Tim Cook: lagere omzet uit iPhones komt mede door hoge prijs

De lagere omzet uit iPhones bij Apple komt onder meer door de hogere prijs van de nieuwe modellen, vooral in landen buiten de Verenigde Staten. Dat zegt directeur Tim Cook in toelichting op de kwartaalcijfers die dinsdagavond naar buiten kwamen.

Apple maakt niet langer bekend hoeveel iPhones het bedrijf geleverd heeft, maar de omzet uit iPhones zakte met 15 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar ervoor, bleek dinsdagavond. In een toelichting op de kwartaalcijfers zei directeur Tim Cook dat het mede komt door de positie van de dollar. De prijs in de VS is ongeveer gelijk, vindt Cook. "Maar de wisselkoers maakte het verschil", hield Cook analisten voor.

Daarom heeft Apple in januari in landen waar de prijs door de wisselkoers veel hoger was geworden de prijs verlaagd. Dat gebeurde onder meer in China en Japan. Behalve de prijs ligt het volgens Cook ook aan dat steeds minder providers toestellen aanbieden met korting in combinatie met een abonnement. Ook het goedkoper vervangen van de accu zou voor 'miljoenen gebruikers' de reden zijn geweest om geen nieuwe iPhone te kopen. Apple zei verder dat van de nieuwe modellen de iPhone XR het populairst is, gevolgd door de XS Max. De XS is de minst populaire van het nieuwe trio. Het bedrijf gaf daar geen verklaring voor.

Cook wilde niet ingaan op vragen over een mogelijke komende videostreamingdienst van Apple. "We hebben een overeenkomst van meerdere jaren gesloten met Oprah Winfrey. Deze keer ben ik niet bereid om daar verder over te praten. We hebben goede mensen aangenomen en ik heb superveel vertrouwen in hen. Ze werken heel hard en we kunnen daar later meer over vertellen." Wel wilde Cook kwijt hoe hij de toekomst van de tv-markt ziet. Volgens hem gaan veel mensen hun tv-dienst opzeggen en in plaats daarvan diverse streamingdiensten afnemen bij diverse aanbieders.

iPhone XS en XS Max

Door Arnoud Wokke

Redacteur

30-01-2019 • 17:25

178 Linkedin

Reacties (178)

178
157
86
6
0
20
Wijzig sortering
Tja.. wat moet je hier op zeggen? :P lijkt me best logisch
Als je de cijfers dus goed lees is dat ondanks een hogere prijs de omzet dus 15% minder is.
Dat betekend dus feitelijk dat in hoeveelheden de daling hoger is dan 15%, misschien eerder 20%.

Je kan een prijs ook maar tot een bepaald niveau verhogen en lijkt er op dat apple haar hand heeft overspeeld.
Probleem voor apple is dat ze zonder gezichtsverlies de prijs nu niet ineens met 15 of 20% structureel kunnen verlagen.
20% minder? Eerder 40% minder. De XS en XS Max zijn geïntroduceerd voor dit kwartaal voor respectievelijk 1000 en 1100 dollar. De 8 en 8 Plus het jaar ervoor waren geïntroduceerd op 700 en 800 dollar.

Voor het gemak maak ik er respectievelijk gemiddeld 1050 en 750 van. Als de omzet 15% gedaald is, dan hebben ze 85% x 750 / 1050 = 60%, oftewel 40% minder iphones verkocht.
Alleen vergelijk je hier de verkeerde telefoons met elkaar.
Je vergeet namelijk de X het model van vorig jaar en de XR
Hierbij de instap prijzen van zowel de oude als de nieuwe modellen:
8 699,- = XR 859,-
8 Plus 799,- = XS 1159,-
X 1159,- = XS Max 1259,-

Daarnaast is het heel leuk om even voor "het gemak" een gemiddelde te pakken voor een rekensommetje. Maar de verkoopaantallen verschillen natuurlijk enorm per model.
8 Plus 799,- = XS 1159,-
X 1159,- = XS Max 1259,-
Waarom vergelijk je de X met de XS Max en niet de XS? imo vergelijk jij ook de verkeerde telefoons met elkaar.
De XR zou je eerder moeten vergelijken met de 8 plus en de X met de XS.
De XS max staat boven alles wat Apple ooit heeft uitgebracht.

Zijn er trouwens echt mensen die volle pond betalen voor iPhones? Vorige maand heb ik een niewe XR voor € 644 gekocht icm cheap ass 1 jarig abo (€ 14,50 per maand). Je bent wel gek om een toestel los te kopen, met sim-only. Dat is vaak veel duurder dan een telefoon met abo (en dat abo is echt niet duurder dan een sim-only variant) en dan je telefoon ineens afbetalen.
Nou, dat is vaak een sigaar uit eigen doos. Ik ken geen enkele aanbieder waar je een telefoon echt goedkoper krijgt zonder dat er ook nog een bedrag bijkomt in je abonnement. Ik heb dit bij diverse aanbieder doorgerekend en als je de aanbetaling en de maandelijkse bedragen kom je altijd op hetzelfde bedrag uit als de losse telefoon. Het bedrag dat je in eerste instantie moet betalen is natuurlijk wel lager, maar om nu te beweren dat de telefoon goedkoper is klopt gewoon niet.

Los daarvan kiezen er genoeg mensen voor om een los toestel te kopen om te voorkomen dat ze een registratie krijgen bij BKR. Bij aanschaf van een telefoon op afbetaling boven de 250 euro wordt deze namelijk geregistreerd en dat willen veel mensen niet.
Ben ik niet met je eens.

Ik had een sim-only abo bij T-Mobile kunnen kopen voor € 14,50 per maand (1-jarig, 7gb data en onbeperkt bellen). Daarbij kon ik een losse iPhone XR kopen voor volgens mij € 792.

