Tim Cook: ik vind het prima dat mensen minder iPhones kopen

Apple-directeur vindt het prima dat veel klanten hun huidige iPhone langer behouden en minder snel een nieuwe kopen. "Het belangrijkste is dat zij tevreden zijn", zo zegt hij in een interview. "Want dan kopen ze volgende keer weer een nieuwe iPhone."

Cook zegt in het interview met CNBC dat het doel is om de services en het ecosysteem rondom iPhones te laten bloeien. "Veel mensen begrijpen het verhaal van Apple verkeerd", aldus de ceo. "Veel mensen vinden bijvoorbeeld hoeveel iPhones we in een periode van negentig dagen verkopen het belangrijkste meetpunt. Dat staat op mijn prioriteitenlijst heel laag."

In plaats daarvan gaat het om de tevredenheid van klanten, cijfers waarmee Apple volop schermt tijdens keynotes. "Als zij besluiten om later een nieuwe telefoon te kopen, of als ze vinden dat ze dankzij de actie om goedkoper dan normaal de accu te vervangen er weer even tegenaan kunnen, dan vind ik dat prima." Cook verwijst naar Apples reactie op het stiekem trager maken van iPhones om accu-uitval te beperken. Apple heeft heel 2018 iPhone-gebruikers accu's laten vervangen voor 29 euro in plaats van de gebruikelijke 89 euro. Apple noemde de actie vorige week als een van de redenen waarom de verkoop van iPhones tegenvalt.

Het Apple-ecosysteem bevat inmiddels 1,4 miljard actieve apparaten, zo zei Cook. Volgens hem zijn er 500 miljoen apparaten met digitale assistent Siri actief, waarbij gebruikers tien miljard keer per maand Siri raadplegen. Daaruit is af te leiden dat gebruikers gemiddeld Siri twintig keer per maand gebruiken.

Cook ging in het interview ook in op diverse andere ontwikkelingen rond Apple. Zo beweert hij dat het bedrijf afgelopen maanden niet meer in gesprek is geweest om tot een schikking te komen met Qualcomm, met wie Apple in een patentstrijd is verwikkeld. Cook claimt bovendien dat de verkopen van zowel de Apple Watch als AirPods vier tot zes keer hoger liggen dan de iPod in dezelfde periode na de eerste release. Dat is deels te verklaren doordat de populariteit van de iPod de eerste jaren werd beperkt, omdat de mp3-speler voor synchronisatie een Mac vereiste. De bulk van de verkopen kwam pas nadat er een iTunes-client voor Windows verscheen, eind 2003.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

09-01-2019 • 17:37

249 Linkedin

Reacties (249)

249
215
119
9
1
43
Wijzig sortering
Anoniem: 310408
@bapemania9 januari 2019 19:30
Ken je klassiekers. Tweeëntwintig jaar geleden was Cook al een half miljard waard. Denk je echt dat hij voor het geld werkt? Hij heeft al duidelijk gemaakt dat zijn gehele fortuin naar goede doelen gaat voor hij de emmer schopt.

Voor je oordeelt over Cook moet je wat over hem lezen. Het is een zeer erudiete man, met een zeer afgeschermd persoonlijk leven. Heeft de nodige drama's gekend en is de enige openlijke homofiele CEO van een Fortune 500 bedrijf (met geweldige uitspraken als "Where I valued my privacy significantly, I felt that I was valuing it too far above what I could do for other people, so I wanted to tell everyone my truth.". Hij heeft een deel van zijn lever aan Jobs aangeboden om die te helpen. Jobs wilde die niet overigens.

Niemand in die positie is zonder schandalen, wat er waar van is of niet, maar Cook staat bekend als een enorm eerzaam man. Van alle Fortune 500 bazen is hij waarschijnlijk de meest gewaardeerde. Zijn werk voor mensenrechten, verandering van systeem in de VS waardoor arme mensen meer kansen krijgen is genoegzaam bekend.

Zeggen dat ie alles doet voor voor een bonus van 12 miljoen is goedkoop. En onterecht. Ik weet dat cynisme hoogtij viert op tweakers maar in mijn beleving is Cook gewoon okay.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 310408 op 9 januari 2019 19:42]

Dat Cook zo een fijn mens is, hmz..... er zijn ergere dan hij, helemaal mee eens.

Zijn marketing-priet-praat gaat natuurlijk helemaal nergens over!

Je maakt geen enkele Apple-gebruiker gelukkiger door achterlijke prijzen te vragen voor een fatsoenlijke capaciteit SSD , een fatsoenlijke hoeveelheid geheugen of een belachelijk bedrag voor een serieuze lader.

Als je het doet om je gebruikers gelukkig te maken dan doe je DAT niet.

Hij bedoelde te zeggen dat hij probeert zijn investeerders gelukkig te maken? Winstmaximalisatie tot in de hemel ........ Als hij dat bedoelde dan begrijp ik hem weer!

Nee, laten we niet doen, ondanks Cook zijn misschien best positieve eigenschappen, dat hij een halve filantroop is. Whatever hij ook mocht gaan doen met zijn verdiende vergaarde centjes nadat hij deze aardbol verlaat. Van de firma Apple kunnen we al helemaal niet zeggen dat ze filantropische aspiraties hadden.

Feit is dat verkopen slechter en slechter gaan. En dat ze in het verleden wel anders jubelden over verkopen en over wat ze belangrijk achten. We gaan zien wat het de komende jaren brengen gaat, met dit filantropische circus dat de wereld gelukkiger gaat maken.
"Van de firma Apple kunnen we al helemaal niet zeggen dat ze filantropische aspiraties hadden. "
Ok, vertel jij mij maar eens welk bedrijf dit kan matchen:

- Een Vice President of Environment, Policy and Social Initiatives
- 100% procent van alle operations gebruikt 100% renewable energie
- Leveranciers uitdagen om renewable energie te gebruiken
- Robots ontwikkeld om iPhones te disassembleren voor het recyclen van materiaal
- Verlagen van CO2 footprint ipv verhogen jaar-op-jaar
- Toen Trump uit het Parijs akkoord stapte, is Apple 1 miljard aan 'groene obligaties' gaan uitgeven
- Hergebruik van scrap-aluminium in nieuwe producten
- Privacy first!
- Geen Beryllium, Lood, Kwik, PVC en Arseen in producten
- In discussie met verschillende overheden over een groener beleid
- Donatieprogramma voor medewerkers. Elke donatie aan een goed doel tot $10.000 wordt door apple gematched
- Non-profits waar Apple medewerkers vrijwilligerswerk doen, krijgen $25 per uur
- Vele, vele donaties aan goede doelen. Voor armoede, LGBT communities, na rampen etc.
- Product RED: deel opbrengst naar gevecht tegen AIDS overdracht van moeders op babies
- Elke top-manager doneert privé vele miljoenen aan goede doelen
- En nog heel veel meer (zie sources)

Dus ja, het is een commercieel bedrijf dat probeert zijn winst te maximaliseren voor de aandeelhouders. Maar dat moet ook wel anders kun je ook niet bereiken wat je wilt als bedrijf. Als alle aandeelhouders wegvluchten dan blijft er niks meer over. Ik geloof oprecht in de goede intenties van Apple, naast de intentie om de winst te maximaliseren. Ze zijn wat mij betreft absoluut niet mutual exclusive.

Sources:
https://www.apple.com/env...nsibility_Report_2018.pdf
https://www.insidephilant...ompany-it-used-to-be.html
https://macrumors.zendesk...Apple-Support-for-Charity
Hij bedoelde te zeggen dat hij probeert zijn investeerders gelukkig te maken? Winstmaximalisatie tot in de hemel ........ Als hij dat bedoelde dan begrijp ik hem weer!
Het is duidelijk dat je zelfs niet de moeite hebt gedaan om je in te lezen in wie Tim Cook is. Tim Cook is een CEO die niet naar de pijpen van investeerders danst. Tim Cook is een CEO die als aandeelhouders klagen zegt dat ze hun aandelen maar moeten verkopen. Tim Cook tells climate change sceptics to ditch Apple shares

Je begrijpt ook niet veel over consumenten als je denkt dat duurdere telefoons de klanten niet blijer zullen maken. Je moet eerst kijken waarom ze duurder worden. Concurrenten als Samsung komen tegenwoordig met prijzen die soms duurder zijn dan de iPhone en vertellen daar ook bij dat die toestellen beter zijn dan de iPhone.

je maakt hier de denkfout dat alle consumenten hetzelfde verlangen en dat is fout. Je hebt verschillende soorten consumenten. Je hebt consumenten waar kwaliteit het belangrijkste punt is ongeacht de prijs, maar je hebt ook consumenten die enkel de laagste prijs willen betalen ongeacht de kwaliteit van het product. En bij de smartphones heb je in principe maar 2 type telefoons. Je hebt Android en je hebt iOS dat maakt heel het marketingverhaal sowieso al zwart/wit voor beide type consumenten.

Consumenten die kwaliteit zoeken denken niet rationeel en een duurder item zullen ze altijd als beter beschouwen. Je kan niet uitleggen tegen een consument dat je product beter is maar goedkoper dat gelooft dat type consument niet. Hetzelfde zie je ook aan de andere kant van het spectrum van consumenten die enkel voor de low end kiezen die denken ook niet rationeel na en beseffen dan weer niet dat veel kleine bedragen samen soms groter kunnen zijn dan een éénmalig groot bedrag. Apple gaat voor kwaliteit dus de low end markt kan het niet bedienen dus ligt hun markt bij mensen die een hoger bedrag voor kwaliteit willen betalen.

Dat irrationeel gedrag zag je bijvoorbeeld goed bij Android gebruikers jaren terug toen Android nog niet zo goed was in het bijbenen bij iOS. Je had toen mensen die al haperde hun telefoon en werkte alles sloom toch nog altijd bleven beweren dat Android even goed was als iOS en dat voor een derde prijs. Dat is niet rationeel maar zo werkt de mens nu eenmaal. Vandaag de dag is het anders en zitten we met Chinese Android toestellen die goedkoper zijn maar ook kwalitatief best in orde zijn. Maar kijk je dan naar dat kostenplaatje van zo'n Chinese smartphone dan zie je ook dat dat weer niet klopt. Chinese toestellen worden verkocht aan prijzen waar er geen winst op die toestellen gemaakt wordt en wellicht verlies. Hier krijg je dan dat irrationele dat mensen die voor low end kiezen dit als goed voor de consument beschouwen. Het verbaast dan ook niet als je dan merkt dat zulke toestellen plots een advertentiemodel van de hardware leverancier als toekomstig verdienmodel zien. Je weet dus al snel waar dat naar toe leidt. Een nieuwe speler op de markt om je prive leven in kaart te brengen. Ik kan het nog snappen bij Google, ze zijn bekend en doen enorme moeite om je te overtuigen dat je prive leven best ok is maar die nieuwe spelers die kent in die contreien toch niemand echt? Het is niet rationeel als je de Chinese overheid zomaar vertrouwt met je gegevens.

Tim Cook heeft gelijk met zijn strategie van veiligheid, privacy en duurzaamheid. Dat is ook de enige strategie die zal werken tegen de Chinezen. Een strategie die Samsung ook beter zou overwegen want zij kunnen zich op dat vlak met Android, dat zelf een advertentiemodel is, niet concurreren tegenover de Chinese smartphone makers.

[Reactie gewijzigd door monojack op 9 januari 2019 21:55]

“Het is duidelijk dat je zelfs niet de moeite hebt gedaan om je in te lezen in wie Tim Cook is. Tim Cook is een CEO die niet naar de pijpen van investeerders danst. Tim Cook is een CEO die als aandeelhouders klagen zegt dat ze hun aandelen maar moeten verkopen. Tim Cook tells climate change sceptics to ditch Apple shares”

Het is duidelijk dat jij niet begrijpt hoe het bij een groot bedrijf als Apple werkt. Tim Cook is aangesteld om voor Apple de beste resultaten te behalen en niet voor hem zelf. Dat dit tot nu toe ‘op zijn eigen wijze goed gelukt is’, zelfs met de genoemde uitspraken naar zijn aandeelhouders zoals genoemd, zegt niets! Als de resultaten blijven zoals ze nu zijn gaat zijn kop het eerst rollen. Het is alleen wachten op het moment.


“Je begrijpt ook niet veel over psychologie als je denkt dat duurdere telefoons de klanten niet blijer zullen maken. Je moet eerst kijken waarom ze duurder worden. Concurrenten als Samsung komen tegenwoordig met prijzen die soms duurder zijn dan de iPhone en vertellen daar ook bij dat die toestellen beter zijn dan de iPhone. “

Je maakt al weer een cruciale fout dat je meent te moeten bepalen wat ik wel of niet begrijp. Buiten dat het is: ‘je begrijpt niet veel van’ i.p.v. ‘je begrijpt niet veel over’ en ‘prijzen die hoger worden i.p.v. duurder’, heb jij geen idee wat ik wel of niet begrijp.
Wat ik wél stel, is dat de gemiddelde Apple-klant inmiddels ziet, na de regelmatige kwaliteits-issues op zowel soft- als hard-ware-gebied, dat de kwaliteit van Apple-producten best wel eens ter discussie staat en zeker geen feit (meer) is zoals sommigen willen blijven volhouden.

“je maakt hier de denkfout dat alle consumenten hetzelfde verlangen en dat is fout. Je hebt verschillende soorten consumenten. Je hebt consumenten waar kwaliteit het belangrijkste punt is ongeacht de prijs, maar je hebt ook consumenten die enkel de laagste prijs willen betalen ongeacht de kwaliteit van het product. En bij de smartphones heb je in principe maar 2 type telefoons. Je hebt Android en je hebt iOS dat maakt heet marketingverhaal sowieso al zwart/wit voor beide type consumenten.”

Al weer pretendeer jij te weten wat ik denk en dat ik een denkfout maak. Alsof jij DE consument begrijpt. DE consument bestaat namelijk niet. Die zijn zo divers en bovendien ook nog eens onderhevig aan nieuwe inzichten waardoor DE consument steeds weer andere voorkeuren ontwikkelt. Dat is nu precies waarom het nu minder gaat met Apple.

“Consumenten die kwaliteit zoeken denken niet rationeel en een duurder item zullen ze altijd als beter beschouwen. Je kan niet uitleggen tegen een consument dat je product beter is maar goedkoper dat gelooft dat type consument niet. Hetzelfde zie je ook aan de andere kant van het spectrum van consumenten die enkel voor de low end kiezen die denken ook niet rationeel na en beseffen dan weer niet dat veel kleine bedragen samen soms groter kunnen zijn dan een éénmalig groot bedrag. Apple gaat voor kwaliteit dus de low end markt kan het niet bedienen dus ligt hun markt bij mensen die een hoger bedrag voor kwaliteit willen betalen. “

En daar zijn we je helemaal kwijt! Consumenten niet rationeel?! Genoeg consumenten misschien niet, genoeg consumenten wel degelijk! Het is trouwens ‘uitleggen aan consumenten’ en niet ‘uitleggen tegen….’

Weet je wat consumenten in ieder geval wel willen? Wat MENSEN willen. Serieus genomen worden. Gewaardeerd worden. En zeker niet in de zeik genomen worden!
Een goed product voor een redelijke prijs. En dan geen achterlijke prijs-verhogingen voor een iets grotere SSD, die niet door Apple gemaakt wordt, maar gekocht wordt door Apple. En een idioot aantal keer extra over de kop gaat. Dan voel je je als consument die toch al de hoofdprijs betaalde ‘in de zeik gezet’. Dan voel je dat Apple zijn zakken nog meer moest vullen.
Die consument wil een device wat gerepareerd KAN worden. Als je daarvoor kiest. En dan geen ouwehoer-verhaal dat Apple het niet kan ( lees WIL ) en een ander het niet MAG ( en straks KAN ) voor jouw zogenaamde veiligheid. Want als Apple, die dat niet toe wil laten, omdat het slecht zou zijn en dus voor jouw bestwil vanwege de veiligheid die ze zo hoog in het vaandel hebben staan (kuch), net als jouw privacy, dan hadden ze allang bepaald dat het gebruik van Goole-Maps, Gmail, Waze, Facebook en WhatsApp verboden zouden zijn op hun devices. Want die zijn net zo onveilig.

Dan had je ze ook niet mogen opladen, in je niet door Apple geleverd of in ieder geval goedgekeurd stop-contact en ga zo maar door.

Nee, Apple laat jaren lang zien met alle debacles dat kwaliteit leveren of je klanten serieus nemen niet het belangrijkste is. Wél dat je klanten met handen en voeten moet binden aan je ECO-systeem, wat inderdaad veelal een goede gebruikers-ervaring oplevert én als leverancier / fabrikant ALLES proberen te bepalen, wat je klanten met hun devices kunnen of mogen doen, wat uiteraard jarenlang tot in het absurde de kas gespekt heeft bij Apple.


“Tim Cook heeft gelijk met zijn strategie van veiligheid, privacy en duurzaamheid. Dat is ook de enige strategie die zal werken tegen de Chinezen. Een strategie die Samsung ook beter zou overwegen want zij kunnen zich op dat vlak met Android dat zelf een advertentiemodel is niet concurreren tegenover de Chinese smartphone makers.”

Onder diezelfde Tim Cook werd er allemachtig veel geproduceerd IN CHINA. Omdat het zo lekker goedkoop is. En kom me niet aan met andere fabrikanten die het ook doen. Hier had Apple een punt kunnen scoren.

Ook hier is slechts GELD de enige drijfveer. Het was best chique geweest als ze hun rommel in America geproduceerd hadden! Met hogere prijzen. Cool! Dat was een visie waar velen respect voor hadden gehad. Ik in ieder geval wél. Misschien had ik dan nu wel met de nieuwste Iphone weer rond gelopen.

Als afsluiting: Denk nooit meer voor een ander te bepalen waar hij het verkeerd ziet of niet begrijpt, als je zelf op belangrijke onderdelen je Nederlands zelfs niet fatsoenlijk beheerst. Begrijp in ieder geval dat het steekt, juist om van zo iemand te moeten horen ‘hoe de consument denkt, de markt werkt of de psychologie’.
Onterechte down vote op robbvdb. Monojack heeft niet perse ongelijk maar geeft wel een eenzijdige en incomplete kijk op de zaken.
Net zo veel of weinig als robbvdb. En ik ben het met @monojack eens dat consumenten niet rationeel zijn. Dat is in legio onderzoeken aangetoond. En het verklaart wel degelijk voor een belangrijk deel de eindeloze vete tussen de twee kampen. Omdat mensen irrationele beslissingen met rationele argumenten proberen te verklaren.
Quote de onderzoeken dan ook even, want er ligt ook een behoorlijke stapel onderzoek dat je mag aannemen dat de consument rationeel handelt. Onder andere binnen de economische wetenschappen is dit een belangerijke aanname (en die is ergens op gebaseerd natuurlijk).
Dit is meer een directe aanval dan een reactie/discussie.
Als hij het anders had verwoord kon dit door de beugel.
Nu is het stuk voor stuk een aanval op de woorden van monojack.

Ze hebben beide goede punten trouwens.
Toch -1 voor ongewenst
Ik zie de aanval niet, zo werd het zeker niet bedoeld!

Wel was ik het volgende zat: Monojack is in zijn hele betoog mij de maat aan het nemen, waarom ik van consumenten, van Apple , van psychologie allemaal niets snap en legt mij even uit met de standaard-verhaaltjes 'hoe het nou wel zit'.

Dat werkt niet als je mij niet kent, mijn achtergrond niet weet en geen idee hebt van wat ik wel weet of wie ik ben.

Dan ben je gewoon als Fanboy je heilige merk aan het verdedigen en probeer je die ander even van jouw geloof te overtuigen.

De meest simpele: 'consumenten zijn niet rationeel' , na hem komt er nog even iemand vertellen dat dit uit onderzoek gebleken is.

Een beetje nuanceren misschien. Dat er een emotionele ingrediënt is bij aankopen: Waar!

Dat mensen wél nadenken ( en ja, de één heeft een betere achtergrond dan de ander en is er beter toe in staat ) blijkt alleen al uit alle vergelijking-sites en hun succes op alle vlakken voor de consument. Mensen willen dus blijkbaar wél een goede keus maken. Dat die beïnvloed wordt door marketing die op emoties inzet waardoor men alsnog een 'verkeerde keus' gemaakt wordt, is duidelijk.

Ik wordt in mijn dagelijkse gesprekken in het zakenleven net zo geïrriteerd als een zaken-relatie even zegt: "ik weet wat jij denkt" . Het is altijd gevaarlijk als mensen als Monojack menen een ander even uit te moeten leggen wat ze allemaal niet snappen.

Als ik daar integer op reageer en jij meent daarin alleen maar 'de aanvallen naar Monioack' te zien, dan heb jij het ook niet begrepen. Het enige wat je als aanvallend zou kunnen beschouwen, is dat ik refereer naar zijn taalbeheersing of het gebrek daarvan. Daarmee probeer ik subtiel hem erop te wijzen dat hij (nog) niet aan die eenzame top staat, in de positie waar hij mij die hij volledig niet kent, even de les gaat lezen en uitleggen hoe het wel werkt in de wereld.
[...]
Wel was ik het volgende zat: Monojack is in zijn hele betoog mij de maat aan het nemen, waarom ik van consumenten, van Apple , van psychologie allemaal niets snap en legt mij even uit met de standaard-verhaaltjes 'hoe het nou wel zit'.

Dat werkt niet als je mij niet kent, mijn achtergrond niet weet en geen idee hebt van wat ik wel weet of wie ik ben.
Er zijn hele onderzoeken waaruit blijkt dat mensen vrij voorspelbaar zijn en goed te profilen zijn. Ik moet je dus teleurstellen, want bedrijven als Apple kennen jou, mij en de rest van de wereld goed genoeg om strategieën op af te stemmen waar we stiekem erg gevoelig voor zijn 😉
Maar kijk je dan naar dat kostenplaatje van zo'n Chinese smartphone dan zie je ook dat dat weer niet klopt. Chinese toestellen worden verkocht aan prijzen waar er geen winst op die toestellen gemaakt wordt en wellicht verlies.
De Chinese telefoons die concurreren met Apple (OnePlus, Huawei, etc.) kosten tegenwoordig €600+. Dit zijn eerder realistische prijzen dan verliesgevende prijzen. Als er prijzen zijn die "niet kloppen" dan zijn het de €1000+ prijzen die je steeds meer ziet bij de grote marktspelers (Apple, Samsung en Huawei topmodellen). Smartphoneprijzen bij deze bedrijven stijgen al jaren ver boven de inflatie en technologische verbetering uit.
Een smartphone van €50 is inderdaad niet realistisch, maar €1659 voor een Apple iPhone XS Max is wel het andere uiterste. Dat heeft niks meer met kwaliteit of technologische vooruitgang te maken, maar alles met 'hoe ver kunnen we gaan met onze winstmarge'. Bovendien heeft Apple de laatste jaren ook zijn schare aan zowel hard- als softwarefouten gehad.

Let wel dat dit kritiek is op jouw visie van het beleid van Apple, niet op de persoon Tim Cook. Ook filantropen kunnen er soms bezwaarlijke zakelijke praktijken op nahouden (denk aan George Soros).

[Reactie gewijzigd door mac1987 op 10 januari 2019 10:59]

Beetje aparte reactie. Bapemania maakt een referentie naar de persoonlijke kant van Cook, en falconhunter gaat daar op in.

Nergens wordt gesuggereerd dat Apple de wereld wil gaan verbeteren. Tim Cook zijn functie als CEO heeft niks te maken met zijn (privé) filantropie.
Klopt.... en ik betrek 'zijn vermeende persoonlijkheid' die vast invloed heeft op zijn manier van besturen op zijn uitspraken in het interview en hoe ik en velen met mij zien, hoe Apple zaken doet.

Je zou je haast kunnen voorstellen dat iemand zijn persoonlijkheid invloed heeft op zijn manier van besturen en dat als hij dan niet aan de lopende band staat maar ergens wat hoger in het bedrijf zoals Cook, dat invloed had kunnen hebben op de manier waarop Apple zaken doet ...........

In dat licht bezien nog niet eens zo een hele gekke, maar best begrijpelijke reactie van mij. Toch?

[Reactie gewijzigd door robbvdb op 9 januari 2019 21:03]

Ik denk dat geen enkel groot bedrijf in staat zal zijn alleen maar aan zijn klantjes te denken en voor iedereen lief te zijn. Zeker niet als je een van de grootste techbedrijven in de wereld bent. Dat geldt voor Google, voor Samsung, voor Sony en ook voor Apple. Blijkbaar hebben mensen van Apple toch hogere verwachtingen dan van Sony of Samsung. Waar komt dat dan vandaan?
Ik kan niet objectief beoordelen of ze het beter doen dan Sony. Maar als er een bedrijf is wat ver van zijn gebruikers staat is dat een mooi voorbeeld. En daar hoor ik NOOIT iemand over. Misschien komt dat ook omdat de CEO daar zich niet uitlaat over politiek of mensenrechten.
Wij hebben achter ons toetsenbordje allemaal wel een makkelijke mening. We hoeven aan niemand verantwoording af te leggen, we zijn anoniem en de enige impact van een foute opmerking is wat negatieve karma. Who cares.
Tim Cook daarentegen, ik weet zeker dat niemand hier zich een beeld kan vormen van het speelveld waar hij zich in bevindt. Welke bewegingsruimte hij heeft om beslissingen te nemen, hoeveel invloed die hebben en wat de gevolgen zijn van uitspraken van hem. Niet alleen voor Apple, maar ook voor hemzelf, zijn naasten of de mensen waar hij over spreekt.
Ik vind het prima dat iedereen zich het recht toe-eigent om een ongenuanceerde mening te hebben over deze man. Maar ik vraag me af of dat terecht is, en of die mening recht doet aan zijn persoon of wat hij doet. Voor mij kan ik alleen zeggen dat ik er respect voor heb dat hij af en toe op zo'n manier van zich laat horen (ik ben nog steeds van mening dat dat minder eenvoudig is dan het lijkt) en kan ook niet geloven dat het allemaal uitgekookte marketingprietpraat is. Ook op dat niveau lopen er mensen rond die daadwerkelijk het beste voor hebben met anderen, laten we daar gewoon blij om zijn. Pech voor ons dat zich dat niet manifesteert in goedkope iPhones met alle features die wij wensen. Maar dat zou een beetje naïef zijn.
Tuurlijk heeft dat er wel mee te maken, Tim Cook is toch de CEO hij bepaalt toch direct welke richting het bedrijf op gaat? Hij geeft toch akkoord op al die prijsverhogingen van de nieuwste iphones? Hoe is nu uit te leggen dat aantallen er niet toe doen maar zodra de verkoop terug dreigt te lopen wordt de prijs per toestel explosief verhoogt om de omzetstijging toch te kunnen waarborgen en worden er ineens geen aantallen meer bekend gemaakt in de kwartaalcijfers? Hij neemt toch direct al die beslissingen of keurt ze goed of ga je nu beweren dat hij daar niets mee te maken heeft?

En het ergste is eigenlijk dat iedereen hem nog gelooft ook, Die man is inmiddels tot een soort paus verheven...maar de enige reden van deze speech is damage control, zorgen dat de aandelen niet nog verder verdampen dan de 35% die ze al hebben gedaan en warempel het werkt, de koers staat in de plus!

Hij geeft China de schuld en de handelsoorlog of feit dat mensen langer met hun telefoon doen maar dat is natuurlijk allemaal onzin. Als die nieuwe XS gewoon een iets schappelijkere prijs had gehad waren ze gewoon als warme broodjes over de toonbank gegaan maar 1000 euro voor een telefoon was nog niet goed genoeg het moest nu 14-1500 worden want mensen kochten het toch wel en tot een zeker punt had hij ook gelijk.

Maar kijk hoe het er nu voor staat, voor 800 euro koop je nu het low budget model van Apple die niemand wil hebben waar je voorheen het topmodel had voor datzelfde bedrag. Bovendien is de concurrentie van merken als Huawei en Xiaomi ook nog eens moordend. Ze hebben zichzelf echt compleet uit de markt geprijsd.
Wie zegt dat niemand een iPhone van 800 euro wilt hebben?

De verkopen zakken 10% en ineens wilt niemand een iPhone hebben?

Als Samsung notabene hetzelfde moment lagere verkopen naar buiten brengt kraait geen haan er naar.

En tot nu toe was Apple verplicht de prijzen te verhogen, ze kampten namelijk iedere keer met tekorten in de 1e maanden na de release.

Foxconn heeft 10 jaar lang moeite gehad om telkens voldoende iPhone's te produceren.

Dan ben je toch achterlijk als bedrijf als je de prijs op dezelfde niveau houdt?

Apple boekt nog steeds tientallen miljarden winst per jaar, denk niet dat er ook maar iemand bij Apple wakker ligt hiervan want anders hadden ze wel een prijsverlaging doorgevoerd.
Samsung is geen one-trick pony, ok de mobiele divisie is belangrijk maar ze kunnen ook wel zonder. Voor Apple is de iPhone de kip met de gouden eieren en zodra die constipatie krijgt ontstaat er een probleem.

Je doet net alsof 10% weinig is weet je om hoeveel toestellen dat gaat? Bovendien is er de laatste tijd een zeer negatieve tendens rondom Apple ontstaan, hoge prijzen, beknibbelen op belachelijke dingen zoals snelladers, uitmelken van hun klanten. Nu is het 10% maar doe er de economie bij die binnenkort wellicht gaat vertragen en volgend jaar is het ineens 20 en dan?

Enneh wake up ze verlagen de prijzen overal al. Overal ter wereld wordt gestunt met iPhones, zijn er inruil of cashback acties etc.

Bij AT&T geven ze zelfs gratis weg :+

https://www.att.com/deals/iphone-XR-BOGO.html

[Reactie gewijzigd door mkools24 op 9 januari 2019 22:56]

Nouuu, gratis, gratis... Als ik de voorwaarden even snel doorlees (en die zijn een beetje eh... rommelig.):
Je moet een financieringsplan aangaan dat je al $160 extra kost op de normale prijzen (incl. activation fees), het duurste abonnement is zo te zien vereist en je moet verplicht een extra line binnen je shared plan afsluiten ala +/- $40 per maand extra omgerekend (dus dit kopen als een simpele "verlenger" kan niet tenzij je nog een tweede abonnement er bij afsluit.); en dat voor 30 maanden lang. En dat is overigens exclusief "BTW". :P

Dat klinkt een beetje als wat we hier in Nederland jarenlang gehad hebben met die sigaartjes uit eigen doos... "Nu 100 belminuten en 2GB data met GRATIS telefoon bij tweejarig contract! Voor slechts €50 per maand!". (Onder de streep betaalde je in vergelijking met de normale tarieven dan eigenlijk €720 voor het "gratis" toestel wat misschien €50 a €75 scheelde op de winkelprijs, en als je pech had en niet verlengde bleef je nog eens rustig die €50 per maand doorbetalen ook na het verstrijken van je contract van 24 maanden waardoor ook die korting teniet gedaan werd. :+)

Misschien heb ik het verkeerd gelezen, maar op eerste oog opslag na het lezen van de kleine lettertjes bekruipt me het gevoel dat hier verdomd weinig gratis aan is. :P
Uiteraard is het een betere prijs dan los een abo afsluiten zonder die 'deal', maar "gratis" zou ik het absoluut niet willen noemen. Hoogstens een dollartje of 100 a 200 daadwerkelijke korting als je er meteen 2 koopt en alles met elkaar verrekend.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 10 januari 2019 00:47]

Nog nooit zo tevreden met een iPhone geweest als met m'n X. Dus hij heeft zeker een punt.. Die kopers komen terug.Een aankoop van €940 waar ik blij mee ben doet veel minder pijn dan een van €100-€200 waarvan je ergernis hebt! En ja ik vind t ook te duur maar ja er zijn weinig andere opties
Wat is er vies aan geld verdienen? Jouw salaris moet toch ook betaald worden? Ik begrijp dat onbegrip tegen mensen die meer verdienen nooit zo. Herman den Blijker servies is duurder dan een IKEA bord en een Mondriaan lamp is duurder dan een gamma lamp, daar is toch niets mis mee? Persoonlijk vind ik het heel knap dat ze een product/merk zo weten te laden dat het "desirable" is. Noem het marketing priet-praat, maar ook jouw huis staat vol met producten die je eigenlijk niet nodig hebt. Ook de tekstverwerker, adobe pakket of reactie op Tweakers.net gaat prima via een niet-apple product. Apple is nou eenmaal geladen als een premium label.

We gaan toch ook de barricade niet op om te demonstreren dat de optie voor een automatische versnellingsbak van BMW net zo duur moet worden als bij Daihatsu. :)
Waar zei ik dat geld verdienen 'vies is' ?

Mijn voorganger probeerde Cook af te schilderen als een filantroop. Daar was mijn reactie op.

Verder is het onzin als je met een verhaal aankomt dat verkopen je niet interesseren maar je slechts de klant gelukkig probeert te maken. Dat is niet waar gezien mijn voorbeelden.

Jij haalt er allemaal bedrijven en producten bij die niets met mijn betoog te maken hebben en je gaat niet in op wat ik zeg of leest iets wat ik niet gesteld heb.

Ik begrijp Cook dus prima als mens en dat zijn salaris betaald wordt. Ik begrijp zijn doorzichtige onzin-praat niet in het interview, omdat dit allemaal te eenvoudig te weerleggen is.
Of jij wilt het veel te graag zien en hebt last van confirmation bias vanwege de normalisering van die achterlijke 1000 miljard+ beurswaarde. ;)
Ik bedoel... It's a two-way street. Misschien zien mensen het hier onterecht niet, willen het niet zien of zien ze het te rooskleurig. Zou zeer zeker kunnen. Aan de andere kant, misschien zien anderen het onterecht wel, willen het maar al te graag zien of doen iets teveel aan doom denken. Maar wie zegt er dat jij gelijk hebt of juist die ander...? Het blijft een mening. Natuurlijk zie je die van jezelf graag als feit, maar dat betekent niet dát het ook "de waarheid" is. Dus "de waarheid komt hard aan" is niet van toepassing.

Het eindperk van Apple wordt elk jaar wel een paar keer ingeluid overigens, tot dusver blijken het steeds incorrecte voorspellingen. Zullen we afspreken om volgend jaar weer eens te kijken hoe het er dan voor staat en of Apple al kapot is? :)

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 10 januari 2019 00:07]

Naja alle Apple/Google/Android/iOS haat terzijde dat klopt inderdaad wel het einde van Apple wordt wel vaker ingeluid maar Apple blijft voorlopig ook wel hoor, je merkt alleen wel dat de echte hoogtijdagen waarin Apple als een soort religie werd gezien door de fans stilaan voorbij begint te raken.

Vroeger kocht men blind het nieuwste model, nu blijven mensen hangen op het oude, kopen het vorige en maken een betere afweging, zijn voorzichtiger met hun geld en zijn minder trouw dan toen.

Ik denk alleen dat Apple zich teveel heeft gefocussed op constant die omzet maar op peil houden terwijl dat onmogelijk is, er gaat een keer een daling komen en het heeft nog lang geduurd eerlijk gezegd.

Maar inderdaad laten we volgend jaar nog eens kijken, dan staat de wereld er weer heel anders voor waarschijnlijk.
Hey een genuanceerde reactie, tof man :*)
Ik vind het vooral superinteressant om te zien hoe zo'n bedrijf zijn beslissingen neemt en hoe wij met zijn allen zitten te speculeren, en geen idee hebben wat ze gaan doen. En zij hebben een visie die ongetwijfeld drie stappen verder gaat dan onze stoutste dromen. Waarom ik dat geloof? Af en toe heb ik het geluk gehad met mensen van dat kaliber te spreken (ik noem raad van bestuur ABP :X ). En als je zo iemand spreekt kom je in een andere wereld. Die hebben zo'n totaal andere blik op de wereld dat zij vergezichten hebben die voor ons altijd verborgen blijken. Dat soort mensen werken in de top van bedrijven als Apple. Ik zou graag een keer een kop koffie met Cook drinken. Of ik nu achter zijn denkbeelden sta of niet.
Je maakt ook niemand blij door voor de 100 ziljoenste keer een discussie over de prijs te starten.

Als je niet begrijpt waarom Apple bepaalde prijsstelling hanteert dan zijn Apple producten niet voor jou.

Simpel.
Euhh nee, 10 jaar lang werd geroepen dat "de hype voorbij was" en dit kwartaal geven ze 10% lagere verkopen en het is ineens einde van de wereld?

En enorm slechte cijfers? We hebben het over tientallen miljarden winst nog steeds per jaar 8)7


Lijkt meer op dat iedereen zich er zorgen over maakt behalve Apple, zelfs Android fanboys lijken er problemen mee te hebben...
Nee,die prijsstelling is er omdat je zelf niet het product bent. Huawei en Samsung vragen belachelijke prijzen voor een systeem waarbij jij het product bent... En nee heb niks tegen Samsung, als die overstappen op Tizen zou ik dat best overwegen, maar Google?? Dat bedrijf is al net zo waardeloos als Facebook
Standaard-verhaaltje weer..........

Er is geen merk ter wereld, met producten binnen dit soort markten, ook niet waar je zelf niet het product bent, waar de winsten, zo enorm zijn als bij Apple.

Geen merk, ook niet waar je zelf ook niet het product bent, waar je voor een paar geheugenchips extra de bedragen betaalt zoals bij Apple.

Dat zijn bewuste keuzes, om zo veel mogelijk geld binnen te harken. Dat had dus minder gekund, met nog steeds enorm goede bedrijfs-resultaten. Dat is niet nodig omdat ik zelf niet het product ben. 8)7

Mogelijk, hebben ze nu hun hand overspeeld. Is de markt het zat, het plafond bereikt en waren de prijzen net een beetje te hoog. Niet omdat ze zo hoog moesten, maar omdat het kon. Dat was een andere insteek toen de eerste Iphone op de markt kwam. De intenties waren toen heel andere.

En wat betreft de Google's en de Faceboeken en de rest ben ik het helemaal met je eens.

Als er morgen een bedrijf komt die mooie hardware in mekaar zet, voor € 800 een flagship in mekaar zet en je privacy respecteert dan wordt dat bedrijf een gigantische hit.

Zo ver zijn we nog niet zolang de enige prikkel geld lijkt te zijn. De markt zal het op termijn vanzelf afstraffen denk ik.

En tegen die tijd loop je letterlijk voor aap, als je met je Iphone gaat zwaaien. Dan wordt je meewarig aangekeken. Of je niet te stom bent om te weten dat je te veel betaald hebt voor die 128 Gb extra, 3 x teveel ..........
Wat doet jou denken dat ik dat verschil niet zou weten?

Het verschil snap ik prima.

Ook zonder dat jouw data 'het geld op zou moeten leveren' , kan je een product maken waar je een 'min of meer eerlijke prijs' voor betaalt, in relatie tot de extra's die je krijgt.

Zolang jij het verschil niet kent tussen exorbitant hoge prijzen, waar alle redelijke verhoudingen tussen het geleverde en de prijs zoek zijn niet snapt, kan jij beter niets meer zeggen.

Dat KON alleen Apple met de bubbel waar ze in zaten; die tijd lijkt voorbij. Mensen laten zich niet meer zo in de zeik zetten.

ALS Apple terug gaat naar de tijden van de Iphone 3, waar de intentie de beste te zijn voor een eerlijke prijs, zou het best nog goed kunnen komen. Anders zie ik het donker voor ze in.
Er is momenteel geen alternatief zoals Apple, dat is het hele eieren eten. Huawei en andere merken beginnen ook steeds hogere prijzen te vragen. Je vergeet ff dat er maar een paar merken verdienen op hun telefoons.. Noem je dat dan een eerlijke prijs.. Of een Xiaomi die telefoons op de markt dumpt om marktaandeel te krijgen??
En ga mij eens vertellen hoe Google zoveel geld verdient met "gratis"diensten😂 8)7

[Reactie gewijzigd door Progadgets op 10 januari 2019 11:07]

(als je laatste statement sarcastisch bedoeld is... oops, helaas is sarcasme niet zo makkelijk te lezen)
Dat is heel makkelijk, alle data wat ze hebben verkopen/gebruiken ze meerdere malen aan/voor verschillende klanten... De informatie van 1 persoon kan een onbeperkt aantal keer gebruikt/verkocht worden, dit verliest zijn waarde niet omdat het geen grondslag heeft in de fysieke wereld.
In principe hoeven ze minder kosten te maken voor hun inkomsten, in tegenstelling Apple moet kosten maken om winst te genereren (productie kosten, R&D enz.)
De marge op de Iphone (als ik wat verschillende bronnen kan geloven) is ongeveer 40-50%, dit betekent dat ze de productie en materiaal kosten verdubbelen(!) en dat verkopen. Als winstmarge is dat best wel hoog, de gemiddelde marge ligt namelijk rond de 10-30% (met wat uitzonderingen die alleen verlies blijven draaien).
Wat ik vaak zie is dat R&D hiervoor als argument gebruikt worden maar dat is verantwoordelijk voor hooguit de helft van de winstmarge (als ze echt onnodig veel geld aan R&D uitgeven), als je bijvoorbeeld kijkt naar Sony die heeft over het algemeen 10-20% winstmarge.
Dat is het bizarre, in principe horen telefoons duurder te worden (inflatie en R&D) maar een een verdubbeling van 2 jaar terug is bizar en ik zelf snap nog steeds niet waarom consumenten niet de oudere Iphones kopen zoals 6S, 7 of de 8 (deze zijn als het goed is 300, 400, 500 euro ongeveer)
Deze zijn nog steeds op voorraad en hebben nog steeds goede performance (en de 6S heeft nog een headphone jack voor degene die daar nog een waarde aan hechten)...
Dan heb je m'n punt toch duidelijk gemaakt. Er is geen goed alternatief want Google verkoopt alles van je wat los en vast zit aan Jan en alleman...
En het laatste, waarom zou ik een iPhone 6,7,8 kopen. Die 6 of 7 kunnen lang niet de foto's maken wat de X of Xs kan. Of een televisie van 10 jaar oud, daar komt ook dezelfde onzin op als een nieuwe |:(

[Reactie gewijzigd door Progadgets op 10 januari 2019 16:36]

En het laatste, waarom zou ik een iPhone 6,7,8 kopen. Die 6 of 7 kunnen lang niet de foto's maken wat de X of Xs kan. Of een televisie van 10 jaar oud, daar komt ook dezelfde onzin op als een nieuwe |:(
dat laatste argument slaat nergens op, ik wijs op het prijsverschil van de 6S, 7 en 8 tegenover de X en later
400 - 600 euro verschil... terwijl een TV nu juist goedkoper is tegenover zijn voorganger, ik had het niet over de subjectieve punten. Dat die betere foto's voor jou het prijsverschil goedpraten is jouw ding, voor mij in ieder geval niet.
Nee want je koopt toch ook geen tv van 3 modellen geleden,los gezien van het prijsverschil.ik zeker niet in ieder geval. Dat dat prijsverschil nu groter is geworden,daar verander ik niks aan. Daar ga ik niet over zeuren, ga toch ook niet bij Audi lopen mekkeren dat ie te duur is tov VW. Dat is ieder z'n eigen keus. Het verdienmodel van Apple is gewoon totaal anders dan van Google, dat willen sommige mensen nog steeds niet begrijpen.. En je vergelijking met Sony? Hoeveel winst maakt die telefoondivisie dan🙈 want volgens mij draaien die gewoon al jaren rode cijfers.. Dus die 10-20% zie ik niet als normaal en gezond
Heb even zitten lezen en het lijkt me verder een prima vent. Zeer lovenswaardig die goede doelen (dat wist ik verder niet) en ik kan hem alleen maar aanraden niet te wachten tot hij het loodje legt (dat lees ik tenminste uit je opmerking). Wie heeft in godsnaam wat aan een half miljard? De Gates foundation is non stop bezig met het uitgeven van geld, en dat is een enorme klus om dat goed terecht te laten komen.

Wat betreft de tevreden Apple gebruikers, tja, wat moet hij anders zeggen, standaard CEO blabla..
Nu moet je geen dingen gaan verzinnen: Tim Cook is niet de enige openlijk homofiele CEO op de Fortune 500. Er zijn er meer, zoals James Fitterling van DowDuPont. En Beth Ford van Land O'Lakes is lesbisch en zelfs al getrouwd met een vrouw. And Inga Beales van Lloyd's of London is openlijk biseksueel. Toegegeven dat het er niet veel zijn, maar het klopt dus niet dat Cook de enige zou zijn.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 10 januari 2019 12:37]

Dit soort kerels zitten er helemaal niet meer in voor het geld, Cook kan per direct stoppen en de rest van zijn leven bruut comfortabel genieten.
Ze doen het juist voor het geld, dit soort mensen heeft nooit genoeg.
Je hebt gelijk, het is natuurlijk een geheim dat hij moet leven van een minimumloon en leeft op water en een appel.

Sommige dingen zijn gewoon overduidelijk, daarvoor hoef je echt niet zijn financien te kennnen.

Als je het nou had over zijn mentale gezondheid kan je zeggen dat je dat niet kan weten maar lijkt me dat je zoiets overduidelijks als zijn financien wel weet zonder dat je zijn bankerekening hoeft te zien.
Vergeet zijn 100+ miljoen aandelenpakket niet.
Dat recent een met minstens derde goedkoper geworden is.
Het feit dat minder mensen een iPhone kopen, betekent juist dat ze niet meer zo tevreden zijn. Dat is het hele uitgangspunt van kwaliteitsmanagement. Kwaliteit leveren die precies zo is, dat je klant geen concurrerend product overweegt, maar in plaats daarvan nogmaals hetzelfde product of een opvolger koopt. Op het moment dat je verkopen afnemen, kan de reden wel eens zo zijn (en meestal is dat dan ook zo) dat de kwaliteit van het product niet overeenkomt met de verwachtingen van de consument. Leuk, dat accu-excuus. Zal vast terug te zien zijn in de statistieken, maar ik geloof simpelweg niet dat dat dusdanig significant is. Veel mensen gaan dan tegenwoordig toch eens kijken hoe "een Samsung" (oftewel de gemiddelde consument die een smartphone met Android overweegt) bevalt, want die €1000+ is simpelweg niet iets wat de meeste mensen zomaar even uitgeven. Al helemaal niet als ze een vergelijkbare ervaring (lees: de meestgebruikte apps zijn beschikbaar; lees tevens: vergelijkbare kwaliteit) kunnen krijgen voor minder geld.

Nu is die definitie van kwaliteitsmanagement weliswaar bij lang niet iedereen bekend, maar bij doorgestudeerde investeerders moet toch wel een belletje gaan rinkelen, vooral wanneer de CEO van een commercieel bedrijf zegt dat de sales niet interessant zijn...
“Het feit dat minder mensen een iPhone kopen, betekent juist dat ze niet meer zo tevreden zijn.”

Of het betekend dat ze wel tevreden zijn en omdat de toestellen en software volwassen zijn minder snel een nieuwe kopen. Ik heb met de X ook dat ik denk dat ik die langer kan gebruiken dan sommige eerdere modellen. Dat maakt mij niet minder tevreden, maar is wel een verkoop minder voor Apple in jaarlijkse cijfers.

Ik gok dat het een combinatie van factoren is, maar het zegt helemaal niets definitief over de tevredenheid. De prijzen zal mensen wellicht wel sneller laten nadenken of ze wel perse een nieuwe moeten halen elke 1 of 2 jaar...
Mja, op zich heeft Cook geen ongelijk in wat hij hier zegt. Apple staat bekend als een merk wat extreem lang-levende devices produceert, en zeker nu de ontwikkelingen op de smartphonemarkt zijn vertraagd de laatste jaren is het niet meer rendabel om elk jaar of 2 een nieuw device te kopen. Maar als iedereen die nu vier jaar over hun device doet daarna weer een iPhone koopt, dan betalen ze daar wel een hogere prijs voor, maar kan dat de winst wel stabiliseren. Dit zou daarin een overgangsjaar kunnen zijn.

Elke echt goede verkoper weet dat je op de lange termijn een sterkere positie kan krijgen in de markt door niet enkel op de directe sales te rekenen, maar ook op hoe de strategie toekomstige sales zal beïnvloeden. Bedrijven die mij vertellen dat ik beter minder geld uit kan geven aan hun, kom ik graag bij terug, en veel mensen denken zo.

Of dit bij Apple ook zo zal lopen, durf ik niet te voorspellen. Voor beide argumenten is iets te zeggen, als je wilt weten wie gelijk zal krijgen zal een uitgebreide analyse nodig zijn.
Ik heb heel erg tevreden over Apple! Mijn iPhone 8 256GB werkt alleen nog super goed. Is snel en doet alles wat ik kan. Mijn vrouw heeft een 7 en die doet het ook nog helemaal naar wens.

Kopen wij hierna weer een iPhone? Ja! Maar mijn 8 en haar 7 doen het nog wel even.

Ondertussen geven we elke maand geld uit aan iCloud om ook onze spullen daar op te slaan.

Ik voel alleen nu de noodzaak niet om een nieuwe telefoon te kopen.
Een zeer groot deel van de wereld wilt ook een iPhone maar kan die niet betalen
Heb je cijfers, enqueteresultaten, statistieken of zuig je dit gewoon uit je grote duim?

En ja dat is een retorische vraag.
Als ik zeg dat een groot deel van de wereld een Quad core CPU wilt in plaats van een Dual core dan hoef ik daar geen statistieken, cijfers en enquetes voor te presenteren.

Sommige dingen in de wereld is gewoon common sense.

Jij maakt natuurlijk hier gebruik van de "truc" vragen naar bronnen omdat je weet dat dit soort uitermate specifieke dingen nooit onderzocht zijn en er dus geen cijfers zijn maar dat hoeft ook niet.

We zitten hier op Tweakers en iedereen hier kan op basis van zijn kennis van de markt bepaalde dingen weten ongeacht of hier enquetes over zijn geweest.

En ik begrijp ook niet waarom je hier zo emotioneel over word?

En nee dat is geen retorische vraag maar een constatering.
Dat is een vreemde vergelijking. Dat is hetzelfde als vragen wil je 1 of 2 slagroomtaarten niet wil je dit merk of dat merk, twee verschillende dingen maar jij beweert als mensen het geld voor een iphone hebben ze eerder een iphone zouden kopen dan iets anders en dat weet je niet.

Ook deze zin:

Een zeer groot deel van de wereld wilt ook een iPhone maar kan die niet betalen dus wat wat betreft konden de verkopen veel hoger zijn.

Daar kan ik alles wel van maken:

Een zeer groot deel van de wereld wilt ook een Ferarri/Speedboat/Villa...etc maar kan die niet betalen dus wat wat betreft konden de verkopen veel hoger zijn.

Ik word niet emotioneel, ik probeer te snappen wat je nu eigenlijk probeert te zeggen.

Eigenlijk probeer je te zeggen dat het niet Apple zijn schuld is dat ze minder telefoons verkopen maar dat het geld bij de mensen er gewoon niet is maar de wil nog zeker wel?
En de manier waarop jij Android telefoons als "vergelijkbaar" neerzet laat al zien dat je niet begrijpt waarom mensen uberhaupt voor een iPhone kiezen.

Een zeer groot deel van de wereld wilt ook een iPhone maar kan die niet betalen dus wat wat betreft konden de verkopen veel hoger zijn.
Wat begrijpt hij dan niet? Je zegt het wel beter te weten, maar je verteld het niet.

En voor het 2e statement wil ik graag een bronnetje.
Als je wilt dat mensen tevreden zijn, dan verkoop je geen 850 euro telefoons met maar 16gb opslag (iphone 6s plus), of ga je niet (met enigszins geldige reden) zonder iets te zeggen telefoons vertragen omdat de accu versleten is. Dat is allemaal niet erg klantgericht.

Op wat dacht je van de headphone jack verwijderen. Zie vaak zat comments van mensen voorbij komen dat ze het jammer vinden dat deze niet meer op hun nieuwe iphone zit. Klantgerichter zou zijn om deze toch weer in te bouwen. Worden meer mensen tevreden van, en concurrenten hebben laten zien dat een grote accu en goede IP rating gewoon kan met een headphone jack.

Nog klantgerichter, om nog meer mensen tevreden te houden, zou zijn dat ze niet meer een stuk of 5 verschillende schroefkoppen gebruiken in de iphone, zodat het gemakkelijker is om je eigen telefoon te repareren. Dat zou mensen pas tevreden houden Tim, ipv tijd en geld steken in zelf schroefkoppen ontwikkelen.


Edit:

Ik heb het idee dat mensen mijn punt compleet missen. Ik wil nergens zeggen dat iphones juist goed of slecht zijn vergeleken met wat dan ook. Mijn punt is, dat het PR priet praat is wat Tim Cook hier uitkraamt. Als het tevreden houden van klanten zo ontzettend belangrijk is, belangrijker nog dan de verkoop van iphones, dan waren er andere keuzes gemaakt. Er zijn hele bedrijven die bestaansrecht hebben omdat er nu eenmaal iphones kapot gaan. Kijk naar ifixit, of naar de nederlandse website fixjeiphone. Er zouden meer mensen tevreden zijn als iphones makkelijker te repareren waren, ipv dat apple geld besteed aan het zelf ontwikkelen van een schroefje om het repareren te bemoeilijken. Dat druist 100% in tegen wat Tim Cook hier verteld, namelijk, we willen zo veel mogelijk mensen zo tevreden mogelijk hebben met hun iphone.

Dat is mijn punt. Welk toestel van welk merk dan ook beter of slechter is is een compleet andere discussie. (Die mij ook niet vreemd is, daar niet van). Het gaat hier om wat Tim Cook zegt, en wat Tim Cook zegt is onzin. Bij Apple gaat het om geld verdienen, shareholders tevreden houden. Daar is NIETS mis mee, en dat is Tim Cook sinds hij de baas is heel goed gelukt, tot recentelijk de verkopen tegen begonnen te vallen.

[Reactie gewijzigd door Ruw ER op 9 januari 2019 19:01]

Sorry hoor maar wat kraam je toch uit?
Als je wilt dat mensen tevreden zijn, dan verkoop je geen 850 euro telefoons met maar 16gb opslag (iphone 6s plus),
voor dat bedrag heb je de XR, dat is een van de huidige modellen. CPU = dezelfde als het topmodel, opslag = 64 GB. Bron: https://www.apple.com/be-nl/shop/buy-iphone/iphone-xr#00,10 de 6Splus is 3 jaar oud en is volgens mij zelfs nooit leverbaar geweest met 16 GB.
Op wat dacht je van de headphone jack verwijderen. Zie vaak zat comments van mensen voorbij komen dat ze het jammer vinden dat deze niet meer op hun nieuwe iphone zit. Klantgerichter zou zijn om deze toch weer in te bouwen. Worden meer mensen tevreden van, en concurrenten hebben laten zien dat een grote accu en goede IP rating gewoon kan met een headphone jack.
Vaak zat zie ik die opmerking alvast niet komen. Je mag deze rant ook op samsung toepassen of op zoveel andere makers die dat ondertussen ook doen.. Ze leveren een headset bij, je kan een verloopt kopen als je persé een bedraad hoofdtelefoon wil gebruiken, anders dan de meegeleverde wil of je ervaart het gemak van bluetooth. Apple staat voor ervaring, niet voor max papierenspecs vs lowcost.
Nog klantgerichter, om nog meer mensen tevreden te houden, zou zijn dat ze niet meer een stuk of 5 verschillende schroefkoppen gebruiken in de iphone, zodat het gemakkelijker is om je eigen telefoon te repareren. Dat zou mensen pas tevreden houden Tim, ipv tijd en geld steken in zelf schroefkoppen ontwikkelen.
Ik wacht met interesse op jou bron die aantoont dat het gros van de klanten hun iPhone zelf wil herstellen, en daar ook, de skills voor heeft.

Last but not least, niemand verplicht je om er een te kopen.

[Reactie gewijzigd door Yalopa op 9 januari 2019 18:16]

pricewatch: Apple iPhone 6s Plus 16GB Grijs

Je hoeft niets te verdedigen hoor. Iphones zijn op zat punten beter als concurrenten. Echter, als de missie van Tim Cook is zo veel mogelijk mensen tevreden houden, dan ga je geen tijd en geld investeren in het maken van andere schroeven zodat het lastiger is om aan je iphone te sleutelen. De mensen die dat willen zijn nu minder tevreden.

Ik zeg nergens dat iphones slecht zijn, ik zeg dat dit PR praatje van Tim zo lek als een mandje is. Geen reden om je aangevallen te voelen, waarom zou je Tim Cook graag verdedigen.
[..] dan ga je geen tijd en geld investeren in het maken van andere schroeven zodat het lastiger is om aan je iphone te sleutelen. De mensen die dat willen zijn nu minder tevreden.
Mensen die zelf aan hun toestel sleutelen, vertegenwoordigen een – laat ik me bescheiden uitdrukken – vrij kleine minderheid in de groep van iPhone-klanten. We kunnen veilig aannemen dat Tim Cook deze mensen niet in gedachten had toen hij deze uitspraken deed.
[...]We kunnen veilig aannemen dat Tim Cook deze mensen niet in gedachten had toen hij deze uitspraken deed.
Hij had natuurlijk geen klanten in gedachten toen hij deze uitspraken bij beurs guru Jim Cramer op aandelenzender CNBC deed!

Wie had hij in zijn hoofd: massaal weglopende aandeelhouders. Full damage control mode dus! Apple doet het echt prima AAPL heel slecht. Discrepantie!

35% van de waarde van Apple is weg in een paar maanden. Samsung volgt trouwens: teveel concurrentie (en voor Samsung is de marge op RAM aan het instorten).

Aandeelhouders verwachten, omdat ze verwend zijn, ieder jaar een fantastische groei op hun aandelen AAPL. Het is nu voor het eerst in jaren dat Apple de controle over de waarde van AAPL kwijt is, deze is jaren lang kunstmatig verhoogd door stelselmatig de winst te laag in te schatten, dan presteer je altijd beter dan verwacht. Zoek maar eens op 'AAPL earnings management'.

Strontverwende AAPL eigenaren schrikken zich dus kapot als het feest in een keer voorbij is. Maar ook onze eigen pensioenfondsen, die van u en mij, schrikken: Zij zagen AAPL (en TSM) als een zeer veilige investering. Nu is er paniek onder de AAPL eigenaren, en dat staat dus los van Apple eigenaren.

_Dat_ is wat Tim Cook probeert te vertellen: Apple eigenaren zijn veel en veel meer tevreden dan AAPL eigenaren!! Dus aandeelhouders, wees pvd eens realistisch want we verdienen goed op al onze tevreden klanten!

Op Warren Buffet heeft het al gewerkt, die zegt dat het verstandig is nu AAPL te kopen.
Who cares overigens in het geval van Apple wat aandeelhouders allemaal jammeren? Het nut voor een bedrijf om aandelen uit te geven is om financiering op te halen vanwege een gebrek aan eigen middelen.

Met 200 miljard eigen vermogen en een cash flow waar je van achterover slaat, wat moet je met deze aandeelhouders? Ik weet het, ze zijn deels eigenaar van het bedrijf, maar operationeel en financieel zijn ze totaal niet nodig.
Ze zijn niet deels eigenaar ze zijn eigenaar.
We hebben beiden gelijk aangezien Apple zelf ook aandelen heeft.

Hoe dan ook betekent deel-eigenaar in de vorm van aandeelhouder niet automatisch veel zeggenschap. Dat hangt van het aantal aandelen af en het aandeeltype. Zolang Apple geen extreem domme financiele beslissingen maakt, kunnen aandeelhouders hooguit hun mening uiten, verder niet veel, het bestuur heeft het voor het zeggen.
Das waar maar de aandeelhouders, mits een meerderheid kunnen natuurlijk wel het vertrouwen in het bestuur opzeggen maar verder heb je inderdaad gelijk dan moeten er wel hele gekke dingen gebeuren.

Maar stel dat het nog slechter gaat en de koers zakt nog 20% dan kan het zomaar gebeuren dat Tim Cook wordt geslachtofferd.
Who cares overigens in het geval van Apple wat aandeelhouders allemaal jammeren?
Tim Cook dus, vandaar het interview ;)
Op Warren Buffet heeft het al gewerkt, die zegt dat het verstandig is nu AAPL te kopen.
Warren Buffet is zelf het schip in gegaan met AAPL:

https://www.cnbc.com/2018...y-on-his-apple-stake.html

Dus ja tuurlijk adviseert hij om nu AAPL te kopen dat zou ik in zijn schoenen ook doen! Ik zou juist andersom doen, short gaan op AAPL.
Ik snap nog steeds die verwijzing naar die 6s niet zo goed... je verwijst naar de prijs van een telefoon die in september 2016 EOL is verklaard?
EOL zou ik niet zeggen, die krijgt gewoon nog altijd volledige updates en reparaties worden nog ondersteund.
Hij bedoelt gewoon dat toen de 6S nieuw was (een paar jaar geleden dus) de 16GB versie 850euro koste.
Voor een topmodel (toen dus) was 16GB belachelijk weinig.
Het enige bestaansrecht van de 6S 16GB was om de prijs lager te doen lijken aangezien iedereen de duurdere koopt. Dat noemen ze marketing.
Ik verdedig niets ik weerleg wat je post. Maar dat doe je gelukkig zelf ook met je link naar de pricewatch waar die telefoon voor 650 staat ipv 850 die jij aangeeft.
Introductieprijs.....

reviews: Apple iPhone 6s en 6s Plus: nog beter, nog duurder

859 euro. Bij conclusie 6s plus 16gb.
De eerste Motorola mobiele telefoon was een paar duizend gulden en had nog geen 16 KB opslag...

Het is 2019, graag actueel blijven, de compleet actuele XR heeft minimaal 64 GB opslag en kost €800 (€850 bij introductie).
Draai er toch niet om heen en snap wat men je duidelijk wilt maken. Het is echt niet zo moeilijk. Ten tijde vroeg Apple (CEO Tim Cook) voor een 16gb device 850 euro.
Klopt.

In 1990 betaalde je f 5000 voor een Motorola "mobieltje".
In de jaren 80 zei Bill Gates dat hij zich niet voor kon stellen dat iemand ooit meer dan 640 KB RAM nodig zou moeten hebben.

Wat is de nieuwswaarde van een prijs van bijna 3,5 jaar geleden?
Mensen die zelf willen klussen aan hun telefoon zijn volgens mij geen Apple gebruikers. Apple gebruikers zijn van oudsher mensen die niet geinteresseerd zijn in techniek maar die spullen willen hebben waar ze gewoon hun ding mee kunnen doen. En door rare schroeven te gebruiken voorkom je dat "handige neefjes" de boel wel even oplossen en ondertussen de boel verkloten.
En hoeveel handige neefjes verkloten toestellen? Mooi verhaal maar er zijn nog nooit handige schroefjes gebruikt om te voorkomen dat iets wordt verkloot. Handige schroefjes zijn er om te voorkomen dat mensen iets openmaken.

Apple staat er niet om bekend dat ze apparatuur maken dat gemakkelijk te openen is en ze staan er ook niet om bekend dat je defecte apparatuur overal ter reparatie kunt aanbieden. Jij vertaalt het heel anders dan het in werkelijkheid is.

Bovendien prop je nu alle Apple-gebruikers in hetzelfde hokje, niet heel terecht denk je niet?
Echter, als de missie van Tim Cook is zo veel mogelijk mensen tevreden houden, dan ga je geen tijd en geld investeren in het maken van andere schroeven zodat het lastiger is om aan je iphone te sleutelen.
Ik denk dat ze bij Apple eerder redeneren: blijf met je 3rd party onderdelen van onze iOS-devices. Geen 3rd party onderdelen = geen compatibiliteitsproblemen die dan mogelijk het beeld scheppen dat het iOS-device niet stabiel presteert. Daarom dat ze bv. ook geen geheugenkaartslot inbouwen...

Persoonlijk vind ik dat een meerwaarde. Dat ze voor upgrades een meer-dan-premium-prijs durven vragen moet je er dan maar bij nemen. Ik hoop dat door de eerste neerwaardse tekenen daar een beetje verandering in komt. Je kan ze echter niet kwalijk nemen dat ze het zover doortrekken als ze maar kunnen.
Ach drukken ze de prijs zoals elk jaar toch weer een stukje verder :).
Dat andere schroefje maakt nou net het verschil om te voorkomen dat mensen over garantie van een iDivice gaan klagen terwijl Jopy van de belwinkel om de hoek erin heeft zitten sleutelen. Niet meer dan logisch toch.
"Zie vaak zat comments van mensen voorbij komen dat ze het jammer vinden dat deze niet meer op hun nieuwe iphone zit"

Koop het dan ook gewoon niet, zolang men het blijft kopen zal Apple het niks boeien natuurlijk.

Ik heb jaren plezier gehad met mijn iPhones maar dit keer toch voor Samsung S9 gegaan omdat het mij gewoon te duur werd, en ik ook gewoon een headphone jack wou.
Koop het dan ook gewoon niet...
Ja, lekker makkelijk... 8)7 Als je al een X aantal jaar iPhones gebruikt en vaak ook nog eens de extra diensten afneemt, dan wil je vaak niet overstappen op Android. Als je iets van Samsung niet aan staat, dan kan je natuurlijk naar Sony, LG, of anderen overstappen. Bij Apple heb je geen keuze: Wil je iOS of het Apple Ecosysteem, dan moet je maar slikken of stikken. Kies je ervoor om weg te gaan, dan ben je alle Apple-only-functies kwijt en mag je opnieuw dokken voor alle apps die je in de loop der jaren gekocht hebt.

Ik had ook graag gewild dat de headphone jack erin bleef zitten, of dat de iPhones goedkoper waren. Maar ja, dan maar een jaartje iPhone overslaan om wat bij te sparen. Het is niet anders...
ALs je je helemaal vastketent aan het Apple eco-systeem is dat toch echt je eigen keuze geweest. Niemand verplicht je om apple music te gebruiken. Spotify werkt ook. Idem met films (en straks wellicht TV): Netflix doet het ook gewoon. En eigenlijk geldt dat voor alles.

En v.w.b. die gekochte apps: dat is met ieder platform zo. Als je van Android naar iOS overstap heb je dat ook. En er zijn ook genoeg voorbeelden van PC applicaties waarvan de licentie niet zonder meer is over te dragen anar een ander platform.
Het spreekt voor zich dat wanneer je een iPhone hebt je jezelf vastketent aan het Apple ecosysteem. Apple drukt je namelijk in deze hoek! Je wordt min of meer gedwongen om je backups bij de iCloud te stallen. Wil je een wearable, dan "moet" je de Apple Watch kopen. Andere horloges werken (zoals de Huawei Watch) werken niet zo goed met Apple.
En over gekochte apps. Je zegt dat het met ieder platform zo is, maar Sony gebruikers kunnen gewoon overstappen op Samsung. Android gebruikers hebben elk jaar tientallen modelen waar ze uit kunnen zien. Bij Apple gooien ze maar 2-3 modellen per jaar eruit. Apple gebruikers moeten de kut-eigenschappen (geen headphone jack) maar voor lief nemen, om binnen het ecosysteem te blijven. Ik vind het nog steeds lekker makkelijk om dan te roepen, koop het dan niet, maar we moeten uit 2 vuren kiezen. Dan maar zo lang mogelijk de aankoop van een iPhone uitstellen en dan alsnog eentje kopen als het zover is.
Hoezo zou je je backup in iCloud moeten stallen dan? :) Hier wordt elke dag volautomatisch een (dubbel) encrypted backup gemaakt van alle iDevices. Draadloos, hoeven niet aan USB gehangen te worden. Incrementeel incl. archivering (soort snapshots) waardoor je een punt in de tijd kan kiezen waar je naar wilt herstellen zonder dat dit tig aparte backups zijn. (Al is 1x per dag eigenlijk een beetje overkill...) Het enige dat hier nog naar iCloud back-upt is WhatsApp (encrypted.) en dat is puur omdat ik nog geen betrouwbare methode heb om dat automatisch lokaal te doen. :P Ik kan het wel lokaal back-uppen, maar dat er automatisch uittrekken is lastig en t wil niet helemaal vlotten via WiFi. Komt nog wel.

Je kan ook altijd back-uppen via iTunes. Na de eerste keer bedraad kan ook dat evt via WiFi. Je zit echt niet aan iCloud vast als je dat niet wilt. :)
Precies. Na 8 jaar iPhone ben ik probleemloos overgestapt naar Android (Oneplus 6). Vind inderdaad, ondanks het feit dat ik het kan betalen, de prijs t.o.v. de concurrentie te hoog. Verder mis ik niets, en heb ik €300,- bespaart.
Anoniem: 310408
@pep759 januari 2019 19:19
Precies. Na 8 jaar iPhone ben ik probleemloos overgestapt naar Android (Oneplus 6). Vind inderdaad, ondanks het feit dat ik het kan betalen, de prijs t.o.v. de concurrentie te hoog. Verder mis ik niets, en heb ik €300,- bespaart.
Als tweaker sprekend tegen een andere tweaker, dat kan ik me voorstellen. Maar ik denk dat we het er allemaal over eens zijn dat het hele Apple systeem eenvoudiger is. Er word minder kennis gevraagd van de gebruiker en dat is waar, aan het einde, Apple wint.

Wat Cook zegt klinkt gek maar hij heeft gewoon gelijk. Apple heeft geen behoefte aan nog tien jaar met de immense winsten die ze hadden. Die geven geen stabiliteit en ze hebben geld genoeg. Wat ze willen is Apple positioneren als het merk voor hippe en rijke mensen en voor gebruikers die geen gezeik willen. En dat lijkt ze erg goed te lukken.

Veel tweakers zijn het daar niet mee eens en daarom altijd de grote hoeveelheid posts over Apple. Maar laten we eerlijk zijn, ik denk niet dat Cook wakker ligt van wat er hier gebeurt. Apple heeft recentelijk gezegd dat ze zich comfortabel voelen met een aandelenprijs rond de $130. Zijn ze niet meer de rijkste firma ter wereld. Maar gelijk hebben ze. Niemand heeft iets aan de hypes rond Apple zolang ze niet een nieuwe eerste generatie iPhone or iPod hebben. Apple ook niet.

Economie 101..... get your stock to what it is worth. more is bad, less is bad.
Tim Cook wist dat eens de klappen moesten vallen... De gebruikerservaringen van de 6,7,8 en 10 zijn gewoon heel erg goed.. Nu heeft hij in ieder geval nog genoeg ruimte om met de prijs wat te doen. Samsung is hetzelfde verhaal, die doen ook een winstwaarschuwing, maar hebben het grote probleem dat er veel Android alternatieven zijn. Maar gelukkig wel het voordeel dat ze meer verschillende producten maken. Apple heeft gewoon met IOS een heel sterke troef in handen, als een Android merk een minder toestel uitbrengt, zijn ze gelijk naar een ander Android merk vertrokken.
Koop het dan ook gewoon niet,
Ja, maar als mensen dat inderdaad doen dan komt Tim Cook met een slap verhaal... :z
Wat is duurder een iPhone van 1200 euro die 5 jaar updates krijgt of een S9 van 800 die je na 2 jaar a 3 jaar kan weggooien omdat je geen updates meer krijgt?

Wij vervangen op de zaak om o.a. die reden alle Samsung telefoons voor iPhones.
Ik heb het geld er gewoon niet voor, een iPhone is 2x zo duur (S9 was zo rond de €550 geloof ik), en geen headphone jack, ik kan prima meerdere jaren doen met deze Samsung ongeacht updates.
Als bedrijf ben je gewoon in strijd met wet en regelgeving als je apparatuur gebruikt die niet meer ondersteund wordt en waar dus geen beveiligingsupdates voor uit komen.

highend Android apparaten zijn dan over de levensduur aanzienlijk duurder dan een iPhone die 5 jaar ondersteund wordt met de laatste updates..
Als bedrijf kan ik dat begrijpen, maar als normale consument ben ik prima af en bespaar ik liever direct €600+
Zijn jullie niet alleen in, grote bedrijven doen ‘t steeds vaker. IBM vervangt ook meer en meer devices voor Mac en iPhone omdat het blijkbaar veel kosten-effectiever is. Wat ergens behoorlijk ironisch is trouwens kijkend naar de begintijd. :P
Te duur snap ik nog wel maar voor een headphone jack zou ik ios nooit verlaten :)
Als je wilt dat mensen tevreden zijn, dan verkoop je geen 850 euro telefoons met maar 16gb opslag (iphone 6s plus), of ga je niet (met enigszins geldige reden) zonder iets te zeggen telefoons vertragen omdat de accu versleten is. Dat is allemaal niet erg klantgericht.
Dat is het dus wel. Die telefoons vielen uit als de cpu meer power vroeg dan de accu kon leveren. Door de piekprestatie van de cpu wat lager te zetten werd voorkomen dat het toestel uitviel. Als de keus is tussen een toestel wat trager is of een toestel dat uitvalt, dan heb ik als klant veel liever dat eerste. En dat ze er niks over gezegd hebben was misschien niet netjes, maar normale mensen interesseert het toch niet wat er in een update zit.

Uiteraard was het echte probleem dat de accu te zwak was voor de eisen van het toestel, en dat hebben ze netjes opgelost door voor 29 euro een accuvervanging aan te bieden. Binnen garantie was het gratis. Ik vraag me wel af of die vervangende accu's beter zijn, of dat het probleem na 2 jaar weer terugkomt.

Al met al is Apple de enige fabrikant die het ook mogelijk maakt om een toestel 5 jaar (of langer) te gebruiken. Probeer bij een gangbaar Android-toestel na 2 jaar nog maar eens een beveiligingsupdate te krijgen, dat valt vies tegen...

Enige probleem met Apple is de veel te hoge prijs. Tim kan wel beweren dat tevreden klanten weer een een iPhone kopen, maar als ze horen dat die 1159 euro kosten, dan zijn ze niet meer zo tevreden vrees ik.
Uiteraard was het echte probleem dat de accu te zwak was voor de eisen van het toestel, en dat hebben ze netjes opgelost door voor 29 euro een accuvervanging aan te bieden.
Netjes opgelost? Hoe dan? De klant e29 + veel tijd, laten betalen om een designfout van Apple recht te trekken? En zelfs dat niet, want de onderbemeten accu is vervangen door een andre onderbemeten accu. De ruimte voor de accu is immer niet toegenomen.
De capaciteit kan wel toegenomen zijn als de orginele accu B of zelfs C-kwaliteit was en vervangen is door iets van betere kwaliteit.
Ja netjes opgelost, want t gros van de toestellen had helemaal geen problemen, maar van een mug werd een olifant gemaakt... Het probleem ontstond pas als er een slechte batterij tussen zat... Net zoals bendgate, sloeg ook nergens op.
Mensen gingen op een gegeven moment denken dat hun telefoon te traag werd na een twee of drie jaar. Deze mensen wisten niet dat de prestaties van hun telefoon terug werden geschroefd (en afgaand op benchmarks wel tot 40/50%) omdat dit niet door Apple werd verteld. Deze mensen kochten dus een nieuwe iPhone in plaats van dat de de batterij lieten vervangen voor 50 euro.

Een normaal weldenkend mens zou kunnen denken dat dit Apppe wel erg goed zou uitkomen. Of het dan nog zo netjes en klantgericht is?
De iPhone met het minst opslag die Apple momenteel nog verkoopt is de iPhone7 en die kost 529€ voor 32GB. In combinatie met een 50GB iCloud abonnement van 99cts/maand geeft dat een schier oneindige opslag voor zowat alles behalve 4K filmen.
Onderschat niet hoeveel efficiënter een iPhone omgaat met ruimte: een wereld van verschil! Op mijn iPhone 7 (128GB) heb ik maar 22.6GB in gebruik ondanks bijna 7000 foto’s en meer dan 100 apps.
Je voorbeeld blijkt dus erg slecht gekozen en gebaseerd op oude informatie en gebrek aan kennis.

Ik weet ook niet of “zelf repareerbare telefoons” veel tevreden klanten oplevert: de meeste klanten zullen dat niet willen, en zij die het wel zouden willen zijn een nachtmerrie voor de support: als ze het zelf verknoeien krijg je gegarandeerd wel een ontevreden klant.

Verder hoort een bedrijf ook nu en dan te durven zijn klanten uit te dagen: de 3.5mm is gedoemd. Sommige fabrikanten durven daarbij het voortouw nemen (wat hen de gelegenheid geeft om geavanceerde en succesvolle alternatieven te ontwikkelen), anderen proberen het verleden vast te houden. Ieder zijn publiek.

[Reactie gewijzigd door quantumleapje op 9 januari 2019 18:50]

Toch is ook dat subjectief. Alleen al aan foto’s en video’s heb ik 56GB ruimte nodig, dat red je met een 64GB model niet eens. :P En ik wil het absoluut niet in iCloud hebben, no way. iCloud is een van de veiligere cloud diensten, maar dan nog moet ik het gewoon niet; ook niet voor backups...
Ik zeg ook niet dat bvb 32GB voor iedereen voldoet. Maar ik dacht bvb voor mezelf dat 128GB wel handig/nodig was. En ik stel vast dat ik mijn eigen behoeften fel overschat heb, mede omdat ik iCloud wel gebruik (erg handig in combinatie met Macbook bvb).

[Reactie gewijzigd door quantumleapje op 9 januari 2019 19:26]

Aye, het verschilt per persoon :)
Ik gebruik iCloud ook overigens, inderdaad handig voor bepaalde zaken (vooral continuity is hemels), maar foto’s (op een gedeeld album met kattenshit na :+) en complete device backups wil ik er ondanks m’n strenge beveiligingsbeleid simpelweg niet op hebben staan. En niet eens omdat het echt gevoelig materiaal is, ik vind het gewoon niet zo prettig dat een derde partij m’n data beheert.
Mss schiet je uw punt voorbij? Hij zegt leterlijk dat hij meer waarde hecht aan een tevreden gebruiker dan aan kortetermijn sales omdat ze dan terug een iphone kopen. Dus: Aandeelhouders tevreden stellen, verkoop genereren op de long run.

Dus uw betoog dat hij onzin uitkraamt en hij eigenlijk enkel meer wil verkopen slaat echt nergens op.

Dan heb je nog die headphone jack...die aansluiting verdwijnt niet plots op uw telelfoon, je kiest ervoor om voor die specs uw geld te geven. Je weet dat tevoren.

Net zoals de prijs. Als je geen zin hebt om €800+ neer te tellen voor een Iphone dan ja... doe je het niet, alternatieven en prijsbrekers genoeg die in de hoogte geprezen worden.

Ik ben wel te vreden over mijn iphone7, zonder jack. Refurbished gekocht aan een goede prijs omdat ik liever bij het Apple eco-systeem blijf, icloud werk goed en copy/paste tussen telefoon en macbook gaat vlot, jaren lang nieuwste ios en ik kan telefoons opnemen met mijn mac. Ideaal.

Ik veel waarde aan look&feel en updates. Ios, is mooi en dat is ook ‘iets’ waard. Bij Android telefoons is het kopen en hopen of ze de volgende grote update van Google nog gaan doorvoeren, al dan niet met een lelijke theme.

Ik ben ook verknocht aan Quadlock hoesjes en die zijn tot nader onderzoek enkel beschikbaar op premium smartphones.

Wat mij betreft zijn iphones net makkelijk repareerbaar, tientallen reparatiecenters op 10km afstand en 1 officiele in de stad. Én ik heb ook de full ifixit repair kit, net mijn oude 6s een nieuw scherm + batterij vervangen.

Aan de Iphone 7 waagde ik me (voor collage/werknemer) niet, voor €120 kon ik hem vlakbij laten repareren met een origineel scherm. Bij de Apple store was ik hem een week kwijt, dus er is nog ruimte voor verbetering.

Ieder zijn beweegreden maar als ze mij tevreden willen houden ( in hun eco-systeem) wil ik een concertible Macbook die de brug kan vormen tussen de Ipad en macbook. Want heb vandaag voor een werknemer een Thinkpad X1 yoga met pennetje gekocht (€1887) omdat de Ipad niet laptopwaardig is en Apple geen alternatief heeft.

Voor mij, als prosumer en consument hoop ik vooral op betere on site garantiepakketen, leasing opties en usb-c!

[Reactie gewijzigd door Coolstart op 9 januari 2019 21:27]

Als ik je argumenten hoor lijkt het me vooral dat je zelf maar wat marketing praat ligt na te praten want al je argumenten zijn doordrongen van onwaarheden die een mantra blijken te zijn bij Applehaters

1 De iPhone 6s wordt niet meer verkocht door Apple;

2 Apple heeft een setting aangeboden voor de batterij

3 Ik heb nog nooit een comment gezien dat men de jack mist op hun iPhone en dat komt omdat mensen weten dat er geen jack op zit. Je leest vooral comments van mensen die uitleggen waarom ze geen iPhone zullen kopen omdat er geen jack op zit. Daar zit hem het verschil. Wat ik vooral lees zijn positieve comments over AirPods. Er zal altijd wel iemand zijn geweest die niet op voorhand besefte dat er geen jack op zat maar die zal je op Tweeakers niet terug vinden.
Nu heb jij niet zoveel op met Apple, maar hij heeft natuurlijk wel gelijk dat als men tevreden is met de iPhone er iets langer mee doet de kans groot is dat men weer een iPhone koopt.

Zo iemand ben ik, ik doe jaren met een iPhone en heb van de week een nieuwe gehaald.
Ik peins er ook niet over om over te stappen op een Android toestel.
Dat heeft meerdere redenen, Google staat me niet aan en het update beleid ook niet.

Zoals ik zullen er wel meer zijn. Je betaald misschien een beetje meer, ik zeg een beetje want de rest is niet veel goedkoper, maar je bent dan ook verzekerd van een kwaloteitsproduct met jarenlange software ondersteuning.

Apple heeft tov de concurrentie het voordeel dat ze alles inhouse ontwikkelen en zolang ze de klant tevreden houden, dan is de kans groot dat deze in het eco systeem van Apple wil blijven.

Er is dan ook niets mis mee.

De groei is er uit en de fabrikanten worden zo afhankelijk van de vervangingsvraag. Daar lijkt Cook op te zinspelen. Ze zagen dit natuurlijk al jaren aankomen.

[Reactie gewijzigd door 438477 op 9 januari 2019 18:16]

En groot gelijk heb je. Iphones hebben op bepaalde punten ook echt wel een streepje voor op de concurrentie. Het is echter complete PR bullshit van Tim Cook dit verhaal, zeggen dat het belangrijkste is dat de klanten tevreden zijn. Als dat zijn voornaamste streven was, dan waren er andere beslissingen gemaakt, en was er bijvoorbeeld geen tijd en geld gestoken in het ontwikkelen van een eigen schroefkop om mensen die in hun iphone willen dat te bemoeilijken.
Tuurlijk is dat pr en het is daarnaast ook iets dat ze al jaren roepen.
De tevredenheid die iemand heeft mbt een Apple product bestaat natuurlijk uit veel meer (en waarschijnlijk belangrijker zaken) dan de vraag of je een iPhone kunt los schroeven met een standaard torx of dat men een speciale schroevendraaier nodig heeft.

Je neemt jezelf als uitgangspunt van de gedachte ne dan ga je vervolgens opsommen wat er dan anders had moeten zijn om jou tevreden te houden, terwijl dat argument voor waarschijnlijk het merendeel van de iPhone gebruikers niet valide is omdat ze toch niet zelf hun iPhone gaan open schroeven.

Waarschijnlijk zijn ze tevreden om heel veel andere zaken dan de vraag welke schroefjes hun iPhone bij elkaar houdt.
Hoeveel ontevreden klanten denk je dat je krijgt door andere schroefkoppen? Dat is alleen maar een issue voor tweakers. Apple (en ook alle andere fabrikanten) zien het onder aan de streep niet terug als die klanten niet terug komen.
Maar dan lijk je het te hebben over iedereen tevreden houden, inclusief niche groepen. Dat is absoluut onmogelijk. :P Er zijn altijd wensen, ik moet sowieso de perfecte telefoon nog tegenkomen voor mijn (soms nogal specifieke) wensen - ook bij Apple. :P
Apple sluit op ‘t moment het beste aan bij mijn wensen, maar dat kan over 2 jaar wel weer compleet anders zijn.

De prijzen vind ik nu nog acceptabel, mede omdat ze lang mee gaan, na 5 jaar nog restwaarde hebben én nog steeds updates krijgen (zie 5S, stel die krijgt geen iOS 13 dan heeft ie bijna 6 jaar alle updates gehad. Zo wel? Dan zelfs 7 jaar!). Het probleem is dat allemaal usecase specifiek is. Heb je perse elk jaar een nieuwe nodig (of wil je dat graag ala gadget freak), dan wordt het een dure aangelegenheid ja. (Alhoewel, de restwaarde van iPhone ligt over ‘t algemeen een stuk hoger dan anderen; vanuit dat oogpunt zal het denk ik niet bijster veel schelen...)

Wil je echter 5 jaar met je toestel doen en vind je updates belangrijk, dan is een iPhone imho juist bijzonder kosten-effectief. Het scheelt hoe dan ook niet veel met anderen, en als bonus heb je dan dus al die tijd updates en een goede privacy bescherming - wat naar mijn idee ook wat waard is. En dat komt weer neer op smaak. (Ik bedoel, je hebt ook mensen die nog steeds 10 jaar doen met whatever Nokia’tje (of soortgelijk) destijds te koop was, als ie maar kan bellen zijn ze blij. :P Tegenwoordig “als ie maar kan bellen en WhatsApp’en”.)

De hele prijsdiscussie is altijd erg lastig en zeer subjectief, want afhankelijk van usecase en smaak. Al zal ik er wel bij vermelden dat ik de X pas gekocht heb toen ik er zo’n €300 korting op kon krijgen omdat ik €1349 (ik hoard data (mede uit luiheid soms), dus 256 model) net iets te verl vond (Al was de 8 een prima alternatief voor €869 ofzo geloof ik. De Xr ben ik minder van gecharmeerd als Xs alternatief ivm de afmetingen (smaak)); en dat is meteen een toestel waarvan ik inderdaad denk er veel langer mee te kunnen doen dan anderen; inclusief voorgaande iPhone-modellen. Die €1150 ofzo voor ‘t 64GB model vond ik wel een prima prijs, maar dan moet ik eerst flink huishouden in m’n opslag... :P

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 9 januari 2019 19:02]

Altijd privacy als argument aanhalen en vervolgens zit iedereen op zijn iphone of facebook, instagram, whatsapp, maps etc. al zijn data te delen.
Anoniem: 310408
@Ruw ER9 januari 2019 19:21
Als dat zijn voornaamste streven was, dan waren er andere beslissingen gemaakt, en was er bijvoorbeeld geen tijd en geld gestoken in het ontwikkelen van een eigen schroefkop om mensen die in hun iphone willen dat te bemoeilijken.
Wacht, jij denkt WERKELIJK dat ik me als iPhone gebruiker bezig hou met welke schroefjes erin zitten? Maak je nu een grap of ben je een werkelijk zeer hardcore tweaker die de weg kwijt is?
Niet om geslachtsverkeer met mieren te bestuiven, maar het update beleid is best prima afhankelijk van welk model telefoon je koopt.

Als je bijv. een Android One device koopt zit dat wel snor, ik doe niet zo veel op mijn telefoon, dus ik heb een apparaat van 160 euro, welke nu al weer op android 9.0 zit (laatste versie).

Maar inderdaad, je moet je dan weer wel gaan verdiepen in de verschillende modellen en met google willen leven.

Apple maakt mooie hardware, maar ik zou persoonlijk zelf wel een paar keer nadenken voor ik er iets koop vanwege de prijs. (Ik heb zelf een paar iPhones gehad en nu ook weer zo'n macbook pro met mooie touchstrip maar prijs kwaliteit valt mij best wel tegen :-)).
Android one is een platform voor 'emerging markets' en geeft enkel een garantie voor 3 jaar updates. Dit kunt je niet echt vergelijken met Apple die voor de high-end markt gaat met veelal wel 5 jaar updates.

Vergelijk dat met gewoon Android.
Uhm, nee.

Android One heeft niets met 'emerging markets' te maken. Het is gewoon firmware waar je als fabrikant minder aandacht aan hoeft te besteden dan een volledig eigen skin. Nokia bijvoorbeeld levert alleen nog maar Android One telefoons. Daar zitten budget modellen bij, maar ook de Nokia 8.1 en de aanstaande Nokia 9, waarvan de prijs op een kleine $ 600,- geschat wordt (en doorgaans liggen europrijzen net iets boven dollarprijzen).

De Nokia 9 valt voor mij toch wel in de high-end markt. Zelf heb ik de midranger Nokia 7.1. Ook voorzien van Android One en dus van updates tot eind 2021, waarna er ongetwijfeld al een levendige custom ROM gemeenschap is dankzij het open source karakter en de gebruikte componenten. Ik verwacht daarom ook tot 2023 met dit toestel te kunnen doen, net zoals ik pas een paar maanden terug mijn Nexus 5 (2013) heb vervangen. Welke nu trouwens dienst doet als veredelde gameboy voor mijn zoontje.

Kortom: ja, het is anders dan Apple. Maar niet per se slechter. Wel veel goedkoper.
Nu ja, Android One is wel -begonnen- als project voor "emerging markets", met name voor India, Indonesië, etc. :)

Dat het mooi opgepikt is door anderen omdat het gewoon verder een prima initiatief is, hoopte ik toen eigenlijk zelf ook op.
Ik snapte al niet helemaal dat het voor "emerging markets" was.
Garantie is natuurlijk niet perse hetzelfde als, apple geeft 5 jaar updates.

Wie zegt dat mijn telefoon dat ook niet krijgt? (Zou me niet verbazen als dat niet zo is uiteraard, maar dat past prima in onze wegwerpcultuur, ik heb immidels toch maar 160 euro neergelegd, als ik dat 3 jaar volhoud kost 't me 53.33 per jaar!).

Echter 3 jaar garantie is goed, maar betekent niet perse dat het dan ook ineens patsboem ophoud. Ik kan nergens vinden dat apple die garantie geeft (wel dat ze het doen uiteraard wat ik heel netjes vind).

Ik vind het raar dat je geheel android over een kam moet scheren, het zijn tenslotte honderden modellen (natte vinger schatting), Tegenover een Stuk of 5 van apple., Dan ga je toch niet beweren dat 't allemaal hetzelfde is,. Vaak word het update beleid vergeleken met een telefoon van nog niet de helft van 't bedrag.

Samsung is natuurlijk marktaandeelwinnaar van Android, en ze zijn vaak laat met nieuwe updates (geloof ik)?, dat betekent echter niet dat ze security patches enzo ook laat doorvoeren, nieuwste versie van android heeft meestal toch alleen features die al op zo'n zwaar gemodificeerd model zitten, dus de meerwaarde van de laatste versie is dan ook niet perse belangrijk. De onofficiele patches van een fabrikant als Samsung kan ook gewoon features uitrollen ik heb daar nog nooit iemand naar zien kijken!
Android One is zo gestart als een platform voor emerging markets, maar dat is ondertussen vervangen door Android GO, Android One is er ondertussen ook al voor midrange tot high end
Als je 3 jaar "prima" vind dan ben je toch echt wel gehersenspoeld. De hardware levensduur is 2 a 3 keer langer. Sommige smartphones krijgen inmiddels na een 2e leven (doorgeven aan familie) soms al een 3e leven. Bij 3 jaar support houd dat bij het 1e leven al op.

Het is ook niet duurzaam. Hardware dient ondersteund te worden zolang de redelijke levensduur van de hardware. Miljarden mobieltjes jaren te vroeg bricken is een ecologische ramp.
Een ecologische ramp? Overdrijven is ook een vak, één containerschip (met Appeltjes voor mij part) van China naar de VS geeft meer stookolie ellende. Planned obsolescence in het algemeen is zeker een groot probleem in de westerse economie, dat is dan weer wel waar.
Wees eerlijk, hoeveel mensen laten hun dure apple telefoon niet af en toe kapotflikkeren en vervangen die dan weer voor 'n nieuw (Verzekering).

Mijn telefoon gaat geheid langer mee, en zoals ik al elders aangegeven heb, 3 jaar update garantie betekent niet dat het daarna ophoud. En vaak is hardware gewoon na 1-3 jaar aan vervanging toe in de huidige wereld, zelfs veel mensen kopen compleet nieuwe PC's.

Ik ben overigens met je eens dat we een wegewerpcultuur hebben en dat dit een slecht iets is. Echter heb ik alleen nog maar telefoons weggegooid omdat ze kapot waren gegaan, anders liggen ze nog als backup in mijn la (dat is er 1, de eerste MOTO G), ik doe niet zo veel met mijn telefoon, als die over 4 jaar nog werkt is de kans groot dat die nog in mijn zak zit.
"Wees eerlijk, hoeveel mensen laten hun dure apple telefoon niet af en toe kapotflikkeren en vervangen die dan weer voor 'n nieuw (Verzekering)."

Ik hoop niet al te veel, want dan ben je echt een diep triest persoon die iedereen naait. Ze bestaan ongetwijfeld.

"En vaak is hardware gewoon na 1-3 jaar aan vervanging toe in de huidige wereld"

1-3 jaar is nogal een ruime marge. Zeker gaan veel mensen ruw om met spullen, maar er zijn ook voorzichtige mensen, zoals ik. Zo heb ik nog een iPhone5 in nagenoeg perfecte staat, inmiddels in zijn derde leven (nu alleen als test device). Dus de hardware is prima, het is meer hoe mensen er mee omgaan.
Ik bedoel overigens niet perse express laten vallen. Maar het zijn redelijk fragiele apparaten wat dat betreft. Mijn telefoon is ook 'n keer uit m'n jaszak gevlogen toen ik 30kmph fietste, gelukkig zo'n goedkope screenprotector er op gehad, want die lag aan de gruzelementen :-).

Oh 1-3 is inderaad 'n ruime marge, ik bedoelde meer na 3 jaar, veel gaan ze vervangen na 2 jaar, dus 3 leek me schappelijk,

Bij de telefoon is de hardware best ok, naar mijn mening nog steeds wel overpriced want die echte apple experience heb ik nooit gehad, ik ergerde me vooral aan hangende schermen en weinig UX feedback wanneer het device traag was (ik had destijds 'n nieuwe 6 en 'n nieuwe 7 als ik me niet vergis).
Nu heb jij niet zoveel op met Apple, maar hij heeft natuurlijk wel gelijk dat als men tevreden is met de iPhone er iets langer mee doet de kans groot is dat men weer een iPhone koopt.
Dat zijn niet onderbouwde stellingen van Cok.
Teruglopen van de verkopen kan ook zijn omdat huisdieg apple gebruikers ontevreden zijn over de prijs, kwaliteit en inovatie van de nieuwe toestellen.
De tevreden gebruikers kunnen ook Android gebruikers geworden zijn
Ik heb dit jaar voor het eerst langer dan 2 jaar met mijn iPhone gedaan. Nieuwe accu en door. Dat heeft een aantal reden, mix van financiële situatie, prioriteiten en het feit dat ik nog tevreden ben met mijn toestel. Was ik ontevreden geweest dan had ik afgelopen september een ander merk toestel gekocht. Nu doe ik nog een jaar met mijn 7 en kijk wat er eind van dit jaar een goeie optie is. Maar 99% kans dat dit een iPhone is; hoogstens de vraag welk type. En misschien koop ik dan een XS.
De retentie onder iPhone gebruikers is hoog, alleen velen hebben besloten dat hun toestel nog wel prima is. En dat is het ook. Het verschil tussen een 4s en een 6 is nu eenmaal groter dan tussen een 7 en een XR.

[Reactie gewijzigd door page404 op 10 januari 2019 11:26]

"Nu heb jij niet zoveel op met Apple, maar hij heeft natuurlijk wel gelijk dat als men tevreden is met de iPhone er iets langer mee doet de kans groot is dat men weer een iPhone koopt."
Altijd al een iPhone gehad maar ik ga echt geen 850 Euro voor een iPhone neerleggen, dan koop ik nog liever een Android toestel.

"Zoals ik zullen er wel meer zijn. Je betaald misschien een beetje meer, ik zeg een beetje want de rest is niet veel goedkoper, maar je bent dan ook verzekerd van een kwaloteitsproduct met jarenlange software ondersteuning."
Dat verschil is tegenwoordig zo minimaal dat Apple weer veel meer zijn best mag doen om het verschil uit te maken en niet alleen maar de focus legt op iOS.
Onder Cook zijn die praktijken juist een heel stuk minder geworden.
En achteruit gegaan? Nog nooit zo tevreden geweest als met m'n X.
Dat was alleen bij piekbelasting wat afvlakken, de media heeft meer opgeblazen dan wat er eigenlijk aan de hand was, zoals zo vaak. Apple genereert namelijk veel publiciteit.M'n vrouw heeft diverse Android's gehad, maar die vielen dan gewoon uit. Welke gebruikerservaring denk je nu echt dat beter is! En jailbreaken? Kom op dat is wat spielerei. One plus zal vast goed zijn, Samsung ook super. Maar dat Android, never nooit niet
Geen SE2 uitbrengen omdat deze minder oplevert. Ook al is er een enorme groep die een kleinere iPhone wil, maar wel met alle toeters en bellen.
Er zijn hele bedrijven die bestaansrecht hebben omdat er nu eenmaal iphones kapot gaan. Kijk naar ifixit, of naar de nederlandse website fixjeiphone. Er zouden meer mensen tevreden zijn als iphones makkelijker te repareren waren, ipv dat apple geld besteed aan het zelf ontwikkelen van een schroefje om het repareren te bemoeilijken. Dat druist 100% in tegen wat Tim Cook hier verteld, namelijk, we willen zo veel mogelijk mensen zo tevreden mogelijk hebben met hun iphone.
Apple wilt natuurlijk geen slechte reviews online doordat iedereen maar iphones gaat "repareren". Door zelf het wt lastiger te maken kun je wellicht de kwaliteit van de reparaties wat hoger houden.
Wel op elke Apple summit, slides tonen met hoe geweldig de iPhone wel niet verkoopt en vervolgens zeggen dat het je niet uitmaakt... Ik weet niet of de aandeelhouders het hier mee eens zullen zijn. Mensen vinden het over het algemeen ook niet fijn om te horen dat ze iets niet zouden snappen (het Apple gedachtegoed zoals Cook aangeeft)... Of de zet van Cook werkt enorm goed, of hij zet kwaad bloed bij de verkeerde mensen die zijn positie ter sprake kunnen brengen.

[Reactie gewijzigd door Laurens-R op 9 januari 2019 17:44]

Aandeelhouders kijken naar potentieel, naar wat een aandeel waard zal zijn, aandeelhouders kijken dus naar de toekomst. Zeggen dat je minder verkoopt en dat het je niet uitmaakt is het tegenovergestelde wat de aandeelhouders willen horen. Dat wilt namelijk zeggen dat er geen potentieel meer in zit voor meerwaarde.

Maar de aandeelhouders hebben dit al laten weten, oktober stonden ze nog op 224$, op moment van schrijven doen ze 153$. Dat Apple nu laat weten dat het ze niet uitmaakt gaat niet veel meer doen bij de aandeelhouders, het zou zelfs een omgekeerd effect kunnen hebben. De aandeelhouders wisten al dat de verkoop ingezakt was en dus de potentieele meerwaarde van het aandeel weg was, vandaar de correctie van het aandeel. Dat Apple dit nu erkent zonder te doen alsof hun neus bloed is juist positief voor de aandeelhouders.
Hou er wel rekening mee dat dit rond 2011 de aandelen $50 waren. Sindsdien is de prijs alleen maar omhoog gegaan. Er komt natuurlijk een punt dat dit weer naar benenden komt.

iOs 12 is nog te installeren op devices uit 2013. Vind ik persoonlijk erg netjes. Ook zitten we nu volgens mij op een punt dat je steeds minder het verschil merkt in snelheid.
Je kan dus langer gebruik maken van je toestel wat ervoor zorgt dat je niet meer elk jaar een nieuwe hoeft te kopen.
Mijn ma is bijvoorbeeld erg tevreden met haar iPhone 5s. Hij doet nog steeds wat hij moet doen. En ze ziet nog niet de noodzaak om een nieuwe te kopen.
Als tweaker is dat voor mij anders maar in principe is een iPhone 7 nog prima voor een aantal jaar.
Aantallen laten zien die je verkocht hebt kan je ook gewoon doen als je trots op de prestatie bent. Het zijn ook gewoon mensen he. Als jij iets maakt wat 10 miljoen keer verkoopt ben je toch ook trots lijkt me, ongeacht hoeveel er uiteindelijk mee verdiend is.
Hopelijk zijn de aandeelhouders ook tevreden.
Gezien de enorme cashbuffer van Apple is dit minder relevant voor hun dan voor sommige andere bedrijven.
Van alle beursgenoteerde bedrijven is Apple het bedrijf dat zich daar het minste van lijkt aan te trekken. Qua beurswaarde zouden ze met wat andere productkeuzes veel meer waard kunnen zijn of worden. En toch doen ze dat niet omdat ze hun beleid op andere gronden baseren.
Een schoolvoorbeeld van opportunisme dat het nu ineens niet meer gaat over de aantallen. Letterlijk ALLE presentaties van nieuwe iPhones werd het breed uitgemeten. Dan dacht je: kom op met de hardware.
De beker kon nog wel eens niet leeg zijn voor Apple. Ze hebben zich lelijk in de voet geschoten met de laatste prijzen >1000
Ze hebben zich lelijk in de voet geschoten met de laatste prijzen >1000
Dit is maar een deel van het verhaal.

Ja, die prijs is erg hoog, maar dat hoeft nog geen reden te zijn om het niet te kopen.
Dat wordt veroorzaakt door de smartphonemarkt die verzadigd raakt, waarbij telefoons al jaren "snel genoeg" zijn en fabrikanten zich nu op andere vlakken moeten onderscheiden. Dit gaat meer en meer richting de kleine dingen, waardoor oudere modellen des te interessanter worden.
Anoniem: 310408
@Klaus F.9 januari 2019 19:42
Je weet dat de duurste het beste verkopen he?
Veel mensen vinden bijvoorbeeld hoeveel iPhones we in een periode van negentig dagen verkopen het belangrijkste meetpunt. Dat staat op mijn prioriteitenlijst heel laag."
Cook claimt bovendien dat de verkopen van zowel de Apple Watch als AirPods vier tot zes keer hoger liggen dan de iPod in dezelfde periode na de eerste release.
Dat klinkt al slechte cijfers goed praten. Meneer Cook weet donders goed dat die aandeelhouders het niet boeit wat zijn prioriteiten lijst is. Valt ook terug te zien in de koers van Apple, dat die aandeelhouders hele andere ideeën hebben over Cook zijn prioriteiten.

Sowieso zeg je nu dat verkopen je niet boeien, maar je moet wel even doen als of de Watch en AirPods een gigantisch verkoop succes zijn. Als het positief lijkt is het wel belangrijk?

[Reactie gewijzigd door LOTG op 9 januari 2019 17:53]

De Watch en nog meer de AirPods zijn dan ook wel een gigantisch verkoopsucces. Daar valt weinig op af te dingen lijkt me. Dat die dingen niet het opbrengstpotentieel van de iPhone hebben, is dan ook weer evident.
Kuch... leugenaar Kuch...

Iedere ceo of sales persoon wil dat mensen MEER kopen hier gelooft helemaal niemand ook maar een snars van.

Een kat in het nauw maakt rare sprongen. De realiteit begint eindelijk tevoorschijn te komen mensen zijn niet langer gek en rechten worden eindelijk een feit na 8 jaar lang bedonderd te zijn.
Apple moet zich aanpassen de koersen zullen kelderenen naar een realistische waarde zakken en de prijzen van apple producten zullen niet langer een premium kunnen volhouden over de gehele linie want e zijn tig budget phones voor een 5de van de prijs die exact hetzelfde kunnen en soms zelf meer.

Samsung is next.

-knip-

[Reactie gewijzigd door Bor op 10 januari 2019 10:53]

Meer kopen hoeft niet persé, maar uitgeven wel graag. Met de prijzen van de topmodellen is meer uitgeven aan een iPhone geen enkel probleem. Als die dan een jaartje langer mee moet gaan om de totale kosten een beetje binnen de perken te houden is dat OK.
Als je naast je iPhone ook nog een iWatch koopt is Tim Coock dik tevreden. Hij heeft je weer heel wat centen uit jouw zak geklopt ten gunste van zijn bedrijfje.
Anoniem: 474132
9 januari 2019 18:53
Herken dit verhaal van Cook wel. Zit sinds 2001 in Apple spulletjes, begonnen toen OS X zijn intreden deed, eindelijk een unix met een gebruiksvriendelijke schil. Was ook de eerste op de flat met wifi op mn iBook G3 600 Mhz icm de Airport Graphite first generaration (totaalprijs was iets van 6000 gulden als ik het me goed herinner).

Sedert vele jaren ook iPhone gebruiker (2007, in totaal 3 iPhones, een iPhone 3g, een iPhone 5s (2013) en sinds vorig jaar de iPhone Xs (=toptoestel).

Dus ja, ik koop lang niet elk jaar nieuwe Apple spulletjes maar zal het merk trouw blijven omdat de gebruikservaring zoveel beter is dan Android/Windows.
Dus ja, ik koop lang niet elk jaar nieuwe Apple spulletjes maar zal het merk trouw blijven omdat de gebruikservaring zoveel beter is dan Android/Windows.
Hoe weet jij dit als je ze nooit gebruikt? Van een paar keer swipen op een Android toestel of een Windows laptop in de supermarkt?

[Reactie gewijzigd door elaurensh op 10 januari 2019 01:33]

Ken windows via mijn werk, gebruik al jaren, enigszins tegen mijn zin, windows op laptops. Daarnaast ook een, zij het niet veel in gebruik zijnde, Game PC thuis. Ken windows vanaf 3.1 t/m het huidige Windows 10. Android ken ik van de vele tweakers reviews en sommige collega’s gebruiken het.
Ik zit aan mijn derde Macbook, nu een Pro van mid-2015 en die is nog prima!
iPhone heb ik op dit moment niet maar wel weer een iPad en zou geen ander tablet OS willen hebben. Mijn eerste generatie air voldoet nog goed voor wat ik ermee doe. Ik denk eraan om een nieuwe te kopen als ze hun pro vormgeving doorzetten naar de gewone iPad. Dan kan mijn air naar mijn moeder of zo.

Windows 10 vind ik ook een zeer goed OS en gebruik dat ook veelvuldig. Linux heb ik ook geregeld voor me en afhankelijk van "merk" is dat ook leuk. Ieder OS heeft zijn plus en minpunten en je gebruikt het voor wat je wilt doen.
Maar ik heb Apple nog altijd hoog staan. Ik zou bijvoorbeeld ook geen andere windows laptop kopen als een Thinkpad of Zbook omdat die gewoon stevig zijn.
Kwa telefoons komt er ook zo snel mogelijk weer een iPhone.
Op het moment dat Apple zou skimpen op de onderdelen c.q kwaliteit en iphones steeds vaker uit gaan vallen dan is het snel gedaan met dat ecosysteem. Ik kies bewust voor iphone omdat het hoogwaardige toestellen zijn met behorende software. Vroeger bleef men ook getrouw aan een dezelfde merk omdat het vaak voordeel ten opzichte gaf van de rest. Hopelijk blijft dat ook gewoon zo en kunnen we jaren nog van apple blijven genieten.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee