral buiten de spits gebruiken. Zoveel Nederlanders vindt je niet maandag om 07:00 in de trein van Mainz naar Frankfur; zaterdag om 13:00 is een heel ander verhaal en een ander kaartje.
Deels waar, alleen in Duitsland is het verschil groot tussen Fernverkehr (de intercity’s en de ice’s) en Nahverkehr voor het regionaal-, stads- en streekvervoer. Het Nahvekehr zijn vastgesteld tarieven, per zone, die per Bundesland worden bepaald. Tarieven zijn nagenoeg gelijk voor korte afstanden in vergelijking met Nederland op langere afstanden soms goedkoper en soms duurder (ook afhankelijk van de ticket) maar het voordeel is dat de tickets niet alleen geldig in de Regionalbahn en Regionalexpress maar ook geldig in trams, metro en bussen. De goedkoopste optie is wanneer je binnen een Bundesland reist met de trein, langer dan 1.30 uur onderweg bent en na 9.00 vertrekt, is een Landesticket. Maar het nadeel is dat stoptreinen (RB) stoppen in elk boerengehucht en de Regional Express meestal in elk nietszeggend dorp.

Voor de intercity’s (of eurocity’s) en de ICE heb je weer een aparte ticket nodig. Tarieven zijn afhankelijk van het tijdstip van boeken, locatie, afstand en welke trein. Bijvoorbeeld de hogesnelheidslijn tussen Köln en Frankfurt is een zeer drukke verbinding met een hoge bezettingsraad (ik heb een keer meegemaakt dat de ICE overbezet was en dat een deel van de mensen verplicht uit de trein moesten, anders kon de trein niet vertrekken). Koop ik nu een kaartje, dan betaal je € 88 voor een enkeltje. Oké, je bent er dan in 1.30 uur maar dit is in vergelijking met Nederland erg duur. De afstand hemelsbreed tussen Groningen en Den Haag is nagenoeg gelijk aan die van Düsseldorf en Frankfurt. Toch betaal ik dan maar € 26,50 voor een enkeltje als ik nu vetrek. Of wie off peak reist, scoort in de nsvoordeelwinkel een retourtje voor € 19 en krijgt er een kop Koffie gratis erbij. Misschien niet helemaal een goede vergelijking gezien de reistijd en comfort. Je kunt ook met de intercity via de Rheinstrecke naar Frankfurt maar dan ben je bijna 3 uur onderweg en betaal je € 58. Wil ik morgen vetrekken op het zelfde tijdstip, betaal ik voor dezelfde ticket € 26 of € 53,90 met de ICE (de Ticket is dan wel aan een trein gebonden) Je kunt nog verder besparen door kortingsbonnen te kopen op Ebay of een Bahncard aan te schaffen.
Dat een treinkaartje in Hongarije een factor 15 goedkoper is, wil nog niet zeggen dat mensen daar ook een factor 15 minder verdienen.
Bbp van Hongarije is ongeveer 1/3e van Nederland.
Dus dat.

Dat het in Nederland beter, efficienter en goedkoper kan is duidelijk.

Echter is het spoornet van Nederland ook behoorlijk ingewikkeld en vooral erg druk belast. Pro-Rail en de NS zijn druk bezig om nieuw materieel te verkrijgen en zaken aan te passen zodat er meer treinen veilig kunnen rijden maar hoewel - nogmaals - het écht veel beter kan, vergeet ook niet dat het gebruik van het OV en met name de trein explosief is gegroeid, ook het feit dat het MBO tegenwoordig een OV kaart krijgt zorgt voor volle treinen. Ik kan me zomaar voorstellen dat landen als Hongarije (die ook niet zo dicht bebouwd zijn als NL) niet dergelijk explosieve groei meemaken als hier.

Een decennium of wat langer terug was het OV hier redelijk op sterven na dood, treinen in elk geval. Men pakte liever de auto..

Nu dat de economie op volle toeren draait raken de wegen voller dan vol en ziet men de trein weer als goede optie, dat is het ook maar tegen die groei is het lastig opboksen.

Enig idee hoe lastig het was om het stuk A4 tussen Delft en Rdam door te trekken? Dat geldt dus ook voor het aanleggen van meer spoor, tussen het zelfde stuk bijvoorbeeld, je hebt met veel landeigenaren te maken die niet zomaar hun lapje grond af willen staan tegen betaling.

In NL kan je niet zoals in bijv. Duitsland of Hongarije maar een spoorlijn ergens neerkwakken als je dat wilt, dat zal in Dui ook zat voet in de aarde hebben maar hier is dat helemaal lastig.
Probleem is. Dat na de introductie van de ov-kaart de prijzen van het ov zeer snel gestegen zijn.
Ik ben zelf voorstander van een ov-kaart achtige oplossing zoals bv in London.

Voor de invoering als er een prijsstijging was. Was deze veel inzichtelijker en sneller zichtbaar voor mensen door de prijs van de strippenkaart. En ik ben buschauffeur geweest in die tijd.
En ik heb met smart gewacht op de ov-kaart ivm agressie en dergelijke.

Na het invoeren werd de prijsstelling voor mij in ieder geval minder inzichtelijk en duurder.
De heenreis met de bus goedkoper als de terugreis bv. (vergelijking van halte naar halte.) Weet niet of dat nog steeds zo is.
Bij ons rijden er daardoor minder bussen. Want steeds meer mensen gingen alternatief fiets of scooter.
Toen ik hier de wijk kwam wonen 15 jaar geleden reden er gelede bussen vol met mensen hier door de straat. Nu een buurtbusje.

Maar nu gaan we steeds verder off van het onderwerp. Waarom is het zo moeilijk en lastig hier in Nederland te betalen via je bankpas. En in UK niet. Waar nog meer zelfstandige trein en busmaatschappijen zijn als hier.
Anoniem: 1116377 @MeNot27 januari 2019 11:48
Treinkaartjes ja, maar er is meer OV dan alleen de trein. Je hebt ook bussen, trams en Metro's en die zijn in Nederland afschrikwekkend duur.
Anoniem: 349463 @himlims_7 januari 2019 11:16
Ik vind de OV chipkaart een geweldige uitvinding en ik ben blij dat ik nooit in de rij heb hoeven staan bij de buschauffeur met een strippenkaart of elke dag naar de kaartautomaat te hoeven lopen om opnieuw hetzelfde kaartje te printen voor mijn woon-werk traject.

Ik weet niets van de ICT-integriteit van het systeem, maar zeggen dat andere westerse landen goedkoper zijn is onzin. Hier in NL betaal je ongeveer €10 per uur treinreizen op lange trajecten (A'dam - Maastricht/A'dam - Groningen) of iets meer op korte trajecten (A'dam - hoofddorp/almere), wat ongeveer €4,50 kost tegen vol tarief.

Als je door Duitsland wil reizen betaal je voor 6-7 uur reizen tweede klasse rustig €100-€120 euro. In Frankrijk betaal je voor de Thalys (A'dam - Parijs) zo'n €55 - €75 voor 3,5-5 uur reizen. Ook duurder dan de €10 per uur in NL.

Dus waar je vandaan haalt dat alle landen om NL heen flink goedkoper zijn met de trein weet ik niet. Daarnaast kun je vrij simpel goedkoper reizen door bijvoorbeeld niet in de spits te reizen en zo'n dal abonnement te nemen. Ik werk van half 8 tot half 4 bijvoorbeeld of van 10 tot 7.
Dus waar je vandaan haalt dat alle landen om NL heen flink goedkoper zijn met de trein weet ik niet

Nou bijvoorbeeld uit onderzoek dat een paar dagen geleden gepubliceerd is, hier een linkje:
https://www.autobahn.eu/1...ste-met-openbaar-vervoer/

[Reactie gewijzigd door Arjant2 op 22 juli 2024 19:36]

https://www.metronieuws.n...spoorvervoerder-van-de-eu

De metro heeft wel vergeleken en kwamen met een andere conclusie. Er is in het onderzoek niet duidelijk te herleiden wat men allemaal heeft meegewogen. De trein is echter niet duurder dan in omringende landen (en soms zelfs goedkoper).

[Reactie gewijzigd door XiniX88 op 22 juli 2024 19:36]

In dat artikel staat ook dat de hoge prijzen voornamelijk komen doordat in Nederland het OV niet wordt gesubsidieerd door de overheid, zoals in andere landen wel gebeurt.
En dat zegt veel over de betrouwbaarheid van het artikel. Nederland subsidieert het OV met meerdere miljarden per jaar. Alleen al de subsidies via de provincies zijn een miljard euro per jaar.

Nu is het voorbeeld van de verbinding Amsterdam-Den Haag ongelukkig; Nederland subsidieert met name de onrendabele verbindingen. Amsterdam-Den Haag is druk genoeg om zonder subsidie te kunnen.
Dat het Nederlandse OV het duurste is van heel Europa was een paar dagen terug nog in het nieuws.
Stap je vandaag weer in de trein of bus naar je werk? Volgens het Europese cijferbureau Eurostat zijn vervoersdiensten in Nederland de duurste van de hele EU.
Waarom je de kosten per uur er bij haalt is me ook niet helemaal helder. Ik wil (liefst zo snel mogelijk) van A naar B en ben niet op zoek naar onderdak voor een zo lang mogelijke periode.
Dat krijg je nu met broddelwerk van een journalist. Dat onderzoek ging niet over OV, maar over transport in het algemeen. Dus ook vliegtuigen, veerdiensten en taxi's.
Qua prijzen van OV scoort Nederland gewoon gemiddeld. Niet duur, maar ook niet absurd goedkoop.
Nou.... Hier misschien? OV in Nederland duurste van de EU, met prijzen die 32% boven het gemiddelde in de EU liggen? En dat gaat niet eens over de belabberde dienstverlening en de fouten die gemaakt zijn en worden met de OV chipkaart. Als ik kijk naar andere Europese steden, zeg Berlijn, dan kan ik daar als toerist een welcome card kopen. Voor 32 euro pp 72 uur onbeperkt gebruik maken van alle vormen van OV die de stad te bieden heeft, nog even los van de kortingen en toegang tot musea en andere bezienswaardigheden. Nederland kent niet eens zo'n constructie. Voor dat geld kun je net aan een enkeltje Amsterdam-Maastricht krijgen (€26,50 volgens de NS routeplanner).

Daarbij is rekenen met een prijs per uur niet correct. Je moet voor een eerlijk vergelijk rekenen met een prijs per kilometer en dan komt er toch echt een heel ander plaatje uit dan je probeert te schetsen.
En dan is zo'n welcome card ook nog oplichting. Een dagkaart kost hier namelijk 7 euro. Dus eigenlijk kost 72 uur maar 21 euro.
Godzijdank kost een enkeltje Berlijn-Hannover maar € 74. En die rijdt éénmaal per uur, in tegenstelling tot de vier maal van Amsterdam-Maastricht.
Een drie-dagen-kaart Amsterdam kost je € 19.
Anoniem: 51637 @Smuey7 januari 2019 12:23
Als ik kijk naar andere Europese steden
Je gaat het OV binnen een stad vergelijken met OV in een heel land? Nice.
Je moet voor een eerlijk vergelijk rekenen met een prijs per kilometer
Als je over die kilometer net zo lang doet is dat eerlijk, ja. Als dat niet zo is moet je bijvoorbeeld ook meenemen dat je voor een reis van een uur ineens 2 uur onderweg bent als je een minuut te laat op het station bent en de trein rijdt maar 1 x per uur. Als die trein 4 x per uur rijdt ben je daardoor maar een kwartier kwijt.
Uit het artikel blijkt alleen dat een vergelijkbaar traject abbonnement. Daarnaast is het appels met peren vergelijken. Er staat letterlijk in dat artikel dat de Belgische overheid de trein subsidieert en de NS niet.

Het is haast godsonmogelijk om het zeker te weten omdat het ov overal weer anders is ingericht. In Duitsland is het regionaal per deelstaat geregeld en krijgt OV subsidie (belastingdruk is daar ook hoger) In Nederland wordt de NS niet door de centrale overheid gesubsidieerd terwijl provincies wel weer lokaal ov subsidieren.

Daarnaast is de prijs per kilometer is nogal lastig vast te stellen. Want hoe lang is het spoor precies? Ik heb het (nog) niet kunnen vinden. Wat dat betreft is prijs per uur (als je kijkt naar wat het voor de consument kost) helemaal niet zo'n gek uitgangspunt).

Wat ik wel heb gevonden is dat in Duitsland de gemidelde prijs per km voor treinen tussen de 13-20 cent ligt terwijl het Nederland gemiddeld 19 cent is. Maar in Duitsland wordt het spoor ook gesubsidieerd. Mijn duits is alleen niet super dus ik weet niet zeker of dit nou de infrastructuur is of de prijs van kaartjes.
Hier in Engeland wordt de trein volgens mij minder gesubsidieert dan in Nederland.
Een last minute trein kaartje vanuit bijvoorbeeld Leeds naar London (2,5 uur met de trein) kostte mij 1e klas £330, wat zo'n E367 is.

Net even gekeken, Groningen - Amsterdam is ongeveer net zo lang onderweg, kost zo'n E47 in Nederland, dus valt nog wel mee :)

[Reactie gewijzigd door xelnaha op 22 juli 2024 19:36]

OV in Nederland is niet het duurste van de EU. Dat is de foutieve vertaling door een journalist en heeft vervolgens alle kranten gehaald.
Het onderzoek gaat over Transport Services, niet over Public Transportation.
In het onderzoek zijn o.a. vliegtuigen, taxi's, veerdiensten en meer van die ongein meegenomen, aldus het oorspronkelijke onderzoek.
Anoniem: 349463 @Smuey8 januari 2019 14:59
Naast wat andere mensen hier zeggen over het vergelijken van steden en landen (en dat Amsterdam ook dagkaarten heeft voor een tientje) en het feit dat je studie ook vluchten en ander vervoer meeneemt, is de belabberde dienstverlening hier in nederland ongeveer de beste in de wereld.

Nederlandse treinen staan qua punctualiteit in de top 3 van de wereld, naast Japan en Zwitserland, aldus Prorail over 2018: https://www.prorail.nl/nieuws/treinen-staan-minder-vaak-stil

De treinen hier in Nederland zijn helemaal niet zo belabberd als jij schijnbaar denkt.
hahahaha sorry hoor maar hoe kan je "uur" gebruiken als vergelijking van de onderlinge prijzen?

Een Thalys komt met 300 km/u voorbij terwijl de sprinter hooguit 90 km/u gaat.
Omdat afstand een onzin argument is. Wij Nederland zijn een klein land met treinen die vaak stoppen. Dat wil dus zeggen dat in grotere landen zoals frankrijk en Duitsland je altijd meer afstand aflegt in dezelfde tijd, dus afstand is een onzin argument.

Waar het dus om gaat is hoe snel je op je bestemming bent, en dat wordt gemeten in tijd. Steden die verder weg liggen kosten meer tijd om naar toe te reizen en zijn dus duurder. Dus, meten hoe duur een trein per uur is maakt voor een hele degelijke vergelijking.
Ik heb ook nooit begrepen welk problem de OV Chipkaart nu eigenlijk op moest lossen.
De chipkaart is nooit voor de consument geweest. Het is altijd voor de vervoerders het interessantst geweest. Vond je het niet opvallen dat reizen stilletjes steeds duurder word?
Anoniem: 51637 @himlims_7 januari 2019 11:48
in andere landen zijn de prijzen van trein/bus een fractie van wat wij in NLD durven te vragen .... belachelijk!
De efficiency in Nederland is vele malen hoger wat de kosten ook veel hoger maakt. Zomaar blind 1-op-1 prijzen gaan vergelijken is nogal zinloos.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 51637 op 22 juli 2024 19:36]

Mee eens. Ik heb meerdere keren van Leer naar Bremen gereisd en dan staat de trein in Oldenburg zo maar 10 minuten te wachten. Daar moet je in Nederland niet mee aankomen.
België is anders duurder dan in Nederland qua bus. Je betaalt 1,50 per rit (via de 10 ritten kaart in de app) In Nederland kun je per halte afrekenen met de chipkaart.
Ik weet niet hoeveel jij betaald. Maar ik denk dat je in NL dan meer betaald. Want vroeger 10-15 jr gelden werden kaartjes van 1,00 en 1.50 verkocht op de bus omdat dat goedkoper was als de reguliere prijs
Als ik 20 haltes reis dan betaal ik daar rond de euro voor, zo'n 40% korting abo voor de bus heb je er met gemak uit als je een keer of 15 per jaar met de bus gaat. Wat dus in feitte maar 7,5 keer is aangezien je ook terug moet ;)

[Reactie gewijzigd door W00fer op 22 juli 2024 19:36]

top dan is het goedkoper geworden.
Dat is dus wel met een speciaal abbo. Ik reis door de hoge prijs bijna niet met de bus of trein.

Maar zal kijken naar dit 40% abbo of dit voor mij interessant is.

Het systeem in London UK lijkt mij het interessants in combi met jouw
Je kan het Nederlands Treinmaterieel ook echt niet vergelijken met bijvoorbeeld België. De prijzen liggen daardoor ook wel wat hoger in Nederland. Plus is de service die je hier krijgt ook meteen stukke beter.
Nederland heeft één van de drukst bereden spoorwegen ter wereld. En toch ook één van de hoogste percentages van treinen op tijd. Ook kun je bijna het hele land bereiken, heb je vaak elk kwartiertje een optie, en reis je in luxe.

Dat je 14 uur in een boemeltrein in het niet eens zo grote Hongarije zit (slechts 2.5 keer groter dan NL, dus 14 uur zegt zoveel meer over de kwaliteit dan je 10 euro... ), in een oude trein die 1 keer in het uur of 1 keer iedere 2 uur gaat, maar die weinig kost is natuurlijk een compleet manke vergelijking en dus erg irrelevant. Zelfs de vergelijking met België en Duitsland gaat mank qua bereikbaarheid. En die zijn niet bepaald veel goedkoper.
Ik heb veel gereisd met treinen, en heb ook in Engeland (erg duur en slechte sporen, toen) en Canada gewoond, en er is echt zeer weinig aan te merken op de NS. Niet perfect hoor, maar zoveel beter dan in veel landen, zeker in kwaliteit en frequentie...
Toch moet er ook een mogelijkheid zijn om anoniem te reis en dat is met de bankpas niet mogelijk
Daarvoor is, en blijft, er een anonieme OV chipkaart, en nergens in het artikel lees ik dat die optie zal verdwijnen als gevolg van deze test?
Aan de anonieme OV chipkaart is niets anoniem. Als je hem 1x met je bankpas op gaat laden, dan weten ze wie je bent.

Of je moet iedere keer met cash op gaan laden op het station (als dat überhaupt nog mogelijk is).

Buiten dat als je in of uitcheckt, dan hangen daar ook camera's, en kunnen ze je traceren.

Privacy heb je allang niet meer, ook al denken veel mensen nog van wel.
Opladen aan het loket kost tegenwoordig extra.
Je kan er van alles aan de haren bijslepen om je onderbuikgevoel te sussen, maar feit is dat er een anoniem product bestaat, en die kan je ook anoniem, dus met cash, opwaarderen.
Je kan "denken" dat het anoniem is, maar dat is het dus niet.

Als iemand wil en zin heeft, pakken ze het camera beeld erbij van het loket waar je met cash betaald, plus de transactie die de medewerker uitvoert om het geld op jouw (eigen of geleende) OV-chipkaart te zetten. Dan weten ze alsnog wie je bent.

Hebben mensen nu werkelijk niets geleerd van vroeger?!

En voor degene die denken dat de belastingdienst (kwam ergens voorbij in de reacties), geen namen aan bankrekeningen koppelt, raad eens waar het saldo vandaan komt op je jaarlijkse aangifte ;).
Er zijn maar weinig personen, vml maar een of twee security officers binnen de hele NS die in theorie tegelijk toegang zouden kunnen hebben tot die drie verschillende databronnen om te doen wat jij schetst.

Nog los van praktische dingen als het feit dat de camera's bij de NS balies zó geplaatst zijn dat ze gezichten van voren opnemen, en niet zo zijn geplaatst dat ze de ingetoetste pincodes kunnen zien, en er maar één of twee zijn die een birds-eye-view geven van de ruimte, maar daardoor niet het detailniveau hebben om een schermpje op een pin-apparaat te kunnen lezen, verbind je wat volstrekt losliggende punten tot een lelijk plaatje wat in je eigen, licht achterdochtige, straatje past. Moet je vooral zelf weten, maar ik ga er niet verder in mee. Fijne (digitale) dag verder. :)
Er is niets achterdochtigs aan. En je mist het punt volledig.

Ze hoeven de pincode niet te zien, transactie ID die de medewerker uitvoert, en op het moment dat je omdraait en weg loopt hangt daar vast wel een tweede camera, zodat ze je alsnog van voren kunnen zien.

Wie er toegang heeft maakt niet uit, als ze zouden willen, dan kunnen ze erbij.

Maar denk vooral dat je zogenaamd anoniem bent, ik ga daar niet in mee.
Sommige NS automaten accepteren muntgeld. De automaten voor het Amsterdamse OV accepteren daarnaast ook papiergeld.
Degene die opwaardeert hoeft uiteraard niet degene te zijn die reist met de anonieme kaart. Meestal is dat wel zo natuurlijk, maar ik heb mijn ov-kaart bv al vaker uitgeleend aan vriendin of familie.
Je kan een pre paid credit card kopen. Die hoeft niet op naam te staan. Die laad je vervolgens op via paypal of iets.
Dat kan ook aardig anoniem. Dus er zijn nog mogelijkheden.
PayPal is verre van anoniem. En NS heeft geen PayPal.
Ik zei ook prepaid cc opladen met paypal. En als ik een willekeurig email adres aanmaak en daar paypal aan koppel. Ik laat of doe zelf een overboeking naar die paypal onder het mom van een betaling via een andere paypal account. Das dan aardig anoniem lijkt me.

[Reactie gewijzigd door lonewolf2nd op 22 juli 2024 19:36]

Paypal (luxemburg sarl) heeft een EU bankvergunning, en delen dus alle gegevens net zoals alle andere banken in de EU en in Nederland dat doen. ;)
Reizen met de bankpas van iemand anders ;-)
Als nfc ondersteund wordt zou dat zomaar kunnen lijkt mij.

Verder lijkt de bankpas mij wel handig als vervanging van de ov-chipkaart, Niet dat ik veel met het ov reis maar goed. Soms reis ik met zo'n kaartje van Kruitvat ofzo naar een andere stad, maar dat is uiteraard alleen voor de trein. Stel dat ik eind van de dag met de bus naar het station wil... m'n (anonieme) chipkaart ligt dan over het algemeen thuis, maar met de bankpas kan je dan toch de bus pakken. Voer maar landelijk in zou ik zeggen.

[Reactie gewijzigd door macnerd op 22 juli 2024 19:36]

Waarom niet? De bank geeft niet de naam door van de pashouder neem ik aan. Dus enkel het rekening nummer. En dat er steeds hetzelfde nummer wordt gebruikt heb je bij een anonieme OV chipkaart van 7 euro ook. Als je echt anoniem wilt, moet je een papieren kaartje kopen en met cash betalen.
Je kan toch nog steeds een los kaartje kopen?
die je dan betaalt met je bankpas?
De vraag is hoever je wilt gaan. Op dit moment is er geen koppeling tussen de banken en OV-chipkaart. Dus ik denk niet dat wanneer je reist met een anonieme OV chipkaart dit direct gelinkt kan worden aan jou als persoon, omdat die met jou bankpas is afgerekend. Achteraf kan het inderdaad aan jou gelinkt worden, maar dat kan zowiezo al met de honderden camera's op de stations.
In contanten aan het loket ;)
Dat werk ook nog steeds, maar kost iets meer.
Deze optie is jammer genoeg op veel stations niet beschikbaar. Geen balie :)
Hier in Eindhoven kun je niet meer met de bus zonder OV kaart.
We hebben nog 1 terminal waar ik de OV kaart kan opladen met cash.
Muntgeld ja, best onhandig. Want aan het loket kost dat tegenwoordig extra.
Als jij 30 euro op je kaart wilt zetten moet dat in munstukken van 2euro, succes om die bij elkaar te krijgen.

[Reactie gewijzigd door W00fer op 22 juli 2024 19:36]

Muntgeld is anders wel de enige mogelijkheid om nog echt anoniem te rijden. Eén keer een betaling met je bankpas en je OV-kaart is niet meer anoniem.
Hoe ga jij grote hoeveelheden muntgeld bij elkaar krijgen. Dat valt ook op. Bovendien kom je dan ook op beveiligingscamera's.
Mwoah, drie tientjes aan munten van 2 euro maakt je niet meteen een potentiële crimineel of interessant om te volgen, hoor. Persoonlijk los ik het op door gewoon geen gebruik van het OV te maken. Te duur, geen gemak en niet anoniem. Het biedt gewoon geen enkele meerwaarde, dus laat maar lekker zitten :)
Alsof autorijden wel anoniem is met overal camera's en kentekenscanners. Bovendien praat je bij een auto over onderhoud, aanschaf, restwaarde en niet te vergeten benzine die ook de 1,80 de liter aantikte. Dus prijs per gereden kilometer is niet veel verschil. Bij een auto betaal je ook voor de loze ruimte waar niemand zit. Bij het OV betaal je alleen voor jouw zitplek of staanplaats.
Blijft over het gemak van deur tot deur, vergeet niet dat je op heel veel plaatsen heel duur betaald parkeren hebt. Dus "geen enkele meerwaarde" zie ik niet.

[Reactie gewijzigd door W00fer op 22 juli 2024 19:36]

Dat weet je als je een auto koopt, maar als je er al een hebt, heb je die kosten (grotendeels) sowieso al, dus als je dan met het OV gaat komen die domweg bovenop de kosten die je dan voor het OV zou maken, als je dan toch een eerlijke vergelijking wil maken. In de auto weet ik daarbij tenminste zeker dat ik op lange afstanden kan rijden, dat ik geen overlast heb van een of andere debiel die niet snapt dat zijn muzieksmaak niet gedeeld wordt door medereizigers en dat ik in negen van de tien gevallen gewoon van deur tot deur kan reizen. Op de langere stukken kunnen de parkeerkosten (als die zelfs al van toepassing zijn, want dat is lang niet overal zo) er zelfs makkelijk uit als je met de auto gaat, vergeleken met de prijs van een ticket voor de trein.

[Reactie gewijzigd door Smuey op 22 juli 2024 19:36]

Dan ken jij de voordeelkaartjes voor de trein niet. Je kan vaak voor 19 euro retour door heel het land. Dat red je qua benzinekosten niet eens. Bovendien sterft het van de files.
Dan moeten die wel net beschikbaar zijn op het moment dat ik ze nodig heb, wat lastig is, aangezien dat tijdelijke acties zijn. En wat betreft de files, als je je reis een beetje slim plant, heb je daar nauwelijks last van, zelfs binnen de randstad :)
Die zijn er het hele jaar door. Ik ga helaas ov haters niet langer proberen bij te praten. Doe onderzoek dan zie je dat veel van je vooroordelen niet kloppen.
Dan kom je weer op een stukje gebruikersgemak. Als die tickets er het hele jaar door zijn, waarom heb je dan niet de mogelijkheid om ze aan de automaat te kopen? Waarom krijg je ze dan niet als suggestie te zien als je je reis gaat plannen? Ik als incidentele reiziger betaal daardoor dus meer dan nodig is. Dat nodigt niet bepaald uit om vaker gebruik te maken van het OV. Overigens komen mijn 'vooroordelen' gewoon voort uit eigen ervaringen, zelfs recente, dus zijn het gewoon constateringen hoor :)
Benzine kost 1,50, LPG minder dan de helft en privacy, aanschaf en restwaarde heb je in enige mate in de hand. Het omslagpunt ligt op sommige ritten op 1 persoon, op andere ritten op 2 personen.

Bovendien zijn de camera's boven de wegen nog enigszins door regels dichtgetimmerd en is het ook technisch moeilijker om er structureel data mee te minen dan de NS met haar klantgegevens kan doen.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 22 juli 2024 19:36]

Nu 1,50 ja. Een paar maanden terug niet. En LPG is niet altijd rendabel.
In hoeverre kan de NS (en dat doet de NS niet maar Translink Systems) iets met de data?
Wat een kletskoek allemaal.

Je gaat niet met het openbaar vervoer, maar je bent wel allerlei idiote redeneringen aan het opnoemen om het wel anoniem te kunnen.

Inderdaad. " laat maar lekker zitten"
'Zo min mogelijk' staat niet gelijk aan 'Niet' hoor. Ik vind het prima als jij er geen problemen mee hebt (of denkt te hebben) dat je te volgen bent, maar ik zie dat voor mezelf en anderen toch liever anders.
Het OV is niet iets wat jij nuttig vind voor jou vervoer.
Dat kan maar zeg dat gewoon.
Met al het andere wat je schrijft lijk je jezelf te willen verantwoorden daarvoor.

En blijkbaar heb je het OV 'zo mijn mogelijk' wél nodig af en toe.
Fijn dat het er is.
Waarom denk je dat hij weinig met het OV gaat? Mensen willen niet altijd door onnodige hoepels springen om een doel te bereiken.
Ik ben niet zo zeer bang voor beveiligingscamera's die opgevraagd moeten worden bij een rechter (dat is met bankgegevens overigens ook het geval). Of ga jij overal met een bivakmuts op staan bij de geldautomaat als je je cash geld nodig hebt? Dat komt namelijk niet magisch uit de lucht vallen...

Wat voor mij nog altijd wel een knelpunt blijft is dat de OV-chipkaart een behoorlijke ingang is voor grootschalige data-mining door bedrijven die maar al te graag je persoonsgegevens door willen verkopen.
Data is geanonimiseerd. Het is niet zoiets als een GSM die dag en nacht aan staat.
Wij van WC-eend. Zolang ik of een onafhankelijke instantie die data niet kan inzien om te verifiëren of dat inderdaad het geval is, is die claim niets waard. Plus, hey, als die gegevens toch anoniem zijn, dan kun je ze net zo goed inzichtelijk maken voor je klanten. Toch?
Ik gun NS en Prorail mijn data niet. Waarom zou ik die bedrijven voor nop aanvullende data geven als ik al (heel!) dik voor een reis moet betalen? Die data wordt sowieso niet gebruikt om te bekijken waar, zoals ze het zelfs zo mooi zeggen, de dienstverlening kan worden verbeterd, maar eerder waarop kan worden bezuinigd, dus het is alleen in het voordeel van NS en Prorail.

Verder, ik snap je punt. Als je om je privacy geeft, krijg je inderdaad vaak te horen waarom je iets te verbergen hebt, getuige sommige reacties :)
gezien worden of voor altijd in een database staan, zijn twee volledig verschillende dingen.
En...
, dan sta je (zolang dat bewaard word) in een data base dat je gereisd hebt met de trein van A naar B.
Wat denk je van al die camera's overal in NL, ik vind dit veel meer verontrustend.
De ECHT goede reden om anoniem te reizen, is dat je geen dingen moet laten doen die niet nodig zijn. Dat zou al genoeg reden moeten zijn. Zeker met grootschalige logging en hacks, kun je absoluut niet overzien wat de gevolgen van al die verzamelwoede gaan zijn. Dat is één van de essenties van privacy: je voelt je prettiger als je kunt overzien wie iets van je weet en wat die gene daarmee doet.
...wat weer extra geld kost.

Edit: zou dat prijsverschil dan de prijs van privacy zijn?

[Reactie gewijzigd door pepsiblik op 22 juli 2024 19:36]

Maar waarom is dat zo? Dat was nooit zo en is ook niet nodig. Al die administratie kost ook geld, en eenmalige chipkaartjes worden door de NS ook massaal weggegeven aan mensen die ze nooit gebruiken (en kosten van z'n leven dus niet in de buurt van de meerprijs die je ervoor betaalt), dus lijkt het me dat kosten van privacy net als vroeger gewoon bedrijfskosten zijn.
Dan is je IP en wie weet wat ze allemaal nog meer loggen allang opgeslagen. Bovendien betaal je thuis ook met je bankpas / iDEAL
Wist je dat alle kaartjes automaten van de NS op Windows draaien en in verbinding staan met het internet? Het zal me niet verbazen als deze papieren automaten nog zelfs op Windows XP draaien dit is Nederland op in top... Privacy is ver te zoeken in deze dagen.
Of de overheid betaalt aan Microsoft een bedrag voor langere beveiliging up-dates voor xp, het is in feite gewoon een pc die aan staat.

Tweakers... Nieuwsberichten een paar dagen later: NS systeem blijkt makkelijk te hacken door verouderde software en heeft geen VPN verbinding of andere beveiligins software geïnstalleerd.duizende privacy gevoelige informatie van personen liggen op straat, bankgegevens, adressen.

[Reactie gewijzigd door solozakdoekje op 22 juli 2024 19:36]

Wist je dat bij banken ook nog wel windows xp draait op de pinautomaten? En waarom ook niet? De embedded versie doet nog prima zn werk, en xp krijgt inderdaad ook nog updates als je betaalt.
Wist je dat ruim 98 procent van alle PC op Windows draait? En dat bijvoorbeeld supermarkten de kassa, zelfscan en handterminals ook allemaal op Windows draait... Ik wist ook dat pinautomaten onder XP draaien en der waarschijnlijk wel voor beveiliging betaald wordt aan ms, maar of de NS ook betaald weet ik niet.het zal me niet verbazen als dit niet of heel erg slecht gedaan wordt...
Vergeet niet dat je OV Chipkaart na 5 jaar vervangen moet worden en dit dus geld kost. Waarom is mij een raadsel want je bent nog steeds dezelfde persoon. Dus betalen met bankpas zou het onnodig vernieuwen onkostenpost geheel overbodig moeten maken.
Een bankbas moet ook om de zoveel tijd verniewd worden. Daarnaast: 7.50 per 5 jaar...dat is welgeteld 1.5euro per jaar. Als je daar wakker van moet liggen...
Mijn bank stuurt elke X jaar 'gratis' een nieuwe bankpas op. Kost me niets extra's.

Ik zit nu al aan mijn derde OV chipkaart die ik zelf hem moeten betalen. De eerste ging stuk omdat het goedkope kut kaartjes waren, klein barstje in een hoekje en yolo, doei kaart (dat terwijl mijn bank kaart ook NFC heeft, meerdere scheurtjes had en op een gegeven moment half door midden was gebroken en nog steeds werkte). Daarna verliep een kaart, en ik kon afgelopen jaar dus weer een nieuwe kaart kopen.

Translink wordt slapend rijk dankzij dit opgedwongen systeem.
Een gebroken kaart waarbij NFC nog werkt, dat geloof ik niet. De antenne van NFC loopt namelijk helemaal rondom door de pas.
ligt eraan waar die gebroken is, de antenne loopt niet altijd helemaal rondom door de pas.
Gratis, tussen haakjes inderdaad want je betaald gewoon voor je rekening. Indirect dus ook voor je pasje. Misschien wat voorzichtiger omgaan met je pasje, ik heb na 5 jaar(mijne is vorig jaar december verlopen) nog steeds hetzelfde pasje.
Als je 1x per jaar met de trein reist is dat een aardige toeslag...
Dan kun je gewoon een kaartje kopen voor die 1 keer per jaar ;)
Net als de zelfscan bij de Albert Heijn en je kentekenplaten afplakken voordat je gaat tanken...
90% Van de tijd dat ik te hard rijd krijg ik geen boete, maar dat is niet een reden om te hard te rijden. En dan vragen mensen zich af waarom het zo duur is...
Dat is dus precies het hele probleem; hogere boetes helpt niet, alleen pakkans verhogen zal helpen.
De opmerking over waarom het zo duur is slaat op het OV. Ik kan me voorstellen dat met al die zwartrijders ze flink wat omzet mislopen.
Aaah, zo las ik hem inderdaad niet. Ikzelf verwacht overigens dat het percentage zwartrijders vrij laag zal zijn, zeker nu de poortjes vrijwel overal dicht staan, en op grote stations handhavers gepost staan om poortjesduwers/springers bij de kraag te vatten.
Beiden helpt. Maar zoals je aangeeft moet je ook beiden doen en niet slechts een van de twee.
@TommyboyNL Probeer eens op het perron te komen zonder kaartje zou ik zeggen.

[Reactie gewijzigd door pepsiblik op 22 juli 2024 19:36]

Of veel en veel duurder, als je dan ineens wel een paar keer gepakt wordt. Misschien als niemand zwart zou reizen dat een ritje nog weer iets goedkoper kan
als ik een auto zou stelen en je bedreigd de eigenaar zou je zelfs geld toe krijgen 8)7
Ja, en dat hangt helemaal af van hoe vaak je met de trein wilt.
Ik heb een gezin, 4 personen, maar we gaan niet vaak met de trein / bus.

Stel dat ik dan wel de OV-kaart wil gebruiken, dan is dat 4x7,50 aanschaf, plus 4x opwaarderen met minimaal 20 euro (of is het minder?) - dat moet erop staan om in te kunnen checken.
Dus even heel erg kort-door-de-bocht gerekend, ben ik dan 110 euro kwijt, zonder de reiskosten nog...

En daarom kopen wij elke keer nog losse treinkaartjes via de website die je dan zelf kunt printen en kopen we losse kaartjes voor die keer dat we in de Randstad zijn en met de tram willen.
Ik had het puur over de aanschaf van een nieuwe Chipkaart. Dat minimale bedrag dat erop moet staan laat ik in het midden. Dat is per situatie verschillend. Zoals je zelf al zegt kun je in jouw geval gewoon losse kaartjes of etickets kopen.
Ze zeggen dat het kostendekkend is, terwijl ze er behoorlijk winst op maken. Die 7.50 euro is voor het dekken van de kosten van de service en dergelijke wat ze bieden voor 5 jaar, maar zo'n pasje kost lang geen 7.50 euro. Als je pasje dan kapot gaat binnen een jaar, betaal je dus dubbel voor maar 1 jaar extra service.
Natuurlijk is zo'n pasje geen 7.50euro waard, maar waarom moeten anderen betalen omdat iemand niet eens een pasje heel kan houden?
Wie zegt dat iemand dan zn pasje niet heel kan houden? Er kunnen allerlei redenen zijn dat die kapot gaat of misschien kwijtraakt. Maar dat maakt ook niet uit, ze zeggen dat je die 7.50 betaalt voor 5 jaar service e.d. en een fractie daarvan is voor het pasje.
Maar als je pasje dan eerder kapot gaat of kwijtraakt, betaal je dus voor niks 5 jaar extra en krijg je als je pasje kapot/kwijt is binnen een jaar maar 1 jaar extra. Bovendien is na 2 jaar mijn pasje ook al wel versleten, als het al niet sneller is. Het is in veel gevallen misschien niet zoveel, maar wel veel teveel voor "kostendekkend".
Natuurlijk zijn er meerdere redenen waarom je een nieuwe pas nodig zou moeten hebben. Kwijtraken is, ondanks dat je dat natuurlijk niet met opzet doet, al helemaal geen probleem van degene die het pasje moet leveren.
Het is ook niet het probleem van diegene nee, maar het is wel hun probleem dat ze zeggen er geen winst mee te maken terwijl ze dat dus ruim doen, waardoor wij er teveel voor betalen.
Als ze nou alleen de kosten rekenen voor het pasje, en niet nog eens voor de service waar je al voor had betaald, of in ieder geval niet voor de overlappende jaren.
Met NS flex kan je sindskort op rekening reizen. 1x per maand worden dan de reiskosten van je rekening afgeschreven.

[Reactie gewijzigd door whoptimus op 22 juli 2024 19:36]

Werkt niet voor de bus / tram / metro.
Ook daar werkt het op.
Ik gebruik dit af en toe op Randstadrail en dat gaat netjes op mijn NS Flex.
Dat wilde ik nog testen thnx!
in London(eigenlijk in heel UK) kan je allang met je bankpas betalen, zelfs met een nederlandse betaal pas kon ik laatst gewoon de trein nog mee betalen, eigenlijk in alle openbaar vervoer in londen kon ik met mijn Nederlandse pinpas betalen, dat is wel heel erg handig.

maar je had nog steeds wel het papieren kaartje als je dat graag wouw.

[Reactie gewijzigd door solozakdoekje op 22 juli 2024 19:36]

Yup, inderdaad. En die euro's (en nog wat meer ook) gingen een aantal jaar geleden mooi verloren bij me, want mijn kaart stond niet op naam. En ik ging niet voor de lol in de trein/tram zitten om mijn tegoed op te maken.

Maar hey, wat een vooruitstrevend idee dit. Betalen met je bankpas. Het moet niet gekker worden! Dat kon ik 20 jaar geleden in een winkel op Bali overigens ook al, maar goed. :)
Klopt hoor... sowieso dat rest geld wat erop staat voor die 2x per jaar dat ik met de trein ga. En met de steeds hogere OV reizen ga ik zelf minder en minder met de trein.

Ik dacht dat de politiek en de NS zo voor een beter milieu was en minder verkeersslachtoffers in weekenden (alcohol). Zorg dan ook dat er voldoende treinen in de nachten van za op zo en dat het betaalbaar is. Ondertussen rijd ik in mijn niet zuinige benzine auto zelfs in mijn eentje ondertussen al goedkoper dan de trein met 40% korting!!! laat staan dus met 2-4 man in een auto. Het is ronduit belachelijk, NL is de duurste van de wereld, treinen rijden vaak niet of niet op tijd. Aansluitingen zijn er niet of slecht. En in de winter mag je als veevoer voor teveel geld tegen elkaar aan gestapeld staan in n.b. de kreukelzone van de trein.
NL is de duurste van de wereld
simpelweg volkomen onjuist
treinen rijden vaak niet of niet op tijd.
NL heeft 1 van de hoogste percentage treinen op tijd, laatst nog op NOS.
Aansluitingen zijn er niet of slecht.
. Wow, dit is echt je reinste onzin. Sorry hoor, maar reis je ooit wel eens met de trein? We hebben een bijna metro-achtig netwerk van treinen waar je vaak niet langer dan een kwartiertje op je overstap moet wachten...
En in de winter mag je als veevoer voor teveel geld tegen elkaar aan gestapeld staan in n.b. de kreukelzone van de trein.
De kunst van het overdrijven hoor. het is druk tijdens de spits ja, maar ik heb 2 jaar lang dagelijks met de trein tussen Amersfoort en Amsterdam Zuid heen en weer gereisd in diezelfde spits en dit kwam zeer weinig voor. Als in, misschien 10 keer). Ondertussen sta ik tegenwoordig wel vrijwel dagelijks langdurig in de file op de snelweg naar mijn werk...
:O
Leuk dat je beweert dat ik ongelijk heb zonder bronnen en de NOS is wel de minst betrouwbare bron om te noemen (zonder verwijzing n.b.)

https://www.autobahn.eu/1...ste-met-openbaar-vervoer/
https://www.rtlnieuws.nl/...duurste-van-eu-dit-waarom
https://www.metronieuws.n...eer-over-openbaar-vervoer
Wow, de EU is de hele wereld? Daarnaast staat er jandorie in je eigen links dat het om vervoersdiensten in het algemeen gaan, dus bijv ook vliegtickets en taxis. En alle nuances over de hoge kwaliteit, en de subsidies van alle landen die in de artikelen staan 'vergeet' je maar even. En wanneer je de NOS als onbetrouwbaar wegschrijft maar RTL op telegraaf niveau wel wil gebruiken verlies je me helemaal... Schreeuwerige click bait artikel koppen die alle nuances weghalen heb je niets aan.

Edit: Zelfs het metro vod heeft daar een artikel over geschreven waar ze daadwerkelijk treinreizen vergeleken en daar bleek dus uit dat de trein helemaal niet de duurste was van de EU:
https://www.metronieuws.n...spoorvervoerder-van-de-eu

[Reactie gewijzigd door 1065305 op 22 juli 2024 19:36]

Ik reis bijna nooit met het OV, aar waar ik mij aan erger: 7,50 per pas, maar dan gaan ze maar zeer beperkt mee...

Ik heb er nu 2 thuis liggen die over hun houdbaarheidsdatum zijn...

Maar misschien dat ik één keer per jaar met het OV ga... Vandaag wilde ik wel met het OV (auto voor APK). Maar doordat mijn pasje weer eens verlopen was, laat ik het maar en heb ik iemand mij laten ophalen...
Je kunt ook gewoon op rekening rijden met een OV pas op naam. Dit is in ieder geval mogelijk bij NS, het heet NS flex. Dan kun je gewoon met je pas rijden en je krijgt 1x per maand de rekening. Via een app kun je je gemaakte reizen en kosten inzien. Dit kost een dag om te regelen als je al een chipkaart hebt. Dus die 15 euro op je kaart hoeft al lang niet meer.
Kunnen we dit alsjeblieft zsm en overal invoeren? Gewoon in- en uitchecken met je NFC-pas (of horloge, telefoon) in plaats van dat gezeik met saldo en opladen en een apart pasje dat je ook weer kwijt kunt raken.

En dan ook gewoon achteraf betalen dmv een automatische machtiging.

En dit ook invoeren bij alle parkeergarages. Afschaffen die automaten, gewoon bliep naar binnen en bliep naar buiten.
Minor detail: 'NFC-passen' klopt niet; het is contactloze pas.
Op technisch vlak: de contactloze pas ondersteunt de ISO 14443 standaard.
NFC heeft 3 verschillende modi, waaronder de kaart-emulatie modus. Kaart-emulatie wordt vervolgens o.a. aangeboden via ISO 14443.

Samengevat: NFC is een paraplu van korte afstandscommunicatie methodes, terwijl contactloze passen maar 1 methode ondersteunen.
Anoniem: 1116377 @Pathogen7 januari 2019 11:52
En als je op een abonnement wilt reizen bv weekend vrij of traject vrij?
Gewoon gekoppeld aan dat rekeningnummer.
Dan eerst graag antwoord op een belangrijke punt: met NFC, zonder extra bescherming als ies wat je weet of een lage limiet staat een bankrekening open om leeg te trekken. Dus vind je dat acceptabel en zo nee, wat is dan je oplossing om het acceptabel te maken?
Hulde! Anno 2019 eindelijk met bankpas betalen in plaats van die achterlijke OV kaart. Van de 1 of 2 ritjes met het openbaar vervoer per jaar raak ik altijd snel genezen. De auto en het vliegtuig zijn snellere, prettigere en goedkopere manieren om te (inter)nationaal te verplaatsen.
Anoniem: 1116377 @Choasmarkk7 januari 2019 12:01
Internationaal met de Thalys naar Parijs 70 euro (retour) en je bent 2,5 uur onderweg vanaf Rotterdam.

Met vliegtuig. Duurder, eerder aanwezig op het vliegveld, en je komt niet direct in de stad aan dus moet je alsnog met het OV verder.

Met de auto kom je vrijwel onmogelijk de stad in als het een beetje druk is (zoals zo vaak).

Wat is het beste? Nou ik weet het wel.

Verder gebruik je de OV-Chipkaar niet voor internationale reizen...

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 1116377 op 22 juli 2024 19:36]

Anoniem: 1116377 @Choasmarkk7 januari 2019 13:35
wow.. 70 euro heb ik rond de jaarwisseling nog gedaan. En dat was gewoon in de middag. En zowel op de heen als op de terugreis was de trein gewoon netjes op tijd.

En veewagens? Waar komt dat vandaan? Je zit heerlijk in die trein.
Nou, daar hebben ze dan 4,5 jaar voor nodig gehad?

NS en banken gaan reizen met bankpas uitproberen
Nieuws van 24 juni 2014
En in Londen is het al mogelijk. Heb ik met de kerst nog gebruikt, daar is het zo dat elke pas met mogelijkheid tot contactloos betalen conform Maestro, dus elke Nederlandse bankpas, te gebruiken is hiervoor. Ideaal.
En het mooie is dat ze daar ook meteen automatisch het voordeligste tarief berekenen. Dus eerst betaal je voor een enkele reis, na een x aantal pond wordt het een dagkaart, dan een weekkaart, etc.
Anoniem: 1164562 @FoxLenny7 januari 2019 12:55
Het Nederlandse systeem is daarop voorbereid. Vandaar ook niet dat per rit wordt afgerekend maar periodiek. Daarom wordt ook niet direct afgerekend (wellicht worden combinaties van ritten goedkoper gedurende de dag, betalingen worden dan totaal onoverzichtelijk voor de reizigers.). Hieronder wordt gesuggereerd dat nadelig is om niet direct af te rekenen, of dat er gebruikt wordt gemaakt van incasso's. Dat laatste in onjuist, en mijn inziens is het juist zinvol om periodiek (nu eens per dag, later wellicht per maand?) af te rekenen.
Volgens mij betaal je in Nederland per kilometer. Zodra je uitcheckt kijkt het systeem hoeveel afstand de bus heeft afgelegd (Als een bus om moet rijden, betaal jij dus meer) of hoe ver uit-check station van in-check station vandaan is.
Het aantal kilometers tussen de haltes, gelukkig niet voor daadwerkelijk gereden kilometers.
Als ik het verkeerd heb, zie ik graag een linkje.
Met de bus betaal je dus wel voor de gereden kilometers. Ik reisde dagelijks naar mijn werkgever met de bus, maar het bedrag was variërend. Toen heb ik nagevraagd bij de vervoerder hoe dit kwam en die wist mij dus te vertellen dat dat ligt aan de gereden afstand.

Ik wil wel de twitter conversation op zoeken maar is alweer minstens een half jaar geleden...
Wow, wat slecht. Dit houd ik nou net niet verwacht.

https://www.ov-chipkaart....en-verschil-in-zitten.htm
Ja precies. Dus als er een omleiding is (of wat hier wordt genoemd de bushalte verder op de straat ligt) betaal jij daar als klant ook voor.
Anoniem: 1164562 @tendmex7 januari 2019 16:28
Straks als het systeem verder wordt uitgerold kan rekening worden gehouden met bijvoorbeeld situaties:
- 's-morgens heen, 's-avonds terug. Als je pas achteraf afrekent zou je dit kunnen herkennen en een retourtje in rekening brengen ipv 2x duurdere enkele reis. Als je direct zou afrekenen per trip is dit een stuk lastiger. Ga maar eens aan de gemiddelde consument uitleggen waarom dezelfde afstand 's-morgens duurder is dan 's-avonds.
Nog een voorbeeld:
Het kan nog veel complexer. Stel dat je deels reist over een traject waarover je abonnement hebt, en deels in daluren. Pas aan het eind van de dag kan je de goedkoopste prijs berekenen over de totaal afgelegde afstand. Als je per rit berekent kom je situaties tegen waarbij het systeem geld moet teruggeven. Een totaal onoverzichtelijke situatie dus op je afrekening.
Of wat straks mogelijk gaat zijn dat je virtueel uitcheckt via je mobiele app, als je vergeten ben uit te checken. Als er dan al is afgerekend kom je in de eerder genoemde situatie terecht.
Veel handiger dus om maar eens per etmaal, in de nacht, af te rekenen.
Daar kan men hier echt iets van leren inderdaad.

Als men zo'n systeem wel zou invoeren, was het meteen de basis voor draagvlak geweest. De OV chipknip had de pech gepaard te gaan met een flinke tariefsverhoging. Waardoor er meteen veel weerstand was.

Terwijl men juist (overeenkomstig bovenstaand voorbeeld) in staat zou moeten zijn om frequent gebruik te belonen etc. (Iets dat met een gewone strippenkaart niet ging).

Als men stelt dat OV steeds goedkoper wordt als je het vaker gebruikt, dan zijn Nederlanders daar over het algemeen best voor te porren. Maar introduceer iets wat duurder wordt en je hebt op voorhand al verloren.
En dan graag voor al het OV. Nu kan je in de bus alleen contant betalen (maar dat gaat er ook uit) of met zo'n ov chipkaart. Heel onhandig als je maar 1x per jaar gebruik maakt van de bus.
Dat was zo mooi in Amsterdam, eest kon je alleen contant betalen en nu kan je alleen nog maar pinnen, rare vogels die ov bedrijven.
Dat zal natuurlijk ook grotendeels te maken hebben met veiligheid voor hun medewerkers. Geen contant geld valt er ook niets te overvallen.
Terwijl contant het enige wettelijke betaalmiddel is...

En gelijktijdig een zwaktebod, dat de samenleving zo ver is dat een winkel of buschauffeur geen contant meer zou kunnen gebruiken uit veiligheidsoverwegingen...
Het enige wettelijke betaalmiddel? Pinnen is niet wettelijk?

En in de hele wereld is zonder uitzondering het hebben van veel contant geld een gevaar door overvallen, nu en zo lang geld bestaat al zo geweest.
Ligt aan je maatschappij die kunnen net zo goed een pinterminal ophangen.
Hier in de regio zijn de opties met de pin, of met de ov kaart. De ov kaart is dan wel goedkoper. Contant betalen is hier onmogelijk.
het aantal bussen waar je nog contant kan betalen is inmiddels zeer beperkt, in de meeste bussen is het inmiddels reizen met de ov-chipkaart of betalen met de pinpas (waarbij de ov-chipkaart vaak een stuk goedkoper is dan een los kaartje).
Het was vooral de leugen die ermee gepaard ging: het wordt eerlijker, want je betaalt per kilometer ipv per zone een strip. Maar de werkelijkheid was dat het starttarief al twee keer zo duur was als die ene extra strip die je moest stempelen. En daardoor waren eigenlijk alle ritjes al duurder dan daarvoor.
Het is nog steeds belachelijk dat je voor een OV chipkaart moet betalen! Stel je voor, dat de AH zegt:"Je moet eerst een X bedrag betalen voordat je hier boodschapjes mag doen." Totaal van de pot gerukt.
Dat samen met het feit dat je voor de losse kaart al 7,50 betaald. Hoe komt het trouwens dat TransLink Ook al miljoenen winst maakte....
Anoniem: 448946 @eyhey7 januari 2019 14:49
Dat is niet waar. De OV-kaart kost €7,50 en daarna moet er nog saldo op worden gezet.
Nou het zou wel kunnen verklaren waarom er weleens van die IPSOS mensen opduiken in de trein voor het reizigersonderzoek in opdracht van NS
Dat zie ik in Nederland helaas nog niet zo snel gebeuren, aangezien de OV-chipkaart met het oog op de vervoerders is uitgebracht. Reizigersgemak en -voordeel staat niet voorop bij de OV-chipkaart.
Je moet tussen (trein)vervoerders uit- en inchecken, terwijl dat makkelijk tussen vervoerders afgerekend kan worden op basis van de meest logische route van A naar B. Bij reizen met de NS een hoge beginsaldo van 20 euro moet hebben. Als een reiziger bij overstappen vergeet uit te checken, moet je zelf actie ondernemen. De vervoerder(s) kunnen aan de hand van de check-in bij een busstation ook wel bepalen waar de check-uit zeer waarschijnlijk heeft plaatsgevonden. Groepsreizen bliijft een gedoe. Aanschaf en vervanging van de kaart is aan de dure kant.
En waarschijnlijk kan je zo een waslijst aan nice-to-haves toevoegen bij de OV-chipkaart.
Voor al het ov? Das wel ideaal, scheelt de volgende keer weer een oyster kaart halen.
Ik weet neit of dat ook kan in de trein van de luchthaven naar Londen, maar in de metro en bus kan dat wel.
Trein van Londen City naar Stratfort station met de DLR kon iig wel.
De DLR is weer zo'n net-niet metro en net-niet trein, maar valt kwa tarieven en betaling gewoon onder de metro (zone 1 zo uit mijn hoofd).
beter nog met name zone 2 en 3, maar DLR is inderdaad is het onderdeel van TfL en dus dezelfde tariefstructuur als de metro, bussen, overground en zelfs de tram. Overigens geldt dat ook voor treinreizen binnen het gebied van TfL, je kunt gewoon met je bankpas inchecken en uitchecken op stations als Waterloo of Charing Cross. Vorige maand in Londen geweest en een dag geprobeerd, eerst was er een fors bedrag afgeschreven (bijna 30 euro voor 3 ritjes), maar binnen 24 uur gecorrigeerd naar het dagtarief.
Dat had ik dus ook, na twee dagen undergrond en DLR gebruiken was er helemaal nog niks van mijn creditcard, toen ineens 22 euro, en weer een dag later was alles "goed" in rekening gebracht.
Off topic maar toch ..
DLR staat voor Docklands Light Railway, kortom gewoon een light rail trein :)
Niet direct aangesloten op het Metro netwerk dus zeker geen metro, maar wel een trein (maar dan wel zonder machinist).
Het voelde een beetje als wat hier in Nederland de Sprinters zijn, een soort van bovengrondse metro ofzo. 8)7

Naja, het in- en uitchecken werkte vlot, da's het belangrijkste.
Met Bunq passen zou ik het niet proberen, die vereisen internet connected terminals. Ik kon dus op een gegeven moment niet uitchecken...
Mijn ING pas deed het wel gewoon overal.
Zijn niet alle terminals verbonden met het internet? Hoe wordt het anders van je rekening afgeschreven?
Nope, niet alle terminals zijn internet connected. Hoe het dan wel werkt weet ik ook niet, wellicht alleen een connectie met het netwerk van de vervoerder?
Ja, offline terminals maken op een gegeven moment verbinding om de bedragen af te schrijven.

Overigens kunnen bunq-passen tegenwoordig wel overweg met offline terminals. De limiet daarvoor is 250 euro.
Alleen de Mastercards kunnen dat, de Maestro kaarten (nog) niet.
Ik heb toevallig die vraag afgelopen week gesteld aan een medewerker. De offlinelimiet geldt voor beide kaarten.
Dat zeg je nou wel maar ik meen dat ING en een paar andere banken tegenwoordig ook at random passen uitgeeft met Visapay ipv Maestro, dit maakte volgens hun weinig tot niks uit maar ik weet niet of ze in Londen ook Visapay ondersteunen.
American Express (AMEX)
MasterCard and Maestro (some cards issued in the USA, Canada and the Netherlands aren't accepted)
Visa and V PAY (some cards issued outside the UK aren't accepted)

https://tfl.gov.uk/fares/...-and-mobile-pay-as-you-go
Ik was op reis naar Londen vorig jaar in de meivakantie met een aantal klasgenoten en niet alle banken werden geaccepteerd, zoals de ING, wellicht is dat nu wel aangepast.

Werkte wel: Rabobank, SNS, ABN AMRO
Werkte niet: ING, Bunq

Dat staat in deze link ook te lezen: https://tfl.gov.uk/fares/...-and-mobile-pay-as-you-go

"MasterCard and Maestro (some cards issued in the USA, Canada and the Netherlands aren't accepted)"
Ik was twee weken geleden in London en via Apple Pay werkt de bunq maestro kaart wel!
Werkt dat dan ook met bijvoorbeeld de Rabo Wallet app (of ING, of ABN-AMRO, en alle andere banken met Mobil betalen) op telefoons?
Dan kun je met je telefoon inchecken.
Op de pagina achter de link van Teuntje55 hierboven staat er wel het eea over, maar daar tref je onder het kopje "Mobile payments" geen Nederlandse banken(apps) alleen dingen als Apple pay of Google pay. Enige bank die ik er zo tussen zie staan is de Engelse Barclays, en dan met zo te zien ook een vrij specifieke dienst. Ik zag het wel een paar mensen doen toen we er waren, dus met een smartwatch of telefoon inchecken, maar dat leken me devices van Apple, maar ik zag het niet zo erg goed moet ik bekennen. Ik vond het al tof dat het met onze bankpassen werkte zo die paar dagen.
Zelfs QPark kan het...
.oisyn Moderator Devschuur® @johnkeates7 januari 2019 13:16
Maar het maakt nogal uit of je op 1 plek zowel in- als uitcheckt, of dat dat compleet verschillende locaties zijn. Dat is dan ook de cru hier, de huidige paaltjes zijn eigenlijk gewoon dom, alle benodigde informatie wordt op de kaart zelf gezet. Bij reizen met je bankpas is het puur een identifier en heb je een centrale database nodig om te registreren of en waar je bent ingecheckt.
Je was me voor. Danku, dit.
Een NFC-betaling met bankpas of creditcard lijkt altijd enkele seconden te duren. Dat kan natuurlijk aan de betaalterminals en bijbehorende systemen liggen. Maar als een implementatie bij het OV niet sneller kan verwerken dan zijn er wel wat uitdagingen voor gemakkelijk en snel reizigers te laten in- of uitchecken.
Ik denk dat dit wel een stuk sneller kan en ook een beetje aan de terminal/verbinding ligt.

In het casino bijvoorbeeld hoef je maar met je ogen te knipperen en hij geeft al akkoord dat de betaling is gelukt. Maar mogelijk dat dit nog wat extra infrastructuur kost (directe peering met banken ofzo?) en goede terminals.
In Londen maakte het kwa doorlooptijd niet uit of ik een Oyster Card of een ING Maestro kaart gebruikte.
De vraag is echter hoe goed de implementatie van TLS zal zijn, en of het daar dus ook even snel zal werken. Ik heb wel een vermoeden...
Wanneer ben jij naar Londen geweest?, in de meivakantie 2018 was ING Maestro nog niet ondersteund, alleen mijn Rabobank deed het...
Het ging in Londen misschien een fractie van een seconde langzamer als een echte OV-chipkaart in Nederland, nog net merkbaar, maar als je je hand net even iets verder naar voren steekt dan normaal, kan je gewoon door de poortjes lopen als ware het een checkin met een OV-chipkaart.
De OV kaart doet er ook een paar seconden over, in ieder geval bij ons bij vechtdallijnen.
Moet je dan ook minimaal €20 op je bankrekening hebben staan? :+

/sarcasme off: Een prima ontwikkeling denk ik zo! Scheelt een hoop gezeur met OV kaarten opwaarderen voor die enkele keren dat ik met het OV ga.

[Reactie gewijzigd door Dynazap op 22 juli 2024 19:36]

Met onbemande pompen reserveren ze als het goed is 150 euro. Zal wel hetzelfde systeem zijn.
Een onbemande pomp werkt gewoon met elk saldo. Als ik ke niet vergis hebben onbemande pompen het recht een bedrag af te schrijven ook als er niet genoeg saldo is waardoor je effectief in de min kan staan met een rekening die dat niet zou mogen
Ligt aan het type pomp. Er zijn ook pompen die 150 euro proberen te reserveren en als dat niet lukt, wordt gewoon het maximale bedrag gereserveerd wat er op je rekening staat.

Tot zo ver kun je dan tanken, en als je meer probeert te tanken zegt de pomp gewoon *klik* en komt er niets meer uit.
Ze reserveren meestal 150 euro, dan geeft de bank toestemming om dat af te schrijven. Maar je komt dan niet onder de 0 (bij ons in de buurt tenminste). Bij de rabobank is het ook zo dat je alleen met automatisch incasso in de min kunt staan, of als je een credit rekening hebt.

[Reactie gewijzigd door mjz2cool op 22 juli 2024 19:36]

Anoniem: 58485 @Dynazap7 januari 2019 10:55
Ja, er moet wel een geldig saldo op staan, bij een CC wordt vooraf dat bedrag vastgehouden, en de dag erna pas geincasseerd. Dit doen ze ook al met Uber (credit card).
Ik denk het wel. Waarschijnlijk werkt het net zo als wanneer je benzine tankt: Bij inchecken wordt gecontroleerd of je saldo aan een bepaald minimum voldoet, bij uitchecken wordt het daadwerkelijke bedrag afgeschreven.
Ik ben geloof ik de enige die het niet zo'n goed plan vindt. Vergroot de kans alleen maar dat je dat ding kwijtraakt.
Als je een kaart kwijtraakt (bijvoorbeeld je bankpas of ov-kaart) dan moet je toch wat beter op spullen letten. Of verwijs je nu naar een voorbeeld dat je met moeite je kaart goed weg kan stoppen? Of dat in de drukte je pas uit je handen valt?
Ik ben daar een rare in. Zodra ik ben ingecheckt houd ik de ovchipkaart in de hand anders vergeet ik uit te checken. Het is nog niet gebeurd dat ik de ovchipkaart op die manier ben verloren gelukkig maar ik acht de kans dat dit gebeurt zeer mogelijk. Een ov chipkaart kwijtraken is minder vervelend dan mijn bankpas.

Maar wat jij noemt kan inderdaad ook zeker voorkomen. Ik vind het in ieder geval niet zo'n prettige gedachte.
Gelukkig kun je (nog) kiezen :)

Mjin pasjes zitten in m'n telefoonhoesje. Hoef ik er meestal niet uit te halen, alleen is er soms een "NFC clash" (meerdere NFC chips te dicht op elkaar). Met een pasje minder erin werkt dit straks voor mij fijner.
Gelukkig wel.

Aan NFC zat ik ook nog aan te denken, dat is op zich een oplossing. Maar vind je dat een prettige gedachte? Dat je je telefoon in hand moet hebben? Daarvan wil je al helemaal niet dat die in drukte uit je hand valt. Andere optie is de portemone maar die heb ik liever ook niet in mn hand in de drukte.

Nouja, ieder z'n ding in ieder geval :)
in jou geval zou ik een auto kopen....... onee dan zit je weer met die sleutel.
Daarom kom ik ook zelden mijn huis uit. Lekker veilig in bed blijven liggen. :P
Ik kijk vaker op m'n telefoon dan in m'n portemonnee :) Is maar net hoe je je dingen gebruikt. Sommige mensen hebben de OV-chipkaart altijd apart - minste risico op diefstal van iets anders, maar dan heb je - naast sleutels, portemonnee en telefoon, dus nog iets dat je kwijt kunt raken/vergeten/etc.

Telefoon in de hand is overigens vrij diefstalbeperkend - je hebt het vast, en moet dus losgerukt worden. Zakkenrollen is veel "makkelijker".
En hoe gaat de conducteur/trice dan controleren of je betaald hebt ? je bankpas scannen ? mzzz
Anoniem: 1116377 @iew7 januari 2019 11:53
Poortjes op alle stations die standaard dicht zijn, en je hebt geen conducteur meer nodig voor kaartcontrole.
Poortjes op alle stations die standaard dicht zijn, en je hebt geen conducteur meer nodig voor kaartcontrole.
Want er is natuurlijk niemand die door een poortje heen probeert te glippen of met grof geweld een poortje probeert open te rammen. En die poortjes weigeren ook nóóit dienst...
Genoeg sjappies die door middel van een beuk (=paniek simulatie) door de poortjes komen.
Waarom niet? Maakt toch niet uit of ze je bankpas of OV kaart checken?
Toch wel mooi om te zien dat het vorige Tweakers item van 24 juni 2014 was en dat we daar vervolgens nooit meer iets van hebben vernomen...

Edit: Typo

[Reactie gewijzigd door bartovitc op 22 juli 2024 19:36]

Hoorde dat je alles op het web moest dramatiseren ;) typo aangepast
Benieuwd of dit het stelen van bijvoorbeeld een pinpas interessanter maakt voor criminelen. Bij het contactloos pinnen loop je snel tegen limieten aan waarna je pincode nodig is, maar ik denk niet dat dat momenteel terug komt in dit soort plannen.
Zonder flauw te zijn, een dakloze zal hier misschien een keer gebruik van maken. Maar doorgaans is het voor gestolen goed niet handig dat het als integraal onderdeel een lokatie-spoor achterlaat.

Het moment dat de dief de gestolen pinpas gebruikt is er een tijd en lokatie beschikbaar, en de meeste stations zijn ook nog eens voorzien van camera's. Niet superprettig voor een dief.
Zullen we het andersom stellen: waarom zou een bank het risico moeten of willen nemen om zonder bescherming van toegang tot een bankrekening maar geld van een rekening af te schrijven naar een dienstverlener?
Dienstverlening aan de klant.

Mijn aanname is dat het straks hetzelfde werkt als een automatische incasso. De klant geeft eenmalig akkoord en vanaf dan mag de dienstverlener afschrijven. Wil de klant het niet meer, of is het er niet mee eens, dan kan hij altijd stopzetten en/of storneren.

Vanaf dat moment is het een probleem tussen klant en NS, en houdt de bank zich er lekker buiten.

@kodak De NS heeft ook zo'n contract hoor. Ik zie het verschil even niet tussen af mogen halen met automatische incasso voor bvb. NS Flex en af mogen halen voor een inviduele reis. Behalve dat de relatie wat inniger is, aangezien de bank(pas) de gegevens van de reiziger aanlevert.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 22 juli 2024 19:36]

Automatische incasso werkt iets anders. Een bedrijf heeft een contract met de bank om van dat betaalproduct gebruik te kunnen maken. De uitwerking is dat een bedrijf dan de mogelijkheid krijgt om van willekeurige rekeningen geld af te kunnen schrijven. De bank krijgt daarvoor betaald en krijgt betaald als voor iedere stornering (terugboeking) die oplettende klanten opeisen. Klanten van de bank moeten dan zelf maar opletten of er met automatische incasso terecht is afgeschreven: dat het gebeurt, wie dat doet, welk bedrag, welk moment, welke frequentie. Het blijft een kwestie tussen een bank en de klant als de bank hier te veel toe staat.

Ik denk niet dat het wenselijk is dat er met een NFC-betaalmiddel maar willekeurig welk bedrag kan worden omgezet in een NS-product. Vast heel gemakkelijk als het goed gaat, maar we zetten ons geld bij een bank om de zekerheid te hebben dat het geld niet ongewenst verdwijnt en daar veilig staat.
Die limiet bestaat niet voor niets. Bij betalen met pincode moet je iets leveren wat je hebt en wat je weet. Bij contactloos betalen is er alleen iets nodig wat je hebt, en dat is een slechte bescherming van een bankrekening. Dus is het inderdaad een goede vraag hoe banken hier mee om willen gaan.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.