Toen ging ik kijken naar een combinatie telefoon + abonnement.
Bij de combinatie T-Mobile go (1-jarig, 7gb data en onbeperkt bellen a € 14,50 per maand) + iPhone XR kostte de telefoon ineens nog maar € 644. Uiteraard kun je dan zelf kiezen hoe je de telefoon betaalt. Per maand, ineens, of een gedeelte afbetalen, zodat je maandbedrag daarna lager is. Uiteraard betaal je altijd die € 644. Bij KPN was het verschil nog veel groter, dan kostte de iPhone XR in een dergelijke combi slechts € 540 ofzo. Het abonnement (zonder maandelijkse aflossing telefoon) wat daarbij hoorde was me veel te duur, dus na een jaar was T-Mobile voor mij goedkoper.

Maar het punt is, dat de iPhone XR in dit geval los + sim-only, gewoon € 150 duurder is dan de combinatie telefoon + abo. Zowel het sim-only abo als abo met telefoon is € 14,50. Hier zit dus geen aflossing in voor de telefoon.

[Reactie gewijzigd door Hulleman op 31 januari 2019 10:40]

Ben ik niet met je eens.

Ik had een sim-only abo bij T-Mobile kunnen kopen voor € 14,50 per maand (1-jarig, 7gb data en onbeperkt bellen). Daarbij kon ik een losse iPhone XR kopen voor volgens mij € 792.
Hoe dan?
T-Mobile iPhone XR 64GB met 1 jaar abo, meerdere T-mobile producten op dit adres, 7GB data/onbeperkt bellen komt gewoon op € 16,- per maand en een toestelprijs van € 792,-
(Duurder dan in de Pricewatch)

Misschien zie ik iets over het hoofd, maar hoe krijg ik dat toestel voor € 644,-?

@hieronder:dan kom ik nog steeds op € 738,-. Iets goedkoper dan in de pricewatch inderdaad, maar nog wel bijna € 100,- meer dan jij voorspiegelt.

Plus dat je dan maar net zo'n groot abonnement nodig hebt natuurlijk. Ik betaal voor 2GB data (en geen idee maar altijd genoeg belminuten) een tientje bij VodafoneZiggo. 12x € 6,- is toch ook weer € 70,- die ik dan meer zou betalen voor die telefoon.

[Reactie gewijzigd door Tjolk op 31 januari 2019 13:33]

Bij mijn laatste 3 abonnementen kwam ik steeds goedkoper uit (100-200 euro) met een 2 jarig abo met toestel.
Ik kan het verhaal niet verifiëren, maar toen ik nog geen telefoon van de zaak had, en hem zelf moest aanschaffen was het altijd goedkoper om hem zonder abonnement te kopen.

Gemiddeld bespaarde het voor mij tussen de 40 en 100 euro.

Die abonnementen waren juist lokkertjes om mensen over de streep te halen.
Daarom heeft de overheid ook maatregelen genomen.
https://www.rijksoverheid...foonabonnement-een-lening

Misschien dat de providers tegenwoordig wel 'aanbiedingen' met telefoons onder de kostprijs hanteren, maar ik betwijfel het.
Geen idee waarom die telefoon zo goedkoop was. Tis ook niet zo dat ik de telefoon aan het eind van de looptijd nog moet kopen oid. Wat ik me voor kan stellen is dat mobiel.nl een bonus van providers krijgt als ze een x-aantal abo’s afsluiten. Dan kunnen ze telefoons goedkoop verkopen, omdat de bonus alles goed maakt. In de autowereld ook niet ongebruikelijk om nieuwe auto’s zonder marge of zelfs met wat verlies te verkopen. Alles voor de kickback
Vorig jaar was de X er ook al, en die zat in ongeveer dezelfde price range dan de Xs. De Xr is te vergelijken met de 8/8 Plus. Dus denk dat het qua aantallen niet zo extreem is als jij hier voorstelt.
Eind vorig jaar kwam er uit het niets een fire storm sale waarbij ik het aanbod kreeg om mijn s6 plus in te ruilen. Op die website werd er een paar maand daarvoor nog geen cent voor gegeven. Daarbij komt dat bij de presentatie werd gesproken over 'voornamelijk' tegenvallende verkopen in China. M.a.w. het was niet alleen door China, er is een algemene terugloop.
Zelf woonachtig in China en Iphone is toch minder een status product geworden waar eerst 95% van me chinezen vrienden een iphone had begint dit de laatste 2 jaar toch echt te veranderen. Huawei en Xiaomi slokken groot gedeelte op ( andere prijs natuurlijk) maar zover ik zie in me eigen netwerk is het toch meer van waarom zou ik 1000 dollar betalen als ik met een huawei of xiaomi stukken minder betaal en toch alles kan doen.

Apple was inderdaad een voorloper en misschien zijn ze dat nog wel maar voor veel mensen is er niet echt een argument om het dubbele aan een telefoon uit te geven als een xiaomi of huawei alles kan wat 99% van de mensen nodig heeft. ( salaris ligt hier tevens lager).

Ik persoonlijk vertik het om 1000+ dollar voor een telefoon neer te leggen |:(
Ik zit een beetje te dubben. Wat een groot voordeel is van een iPhone is dat die voor vele jaren gegarandeerd een update krijgt. Mijn huidige iPhone s6 Plus gaat zijn vijfde jaar in, ziet er nog tiptop uit (met drie kleine micro krasjes) en daarvan hoeft alleen de batterij te worden vervangen.

Maar goed, zou ikvervangen, dan sluit ik een Nokia of iets anders niet uit.
Voor de prijs van een dure iPhone koop je vaak twee of zelfs drie goede Android telefoons.

Je Android telefoon moet dus eigenlijk maar 2 a 2.5 jaar ondersteuning krijgen (en als je dan een krasje of slechter batterij hebt is dat meteen opgelost).
Mijn huidige iPhone s6 Plus gaat zijn vijfde jaar in, ziet er nog tiptop uit (met drie kleine micro krasjes) en daarvan hoeft alleen de batterij te worden vervangen.
Had jij die dan al 2 jaar voordat-ie werd uitgebracht? :?
Ik neem ten minste aan dat je het over de iPhone 6s Plus hebt, en die werd pas in september 2015 op de markt gebracht. Stel dat jij toen op de deurmat lag te wachten dan nog kan die telefoon maximaal 3 jaar (en een paar maanden) oud zijn.

Niet dat het een slecht apparaat is hoor en waarschijnlijk krijg je nog wel een update naar iOS 13 maar die garantie heb je niet
Dat zie je ook heel erg veel mensen met een Iphone van een paar jaar oud. IOS enzo willen ze wel hebben maar hebben zoeits van ik ga niet elk jaar een maandsalaris uitgeven en zodra de iphone kwijt raakt / kapot gaat gaan ze voor huawei aangezien die stuk goedkoper is en goede service in china heeft.
Dat is geen correcte berekening nzweers.
Met de beschikbare gegevens kan je zoiets onmogelijk berekenen. Je houdt bv geen rekening met wisselkoersverschillen of de verdeling van de omzet over de verschillende modellen.

Volgens mij heeft Apple de prijselasticiteit niet goed ingeschat. Gelukkig maar, dit werd te gortig.
Fors minder verkopen is ook gezichtsverlies.

Ik denk dat ze echt te ver zijn gegaan. Zelfs de loyale aanhang moppert er voortdurend over en die moet je niet kwijtraken. Het is maar enkele jaren geleden dat je "gewoon" een iPhone kocht en dat was dan 600-700 euro. Je had dan gewoon DE iPhone van dat moment.

Nu gaan modellen richting 1200-1300 euro of nog hoger. De cycle die mensen hadden om iedere paar jaar de iPhone van dat moment te halen is bruut doorbroken. Wisselkoersen zijn een lulverhaal, dit is gewoon in een paar jaar tijd een toch al duur toestel bijna verdubbelen in prijs.

De schok van de iPhoneX heeft blijkbaar niemand wakker doen schudden, men gooit er doodleuk nog een paar honderd bovenop.

Krijg je voor al dat geld een spectaculair betere ervaring? Niet echt. Er zijn amper nuttige of zinnige toepassingen om de verbeterde hardware tot zijn recht te laten komen. Na 2 weken voelt een nieuwe iPhone exact hetzelfde aan als een iPhone van 5 jaar terug, maar je hebt wel het dubbele betaald.

Ik zou zeggen, laat de markt zijn werk doen, en hopelijk zingen ze een toontje lager.
Dat van de wisselkoersen is idd een lulverhaal. Waarom zou Apple zoiets bedenken? Realiseren ze zich eigenlijk wel hoe stom dat smoes is?

Een telefoon van 1200-1300 euro en hoger is té absurd en zou nooit en nimmer voor zulke bedragen neertellen. Mocht mijn huidige telefoon kapot gaan of apps worden niet meer ondersteunt voor dit versie, zal ik waarschijnlijk Nokia 6.1 (2018) kopen. Lekker simpel en goedkoop.
Als meer mensen naar goedkopere versies van de telefoon grijpen of oudere exemplaren dan hoeft dat niet noodzakelijk een grote invloed te hebben op de aantallen die verkocht zijn. Aan de andere kant weten we wel dat de aantallen van de nieuwe modellen tegen vallen daar vele toeleveranciers gewaarschuwd hebben voor lagere dan verwachte omzet omdat Apple uiteindelijk minder afnam dan initieel voorzien.
En dat is dus exact wat ik gedaan heb. Om verschillende redenen kies ik voor Apple en ben best bereid er wat meer voor te betalen maar van de nieuwe modellen vond ik de prijs toch echt te gortig. Ik ben sinds 3 maanden een tevreden gebruiker van een iPhone 8.
Precies. Ik ben best heel content met Apple spullen, maar mijn iPhone 6 doet het gewoon nog prima. Een nieuwe gaat hem ook niet worden, zal wel ook een tweedehandsje worden.

Zelfde geldt voor de MBP. Met 16GB een core i7 op 3Ghz uit 2014 doet het prima. Ik ben serieus aan het overwegen om de batterij te laten vervangen en dan kan hij zeker nog een aantal jaar mee
Ik zou niet eens een nieuwe willen: ze zijn me te groot. Ik heb een SE. En ook ik heb een vorige generatie MBP, model 2015, bouwjaar 2016 - dus zonder touchbar. Gaat zeker niet worden vervangen door een van de huidige MBP's. Gaat er iets stuk, dan staat exact deze apparatuur op mijn boodschappenlijstje.

Apple gaat me wat te nadrukkelijk richting de fashion: vet mooie apparatuur voor vet exclusieve prijzen en vet onhandig (voor mij). Leuk voor de happy few (al zijn dat er nog steeds heel veel). Maar het publiek dat de Apple apparatuur vooral als gereedschap ziet, en zich niet zo druk maakt over hun image, lijkt steeds meer genegeerd te worden door Apple. Apple gaat daarmee over thin ice naar mijn idee. Maar ja, zolang de miljarden binnen blijven stromen heeft Apple natuurlijk gewoon gelijk.

Toch wil ik straks gewoon een SE2 en over een paar jaar een MBP met een degelijk toetsenbord, geen touchbar en liefst ook wat meer poorten en een magsafe aansluiting. Die heeft al een paar keer mijn MBP gered.
Ja die MagSafe is nog steeds briljant.
Hoezo, minder verkopen met meer marge waardoor je meer omzet hebt kan een prima tactiek zijn als je bv niet meer kan produceren.

Of dat hier zo is weet ik niet.
Ja maar met telefoons, waarbij ook zoveel andere merken zijn
Anoniem: 310408
@Xypod1330 januari 2019 17:54
Het vreemde aan telefoons is dat er niet veel 'merken' zijn. Grofweg verdelen analisten die markt onder in Apple en 'niet Apple'. Apple gebruikers zijn merktrouw, Android users zijn 'OS trouw' en de meeste switchen makkelijk tussen merken. Persoonlijk zie ik ook niet snel in waarom een Android phone van de ene firma beter is dan een andere, het is vrijwel geheel een markt die op specs en prijzen draait. Specs zijn voor tweakers belangrijk (maar er zijn niet veel tweakers), prijzen voor de 1 miljard andere mensen die dit jaar een telefoon gaan kopen.

Apple zit prima.
Een nogal extreme over simplificatie. Verreweg het grootste deel van de mensen zoekt naar een goede prijs kwaliteit verhouding. Dat is iets wat Apple vrijwel niet biedt, zeker de laatste jaren is het met de prijzen natuurlijk totaal de klauwen uit gelopen. De (subjectieve) kwaliteit van de software is ook niet fantastisch. Veel mensen hebben behoefte aan meer/andere features, en snellere modernisering, dan wat in IOS beschikbaar is. Alleen de hardware kun je vrijwel altijd van zeggen dat die zeer goed is. Maar daarmee zetten ze in totaliteit nog geen goede prijs-kwaliteit verhouding neer.

Er zijn gelukkig heel veel andere fabrikanten die goede telefoons maken, en ja, die draaien (nagenoeg) allemaal op Android. Er is ook heel veel keus qua features, bouwkwaliteit, software (wat zit er allemaal op en aan de basis Android). En tot slot zijn er telefoons in heel veel verschillende prijsklassen. Al die dingen kunnen spelen mee bij het kiezen van een telefoon.
Een nogal extreme over simplificatie. Verreweg het grootste deel van de mensen zoekt naar een goede prijs kwaliteit verhouding. Dat is iets wat Apple vrijwel niet biedt
De a12 bionische chip van Apple is ongeëvenaard, en als we naar de a12x kijken al helemaal. Met minder cores scoort de a12 veel beter dan de multi-cores van concurrenten. En met minder geheugen, dus een lager stroomverbruik. Is de prijs absurd hoog? Wellicht. Maar voor het snelste toestel op de markt mag je ook wel iets meer vragen.
Tja, daar denken de meeste consumenten dus anders over. En als je kijkt naar een praktijk vergelijking met bijvoorbeeld de OnePlus 6(T) Dan zie je dat dingen als apps starten, tasks switchen en browsen daar gemiddeld sneller gaat.

Een supersnelle SOC in benchmarks en op papier is niet meer geld waard als je er in de praktijk weinig van merkt.
Apple zat prima. Of heb je het artikel niet goed gelezen?
Android users zijn 'OS trouw' en de meeste switchen makkelijk tussen merken.
Dat wat je zegt is dikke BS er zijn een heel pak merktrouw android users, en dan heb ik het niet alleen over IT gericht mensen. Want tweakers hebben ook graag hun OnePlus iteraties. Maar als ik het over niet IT gerichte mensen spreek dan zijn er velen die voor een Samsung blijven gaan. Gemakkelijk omdat alles anders van elektronica in huis Samsung is een degelijk te vertrouwen merk voor een goede prijs.
Hoezo, minder verkopen met meer marge waardoor je meer omzet hebt kan een prima tactiek zijn als je bv niet meer kan produceren.

Ik denk niet dat de productie gelimiteerd is, maar ik denk eerder dat men koos voor minder omzet met meer marge zodat men meer winst zou halen.

Immers het werd ook wel een piramide spel waarin men verwachte dat Apple elk jaar meer iPhones zou verkopen tegen een hogere omzet.

Dat wil niet zeggen dat Apple wellicht met de huidige prijzen de grenzen van hun prijsbeleid bereikt heeft. 8-)
... als je bv niet meer kan produceren.
Vaak wordt dat als marketing gebruikt. Het komt plat over als "OP=OP!!!!!" en dat werkt blijkbaar goed.
Dat was voorgaande jaren zo. Dit jaar hebben ze de prijs zodanig verhoogd dat daadwerkelijk minder mensen dat ding kopen vanwege de prijs. Iets wat al gezegd wordt sinds de iPhone 7.
Meer marge en meer omzet? Je bedoelt denk ik minder omzet maar meer marge.
Ik heb altijd al gezegd dat mensen veel kopen via abonnement want dat de prijs anders te hoog was.
Wel nu geven ze het zelf toe, geen aanbiedingen via providers dus lagere verkoop.
Nou beste luitjes, ik verkoop die krengen dagelijks en ja het is VEEL GELD voor wat je krijgt.

Het zijn mooie toestellen en zeker de 7 plus, 8 plus, XR, X en XS maken gewoon mooie foto's en video's. Maar de prijzen zijn gewoon voor vele een brug te ver, zeker als je nagaat dat veel midrange modellen voor 300-400 Euro een UITSTEKEND alternatief vormen tegenwoordig.

In de winkel zorgen ik en mijn team voor DE JUISTE vragen aan klanten stellen, velen gaan daarom met een iphone 7, samsung A8/A7/S8 of een P20 Lite etc de deur uit. Waarom? Verreweg het gros van de klanten komt niet verder dan whatsapp, facebook, mail, parkline, Albert Heijn , Insta en wat spelletjes zo simpel is dat.

Buiten dat, kunnen bij dergelijke toestellen vaak contracten gekozen worden waar men makkelijker kan kiezen voor GEEN kredietregistratie en een geringe bijbetaling. En ja de midrange is voor ons qua inkoop en marge ook interessanter dan de high end toestellen. Apple durft gewoon achterlijke prijzen voor hun hardware te vragen en mensen blijven daar intrappen, zo dat gewoon.

Buiten dat spelen politieke/economische ontwikkelingen ook een rol, mensen zijn voorzichtiger met geld geworden omdat het rommelt hier en daar. Het zijn gewoon keiharde leningen die je afsluit, zeker op achterlijk dure toestellen en daar zit lang niet iedereen meer op te wachten, ook dat is heel simpel allemaal.

Buiten deze discussie om over inzakkende verkoopaantallen , heeft Apple vaker de klant besodemieterd en geen of een slechte oplossing geboden. Nogmaals, mooie hardware met logische software toch ergens maar wat mij betreft een bruut van een bedrijf.

fijne avond, trekt eindelijk een blik bier open.
Je hebt ergens ook wel gelijk, heb altijd met top android toestellen rond gelopen van 3 a 400 euro. Maar sinds privacy hoog bij mij in het vaandel staat zijn er geen andere opties dan ios.. Nouja een 2de hands iphone 8 voor €400,- mankeert ook niks aan ;)
Je android telefoon is prima veilig. je moet gewoon niet allemaal rommel downloaden op je telefoon, met gare apps van uitgevers die je niet kent. verdiep je gewoon in wat je doet, en niet zonder nadenken ronddrukken op kleurige plaatjes. zo moeilijk is dat niet.
en apple verzamelt net zo goed gegevens, en de apps die je installeert ook?
Koop een BlackBerry. Is Android, maar dan veilig
Dat is ook zoiets, dat mensen denken dat een iPhone veiliger is, Apple lacht zich kapot.
Heb je android? Ga voor de lol eens naar joun Google account en dan mijn activiteit. Hoelang je een app open hebt, wanneer en hoevaak. Alles wat je zoekt denkt of doet word bijgehouden door Google. Ik voel me daarom redelijk veilig met een iphone en duckduckgo. Lees voor de lol eens https://www.apple.com/nl/privacy/
Amen.

Zelf 6 jaar in de telecom gewerkt, en het is een draak van een bedrijf.
Marges zijn dus danig minimaal dat je ze haast alleen verkoopt om klanten binnen te houden. Maar ze komen wel voor 'de services', dus eigenlijk maak je netto verlies op elk verkochte iphone (behalve Bassie uiteraard).

Ik werkte er nog in de tijd dat iphones makkelijk unlocked konden worden, dus we kochten ze eerst uit US gelocked en dan hier unlocken. Maar vanaf helikopterview is wel duidelijk waarom ze zo geld verdienen. Dat is niet omdat ze om hun klanten geven. Dozen vol verkocht en haast niks op verdiend. Belachelijk als je mij vraagt ...

Dat gezegd, het is zeker wel mooi spul (don't get me wrong).. Maar het is ook geen Porsch vs Fiat verhouding terwijl ze de prijzen wel zo verbreden.

[Reactie gewijzigd door DutchKevv op 30 januari 2019 22:50]

"Behalve de prijs ligt het volgens Cook ook aan dat steeds minder providers toestellen aanbieden met korting in combinatie met een abonnement."

Goede zaak dus.
Inderdaad, minder mensen in de schulden en bkr geregistreerden. Sowieso zouden producten niet op basis van maandelijkse afbetaling verkocht moeten worden. Kan mij nog herinneren dat je een nieuwe auto kon kopen maar dan moest je wel x jaar lang x euro per maand neer leggen. Ben wel benieuwd hoeveel mensen en jongeren door dit soort constructies in de problemen zijn gekomen. Maar geld moet blijven rollen he want anders hebben de we geen stijgende lijnen
Maandelijks betalen is vaak echt niet zo erg. Onverantwoord ermee omgaan is dat wel.
Tsja, economie is de meest populaire moderne religie.
Videostreamingdienst met Oprah Winfrey ?!

..een mogelijke komende videostreamingdienst van Apple. "We hebben een overeenkomst van meerdere jaren gesloten met Oprah Winfrey.
Je kan daar een mening over hebben, maar 'Oprah' is nogal een fenomeen in de VS en trekt gegarandeerd miljoenen kijkers. Apple is al een tijdje bezig met investeren in content, dat zal zeker breder zijn dan alleen Oprah :)
'Breder dan Oprah'.. nice
Nu de rest van de tech-bedrijven nog, zoals Nvidia. :>
Die moest ik even Googlen. maar blijkbaar heeft Nvidia zichzelf ook uit de markt geprezen.
https://www.pcworld.com/a...018-lower-gpu-prices.html
Nou, dat wordt dan even wachten tot die 20xx series naar beneden gaan. Kan ik een 1080ti voor goedkoop halen bij MP ofzo :+
Tja de telefoon zijn gewoon rete-duur, en volgens mij is dat wisselkoers verhaal onzin. Ik vraag me ook af hoeveel iPhone kopers hun telefoon zakelijk krijgen, want zelf ga je toch nooit 1000+ euro voor een telefoon neerleggen?

Verder zou het op zich goed zijn als consumenten langer met hun telefoon zouden doen. Alleen zou Apple dan meer winst in diensten moeten gaan halen dan alleen uit hardware zoals ze nu doen, anders blijft er niks over om te verkopen :+

[Reactie gewijzigd door Menesis op 30 januari 2019 17:48]

Jawel hoor. Als het een goed toestel is, met goede hardware, goede software en goede ondersteuning waardoor hij met gemak en zonder zorgen jarenlang mee kan gaan en redelijk snel blijft: dan ben ik zeker bereid daar €1000+ voor te betalen.
Op zich met je eens, alleen vallen telefoons nog wel eens kapot etc, ik vind het toch erg risky om met iets van zoveel geld rond te lopen. Ik heb nu een iPhone XS via m'n werk en had daarvoor een 8, maar alleen op die manier durf ik hem te "gebruiken" op de manier waarop dat bedoelt is (en dan bedoel ik niet misbruiken, ik ga er alsnog zuinig mee om want moet er 2 jaar mee doen).

[Reactie gewijzigd door Menesis op 30 januari 2019 20:04]

Dat vind ik ook een risico. :) Daarom heb ik er AppleCare+ op m’n iPhone zitten en bij verlies/diefstal wordt het deels vergoed door de inboedelverzekering. Goed, die dekken beiden wel de eerste 2 jaar nuttig; daarna gaat het snel bergafwaarts. Maar ‘t scheelt al een hoop. :)
Waarom koop je dan niet tweemaal een toestel van 500 euro ?
Omdat ik voor €500 geen toestel kan vinden dat voldoet aan m'n eisen helaas. :)
Nu is het bedrijf waar ik voor werk natuurlijk geen maatstaf voor elke werkgever, maar bij ons ligt het budget rond de 500 euro. Ze krijgen dus een iPhone 6s/7 of een Samsung S8/S9
Beginnen ze straks nog een crowdfunding om Apple overeind te houden? :P

Anyway - serieus? Meerdere streamingdiensten van 15 euro per maand?
Ken inderdaad mensen die meerdere diensten afnemen zonder morren.
Daarom heeft Apple in januari in landen waar de prijs door de wisselkoers veel hoger was geworden de prijs verlaagd.
Komt het nou door de te hoge prijs of door de prijsverlaging in bepaalde landen?
Behalve de prijs ligt het volgens Cook ook aan dat steeds minder providers toestellen aanbieden met korting in combinatie met een abonnement. Ook het goedkoper vervangen van de accu zou voor 'miljoenen gebruikers' de reden zijn geweest om geen nieuwe iPhone te kopen.
Of is een van deze redenen de oorzaak voor de lagere omzet?

Apple moet met een fatsoenlijke opvolger van de iPhone SE komen. Goedkoper dan de rest van de opties, kleiner scherm en het zal als zoete broodjes over de toonbank gaan. Een goedkopere versie (XR) van het vorige topmodel is niet echt een fatsoenlijk alternatief. Diep in de buidel tasten voor specificaties die op papier gewoon echt niet meer kunnen. Een LCD-paneel dat niet eens een 1080p-resolutie heeft, en dat voor om en nabij de 800 euro. Zelfs mijn budgettoestel heeft (op papier) een aantal gelijkwaardige of betere specs en die kostte me ongeveer 250 euro.
Alle twee natuurlijk. De prijs stijgt in vele landen en steeds minder providers bieden de toestellen met een aantrekklijke korting aan waardoor de prijs voor vele consumenten ook hoger wordt. In beide gevallen heb je prijsstijging en Apple gaat er dus van uit dat die hoge prijs de oorzaak is van de slechtere verkopen.
Niet gek natuurlijk dat de prijs een issue begint te worden. Ze zijn al eventjes de grens al aan het opzoeken van wat ze mensen kunnen laten betalen voor middelmatige spul. Apple is te ver gegaan en is het punt al voorbij dat men denkt van "Okè, leuk geweest". En nu spoelt het ene na het andere damage control nieuws bericht van Apple het web op.
Ik ben het met je eens dat prijs een issue is, maar om nu te zeggen middelmatig spul. Ik ben absoluut geen Apple fan, maar hun spul is allesbehalve middelmatig spul. Er zijn meerdere redenen te noemen, de hoge prijs, weinig vernieuwing (vooral de XS tov de X) en dat mensen massaal de batterij swap deden ipv upgraden.
Het is wel middelmatig als mid-range smartphones voor < 1/3de van de prijs… gelijkwaardige specs hebben. Ik vind in de pricewatch toestellen die op alle fronten beter zijn voor 500 euro minder.

Nu heeft Apple de software kant erg goed op orde en het balans in de hardware is erg sterk(Ze weten er veel uit te halen). Maar is dat de dubbele prijs waard?

Middelmatig spul voor een high end prijs. Dit is niet altijd zo bij Apple geweest.
Snelste mobiele SoC op de markt
1 van de beste schermen leverbaar
1 van de beste camera's leverbaar
FaceID die superieure hardware gebruikt tov de concurrent

Nu zeg ik niet dat hierdoor de iPhone Xs zoveel geld waard is, maar hun toestellen zijn zeker beter dan het gros van mid-rangers. Ik heb zelf een OnePlus 6 en zou hem niet willen ruilen voor een iPhone Xs maar besef wel degelijk dat op alle 4 de punten die ik net benoemde, de OP 6 geen topmodel is. Rechtvaardigt dit een prijsverschil van 500 euro? Nee maar toch zeker wel zo'n 300 euro verschil.
Mi 8 explorer edition

Ook 1 vd beste camera's vd markt(DxoMark)
Ook 1 vd snelste mobiele chipsets vd markt,in real life zelfs minstens zo snel(youtube 'iphone xs vs mi 8 of pocophone)
Ook 3D scanner met lichtpunten geprojecteerd op uw gezicht en ook werkend in de nacht!
Extra fingerprint in het scherm geïmplementeerd!
Ook Amoled Samsung scherm!
Software Miui (gekend voor z'n vele jarenlange betrouwbare en stabiele updates voor z'n flagships)

Kostprijs +-€450 in promo (KIMOVIL)

Of de 'gewone' Mi8 (geen 3d scan wel infrarood wat ook werkt in donker en betrouwbaar is,maar geen fingerprint onder scherm,maar wel achteraan,prijs +- €340)

Keuze snel gemaakt! :*)

[Reactie gewijzigd door greatkz op 30 januari 2019 18:28]

Nope

High End voor Mid-Range prijs _/-\o_

De meesten geloven het niet,totdat ze het eens geprobeerd hebben!

[Reactie gewijzigd door greatkz op 30 januari 2019 18:35]

Haha dus dat toestel is wel high-end maar de iPhone Xs is dat niet?
Ik zie het als een high-end voor een absurd high-end prijs haha
Iphone XR is ook high-end maar voor een 'iets' hogere prijs :P
1 van de beste displays?
Zelfs die van de XS wordt ingehaald door toestellen die 500+ euro goedkoper zijn, wat je als mid-range kan zien met deze prijzen.

https://www.gsmarena.com/...1=300509&idCamera2=300543
Voor de lol een 5 jaar oud toestel erbij.Trek je eigen conclusies. Zo indrukwekkend is die camera niet. De veel oudere (en veel goedkopere) Lumia 950 is beter (dan beide zelfs IMO)... :/

FaceID is inderdaad een mooi stukje hardware met bijbehorende software.

Maar 1200 euro voor iets wat door toestellen van <800 of zelfs <300 euro beter wordt gedaan? Mid-range specs voor high end prijs. De betere software en minimale extra's zijn het niet waard. De 15% daling (en dus nog groter aantal in absolute verkopen) zegt dat dus ook.

[Reactie gewijzigd door batjes op 30 januari 2019 18:26]

Alleen de XR heeft een LCD paneel wat zo'n lage resolutie heeft en die is ook een stuk goedkoper. De Xs modellen hebben OLED met een hogere resolutie. Nu heb ik de Xs test niet gezien, maar het X scherm kwam als beste uit de bus bij displaymate. Inmiddels alweer ingehaald door de S9.

De Lumia was gewoon een moord apparaat voor zn tijd, qua camera. Daar kunnen maar weinig smartphones aan tippen. Maar de meeste 500 euro toestellen, scoren niet zo hoog als de Samsung S9, iPhone Xs en andere top 10-ers

En wederom, ik vind het toestel ook geen 1200 waard. Maar neemt niet weg dat het een toptoestel is

[Reactie gewijzigd door RebelwaClue op 30 januari 2019 18:31]

De XS hebben een hogere resolutie dan de XR inderdaad. Maar zo veel is dat niet. Nog steeds 100ppi minder dan wat Samsung biedt. Heck, het is meer dan 100ppi minder dan de op de plank liggende en stofhappende Lumia 950.

Nu met zulke dure toestellen komen die onderuit getrapt worden door 2+ generatie oude toestellen, IMO een schande. Zou gewoon niet moeten kunnen voor zo'n prijs. Daar kon prima een camera in die de 1020 een sprint voor zijn geld zou geven. Zo high end vind ik de S9 ook niet, maar die is in verhouding 'schappelijk' geprijsd. Het zijn niet echt top toestellen. Het zijn smerig dure top of the mid-range toestellen.

Ze zouden op geen enkele manier slechter mogen zijn dan toestellen die nu 4 jaar oud zijn. Helemaal niet voor zulke prijzen.
Dan vraag ik me af wat jij wel een high-end toestel vind.
Momenteel… niets. Maar dat komt ook door dat de rek eruit is. De markt is soort van volwassen. De displays zijn al jaren niet beter geworden. De camera race is al voorbij. Het is allemaal dusdanig goed, dat je in het gemiddelde gebruik. Het verschil niet merkt.

Maar er worden toestellen wel geprijsd als high end, als super-high end zelfs. Dan mogen ze daar ook best naar beoordelen? Ik beoordeel een indie game dev die games uitbrengt voor 60+ euro ook als een AAA dev.
Oneens, de hardware innovatie gaat nog steeds zeer hard. Het echte probleem is dat er geen toepassingen voor zijn. Daarom merken we het niet. Iedereen doet al jaren met dezelfde apps die niet als fundamenteel beter worden ervaren met een beter toestel.

Daarom is deze Android vs iPhone spec flame war nutteloos. Roep een willekeurige winnaar uit, want het maakt geen reet uit, er zijn geen toepassingen voor.
Misschien niet alleen naar de specs kijken, maar naar de gehele gebruikservaring...

Ben het overigens wel eens dat de huidige prijzen te hoog zijn, maar de vergelijking tussen XR en budget Android op specs gebied is echt ‘appels vs peren’.
Anoniem: 120539
@Smobbo30 januari 2019 18:16
Misschien niet alleen naar de specs kijken, maar naar de gehele gebruikservaring...
Als iedereen dat zou doen zouden velen van ons nu een Windows Mobile telefoon hebben...

(Au!)
Welnee. Wat een gedrocht was dat. Heb er regelmatig mee staan te prutsen in een telefoonwinkel.
Prutsen in een telefoonwinkel... dan heb je er dus geen ervaring mee. Ik heb ook eens in de cockpit van een F16 gezeten, heb ik dan een goed idee van hoe het te gebruiken is?
Gebruikservarint is persoonlijk, ik kan totaal niet overweg met iOS op telefoons of Mac osx op laptops. Het enige Apple producten t wat ik ooit zou overwegen is een ipad, de rest is voor mij contra intuïtief.
Oh sorry, deed ik dat niet?
Nu heeft Apple de software kant erg goed op orde en het balans in de hardware is erg sterk(Ze weten er veel uit te halen). Maar is dat de dubbele prijs waard?
Als jij dat 500+ euro waard vind, prima :)
Dat is de correcte statement. Het is maar wat ervoor over hebt. Als je de hele “gebruikers ervaring” van iOS wilt. Dan moet je ervoor betalen. Dit geldt niet alleen voor telefoons maar voor alle dagelijks leven dingen. Auto’s, tv’s, sofa’s, en ga zo maar door. Wil je een tesla model X of een Jaguar ipace. Beide zijn top modellen van verschillende merken maar toch is de tesla stuk duurder. Waarom? Status en gebruikers ervaring! en daar moet je gewoon geld voor tellen.
Want? Volgens mij is de positie van de smartphone, ook de iPhone, ondertussen achterin de “late majority” aangeland. En daar valt weinig te onderscheiden, naast de prijs dan.

Temeer omdat de telefoons van nu, ongeacht of je een top-spec iPhone of middenklasse Android hebt, prima voldoen aan de eisen die men aan een smartphone stelt.
Apple heeft de software niet meer zo heel goed op orde. De afgelopen jaren zijn er net wat te veel incidenten geweest rond Apple software fautjes.
Dikke specs maken geen goed produkt. Ik snap die obsessie daarmee nooit.
Dat ben ik deels met je eens. Als ik echt geld uit geef doe ik onderzoek naar wat voor mijn behoeften het beste product geven voor de prijs. Ik vind IOS een heerlijk OS en zal daar dan ook voor betalen, je krijgt immers een totaal zeer degelijke telefoon. Neemt niet weg dat mijn Wileyfox avontuur ook leuk was, best leuke specs voor een 250€. Maar ondersteuning is inmiddels als een kaartenhuis in elkaar gezakt. Dat zul je bij Apple niet snel zien.

Kwa je jeansbroeken. Er was een aflevering van "de rekenkamer" die over jeans gingen. Misschien is dat het bekijken waard.
Maar verder dat is met alles eigenlijk hetzelfde. Koop je Ikea pannen of geef je meer geld uit omdat een of andere beroemde kok zijn naam eraan gegeven heeft en je voor een klein pan al snel aan de 90€ zit. kwaliteit is maar tot een bepaald niveau echt beter. Maat pakken ook zoiets tussen een van 100€ en een pak van 300€ zie je veel verschil. Maar als jij een goed "made to measure" kostuum van 500/600€ neemt is het verschil tussen dat en een kostuum van 1000 Euro al een heel stuk minder zichtbaar. Dan worden het echt de heel kleine details die het verschil maken.
Maar iedereen staat vrij om met zijn geld te doen wat hij wilt.
Voor mij zijn de specs belangrijk. Ik kan wel een iPhone kopen vanwege de mooie gebruikservaring (ios) maar voor mij is dat goedkope rotzooi wat ten alle tijden geüpdate kan worden en voor mij geen meer waarde heeft.
Waarom is IOS goedkope rotzooi en Android bijvoorbeeld niet? Beide OS's krijgen updates, hopelijk. Een update van een OS versie heeft dus geen waarde?Of gaat het over de telefoon zelf?
Klopt het gaat hier om de telefoon zelf (specs etc)
Dat zit nochtans altijd vrij goed bij Apple. Ze legden Qualcomm altijd het vuur aan de schenen met hun CPU's die minder cores hadden maar wél bloedsnel waren. Camera zit ook altijd in de top net als de schermen en andere spullen. Dat ze veel geld vragen, ja dat is zeker waar en een reden dat ik nu geen iPhone heb maar een Android. En persoonlijk heb ik liever IOS.
Dat van die nieuwe accu zal zeker kloppen, maar ik blijf het raar vinden dat als Apple een nieuwe accu betaalbaar maakt, gebruiker geen nieuwe telefoon maar een nieuwe accu kopen.

Ik bedoel, een nieuwe telefoon is misschien wel 10x zo duur dan de standaard accu prijs. Dat kan toch geen belemmering zijn?

Het lijkt erop dat Apple gewoon last krijgt van de lange levensduur van hun producten. Ze maken het tè goed voor hun gebruikers.

En dan die grote afhankelijkheid van één product.... Dan hakt een misstap er hard in.
Worden iPhones trouwens ooit met aantrekkelijke kortingen aangeboden?
Nauwelijks.

Dat is met name waarom ik nu Samsung heb. Introductieprijzen zijn net als Apple hoog maar na een half jaar zit je al vele honderden euro's lager terwijl dat bij Apple niet zo is. Apple vraagt doodleuk jarenlang hetzelfde voor hardware die steeds ouder wordt (denk aan de Mac Pro 2013 bijv.).

Mijn S8 was 440 euro toen de S9 net uit was. Bij Apple gaat het na een jaar hooguit 100 euro naar beneden, ook omdat ze er bij hun nieuwe modellen tegenwoordig steeds juist een paar honderd bovenop gooien.

Het is gewoon niet meer bij te houden qua prijsbeleid.
Misschien heeft het met de jaren lange software updates te maken wat je bij Apple krijgt. Bij Samsung krijg je hoog uit 2 grote updates(bedoel geen beveiligings updates) en de vraag is of je ze ook echt krijgt en hoe lang het duurt.
Ja maar dat is niet zo erg... De beste nieuwe features in nieuwe iOS releases worden door Apple toch altijd beperkt tot de nieuwste toestellen. En juist door het updatebeleid van de meeste fabrikanten worden oude versies nog lang ondersteund door apps.

Het gaat mij vooral om de beveiligingsupdates en dat doen ze prima.
dit weekend een s9 gescoord voor 406 euro.. dat verschil met een iphone is toch niet meer uit te legen?
Eigenlijk wel. Apple maakt "gezonde" winst. Andere fabrikanten moeten het hebben van de grote getallen om uit de kosten te komen. Samsung is daarin een uitzondering gezien de naam Samsung op heel veel spullen en andere dingen wordt geplakt. Van telefoons tot koelkasten tot schepen.
Wileyfox is bijvoorbeeld ook alweer bijna verdwenen terwijl die wel behoorlijke telefoons maakten voor de prijs.
En als apple een iPhone met 5 inch schem met 720p uitbrengt voor 400-499 euro, zijn de rapen wederom gaar. Dat kan toch niet een 720p scherm in een telefoon van 400 euro, de pocophone of Samsung budget toestel heeft op zijn minst 1080p, en kost hetzelfde.
En zo gaat het door...
Goh Tim je meent het. Ik heb voor mijn vriendin onlangs nog een splinternieuwe iPhone X kunnen aanschaffen voor €648. Prima bedrag maar €1100 euro dat het een jaar eerder koste is ook mij gewoon veel te gortig.

[Reactie gewijzigd door -Willem- op 30 januari 2019 17:31]

Was een actie van T-Mobile bij Ritel en andere verkooppunten.
Zou Apple die conclusie hebben getrokken na het bericht van Nvidia? :+

Sommige bedrijven hebben echt het gevoel dat het geld niet op kan bij de consument. En er zijn ook genoeg mensen die meer geld binnenhalen dan ze nodig hebben en allemaal onzin nodig denken te hebben (jaja ik ook :( ), maar op een gegeven moment zit je op een prijspunt dat mensen het geld wel hebben, maar geen zin meer hebben om het aan je product uit te geven :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee