Old School RuneScape komt op 30 oktober uit voor iOS en Android

Jagex brengt de mobiele versie van mmorpg Old School RuneScape op 30 oktober wereldwijd uit. De Android- en iOS-versie was al speelbaar in een bèta en kwam eerder uit in enkele landen. Het gaat om dezelfde versie die ook op de pc beschikbaar is.

Volgens ontwikkelaar Jagex hebben een half miljoen mensen de bèta al gespeeld, die was alleen toegankelijk voor betalende leden. Als de game op 30 oktober wereldwijd uitkomt, kan iedereen hem gratis downloaden en ook zonder abonnement spelen. Gebruikers kunnen de app alvast registreren in de iTunes App Store en de Google Play Store.

Jagex stelt dat het ontwikkelteam gewerkt heeft om Old School RuneScape beschikbaar te maken op zoveel mogelijk mobiele apparaten. De iOS-versie werkt op zowel iPhones, iPads als iPods met iOS 10 of nieuwer. De Android-versie werkt op apparaten met Android 5.0 of nieuwer. Er worden geen hardwarevereisten genoemd. Voor de de mobiele versie is de interface aangepast. Er is onder andere een aanpasbare sneltoets aanwezig.

Old School RuneScape kwam in 2013 uit voor de pc. Het gaat om een versie van het spel dat overeenkomt met de versie uit 2007. Daarnaast bestaat nog een moderne versie, die simpelweg de titel RuneScape heeft. RuneScape Classic, dat in 2001 uitkwam, is sinds 6 augustus offline.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

05-09-2018 • 15:37

62 Linkedin

Lees meer

Jagex zet Old School Runescape online Nieuws van 25 februari 2013

Reacties (62)

Wijzig sortering
Zo zie je maar weer hoe dramatisch Java soms kan zijn. Stable 60 fps op de client op Android (welke overigens nu al speelbaar is) waar je soms met moeite 60 frames krijgt op desktop.

Er zit nog behoorlijk wat innovatie in de client en de GUI, OSRS blijft ook maar groeien en groeien, zowel in content als in spelers. Over alle nieuwe content wordt eerst gestemd door alle members om niet weer een 'RS3' te krijgen waar er verkeerde beslissingen genomen worden door de developers.
Op desktop haal ik makkelijk 50 fps? Zowel op een minstens 5 jaar oude laptop intel i5 en een ryzen 2600x. Haal ook makkelijk 50 fps op mobiel dus geen idee hoe jij niet aan de 50 fps komt. Wat wel is dat ik met een stock phenom II x4 955 niet aan de 50 fps kwam maar osrs is immers ook maar single threaded.
Ga jij maar eens bij de Grand Exchange staan, vind ik knap als je daar 50fps haalt. ;)
Ligt eraan hoe je speelt. Als je fullscreen speelt en naar world 2 gaat heb je idd geen 50 fps. :p Maar op classic mode heb je letterlijk altijd 50 fps. Ja ook op world 2.
Met moeite 60fps haalt? Dat is beetje een understatement. De cliënt heeft al een cap op 50fps en ik zelf haal nauwelijks 30-40fps met behoorlijk hardware.
Goed punt, maar nog steeds is die 50 inderdaad zeker niet altijd te halen. Maar stable fps op de pc-varianten krijgen zal wel 'engine work' kosten. :+ Dat is altijd een mooie dooddoener als er QoL requests komen vanuit de community.
Behoorlijke hardware zegt niets, je moet eigenlijk een processor met 1 supersnelle core hebben om een hoge FPS in dit spel te halen.

Dit komt omdat de game niet multithreaded is en nauwelijks gebruik maakt van GPU / hardware accelaration.

Zelfs op oude hardware uit ~2005 loopt OSRS nog redelijk, omdat juist die hardware single-core was, met een core die voor die tijd snel was. Tegenwoordig hebben we 2-4 cores en meestal 4-8 threads op onze CPU. 1 zo'n moderne thread is dan relatief langzaam in vergelijking met de old school hardware.
De mobile client is ook met Java gemaakt. Alleen wordt het renderen nu wel gedelegeerd naar de GPU i.p.v. alleen de CPU.
De android en iOS versie zal wel degelijk ook Java achtig zijn om het compatible te houden en de codebase te kunnen delen voor de voorkant.

Het probleem zit hem niet in java maar het ontbreken van GPU renderig op de desktop versie.
Gaaf. Leuk voor onderweg lijkt mij. Gaat je batterij best lang mee als je speelt en hoe zit het met het data verbruik?
Dataverbruik is echt minimaal: http://services.runescape...-battery-blog?oldschool=1 in het ergste geval 2 MB per uur, komt omdat de game gemaakt is ten tijde dat je nog per tik betaalde en minder verbruik natuurlijk veel praktischer was ;)
Qua batterij merk ik het op mijn OP3 behoorlijk, maar ik speel geen andere games om het te kunnen vergelijken. Meestal speel ik ook niet echt langer dan 10/15/20 minuten achter elkaar als ik ergens moet wachten of zit ;) kost mij dan een paar procent. OSRS zelft zegt tussen 8 en 12% per uur.
Oke, top. Dankjewel voor je antwoord. :)
Het batterijverbruik valt wel mee hoor evenals mobiele data op mijn A5 kan ik zonder problemen een paar uur spelen (nav uit en helderheid niet vollop maar met het scherm op 100% helderheid slurpt zelfs tweakers browsen de accu al leeg)
Nou.. tussen 8 en 12%? Mijn 2 maanden oude Samsung Galaxy S9+ is na een uur wel zo'n 20/30% lichter. Of mijn batterij moet nu al overleden zijn :P
Het meest geweldige aan Jagex is, is hun passie voor dit spel. Ze maken polls voor updates waar iedereen op kan stemmen, welk ander spel doet dat?
En kiezen welke muziek je wilt horen... Zoveel uren heb ik na schooltijd in dit spel gestoken, het is een groot deel van mijn jeugd en zal ook altijd een speciaal plekje in mijn hart hebben.
Als hun passie echt zo groot was, hadden ze de originele game niet zo kapot gemaakt.
Dit. Hoeveel mensen er wel niet gingen staken bij falador, hele servers raakte weken lang overbelast omdat er een grote menigte boze/teleurgestelde mensen daar staakte (waaronder ik). Moderaters schroomde er niet van om deze mensen te muten en wie weet wat wel niet meer. En vervolgens doen alsof er niks aan de hand was, met eindstand, een opeenstapeling van nog meer updates die het spel af gingen breken. De playerbase werd voorzichtig uitgedrukt gewoon niet gehoord.

Dat ze het nu anders doen, zal wel met geld te maken hebben. Het voelt ook niet meer legitiem. Meer als een valse kopie van 'what if'; maar je weet wel beter. Het origineel was vermoord, en daar is een doppelgänger voor in de plaats gekomen, na wat jaartjes.


EDIT: en de huidige playerbase is er niet beter op geworden. Letterlijk overal scammers, botters, mensen met te tere zieltjes of precies het tegenovergestelde. Vroeger was het gewoon een veel prettigere sociale omgeving. Mensen stonden op een lijn. Maar die lijn is zich precies zo gaan spiegelen als hedendaags in de echte wereld lijkt het.

[Reactie gewijzigd door Undie op 5 september 2018 19:32]

Hun passie is groot genoeg dat ze nog steeds updates maken voor Old school RuneScape
Hun passie is niks meer dan een mooi verkoop praatje. Als ik kijk wat er wel niet allemaal verkocht wordt. Vroeger betaalde je membership, kreeg je een helemaal content en geen reclame in je browser. Nu wordt je constant geconfronteerd met loyality points, runecoins, runespins en nog meer meuk.

Daarnaast is de poll ook een wassen neus, je kan kiezen of update 1 of update 2. Waarom niet gebruikers zelf dingen laten inzenden/indienen.
Ik gebruik de cliënt, heb geen last van reclame, hoor. Als je het over RuneScape 3 hebt, dan ja. Zelf het toevoegen van "lootboxes" in de vorm van dat spinnende rad is echt belachelijk.
De bots op OSRS zijn verschrikkelijk... Vooral die spambots die mensen naar bepaalde sites lokken.

Maar goed, geen enkel spel is perfect. Het is vooral de nostalgie, en de herinneringen die ik heb aan RuneScape heb die het voor mij zo bijzonder maakt. Het was voor mij een outlet na schooltijd, en ook eigenlijk het enige spel wat ik in die tijd op die dinosaurus van een pc kon spelen. Al was het op een inbelmodem, en dan nog met 5-15fps...
Wat ik jammer vind is, in ieder geval zo komt het over, dat je dus weer met een losse player/account dit kan spelen. Ik heb dit spel jaren gespeeld sinds 2002 en heb het laten liggen toen het enorm moderniseerde en de interface een wirwar van knopjes en ontduidelijkheid werd. Het liefst zou ik gewoon met mijn bestaande account weer verder gaan in deze mobiele variant, in plaats van veel weer opnieuw moeten doen.
Je oude account waar je mee begonnen bent in 2002 is helaas overgegaan naar runescape3. Voor old school moet je helaas een nieuw account aanmaken.
Jammer, met dat complexe Runescape 3 heb ik helemaal niets. Wel grappig dat deze RuneScape 2 of 2.5 nu Oldskool Runescape wordt genoemd.

Voorheen was dít altijd het oude RuneScape: https://vignette.wikia.no.../latest?cb=20111126153254

[Reactie gewijzigd door MsG op 5 september 2018 15:58]

Dat is RuneScape classic, toevallig laatst officieel offline gehaald.

Jagex kende drie versies van het spel waaronder
1. RuneScape (3) - Hoofdspel volgens Jagex, maar met minder spelers dan Old School Runescape
2. Old School RuneScape: nieuwe accounts sinds 2013 - opgezet vanuit een 'backup' uit 2007.
3. RuneScape Classic: Offline gehaald
Ik heb ook al een paar keer een aanvraag gedaan naar of ik mijn oude account weer eens kan gebruiken. Krijg nooit een antwoordmail terug.
Gewoon op nieuw beginnen, er is zoveel nieuwe content ook op de lagere levels. Je zult zien dat je nu zelf alles veel beter begrijpt en je loopt er vele vele malen sneller doorheen, ook lijkt het wel of het levelen ook een stuk sneller gaat.

Mocht je trouwens nog van die leuke gekleurde party hats op je oude account hebben, dan wil ik die wel van je overnemen, die zijn nu miljarden waard in 'RS3'.
Party hats helaas niet. Dat was net even voor mijn tijd, al had ik ze wel kunnen kopen toen ze nog courant waren, maar die waren op dat moment al astronomisch duur. Iets van 500K, wat toen heel duur was. Wel heb ik al decennia een Santa-hoedje, die ook flink wat in waarde is gestegen.
Ik heb nog een black santa hat liggen ook één van de duurste items momenteel. Alleen het verkopen aan zo’n shady gold trade site vertrouw ik niet. Omgerekend is het nog zo’n 2 a 300 dollar waard geloof ik.
Je kunt 'm ook gewoon aan je favoriete medetweaker geven. :+
Aaah zo verstond je overnemen :9 }>
Ik kan wel je armor trimmen als ik jouw account krijg.
Dat account is waarschijnlijk nog steeds beschikbaar in "Runescape".
De in mijn mening veel leukere "Old School Runescape" heeft inderdaad een nieuw character nodig maar kan nog wel gespeeld worden met de zelfde log in gegevens.
Op mobile gebruik je hetzelfde oldschool account als op de desktop hoor, je hoeft hier niet een apart account voor aan te maken.
Ja maar ik heb dus nooit expliciet Oldskool gespeeld. Ik ben speler van het eerste uur, maar na Runescape 2.5-achtig, trok het me niet meer, maar dan zou ik dus opnieuw moeten beginnen, daar heb ik weinig zin in.
Ik kan het je zeker aanraden, toevallig zelf sinds twee weken terug geprobeerd. In eerste instantie zag ik het ook als tegenvaller om opnieuw te moeten beginnen. Mijn ervaring is dat ik het eigenlijk alleen maar leuk vond en snel mijn progres op RS3 vergat. Ik ben zelf met een klein groepje vrienden begonnen vanwege de nostalgie. Zeker de moeite waard om in ieder geval éven te proberen!

Er is overigens ook nieuwe en exclusieve OSRS content die het naar mijn mening ook de moeite waard maakt om het te proberen. Zo is er een vervolg op de quest Monkey madness en Dragon slayer.

Edit: kleine toevoeging

[Reactie gewijzigd door Gjeest op 5 september 2018 18:13]

Runescape Classic is sinds 6 augustus offline gehaald. Zie officieel bericht van Jagex;
http://services.runescape...ssic-farewell?oldschool=1

[Reactie gewijzigd door Rooted op 5 september 2018 15:44]

Ah, ik ben niet helemaal up-to-date, pas ik aan :)
Vraag voor degene die het al kunnen spelen. Kunnen jullie iets meer vertellen over de beschikbaarheid van alle content t.a.v. membership?
Je kunt letterlijk alle content spelen op de telefoon, alleen is combat wat minder innovatief als je veel clicks moet maken, denk aan pvp of moeilijke bosses.
Is er nog wel een membership waarmee alle content bespeelbaar wordt of is het volledig vrij en werkt het met microtransacties zoals andere games op de telefoon? Zag dat een membership tegenwoordig bijna €9,50 per maand is. Is nogal prijzig voor z'n oud spel
Microtransactions zijn niet aanwezig, tenminste, als je zogenaamde 'bonds' niet meetelt.
Bonds is een in-game item waarmee je 14 dagen membership mee kunt activeren. Deze kun je ook kopen in de Jagex Shop en vervolgens verkopen aan andere spelers om 'legaal' geld te kopen.
Aah er is dus wel een f2p-restrictie zoals delen van het armor van archers... jammer

[Reactie gewijzigd door illean op 6 september 2018 11:42]

Klopt, je moet F2P eigenlijk een beetje zien als de trial. P2P geeft je toegang tot alle delen van het spel.
Hmm jammer maar bedankt voor je reacties! _/-\o_
De point-en-click natuur van deze game is natuurlijk vrij intuitief te porten naar een kleiner mobiel scherm. En het feit dat de client grotendeels in Java geschreven is, helpt allicht ook met dit cross-platform initiatief.
Ook RuneScape, de modernere versie van het spel, zal ergens in de komende maanden uitgebracht worden als mobiele app. Ik heb het zelf vorig jaar op RuneFest kunnen testen en de ervaring was onverwacht positief. Toen was het nog met de originele interface van op de desktop (is ondertussen geoptimaliseerd voor mobiel gebruik), maar zelfs dat viel vrij goed mee qua besturing.
Heb er zin in om het weer eens te spelen half jaar geleden gestopt met mijn Iron man. Als het lekker werkt op de mobiel zal ik het waarschijnlijk weer spelen :).
Ik heb het al een tijdje gespeeld op mijn Galaxy S8 en het speelt heerlijk weg. Uiteraard blijft de muis vaak handiger en beperk ik mij met mijn mobiel dan vooral tot skilling. En inderdaad de performance is op mobile beter dan op desktop pc! een leuk uitgebreid spel beschikbaar op mobile. Zeker +1 voor Jagex

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee