Advertorial

Door Tweakers Partners

De 'API-garage' van NS draait op volle toeren

11-12-2019 • 11:49

38

Wat ze doen is misschien niet altijd zichtbaar voor de treinreiziger, maar duizenden conducteurs, machinisten en andere NS-medewerkers zouden hun werk minder goed kunnen uitvoeren zonder de toepassingen en integraties van de teams CCM en CCI. Manager Arthur Bouland geeft een inkijkje achter de schermen.

“Zonder IT rijdt er bij NS geen enkele trein”, zegt Arthur Bouland, IT-manager bij NS. Van de circa 21.000 NS logomensen die werken voor NS, zijn er ongeveer 1.400 IT’er. Veel van hun werk is niet direct zichtbaar voor de reiziger. Neem bijvoorbeeld de vijf teams van het Competence Center Mobiel (CCM) en Integratie (CCI) die onder leiding van Bouland staan. De applicaties en integraties die deze teams maken worden vooral intern veel gebruikt. Met zo’n vijftien applicatielandschappen binnen de NS (van spoorboekje en reisinformatie tot toepassingen voor treinen) en data in verschillende omgevingen is dat nog geen eenvoudige klus.

De indirecte aanleiding voor het inrichten van een competence center was het vervangen van de Railpocket - het mobiele (Windows-)apparaatje waarmee conducteurs tot 2015 werkten - door een smartphone-oplossing op basis van Android. Na het uitdelen van de smartphones verschenen op de apparaten ook apps die niet door de IT-afdeling waren gemaakt. “Een medewerker van Veiligheid & Service had zelfs een eigen app ontwikkeld voor zijn collega’s. Toen we vragen kregen over deze apps, besloten we om het CCM op te zetten. Het is namelijk veel slimmer om dit binnen een competence center onder te brengen. Hier onderzoeken we hoe we onze apps steeds verder kunnen verbeteren, en tegelijkertijd kijken we naar nieuwe toepassingsmogelijkheden."

Werken aan slimme toepassingen

Sommige van deze handige toepassingen komen uiteindelijk ook bij de reiziger terecht. Een mooi voorbeeld daarvan is de zitplaatszoeker in de NS App, het resultaat van samenwerking tussen verschillende ontwikkelteams en de afdeling Data & Analytics. De zitplaatszoeker maakt gebruik van sensoren van spoornetbeheerder ProRail. Die zijn onder het spoor geplaatst om goederenvervoerders af te kunnen rekenen op basis van vervoerd gewicht.

Een mooi voorbeeld is de zitplaatszoeker in de NS App, het resultaat van samenwerking tussen verschillende ontwikkelteams en de afdeling Data & Analytics. "Deze ProRail-gegevens zijn voor ons ook interessant, omdat we hierdoor weten hoe zwaar onze treinstellen zijn en de drukte kunnen afmeten op basis van afwijkingen van dat gewicht." Deze gegevens zijn ook voor het onderhoud van treinstellen interessant, bijvoorbeeld voor een optimale afstelling van de assen. De komst van de nieuwe Sprinters, die tjokvol sensoren zitten, geeft nog meer nieuwe mogelijkheden. "We verrijken daar onze data verder mee." Al deze data worden in het datawarehouse van NS verzameld, en ontsloten via een API. "Dit geeft ons veel flexibiliteit. Aan de achterkant verrijken we onze data, en aan de voorkant hoeven we niks aan onze verschillende apps te wijzigen om de informatievoorziening te verbeteren."

Sneller ontwikkelen

De 'mobile first'- en 'API-first'-gedachte is tekenend voor de nieuwe wind die bij NS door de organisatie waait. Om overal optimaal te kunnen werken, is het nodig om een flexibel informatieplatform neer te zetten. Daarvoor worden veel slimme mensen met een IT-profiel aangetrokken. Bouland heeft zijn afdeling de afgelopen jaren dan ook zien groeien van twee naar vijf ontwikkelteams met in totaal vijftig medewerkers - nog steeds maar een fractie van de in totaal 170 teams binnen NS. "We maken nu de slag naar agile werken. Veel NS-systemen, bijvoorbeeld de systemen die wij nodig hebben om onze treinen te laten rijden, zijn enorm in omvang. Er is jaren aan gewerkt om ze te verbeteren. Maar we merken ook dat de ontwikkelingen buiten de NS sneller verlopen dan de ontwikkelingen aan die systemen. Daarom is de volgende stap die naar agile, met DevOps en continuous delivery.""Waar mogelijk willen we onze collega's zo veel mogelijk helpen."

Binnen die richting wil Bouland toe naar 'Business DevOps', waarbij samen met andere afdelingen wordt gekeken waar zijn teams voor meerwaarde kunnen zorgen. "Waar mogelijk willen we onze collega's zo veel mogelijk helpen", vertelt hij. Typerend voor NS is dat deze collega's, meer nog dan in andere bedrijven, veel onderweg zijn. "Plaats- en tijdonafhankelijk werken is voor ons ontzettend belangrijk. Lang niet iedereen heeft hier een kantoorbaan." De IT-manager noemt als voorbeeld de veiligheidsmedewerkers die worden ingezet bij incidenten en daarvoor worden aangestuurd door een veiligheidscentrale. "Vroeger gaven deze teams elke verplaatsing door per telefoon. Voor hen hebben wij nu een app gemaakt waarmee ze zich alleen hoeven aan te melden, waarna de veiligheidscentrale voortdurend een actueel beeld heeft van welk team waar is."

API-garage helpt collega's

Ook zo'n toepassing kan steeds beter, beseft Bouland. "De GPS-dekking op Utrecht Centraal is niet zo goed bijvoorbeeld, dus kijken we naar de inzet van andere technologieën om de locatie te bepalen." Zo kijkt men voortdurend naar de adoptie van nieuwe technieken, waaronder op dit moment ook RPA, Process Mining en Kafka. En omdat snelheid zo ontzettend bepalend is, zoekt de afdeling van Bouland ook naar nieuwe manieren om kennis te delen en de snelheid van het ontwikkelproces te verhogen. Een recente toevoeging is de 'self-service garage'. "Wij hebben hier in Amersfoort een aantal bureaus staan waar op elk moment ontwikkelaars uit de rest van de organisatie kunnen aanschuiven om te werken, met de hulp van onze API-ontwikkelaars."

Volgens Bouland is het succes van die aanpak merkbaar. "Twee jaar geleden nog zijn we door een zoektocht naar data uit zes informatiesystemen begonnen met het ontwikkelen van API's. In november passeerden we de mijlpaal van honderd API's in ons portaal. Dat zijn allemaal systemen die uiteindelijk helpen de reiziger op 1, 2 en 3 te zetten. Wat dat betreft kunnen we spreken over succes." Bouland is hoorbaar trots op het zinvolle werk dat hij met zijn collega's verzet. "NS is een heel bijzondere werkplek. Iedereen in Nederland heeft ermee te maken, want onze treinen rijden overal. En vanuit IT bij NS heb je hier impact op.”

Ook impact maken op een miljoenenpubliek? Als onderdeel van het team CCM en CCI werk je dagelijks aan innovatieve toepassingen. Klik hier voor meer informatie.

Dit artikel is een onderdeel van een artikelenreeks in samenwerking met de NS.

Dit artikel is geen redactioneel artikel, maar een advertorial. Mocht je ideeën met ons willen delen over deze vorm van adverteren, dan horen wij dat graag. Hierover kun je met ons in gesprek via [Discussie] Reclame algemeen, daar zullen collega's aanwezig zijn om jouw vragen en/of opmerkingen te bespreken/beantwoorden.

Reacties (38)

38
36
28
2
0
4
Wijzig sortering
Ik heb begrepen van mensen die er werken dat de NS voor zo'n grote en tevens ooit ook overheidsorganisatie behoorlijk flexibel en vooruitstrevend is qua techniek. Er kán wel wat.
Sowieso kun je inderdaad al aan de app zien dat de NS echt een volwassen IT organisatie is. De data die daar, realtime, inzit is echt fantastisch.

Zodra er één minuut vertraging is staat het in de app, je kan het aantal OV fietsen zien, je kan zien hoeveel coupés er zijn en waar de 1e klas is, je kan live op de kaart kijken waar de trein op dit moment is, kijken of je ingecheckt bent. De hoeveel data van sensoren van het spoor en treinen die elke seconde binnen komt is echt gigantisch daar.

Als iemand die elke dag 75 minuten treint is de NS app echt onmisbaar.
Ik zal er wel overheen kijken, maar waar zie ik waar de 1e klas is?
Zoek het al een tijd, nog niet kunnen vinden! Android btw...
Als je een reis opzoekt en dan op de trein klikt zie je bovenaan een afbeelding van de trein. Alle coupe's met een extra blauwe streep zijn 1e klas. En als je daar dan ziet '10 delen' dan stopt de trein dus bij dit bord: klik. (het tweede bord met 10 dus). Dit is hoe een machinist weet waar hij moet stoppen met zijn lengte trein. Dus dan even terugrekenen met 25 meter per wagon. :)

[Reactie gewijzigd door ApexAlpha op 23 juli 2024 20:50]

Top, dat is een wel heel subtiel blauw streepje maar heb hem gevonden!
Dat van die borden wist ik, nu ga ik er echt iets aan hebben, dank!
De treinen in het echt hebben boven de ramen van de 1e klas ook die blauwe streep ;)
Je kan het aantal OV fietsen zien
Dat wist ik niet eens! Lifesaver! Kan het wel met moeite op de site vinden maar dat is erg omslachtig.

Het enige wat ik jammer vind is dat ik niet kan overstappen naar 1e klas op het moment dat ik overstap van bijvoorbeeld een lege sprinter naar een volle intercity.
Ook dat kan al. En je hebt een kwartier de tijd om dat te regelen, terwijl je al in de eerste klas zit.
Voor zover ik weet kan dit (achteraf) alleen met NS Flex. En inderdaad, tot 15 minuten na in-check. Vind ik eerlijk gezegd wat krap, maar het werkt wel.

Vooral handig als ik eens een keer meereis met iemand die 1e klas abbo van de zaak heeft. Kan ik als gewone sterveling met mijn Weekend Korting wel gezellig samen reizen.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 23 juli 2024 20:50]

Ja maar dan zat ik al 20 minuten 2de klas in de sprinter. Enige wat helpt is naar buiten lopen en weer naar binnen, dat is ook wat veel moeite voor wat extra luxe.
Als je een NS Business kaart hebt, kan de conducteur na kaart scannen 1e-klas nog aanzetten voor je.
Ik heb NS Flex, gaf het ook een keer aan aan de conducteur maar die snapte er ook niks van.
Hoe zou dat moeten werken dan? Dat zou namelijk betekenen dat je gratis 1e klas reist tenzij je gecontroleerd wordt, dat lijken mij er veel gemiste inkomsten.
Het wisselt per afdeling hoe ver ze er mee zijn, maar ze hebben hun blik in de juiste richting. CCM is echt de voorloper in de organisatie. Ik zit zelf gedetacheerd bij CCM bij NS en vind het knap hoe ze als grote organisatie zo wendbaar zijn geworden ze pakken het echt heel serieus aan op alle lagen (juist ook management). Maar als totale organisatie hebben ze nog wel een weg te gaan.
/

[Reactie gewijzigd door Mittchel op 23 juli 2024 20:50]

Jammer dat ze het API-garage noemen, en niet API-remise... :+
Het woord garage mogen ze inderdaad uitrangeren, helemaal mee eens.
Deze discussie lijkt op een zijspoor te belanden.
Jullie sporen niet
Ben t spoor al bijster...
Kom op jongens,zet die wissel even om, dit is een serieus platform.
Jaaa maar Tweakers is een groot station, met meerdere platformen ;)
Deze discussie is enorm hard ontspoord. Gelukkig is het hier onder wel back on track :+
Ja, de mods kunnen dat goed bijsturen.
Gelukkig zijn er toch nog een paar mensen die zich wel professiorail kunnen gedragen.
Nee, ik ben tenslotte ook geen trein ;)
Ja zeg, en garagerock dan?
In het verleden vrij veel voor en bij NS gedaan (web) en het doet me deugd dit zo te lezen :) goed bezig!
Maar is er ook al een degelijk wifi signaal in alle treinen?? ;)
Signaal is wel goed, alleen de snelheid mag wel wat omhoog :+
Is dit ook de reden waarom afgelopen week een paar dagen alle infpborden en reis infomatie van slag waren, en om 13 uur de treinen van 6 uur sochtends op de borden kwamen te staan?
Nee, dat was een software update die niet goed ging.

Overigens vind ik dit wel mooie en goede ontwikkelingen, maar laat ze eerst een gewoon de reguliere reizigersinformatie op orde maken.
Zeker als er (grotere) verstoringen zijn is het nog steeds een drama met informatie. Zelfs (rijdend) NS personeel klaagt daar over.
Natuurlijk het is een advertorial, dus ik neem Tweakers niets kwalijk, maar het is me niet duidelijk wat degene die dit geschreven heeft nou eigenlijk heeft willen bereiken. We gooien er wat populaire woorden, termen en jargon in, dan klinken we heel stoer ofzo?

"Met devops en continuous delivery."
Alsof je dit los van elkaar kan zien. Een devops team neemt DEVelopment tot en met OPerationS onder haar hoede. Ze zijn dus zelf verantwoordelijk voor het delivery gedeelte.

Mobile-first én API-first.
We kunnen niet kiezen dus we doen het allebei.

Please, als je mooie dingen maakt, toon het dan vooral om nieuwe mensen te werven, maar ga het niet mooier maken dan het is.
Mobile-first zal voornamelijk de front-end zijn en API-first de backend, geen slechte keuzes toch?
Aan mn score te zien, lijkt niemand het te waarderen. Maar om toch even antwoord te geven op je opmerking:

API is ook gewoon een user interface net zoals mobile dat is. Je ontsluit dingen voor de buitenwereld waarbij je dat via de API nog redelijk technisch doet met specifieke aanvragen en niet/nauwelijks opgemaakte output.
Bij mobile verpak je die output echter met een mooie schilletje voor een betere user experience.
Als je dus iets gaat ontwikkelen met de gedachte API first, dan ontwikkel je waarbij iets altijd voor de API beschikbaar is en dan pas voor andere interfaces. Je zou zelfs kunnen zeggen dat je hele mobile interface dan via de API geregeld wordt.
Als je met gedachte API first gaat ontwikkelen, dan bouw je überhaupt vaak niet een mobile interface maar laat je dit over aan je klanten/afnemers.
Je bent in die zin oneerbiedig een databoer. En eventueel maak je dan nog een eigen mobile of desktop interface of wat dan ook voor eigen rapportage en marketing/sales.

Mobile first development kwam voort uit dat vroeger eerst een desktop website werd gemaakt en dan zwaardere componenten eruit geknipt of verborgen werden op mobile.
Klinkt mooi allemaal. Lekker bezig.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.