Omzet uit leveringen iPhones daalt met 15 procent

Apple heeft in de laatste drie maanden van 2018 ongeveer 52 miljard dollar omzet behaald uit leveringen van iPhones. Dat is 15 procent minder dan in hetzelfde kwartaal een jaar geleden. De totale kwartaalomzet was 5 procent lager. De omzet uit diensten steeg wel.

De lagere omzet wijst erop dat Apple in het afgelopen kwartaal minder iPhones heeft verkocht dan in dezelfde periode een jaar eerder. Hoeveel dat er precies zijn is niet duidelijk, Apple maakt geen cijfers meer bekend over leveringen. Vorig jaar kondigde Apple al aan te stoppen met het geven van concrete cijfers, de meeste andere smartphonefabrikanten geven die details ook niet.

Hoewel de omzet uit leveringen van iPhones met 15 procent daalde, steeg de omzet van andere producten en diensten met 19 procent. Het overgrote deel van de totale kwartaalomzet komt echter uit de verkoop van iPhones en daarom daalde de totale kwartaalomzet met 5 procent ten opzichte van een jaar geleden.

De omzet uit diensten speelt steeds een belangrijkere rol voor Apple. In het afgelopen kwartaal ging het om 10,9 miljard dollar, een stijging van 19 procent ten opzichte van een jaar eerder. De inkomsten uit de verkoop van Macs, iPads, wearables en accessoires stegen ook, respectievelijk met 9, 17 en 33 procent.

Apple behaalde in de laatste drie maanden van 2018 een omzet van in totaal 84,3 miljard dollar en de winst kwam uit op 19,97 miljard dollar. Dat is vrijwel gelijk aan de 20,07 miljard dollar winst van hetzelfde kwartaal vorig jaar.

Begin deze maand waarschuwde Apple aandeelhouders al dat de verkoop van nieuwe iPhones tegenvalt en dat de kwartaalcijfers daardoor lager uit zouden vallen.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

29-01-2019 • 23:22

379 Linkedin

Reacties (379)

-13790352+1149+210+31Ongemodereerd143
Wijzig sortering
Het grootste probleem met Apple is dat Apple voor mij bepaalt wat ik wil.

- TouchID? Weg, had ik graag gehouden, werkt fijn en intuïtief
- FaceID? Nooit om gevraagd, vind het onnodig en duur
- Notch? Nooit om gevraagd, vind het niet mooi
- Koptelefoonaansluiting weg? Nooit om gevraagd, extra accessoire nodig om m'n koptelefoon aan te sluiten op een telefoon van €1159 (destijds)

Wat ik zoek in de nieuwe modellen, heeft m'n huidige model feitelijk al: de iPhone 7 Plus

2x heb ik met spanning zitten kijken wat er aangekondigd werd, 2x was het een teleurstelling, niet de beoogde opvolger van mijn 7 Plus en daarnaast ook veel te prijzig.

Het is maar goed dat m'n accu het volhoudt, hopelijk is de 3e aankondiging dan eindelijk scheepsrecht en komen ze met een telefoon die me wel aanstaat. Anders vind ik vast nog wel ergens een 8 Plus en kijk ik over 4 jaar wel weer.
Jij doet het voorkomen dat je een telefoon gekocht hebt van €1159 en dat Apple vervolgens een Notch toevoegt en je koptelefoon aansluiting verwijdert. Maar je koopt zelf een telefoon voor die prijs en specs. Je kan hem ook niet kopen.
Jij doet het voorkomen dat hij die telefoon ook echt gekocht heeft, terwijl aan het einde van zijn commentaar hij toch vrij duidelijk aangeeft ''Het is maar goed dat m'n accu het volhoudt, hopelijk is de 3e aankondiging dan eindelijk scheepsrecht en komen ze met een telefoon die me wel aanstaat.''

En jouw ''''argument'''' dat je hem ook niet kan kopen klopt, vandaar de omzet daling van 15%.
Dus de gehele smartphone markt zakt in elkaar maar bij Apple zou het zijn omdat ze niet naar BlueTooth76 geluisterd hebben? Zou het niet eerder te maken hebben met het feit dat ze oudere iPhones langer ondersteunen en zelfs sneller gemaakt hebben?
Ik weet niet waarom je reactie -1 rated was, maar ik denk dat je OOK gelijk hebt. Als een iPhone bij een consument nog (bijna) net zo snel werkt als bij aankoop is men minder snel geneigd om een nieuwe te kopen.

Daarentegen wil ik een iPhone, 128GB (bestaat niet meer) telefoon met dubbele camera (wat de XR niet heeft) en TouchID en geen FaceID (minder veilig). Apple bied momenteel dus geen nieuwe telefoons aan met die aan mijn wensen voldoen.
Minder veilig? Graag zou ik daar bronnen voor willen zien. :)
Uit onderzoek blijkt dat Face-ID net veel veiliger is. Een vingerafdruk laat je overal achter en kan eenvoudig misbruikt worden. Je gezicht (en dan vooral de botstructuur waarmee Face-ID werkt) kan enkel misleidt worden door iemand die als 2 druppels water op je lijkt.

Dit is wel enkel een gegeven bij gezichtsherkenning met infrarood (zoals de iPhones). Niet bij de 2D herkenning.
Dat is dus precies wat ik ook gelezen heb, maar nogmaals: @Arvado beweert dat FaceID minder veilig zou zijn. Graag zie ik daar bronnen voor.
Mijn werkgever kan de telefoon van zijn vader unlocken, ik ken een tweeling die elkaars telefoon kan unlocken met FaceID. Misschien is de techniek veiliger maar in de praktijk dus niet.
Daar geef je dus net die uitzonderingen aan. Mensen met een quasi identieke botstructuur zullen je gsm kunnen ontgrendelen met face-ID. Dat betekent niet dat die techniek daardoor onveiliger is. Volgens Apple biedt touch-ID een gegarandeerde veiligheid van 1/50.000 en face-ID 1/1.000.000. Ter vergelijking een paswoorden biedt een veiligheidsrisico van 1/10.000 . Bovendien is touch-ID reeds gehackt met een valse (zeer gesofisticeerde methode) vingerafdruk en is face-ID tot op heden niet gehackt.

Dat jij uit 2 user cases afleidt dat dat een representatieve weergave is dat face-ID in sé onveiliger is, getuigt van weinig kennis over onderzoek en statistieken.
Nogmaals, kijk naar de cijfers. Bovendien denk ik niet dat je bang hoeft te zijn dat je tweelingbroer of zus je telefoon ontgrendelt. Ik heb ook een tweede profiel voor mijn vrouw op mijn iPhone staan, net zoals zij mijn vingerafdruk heeft geregistreerd op de hare.

Het klopt dus dat er een kans bestaat dat iemand uit je familie heel erg hard op je lijkt en een identieke botstructuur heeft. Maar als op de hele wereld mogen er dus 7000 mensen zijn die je telefoon kunnen ontgrendelen (1/1.000.000). Met de vingerafdruk zijn er dat 140.000 en met een pascode 700.000. Het is maar wat je veilig noemt natuurlijk.
Nogmaals, kijk naar de cijfers.
In mijn vorige reactie heb ik hier al op gereageerd.
Bovendien denk ik niet dat je bang hoeft te zijn dat je tweelingbroer of zus je telefoon ontgrendelt. Ik heb ook een tweede profiel voor mijn vrouw op mijn iPhone staan, net zoals zij mijn vingerafdruk heeft geregistreerd op de hare.
Je kunt niet aannemen dat dit bij iedereen het geval is. Er zijn veel mensen die privé zaken hebben die het niet fijn vinden als hun broer/zus/ouders dat te weten kunnen krijgen.

Als er van die 7000 al 10 in je directe omgeving zijn is het risico daarvan toch groter. Jij baseert je conclusie enkel op cijfers en verder niets.
vandaar de omzet daling
Dit is natuurlijk veel te kort door de bocht. Misschien was de omzetdaling wel veel erger geweest als Apple op de oude voet was doorgegaan. Dat zullen we nooit weten.l
Dat lijken vrij veel mensen dus ook gedaan te hebben: niet kopen. Vandaar ook de omzetdaling.
Simpele wet van vraag en aanbod: bij stijgende prijzen daalt de vraag. Het is aan de fabrikant om een evenwicht te vinden tussen deze twee factoren en hier heeft Apple gefaald.
Apple heeft dit al wel voorzien daarom storten ze zich vol op services wat al een tijd geleden is begonnen. Doel is de gebruiker vast te houden in je ecosysteem die zal dan straks toch weer een iphone kopen.

Ok nu zit iedereen nog op een 7/8 of SE maar die dingen verouderen, gaan een keer stuk dus uiteindelijk moet men toch wel een nieuwe kopen en als je al 4 jaar met een 7 hebt gedaan is een XS of XIS tegen die tijd ineens verdedigbaar.
Je doet net of alleen Apple smartphones maakt, er is gelukkig keuze genoeg. In mijn vrienden en kenissenkring zijn al genoeg mensen overgestapt op een ander merk
Ik ging ervan uit dat Apple users over het algemeen meer merk gebonden zijn dan Android gebruikers. Een Android gebruiker kan eenvoudig switchen van Samsung naar Huawei ofzo en nog steeds hetzelfde ecosysteem gebruiken.
Als je zegt 'Apple heeft dit al wel voorzien' impliceert dit dat ze met opzet te hoge prijzen vragen. Dat denk ik niet, de verwachting was dat prijzen van €1150 en meer wel door de koper geaccepteerd zouden worden en dat is dus niet zo. Een dikke prijsverlaging zou gezichtsverlies, het toegeven van een fout betekenen en kopers die de dure toestellen wel gekocht hebben zullen zich bedonderd voelen. Vandaar deze impasse en omzetdaling.
Bij een volledig elastisch vraag klopt dat inderdaad. Maar hier moet je het combineren met de life cycle van de smartphone en deze zit momenteel in de fase verzadiging. Bij eerdere prijsstijgingen was daar nog geen sprake van
Ik ben juist voor de nieuwe iPhone XR gegaan, o.a. mijn redenen en bevindingen:
 • Blauwe kleur, eens wat anders
 • Scherm wijkt niet zoveel af van de 300 euro duurdere XS
 • Groter dan de XS (bijna even groot als iPhone 8+)
 • Zeer lange accuduur. Bizar hoe lang de accu meegaat i.t.t alle vorige iPhones (XR scoort hier ook beter dan de XS, terwijl de XR geen OLED scherm heeft, waarvan je zou verwachten dat die zuiniger is)
 • Qua specs (m.u.v. de camera) identiek aan de XS
 • Nieuwste Face ID werkt uitmuntend. Ik was hier ook niet echt voor te porren, Touch ID werkte prima, maar ik moet zeggen dat het heel fijn werkt. En onder de streep veiliger dan Touch ID.
 • Koptelefoon aansluiting had ik ook niet op de iPhone 7, maar gebruik ik ook niet. Af en toe gebruik ik een bluetooth koptelefoon, maar verder niet, zit namelijk altijd in de auto, dus heb ik er niks aan.
 • De notch ben ik intussen wel aan gewend. Snap dat haten op die notch ook niet zo. Als die notch er niet was, had je boven een korter scherm, nu worden die 2 stukjes scherm goed ingezet voor de icon-tray, waardoor je niet een aparte icon-tray balk bovenin hebt.
Ik ben dus minimaal 300 euro goedkoper uit dan de XS, voor een groter scherm en hogere accuduur. Ik heb alleen geen dubbele camera, maar die boeit me ook niet zo, ben niet zo serieus met foto's bezig.
dan ga je er vanuit dat het enige alternatief voor een iphone.... een iphone is :)
Veel mensen zijn 'gezegend' met de Apple vendor lock-in, waaronder ondergetekende ;)

Macbooks thuis en op werk, iCloud email, iCloud storage, diverse gekochte (dure) apps voor scheepsnavigatie etc... Ik moet er niet aan denken om over te stappen naar Android, ook al geloof ik best dat het een prima product is. Daarnaast gebruik ik niet graag systemen van een reclameboer... (principekwestie).

Laat die prijzen maar dalen, dan pik ik het eind van het jaar wel een Xr op, dan is m'n 7 drie jaar oud.
Nee, maar ik kaart even inhoudelijk aan waarom ik wél een nieuwe generatie heb gekocht, én waarom ik de goedkopere uitvoering heb gekocht, zonder argumenten.

Ik ben absoluut niet onbekend bij Android (enige goede alternatief), en heb daar ook genoeg van versleten, maar blijf toch het Apple eco-systeem het meest prettig vinden. Dus ja, voor mij is het enige alternatief voor een iPhone; een nieuwe iPhone.

[Reactie gewijzigd door xoniq op 30 januari 2019 09:59]

En toch zijn er dus steeds minder mensen die eerst apple hadden en dit dus prefereerden maar nu toch zijn over gegaan naar de concurrent.. Oftewel steeds meer mensen die de prijs van het product wel belangrijk vinden tegenover de functionaliteit..

Voor mij zou het ook niet uit kunnen trouwens.. mijn pc en telefoon samen zijn nog geen 500 euro waard. Doen precies hetzelfde trouwens als een iphone/macbook combinatie voor 10 keer die prijs... al dan misschien wat langzamer en minder mooi. Een tablet heb ik geen use case voor.

Niet iedereen vind een telefoon zo belangrijk dat ie er 100 euro per maand voor over heeft in aanschafkosten/abbonnenmentskosten/extra verzekeringen.

[Reactie gewijzigd door klaasraak op 30 januari 2019 12:52]

Waar leidt je dat uit af? Het enige dat je weet is dat Apple 15% minder omzet uit iPhones heeft. Theoretisch kunnen ze zelfs meer iPhones voor minder geld hebben verkocht. Andere redenen kunnen zijn dat mensen langer wachten met updaten (zoals BlueTooth76). En ja, er zullen er vast over gestapt zijn. De verhoudingen hiervan weten we niet.
Het klopt niet helemaal wat je zegt over dat het scherm niet zoveel afwijkt, want dat doet het wel degelijk:

iPhone XS - 2,436 x 1,125 pixels (458 pixels per inch)
iPhone XR - 1,792 x 828 pixels (326 pixels per inch)

De XR heeft dus niet eens een Full HD resolutie. Ook beschikt de XS over een OLED scherm en niet over een LCD.
Ook beschikt de XS over een OLED scherm en niet over een LCD.
Dat gaf ik al aan in het bericht waar je op reageerde. Echter heb ik voor een OLED schermpje met een hogere PPI waar je niks aan hebt qua scherm formaat, geen 300 euro extra over. Dan heb ik toch liever een accu die veel langer mee gaat.
Dat is correct, maar ik denk dat er gedoeld wordt op het feit dat hij het verschil niet ziet, dus niet relevant is voor hem (zoals heel veel doorsnee consumenten ook hebben).
Inderdaad, de PPI is na een bepaalde hoogte een beetje specificatie-geilen. Ik heb voor de aanschaf beide toestellen uiteraard geprobeerd, en buiten dat OLED mooier is qua kleuren, qua scherpte zie ik het niet, en was voor mij dus een factor die ik kon negeren. Helemaal gezien het verschil in prijs.
Ik beweerde dan ook niet dat niemand meer een iPhone (welk model dan ook) koopt. Alleen dat kennelijk vrij veel mensen er vanaf zien.
Ik denk dat de motivatie van het kopen van een nieuw toestel wellicht lager ligt. iPhone X is veel van verkocht, de X(S/R) wijkt niet veel af, dus snap wel dat mensen die dan links laten liggen. Ikzelf kom van de iPhone 7 af, en denk dat dit toestel (XR) ook wel jaren mee gaat. (Echter zal ik het toch niet kunnen laten om elk jaar een nieuw toestel te kopen...)
0Anoniem: 390145
@ATS30 januari 2019 13:10
Ik zou wel graag wat meer achtergrond van de daling zien. Volgens mij is de verkoop van de s modellen altijd een stuk lager dan de voorgangers. iPhone X was natuurlijk echt iets nieuws, iPhone Xs is niet heel spectaculair verbeterd. Zelfde ligt dit in lijn met de algehele smartphonemarkt. Wat is het marktaandeel van iPhone in de smartphonemarkt. Dat lijkt me toch een belangrijkere statistiek, of je groeit in een krimpende markt.
Ik vind de XR ook een goedde optie, alleen heeft deze geen dubbele camera en dat houd me tegen want dat vind ik toch erg handig en gebruik ik vaak.
Dat zegt hij toch niet? Hij zegt ik zoek x, x en x in mijn telefoon en Apple voorziet daar al twee productlanceringen niet in dus ik wacht.

Ik herken me daar heel erg in. Ik heb een iPhone 6 (16gb) en ik wil best upgraden maar de X, Xs en Xr worden het niet vanwege de notch *kuch lelijk kuch kuch*, het afgeronde scherm, het fragiele glas achterop en de prijs. De 8 is goed qua specs en touch id maar fragiel met het glas. Ik ben niet zo’n kluns dat ik elke week mijn telefoon laat vallen maar ook mij is het in de afgelopen 4 jaar twee keer overkomen. In het aluminium zit dan een deuk maar de iPhone 8 barst over de achterkant en kost natuurlijk weer een flinke duit.
Drie jaar geleden was Apple’s topmodel prijzig met €699 en kon je jezelf er nog wel toe zetten om een bak geld uit te geven je kreeg er immers ook veel voor terug. Nu is de prijs bijna verdubbeld zonder dat de prestaties verdubbeld zijn en dat... dat is waar mensen zoals ik en @BlueTooth76 nu afhaken.
Je kunt inderdaad die iPhone niet kopen. Maar doordat je mogelijk al behoorlijk wat geinvesteerd hebt in apps en ander Apple spul zit je er wel aan vast. Veel keuze heb je dan niet meer.
Dat vind ik zo'n kul argument puur om het voor jezelf goed te praten. Als je zoveel Apple spul hebt heb je ook geld zat voor iets anders. En die paar gekochte apps zal ook het probleem niet zijn, ik ken niemand die voor duizenden euros apps heeft gekocht.
Je praat over een periode van 10 jaar dus en in app aankopen zijn ook aankopen ! Ik ben begonnen met een 3G je koopt best wel een paar apps per jaar en in app aankopen zijn ook aan kopen ik heb bv TomTom app
En vaak kun je niet je account van veel apps niet effe omzetten naar Google .... honderden euro’s aan aankopen in 10 jaar dat kan prima
Ja ok maar hoeveel van die apps die je toen hebt gekocht gebruik je nu nog? Ik heb ook zat apps gekocht maar inmiddels zijn er betere alternatieven en gebruik ik ze niet meer dus als je echt enkel koopt wat je echt nog gebruikt qua apps valt het in de regel wel mee.
Pocket God
Tom Tom
Mine craft
Dat zijn mijn apps die ik niet cross platvorm over kan zetten en op nieuw moet kopen .
TomTom was destijds (11 jaar geleden) verreweg een van de duurste apps. Toen was de prijs verdedigbaar omdat het een nog duurdere TomTom bespaarde, maar de app is al jaren geleden links en rechts ingehaald door de (gratis) concurrentie. En door hun eigen app(s) want je kunt het origineel niet meer kopen. Er is alleen een app op basis van een abonnement. Grote kans dus dat de early adopters binnenkort ook met zacht hand naar het abonnementsmodel gedwongen worden. Kortom dan maakt het qua kosten ook niet meer uit of je overstapt.

Minecraft kost € 8 op iOS. Pocket God € 1. Er zijn in-game aankopen mogelijk maar dit lijken mij niet de kosten bij een nieuwe smart phone, ervan uitgaande dat je er weer jaren mee doet.

Ik denk dat er betere redenen te bedenken zijn om bij het ene of andere platform te blijven: Als je honderden uren hebt geïnvesteerd in een spel, om een bepaald level te bereiken, wat niet overgezet kan worden.
Nou Google faal . Noem ik maps. Wat een draak met Tom Tom gaat altijd alles goed met maps wat een drama links rechts is al een probleem Stuurt me van de weg af en dan oeps toch niet goed moet de weg weer op.. paaltjes waar je niet met de auto door heen kan , eindeloos zeiken over alternatieven die volgens Google wel eens sneller zouden kunnen zijn... nee geef mij maar rust en een Tom Tom app. Die wel alles juist aan geeft en je niet de rietkraag of kilometers om via B wegen stuurt .
Daarnaast zijn de apps op de iPhone relatief duur. Bij De Concurrent ben je meestal minder kwijt.
Maar dan heb je daar reclame in zitten.
Dat kan, maar dan heb je de gratis variant. Als je geen reclame wilt, dan koop je de app. Die prijs ligt meestal onder die van de Apple variant.

Het is dus goedkoper of zelfs gratis.
Ik denk dat het grootste probleem bij ios gebruikers die al lang in het eco systeem zitten is,dat ze denken dat Android en hun apps vol met reclame zitten! Wel dat is NIET zo.Je hebt gratis apps,waar net zoals in IOS reclame zit,en je hebt betalende apps waar geen ads/reclame inzitten.Tegenwoordig heb je veel gratis volwaardige apps,en meestal meer keuze op Android! De privacy die je wenst te behouden,kun je volledig naar wens aanpassen in Android,dus dat is ook geen probleem. En je kunt tegenwoordig alles van en naar backuppen/syncen/overzetten,zelfs van ios naar android,maar dat weten velen niet!
Ik heb zowel Minecraft op Ios als Android,dus voor die enkele euro's moet je het niet laten.

Probeer bv een Pocophone F1 naast je ios toestel,voor die prijs moet je het niet laten geloof me,zeker als je altijd ios toestellen koopt,maar dan moet je wel open minded zijn en je niet blind staren op 1 merk! Als je nooit veranderd of het jaren geleden is,dan kun je zoiets niet meer beoordelen,en mag je eigenlijk geen commentaar geven! Probeer ze gewoon allebei naast elkaar,dan kun je net zoals ik het best beoordelen!

[Reactie gewijzigd door greatkz op 30 januari 2019 11:17]

Poko vs de XR blinde test en mensen kiezen het scherm van de Xr . Omdat ze die beter dan poco vinden.
Pocophone mss wel,Mi 8 (€50 duurder) is een ander verhaal!
Afhankelijk van het assortiment aan apps wat je hebt kun je natuurlijk bij Android telefoons praktisch gratis uit zijn als je gaat voor Open Source. :) (F-Droid)
“Vastzitten” betekent inderdaad vaak: “gehecht zijn aan”.
Dat was ook toevallig éénmalig, doe nou niet alsof dat ineens altijd zo is. Over opportunisme gesproken lol
Omdat het zo belachelijk goed werkt staan de fora zeker vol met klachten, vragen over zaken die niet werken? Begrijp me niet verkeerd, dit is bij alle OS-en het geval, maar de software van aplle heeft niet minder problemen, is ook mijn eigen ervaring.
Problemen van een andere aard dan. N=1 maar voor elke klacht zijn er zát mensen waarbij het simpelweg uitstekend loopt.
Bron? Ik hoor juist heel veel klachten in mijn omgeving. Met name over media.
Je redenering is dus: omdat Microsoft eerder functionaliteit uitbrengt op MacOS dan op W10 is dat een teken dat Microsoft inziet hoe belachelijk goed Apple z'n ecosysteem werkt? Alstu :) https://en.wikipedia.org/wiki/Confirmation_bias
Ik heb geen idee hoor, maar misschien is het wel omdat het een mooie testomgeving is? Het marktaandeel is zo marginaal dat ze het risico met nieuwe functionaliteit eerder willen lopen op MacOS. Nogmaals, ik heb geen idee, maar ik lees er tenminste niet in wat ik er in wil lezen.
Ik denk dat dit sowieso niet opgaat qua code testen, omdat het een compleet andere omgeving / instructieset is waar iOS op draait.

En ach, nieuwe functionaliteit… Wat is er de laatste 20 jaar nou echt vernieuwd aan Office? Een cloudvariant, tellen we dat mee?
Allicht tellen we dat mee. Sowieso het hele Onedrive/Sharepoint gebeuren moet je dan meetellen. Het multi-user aspect moet je meetellen. Voor de rest: Wordart blijft Wordart, dat dan weer wel ;)
LOL

Maar dan is de concurrentie net zo hard aan het innoveren geweest, dus hebben ze toch weer geen edge ‘want iCloud’ etc en anders pletter je je bestandjes gewoon zelf in Dropbox ;)
Oh ik zeg ook niet dat de concurrentie niet innoveert. Zal wel moeten ook. PowerBI en VBA hebben 'we' op macOS niet en da's behoorlijk ruk. Vooral dat eerste moet toch niet al te moeilijk zijn zou je zeggen. Een Windows-georienteerde ontwikkelomgeving als VB snap ik nog dat dat niet zomaar over te zetten en te maintainen valt, maar PowerBI? ... dat is toch wel een gemis.
Tja, maar je kan Apple lastig verwijten dat Microsoft bepaalde producten niet voor hun platform aanbiedt. Inderdaad, andersom kun je bijvoorbeeld ook geen iOS apps schrijven op Windows. Sowieso is de vergelijking niet helemaal 1:1 omdat Microsoft het vooral van de software-verkoop moet hebben en daar de zakelijke tak het belangrijkste is terwijl Apple de duiten vooral binnenhaalt met hardware en ik gok minstens zo veel van particulieren / ZZP-ers. Final Cut Pro is een van de duurste pakketten van Apple en kost € 300 of zo?

Ergens ben ik wel blij dat Apple tegenwoordig wat 'diverser' markten heeft want ooit maakten ze alleen Macs en dan ben je wel heel afhankelijk van één product. Levensgevaarlijk. En als ze dan failliet gaan kan ik op de lange termijn geen Mac OS meer blijven gebruiken. ;)
Zo groot is het verschil echt niet. Ook Apple's OS heeft zijn eigen problemen. Met beide valt prima te werken.
Nou niet alleen dat, maar ook de prijzen van de nieuwe telefoons zijn mij te gortig. Ik heb ook een 7plus en als ik naar de prijzen kijk en de features dan denk ik...ik lijk wel gek als ik dat voor een nieuwe neerleg als ik het vergelijk met mijn huidge.

Het is op het moment wel een trend, de bedrijven die hun producten (in mijn ogen) bizar verhoogt hebben in prijs hebben allemaal een lagere omzet. Nu hebben ze nog ongeveer dezelfde winst maar dat is waarschijnlijk door de trouwe fanbase. De verkopen de rest van het jaar zullen denk ik nog meer gaan tegenvallen..

[Reactie gewijzigd door Cogency op 29 januari 2019 23:49]

De marge op de iphone is niet veranderd en is nog steeds 38%. Het is gewoon een veel duurder apparaat geworden om te produceren. Deze nummers zijn altijd al beschikbaar geweest.Hier kan je dan het argument tegenaan gooien dat we nooit om dit soort ontwerpen hebben gevraagd; persoonlijk vind ik de X iig wel mooi, FaceID werkt ook stukken beter dan touchID ( handschoenen, regen etc. ).

iOS12 zal wellicht behoorlijk hebben geholpen in het feit dat er minder units worden verkocht, de iPhone SE is immers onder iOS12 weer heel vloeiend en rap.
Ja, klopt wel, maar 38% van 1000 dollar is: 380 dollar.
38% van 700 dollar= 268 dollar. Dus nog steeds 112 dollar meer winst per verkochte iPhone .
En daar moet Apple iets mee gaan doen. En wat ik begreep uit de call is dat ze dit ook in bepaalde regio’s gaan doen(die het meest zijn geraakt door de wisselkoers van de dollar). Staat hier ook nergens btw. Vind ik ook wel belangrijk nieuws.
Vrijwel geheel aan de Chinese markt te danken mbt wisselkoers en afzet, wat in het artikel weer nergens vermeld wordt zodat de discussie weer gaat over prijzen die hoog zijn in de ogen van anderen en allerlei andere self fulfilling opinions die niks met de werkelijkheid te maken hebben.

[Reactie gewijzigd door Typhone op 30 januari 2019 06:50]

BOM / materiaalkosten zijn natuurlijk de enige kosten van een telefoon 8)7
Dit zeggen zo veel mensen, maar ik vind het een compleet kul argument. Alsof de R&D en onderhoud van een iphone X ineens veel duurder is dan dat van iedere andere iphone van de afgelopen 5 jaar. Laat mij niet lachen.
Verkoopprijs != inkomsten Apple.
Begin maar eerst even de BTW, belastingen, logistiek, garantie, certificeringen, licenties / patenttrollen (denk aan 4G chipset) en andere kosten af te trekken die betaald worden voordat er geld bij Apple aankomt.
Dan ben je gelijk al 1/3 van de verkoopprijs kwijt. Dan kan je kijken naar R&D, onderhoud, software, personeel, Apple Stores, service en andere kosten.
Uiteindelijk is Apple geen liefdadigheidsinstelling, ze moeten winst maken zoals elke bedrijf.
Helemaal mee eens. Maar dat is mijn punt totaal niet. Mijn punt is, apple heeft de prijzen van hun producten omhoog gegooid, terwijl alles wat jij net opnoemt bij vorige, goedkopere generaties van iphones net zo hard gold.
iPhone X was 999 dollar bij aankondiging, de XS Plus 1099 dollar.
De prijzen zijn omhoog gegaan, in euros nog meer dan in dollars. Maar goed, elk bedrijf probeert zijn winst te maximaliseren. Waarom mag Apple hun prijzen niet verhogen?
Waarom leg je mij woorden in de mond. Ik zeg nergens dat apple dit niet mag doen. Hebben ze het volste recht zelfs toe. Het zijn de meningen van mensen, die zeggen, apple verdient niet meer per iphone, daar reageer ik op. Want apple verdient nu wel meer per verkochte iphone als pak hem beet 4 jaar geleden. Thats it. Al maken ze de 2019 iphones nog duurder (zullen waarschijnlijk weer minder mensen ze kopen), niemand die ze tegenhoudt. Het is alleen debiel om te denken dat de winstmarge per iphone niet omhoog is gegaan de afgelopen jaren.
Juist steeds goedkoper.
De allereerste telefoon ging vanaf nul.
Alle opvolgers is een beetje bijschaven aan wat al bestaat.
Ook kan Apple steeds meer bij andere fabrikanten ideeën halen.

Plus een ander zeer belangrijk punt.
R&D is een vast bedrag. 1 telefoon of 100 miljoen telefoons het maakt niet uit.
Het percentage per telefoon is echter wel significant anders bij andere verkoop volumes.
Dus de R&D per verkochte telefoon is nihil. De prijs v/d onderdelen is veel stabieler.*

*=Massa inkoop geeft wat korting. Mindere kwaliteit onderdelen uiteraard ook.
Daar staat tegenover dat de iPhone trein, eenmaal publiek gemaakt en een succes, wel op volle snelheid moet blijven rijden. De verwachtingen zijn extreem hoog gespannen met zoveel verkochte stuks, dus omzet, dus belangen en aandacht. Kijk maar naar dit artikel, terwijl de winst hetzelfde is gebleven heeft iedereen er een mening over. Er zijn zoveel factoren dat je dit soort fluctuaties nooit kunt vermijden. Alleen al doordat mensen nu veel langer met hun iPhone kunnen doen dan jaren geleden krijg je dit.

Qua nieuwe features maar ook de deadline is onverzettelijk want als Apple daar iets aan verandert schrijft iedere tech en aandelen site er over, dus er zal wel wat mis zijn..

En inderdaad; concurrenten komen ook met ideeën en dat is leuk voor ons maar voor Apple vooral een risico, want je ze moeten keuzes maken en er zal altijd een deel klanten zijn die daar niet blij mee is.

Als je voor het eerst met iets nieuws komt, heb je dat probleem nog niet (maar goed dan heb je weer andere risico’s).
Als je alleen de materiaalkosten zou rekenen dan zouden ze nog meer winst maken (bron). Tot de iPhone X waren iPhones qua materiaal kosten het goedkoopste in vergelijking van andere highend toestellen. Alleen de productie en dat ze niet alles zelf maken maakt het toestel uiteindelijk duurder.
Ik denk dat je reageert op de verkeerde. Ik heb het nooit over BOM gehad.
38% gross margin is niet alleen van de Iphone he, maar het gemiddelde van alle producten.

De gross margin op de Iphone XS schijnt eerder 64% te zijn: de $1249 telefoon kost $443* om te maken. Oftewel 181% winstmarge.

*bron: https://www.forbes.com/si...arly-a-200-profit-margin/

Die 38% komt misschien van software kosten, marketing, apple winkels, hoge lonen, lagere marges op andere Iphones, Ipads, pc's, etc.

En even ter vergelijking de Galaxy S9 kost nu 520 euro terwijl de Iphone XS nog 1024 euro moet kosten.

[Reactie gewijzigd door lordawesome op 30 januari 2019 06:18]

Dat krijg je niet rond gerekend.
Als de marge op de topmodellen iPhone 64% is en gemiddeld 38% dan draai je verlies op de rest.
Apple draait geen verlies op producten en diensten.
Dat is niet helemaal juist, wanneer op bijvoorbeeld iCloud 5% winst word gemaakt draaien ze er geen verlies op maar het trekt wel de gemiddelde marge omlaag.
Klopt.
Echter, daar de omzet uit iPhones 52 miljard was van 84,3 miljard, zou je bij 64% marge op iPhone op 33 miljard bruto winst uit komen, terwijl de totale brutowinst (38% van 84,3) 32 miljard was.
Dat zou zeggen dat de resterende bruto winstmarge voor heel Apple 3% zijn ((33-32 / (84.3-52)).
Dat geloof je zelf ook niet, toch? Niet als iedereen beweert dat Apple producten 'duur' zijn.
Dat is alleen voor de xs (iig in zijn argument, heb er persoonlijk geen zicht op). Iedere andere telefoon zou een lagere winstmarge hebben. Dus van de 52 miljard heeft misschien 20% 64% winsmarge, en de overige 80% een veel lagere.
Nou na keyboard gate weet ik dat niet. Veel MacBooks (pro) zijn al aan de 2de of 3de keyboard bezig ... dat kan nooit goed zijn voor de marge
het artikel waar jij naar verwijst bron

Even opsommen:
- Project development kosten
- Personeel Kosten (offices, it, reizen)
- Bedrijfskosten (legal, accounting, PNO enz.)
- Marketing
- Research and development (nieuwe features)
- Product design and engineering (upgraded hardware)
- Patenten betalen / Certificering behalen / Verpakking en handleidingen.
- Software ontwikkeling (iOS 12)
- Webhosting / Winkel reserveringen.
- Product Components, Manufacturing and assembly = 443

Ben ik nog wat vergeten? Ik ben geen apple fan maar vindt je vergelijking wat te kort door de bocht
En even ter vergelijking de Galaxy S9 kost nu 520 euro terwijl de Iphone XS nog 1024 euro moet kosten.

En je krijgt 100 euro retour op de S9!
Nee, dat zegt dat er bij Android volop marktwerking in gang is, dat heb je bij Apple in het ecosysteem niet, waar de prijzen kunstmatig hoog gehouden worden...
Marktwerking is een achterhaald begrip.
Ja, in Cupertino wel ja. Gelukkig draait de rest van de wereld wel normaal door.
Die conclusie kan je niet trekken. Er komt een nieuwe Galaxy aan dus geeft men vlak voor die introductie een korting op het huidige vlaggeschip. Dat doet Samsung altijd. De Nederlandse importeur van Samsung geeft sowieso vaak extraatjes, zo krijg je op een S8 een gratis koptelefoon van AKG met een retailwaarde van 149 euro.

Onlangs had je 20 jaar MediaMarkt met twintig procent korting op alle smartphones behalve die van Apple. Dat betekende dus een S8 voor 360 euro met daarbij de bovengenoemde gratis AKG koptelefoon.

Heeft niets te maken met tegenvallende verkopen, heeft alles te maken met de goedkope concurrentie inclusief Samsungs eigen A lijn. Dat is en blijft het voordeel van Android t.o.v. iPhone, er is concurrentie in het eco systeem dus kan men de prijzen niet kunstmatig opdrijven tot de 1000 euro grens die Apple onlangs overschreed.
Ik zou me genaaid voelen als ik een toestel koop voor pakweg 800 euro dat de volgende week ook te koop is voor 650.

Dat heb ik met Apple niet.
Ten eerste is dat gelul. Ten tweede, mocht dat binnen een week zo zijn, dan ben je een week te snel geweest. Jij vond het op dat moment het geld waard. Ik vind dit echt de domste reden die je kunt bedenken. Ik wacht altijd een tijdje en tik dan een fantastisch toestel op de kop voor een bedrag waar ik blij mee ben. Als jij liever veel te veel betaald ( dat is genaaid worden in mijn ogen ) voor een toestel, dan ga je gang zou ik zeggen. :)
Dat kan ik me voorstellen, dat gevoel ken ik. Je kan dat altijd nog ondervangen door via een website te kopen. Dan kan je de koop altijd nog binnen twee weken ongedaan maken indien de leverancier je niet wil compenseren

Verder kan je natuurlijk rekening houden met bekende acties zoals de welbekende MediaMarkt acties eind januari met kortingen tussen 18-20 procent of met de nieuwe Black Friday trend waarin ook grote kortingen op allerlei Tweakers producten gegeven wordt.

Maar om te stellen dat je liever geen producten die even later met korting aangeboden kunnen worden omdat je anders het risico loopt dat je net even van te voren de volledige prijs betaald hebt, maakt je leven wel moeilijk. Want in de supermarkt heb je wekelijks andere aanbiedingen. Auto dealers hebben ook regelmatig behoorlijke acties. Mobiele telefonie aanbieders of TV / Internet aanbieders ook. Ook dan kan je net een overeenkomst gesloten hebben vlak voor een leuke actie.
Je moet dan ook geen toestel kopen van 800 euro. Dat is het hele punt in deze discussie. (Persoonlijk vind ik dat iedereen moet doen waar hij/zij zich het beste bij voelt, en dan kunnen we met zijn allen gelukkig verder leven).
Hoezo ben je gekleurd?
Er is niet echt een opvolger voor een iPhone 5S/SE.
Als ik me niet vergis was de lanceringsprijs van de XR 749$ tegenover 769$ voor de 7 plus. Geen idee dus wat je bedoelt met je vergelijking. De XR is goedkoper en een duidelijk betere telefoon.

[Reactie gewijzigd door quantumleapje op 30 januari 2019 00:10]

De XR is nu de instapper, de 7plus was de top. De huidige top is nu 1259euro, dus als je wil vergelijken moet je het daar mee doen.
Daarbij is er weinig reden om van een 7plus naar een Xr over te stappen..
Een 7 plus zouden ze mij nooit verkocht hebben (te lomp), een XR zou ik zo zien zitten (als mijn 7 het zou begeven).

Objectief is een XR minstens 2 generaties beter dan een 7 plus, op zowat alle vlakken. Je probleem is dat je je blindstaart op "de top". Je krijgt inderdaad een iets betere telefoon als je voor een XS (Max) wil gaan, maar de prijs moet je er dan wel voor willen neertellen.

[Reactie gewijzigd door quantumleapje op 30 januari 2019 00:19]

Dat is niet wat hier bedoeld wordt.

Uw vergelijking: 2 jaar terug top model vs hedendaags instapmodel want welke is beter.
Cogency vergelijking: Wat leg ik nu neer voor een top model, wat legde ik 2 jaar geleden neer. Oh kijk ik mis veel leuke features(fingerprint, 3.5mm, geen notch etc...) en de prijs is anderhalf keer zo duur.
Smartphone (Apple is niet de enige die dit doet) wereld wordt steeds gekker.
Ik snap niet waar je het vandaan haalt dat Cogency (laten we het even af korten ''Co'') zegt dat hij per se het op model moet hebben. Of dat iemand anders dat per se moet.

Nogmaals hij maakt alleen de vergelijking dat de XR op bepaalde punten achterloopt in vergelijking met zijn 7+.
De 7+ heeft nog een dubbele camera, hoger DPI, even grote batterij en een fingerprint. Hij draait de OS nog vrij soepel. Prijs bij uitgave: 770 euro
Iphone XR: 1 camera, lager dpi, even grote batterij, wel een nieuwere soc. Wat leg je er nu voor neer, 850euro. Dit is te belachelijk voor woorden. Laten we een slechtere (in de meeste opzichten) telefoon produceren voor een duurdere prijs.

Het punt wat ik net probeerde te maken:
Smartphone (Apple is niet de enige die dit doet) wereld wordt steeds gekker.
De feiten die je probeert aan te halen, kloppen natuurlijk voor geen meter, of doen niet ter zake:
- de lanceringsprijs van de 7+ was 909 euro (tov 850 euro voor de XR) voor de 32MB versie;
- de XR heeft een duidelijk betere camera dan de 7+ (ondanks de single lens..);
- de XR heeft een betere batterijduur;
- de XR heeft ontegensprekelijk een beter scherm;
- Face ID is natuurlijk een upgrade en een high-end feature dat zelfs op Android flagships nauwelijks zijn gelijke heeft.
- draadloos opladen voor wie dat belangrijk vindt
- Soc van 3 generaties verder...
- een handiger telefoon..

Overigens kan wie de 7+ nog altijd zo'n fantastische telefoon vindt er één kopen voor 650€. Niettemin verkoopt de duurdere XR vele malen beter, uiteraard.

Dus het punt dat je wilde maken zie ik niet. Ik vind de XR een betere koop vandaag dan de 7+ destijds...

[Reactie gewijzigd door quantumleapje op 30 januari 2019 07:25]

Dus het punt dat je wilde maken zie ik niet. Ik vind de XR een betere koop vandaag dan de 7+ destijds...
Mwa ware het niet dat de 7± behoorlijk boven de gemiddelde specs van een high end telefoon lag, voor de xr is dat een stuk minder
Ja sorry quantumleapje....

Je moet de telefoon wel afzetten tegen de high end Android toestellen van toen...

Dan was de 7+ best een deal...
Maar tegenwoordig haal je voor 350 bv de pocophone (low end) en dan is de xr een stuk minder superieur dan de 7±destijds....

Helemaal ten opzichte van high end phones, dan lopen ze gewoon achter
Flagship telefoons hebben het inderdaad steeds moeilijker zich te onderscheiden van de middenklasse telefoons. Dat is voor de XR niet anders dan voor andere high end telefoons tegenwoordig.
Dat gezegd zijnde heb ik de 7+ nooit begrepen: gewoonweg een te grote telefoon, dan is de XR toch een stuk handiger.
Sorry, maar het is eerder andersom: de XR heeft een groter scherm én een serieus hogere dpi én een veel betere camera dan de 7+.

Het prijsverschil gaat voor de helft al op aan 3 jaar inflatie (x 2% x €850 = €50) vanwege het leeftijdsverschil.
Ik weet niet hoe je bij die site bent gekomen, maar de specs kloppen niet.
Wat klopt er niet dan?
Dpi.
Volgens de site van Apple zelf: 1792-by-828-pixel resolution at 326 ppi
Verkeerde links die je gebruikt. Hier heb je de eigen apple site: https://www.apple.com/nl/iphone-xr/specs/ de dpi is onder de 400 oftewel slechter dan die van de Iphone 7+
8 Plus heeft een hogere dpi dan de xr, heb ze net vergelijkt even op tweakers.

XR 324dpi
8 plus: 401dpi

de XR heeft een groter scherm ja maar een veel lagere resolutie,sinds de 6 plus hebben we al full hd de xr heeft maar 1792x8289(En verschil is echt wel merkbaar op z'n scherm).
Of te wel de XR is niet beter in alle opzichten dan de 8 plus.

https://tweakers.net/pricewatch/compare/1242931;1016783/

[Reactie gewijzigd door Carlos0_0 op 30 januari 2019 10:45]

Hij vergelijkt toch echt de XR met de 7+, niet de 8+
Nogmaals hij maakt alleen de vergelijking dat de XR op bepaalde punten achterloopt in vergelijking met zijn 7+.
De 7+ heeft nog een dubbele camera, hoger DPI, even grote batterij en een fingerprint.
Daarbij zou het kunnen dat 458 dpi een betere specificatie is dan nóg meer pixels als 99% van je klanten het verschil niet meer ziet.

Ergens blijft het altijd een compromis tussen kosten en eigenschappen. De XR is voor mij het beste toestel, juist vanwege de ‘mix’ van o.a. langere batterijtijd, prachtig en groot scherm en 4K / 60 fps video camera met stabilisatie, dat hebben de 7+ / 8+ niet. 128 GB geheugen-optie is ook realistischer dan 64 of 256 GB.
Mijn 8 Plus kan toch echt 4k 60fps filmen, dit ook met een prachtig mooi groot scherm ;)
Hij is er inderdaad alleen niet in 128gb dat klopt, alleen vind ik 64gb nog steeds prima voor mij dan.
Ach, ik had hiervoor een iPhone 5, gekocht toen hij uit kwam, dus voor mij was het sowieso een fikse verbetering in veel opzichten ;)

Van half 2012 tot half 2018, oftewel 6 jaar mee gedaan. Kostte € 679 dus heeft € 0,31 per dag gekost, want zo bekijk ik het: Wat kost het per dag / jaar en vooral: Hoe lang moet ik daarvoor werken?

Als ik dat afzet tegen de kosten van bijvoorbeeld de dagelijkse boodschappen dan geef ik alleen al meer uit aan de sojamelk waar ik twee glazen koffie verkeerd mee maak. :P Conclusies als 'te belachelijk voor woorden' van @Mister Hardware vind ik daarom zwaar overdreven. Het is juist voor iedereen bereikbaar, desnoods met een abonnement als je geen spaargeld hebt.

Daarbij: Zet het eens af tegen de voordelen van een goed werkende smart phone. Dan zijn die paar dubbeltjes per dag snel terugverdiend.
''Conclusies als 'te belachelijk voor woorden' van @Mister Hardware vind ik daarom zwaar overdreven.''

Mijn coclusies zijn gebaseerd op specs en niet op meningen. Je mag ze zwaar overdreven vinden maar jij bent de gene die zegt dat de xr betere specs heeft dan de 7+ wat dus niet zo is. En dat is al aangegeven. Ik zeg nergens dat die dingen niet waar kunnen maken voor hun geld, ik zeg wel dat het belachelijk is om de keuze te maken voor een slechtere telefoon. Je moet dit zien als een iphone 5 vs 5c variant. Duurder met minder op de sheet en ze gaan beide evenlang mee. Voor welke zal je dan gaan, de goedkopere of de nieuwste.
Nog maals jij mag mijn mening belachelijk vinden, ik vind apple zijn tactiek belachelijk, fanbase alleen maar het nieuwste laten halen en doen alsof de oudere niet voldoen, of ze juist slomer maken.

ps:
leuk die inflatie maar dat zegt niet niks, Het top model van vroeger,de Iphone 4 koste vroeger 600 euro bij de release. Dit zijn alle cijfers met inflatie zonder belasting en sinds dat de belastingen omhoog zijn gegaan kunnen we concluderen dat de iphone xr nog steeds duurder is dan bij de release van de 7+
http://digg.com/2018/iphone-prices
OK, de schermresolutie van de 7+ is blijkbaar hoger, maar zoals ik al zei: Wat dan nog als hoegenaamd niemand er op zit te wachten? Ik zie het als voortschrijdend inzicht en heb liever 'genoeg' resolutie waardoor de batterij het wat langer volhoudt dan 'extra pixels' waarvan ik toch geen scherper beeld zie.

Het gaat ook niet alleen om de resolutie van het scherm, maar ook de combinatie van eigenschappen en behalve de pixeldichtheid zijn die gelijk of beter. Sowieso is de chip twee generaties verder. De camera maakt beter foto's, Bluetooth is versie 5 in plaats van 4.2, 3 GB RAM ipv 2 GB en ja, het is persoonlijk maar ik vind Face ID handiger dan de vingerafdruk.

Ik begrijp die steeds terugkerende frustratie met de prijs van Apple spul niet. Ik doe al 11 jaar met een Mac Pro. Ja hij was duurder dan een Windows PC! Maar per dag kostte hij – tot nu toe – € 0,67. Waar hebben we het over? Mijn Ziggo-abonnement kost al meer. Ik heb 6 jaar met mijn vorige iPhone gedaan voor het oorspeakertje begon te haperen. Dat komt neer op € 0,31 per dag, zie hierboven voor de berekening, exclusief inflatie-correctie trouwens ;) Als deze XR het weer zo lang uithoudt, gaat die me 41 cent per dag kosten.

Om dit even in perspectief te zetten: Daar kun je één Nespresso cupje voor kopen of een halve postzegel.. Ik zeg overigens nergens dat je mening belachelijk is, dat zijn jouw woorden, maar het is wel overdreven om deze prijzen 'belachelijk' te noemen voor die dertig of veertig cent per dag. Als dat teveel is, koop je toch wat anders?
Klopt ik heb in december 2017 de 8 plus gekocht, om hem daarna niet naar 2 jaar weer te verkopen.
Ik vind het onnodig geld over de balk gooien, telefoon kan prima jaar of 4/5 jaar mee.

Ergens even in midden van de periode een nieuwe batterij erin, en je kan gewoon weer door :).
je vergeet ook nog eens de 6+ tot de 8+ hebben een hogere resolutie, de xr heeft niet eens een full hd resolutie.
De XR heeft een groter scherm dan de plus generatie iphones, maar wel een stuk lagere resolutie.

[Reactie gewijzigd door Carlos0_0 op 30 januari 2019 10:43]

LOL wat, Waar haal je dat uit. Ik loop Iphone zijn morele waarden te bashen voor het presenteren van een slechtere telefoon voor een duurdere prijs. Ik ben verre van een Iphone user, ik zit hier met een top notch Sony Xperia XZ3.
Ik zeg juist dat als ik de keuze tussen iphone moest maken dat ik op zijn minst naar de 7+ ga in plaats van de XR of de tussen weg neem en naar de 8+ ga.

Kan je me laten zien waar je uit kan halen dat IK een Iphone wil kopen die duurder is voor een slechtere prestatie?
Tja en wat kost die, toch ook nog € 682. Hoe lang ga je daar updates voor krijgen? Sony belooft niets. In de praktijk mag je blij zijn als dat drie jaar is. 682 / 3 jaar / 365 dagen = € 0,62. Kortom deze is duurder dan de iPhones die je belachelijk duur vindt.
550 met koptelefoon van 400 (inclusief) er bij. Ik heb hier nog een Sony Xperia e liggen en een z. Beide al 6 jaar oud. Ik heb op de E een custom OS draaien. Op mijn OnePlus 2 die ik hier al 3 jaar heb liggen (die me maar 320 heeft gekost) heb ik nog steeds om de 2 weken een update.

Je kan wel er op hameren dat iPhone lang mee gaat maar wie zegt dat andriod dat niet kan. De Samsung Galaxy s3, ja hoor de S3. Die heeft andriod 8 mee gekregen via Line age os (standaard andriod).

Ik denk dat je zelf wel de cijfertjes kan invullen sinds dat je er redelijk goed mee bent. iPhone gaat lang mee en heeft een fijner os maar andriod is volledig aan te passen door hem te rooten. Hierdoor vereist het iets meer werk maar dan heb je ook wat.
Ps: jij mag het belachelijk duurder vinden maar je hebt een verkeerde inschatting gemaakt.

Edit: typfout

[Reactie gewijzigd door Mister Hardware op 1 februari 2019 07:36]

Voor de laatste keer: Ik zeg nergens dat iets belachelijk duur is. Ik reken juist iedere keer voor dat zelfs dure smart phones minder dan een euro per dag kosten.
Dan heb ik je bericht niet goed gelezen/begrepen mijn excuses!
Nee het punt is dat waar de 6 (plus) 7 (plus) 8 (plus) altijd de topserie was en de nieuwste specs kreeg met een normale prijsverhoging, heeft Apple die serie nu omgetoverd tot midrange telefoons. Vervolgens is een nieuwe topserie in het leven geroepen met een flink hogere prijs. Mensen zijn niet dom en dat begint Apple nu ook te merken.

Daarnaast is de XR nu de instapper dus als je het gaat vergelijken dan moet je het met de iphone 8 prijs vergelijken. En dan is hij dus 50 euro duurder voor een telefoon dat er als speelgoed uit ziet.. En dan heb je niet eens een oled scherm.
Geen idee wat je probleem is met de XR als high-end telefoon. Heb je er eigenlijk al eens één gezien? Je kan moeilijk zeggen dat het geen betere telefoon is dan bvb de 8 Plus.

De realiteit van Apple is dat de iPhone 7 en iPhone 8 nu als entry leven modellen gepositionneerd zijn en in die hoedanigheid nog erg goed schijnen te verkopen. Je kan argumenteren over wie nu "dom" is, iemand die 589€ uitgeeft voor een iPhone 7 of 1089€ voor een XS, maar in beide gevallen heb je een iPhone en een uitstekende telefoon.
Je bedoelt het goed maar je snapt duidelijk niet wat hij bedoeld. Hij zegt nergens dat het een slechte telefoon is oid.

Dit is overigens iets waar andere fabrikanten zich in mindere maten ook schuldig aan zijn.
Fabrikanten proberen de markt uit te melken aan de kant van de high end, dat klopt. Daarin meegaan en zeggen dat telefoons te duur zijn geworden, is een beetje kortzichtig: er zijn op hetzelfde prijspunt van vroeger nog altijd betere telefoons te vinden dan vroeger...
Dat is niet kortzichtig; dat is een feit. €1.500 vragen voor een telefoon die misschien 300 dollar aan onderdelen kost is belachelijk.
En ja, ik weet dat er meer kosten zijn dan alleen de onderdelen.

Maar je betoog is helder: je bent beter af met een Android telefoon van €400 dan een Apple telefoon van €850.
Voor veel mensen is een Android telefoon geen optie. Updates, privacy, ecosysteem, levensduur zijn ook geld waard. Niet iedereen kijkt alleen maar naar aankoopprijs.
Inderdaad, voor mij was android ook nooit een optie wegens privacy. Prijs maakte me niet heel veel uit. Tot vorig jaar toen de iphone 8 wederom een licht getweakte versie van mijn iphone 6 was.
Opeens kwam er een lg v30 langs voor de helft van de iphone 8 prijs. Dan wil je toch na al die jaren weer iets echt high-end met een mooi oled scherm, quaddac audio en innovatief wide angle camera.
Heb ik wat privacy opgeofferd? Vast wel, maar heb ook heel wat uit android gesloopt dus zal wel meevallen.
Nu wilde ik heel graag een iphone XR, maar toen ik het scherm en bouwkwaliteit naast mijn lg v30 zag viel het mij dus wederom dik tegen. Dus wat kwam er op dat moment langs, een samsung s9 voor 230 euro.... dat is minder dan 1/3 van de iphone xr prijs.....
Dus voordat je gaat claimen dat android voor veel mensen geen optie is, voor veel mensen begint het dus wel een optie te worden. (Zie verkoopcijfers)
Je moet natuurlijk ook naar de totale markt kijken: ook die wordt getroffen door dalende verkopen sinds enige tijd, dus Android telefoons hebben gelijkaardige problemen.
Hoeft niet alleen te betekenen dat iPhone gebruikers voor andere /Android opties kiezen:
1. Een iPhone gaat gewoon lang mee, een iPhone 7 kan alles nog prima aan, de noodzaak om vaak te upgraden is er vanaf.
2. De gehele smartphone markt zit in een dalende trend .
Updates zijn bij Android telefoons geen groot issue meer. Een Note 4 van meer dan 4 jaar geleden krijgt nog gewoon veiligheidsupdates. Verder staan de kranten nou niet echt vol met berichten over gehackte telefoons. Het lijkt dus een non-issue.

Het ecosysteem kan ook juist als beklemmend worden ervaren. Het is maar hoe je er in zit.

Privacy is een keuze. Doe je wat moeite, dan kun je prima je privacy beschermen op je Android telefoon. Gebruik je Facebook en Google op je iPhone, en dat doen veel gebruikers, dan blijft er van je privacy niet veel over.

Ik vind de verschillen in functionaliteit tussen Android en iOS telefoons niet zo groot.
Ja ik heb ze gezien. Ziet eruit als speelgoed en dan vooral het scherm als ik die naast mijn lg v30 en samsung s9 zet. De XR is geen high-end, de xs en xs max zijn high-end. Zet het in de winkel maar naast de iphone xs, dan zal je gelijk begrijpen wat high-end betekent.
Afgelopen jaren bezuinigde Apple al op hun high-end telefoons en was de iphone 8 randje high-end.
De XR met dat verschikkelijke scherm is echt geen high-end meer. Het scherm is waar je de hele dag naar staart, het scherm is waar bijna iedereen fotos op bekijkt, het scherm is 1 van de belangrijkste onderdelen van een telefoon en dan kan je dat "super" lcd scherm noemen wat je wilt, maar het is duidelijk geen high-end onderdeel.
High-end is wanneer je niet bezuinigd op onderdelen, kwaliteitsbehuizing, topscherm, toponderdelen., topcamera.
Apple bezuinigt op het scherm, pocophone bezuinigd op behuizing. Pocophone ook high-end dus volgens jou?

Daarnaast draait het op de telefonie markt om nieuwe telefoons. Kan je wel leuk een 2 jaar oude telefoon high-end als entry-level neerzetten, om vervolgens je high-end segment te verhogen van 800 naar 1200 euro. Duidelijk dat de mensen daar niet in trappen.
Enige reden dat de iphone 7 nog verkocht wordt is omdat Apple een graantje wou meepikken van alle marktplaats/ebay verkoop.

[Reactie gewijzigd door Valinor op 30 januari 2019 11:11]

Niemand ziet op het eerste zicht het verschil tussen het scherm van een Xs en een Xr. Je moet ze echt naast elkaar leggen om te zien dat de Xs nog beter is.
Niemand ziet op het eerste zicht het verschil tussen het scherm van een Xs en een Xr. Je moet ze echt naast elkaar leggen om te zien dat de Xs nog beter is.
Typische Apple instelling. Ze zullen het vast niet merken, nou mooi wel dus.
Goed dat je toegeeft dat de XR geen high-end scherm heeft aangezien alle high-end telefoons dezelfde schermkwaliteit als de iphone xs hebben.
Er zijn best wel wat high end telefoons die geen zo’n goed scherm hebben als de Xs.
En ook niet elk oled scherm is overigens automatisch uitstekend. Dan kan je beter een uitstekend lcd scherm, hebben wat mij betreft. Maar het staat je vrij een andere mening te hebben.
Ik zag laatst wat XR schermen, volgens mij prima schermen, kleurechtheid, helderheid, etc. Check ook eens YouTube video’s , zijn genoeg blinde testen met verrassende uitslag.
Ze zijn zeker wel prima. Maar om het high-end te noemen gaat me te ver. Al helemaal als je ziet wat andere fabrikanten ondertussen op de markt brengen.
Je krijgt bij Apple natuurlijk ook een ecosysteem erbij. Dat kost ook iets, dus ik begrijp wel dat een iPhone XR duurder is dan een Pocophone. En daarnaast heeft de iPhone een betere camera, uitstekende update ondersteuning (hoe zit dat bij Pocophone?) en is de iPhone niet voorzien van Chinese spyware (Pocophone: onbekend).
Ja, NU worden ze als Entry level modellen gepositioneerd, maar dat was het punt niet.

Het ging over de lanceringsprijs, waar twee jaar geleden je gewoon de top-of-the-line kreeg voor dezelfde prijs als waar je nu juist de minste versie van deze generatie krijgt, met weinig verbeteringen. Sterker nog, sommige dingen zijn achteruit gegaan.
Ik denk dat er gedoeld wordt op het scherm en de 3,5 mm headphone connector.
Oké, uiteraard moet er ook gezegd worden dat veel dingen ook beter zijn. Maar dat staat nog steeds los van het punt, want we zijn inmiddels wat jaren verder.
Ik begrijp jouw reactie wel, maar ja, dan bedienen ze met een iPhone 8 jou ook nog gewoon.
Daarnaast vind ik het wel verfrissend als er nieuwe dingen worden geïmplementeerd , ik vind het werken en navigeren zonder homebutton juist intuïtiever .
Om iets nieuws te bereiken moet je als bedrijf ook de risico’ s nemen om zaken achter te laten.
Voor de 1 positief, voor de ander niet...
Aan die home knop kon ik op oude iphones nooit wennen. Het was een deel van het verhaal. Een van de heuristieke checks voor computerinterfaces van Nielsen en Mulich (over de oplossingsstrategieën die mensen gebruiken om hun weg te vinden) is de mogelijkheid om terug te gaan. In iphone apps moest je maar hopen dat dat kon. Op oude iphones werkte de home dan meer als een panick button en kon je weer van voren af aan beginnen. Op android en op internet kun je altijd je breadcrumb terug volgen. Dat heeft apple laat (9+) toegevoegd. Omdat te doen ten koste van die home knop met die panick button functie lijkt me een vergissing: iphones moeten ook supersimpel zijn voor first time users. Daar ligt hun populariteit in. Om dan ook met zo'n marktaandeel vertrouwde technieken te slopen (touchid) voor je het alternatief (faceid) hebt uitontwikkeld. 5% van je publiek verliezen gaat tegenwoordig ergens over. Maar het is niet alleen apple zelf. Het is ook de concurrentie op de android markt, prijspunt en verzadiging.
Dat gebruiksgemak van de iPhone voor beginners lijkt mij een broodje aap verhaal. Ik zie niet in waarom een Android telefoon een langere leerweg zou hebben.

Ik gebruik beide telefoons, maar vind Android (inderdaad, mede door een duidelijke return toets) echt wel intuïtiever.

Daar komt bij: het zelf kunnen indelen van schermen, widgets en minder verborgen gadgets als de iPhone (zoals hard drukken, wat soms wel en soms niet werkt).

Start ik bijvoorbeeld de iPhone opnieuw op, dan word ik geconfronteerd met twee inlogschermen met totaal verschillende opmaak. Dat is imho slecht ontwerp.
Ik snap je reactie, ik was ook huiverig voor FaceID en de notch. Maar wat is het heerlijk om een volledig scherm in een compact toestel te hebben. Een iPhone 7 voelt zo ouderwets aan dat ik amper begrijp dat we met dat design zo lang hebben gezeten.

En FaceID is wat mij betreft magie. Werkt in het donker (en dan echt donker) precies hetzelfde, faalt veel minder vaak dan TouchID (hier ongeveer 1 keer per week). Voor mij is het alsof het er niet is. Daarnaast ga je iOS gewoon heel anders gebruiken, zoals het is bedoeld. Met TouchID las ik nooit notificaties op het toegangsscherm omdat ze dan niet te lezen waren (beveiliging). Nu altijd. Pakt je iPhone op, die ontgrendeld en met 1 tik zit je in de juiste app om te reageren.

Daarnaast.. je 7 plus heeft toch ook al geen aux meer?
Het is heerlijk om een volledig scherm te hebben, dus ook zonder notch.
Face ID is langzaam, moet je recht voor gaan zitten soms en is een privacy nachtmerrie.

Het is allemaal een stapje naar voren en eentje naar achteren. Dat is nu net waar Apple niet om bekend stond onder Jobs. Ik wacht gewoon net zolang totdat ze het opgelost hebben, ik vind beide echt zwaar wegende punten om juist NIET een nieuwe iPhone te kopen, en dan ook nog tegen een premium prijs. 8)7
En het blijft subjectief. Ik was skeptisch, maar vind FaceID een verademing ten opzichte van TouchID. Veelal een stuk makkelijker in gebruik.
Makkelijker misschien, maar niet sneller. En ik heb geregeld dat hij het niet pakt, dat bv de camera obscured is. Ging met de latere generaties touch ID stukken sneller. Ook de interactie is een ding, vinger erop leggen deed ik eigenlijk gelijk zonder nadenken, hier moet je in kijken, en daarna swipen. Ik vind het troep.
Eens, op mijn toestel heb ik het precies andersom. Unlocken doet het toestel direct zodra ik 'm op pak (als ik m'n smartwatch niet om heb moet ik wel unlocken), en als ik m'n notificaties wil zien swipe ik naar beneden. Negen van de 10 keer wil ik niet de notificaties afhandelen maar iets opzoeken of doen, notificaties moeten niet afleiden. Reageren doe ik op momenten dat het mij uitkomt en niet ala minuut.

Ik kan mij heel goed voorstellen dat het wegvegen van notificaties na unlocken als erg storend kan aanvoelen, en ook nog als onnodig vertragend ervaren.
Als je al swiped terwijl je hem oppakt dan opent de telefoon terwijl je herkend wordt. Gaat snel genoeg, het is echt niet alsof je nu een trage telefoon hebt.
(Zelfs in de auto werkt het met zonnebril op, zonder dat je met militaire precisie op je home-button moet drukken.)
(...) zonder dat je met militaire precisie op je home-button moet drukken.)
Ik voel met je mee, mensen met een motorische stoornis hebben het inderdaad een stuk zwaarder dan de rest. Nu moet ik een iPhone bij me dragen vanwege het werk (zelf gebruik ik een BB Key²), dus niet echt vrijwillig, maar ik moet er inderdaad niet aan denken dat ik TouchID moet gebruiken als ik bij wijze van spreken m'n veters niet kan strikken.
Ja ook sneller, vooral in apps is het veel sneller. Voor het unlocken van je telefoon misschien niet perse sneller en zal t ongeveer gelijk zijn, immers moet je zowel bij FaceID als TouchID je vinger op de onderkant van het scherm leggen. Je kan zoals gezegd ook meteen swipen, je hoeft niet te wachten op unlock.
Als hij je geregeld niet herkent is het aan te raden eens opnieuw te calibreren of een “nieuwe look” toe te voegen. Try it. :) Waarom je camera bedekt zou zijn weet ik niet, maar dat vind ik pebkac. Immers werkt TouchID ook niet als er iets in de weg zit. :+

Daarnaast heeft FaceID als voordeel dat het imho een stuk makkelijker is om notificatieprivacy te gebruiken. Je kijkt naar het toestel en hij unlockt en laat de inhoud zien. Met TouchID was dat maar vervelend en onhandig, dusdanig onhandig dat ik TouchID maar had opgedragen om direct naar het homescreen te unlocken ipv lockscreen. Tenslotte als je veel zwemt is FaceID een geschenk uit de hemel. Dat werkt wel na een uur zwemmen. TouchID herkent je gerimpelde vingers niet. :P Ook vieze vingers heeft ie flink wat moeite mee af en toe, bijvoorbeeld als er nog wat smout aan m’n vingers zit als ik weer eens aan m’n auto heb zitten hobbyen. Ook is FaceID sneller met Apple Pay en een handeling minder.

Ik hoef ook niet na te denken bij FaceID, het werkt 99% van de tijd seamless met slechts één uitzondering: in bed moet je de neiging om het toestel dicht bij je neus houden negeren.

En daarom zei ik al: het is subjectief. Beide technieken hebben voor- en nadelen ten opzichte van elkaar. Welke voordelen/nadelen combinatie je het prettigst vindt is puur persoonlijk en heeft iig niets te maken met of de techniek beter of slechter is. Ik wil iig niet meer terug naar TouchID, FaceID is naar mijn mening juist de superieure functionaliteit. :) Maar hee, wie weet... Wellicht krijgen we ze een keer allebei. ;) FaceID en een TouchID onder het scherm.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 30 januari 2019 14:57]

Je hebt zelf geen Face-id denk ik? Want ik ervaar het zeker niet als langzaam en je hoeft er ook niet recht voor te zitten. Eigenlijk verbaas ik me wel eens hoe goed het werkt, dan is m’n iPhone al ontgrendeld als ik denk ‘laat ik ‘m eens ontgrendelen’.

Een privacy nachtmerrie? Hoe kom je bij die onzin? Je gezichtscan verlaat nooit je toestel en kan daar ook niet uit opgevraagd worden. Net als eerder je vingerafdruk.

Zelfs de gezichten op je foto’s worden op je device herkend, niet in de cloud. Heeft er verder niks mee te maken, maar om aan te geven dat Apple zeer goed om je privacy denkt. Helaas worden de toestellen wel wat duur, dat is niet te ontkennen...
FaceID werkt op m'n Huawei ook erg prettig ja
Welke uitingen heeft hij gedaan ?
Zijn uitlatingen bij de Anti-Defamation League (ADL). Hij mag zijn mening hebben maar als CEO politieke standpunten aannemen vind ik niet handig. Censuur is censuur.
Privacy zou ik niet over inzitten, of er nou faceid op zit of een normale frontcamera, wie zegt dat als je het niet gebruikt hun het ook niet gebruiken.

Punt is dus dat je het nooit zeker kan weten maar dat het dus niet af hangt van faceid of niet...
Nu komt de aap uit de mouw. Je gebruikt FaceID op een iPad ipv een iPhone. Dan snap ik dat je het onhandig vind, een iPad (zeker de pro) is er veel te log voor, daar vind ik het ook niet fijn op werken.

Een wereld van verschil met FaceID op een iPhone.
Ik heb het niet alleen over onhandigheid.
volledig scherm
Dus de notch is ook een scherm? Of heb je het niet over een iPhone? Die heeft alles behalve een volledig scherm, de Xiaomi Mi Mix 3 komt dichter bij een volledig scherm dan een iPhone X.
Nee zo'n schuifmechanisme is echt veel beter dan een notch inderdaad. :+
Ja dat klopt om meerdere redenen:
- Een volledig scherm
- Geen camera die altijd op jouw hoofd gericht staat

Het schuifmechanisme werkt bijzonder goed, wordt door magneten op zijn plaats gehouden. Dus geen zorgen dat er een motortje kapot gaat.

Hoe vaak gebruik je zo’n selfiecamera überhaupt dat het een notch waardig is?
Hoe vaak gebruik je zo’n selfiecamera überhaupt dat het een notch waardig is?
De Notch op iPhones is o.a daar omdat de techniek van FaceID niet zomaar in een “selfie camera” past.

Je vraag is dus afhankelijk van hoevaak je het toestel pakt maar voor velen toch zeker een aantal keer per uur.
- Geen camera die altijd op jouw hoofd gericht staat
Dat is met al die geruchten rond de Chinese fabrikanten geen overbodige luxe idd. Better safe than sorry.

[Reactie gewijzigd door Donstil op 30 januari 2019 09:08]

Gelukkig bestaat er niet iets zoals een vingerafdrukscanner (TouchID). Is ook nog eens veiliger en sneller dan gezichtsherkenning (FaceID).

[Reactie gewijzigd door snippiestgem op 30 januari 2019 09:20]

Op de oudere toestellen wel idd op de nieuwe dus niet meer.

Overigens is het niet veiliger. Wel iets sneller.
Sneller in ontgrendelen geloof ik wel, omdat je je iPhone heel anders gaat gebruiken, maar veiliger?

Volgens Apple is de kans dat een wildvreemde je telefoon kan ontgrendelen met TouchID 1:50.000 en met FaceID 1:1.000.000. Maar misschien hebben we een andere definitie van veilig.
TouchID komt wel weer terug als het zonder knopje kan, maar dat ze het nu weggehaald hebben is zonder meer een vreemde zet. De notch gaat ook wel verdwijnen. Koptelefoonaansluiting blijft weg.
Je weet niet of de koptelefoonaansluiting wegblijft. Apple kan terugkomen op een eerder genomen besluit.
In Android land zit het er gelukkig vaak nog op. Ook bij de nieuwste modellen.
Met alle respect, dat is wat elke fabrikant doet. Over het algemeen zijn mensen wel over het design te spreken dus zullen ze het niet snel veranderen.
Dat klopt, maar bij die andere merken (wat in het algemeen Android fabrikanten zij) slinger je zo van fabrikant A naar B als die wel bied wat je zoekt. Dat is lastiger als je iOS gebruikt en daarom is dat soort kritiek meer op z'n plaats bij Apple dan bij andere merken.
Helemaal mee eens. Heb nu nog iPhone SE, bevalt prima. Zou er zo weer een kopen, met iets kleinere bezels dan natuurlijk, en makkelijk vervangbare batterij zodat hij 30 jaar mee kan.
Apple bepaalt niks voor jou. Jij bepaalt om het te kopen ;) De dingen die je opnoemt zijn allemaal bij andere merken wel aanwezig. Oke je hebt dan wel android.

[Reactie gewijzigd door Cihan1988 op 30 januari 2019 05:47]

Eerlijk is eerlijk: Apple heeft altijd al bepaald wat hun klanten zouden willen. Juist daardoor zijn ze marktleider geworden. Niemand wilde destijds een telefoon met alleen maar een touchscreen. Maar Apple implementeerde het goed en de rest is geschiedenis.

Begrijp me niet verkeerd, ik vind de huidige lineup ook veel en veel te duur. Maar ik denk dat het meer met de prijsstelling te maken heeft dan dat klanten ontevreden zijn over de designbeslissingen. Klanten kunnen gewoon de enorme prijsstijging over de afgelopen jaren niet meer verantwoorden ten opzichte van de stappen in kwaliteit, uitstraling of gebruiksgemak.

* ATS houdt het voorlopig bij zijn SE
Ik denk dat er wel degelijk veel iphonegebruikers zijn die balen van het weglaten van de 3,5 mm koptelefoonaansluiting.

Even leek het er op dat dit bij Android ook zou gebeuren, maar veel fabrikanten hebben gelukkig op tijd het licht gezien.
Dat is precies mijn idee.
Het is naar mijn idee onzin om de jack-plug te schrappen vanwege ruimtegebrek.
Elke telefoon is altijd nog dikker dan de aansluiting voor de koptelefoon.
Ik heb daarom dus ook nog een SE.
1. vanwege de jack-plug
2. vanwege de geupdate hardware t.o.v. de 5(S)
3. vanwege het formaat

Ik ben niet gecharmeerd van een mobiel van meer dan € 1000 ook al ben ik me er van bewust dat ik dat ding elke dag veel gebruik.

Dus ik ben benieuwd of Apple me nog zover krijgt weer een Apple te nemen hierna.
Qua software prima, maar qua hardware moet ik het nog zien.
De vernieuwing valt ook al jaren tegen, maar dat snap ik ook wel. Eens is alles wel een beetje uitgevonden en toegepast. Door Apple of door anderen en weer door Apple gekopieerd.
Dus drukt men er dingen door om maar te vernieuwen, althans dat is mijn visie.
Het zou pas inventief zijn als Apple aanwezigheidssensors had. Gewoon dat het toestel weet dat jij het toestel op pakt. Of juist als iemand anders het op pakt. Combinaties van allerlei detectoren, face-ID vinderafdruk, jouw stemgeluid enzovoort waar ik dus nog niet aan gedacht heb.
Wellicht zou ik dan die prijs misschien wel acceptabel vinden.

Vernieuwing en niet alleen maar een upgrade van snelheid, geheugen, camera en formaat.
Ik vind dat niet de enorme prijsverhoging waard.
@BlueTooth76
Heb je ooit al eens Faceid geprobeerd? werkt fantastisch namelijk
En wees eerlijk het gebruik van wired headphones gaat ook niet lang meer duren aangezien alles steeds meer draadloos wordt.
Als jij tevreden bent met een 7plus is dat natuurlijk ook goed, maar er zijn toch veel mensen die erg tevreden zijn met de 'nieuwe' Iphones.
Tsja, je bent ook niet verplicht om een iPhone te kopen of om de laatste versie te kopen. Ik weet het, het is een te simpel antwoordt, want als je alles al met Apple hebt, is het lastig om even over te stappen naar een Android device. Maar:
- FaceID werkt bij mij vaker dan TouchID, dus ik ben er blij mee. Het werkt snel, 99,999% van de keren, behalve als ik in bed lig met de helft van mn gezicht niet zichtbaar. Verder werkt het super in alle omstandigheden.

- Notch? Iedereen die klaagt over de notch dat die het niet wilt en screen real estate mist, heeft het mis. JE krijgt er juist die "oortjes" bij, ipv dat er scherm wordt weggenomen. Laten we eerlijk zijn, het is niet Mooi (persoonlijk vind ik het ook niet lelijk, maar dat is kwestie van smaak) maar als je het een tijdje gebruikt merk je het niet eens meer. Dat is niet enkel mijn ervaring, maar de ervaring van iedereen die ik ken met elk soort telefoon die een notch heeft.

- Koptelefoonaansluiting weg? Tsja... het zat er wel aan te komen en het is natuurlijk niet alleen Apple die dat doet. Het gezegde "dont fix what isn't broken" is hier wel van toepassing. Het probleem is dat je niet voor eeuwig kan blijven hangen op 1 bepaalde techniek en dat er wel wat vooruitgang in moet zitten. Het heeft 2 kanten, zowel innovatie in de draadloze technologie en het verdienen op (nieuwe) draadloze apparatuur dat je dan moet aanschaffen. Persoonlijk vind ik het niet erg, want ik gebruik alles draadloos. Ik heb zelfs mijn lightning port weten te slopen, waardoor ik hem zelfs niet meer kan opladen via een kabel. Dat is nu bijna een jaar, en ik heb zowel de 3,5mm als de lightning port geen 1 keer gemist. Maar, ik ken wel mensen die het wel missen en geen 100 tot 500 euro willen uitgeven aan wireless headset en bluetooth reciever voor thuis of in de auto als er geen bluetooth aanwezig is, en dat begrijp ik wel. Het kost een hoop geld, maar ik denk dat de dongle een prima oplossing is aangezien de accuduur van een iPhone meer dan prima is.

Ik denk dat over 2 a 3 jaar er bijna geen 1 fabrikant meer is die die 3,5mm aansluiting gaat behouden, en echt niet omdat ze dan de telefoon dunner kunnen maken, want dat is natuurlijk gewoon een bullshit excuus. Niemand wil dat ze nog dunner worden, liever iets dikker zelfs met meer accu (dat is wel algemeen bekend). De andere fabrikanten willen uiteindelijk gewoon niet de extra verkopen missen uit wireless headsets en andere toepassingen.

Edit: faceID gedeelte wat toegevoegd

[Reactie gewijzigd door Qlusivenl op 30 januari 2019 09:20]

"Ik denk dat over 2 a 3 jaar er bijna geen 1 fabrikant meer is die die 3,5mm aansluiting gaat behouden"

Ach, dat excuus las ik twee jaar geleden al. Intussen komen er gewoon nieuwe Android modellen op de markt met die aansluiting. Waarom? Omdat een fabrikant wil verkopen. Omdat er concurrentie is. Omdat de consument het wil.

Zolang er nog koptelefoons met draad zijn, zoeken die een plugje waar ze in gestoken kunnen worden.
Het grootste probleem met Apple is dat Apple voor mij bepaalt wat ik wil.
.. TouchID? ...FaceID? ... Notch? Koptelefoonaansluiting weg?
Vreemde opmerking.
Apple maakt een produkt, ze bepalen niet wat hij wil, jij bepaalt wat je koopt.
Als jij het er net mee eens bent koop je het gewoon niet? Dat is toch met letterlijk alles zo?
Jouw analyse (FaceID, TouchID, Notch, Koptelefoonaansluiting) heeft niks maar dan ook niks met dit artikel te maken.
Ik vind dit wel raar. Uiteindelijk bepaalt de fabrikant altijd de hoe en de wat. Je doet het overkomen alsof jij dit bepaalt voor Samsung en co. terwijl dat hetzelfde is voor hen.
Apple bepaalde 12 jaar geleden ook dat je een iPhone met capacitive touch nodig had en geen Nokia.

Nou ze hebben dus gelijk gekregen.

Zoals Steve Jobs zei, people don't know what they want until you show it to them.
Zoals Steve Jobs zei, people don't know what they want until you show it to them.
Steve Jobs had het hier over technische oplossingen, over manieren van werken. Apple is nu vooral de weg van de fashion opgegaan, met stijl-freak Tim Cook voorop. Wat hij lanceert is vaak supermooi. Maar het is denk ik niet wat de massa wil. Zelf wacht ik nog steeds op een opvolger voor de SE - gewoon een simpele kleine iPhone (heb trouwens weinig te klagen met mijn huidige SE). En ik wacht op een echte pro Macbook. Dun, dunner, dunst interesseert me niet zoveel. Degelijk, betrouwbaar en breed inzetbaar wel.

Het antwoord op Job's visionaire spreuk: "we've shown it to them and they don't want it".

De conclusie lijkt me simpel: Apple zal de fashion-koers moeten heroverwegen ook al is de omzet nog altijd fabuleus.
Dus omdat Apple een keertje gelijk had, heeft Apple altijd gelijk?
8)7
Apple bepaalde 12 jaar geleden ook dat je een iPhone met capacitive touch nodig had en geen Nokia.

Nou ze hebben dus gelijk gekregen.

Zoals Steve Jobs zei, people don't know what they want until you show it to them.
Precies daarom is Huawei nu het best verkopende smartphone merk....

Bang for Buck is wat men wil
Hij heeft het over functionaliteit. Men is bereid te betalen voor functionaliteit. Lopen is ook goedkoper dan de fiets pakken (bij laten we zeggen 500m t/m 2000 meter). En er zullen altijd mensen zijn die dan toch de auto boven de fiets verkiezen ook als dat onnodig duur is voor de afstand.
Apple revenue 2018: 265 miljard dollar.
Huawei revenue 2017: 92 miljard dollar.

https://en.wikipedia.org/wiki/Apple_Inc.
https://en.wikipedia.org/wiki/Huawei

En dan kun je er vanuit gaan dat Huawei voornamelijk andere dingen verkoopt (heel veel verschillende telecom-producten van fixed line tot mobiel, van modems en routers tot telefoons, en ook nog software) en Apple voornamelijk iPhones. Huawei heeft ook nog eens 1,5 keer meer mensen in dienst.
Appels met peren, Je vergelijkt cijfers 2017 met 2018. Huawei is nog in ontwikkeling en heeft zich enorm ontwikkeld ook in 2018. Zo sterk dat de VS zich zorgen begint te maken over de omvang van Huawei en verdachtmakingen verspreid die niet ondersteund zijn met bewijzen. Huawei zet in China een veelvoud om van wat Apple omzet. En China is snel de grootste markt ter wereld.
Apple heeft zijn hand overspeeld met de te hoge prijzen.
Dat zijn de cijfers die ik zo snel kon vinden; de doelstelling van Huawei was 100 miljard over 2018.

De zorgen wat betreft Huawei gaan niet of nauwelijks over hun mobieltjes, maar ze zijn hard Nokia, Cisco, Ericsson uit de markt aan het werken voor alle telecommunicatie back-end. Dat gaat niet over persoonsniveau, maar controle over _al_ het digitale verkeer. Nogal wiedes dat spionage daarvoor een belangrijk zorgenpunt is.
Huawei had inderdaad een groeidoelstelling van bijna 10%, een bizar groot getal voor een bedrijf van dergelijke omvang. Ze hebben blijkbaar nog niet bekend gemaakt of ze dat hebben gehaald. De groei in China is flink afgenomen in 2018, en de munt is zwaar minder waard geworden, mocht je dat ontgaan zijn.

Met 10% groei kost het ze dus nog 10 jaar om het huidige niveau van Apple te halen.

Zie bijvoorbeeld https://economie.rabobank...i-koelt-steeds-verder-af/

[Reactie gewijzigd door Jefrey Lijffijt op 30 januari 2019 10:22]

Huawei is een Chinees bedrijf dus de waarde van de munt t.o.v. andere valuta is totaal niet relevant, voor de Chinese markt dan tenminste. Voor de buitelandse markt, de dollar is juist sterker geworden en de Yuan zwakker wat juist gunstig is voor de export:

https://www.xe.com/curren.../?from=CNY&to=USD&view=1Y

Enkel de handelsoorlog zou dan nog roet in het eten kunnen gooien maar dat geldt dan vooral voor de export naar USA en natuurlijk zijn er de boycots vanwege de beschuldigingen van spionage maar het lijkt me niet dat die de mobiele telefoon divisie erg hard zal treffen.

Bovendien, de verkopen die Apple nu misloopt in China komt juist door Chinezen die Huawei kopen
(of Xiamoi of een ander Chinees merk).
Als de Yuan daalt in waarde en je draait vooral veel omzet in China is de wereldwijde omzet in dollars dus lager.
Ja als je dat gaat zitten omrekenen wel maar waarom zou je dat doen, dat doen wij toch ook niet met euro's :)
De opkomst van Huawei is voor Apple voorlopig alleen een groot probleem in China. Elders ter wereld concurreert Huawei toch eerder met andere Android devices. Met alle zorgen/geruchten rond spionage zal Huawei inderdaad Bang for the Buck blijven, maar de facto niet als high end gezien worden door wie zich iets anders kan permitteren. Voor grote bedrijven lijkt een Huawei geen optie bvb.
Verdachtmakingen inzake Huawei komen vanuit de VS. De analyse die je leest in kwaliteitsmedia is dat de VS zich ernstig zorgen begint te maken over hun positie en die van China inzake technologie. Dat is de belangrijke reden van de handelsoorlog. De VS beginnnen zich zorgen te maken over de omvang van Huawei en verspreid verdachtmakingen die niet ondersteund zijn met bewijzen. Er is geen enkel bewijs. Deze rotte politiek van verdachtmakingen vanuit de VS kennen we natuurlijk uit het verleden en is beproefd.
Huawei is high tech, op 5g zijn ze leading, en dat is de reden dat ze zo groeien en in 5g-netwerken leading zijn. Net zoals hun telefoons de beste kwaliteit hebben die te krijgen is. Kijk eens naar test op Tweakers en DXOmark. De beste camera's, betere zijn er niet, de beste accuduuur. En dat voor een schappelijke prijs. Ik snap dat de VS begint te vrezen.
Voor het omzeilen van het handelsembargo met Iran blijken er wel degelijk goede bewijzen te zijn.

Wat betreft spionage en het stelen van technologie, zal het uiteindelijk een rechtbank zijn die daarover beslist op basis van bewijslast. En tot nader order is het gerecht in de VS, in tegenstelling tot China, nog altijd onafhankelijk. Zie Trumps eigen problemen met het gerecht..

Uiteraard maken de VS zich zorgen, wanneer een totalitaire staat, die zijn eigen burgers tot in het absurde spioneert, via een bedrijf dat aan de orders van die staat onderworpen is, strategische infrastructuur in handen krijgt. Laat ons met zijn allen hopen dat Europa de VS daarin volgt, en ten minste een veel kritischer houding gaat aannemen.

Of Huawei de beste toestellen heeft, is weer een andere vraag. Volgens mij zijn ze er nog niet echt, maar puur hardwarematig zijn ze zeker niet meer zo veraf.

Maar opnieuw: er zijn andere problemen en bedenkingen...

[Reactie gewijzigd door quantumleapje op 30 januari 2019 10:26]

zie tests nogmaals een je ziet objectief daar Huawei iPhones op diverse gebieden verslaat, zoals accuduur en camera.

De VS is niet veel anders hoor. Via backdoors in iPhones en Cisco apparatuur werden burgers in de VS en burgers, bedrijven en overheden in Europa bespioneerd. Tot aan bevriende presidenten zoals Merkel. In de praktijk dus van dezelfde orde.

Kijk voor het complete beeld eens naar de wikileaks en leaks van Edward Snowden. IPhones hebben backdoors gehad. Bewezen. Huawei niet. Reden dat ik Huawei meer vertrouw dan Apple.
Toen Apple werd betrapt op de backdoors werden ze plots voorvechters van privacy. Amerikaanse hypocrisie ten top. En de onnozelen slikken het.

[Reactie gewijzigd door P. vd Loo op 30 januari 2019 10:39]

Van problemen met cisco bestaan goede onderbouwingen. Backdoors in iPhones zijn echter pure speculatie.

Niemand beweert dat de VS vies zijn van dit soort technieken. Maar de VS zijn tot nader order een democratie en een rechtsstaat, en een bevriende natie. Dus deze problemen zijn toch wel van een compleet andere orde.
Je negeert feiten. Over de superieure kwaliteit van Huawei hardware tot de aangetoonde backdoors in iPhones. En er is niets aangetoond over backdoors in Huawei hardware. Doe je huiswerk zou ik zeggen.

[Reactie gewijzigd door P. vd Loo op 30 januari 2019 10:48]

Ja bedankt, maar dat gaat met geen woord over een backdoor. Dat gaat om een kwetsbaarheid in de software die door Apple is gedicht.

Dat net als alle andere soft- en hardware ter wereld ook iOS niet bugvrij is moge duidelijk zijn en niemand die claimt dat het 100% veilig is (en een ieder die dat doet liegt.), maar er wordt hier geclaimd dat het om een backdoor zou gaan. Een backdoor is over het algemeen een bewust aangebracht lek, soms voor legitieme doeleinden (bijvoorbeeld: fabrikant van je laptop heeft een backdoor om je BIOS-wachtwoord te kunnen verwijderen als je die bent vergeten) en soms voor duistere doeleinden.

Er wordt hier beweerd dat het om backdoors gaat die bewust voor de NSA aangebracht zouden zijn.
Voor die claim zoek ik onderbouwing, niet voor open deurtjes (no pun intended) dat ook iOS kwetsbaarheden bevat. ;)
Een backdoor is natuurlijk een kwetsbaarheid in het OS 8)7

"Onder de hackers voor Project Raven bevonden zich ook voormalige medewerkers van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA. De Verenigde Arabische Emiraten zouden de spionagetool via een buitenlands bedrijf hebben gekocht. Om welk bedrijf het gaat, is niet duidelijk.
Daarnaast zou de NSA op de hoogte zijn van Project Raven. De Amerikaanse geheime dienst zou niet op dagelijkse basis betrokken zijn bij de operatie, maar wel zijn akkoord hebben gegeven en regelmatig updates hebben ontvangen."

We weten dat Apple de NSA zeer hartelijk binnen liet, tot het moment dat E Snowden dat openbaarde.

I rest my case. Ik voel me op een Huawei net iets veiliger dan op een iphone.
Niets is wat het lijkt in deze wereld.

[Reactie gewijzigd door P. vd Loo op 30 januari 2019 15:38]

“Een backdoor is natuurlijk een kwetsbaarheid in het OS 8)7”

Een BEWUST aangebracht lek. Je snapt het verschil toch wel tussen een bug die geexploit wordt door een derde partij en een doelbewuste methode die ingebouwd is door de fabrikant om ongeautoriseerde toegang te kunnen krijgen? :+ Als jouw definitie van een backdoor voor de NSA elk beveiligingslek in elke willekeurigr software is, dan kan ik je nu alvast wat voorbeelden geven van lekken die Huawei kennelijk voor de NSA heeft aangebracht, immers hebben die ook verschillende kwetsbaarheden in hun software gehad, dus volgens jou redenatie werken ze dan samen met de NSA. 8)7

Ja, leuke quote... Een NSA medewerker was onderdeel van Project Raven. Nou en? Dat is een project van de VAE en die hebben een zero-day tool gekocht van een derde partij (ik zet m’n geld in op een bepaald Israelisch bedrijf als ik moet gokken.). Niet van Apple en er staat ook niet “Er zaten Apple-medewerkers bij Project Raven”, wat wél zeer kwalijk zou zijn.

Dus nogmaals: waar is die backdoor die door Apple’s technici/programmeurs bewust voor de NSA is aangebracht in iOS/iPhone hardware? Je beweert heel stellig dat zo’n bewust aangebracht lek bewezen is, maar je wilt het op geen enkele wijze onderbouwen, dat schiet niet op.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 30 januari 2019 15:44]

Hardware die op sommige vlakken superieur is (niemand betwist Huawei’s leiderschap op het vlak van telecom) levert niet per de superieure telefoons op. Dat maakt net de sterkte van een merk als Apple.

Er zijn ook helemaal geen backdoors aangetoond in iPhones en die zijn er wellicht ook niet. Geheime diensten vinden meestal wel andere manieren om te spioneren.
Wat Huawei betreft is het gigantische feit dat jij negeert: het is een instrument in de handen van een totalitaire staat. Het zou een blunder zijn om cruciale infrastructuur in handen van zo een bedrijf te laten.
Nogmaals, je negeert veel feiten.
Zie de link nu bovenaan de homepage van Tweakers met de review van de Huawei mate 20. Prijs is de helft van de xs van apple. Maar de Huawei heeft wel de langste accuduur die Tweakers ooit gemeten heeft.

Of bezoek deze site eens. Dé site voor het beoordelen van camera's. De Huweis prijken op plaatsen 1 en 2 en laten apple ver achter zich.

De hardware van Huawei is superieur. En de markt ziet dat ook. Itt de forse daling in de verkopen van iphones stijgen die van Huawei fors. Uit de aandelenmarkt ken ik dan weer de uitspraak dat de markt altijd gelijk heeft.

[Reactie gewijzigd door P. vd Loo op 30 januari 2019 12:49]

Huawei levert zeker indrukwekkende telefoons, maar ze laten toch nog wat steken vallen hier en daar (scherm, camera bvb) tov de absolute top. Een gedegen review vind je hier:https://www.anandtech.com/show/13503/the-mate-20-mate-20-pro-review/13

Huawei is overigens het probleem van Samsung in de eerste plaats, een stuk minder dat van Apple (behalve in China natuurlijk).
Wat betreft camera echt onjuist, omdat die van Huawei juist onverslaanbaar zijn. Maar goed voor de rest naderen we elkaar. Voordat je denkt die man heeft een Huawei....Nee ik heb een iPone. Naast een ipad, ipod, Apple TV en airpods. Nu ga jij natuurlijk zeggen dat je een Huawei hebt :) . Maar goed, geeft aan dat je mensen niet makkelijk in hokjes kunt stoppen.
Blijft staan dat ik Apple een opportunistisch bedrijf vind waar ik niet graag mee geassocieerd wil worden. Ik vind het ook nog eens het toonbeeld van doorgeschoten kapitalisme. Kinderhandjes die telefoons in elkaar draaien voor een grijpstuiver, een CEO die tientallen miljoenen mee naar huis sleept. Het past niet in het tijdsbeeld.
En Huawei doet dit alles niet? Een bedrijf met ongezonde connecties met een totalitair regime dat alleen maar meer en meer gaat lijken op Big Brother..? Dat past beter bij je?
Alles beter dan een bedrijf dat nauwe connecties heeft met Trump. Van hem kan een totalitair regime nog wat leren. Hij past zeker wel beter bij je?
Nauwe connecties met Trump? Waar heb je dat fabeltje vandaan? Tim Cook staat zeker niet bekend als Trump fan, maar is op uitnodiging zeker bij een meeting geweest. Apple besteed ook relatief weinig aan lobbying, zeker vergeleken met Facebook, Google en Microsoft, om maar wat concurrenten te noemen.

Verder vind ik Trump een domme, leugenachtige, narcist die hopelijk snel tegen de lamp loopt met z'n criminele activiteiten. Desondanks kun je die idiote president niet vergelijken met het structurele beleid van China om de bevolking onder de duim te houden. Ja, andere cultuur, maar de surveillance projecten icm AI die op stapel liggen kennen hun weerga niet.

Apple is zeker geen lieverdje maar om Huawei, Google of Samsung te kiezen omdat Apple een evil multinational is lijkt me nogal hypocriet.
DXO geeft een nogal statische beoordeling van sensors, vandaar dat het een controversiële beoordeling oplevert, die vaak niet door praktijktesten wordt ondersteunt. Vandaar dat de Huawei camera in veel reviews minder wordt beoordeeld dan bvb de Samsung S9, de Xs of zelfs de Google Pixel.
En toch Snowden zelf:
https://twitter.com/snowd...68220559497625601?lang=en
The only compelling reason for someone to buy an iPhone over more open, less expensive competitors was @Apple's stronger stance on users' right to privacy and security. This story and Forbes' Cellebrite report (https://www.forbes.com/si...y-apple-iphone-cellebrite …) threaten the core of an iPhone's value.
Oftewel, als Apple Cellebrite goed aanpakt vindt Snowden dat je privacy en security het best gediend zijn bij Apple. Btw. ze zijn bezig met het dichten van de lekken die Cellebrite gebruikt. Dus ja, ik durf redelijk te stellen dat Snowden liever een iPhone heeft dan een Huawei...
Een aantal lekken zijn al gepatched plus sinds iOS 12 heeft Apple die anti-malicious USB device modus erin zitten als een soort catch-all tegen dat soort vernuftige hardware aanvallen. Die stopt de Cellebrite hacks dus ook sowieso omdat de iPhone simpelweg weigert te interfacen via USB. Dit gebeurt automatisch 30 minuten na locken of als je de iPhone forceert direct te blokkeren zoals op de X vol omhoog + PWR. (Je FaceID en dergelijken schakelen dan ook direct uit, dus sowieso handig in nood. :P)

Moet zeggen dat ik de prestaties van Cellebrite op dit gebied wel zeer indrukwekkend vindt. Het is ergens wel jammer dat ze die technologie en kennis inzetten voor het ongedaan maken van beveiliging ipv het verbeteren ervan; maarja: het meeste geld zit natuurlijk in hacks, zeker met government contracts.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 30 januari 2019 16:01]

Precies, die. Dank voor het aanvullen van de zaken die Apple al heeft aangepakt.
Nee, dat is niet zo, dat vind jij. Je presenteert jouw mening hier steeds als feit. Ik vind kaviaar vies en rijst lekker.
nee sorry, het wordt er niet beter van. Maar je hebt hier mensen voor die je kunnen helpen :)
Zulke reacties zie ik maar al te vaak. Waarom zo krampachtig bij iPhone blijven hangen? Er zijn genoeg Android alternatieven die niet alleen goedkoper zijn, maar ook nog eens meer functionaliteiten hebben. Functionaliteiten die je, zoals je aan geeft, mist.

Ik vind het nog steeds ongelofelijk dat er nog zoveel iPhones verkocht worden uberhaupt.
Als je het ongelooflijk vind geef je eigenlijk zelf al aan dat je het niet begrijpt.

Het zijn juist mensen die aangeven dat ze nooit een iPhone zullen kopen die wat uit te leggen hebben omdat ze een absolute beslissing hebben nooit een iPhone te kopen ongeacht wat de telefoon bied met argumenten die niks met de technische of functionele kant van de telefoon te maken hebben zoals "ik vind Apple arrogant"

Een iPhone koper zegt niet dat die geen Android zullen kopen.
Ik kan nog een heleboel andere redenen bedenken naast de arrogantie van Apple.

- niet-intuitieve en beperkte interface
- beklemmend en beperkend ecosysteem
- afschuwelijk hoge reparatiekosten, zoals een scherm van €600
- geen 3,5 mm aansluiting voor mijn high-end koptelefoon
- geen uitbreidbare opslag
- geen functionele NFC
- niet de top meer qua camera
- zeer traag met laden
- zeer hoge prijs voor instapmodel, belachelijk dure high-end

"Een iPhone koper zegt niet dat die geen Android zullen kopen."

Logisch, want met Android heb je een betere prijs/kwaliteitsverhouding. 8)7 |:( 8)7 |:(
Nee een iphone gebruiker vind het 'ecosysteem' zo super fijn dat ie al de dingen die je noemt negeert en het liefst 2 keer zoveel betaald voor zijn telefoon dan de gemiddelde android gebruiker..

Betekend ook dat ie wss de domme apple oordopjes heeft en een laptop van apple... Ben je zo even 4000 euro verder elke paar jaar... Of je zit met oude troep... Dan liever oude troep, zolang het maar apple is....

Ik vind apple telefoons prima voor oudere gebruikers... er gebeurt meestal toch niks mee, jammergenoeg is de prijs daar wat te hoog voor.

Wat ik me altijd afvraag is wat voor voordelen ze zouden hebben aan dat geliefde 'ecosysteem' van ze... makkelijk fototjes delen (dit gaat op alle systemen al super makkelijk).. verder zou ik het niet weten. Je hebt namelijk meer beperkingen dan voordelen en betaald ook nog eens de hoofdprijs.

Ik denk dat het vooral een kwestie is van sociale status... mijn vriendjes hebben ook i product x dus kan ik niet achterlopen!
Status zal zeker een rol spelen. Maar misschien denken sommigen dat de Android interface "moeilijk" is omdat ze steeds lezen dat iOS zo eenvoudig te bedienen is.
Instapmodel?

1. Zeer goede batterijduur
2. Snelste CPU/gpu(soc)
3, zeer goede camera
4. Meest geavanceerd en veilige gezichtsherkenning in een smartphone.
5. Krijgt minimaal 5 jaar updates en kan dit op hw gebied ook aan.
Het is en blijft hun instapmodel.
Zoals: geen Oled.
Ja maar een zeer goed gerviewde lcd door de meeste sites en YouTube reviews en vergelijkingen. Dus ja... geen OLED, maar gewoon een behoorlijk goed scherm hoor. Maar ja, mensen die überhaupt geen iPhone willen, die slikken dat totaal niet. En ik ben ook van mening dat de iPhone XR een beginprijs had moeten hebben van 700-740 euro max. Maar verder een prima toestel.
Naja ik vind Apple overhyped, te gesloten en te duur daarom zou ik het bijv niet kopen.

Maar dat geldt ook voor Samsung hoor, ik ga ook geen 1000 euro neertellen voor een S10. Ik wil max bang for buck. Kan het geld maar één keer uitgeven.
"Het zijn juist mensen die aangeven dat ze nooit een iPhone zullen kopen die wat uit te leggen hebben omdat ze een absolute beslissing hebben nooit een iPhone te kopen ongeacht wat de telefoon bied met argumenten die niks met de technische of functionele kant van de telefoon te maken hebben zoals "ik vind Apple arrogant" "

Dit is juist tunnelvisie. Ik heb voor mijn werk ook iPhones gehad. En zeker die eerste toestellen waren innovatieve producten vergeleken met de concurrentie. Je hoort mij ook niet zeggen dat iPhones slecht zijn, zeker niet. Alleen heeft de concurrentie inhaalslagen gemaakt en is Apple voorbij gestreefd. Niets meer niets minder. Ze lopen nu achter de feiten aan. Dus let maar op: de volgende iPhone heeft TouchID achter het scherm.

Heb niks tegen Apple. Vind het juist knap dat ze zoveel winst blijven maken en deze prijzen kunnen blijven hanteren.
Zulke reacties zie ik maar al te vaak. Waarom zo krampachtig bij iPhone blijven hangen?
Het bedrijf waar ik werk heeft voor 95% iPhones, de rest is android, omdat er ook wel es mensen worden aangenomen die android willen. En ze krijgen nu gewoon een iPhone XR, daarvoor een iPhone 8. Het bedrijft dokt wel.
Daar heb je wel een punt. Dat is hier ook het geval (en dan denk ik met name voor de uitstraling naar buiten toe, premium brand). Voorheen hadden ze geen alternatief. Nu kunnen ze ook andere toestellen kiezen bij ons.
Soms wil je de mensen ook niet teveel mogelijkheden geven en dan is IOS zeker niet slecht. Het ding doet wat het moet doen en is gemakkelijk te gebruiken voor de digibeet.
Waar jij, en veel mensen helaas, aan voorbij gaat, is dat je bij Android betaalt met je gegevens. Bij Apple betaal je voor de hard- en software. Bij Google zijn bijna alle diensten gratis, telefoons zijn goedkoper, en toch maakt Google enorme winsten. Iets om over na te denken?
Bij Apple betaal je met name voor het logo. Kijk naar die battery case pas gereleased. 150 euro.
Ach ja consumenten die denken allemaal te weten wat goed voor ze is. “People Would Have Asked for Faster Horses” situatie.

- Flash ging eruit en de wereld was te klein.
- Cd-ROM ging eruit en de wereld was te klein.
- Apple kwam met betalen per digitaal muzieknummer en de wereld geloofde er niet in.
- Apple kwam met een fullscreen phone met 5 knoppen en de wereld bleef zicht vasthouden aan Qwerty keyboardjes.

Zo een greep uit de recente Apple historie waarmee ze dingen veranderd hebben waarvan de consument dat nooit gedacht had en dat is dan alleen nog maar Apple en in onze bubbel ook nog eens.
With Steve Jobs VS Without.

Je kan de iphone 4 innovaties niet vergelijken met hedendaagse innovaties. Was Apple de eerste met een randloos scherm(sharp), dual camera (htc-ish, huawei), 4k hd scherm(hebben ze nog steeds niet maar ja, Sony), Face ID(google, maar extern in 4.2.1), etc

Apple was innovatief, nu zijn ze 'anders'. Vooral jij met je karma koning status moet toch wel in zien dat hun drang naar innovatie is afgenomen.
Ik zeg helemaal niet dat Apple slechte smartphones produceert. Wel kan ik zeggen dat de mensen uit mijn omgeving alleen nog een Iphone hebben wegens IOS. Of ze kunnen niet om gaan met Andriod of ze zij gehecht aan de extra's die IOS mee levert.
innovatie Is afgenomen, dat zie ik ook, zelfs met mijn er niets mee van doen hebbende karma status. Maar ik zie met diezelfde status ook dat de hele markt stil ligt op dat gebied.

Jij haalt er wat specs bij maar sluit af met "mensen uit mijn omgeving alleen nog een iPhone hebben wegens iOS" en dat dekt de lading wat mij betreft perfect. iOS gebruikers willen niet de niets zeggende nieuwe specs van de concurrentie, ze willen langer doen met de iPhone omdat hij simpelweg bevalt vanwege iOS.
innovatie Is afgenomen,
Innovatie is niet afgenomen, hij is vaak op het eerste gezicht ontzichtbaar. De aluminiumsoort die gebruikt worden in het huidige model is vele malen beter dan die van het vorige model, maar dat is niet te zien.
Het glas dat wordt gebruikt is verbeterd t.o.v. het vorige model, maar dat zal je niet makkelijk merken.
De CPU is verbetert en heeft nu AI algoritmes gekregen, een innovatie die ik merk, maar niet iedereen.
De software is ook verandert, maar dat is ook niet meteen duidelijk. Ik weet zeker dat er ook aan alle andere gebruikte chips en condensatoren gesleuteld is, niet per se door Apple, maar door de leveranciers om betere producten tegen minder kosten te maken.
Ja dat klopt idd. zichtbare innovatie is er minder maar onder de motorkap gaat alles natuurlijk gewoon door.
Die specs van mij waren een uit haal op jou Apple-innovatie sheet. Ik snap dat je zegt dat de markt stil ligt maar je begint je 1ste reactie met wat Apple juist deed om de markt op gang te houden. Je spreekt jezelf omdat je eerst een link vast stelt dat als Apple het niet doet dat niemand het doet of iedereen is er op tegen en nu zeg je; ja niemand doet wat dus Apple doet ook maar niks.

Ik sluit af met iets wat Apple niet per se in een goed plaatje neer zet. Hun customer base draait om vertrouwen en kijk eens waar het artikel om draait. Een daling in omzet omdat er minder wordt verkocht. Ik zeg niet dat mensen zijn weg gegaan of dat ze niet langer met hun iphone7/8 zijn gaan doen (zoals je aangeeft in je laatste regel). Dat kan ik niet uit deze cijfers concluderen, wel valt er te zeggen dat Apple zijn (smartphone)markt aandeel langzaam gaat verliezen als ze met niks komen.

Ik weet vrijwel zeker dat als Apple niet snel met wat nieuws komt dat alleen IOS de markt niet tot stand houd. Iphone zal echt niet vedwijnen, wel zullen er veel mensen over stappen naar een segment want je betaald je rot voor een stukje software. Eerder in de reacties heb ik al aangegeven dat de Iphone 7+ bij publicatie minder was dan die van de XR en nu nog steeds betere specs heeft (2 jaar oud ding). Dit gaat te belachelijk voor woorden worden als Apple zich gaat vast houden aan hun princiepes.

Btw: Een karma status geeft alleen aan dat je al wat ervaring hebt met het onderwerp, dit betekent niet dat je per se meer weet, maar geeft wel aan dat je interesse hebt genomen in dit onderwerp.

Ps: https://www.entrepreneur.com/article/290410
Dat kan ik niet uit deze cijfers concluderen, wel valt er te zeggen dat Apple zijn (smartphone)markt aandeel langzaam gaat verliezen als ze met niks komen.
Heeft Apple geen enkel aandeel in. Betere koers waardoor de prijzen in China beter waren was al voldoende geweest. En daar had Apple geen enkel aandeel in hoeven hebben uiteraard. Die self fulfilling opinions die veel mensen hier hebben raken kant noch wal idem die van jou.
Mooi verhaal, maar je feiten over prijzen en specs zijn feitelijk compleet onjuist, dat haalt natuurlijk het ganse verhaal onderuit.
add:

-Apple parallel/serial ports en ps/2 voor USB.
-Apple Thunderbolt voor high speed verbindigen.
Ik heb zelf een iPhone 7 en ik begrijp helemaal wat je bedoelt. Elke keer in sept ben ik één van die Apple-sekteleden die aan hun scherm gekluisterd is, om dan teleurgesteld weer verder te gaan. Ik heb het geluk dat ik van mijn werkgever elke 2 jaar een nieuwe iPhone krijg dus hun woekerprijzen voel ik zelfs niet. Eind 2018 vroegen ze welke iPhone ik wilde bestellen en ik heb gezegd dat ik liever wou genieten van het goedkope battery replacement programma van Apple voor m'n iPhone 7, dan een nieuwe iPhone te krijgen.

Moest ik het zelf moeten betalen dan kocht ik een iPhone SE. Ik blijf dan ook hopen op een SE2 ooit...
Niet alleen dat maar ook qua design zijn ze het simpelweg niet meer. Toevallig stond ik van de week in de MM om met mijn Pa te kijken naar een nieuwe telefoon voor hem. Toen viel mij pas op hoe gigantisch, en lelijk, de notch is op de iPhone Xs/r tegenover zelfs budget modellen als de Huawei p smart 2019 waar je een zeer minimalistische notch hebt. Geen logge balk maar een kleine druppel in het midden.

Ik schrok er van dat een toestel van €250,- een strakker design aan de voorkant had dan een duizend euro kostende iPhone.
Nja. Als je aan mensen zou vragen wat ze zouden willen en alleen dat implementeren zouden er heel veel onmisbare features niet zijn. Dingen toevoegen die jij niet gebruikt? Nou en, sommige mensen gebruiken ze wel. En vaak kun je van te voren ook moeilijk inschatten hoe nuttig een feature is, of hoeveel je hem gebruikt. Kijk naar force touch, wordt nog altijd weggezet als een gimmick feature wat geen nut heeft, terwijl ik het de grootste toegevoegde waarde van de 6S tegenover eerdere modellen/android telefoons vind.

De "Mij lijkt het niets toevoegen, dus wil ik het niet in mijn telefoon"-mentaliteit is nogal kortzichtig.

Dingen weghalen die jij wel wil, daarentegen. Dan heb je een punt.

[Reactie gewijzigd door aicaramba op 30 januari 2019 07:51]

Naast dat ik je ongeveer gelijk geef, heeft de iPhone 7 ook geen koptelefoonaansluiting. Terwijl je zoiets als als argument gebruikt wat het grootste probleem met Apple is, en vervolgens zegt dat de iPhone 7 perfect voor jou is. Niet echt geloofwaardig ;)
Het grootste probleem met Apple is dat Apple voor mij bepaalt wat ik wil.

Dat is Apple's hele filosofie en Steve Jobs bekende quote:
“It's really hard to design products by focus groups. A lot of times, people don't know what they want until you show it to them.” — Steve Jobs.
Of deze van Ford:
“If I had asked people what they wanted, they would have said faster horses.” –Henry Ford.

Apple is keihard in zijn "innovatie". Zij maken harde beslissingen of je het leuk vindt of niet.
Persoonlijk vind ik het prima. Als jij een full-screen telefoon en tablet wil maken dan moeten er zaken veranderen. Je kunt niet doorgaan zoals je nu doet, anders is er geen innovatie. Zie jij in de toekomst mensen met een bedraad apparaat? Ik niet, dus die koptelefoonaansluiting gaat er hoe dan ook uit.

FaceID was nodig om een volledig scherm zonder knoppen in de toekomst mogelijk te maken. De Notch is hier een technisch vereiste in voor nu. Apple zal hier ook weer afscheid van nemen samen met misschien wel FaceID. Dit in ruil voor TouchID in het volledige scherm?

Dit soort zaken (verandering) doet altijd pijn. Als dingen veranderen makkelijk was dan zag je wel veel meer zaken sneller veranderen.
OT: Je weet dat er geen bewijs is dat Henry Ford dit echt gezegd heeft?
https://en.wikiquote.org/wiki/Talk:Henry_Ford
Haha, nee. Goed punt. Ik kende alleen de quote van Jobs de die van Ford stond eronder.
De quote van jobs is wel door hem uitgesproken: https://en.wikiquote.org/wiki/Steve_Jobs
De rest van de opmerking is eigen mening ;)
Doet verder niks af aan de quote, als hij het niet gezegd heeft dan had 'ie het /eigenlijk/ moeten zeggen }>
Op de headphone jack na vind ik het nou niet bepaald voorbeelden van dingen die Apple voor je bepaald. Dat heb je met alle producten, net zo goed met het design van nieuwe autos bijvoorbeeld.

Een beter voorbeeld is het betuttelende update / software systeem, waarbij je alleen maar kan aanpassen / customizen wat apple je gunt. Denk hierbij aan je bureaublad dat alle icoontjes vast in een grid zet. Bij Android heb je hierin bijna volledige vrijheid, maar natuurlijk heeft dat OS weer zijn eigen nadelen.
Het grootste probleem met Apple is dat Apple voor mij bepaalt wat ik wil.
Huh? Dat is toch juist hét grote unique selling point van Apple? Je koopt een telefoon die door Apple helemaal zo is ingericht zoals zij denken dat de meeste mensen hun telefoon willen hebben. Daar kun je zelf zo goed als niks aan instellen, maar voor veel mensen is dat juist de kracht van een iPhone; it simply works.

* P_Tingen heeft geen iPhone wegens niet compatible met Apple
Idem hier, ook met een 7 plus. :D
Denk eerder dat er geen/tot weinig ruimte is voor groei op de markt. De opkomende landen zoals India e.d. waar nog wel een grote markt is op te bouwen worden voorzien van opties die veel goedkoper zijn.
Leuk dat je je mening deelt, maar dat wil niet zeggen dat iedereen er zo over denkt.
Zo gaat het toch bij elke fabrikant? Die doen precies hetzelfde. iPhones zijn echt niet de enige met een notch of die de headphone jack weg laten.
Wat ik zoek in de nieuwe modellen, heeft m'n huidige model feitelijk al: de iPhone 7 Plus
Koop dan gewoon lekker een iPhone 8 Plus als je huidige telefoon zo goed bevalt?

Aan de andere kant heb je ook heel veel mensen die zeggen dat Apple niet innoveert en dat ze met nieuwe ontwerpen moeten komen.
Je bent sowieso al geen potentiële koper, dus ik snap je reactie niet.

En echt kappen nu met die koptelefoon plug, er is gewoon een verloop stekkertje voor mensen zoals jij dus zeur niet en ga met je tijd mee of gebruik de verloopstekker.

Zeuren over een notch terwijl de bezels van een iPhone plus echt dramatisch groot zijn, dat is echt hilarisch.
Consumenten en wensen. Om Henry Ford maar eens aan te halen: Als ik mensen gevraagd had wat ze willen hadden ze gevraagd om een sterker paard...
Omdat Henry Ford dat ooit zei hoeft er niet meer naar de consument geluisterd te worden?
Een winstmarge van 23% is echt absurd hoog. Nou is het Apple dus niks geks onder de zon maar ik blijf me d'r over verbazen. Veel bedrijven zouden als in hun handjes klappen bij 10% winst.
Het percentage is hoog maar ik vind het niet schrikbarend. Althans, als je sommigen hier hoort gaat het meerdere keren over de kop, 23% lijkt dan een normalere marge.

De echte schok is en blijft voor mij de absolute getallen. In 3 maanden 84 miljard dollar omzet draaien waarvan 20 miljard winst zijn duizelingwekkende getallen, en dit noemen we dan een slecht kwartaal. Niet te filmen, en dit al zo'n lange periode.

[Reactie gewijzigd door Knippr op 30 januari 2019 01:04]

Het gaat bij beursgenoteerde bedrijven niet om de winst. Ook niet om de groei van de winst, maar vaak om de groei van de groei van de winst; als je winst dit jaar met 1% is toegenomen van 9% naar 10%, dan moet hij volgend jaar minimaal naar 12% zijn gegroeid.
Een beetje te simpel gesteld maar als zelfs als ik er in mee gaat klopt het niet. Omzet is vele malen belangrijker dan winst. Met winst kun je makkelijk "spelen", met omzet niet.
En dat is met de absurd hoge lonen die ze vaak betalen aan hun eigen personeel - tenminste naar mijn relatief gebrekkige info. Aan de andere kant zullen ze daar wel wat voor terug vragen.
Voor een tech bedrijf zou 23% of in ieder geval meer dan 15-20% normaal moeten zijn.

Kijk hoeveel bedrijven zijn gestopt of hun businessmodel hebben veranderd, omdat de marges gewoon te laag zijn.

En Apple doet daar dus niet aan mee en hanteert normale marges.
Neen, dit is helemaal niet absurd hoog en perfect normaal voor een groot tech bedrijf. De meeste zitten tussen de 20 en 30%
Heeft alleen Apple hier last van? Lijkt mij dat de vernieuwing er een beetje uit is in de smartphone wereld. (voor nu)

Mensen lijken ook langer met een telefoon te doen. Geen reden om te vernieuwen.
(En kosten spelen natuurlijk ook mee)

Zal wel leuk zijn als er veel verschillende smartphone innovaties komen van de verschillende bedrijven.
Het is nu aardig eenheidsworst.
Vouw telefoon komt er aan dus dat is al iets gelukkig.
Ja, in Q4 2017 t.o.v. 2016 is er een daling in de markt van bijna 6% geconstateerd. https://techcrunch.com/20...cline-in-smartphone-sales

Heb geen recentere rapporten kunnen vinden zo snel

[Reactie gewijzigd door AOC op 30 januari 2019 00:58]

Vrijwel de enige reden die ik nog heb om een telefoon te vervangen is de batterij. (Niet omdat die niet te vervangen is, maar soms is het makkelijker om iets anders te kopen) Wat betreft scherm, CPU en GPU is nieuwer gewoon niet meer beter. De telefoons zijn nu snel zat waarbij meer kracht niet meer merkbaar beter is. Zeker nu de schermen ook nog wat mooier en groter zijn geworden vanaf bijvoorbeeld de Samsung Galaxy S8 is upgraden eigenlijk nergens meer voor nodig.
Minder innovatie voor nog meer geld. 8)7
Het enige wat ik dit jaar (2018 :) ) nog heb gezien is de in build fingerprint scanner(eigenlijk heeft qualcomm deze ook vorig jaar vertoond). Dat is laten we zeggen de grootste innovatie van dit jaar, kleinere bezels kwam xaomi (mi2) jaartje terug al mee en meer camera's kwam huawei/htc ook al mee.

Zelf denk ik niet dat mensen langer met een telefoon doen maar eerder een ''budget'' hebben per jaar. Zo'n 3 jaar terug kocht je een telefoon die 2 jaar mee ging voor 2/3 van de hedendaagse prijs. Nu is het begrijpelijk dat als je nog meer gaat betalen dat je er nog langer mee door zult gaan.
https://tweakers.net/revi...orden-steeds-duurder.html

De vouwtelefoon is nog steeds iets waar ik skeptisch over ben. Waarschijnlijk gaat het nog duurder worden dan de hedendaagse high end telefoon. Vooral in de begin fase zal het waarschijnlijk niet haalbaar zijn voor de normale consument. Daarnaast zijn die telefoons opgevouwen redelijk dik (mijn zakken zijn al niet te groot) en hebben een nog niet zo'n goed scherm

De enige innovatie waar ik eigenlijk op wacht is weer een klein formaat telefoon met 'groot' scherm er in. We hebben nu we leuk die 18:9, 19:9 en 19.5:9 schermen maar die zijn voornamelijk +6inch.
Hopelijk komt Sony(of ander high end merk) met een telefoon van 18:9 formaat 5 inch scherm. Dan kunnen we weer een iphone SE formaat telefoon in onze zakken weer hebben zonder al te veel gedoe. We zullen het zien tijdens het MWC welke nieuwe 'innovaties' dit jaar de telefoon anders gaan maken.
Het probleem zoals ik het zie is dat de toepassingen ontbreken. De hardware innoveert nog steeds hard, misschien wel harder dan ooit. Maar daar merken we nauwelijks iets van, omdat er simpelweg geen toepassingen zijn om deze betere hardware tot zijn recht te laten komen.
Ter info;

Het is niet alleen Apple, het is across the board voor hardware fabrikanten. Semi-conductor fabrikanten geven hebben allemaal wat minder gedraait en hun outlook voor 2019 ziet er ook nog wat somberder uit. Heeft niets te maken met innovatie en dergelijke, maar eerder met de trade war tussen VS en China. Bijv de volgende heffing verhogingen vanuit VS zijn uitgesteld tot maart, als deze door zou gaan... zouden bijv Apple watches een verhoging krijgen in heffingen. Oorlogen worden nu meer op IT en Financiele vlak gevoerd.
Ik zie nog steeds vernieuwing bij Android. Maar ok, het is wat minder.
Dat is echter geen reden dat Apple stil moet staan. Als je functionaliteit vergelijkt heeft Apple nog een forse inhaalslag voor de de boeg. Kortom Apple kan een telefoon met veel vernieuwingen presenteren tijdens de volgende keynote.
Dat gaat niet gebeuren want 10 vernieuwingen uitspreiden over 10 releases is financieel een betere optie.
Voor Apple.. de fan heeft daar alleen maar nadeel van uiteraard.
Los van dat de prijzen natuurlijk elke keer omhoog gaan, doen we steeds langer met een smartphone. We zijn op zo'n punt gekomen dat snelheid zelfs met de budgetmodellen geen probleem meer is. Het is nu elke keer een extra camera of een iets minder dun randje. Als je nu elk jaar de nieuwste iPhone koopt, doe je dat ook alleen maar omdat je de nieuwste wilt hebben. Dat was eerst voor (sommige) mensen wel anders.

Daarnaast gaan iPhones in vergelijking tot andere smartphones over het algemeen langer mee. Dus andere smartphone fabrikanten zullen dit ook zeker wel voelen, Apple helemaal.
Helemaal mee eens. Daarbij is Apple ook met een lange termijn strategie bezig om mensen in hun ecosysteem te krijgen/houden en meer te verdienen aan de diensten daaromheen. Vandaag nog weer de berichten over een video dienst, naast Apple Music en de verkopen van Apps en abonnementen daar binnen.
De Samsung Galaxy S1 was eigenlijk al goed genoeg. Zelf heb ik de S1 (uitgekomen in 2010) van een kennis tweedehands overgenomen in 2012. Daarmee ben ik 4,5 jaar (halverwege 2016) zoet geweest totdat de oplaadpoort stuk ging waarvan ik enorm baalde want anders had ik 'm nog steeds. De smartphone heeft het dus 6,5 jaar volgehouden, daar ben ik best trots op :). Whatsapp,facebook,browsen,youtube etc.

Zelf denk ik dat er een mentaliteit verandering aan het plaatsvinden is. Men is bewuster van wat iets waard is / waard hoort te zijn, men heeft meer kennis tot de beschikking, ontdekken wat marketing is en hoe beïnvloeding kan werken (x jaar terug wist niemand wat van cookies, sponsered content, product placement, privacy etc etc wat nu duidelijker, mede door wetswijzigingen en verplichtingen uit Google, wordt aangegeven, het milieu in ons achterhoofd en de verzadiging van smartphones. Vast nog wel meer factoren. Medio 2008/2010 was 'n smartphone nog nieuw/trending, nu is het gemeengoed en wordt het minder bijzonder.

Overigens moet ik zeggen dat niet alleen de verkoop van smartphones dalende is. Wereldwijd zie je dalingen in verschillende segmenten. Noem mij sceptisch maar ik heb het gevoel dat het economisch gezien nog het eea kan gaan klapperen. We hebben al jaren een stijgende lijn mogen genieten dus misschien nu eens omgekeerd.

[Reactie gewijzigd door AOC op 30 januari 2019 00:26]

Het probleem met het langdurige gebruik van een smartphone in de oude lijnen als de S, S2, 3 (maar ook van andere fabrikanten, zie bijvoorbeeld HTC Desire HD, One X, M8 (kreng bleef ook hangen op 4), etc.) naar mijn persoonlijke smaak is dat die al belachelijk snel geen updates/security patches meer kreeg. Volgens mij is die S blijven hangen op Gingerbread? Ja met custom ROM's kan het hoger, maar dat moet je ook maar weten en er zin in hebben om daarmee aan de haal te gaan. (Zeker als je fan bent van TouchWizz) Zonder een goed updatebeleid op die oude toestellen werden ze al erg snel vervangen voor nieuwe toestellen en krijg je de mentaliteit ook niet veranderd. En als je van beveiliging houdt zijn toestellen op 2.x of zelfs 4.x simpelweg rampzalig en zou ik er weinig aan toevertrouwen, of het nou nog wel werkt of niet.

Nu lijkt Google daar ook wakker geworden te zijn en moeten op z'n minst security patches x jaar ondersteund worden. Daarnaast zijn de prijzen overal flink gestegen. Men is dus niet perse bewuster van wat het waard is, maar heeft gewoon geen zin meer om jaarlijks een paar honderd euro neer te leggen waar ze dat eerst kennelijk wel ervoor over hadden. Een smartphone is nog steeds nieuw/trending en elk jaar een nieuwe zou men nog altijd gewoon doen als de prijzen niet over het gehele speelveld een stuk hoger zouden liggen dan een paar jaar geleden. Want let's face it, Apple is niet de enige die de prijzen behoorlijk verhoogd heeft. Ik denk dus niet dat je de mentaliteit hebt veranderd, het is meer dat de prijzen dusdanig veranderd zijn dat men de facto gedwongen wordt om eens wat langer met een apparaat te doen.

Updates zijn ook de reden dat ik bereid ben iets meer te betalen voor een toestel, omdat ik er dan langer mee kan en weet dat security issues gewoon gepatched worden. Ik kan er geen 5 jaar mee doen en al helemaal geen 6.5 jaar, want dan kan een toestel veelal niet bijbenen wat ik ermee wil doen. Maar Apple heeft dan altijd al een goed updatebeleid gehad, dat scheelt. Als ik na 1.5 jaar al geen updates meer zou krijgen dan zou zelfs een krachtpatser als de X waarschijnlijk na 2 jaar de deur uitgaan...Nu kan ik er misschien wel 3 a 4 jaar mee doen alvorens eens te gaan denken aan een nieuwe. Op iOS 12 is het ding nog sneller dan dat ie was op 11, dus voorlopig zit het wel snor.
Misschien komen ze zelf tot de conclusie dat de stijgende prijs de verkoopaantallen niet goed kan maken, maar juist averechts gaat werken?

Maar ik vrees het tegenovergestelde.
Is het niet zo dat als je elk jaar probeert meer te verkopen dat het daarna alleen maar kan tegenvallen?

Misschien wil Apple het met opzet langzaam aan doen zodat er volgend jaar gezegd kan worden dat ze meer hebben verkocht want niemand gaat dit elk jaar volhouden.

Er is hier over nagedacht en ik denk niet dat vechten onder de 600 euro de oplossing is voor Apple.
Als de service mentaliteit even hard achteruit blijft gaan als dat de prijzen stijgen...

Bron: Helaas een eigen ervaring met een half jaar oude iPhone 8... paint chipping schijnt ‘kosmetische schade’ te zijn, dus niet gedekt.... Premium prijzen voor dalende kwaliteit en service..
Goh je hebt een issue met een bepaald merk?

Nou dan kan je elk merk wel afschrijven als je op basis van je persoonlijke ervaring het hele bedrijf afkeurt.
Ik schrijf het merk niet af. Apple maakt prachtige producten, in hoofdzaak gesteund door hun eigen OS. Wat me tegenvalt is dat een merk dat zich als 'premium' profileert en dit prijzen hanteert, helaas een ondermaatste service biedt en in mijn ogen een 'afschuifbeleid' hanteert. Nogmaals, dit is mijn ervaring, maar ik vind soortgelijke ervaringen op diversa fora.
Tja phones zijn gewoon goed sinds een paar jaar. Ik ga toch ook niet elk jaar mijn Surface Pro vervangen? Same voor andere producten. Met de iPad zijn ze al langer gestopt met jaarlijkse updates, met phones zou dat eigenlijk ook gewoon moeten.

Ja ben een nerd maar zelfs ik met een iPhone 7 hoef geen nieuwe. Ding doet het prima. Ervoor wel veel nieuwe gekocht elk jaar.
Ik zou elke 2 jaar een grote release veel interessanter vinden dan om het jaar zo'n tick-tock schema. Kunnen de teams ook wellicht veel verder doorontwikkelen.

Maarja, de markt wil over het algemeen elk jaar een nieuw toestel gelanceerd zien; dus doet men dat.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 30 januari 2019 03:23]

Maar ja, hoe kom je nu ooit weer terug op een high-end toestel onder de 1000,- die de doelgroep niet alleen wil hebben maar ook kan betalen?

De XR haalt de verwachtingen niet net als destijds met de 5C omdat mensen niet de “net niet” variant willen, hoe goed deze ook is.

Maar bij de 5C was de high-end nog voor de meesten wel te behappen, de 5S was destijds (geloof ik) 599,-. Nu begint de XS bij 1000,-+ en dat is serieus heel veel geld voor de grootste groep van degene die voorheen voor de top-of-the-line gingen. Want “dan maar een maandje rustig aan”, waar dat nu een stuk bitterder is geworden.

Maar dat is wat ik er van denk! Ben overigens wel blij met mn XS Max, de 6S (749,- voor high-end destijds...) was echt aan vervanging toe.

Edit:
“Off-topic irrelevant” :/ zal wel aan mij liggen

@quantumleapje Snap dat je dat aanhaalt en ik had het anders kunnen verwoorden maar er werd meer van de XR verwacht en dat mijn vergelijking betekenisloos is ben ik niet met je eens; de opzet is hetzelfde: high-end en mid-tier model waar in de tijd van de 5S de prijs nog laag genoeg was om toch voor het meer gewilde model te gaan. En daarmee de 5C bij voorbaat kansloos was. Nu is mid-tier al ruim voorbij het high-end bedrag van destijds en komt er nog een berg bovenop als je voor het top model wil gaan waardoor de XR ineens wel een logische optie wordt. Het is giswerk maar dat de XR in aantallen het meeste verkoopt heeft volgens mij enkel met de exorbitant hoge prijzen te maken van de top modellen.

Als Apple 900,- vroeg voor de XS en 650,- voor de XR dan had het er zomaar heel anders uit kunnen zien, wellicht zonder afname in omzet en hogere aantallen in XS dan XR. Maar ja maximale marge is wel aanlokkelijk!

[Reactie gewijzigd door bokkow op 30 januari 2019 00:55]

Ben toch wel benieuwd waarom je 6S aan vervanging toe was. Ik heb dat ding ook en die draait alles nog prima. Enige dat die XS voor heeft is een betere camera, een beter/groter scherm en FaceID. De telefoon en accu zijn beide verder nog krachtig genoeg om zonder haperingen alles mee te doen. Inclusief Augmented Reality. De 6S is nog lang niet "op" volgens mij en kan wellicht nog wel 1-2 jaar mee voordat de hardware te oud wordt.
En @Exirion. De camera was inderdaad wel de voornaamste reden, kort er op gingen we met vakantie en de beste camera is degene die je altijd op zak hebt. Verder wilde ik graag een groter scherm en kon ik met de 6S niet een dag doorkomen zonder bij te laden. Performance was inderdaad nog wel prima :)

voor wat betreft form factor; is maar net wat je gewend bent. Ik zei ook altijd de 5S het fijnste te vinden maar na het grotere scherm van de 6S wilde ik er niet meer naar terug ondanks het mooiere design van de SE. En dat is nu ook weer met dit lomp grote apparaat; voelt nu normaal. Groter went erg snel.

En de prijs; ja echt absurd hoog, kostte me meer dan mn notebook en dat is een grens die ik nooit had verwacht over te gaan. Vind mezelf wel wat boven een casual gebruiker, meer een enthusiast, en maak er ook veel gebruik van maar lang niet van alle functies. Ik hoop op een zelfde behoud van restwaarde als de voorgaande iPhones..
Accu was bij mijn 6S plus ook vrij waardeloos laatste tijd. Echter vorig jaar kon je je accu laten vervangen bij Apple voor 29 euro.

Het verschil is echt enorm. De telefoon kan nu weer makkelijk 2 jaar mee.
Eens. Ik heb een SE die technisch vrijwel equivalent is, en verwacht daar nog wel een paar jaar mee te kunnen doen. De prijzen van nu zijn voor een casual gebruiker gewoon niet leuk meer, maar vooral form factor c.q. formaat is voor mij perfect.
De vergelijking tussen de XR en de 5C is betekenisloos: de 5c verkocht een fractie van de 5s, terwijl de XR wel degelijk het bestverkopende model is van de huidige generatie.
Ik denk ook dat de prijsgrens wel een beetje bereikt is, en ook het algemene gevoel dat de hogere prijzen weinig extra waar voor je geld bieden.

Maar dat is gevoel en hoeft niet de werkelijkheid te zijn. We moeten skeptisch zijn over uitspraken van Apple zelf, maar het zal vast geen keiharde leugen zijn dat wisselkoersen en de problemen in China (handelsoorlog, toegenomen concurrentie) ook een grote rol spelen.

Hoeveel welke factor invloed heeft is anyone's guess, de data is er simpelweg niet.
Waarom moet de "doelgroep" perse het topmodel hebben dan?

Er zijn toch ook iPhone's voor 400 euro, je bent toch niet verplicht perse het topmodel met groot scherm en 513GB opslag te kopen als je geen groot scherm en geen 512 GB nodig hebt?

Als Apple een "Ultra" model zou uitbrengen met 8TB opslag en 6 camera's en een vergulde behuizing voor 3000 euro ga je dan ook zeggen dat mensen dat niet kunnen betalen?

Het is ook niet voor iedereen bedoeld als de fabrikant er 3000 euro voor vraagt.

De goedkopere modellen zijn toch niet spontaan verdwenen?
Je hebt gelijk maar trekt mijn woorden ook iets uit verband.

Het is voor de doorsnee Apple gebruiker ook een beetje een status dingetje. Tot op de iPhone 5 was er niet een mid-tier model en daarop dacht Apple met een goedkopere variant de doelgroep te verbreden. Bij de 5C is dat niet echt van de grond gekomen juist omdat Jan Modaal ook liever flasht met zijn 5S welke niet absurd veel duurder was. Vanaf dat toestel werd de prijs van het top model ook telkens gerekt tot Jan Modaal het er niet meer voor over had/heeft. Mijn inziens is dat punt nu wel bereikt omdat bij een iPhone Ultra 24K 8TB editie van 3000,- :+ de aantallen wel als een plumppudding ineen zakken.
Als Apple 900,- vroeg voor de XS en 650,- voor de XR dan had het er zomaar heel anders uit kunnen zien
Met een beetje neuzen op internet kom je ver. Eind december voor € 644 een iPhone XR incl éénjarig T-Mobile abo voor € 14,50 per maand gekocht. Erg blij mee!
Even los van de ongunstige wisselkoers in China,

Als ik om me heen kijk en rondvraag hoor ik vooral, Apple is te ver gegaan met hun prijzen steeds verder te verhogen.
Anderzijds denk ik dat meer mensen langer doen met hun iPhones.
Hierdoor is de markt wat verzadigd geraakt,ben erg benieuwd of ze nog verder blijven pushen met de prijzen of in zien we zijn er te ver in gegaan.
Ook waren ze ooit “leading” en “innovatief” dat mis ik nu ook erg.

Ik ben 1 van de mensen met een iPhone (7) die wel naar een andere iPhone zou willen gaan maar vind de prijzen vanaf de iPhone X te hoog.

Ik vind het dus niet vreemd dat ook Apple nu dit bericht naar buiten brengt, het is aan zichzelf te danken. Het ging al slechter maar ze konden dat maskeren door de hogere prijzen van de iPhones. Dat zal nu niet meer gaan..

[Reactie gewijzigd door pino85 op 30 januari 2019 09:20]

Ze zijn gewoon te duur, best simpel eigenlijk.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee