Nederlander behaalt tweede plek in finale WK Fortnite Duo's

De Nederlandse professionele Fortnite-speler Rojo heeft de tweede plaats op het WK Fortnite Duo's behaald, samen met zijn Britse partner Wolfiez. De twee hebben daarmee 2,25 miljoen dollar in de wacht gesleept. De eersteplaatsers gaan ervandoor met 3 miljoen dollar.

De 21-jarige Rojo, die in het echt Dave Jong heet, had een top-10-plek wel verwacht, zei hij tegen de NOS. "We hebben er heel hard voor getraind, maar plek 2 is wel een verrassing." Overigens is de gemiddelde leeftijd van de deelnemers 16, waarmee Rojo zodanig ouder is dat hij het verschil in de game wel merkt, zegt hij zelf. Op plek zes in de duo's is Nederlander Mitr0 geëindigd, die met zijn partner 450.000 dollar mag delen.

Voor de solofinale is geen Nederlander gekwalificeerd, maar wel de Belg DRG. Voor de solokampioen geldt eveneens dat die met 3 miljoen dollar naar huis gaat. Die rondes worden zondagavond in New York gespeeld.

In het Fortnite-toernooi wordt zowel in duomodus als in solomodus gespeeld, hoewel de solo-wedstrijden nog niet gespeeld zijn. Spelers konden zich kwalificeren voor het wereldkampioenschap door thuis online punten te scoren met hoge plaatsingen en kills maken. Daarbij werden ook al geldprijzen aan de beste spelers weggegeven. In totaal wordt er in het kader van het Fortnite-WK 30 miljoen dollar aan prijzengeld weggegeven. Bij Dota 2-toernooi The International wordt net nog iets meer prijzengeld weggegeven.

Rojo WK Fortnite
Beeld: NOS

Door Mark Hendrikman

Redacteur

28-07-2019 • 09:56

193

Reacties (193)

193
185
105
2
0
9
Wijzig sortering
Puike prestatie. Ik werk regelmatig met spelers van de Esport (FIFA) competitie. Vele onderschatten hoe zwaar dit beroep is. vele uren per dag trainen, constant finetunen, lange werkdagen, ongelofelijke druk(commerciële belangen zijn groo)t, geestelijk en lichamelijk moeten ze in orde zijn, streng voedingspatroon (ter compensatie van het statische beroep), en omgaan met soms gigantische teleurstellingen. Daarnaast ook nog een voorbeeld functie voor duizenden kids.
En dit allemaal terwijl het nog hele jonge jongens zijn.

Respect hiervoor. Gefeliciteerd !

[Reactie gewijzigd door AlphaWierie op 23 juli 2024 10:45]

Hoe zit het met hardware? Mogen ze hun eigen muis, eigen toetsenbord, eigen koptelefoon gebruiken? Of zijn ze verplicht allemaal dezelfde hardware te gebruiken?

Ik kan mij goed voorstellen dat je met de ene muis beter speelt dan met een ander.
Dat dus. Bij echte topsport zijn alle materialen hetzelfde en gaat het om de kunde, talent en genetisch aanleg. Ik beschouw sporten zoals de disciplines in de atletiek in hoger daglicht dan bv Formule 1, maar autoracen blijft wel leuk om te doen. :9

Zelfde is bv met eSports en Simracing er zijn ongelofelijk veel setups beschikbaar. Een online competitie is altijd oneerlijk, want iedereen heeft voordeel tegen over een ander, bv vr of een grotere scherm, of betere pedalen. Simracing zou dus altijd op locatie moeten gebeuren in dezelfde setups.

Of COD spelers met een normale controller, muis, of een scuf-controller. 60hz, 100hz, 120hz, 144hz.

[Reactie gewijzigd door Ivysaur op 23 juli 2024 10:45]

Maar hoe is dat anders dan een voetbalclub die net wat betere schoenen heeft en meer grip heeft dan de andere partij? Keeper handschoenen die de bal net wat beter weten vast te houden?
En zeg niet dat de andere partij diezelfde schoenen of handschoenen kan kopen want dat is bij esports of simracing ook het geval. Sterker nog, eerder bij voetbal zou het me niks verbazen als een topclub samenwerkt met een fabrikant om nog beter spul te ontwikkelen wat zij dan als enige een tijdje mogen gebruiken (geen idee of het zo is maar er gaat in ieder geval genoeg geld in om dat het mogelijk zou zijn).
Daarom zijn er sponsorcontracten. De gear is dus juist niet overal gelijk. Wel gelijkwaardig. Je mag een andere racefiets hebben maar niet een met een motortje; je mag andere bokshandschoenen hebben maar niet gevuld met cement... etc
Je hebt ook wel muizen met extra functies, toetsenborden met macro's en binds etc, maar in veel toernooien worden deze dan ook verboden. Een toetsenbord is dan gewoon een toetsenbord en een muis een muis. De een zal wat beter zijn dan de andere maar dat is dan weer precies hetzelfde als een 20 euro voetbalschoen kopen tegenover een 300 euro voetbalschoen
Maar dat is in alle soorten natuurlijk. je hebt verschillende soorten schoenen, verschillende fietsen, verschillende zwempakken, ...
Iedereen heeft zijn voorkeur en zal met één beter zijn, al is het maar een mentaal voordeel.
" Een online competitie is altijd oneerlijk"

Ik begrijp je opmerking, maar volgens die redenering is ELKE sport (online/real) per definitie oneerlijk.
Niemand, maar dan ook niemand heeft exact dezelfde uitrusting. Je zoekt de uitrusting die je kan betalen, het beste bij je past, je krijgt via je sponsor, etc, etc,
Geldt voor online, maar ook voor andere sporten zoals fietsen, hardlopen, golfen, roeien, whatever.
Haha ja klopt. Ik hou van goede geluids apparatuur. Heb een goede sennheiser headset van 195 euro. En voor moederbord had ik de gene gekozen met de beste audio chip. Ik games hoor ik de enemy vaak al lopen. Battlefield 4 en battlefield 1. Je weet dan al van welke richting ze komen.
Het is een voordeel maar geen cheaten. Als anderen ervoor kiezen om minder goede dingen te kopen is hun keuze.
" Een online competitie is altijd oneerlijk" Klopt enkel en alleen al door de plaats vanwaar je inlogd hoe dichter bij de server hoe beter de ping.
Lan competitie lost dit natuurlijk op omdat iedreen op de zelfde locatie zit.
Ken zo veel spelers die eerst checken waar de server staat en dan dichste uitgaande vpn dienst zoeken.
Om dat beetje extra voordeel van ping kan veel uitmaken.
Ken zo veel spelers die eerst checken waar de server staat en dan dichste uitgaande vpn dienst zoeken.
Om dat beetje extra voordeel van ping kan veel uitmaken.
Want de route is daardoor korter? Dit zorgt enkel voor meer vertraging.
Inderdaad de route word korter zeker bij FPS game haal je er voordeel uit.

A VPN can certainly decrease the ping you have in your online games. Basically, VPN packets tend to take a more direct route, then your normal ISP packet. They take the “backbone” of the internet in order to get its destination. This means that you will have both a faster and smoother internet connection if you connect to the correct VPN server.
Dus om je Ping beter te maken ga je er een tweede dienstverlener tussen gooien? Dat is zeker slim.
Het is niet omdat er tweede dienstverlener tussen zit dat daardoor slechter is.
Zeker al niet als je lieve vertrouwde ISP lekker traffic shapping gebruikt want dat doen ze bijna allemaal en al zeker de coax isp's want ze moeten trouwens zorgen dat heel de wijk die op de node zit zijn deel krijgt van de taart!

[Reactie gewijzigd door Exitz op 23 juli 2024 10:45]

Bij echte topsporter zijn de materialen helemaal niet hetzelfde.
Voor muizen kan je ook het argument geven dat niet iedereen even grote handen heeft, en dat er van een model muis nooit verschillende maten beschikbaar zijn.
Tour de France is geen topsport?
Ja maar het materiaal is toch niet hetzelfde?
Afgezien van de tijdritfiets die in de tour 1 keer is gebruikt is het materiaal hetzelfde. De fietsen hebben allemaal dezelfde specs en zijn vooral cosmetisch verschillend.
Daarom dat bepaalde teams bakken geld uitgeven om kaders op maat te maken, dat renners perse met 1 bepaald merk van fiets willen rijden, dat men geld steekt in het ontwikkelen van betere kleding. Dat de ene ploeg met schijfremmen rijdt en de andere niet. Er zijn grote verschillen tussen de merken ook, qua stijfheid in het kader en comfort tijdens het fietsen. Geloof me een fiets van quickstep is niet te vergelijken met bv een fiets van top sport Vlaanderen.
> Bij echte topsport zijn alle materialen hetzelfde en gaat het om de kunde, talent en genetisch aanleg.

Onzin.

Je zwempak is anders dan die van je tegenstander. Je golfclubs zijn anders. Je fiets. Je schoenen. Je schaatsen. Je poolstok. Je bobslee. Je boog. Alles wat je niet vanuit de organisatie van een tournooi krijgt is anders en kan het verschil maken.
Niet alle hardlopers dragen dezelfde schoenen, de een is beter geschikt voor iemand dan een andere. Zelfde met muizen en toetsenborden.
Juist, maar niet een PC geschikt voor van 120Hz weergave terwijl de rest met met 30fps moet doen...
Mensen met 30 fps zullen ook niet meedoen met zulke tournooien.
Nee, maar bij wijze van spreken dan. PC’s moeten gelijk zijn. Muis/keyboard mag anders zijn maar hoe ga je dan om met macro’s die op toetsenborden opgenomen zijn...?
De kans is groot dat de PC's voor iedereen hetzelfde zijn. Dat is bij Counterstrike en League of Legends bijvoorbeeld wel het geval. Randapparatuur is eigen keus.
Waarschijnlijk is dat niet zozeer vanwege het verschil tussen een 1080gti en een 1080ti, of whatever, maar vooral zodat ze de *software* kunnen garanderen tijdens de competitie. Dat is nu eenmaal makkelijker met een consistent hardwareplatform.
Macro's zijn vrijwel bij elk toernooi verboden. Vroeger werd bijvoorbeeld het Logitech G11 toetsenbord verbannen uit alle (LAN) RTS competities, hier zal dat nu niet anders zijn.
Haha die g11 heb ik jaren gehad,, was idd erg prettig bij de thuisfeestjes ^^ zoek tegenwoordig een alternatief maar niks dat erbij in de buurt komt helaas.
Vorig jaar was er een DOTA2 tournament waarbij er een team gedisqualificeerd werd ivm het gebruiken van Macro's. [Tweakers artikel]

Zelf was ik begin dit jaar in Japan, een paar van de grotere hardware verkopers hebben van een groot aantal Esporters hun setup staan. Daarbij gaat het om muis, toetsenbord en headset.
Nee, maar bij wijze van spreken dan. PC’s moeten gelijk zijn. Muis/keyboard mag anders zijn maar hoe ga je dan om met macro’s die op toetsenborden opgenomen zijn...?
In tour de france rijden ze niet allemaal met dezelfde fiets en op het veld dragen ze niet allemaal dezelfde schoenen en bij tennis hebben ze allemaal andere rackets bij golf andere clubs

Waarom moet de pc dan gelijk zijn in een wedstrijd?
Dat is zo, maar je mag geen elektrisch aangedreven fiets hebben. Je voetbalschoenen moeten nog steeds noppen hebben en bij tennis moet je racket wel aan bepaalde maatgeving voldoen.

Een PC die dezelfde game met 120 fps speelt heeft een voordeel op een deelnemer die ‘maar’ 60 of 30 fps kan spelen. En dat is oneerlijk.
Iedereen kan zo’n PC kopen, dus dat is helemaal eerlijk. Niet iedereen kan de door Nike ontwikkelde speciale wedstrijdschoen kopen, dus dat is oneerlijk.

En nee, schoenen noch rackets noch fietsen noch auto’s zijn gelijkwaardig in respectievelijk NBA, ATP, TDF, F1. Ze voldoen allemaal aan gestelde randvoorwaarden — maar het feit alleen al dat “de Mercedessen” meestal voor “de Ferrari’s” eindigen moet het duidelijk maken dat het echt niet alleen de skill van de bestuurder is.

Als ik dezelfde apparatuur wil hebben als whatshisname waar dit artikel over gaat, ben ik met 5 ruggen een heel eind en het zou me sterk verbazen als het me meer dan een ton zou kosten. Supercheap dus voor een topsport. Als ik met een gelijkwaardige auto wil rijden als Max Verstappen kost dat me twintig miljoen.
Een F1 auto kost je 250 miljoen meer dan dat 😜 inclusief ontwikkeling en zo natuurlijk.

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 23 juli 2024 10:45]

Als ik een bestaand team zou kunnen vinden dat me 1 auto zou willen verkopen zonder reserves lukt 20 M wel ;)
Waarom zou je als pro gamer naar een wedstrijd gaan met 30fps waar de buit 3 miljoen is ...

Is hetzelfde als met een plooifiets een coers mee rijden
OK maar niet elk toernooi is gelijk een WK he.... het ging even om een voorbeeld. Een setup bij ongeacht welk toernooi moet toch wel aan bepaalde regels of limieten gesteld worden. Je hebt anders immers een technisch voordeel...
Pay to play, man. Dat is bij iedere sport can toepassing, alleen bij sommige wat meer dan anderen.
Bij online toernooien speelt iedereen natuurlijk op de eigen computer.

Bij "offline toernooien" (op locatie) spelen de spelers doorgaans op een computer van de organisatie waar ze dan zelf een toetsenbord en muis op aan mogen sluiten. Wat koptelefoons betreft verschillen de regels van toernooi tot toernooi. Voor solo-spellen brengt de speler vaak z'n eigen in-ear oortjes mee en dragen ze daar overheen een geluidsdempende headset waar vaak ook white noise over wordt afgespeeld, zodat ze geen geluiden van buiten (b.v. van commentatoren en/of publiek) kunnen horen. Bij team-games wordt er natuurlijk rekening gehouden met de noodzaak tot communiceren.
Dat is aan de spelers natuurlijk zelf om te bepalen met welke toetsenbord/muis ze spelen.
Die mogen ze zelf meenemen, en aansluiten. maar de duurste muizen/toetsenborden zijn rond 200/300/400 euro .
iedereen die was uitgenodigd om op dat toernooi te spelen kreeg sws 50.000 euro mee. Dus er kan ook niemand rond lopen die een mindere muis heeft :)
En voor dat geld kunnen pro's best wel zelf bepalen wie wat heeft en wie met wat speelt. . Het is ook niet zo dat iemand daar rond loopt en kan zeuren dat iemand ze muis beter is dan van iemand anders.
(zoals f1 ) daar zijn alle auto's verschillend, maar die kosten natuurlijk ook wel een flink stukkie meer.

Die organistaties zelf zetten altijd een pc neer, en dat zijn geen kleine pc's. en wss doen ze wel onderzoek naar wat de beste schermen zijn. Heb een tijdje rond gelopen in de ''league of legends toernooi scene'' en daar werd voor iedereen een 144 hz TN panel van 1080p van 24 inch neergezet. Een beetje ''die specs daar spelen de meeste op dus word een gemiddeld scherm neergezet'.

[Reactie gewijzigd door dfbt op 23 juli 2024 10:45]

Mijn inziens maakt een ander scherm ook wel veel uit. Als ik jaren op een goedkoop schermpje heb gespeeld, dan zou ik nog niet zo zeker weten of ik blij zou zijn met een 144Hz scherm van de wedstrijdorganisatie. Het voelt gewoon zo anders. Ik heb zelf een LAN party scherm, zodat ik mijn gebruikelijke schermen niet los hoef te halen of mee te nemen. Maar dat LAN party scherm voelt niet altijd helemaal prettig.

Dat gezegd hebbende zal je wel enigszins geld al hebben, als je op zo'n wedstrijd kan komen. Dan kan je wel hetzelfde scherm kopen om eraan te wennen.

[Reactie gewijzigd door Amanoo op 23 juli 2024 10:45]

Ik weet dat CS:GO spelers vrijwel allemaal altijd hun eigen toetsenbord en muis meebrengen. Maar zo is er ook niet al te lang iemand betrapt (bij een major) op het gebruiken van cheats/macro's die op z'n muis geladen waren..
In de regel mag eigen gear gebruikt worden. Dit omdat het voornamelijk een voorkeur/gewenning is voor type X of type Y. Er is weinig ander voordeel uit te behalen.

PC's worden wel door de organisator voorzien.
Mag toch aannemen als je aan zo'n dergelijk toernooi meedoet, dat je wel goed spul in bezit hebt.
mogelijk is dat gereglementeerd en minstens gecontroleerd om mods/cheats te vermijden?
In de league of legends prof scene moeten pro’s hun toetsenbord/muis opgeven en die worden nieuw gekocht en worden opgeslagen daar waar ze iedere keer spelen. Zodat er geen mods/cheats op kunnen staan. Vaak staat er ook een ref(scheidsrechter) achter de groep gamers
Die in de gate houd of dat er geen andere dingen op de pc gebeurd.
Dat is puur voorkeur
De één speelt graag met een controller, de ander met [merk X] muis en weer een ander met [merk Y] muis
Ik weet wel dat in sommige spellen een controller een oneerlijk voordeel heeft vanwege aim-assist
Ik geloof dat aan vooraf van dit soort toernooien (in elk geval wat ik van Overwatch league ooit begreep) dat de spelers op voorhand kunnen aangeven welke hardware ze willen voor input en dat deze door de organisatie nieuw wordt aangeschaft en op gameday pas uit het plastic komt ofzoiets.
Anoniem: 469447 @AlphaWierie28 juli 2019 10:05
Precies! Esport is ook gewoon topsport, helemaal op dit niveau. Ik vind het prachtig om te zien dat dergelijke competities nu ook steeds meer doordringen in de “normale wereld”
Al die argumenten gelden ook voor -ik zeg maar wat- klassieke muzikanten die aan concours deelnemen. Dat maakt hen nog geen sporters.
Waar ligt de grens? Niet alle sporten vereisen (veel) fysieke inspanning(boogschieten en darten bijv) . https://esportsclub.nl/artikelen/3109/zijn-esports-sport

[Reactie gewijzigd door WolfsRain op 23 juli 2024 10:45]

Darten is op het randje, maar boogschieten vereist wel degelijk aardig wat fysieke inspanning.
Formule 1
Darten
Schaken
Bobsleeën
Curling
Rubic cube dingen (hoe noem je dit)
Dragracen
E-sports
Etc.

Best twijfelachtig om fysieke inspanning als belangrijkste voorwaarde voor een sport te zien. Volgens mij is sport datgene waar grootse oefening en expertise voor vereist is en waar (semi) "officiële" toernooien worden gehouden met een sterk competitief karakter. Bij E-sports zou je eens wat video's moeten bekijken van "scrims", dan zie je de hoeveelheid toewijding, training en vakmanschap er bij komt kijken en dat dat wel van een ander niveau is dan een spelletje spelen.
Een paar van die dingen vereisen wel degelijk veel fysieke inspanning.
Heb je al eens zo'n curlingschijf (of hoe het ook heet) vastgehouden? Loodzwaar, en dan moet je ook hem ook nog kunnen werpen én een goeie coördinatie hebben.
Bij bobsleeën moet je goed kunnen rennen en afzetten en vervolgens stokstijf (kost ook inspanning) op de slee liggen.
En e-sports soms ook: Wii Tennis bijv. (mits je ook actief meedoet en niet wat aanklooit vanaf de bank) is behoorlijk fysiek inspannend, kan ik je zeggen.

Schaken, rubix cube oplossen, F1 en dragracen vind ik persoonlijk geen sport; darten twijfelachtig.
Wel apart dat je F1 geen sport vind, weet je hoe zwaar het is om zo een auto op topsnelheid te besturen? Laat staan hoe ongelooflijk overhit je wordt in de pakken die ze dragen met helm en alles. Om nog niet eens te praten over de G-krachten, waar normale mensen bewusteloos van kunnen raken. Dit kan je niet in hetzelfde rijtje zetten als schaken.
Dit dus, wel eens naar de nek gekeken van zo'n coureur?
Dus omdat ik zeg dat ik het net als schaken geen sport vind, betekent automatisch dat ik vind dat het zo 'makkelijk' is als schaken? Man, lees nou eens goed, dat heb ik helemaal niet gezegd, noch geïmpliceerd!
Volgens mij lees je niet wat ik zeg, ik geef aan waarom ik F1 wel een sport vind, en dat ik het vreemd vind dat je F1 bij de denksporten plaatst. Het gaat niet om hoe makkelijk of moeilijk het is. Daar heb ik het niet over, het gaat over het fysieke deel van een competitieve sport waarvoor je een bepaalde vaardigheid voor nodig hebt.

Ik lees nogmaals goed dat je F1 geen sport vindt, de reden waarom staat er niet bij. Schaken en rubiks cube is een denksport, aan de ene kant logisch dat je je dat geen sport vind, aan de andere kant een denksport is ook hoog competitief, fysiek makkelijk, mentaal niet, veel training en vaardigheid voor nodig. Het wordt niet voor niks een denksport genoemd. Dragracen kan ik niet over oordelen ik weet niet precies wat daar allemaal gebeurt.

Echter F1 racing is zo competitief, de trainingen zijn zwaar en wedstrijden duren lang. Het is zowel mentaal als fysiek erg zwaar. Je kan dit geen denksport noemen, geen E-sport, het is een race sport. Alle sporten, of dit nou E-sport, balsport of wat voor sport is zijn mentaal en/of fysiek inspannend en wil je competitief meedoen dan zal je je vaardigheden moeten blijven trainen.

Om dezelfde reden kan je ook niet zeggen dat hockey geen sport is aangezien de hockeystick al het werk doet en geen mens aan de bal komt. Jouw persoonlijke mening is een beetje hetzelfde als vinden dat een banaan een groente is. Je mag het van mij best vinden, betekent niet dat het ook zo is.
Ik plaats F1 alleen bij de denksporten omdat ik het eerder genoemde lijstje opdeelde en dat als een categorie 'Overig - Geen sport' beschouwde, maar als je me werkelijk zo verkeerd begrijpt, dan wil ik met alle liefde die categorie ook nog wel opdelen. Ik vind namelijk alleen dat het allebei geen echte sport is, maar buiten dat vind ik F1 wel degelijk van een hele andere orde dan schaken.

F1 zijn we het dan over oneens, maar schaken kun je niet alleen op mij toeschuiven: zoek maar eens op internet hoeveel mensen óók vinden dat het geen sport is (en niet zeggen dat dan ook voor F1 geldt: daar ben ik wél in de minderheid, dat geef ik echt eerlijk toe, maar bij schaken zijn de meningen wel degelijk 50/50 verdeeld).
Hier sla je precies de spijker op de kop: hoeveel mensen "vinden" dat het geen sport is. Weet je hoeveel mensen "vinden" dat de aarde plat is?
Maar van de aarde is er bewijs dat zij rond is en zijn er mensen die het bewijs gewoon niet geloven. Van schaken kan er geen bewijs zijn omdat het een persoonlijke mening is of je het wel of geen sport vindt. Ik snap niet hoe je die twee met elkaar kunt vergelijken. Hetzelfde geldt voor die banaan. Een betere vergelijking is een tomaat: net als bij schaken, waar geen consensus is over of het een sport is, is er geen consensus over of het fruit of groente is.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 23 juli 2024 10:45]

google denksporten eens
Lees even mijn edit over die tomaat en beantwoord even hoe dat zit ;)

En zelfs sommige schaakwebsites noemen het geen sport, waaronder de allerbekendste (!): https://www.chess.com/article/view/is-chess-a-sport
"No, chess is not a sport happy Dictionary.com defines "sport" as, "an athletic activity requiring skill or physical prowess and often of a competitive nature." As the basis of chess competition is not athletic, most persons do not define chess as a sport.

However, chess is LIKE a sport in many ways! "

"LIKE" is niet hetzelfde: een sneltram is ook net een lightrail, maar toch niet hetzelfde.

Maar goed, zelfs als je "denksport" een sport vindt, dan is het eerder genoemde (zie een paar posts terug) Rubix officieel geen denksport want die staat niet op de lijst met erkende denksporten.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 23 juli 2024 10:45]

Je hebt niet goed gelezen dan, want ik heb nooit gezegd dat het een sport is, maar een denksport. Daarnaast zou je zelf even naar punt 5 en 7 moeten kijken van de link.
En welk woord zit er in 'denksport'? Juist: 'sport'! En dat is niet zonder reden. Dus mijn punt blijft staan. Evenals mijn punten over Rubix en tomaten. Rubix wordt niet eens erkend als denksport door de International Mind Sport Association, dus ik zou niet weten hoe jij dat nog steeds een denksport kunt vinden (dat heb je eerder namelijk wel degelijk gezegd, ik wil het wel citeren voor je)?

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 23 juli 2024 10:45]

agree to disagree
Voor de record: alle in dat lijstje genoemde beschouw ik als sport. Zijn slechts voorbeelden waarover de meningen verdeeld zijn.

Ja oké, een curling schijf is zwaar, maar volgens mij is de moeilijkheid en training van de sport er niet op gericht hoeveel bicep curls je met een curling schijf kan maken, niet? :D
Bij curling schuif je vooral, en het is de coördinatie waar de moeilijkheid m in zit.
Bobsleeën is enkele seconden veel kracht, en daarna is de tijd niet heel erg meer te beïnvloeden. Voor sommige definities ook twijfelachtig. Is het een sport? Ik denk het wel, het vergt veel training, het doel is competitie, er is geen ander doel dan de competitie buiten het recreatieve niveau.

Volgens mij hebben alle sporten in het lijstje wat ik postte gemeen dat er twijfels zijn of het een sport is, en toch worden ze allen beoefend in competitief karakter met als doel om een of meerdere eigenschappen van het menselijke kunnen ten opzichte van anderen op de proef te stellen.

Een dakdekker heeft ook fysiek zwaar werk (je zweet, fysiek inspannend, vakmanschap), maar tenzij er dakdekker competities zijn met als enige doel de competitie zelf, sporters die dedicated naar de dakdekker competitie toewerken, zal het geen sport zijn.
Wii Tennis bijv. (mits je ook actief meedoet en niet wat aanklooit vanaf de bank) is behoorlijk fysiek inspannend, kan ik je zeggen.
F1 en dragracen vind ik persoonlijk geen sport
Als je Wii Tennis inspannend vindt, moet je misschien niet in een F1 auto gaan zitten. :D
Ga ik ook niet doen ;)

Maar Wii Tennis, mits je actief meedoet, is wel degelijk inspannend. Ga het maar eens een paar uurtjes actief spelen.
Je onderschat de fysieke inspanning van f1. Ik vind het geen sport, maar heb respect voor hun training en toewijding eraan. Persoonlijk vind ik het niet kunnen dat men er over nadenkt op e sports toe te laten op de olympische spelen.
Ik onderschat Formule 1 niet.
Ik zou zeggen, ga eens racen en voel dan zelf maar eens hoe afmattend dat dat is. Vandaar ook de zware fysieke trainingen buiten de wedstrijd om.
Ik weet hoe lastig is ik race met een moto, ik denk dat de eerste persoon het fysieke aspect van racen onderschat
Dat weet ik, maar mijn reactie heeft meer de nuance te maken. Ik denk niet dat je sport kunt kwalificeren door de hoeveelheid fysieke inspanning.

Dan zou je bijvoorbeeld kunnen zeggen dat een competitief toernooi in Beat Saber wel sport is, omdat je daarbij meer beweegt dan bij darten en bij boogschieten.

Maar competitief gamen heeft wel degelijk meer fysieke componenten dan bijvoorbeeld een denksport als schaken. Reflex is bijvoorbeeld enorm belangrijk.
Ik vind dat Beat Saber inderdaad een vorm van sport is, evenals bijv. Wii Tennis.

Schaken vind ik geen sport; meer een mentale uitdaging, net zoals sudoku's oplossen of cryptogrammen.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 23 juli 2024 10:45]

lijkt mij dat of iets atletische/fysieke inzet vereist weinig te maken heeft of het een sport is ja of nee. Als het in competitief verband gespeeld kan worden, dan is het een sport. En je bent (in mijn mening) een topsporter als je je rest van je dagelijkse leven daar op af stemt. De gemiddelde darter is alles behalve een 'athleet', maar kan nog best een topsporter zijn.
E-sport is net zo een sport als schaken: niet dus. Althans, niet naar *mijn* mening.

Edit: met uitzondering van Wii Sports dan.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 23 juli 2024 10:45]

En Wii Sports alleen nog als je daadwerkelijk sportieve bewegingen maakt. Je kunt bijvoorbeeld prima tennissen terwijl je onderuit op de bank hangt.
Kweenie, ik daag u uit 15 min viool of contrabas te spelen (proberen)
Ik claim helemaal niet dat het geen top prestatie is. Integendeel, ik zeg net dat al hun voorbereidingen en dergelijke op hetzelfde niveau staan als dat van sporters en esporters. Mijn argument is dat je die muzikanten ook geen topsporters noemt.
Deze discussie heb ik wel eens met mensen, en meestal vinden ze mij maar een rare snuiter. Ik zeg dan bijvoorbeeld, het is heel knap om je paard op muziek pasjes te laten doen, zoala Ankie bijvoorbeeld deed, maar het is compleet nutteloos. 4 vingers in 1 neusgat stoppen is ook een heel knappe prestatie, en volledig nutteloos. Topsporter zijn vergt enorme discipline en gedrevenheid, topgamer zijn vergt dat ook. Muzikant zijn op hoog niveau ook. Moeder van een 6ling zijn ook.
Wat is het nut van een e-sporter zijn? Rare vergelijking. Een ruiter is nutteloos, terwijl die ook evenveel uur in zijn/haar sport steekt als een e-sporter.
Ha, moeder van een 6-ling zijn wint het "hands down", daarbij vergeleken is de rest maar een stelletje mietjes.
Ah op die manier. Had u verkeerd begrepen dan.
Alhoewel sommige tennisters genoeg lawaai maken, kan je ze moeilijk muzikanten noemen :+
Topsport? Denk dat die vergelijking anders gemaakt kan / mag worden.

Er zit een groot verschil tussen naar mijn mening.

Fysieke inspanning is ander koek :-)
Schaken is ook een sport, golf is een sport, sommigen noemen darten zelfs een sport .. dit is dus ook topsport.

Is een Formule 1 coureur geen topsporter dan? Er zijn maar 20 mensen wereldwijd die tegelijkertijd F1 coureur *kunnen* zijn; er kunnen honderdduizenden hardlopers en hoogspringers zijn. Dan is een F1 coureur die geestelijk en fysiek zó goed in vorm moeten zijn met zo'n haast onmenselijk reactievermogen zéker een topsporter.

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 23 juli 2024 10:45]

Heb je wel eens de training van een F1 coureur gevolgd?dat is niet alleen maar rijden... dus een F1 coureur is zeker wel een topsporter..

Ik denk dat er een degelijk onderscheid gemaakt kan worden tussen fysieke inspanning en non fysiek..

Waar ligt de grens? Zie onderbouwing van Ivysaur.

Maar nogmaals dit is slechts mijn mening.
De training van een eSporter is dat ook niet. Tuurlijk, je hebt geen G-krachten op je lijf staan, maar kennis van de Maps, concentratie, reactievermogen, zicht, gehoor - dat is wel goeddeels hetzelfde.
Yes en dat spreek ik ook zeker niet tegen :-)

Er zit gewoon een verschil in.

Genoeg mensen die 8 tot 12 uur gamen op een dag, maar of dat ze een topsporter maakt zet ik mijn vraagtekens bij. Deze gamers kennen ook de maps, nodige kennis, etc etc

[Reactie gewijzigd door Ramazan op 23 juli 2024 10:45]

Als dat de criteria zijn, dan is werken ook een topsport. Probeer eens een salesgesprek te voeren zonder 120% geconcentreerd te blijven en snel in te spelen op subtiele signalen van je gesprekspartner. Of los een complex programmeerprobleem op met een keiharde deadline.

[Reactie gewijzigd door K-aroq op 23 juli 2024 10:45]

Klopt, in principe is dat het ook, als je je potentiële klant als tegenstander beschouwt.

Dan moet je verkopen wel aan bepaalde richtlijnen laten voldoen. €100,- verkoop is 1 punt, gelijke regels voor alle “athleten” en tegenstanders, gelijke methodieken en spelregels.

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 23 juli 2024 10:45]

Schaken is naar mijn mening dan ook geen sport, maar golf vereist best wel wat fysieke inspanning en net zo'n coördinatie als bijv. voetbal (je moet bij beide immers kunnen inschatten waar de bal heen moet en waar de hole/het doel is).
En zulke coördinatie heb je niet nodig in menig game op hoog niveau? Map kennis, reactie snelheid, communicatie, inschattingsvermogen, anticiperendvermogen etc.
Lees wel even dat ik schreef EN. Dus fysieke inspanning EN goede coördinatie. Bij gamen is dat eerste niet van toepassing (enkele uitzondering daargelaten, zoals Wii Sports).
Mijn fout, duidelijk. Ben het er niet mee eens, want weet uit ervaring dat gamen op hoog niveau zeker enige fysieke inspanning vereist. Inderdaad niet meer dan de meeste sporten.
Topsport dat wel, maar ik hoop uit de grond van mijn hart dat het geen olympische sport wordt (esports dan)
Als je criteria van de Global Association of International Sports Federations ernaast legt, zijn e-sports geen sport:
  • have an element of competition (check)
  • be in no way harmful to any living creature (check)
  • not rely on equipment provided by a single supplier (excluding proprietary games such as arena football) (de meeste games zijn zeker niet 'proprietary')
  • not rely on any "luck" element specifically designed into the sport (random spawn plekken, random wapens / health pickups).
Vooral bij een game als FIFA, als er toch iets RNG is. Bij fortnite is dat een stuk minder
Minder? Je krijgt je wapens uit schatkistjes die elke nieuwe ronde een andere inhoud heeft toch? Dat vliegtuig heeft ook elke keer een andere koers.
Ik bedoel er meer mee te zeggen dat FIFA behoorlijk scripted is. Dat heeft fortnite niet, er is zelfs in de code gezien dat er een modifier aangaat voor het team dat achter staat.
Die code bestaat al jaren. Er is geen bewijs dat dit voor het online-gedeelte geldt. Is ook discussie over geweest in het FIFA19 topic hier op Tweakers.
Het is best een prestatie
Maar je moet kinderen niet leren dat dit een toekomst heeft, het kost zo veel tijd (en een beetje geluk) om een bekende streamer/youtuber te worden. en als Twitch/Esports etc uitsterft dan ben je werkloos, en je krijgt geen baan want je hebt alleen maar ge-gamed.
Het is ook echt niet goed voor je om 12uur per dag te gamen
Tja, een paar keer 1,1 miljoen winnen en je hebt geen baan meer nodig,hoor.
Daarna kan je nog trainer worden ofzo.
voedingspatroon (ter compensatie van het statische beroep)
Vreemd dat in deze context hier wel aan gedacht wordt. Wanneer gaan we dit doorvoeren voor de rest van Nederland? Waarvan de helft 30-60u in de week ook op zijn luie reet zit O-)
Zo is het! Helemaal mijn game niet, maar ik heb bewondering en respect voor die lui... Al zou ik maar een tiende van hun gaming skills hebben... Damn! Kreeg toevallig een stukje mee van de beelden...
Voor de rest van hun drukke leven... Hard werken en gezin onderhouden doe ik ook.. en ik verdien maar een fractie.. hoort er bij. :D ;)
Mooi gesproken, diep respect!
Nu lekker genieten van zijn knappe prestatie en weer wat licht buiten zien haha
Fifa is dan ook het domste spel om E-sports mee te spelen veel te veel rng en "scripting". Fifa 19 is zo slecht dat het niet zou mogen gespeeld worden voor geld imo. Ik kan het weten heb al bijna 2000 matchen gespeeld dit jaar.
Daarnaast ook nog een voorbeeld functie voor duizenden kids.
Op zich een fantastische prestatie en het zet Nederland ook een beetje op de kaart maar....
Je wilt dit niet als voorbeeldfunctie. Vandaag de dag zijn vele honderdduizenden kinderen nog amper van een beeldscherm weg te trekken met bij een deel ook zelfs problemen met school. Je zou niet willen dat dit soort lui denken dat ze professionele gamer willen/kunnen worden en massaal school verlaten met alle risico voor een gezonde toekomst.

[Reactie gewijzigd door memphis op 23 juli 2024 10:45]

Puike prestatie. Ik werk regelmatig met spelers van de Esport (FIFA) competitie. Vele onderschatten hoe zwaar dit beroep is. vele uren per dag trainen, constant finetunen, lange werkdagen, ongelofelijke druk(commerciële belangen zijn groo)t, geestelijk en lichamelijk moeten ze in orde zijn, streng voedingspatroon (ter compensatie van het statische beroep), en omgaan met soms gigantische teleurstellingen. Daarnaast ook nog een voorbeeld functie voor duizenden kids.
En dit allemaal terwijl het nog hele jonge jongens zijn.
Geen meisjes? Het klinkt niet zwaarder dan ballet is voor meisjes. Die zijn ook al jong uitgepoept (wat betreft dat werk dan) Bij spellen waar snelle reflex belangrijk is, geldt blijkbaar hetzelfde. Bij sporten geldt het in z'n algemeenheid wel. Spitsen en middenvelders bij voetbal gaan minder lang mee dan verdedigers en keepers. Maar bij ballet en blijkbaar ook quick reflex e-sports is het leeftijdsverschil nog belangrijker. Je kunt het overigens prima oplossen via leeftijd brackets... deze Dave is de beste in de 20s bracket, om maar even een voorbeeld te geven.
Quote: Overigens is de gemiddelde leeftijd van de deelnemers 16, waarmee Rojo zodanig ouder is dat hij het verschil in de game wel merkt, zegt hij zelf.

Ben wel benieuwd in welk opzicht.
Idem. Kan me zowel positeve als negatieve effecten voorstellen. Dat zijn reactievermogen misschien net wat trager is, maar ook dat hij zich niet laat opkloten als hij even achter staat, bijvoorbeeld.
Reactievermogen vooral. Ik game zelf al zo'n 32 jaar (ben nu 40) maar ik ben echt zo vlug niet meer als pakweg 20 jaar geleden. Dat ik echt denk "hóe kun je mij daar zien aankomen!!" bij sommige games... en dan zie je de killcam en dan had ik de ander al lang gezien moeten kunnen hebben. Maar niet dus.

Blijven oefenen, dat in elk geval :)
Ja, dat merk ik ook (ben even oud), maar zou dat ook al gelden tussen 16- en 21-jarigen?
Dat wij 40-ers trager zijn is niet zo gek, maar ik weet niet of je dat zomaar mag extrapoleren dat dat ook op je 21e al te merken is.
Toen ik zelf rond die leeftijd was merkte je ook al wel dat jongere jongens nog beter waren in bepaalde opzichten, maar dat kon ook komen omdat het competitieve shooter genre toen nieuw was (wij speelden Quake 2 en later de Counterstrike Beta). Daardoor waren die jongere jongens dus nog jonger toen ze leerden spelen en zoals wel bekend, hoe jonger je bent als je iets nieuws oppakt hoe makkelijker je er afzichtelijk goed in wordt.
Nu is dat niet meer aan de orde, of je nou 21 of 16 bent, je kunt je hele leven al shooters gespeeld hebben.
Dus ik ben ook wel benieuwd wat het dan precies was dat hij merkte.
Het hangt er natuurlijk ook vanaf wat je doet. Bij bijv. autorijden is meer ervaring juist een pre en heb je een beter reactievermogen en zo. En dat geldt dus ook voor autorijden/racen op de computer/een console. Bij FPS is het inderdaad een ander verhaal.
Vaak heb je helaas in games ook dat iemand jou ziet voordat je hun kan zien war gewoon een probleem met de game engine of lag compensatie is.
Soms loont het gewoon om een slechtere ping te hebben.

Verder merk ik wel dat ik door mijn jaren ervaringen tactischer en doordachter speel dan veel jong grut die dat nog niet geleerd hebben.
Dat komt omdat moderne games lag compensaties toepassen om ervaring te verbeteren met slecht internet waardoor mensen met hogere ping je eerder kan zien vooral om de hoek. Vroeger kon je niet meer lopen bij lag spikes en moest je kogels voorspellen. Maar nu raakt je kogels gelijk aangezien je ping hoog is en vandaar dat ook lagswitches werkt bijvoorbeeld in Call of duty.

Ik ben ook mee eens dat ik door de reden die je noemt dat ik ook veel beter speel dan me jongere jaren.
Vandaar dat ik meer van Factorio ben. Game op pauze, en eens rustig iets slims bedenken op het op te lossen. :)
Herkenbaar. Misschien moeten ze net als met boksen gewichtsklasses, voor esports leeftijdsklasses hanteren ?
Dat zou eerlijk zijn idd. Consolespelers en leeftijdscategorieën. Consolespelers hebben sowieso allemaal dezelfde ‘handicap’ qua controllers..

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 23 juli 2024 10:45]

Ik ben zelf 38 en zelf ben ik qua reactietijd nog steeds even goed als toen ik 20 was ( heb altijd op hoog niveau competitief fps games gespeeld vanaf quake 3).

Aim is niet mijn probleem :)
Heeft te maken met reactie vermogen. Top spelers gaan niet lang mee ( SC2 is een voorbeeld ervan) en het verschil is miniem maarja op dat niveau is dat minieme verschil tussen nr1 en nr15 en 6 dagen per week 12 uur draaien dus 0 social life is leuk voor paar jaar maar zodra je ouder begint te worden wil je toch wat meer in het leven.. zijn er genoeg die manager worden alhoewel bijv live streamen tegenwoordig een goede inkomstenbron kan zijn en dan hoef je nog niet eens nr1 te zijn.

On Topic: NL weer bij de hoogste regionen wel mooi dat al zolang NL op topniveau zit ( WC3 bijv) met online gaming.

Echter is het inderdaad gewoon een volledige fulltime baan.

https://www.cnbc.com/2014...urn-out-retire-young.html

https://esports-news.co.u...ire-young-career-snoopeh/

To maintain his viewership and standing—and the income they generated—Georgallidis played “League of Legends” for about 14 hours per day. That allowed him to create Counter Logic Gaming and fund the team’s travel and operating expenses, but he couldn’t keep practicing so much while fostering his business and maintaining a personal life. Last year, he gave up his spot on the team to focus on coaching and managing the players.

Along with fatigue comes stress. Players in Riot’s professional leagues scrimmage for about eight hours a day against teams they’ll eventually face in high stakes competitions. For much of the rest of the day, they’re running drills.
Hoe je dat überhaupt volhoudt, zo lang naar een schermpje staren. Mijn ogen raken al wat vermoeid als ik 4 uur lang naar een schermpje staar en met een game op al minder dan 4 uur :P
Kwestie van trainen. Ben zelf nu 40 en gamen kan ik een uur of 8 zeker wel volhouden. Dan een korte break, dan nog een paar uurtjes door... heerlijk.
Ik heb vroeger ook best veel FPS gespeeld en ben nu 27, maar toch nee.
Streepje 'autisme' , kan helpen. ADHD'er kan dat vergeten.
Ik geraak meestal niet eens voorbij de intro :+
Nou je ‘t zo zegt zou dat best wel kunnen helpen ja
Offtopic: Heb toen de race naar lvl 80 ( of was her 70? tijden geleden) gedaan met WOW wrath of the lich king. First hunter/dwarve op server naar het hoogste level.

7 dagen gamen met in totaal 4 uur slaap ( na 48 uur 1uurtje geslapen met maatje die me wakker maakte) na weer 48 uur ( was de bedoeling 1 uur maar maatje dat me wakker probeerde te maken kreeg me niet wakker :P) :+ kwestie van gefocused blijven en iets echt willen halen (toen nog student toen dan kon je daar nog mee wegkomen :P )
Maar als je een kantoor baan heb moet je toch ook 8uur naar een scherm kijken?!
Maar ik heb geen kantoorbaan?
Mensen met een kantoorbaan werken allesbehalve 8 uur aan een stuk volgens wat ik vaak zie. :)
In China misschien , gelukkig hebben we hier pauzes, lunch, meetings , ... :z
Door oogartsen word dan ook aangeraden om ieder uur tien minuten van het scherm weg te kijken.
En dat probeer *ik* ook te doen :) Maar ik reageerde eigenlijk op die pro-gamers die 14 uur per dag spelen. Misschien hebben ze een kleine pauze tussendoor, maar ik vraag me af of ze ieder uur 10 minuten wegkijken; denk dat dat funest is voor hun vaardigheden :P
Het draait niet alles om reactie vermogen. Bijvoorbeeld in Tekken 7 of quake champions zie je dat oudere spelers rond de 30 toch vaker winnen omdat ze veel meer ervaring en kennis hebben dan jongere gastjes. Dat zie je ook terug in starcraft 1.
Ik ben helemaal niet thuis in Fortnite.
Maar van wat ik hoor in andere esports zoals League of Legends
is het zo dat de jongere spelers een sneller reactie vermogen hebben.

De oudere spelers maken dit vaak goed door ervaring of strategisch spelen.
Ik weet niet of dit in Fortnite ook zo geld maar ik zou er niet raar van opkijken.
Een snel reactievermogen is ook niet altijd alles. Als dat zo belangrijk was geweest, dan hadden we bijv. ook nooit WO2 gewonnen. Strategisch denken is minstens net zo belangrijk.
Klopt inderdaad, in Fortnite zie je dat strategisch spelen begin en midgame erg belangrijk is. Maar naarmate endgame nadert wordt het (zeker in dergelijke competities) chaotisch. Dan is naast strategie, reactie vermogen essentieel. Al is het maar om de storm te ontwijken door alle gebouwde muren en een eerste (head)shot te laten landen bij een 1v1 scenario die uit het niets kan ontstaan. Het bouwen van cover / tunnels / boxes speelt hierin uiteraard een belangrijke rol, continu schakelen tussen je wapen of een muren bouwen en editen. Heerlijk om te zien.

Gisteren naar de solo's gekeken, ik speel dit spel toch aardig, maar dat gaat zo verschrikkelijk snel dat je moeite hebt om te registreren wat er exact gebeurt. Je volgende tegenstander staat namelijk bijna direct weer achter je als je een ander hebt geelimineerd.

Ook een mooi detail, één van de beste prospelers vorig jaar (Tfue) eindigde gisteren op plek 67 van de 100. Zegt ook iets volgens mij, daarnaast was de oudste speler in de solo's 24. Prachtig al die jonge gasten!
Zouden ze ook een dopingcontrole hebben?
Nu weet ik niet of het bij dit toernooi ook was, maar in veel E-sports word er wel gecheckt. Als organisatie moet je ook eigenlijk wel, het gaat over honderden duizenden euro's. Als je niet controleert blijkt het uit het verleden toch vaak aantrekkelijk om bepaalde middelen te nemen.
Tientallen miljoenen zelfs.
Zeker wel. In andere games zijn er wel eens mensen om geschorst
Beetje ritalin voor de eerste kick, concerta voor de langere duur :+
Opmerkelijk is dat Wolfies, de Britse medespeler, enkel met controller speelt. Tegen al dat muis geweld, moeten de skills enorm zijn van deze speler...met controller,winnen van topspelers met muis en kb. Dat doen er maar weinigen hoor.

Extra kudos voor die gast hoor’
Gewoonte misschien? Enig idee welke controller?
Dan nog. Gewoonte....

Er waren 8 spelers van de 200 gekwalificeerd met een controller: hier een lijstje van ze met soort controller

Solos

KNG Unknown (Xbox)

Atlantis Letshe (Xbox)

Ghost Issa (Ps4)

Astonish (Xbox)

Erouce (Ps4)

Touzii (Xbox)

Duos:

-Ghost Aydan (Ps4)

-Wolfiez (Xbox)
Is niet heel erg opmerkelijk om eerlijk te zijn. De reden waarom er mensen met controller spelen is auto aim, dat behoorlijk OP is in Fortnite.
Ik vind het wel nice dat niet al het geld naar de winnaar gaat. Als 6e alsnog 450k is niet verkeerd 8-)
Inderdaad tegenover e-WC Fifa is dit verschil enorm daar krijgt de winnaar 200000€ en de verliezer dacht ik 40000 en de rest peanuts.
Grappig dat uit dit kleine Noord-Hollandse plaatsje ook een andere Fortnite speler komt, Svenoss. Ook hij heeft meegedaan aan dit toernooi en verdiende dit toernooi 62.500 dollar .
Hij deed met het niet-competitieve gedeelte mee van de Fortnite World Cup: het creative-toernooi. Je hebt dus gelijk, maar de nuance moet hier wel aanwezig zijn.
Is er ook een senioren competitie? Ik ben niet zo snel met dat bouwen... Gisteren toevallig in-game aan het kijken geweest. Wel even wennen als je zelf sport-coach/trainer bent en dan kijken naar e-sport. Omdat ik toevallig zelf ook Fornite speel kan ik me heel goed voorstellen wat voor een prestatie er is neergezet. Die commentators mogen van mij ook gewoon als feature worden ingebouwd in de game zelf :+ !
Seniorenweb zal binnenkort wel een competitie opzetten.
Anoniem: 756549 28 juli 2019 10:56
Het is mooi om te zien dat een nieuw opkomende sport zoveel oplevert: 30 miljoen. Kun je nagaan dat een andere nieuw opkomende sport nog niet eens zoveel oplevert op een WK: het FIFA WK vrouwenvoetbal. Die moeten het met 26,7 miljoen euro voor alle teams bij elkaar. Tegelijk zie je dat er bij de professionele voetbalclubs intussen een echte competitie is begonnen op Esport gebied: https://www.edivisie.nl/ Ik ben benieuwd wanneer de esport de 'echte' sport, zoals we dat nu kennen, gaat overtreffen.
Ik denk dat je het gewoon los van elkaar moet zien en dat het prima naast elkaar kan blijven bestaan. Als je je nu zou mergen zou LoL bijvoorbeeld al 1 van de grootste sporten qua viewers zijn. Of het ooit echt groter wordt dan voetbal is gissen, als dat ooit zou gebeuren zal dat nog wel even duren denk ik.
What-the-hell... 2,1 miljoen voor een spel waarin de competitieve scene bestaat uit 16-jarige? Niet dat die niet kunnen of mogen gamen maar ik heb niet het idee dat fortnight als e-sport volwassen (haha) is, als ik het bijvoorbeeld vergelijk met LoL, DotA, CS....
Ik heb meer het idee dat fortnite veel ingewikkelder is dan CS. Bij CS kan je schieten of achter een muur gaan staan, of ergens achter staan en schieten.

Bij fortnite kan je ook nog bouwen, editen, traps plaatsen, jumppad plaatsen, weg impulsen, shadow granten gebruiken, muren vervangen. En nog wel meer. Het is net snel schaken.
Het is niet omdat een game meer opties heeft, dat het moeilijker/gemakkelijker is.

Lijkt mij enigzins “makkelijker”, je kan je meer beschermen; factor geluk met die traps,...

Waar het bij games zoals UT/quake puur skill based is. En veel sneller ook.

Je mag games niet vergelijken. Iedere game heeft andere skills/taktieken nodig en kan je nooit zeggen of iets moeilijker,of,ingewikkelder is.
Fortnite is zeker niet makkelijker omdat er meer “gadgets” (ik kan even geen beter woord bedenken) zijn. Als elke tegenstander die ook heeft blijft het spel gelijk en dus niet makkelijker. En die dingen maken het spel ingewikkelder en dus ook moeilijker.
Met al het editen en bouwen is het ook een zeer snel spel, dat zich snel kan ontwikkelen. Waar je het ene moment nog high-ground hebt, kun je zo vast zitten in een gigantisch bouwwerk met de storm die snel dichterbij komt.
Dat is tenminste hoe ik het zie.
UT en Quake zijn zeker niet puur skill based. Doorgaans zijn juist tactiek en strategie bepalend.
Niet geheel mee eens. Het hebben van een strategie of tactiek betekent niet dat je ze kan uitvoeren.

Uit ervaring vanuit mijn jongere jaren met UT kan ik mededelen dat skill een zeer grote rol speelt en strategie, natuurlijk belangrijk, niet bepalend is.

Tactiek en strategie gaat pas bepalen zodra beide tegenstanders gelijke skills hebben.

[edit]: correctie schrijven en laatste zin toegevoegd

[Reactie gewijzigd door Vogelnest op 23 juli 2024 10:45]

Jouw verhaal geldt evengoed voor eender welke andere competitieve game. Mijn reactie was vanzelfsprekend gebaseerd op competitief spel tussen redelijk gelijkwaardige tegenstanders. Net zoals de reactie van SadisticPanda waar ik op reageerde en het artikel zelf.

Ook in games als Fortnite, CS, DotA, LoL of zelfs Overwatch zijn tactiek en strategie verwaarloosbaar als er een groot verschil in skill is tussen spelers/teams. Zelfs in StarCraft 2! Maakt het immers iets uit welke strategie of tactiek of leger compositie die Koreaanse pro gebruikt tegen een gold speler? Nee.

Ik heb overigens ook gewoon UT gespeeld sinds de demo van de originele game. Elke versie, op competitief niveau, al dan wel doorgaans in teamverband. Mja, behalve die afgedankte UE4 versie die nooit meer afkomt helaas.

Ik kan je dus ook gewoon vanuit ervaring mededelen dat tactiek & strategie zeker bepalend zijn in UT als de spelers/teams redelijk gelijkwaardig zijn. Net zo goed in Quake en in 1v1 overigens. Dat had je gisteren nog heel goed in de praktijk kunnen zien op Twitch met het 1v1 Quake Champions tournooi op QuakeCon.
Oftewel, we zijn het beiden eens want je eerste reactie was summier en je huidige reactie reflecteert wat ik ook had vermeld.
Yup. Dacht dat summier wel kon gezien de context.
CS heeft veel meer diepgang als het gaat om tactiek, teamwork en gun handling (is dat een woord?). Persoonlijk ben ik het er ook mee eens dat Fortnite niet echt een eSport waardige game is, maar die discussie is vast al vaker gevoerd dus laten we daar niet over gaan beginnen ;)
Ik denk dat je je daar behoorlijk vergist. Het verkrijgen en behouden van high ground is zo ontzettend belangrijk. Daarnaast heb je, vooral op het eind van een game, ook nog eens een beperkte spelruimte door de "storm".

De manier waarop de spelers door "builds" en de storm bewegen vereist behoorlijk veel tactiek, vooral in teamverband. Je moet precies weten wie zich waar bevind. Daarbij zijn er talloze items die je een voordeel kunnen geven als je ze correct gebruikt. Al dat soort dingen komen er dus nog eens bij naast het gewone schieten zoals je dat ook in CS doet.

IMO is dit dan ook een stuk moeilijker/geavanceerder dan een normale shooter.
Elk spel op esport niveau is moeilijk, puur omdat je tegenstander ook esport niveau is.
Je moet met een aantal variabelen de beste uitkomst realiseren.

Het gaat hier overigens over singleplayer en duos, dat is niet bijster veel teamplay.
Dat denk ik ook wel, met alleen goede aim en reactievermogen kom je er niet. Maar dat geldt ook voor 'simplere' shooters: map kennis, ervaring, wapenkennis en game engine kennis zijn allemaal onderdelen waarop je sowieso moet presteren om goed mee te kunnen komen. Skill sets zijn uitgebreider dan we denken.
Prijzengeld wordt niet bepaald aan de hand van de leeftijd van spelers (deelnemers), maar o.a. aan de hand van hoeveel sponsors verwachten binnen te halen met reclame op het evenement, en hoeveel kijkers er zijn (en dus inkomsten) gok ik
Geen sponsors maar Epic Games, de ontwikkelaar van Fortnite zelf.
Mijn fout dan, dan heb ik me niet voldoende ingelezen in dit toernooi. Maar het blijft natuurlijk nog steeds hetzelfde: prijzengeld wordt in dit geval bepaald aan de hand van hoeveel Epic Games verwacht te verdienen met dit toernooi en bijbehorende reclame voor Fortnite en de studio, niet aan de hand van de leeftijd van deelnemers. :)
Anoniem: 574346 @N0EPie091028 juli 2019 10:15
Epic schijnt vorig jaar 2.5 miljard omzet uit fortnite te hebben gehaald. Die paar miljoen die ze nu weggeven verdienen ze zo weer terug.
Gefeliciteerd Dave !
Goed gewerkt !

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.