Runescape-makers verbannen 60 procent actieve accounts

Jagex, maker van het populaire onlinespel Runescape, heeft bekendgemaakt dat het 60 procent van de actieve accounts heeft verbannen. Deze accounts zouden zich schuldig hebben gemaakt aan het gebruik van een bot of goldfarming.

Met een game-update, die eind oktober werd doorgevoerd, werden direct 1,5 miljoen accounts uit het spel verwijderd. Vervolgens claimde Jagex 9000 accounts per minuut te bannen, waarmee nu in totaal ongeveer 10 miljoen accounts van Runescape zijn uitgesloten. Het bannen gaat naar verluidt nog weken in beslag nemen. Spelers laten daarbij weten dat vele 'bekende' botgebruikers nog steeds in de highscores staan.

Het gaat vooral om accounts die in de gratis versie van het spel actief waren, zo liet ceo Mark Gerhard weten tijdens Runefest, een voor spelers georganiseerd Runescape-evenement in Londen. Daarnaast kan Jagex goldfarmers met de nieuwe opsporingstechnologie beter aanpakken. De goldfarmers spelen het spel om grondstoffen te verzamelen, om deze vervolgens voor 'echt' geld te verkopen.

De aanpassingen aan de gamecode hebben tot gevolg dat een groot gedeelte van de Runescape-bots niet meer werkt. Het zou gaan om 98 procent van de botgebruikers, waarbij alleen nog 'simpele' en minder populaire klikbots zouden werken. Jagex claimt ook de resterende bots uit het spel te gaan verwijderen. Vóór de update maakten botgebruikers en goldfarmers 200.000 accounts per dag aan, aldus Gerhard.

Op Runescape, waarvan de gratis versie in het Guinness Book of Records is opgenomen als de populairste gratis mmog, werd al geruime tijd geklaagd over de grote botgemeenschap in het spel. Hoewel Jagex claimde achter de schermen bots op te sporen met speciale tools, leek het aantal in de afgelopen tijd alleen maar toe te nemen.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Door RoD

Admin Mobile

02-11-2011 • 08:54

150 Linkedin

Reacties (150)

Wijzig sortering
Jagex heeft 1 jaar gewerkt aan een update waarmee ze zichzelf 2 weken botvrij runescape hebben kunnen krijgen,

De meeste bots gebruiken of reflection of Injection om informatie uit het spel te halen (bijvoorbeeld spelerpositie, objects, npcs, noem maar op). Dit wordt gedaan door middel van hooks.
De runescape jar file ( oftewel wat jij ziet starten enz.) heeft rond om de 600/700 class files, als runescape geupdate wordt, dan wordt de jar file ook weer "obfuscated" oftewel onleesbaar gemaakt. Om elke keer 200-250 hooks te moeten vinden, schrijven de main developers een zogenaamde "Updater" die via "patterns" de class van elke hook weer terug kan vinden.
Het geval nu is is dat de developers die "Updaters" moeten herschrijven van de grond af aan, wat ongeveer maximaal 2 weken zal duren.

Overigens zal Jagex de cijfers voor dit kwartaal behoorlijk zien dalen, omdat de accounts waar op gebot wordt ook vaak member zijn.
weer wat geleerd. ty.
Toch best interessant. Nooit Runescape gespeeld, maar wel andere MMORPG's. Wat je vooral ziet bij de gratis varianten is een soort ontwikkeling in gamemanagement. Het begint met een fase waarin het spel populair wordt, er komen meer spelers bij, tot een bepaald punt komen er ook botters en goldfarmers.

Aanvankelijk wordt er niks gedaan tegen bots omdat het de gameexploitant veel geld oplevert. (Mensen moeten immers meer geld uitgeven om bij de top te horen). Daarnaast gaat botten natuurlijk veel sneller, het kost minder tijd. Op korte termijn is het voordelig voor de game-exploitant om bots niet hard aan te pakken.

Vervolgens zie je dat het spel in een fase van verval komt. Waarin bots het spel overheersen, gamers gaan klagen hierover. Servers worden vaak crowded etc. Ook trekt het spel geen nieuwe spelers meer aan (de drempel om te blijven spelen is te hoog) Oudere spelers (die er genoeg van hebben) stoppen. Je ziet dan ook vaak dat dit een beslissende fase is voor het succes van de game. Als dit lang aanhoudt zal de game minder winst maken. De game-exploitant kan nu de keuze maken om het probleem aan te pakken, of dit niet te doen. Wanneer het wel gebeurt kan het zijn dat het zich hersteld. Anders is het gedoemd te mislukken.

IMO zijn te veel ontwikkelaars van MMO's te veel bezig met geld binnen harken, dit gaat ten koste van gameplay en op langere termijn ook van de winst. Jammer dat velen dit niet door hebben en heel veel games hierdoor op de fles gaan.
wat een goede weerlegging. ik heb precies de zelfde ervaringen met de mmorpg's die ik heb gespeeld en ben iedere keer gestopt in de fase dat ik teveel mensen niet meer aan kon en er achterkwam dat het kwam doordat iedereen botte (behalve ik en ja ik snap dat er vast meer tussen zaten lol).

het voeld zo bevredigend om eigen kracht naar de top te gaan, maar als je merkt dat de top niet alleen door geld te goed, maar juist door gebrek aan inspanning....poef weg movivatie en gedrevenheid.

[Reactie gewijzigd door Struick op 2 november 2011 11:28]

Ik denk dat het nog voordeliger voor een MMORPG zou zijn om de currency zelf in het spel aan te bieden, dat ze zo meer verdienen.

Der zal een rede zijn waarom ze het niet doen, ik heb geen ervaring met andere spellen behalve wow, en daar werd toch aardig aan de weg getimmerd kwa bots weren zover ik weet.

En harken doen ze cker, maar zolang er klanten zijn die 20 euro voor een char tranfer betalen, of 15 euro voor 'n pet zodat ze hun achievement kunnen halen. Zou 't stom zijn om het niet te doen.

Er is ook nog een andere spel LoL ,waar je alle items kan kopen, maar dat ook kan krijgen door zelf te spelen. op deze manier blijft t spel gebalanceerd niemand is een streepje meer (mss op t allereerste begin). Der zijn ook spelmakers die betalende klanten extra dmmg geeft op n item, dat zijn nu dingen wat een spel zo kan vern**k*n.
Kan iemand zeggen hoe World of Warcraft hierin presteert ten opzichte van Runescape? Zijn bots onderhand ook een groot probleem in WoW, in die mate dat het de gameplay voor de reguliere speler zwaar beïnvloed?
Zo niet, hoe komt dat? Wat maakt Runescape zo gevoelig? Is het de kennelijk saaie gameplay wat mensen naar bots doet lijden, gebruikt Runescape de verkeerde technologie, of is het een blinde vlek voor het management geweest?
Indien wel, hoe gaat Blizzard hiermee om? Wat werkt, wat werkt niet? Kan iemand hier wat meer over zeggen?

Ik interesseer me totaal niet in het spel Runescape, maar ik vind dit probleem wel erg interessant gezien het feit dat de meerderheid van de spelers kennelijk een bot is. Bizar.

[Reactie gewijzigd door kamerplant op 2 november 2011 10:58]

Ik kan geen uitspraken doen over World of Warcraft, maar ik weet dat bots een direct gevolg zijn van de gameplay en de content, maar ook van sociale betrokkenheid. Ook WoW en Runescape zijn hieraan onderhevig.

Veel MMO"s focussen zich op endgame content. Dat wil zeggen dat je eerst een hoog level moet bereiken voordat je toegang hebt tot een grote hoeveelheid content. Hierdoor wordt de drang bij gamers gecreëerd om snel tot het maximum level te geraken en meer content vrij te spelen. Daarnaast veel MMO's zodanig gemaakt dat het een aanzienlijke hoeveelheid tijd kost om tot het maximum level te geraken. Vooral deze twee factoren leiden ertoe dat veel gamers zich tot bots wenden.

Er zijn verschillende maatregelen tegen bots te bedenken die een andere benadering van het probleem hebben.

Directe aanpak
Hierbij probeer je de bots zelf uit het spel te halen, door het bedenken van maatregelen die het bots moeilijker maken om te spelen. Denk hierbij aan Captcha's, Obstakels ingame, Reporting, Bannen, etc.

Indirecte aanpak
Aanpassen van ingame content, waardoor de noodzaak om te botten weg wordt gehaald. Deze categorie is heel breed, maar denk hierbij aan events voor lage levels. En bijvoorbeeld gameplaycontent die er op gericht zijn het spel ook op lagere levels aantrekkelijk maken. Dungeons/Speciale gebieden/Speciale wapens.

Vaak is een combinatie van deze maatregelen het beste. Het vult elkaar aan, De directe aanpak werkt beter op korte termijn, maar de indirecte aanpak is beter op lange termijn. "Nadeel" hiervan is wel dat het spel minder verslavend wordt waardoor gamers eerder geneigd zijn om een ander spel te zoeken.

[Reactie gewijzigd door De_Held op 2 november 2011 11:53]

Goed dat ze het doen maar toch, 60% is wel een groot aantal, aangezien het om veel gratis spelers gaat maakt het niet erg veel uit kwa inkomsten maar als ze members bannen die geld betalen kan dat denk ik behoorlijke gevolgen hebben voor hun budget.
Naja, ik vermoed dat ze ook members flink aan het bannen zijn, gezien genoeg members in het verleden zijn gestopt vanwege alle botting die er gebeurde (en wrs nog wel gebeurd). En dat probleem is alleen groter geworden de laatste tijd, omdat een paar maanden geleden na een groot referrendum is besloten om "free trade" te herintroduceren die daarvoor tenminste goldfarming grotendeels had weten stop te zetten.
Het is zeker dat ze members bannen. Als je het filmpje bekijkt, zie je dat hij verteld dat er van de 60% die ze gebanned hebben zeker 90% free accounts zijn. Oftewel 10% zijn members. Aangezien het over een miljoenen aantal gaat, kunnen we zeggen dat het er ook 100.000en zijn.
er worden nouwelijks bots verbannen...
wat ze hebben gedaan is een update waardoor bots niet meer werken
hoe ik dit zo zeker weet? omdat ik bot, meerdere accounts, geen enkele is verbannen

mss verpest het de hele MMORPG idee volgens jullie, maar ik heb er geen zin (meer) in om uur achter uur te klikken, en alleen maar te klikken
dat is het grote probleem bij runescape imo, alles draait om het klikken, wachten, en weer opnieuw klikken

bovendien: binnen nu en een week zijn de meeste bots weer terug, ze hebben alleen wat nieuwe code in het spel gestopt waar de scripters (bot makers) omheen moeten schrijven, en dat gaat niet heel erg lang duren

@flamers
ik vind bepaalde dingen van RS enorm leuk, oa quests en minigames, maar voor veel van die dingen heb je hoge stats nodig, of helpen ze enorm
ik kies ervoor om te botten, dat jullie het er niet mee eens zijn: best, maar ga dan niet hier lopen te zeiken
deze post is direct een reactie op het nieuws, houd het dan ook daarbij

[Reactie gewijzigd door godofal op 2 november 2011 09:49]

Het bannen gaat naar verluidt nog weken in beslag nemen
Als je het spel niet leuk vind, speel dan wat anders.

Ik vind het in ieder geval een goede zaak dat dit soort cheaten aangepakt wordt (of gaat worden), zolang ze hier maar actief mee bezig blijven (want zoals je al zegt; binnen een paar weken zijn de bots weer geëvolueerd).
Als mensen zoals jij nou eens zouden stoppen met botten hadden game developers meer tijd vrij om leuke content te maken in plaats van dat ze de code aan moeten passen om botters tegen te gaan!

Leuk dat je ervoor "Kiest" om te botten en dat wij niet moeten zeiken, maar dit is gewoon tegen de regels. Je gaat met schaken toch ook niet met 3 koningen spelen... "OMdat het helpt"
De rede dat ik gestopt ben met RS intussen 3 keer al xD. Het werk wat je doet om leuke dingen te kunnen is te saai. Het geld interesseerde me er niet zo (had van versie 1 nog allemaal party hat dingen). De rede waarom ik stopte was dat als je wou trainen je telkens opnieuw moest klikken. Laat mij gewoon naar een hunting zone gaan en dan een soort go train optie doen. Dat is al een stuk beter, uiteindelijk heb ik nooit gebod om dat ik veel te bang was gepakt te worden en bij god niet wist hoe het moest :D

Maar ja als ik het had geweten had ik een bot gebruikt om te trainen en skills hoger te krijgen. Nu heb ik 3 90+ skills en de rest 80, wel zelf gedaan maar erg goed voelt dat niet ;)
Het idee dat uur achter uur klikken niet leuk is en het daarom normaal is om bots te gebruiken slaat kant nog wal. Er is weinig "highscore" aan als de "score" niet behaald is door zelf actie te nemen maar door 1 of ander programma wat op een pc/server draait. En het gaat niet alleen om de markt die door de bots wordt verpest. Als ik na maanden spelen (toendertijd met veel langzamere exp) naar 152 mill exp ga en iemand anders heeft thuis een pc aanstaan terwijl hij op school/werk zit en die haalt 200mill is dat natuurlijk niet leuk.

Voor mensen met werk/school is het tegenwoordig al bijna onmogelijk om goed te scoren, laat staan als er ook nog eens bots bijkomen.

Jij hebt het verder ook alleen over bijv. mining maar naar ik begrijp zijn er zelfs bots voor dungeoneering etc wat anders toch niet "dom uren klikken" is.

Daarnaast is het compleet onmogelijk om te kijken waar iemand een bot voor gebruikt. Jij zegt "ik doe het alleen voor quests" maar dat verschil is met 10miljoen natuurlijk niet per account te bekijken, dan zegt men alles wel of alles niet.

Overigens geloof ik van je hele verhaal vrij weinig, want voor quests hoef je dus niet op meedere accounts te botten, zoals jij aangeeft. Lijkt me sterk dat je een aantal smurf accounts hebt om dezelfde quests opnieuw te spelen.
ON TOPIC: Misschien is het een idee om die quests dan als dat mogenlijk is gewoon op een private server te spelen :)
Ik vond het spel zelf ook niet leuk meer vanwege het aantal bots. Hierdoor gingen ook vrienden botten om te kunnen concurreren en na verbannen te zijn zijn ook zij gestopt. Zonder vrienden vind ik het spel weinig aan.

OFF: grappig om mensen uit de runescape community dan weer te herkennen op tweakers. Mijn naam was (is!) supergobli, misschien dat je me nog herkent ;) van godwars bijv.
Waarom stop je er dan uberhaupt niet mee? Blijkbaar vind je het spel niet leuk.
Of wil je er een slaatje uit slaan?
@godofal
Als je het spel niet leuk vindt, waarom speel je het dan in godsnaam? |:(
Blij dat je plezier hebt met je bot , alleen is een spel nog wel een spel als je computer al het werk doet?
als je snel cash wil maken en wel gewoon rs wil spelen ga dan een private server spelen.. dan ben je ook nog eens gratis member..
Als je het niet eens bent met delen van het spel moet je dat aankaarten bij de ontwikkelaar, niet het recht in eigen handen nemen. Als je grote steun krijgt (meer mensen ervaren jouw problemen) kan er wellicht iets verandert worden dmv een petitie.

Simpelweg 'gaan botten' is niet de (diplomatieke) oplossing.
Ik vind counterstrike een goed spel, alleen altijd maar dat aimen is zo stom, dus gebruik ik daar een aimbot voor :/ die vergelijking komt op hetzelfde neer. Speel een spel zoals het moet of speel het niet.

Gelukkig bannen ze de botters (al heeft het effe geduurd), ik speel geen RS maak kan me inbeelden dat het ergerlijk is. Bij Guildwars is het ook nog geweest, nu al een tijdje geen bots meer tegengekomen :)

edit: mijn post is even on-/off-topic als de andere posts hier, dus vanwaar die -1 :/

[Reactie gewijzigd door MClaeys op 2 november 2011 13:07]

Als je het niet leuk vind om constant uren lang te klikken - speel het dan niet -. Doe ik ook niet, en ik leef nog. Het is niet het einde van de wereld.
Als je spel niet op een "eerlijke manier" wil spelen, doe het dan niet. Je verziekt echt het spel voor andere mensen met dat kutgebot. Dat is het hetzelfde als doping gebruiken op de olympische spelen. Ik vind het trainen niet leuk, maar wil de medailles graag winnen.

Zout toch op man.
Ik snap je motivatie en denk dat je niet de enige bent, en vind het bannen hierop ook te streng, maar snap ook het probleem voor anderen.

Een simpele oplossing voor dit soort multiplayers zou zijn om gewoon een 'vrije' server te hosten waarop (sommige) bots wel toegestaan zijn, en die dan een eigen ranking heeft zodat het niet de scores van de 'die-hards' vervuilt.

Hetzelfde geld voor online games met scheld-regels, die kunnen een 'adult' room lunnen hosten waarin wel gevloekt kan worden.
Als je geen tijd hebt voor een game moet je het gewoon niet spelen, geen tijd hebben geeft je niet het recht om maar te gaan botten. Cheater.
ja hoor, een nuttige post word gedownvote simpelweg omdat het niet aansluit bij de mening van de menigte

kijk: ik vind het spel wél leuk, en ik heb jarenlang legit gespeeld, maar ik vind het gewoon idioot om domweg 100 uur te klikken zodat ik de leuke dingen (quests, minigames, etc) kan doen
ik heb dan ook gewoon respect voor mensen die legit 99's halen, maar zo speel ik nou eenmaal niet

jammer dat mensen niet gewoon objectief kunnen zijn van tijd tot tijd

[Reactie gewijzigd door godofal op 2 november 2011 09:28]

Hele leuke redenering. Je kan er zowat alle egoistisch en antisociaal gedrag mee goedpraten:
"kijk: ik vind autorijden wél leuk, en ik heb jarenlang gereden, maar ik vind het gewoon idioot om domweg 120kmu te blijven rijden.
ik heb dan ook gewoon respect voor mensen die legaal op hun bestemming te geraken, maar zo speel ik nou eenmaal niet. Ik rijdt 200mku. jammer dat mensen niet gewoon objectief kunnen zijn van tijd tot tijd."

Of ook:
"kijk: ik vind winkelen wél leuk, en ik heb jarenlang gewinkeld. maar ik vind het gewoon idioot om domweg in de rij te blijven wachten.
ik heb dan ook gewoon respect voor mensen die braaf hun beurt afwachten , maar zo shop ik nou eenmaal niet. Ik steek voor. jammer dat mensen niet gewoon objectief kunnen zijn van tijd tot tijd."

Of zelfs:
"kijk: ik vind geld verdienen wél leuk, en ik heb jarenlang gewerkt, maar ik vind het gewoon idioot om domweg 40u in de week te blijven kloppen.
ik heb dan ook gewoon respect voor mensen die een job hebben om, maar zo leef ik nou eenmaal niet. Ik deal crack. jammer dat mensen niet gewoon objectief kunnen zijn van tijd tot tijd."

Je redenering rammelt, mijn beste. Ze is evenveel waard als gebakken lucht.
right...
die redenering gaat totaal niet op
ten eerste zeg ik net dat ik zo min mogelijk overlast veroorzaak, wat dus met 200km niet zo is, dat is zelfs gevaarlijk
zelfde met de rij
en met crack dealen

en imo is het socialer dan urenlang klikken, meestal zat ik gewoon TV te kijken enzo
tijdens minigames moet je toch net wat meer communiceren over het algemeen en doe je meer met elkaar

bovendien het objectief zijn gaat over het modereren van de post, die gewoon on-topic is
dat het botten ongewenst is, oke, maar niet de post erover
Zo min mogelijk overlast, is GEEN overlast. En dat krijg je voor elkaar door niet te cheaten in welke vorm dan ook.

(overigens wel eens m.b.t. modden)

[Reactie gewijzigd door JohnBQ op 2 november 2011 10:25]

@JohnBQ:
Zo min mogelijk overlast is NIET SPELEN.
Als iedereen nou gewoon lekker stopt met online games spelen en zich lekker opsluit in z'n slaapkamer, heeft niemand meer ovelast van elkaar.
/sarcasm :+

On-topic; Ik heb ook een tijdje RS gespeeld, maar het grinden in RS is zo dodelijk saai en kost zo absurd veel tijd tegenover de leuke dingen van het spel, dat het voor mensen die ook nog een leven NAAST RS trachten te onderhouden haast onmogelijk gemaakt wordt om het spel te kunnen spelen zonder te botten.

Ik heb gekozen om te stoppen, maar ik begrijp godofal's keuze om te botten volledig.
Oh dus de sociale tegenhanger van computerspelletjes spelen is TV kijken :)

Dat je downgemod wordt vind ik niet terecht, maar je gedrag is belachelijk.
Jij hebt het ook niet helemaal begrepen...

Het punt dat hij wil maken is dat de moderatie vaak gebruikt wordt om aan te geven of je het wel of niet eens bent met de reactie. Daar is het niet voor bedoeld. Zijn voorspelling kwam ondanks zijn toelichting ook gewoon uit. Best sneu.

Je kan het eens of oneens zijn met zijn motivatie, maar het is _zijn_ motivatie.

Dus, laten we maar weer snel on topic gaan.
@godofal
right...
die redenering gaat totaal niet op
Hah, dat zou je wel willen, maar je weet best dat dát niet opgaat. Dat het gevaarlijke/illegale aspect van te hard rijden en crack dealen niet van toepassing is bij botten is waar, maar verder komt het aardig overeen. Zeker het voorbeeld met de rij. Je eigen gedrag daarna goedpraten met "ik ben wel sociaal" is natuurlijk helemaal krom.

Je weet zelf ook wel dat je verkeerd bezig bent.

@Whatevar
Je kan het eens of oneens zijn met zijn motivatie, maar het is _zijn_ motivatie.
Buiten het feit of je het er mee eens bent of niet is de manier waarop het nu is geschreven gewoon een enorme flamebait. Het is in ieder geval zeer zeker niet een kwestie van een willekeurige ontopic post.

[Reactie gewijzigd door Patriot op 2 november 2011 11:44]

[...]
Buiten het feit of je het er mee eens bent of niet is de manier waarop het nu is geschreven gewoon een enorme flamebait. Het is in ieder geval zeer zeker niet een kwestie van een willekeurige ontopic post.
Voor mij is het zeker geen flame bait. Ik vind het goed om het verhaal eens een keer van de andere kant te horen. Zo vaak gebeurt het niet dat een botter, een scripter, een hacker, etc zich hier vrij uitspreekt.

De post is 100% on topic. Het is namelijk het verhaal van iemand die bot's gebruikt en daar gaat dit artikel nu juist over.
De post is on topic en valt volledig binnen de +1 dus -1 modden is volstrekt een mismod, Hoe tegenstander je ook bent van het gedrag is het verkeerd.

On topic:

Als ze nou gewoon het zelfde gaan doen als blizzard met diablo 3!
Gewoon een legit reallife markt, laat de gek er maar voor geven en jagex 10% pakken.
Waarom zou ik niet mogen betalen voor iets wat ik nodig heb. als ik 1000 euro ergens in wil steken is dat mijn keuze, alleen maar leuk voor Jagex als zij dan 100 euro vangen :)
Bekijk het zo:

Persoon A heeft een schuur waar hij samen met zijn vrouw kleedjes maakt.
Hier is hij de hele dag mee bezig en heeft op het einde 100 kleedjes

Persoon B heeft dezelfde schuur, maar in die schuur staat een machine die in dezelfde tijd 120 kleedjes maakt.

Als persoon A nu zegt:" JAAAA MAAR HIJ SPEELT VALS", wordt het idioot genoemd.

Ze bereiken allebei hetzelfde doel (genoeg geld om leuke dingen te doen).
alleen is het tegen de regels op Runescape, als je het spel speelt om te pronken met skills die gebot zijn.... speel dan gewoon niet
dat jij de persoon bent om te geilen op je stats wil niet zeggen dat iedereen dat doet, sommige mensen vinden het spel (of de meer interesante aspecten daarvan) gewoon leuk PUNT.. als zo'n spel dan zo bagger slecht gemaakt is dat je er 100 uur per week in moet steken om het leuk te houden, dan is dat gewoon een ongelofelijk slechte visie van een bedrijfje dat het blijkbaar alleen maar gebruikt als cash-cow... en verslavings-farm...

geen wonder dat mensen dan gaan cheaten.. als je voor jan lul elke dag alle snelwegen beperkt naar 50 km/h terweil dat vroeger 120 was - denk je dan echt dat iedereen zich aan die nieuwe beperking zou houden?

als iets te belachelijk voor woorden klinkt dan is het dat vaak ook, 100 uur per week gamen is daar echt geen uitzondering op..
Dit heeft niets met objectief zijn te maken.

Je spreekt jezelf enorm tegen in je post, namelijk; Je vind het spel wel leuk (als ik het zo begrijp draait het spel om uur in en uur uit te klikken) maar je wilt niet domweg 100 uur klikken om er in de game op 'vooruit' te gaan.

Dan vind je de game dus niet leuk..

Plus het feit dat het 'cheaten' binnen een spel het voor vele anderen een stuk minder leuk maakt. Op welke manier je gebruik maakt van een 'cheat' dan ook.

edit: typo

[Reactie gewijzigd door funkeey op 2 november 2011 10:01]

ik vind délen van het spel erg leuk, en andere delen niet

persoonlijk probeer ik zo min mogelijk overlast te zijn met mijn botten, ik ga bijvoorbeeld niet minen op plekken die beter zijn voor non-botters (dicht bij bank ofzo) of anders dingen die niet/minder snel opgaan (ore is na 1 ore weg, vis is onbeperkt bijvoorbeeld)

en ik heb het over objectief modereren, dus niet downvoten omdat ik de grote boze botter ben
Ook wanneer je met je bot niet direct de overige spelers tot overlast bent, ben je ze indirect toch tot overlast doordat je meer grondstoffen op de markt brengt waardoor de prijs op de markt omlaag gaat wat natuurlijk nadelig is voor de overige spelers.

[Reactie gewijzigd door Chao op 2 november 2011 11:49]

Ik speel geen RS, maar Wow. Als je daar 200 stacks elementium ore op AH zet, daalt de prijs.

De meeste botters kijken niet achter hoge prijzen, zij zetten alles aan dumpingsprijzen om zo snel mogelijk geld te hebben.
Je blijft bevoordeelt. Op watvoor manier dan ook. Je sloopt de market price. En je bent toch in een voordeel. Omdat anere mensen wel 100 uur klikken zoals je het zelf zegt
toch snap ik zijn punt wel, waarom zou je als kuttekop van een game bedrijfje een spel maken waar mensen honderden of duizenden uren aan moeten spenderen, net als wow bijv.

HALLOW - er zijn ook nog mensen die wel werken en een leven hebben hoor...
als je met een bot, door minimale impact, het spel wel spelbaar kunt maken voor mensen die maar 1 a 2 uur per dag tijd hebben om te gamen...

of is het dan wel acceptabel (en leuk voor de andere spelers) dat puistige pubers die 500uur per jaar meer tijd hebben dus altijd het spelletje winnen...

ook de economie om zeep helpen, als de prijzen dalen, dan kunnen andere spelers toch juist ook weer goedkoper inkopen...
Onzin,

Als je geen tijd hebt om dit soort spellen te spelen dan kan je beter iets anders gaan doen.
Je kan je computer wel het werk voor je laten doen, maar anderen die wél gewoon op de normale manier skillen worden gewoon niet beloond voor hun werk.

Voorbeeld, jij bot mining, je heb daardoor een hele hoop coal en een hoog mining lvl. Je verkoopt je coal en omdat je zoveel hebt druk jij de marktprijs.
Andere spelers, die maar een uurtje ofzo tijd hebben minen ook, maar zien door de botters hun loon naar werk drastisch zakken.
Aangezien een botter de hele nacht kan blijven minen en een eerlijke speler dat niet kan heeft een botter altijd een oneerlijk voordeel tegenover een eerlijke speler.

Als je bot in dit soort spellen verdien je gewoon een ban. Je bent dan niets meer en minder dan een cheater. Als ik in een shooter, zeg bf3 ofzo met een aimbot ga rondrennen word ik ook gebanned.
Waarom? Omdat ik het spel van de eerlijke spelers ermee verpest. En dat doe je met botten dus ook.
Ik ben het er voor de verandering wél mee eens. Rs heeft leuke aspecten, jammer dat ze de stappen daarvoor zo dodelijk saai hebben gemaakt.

Ik zie bij RS, net als een hoop andere mmorpg's, dat ze het spel gewoon zo verslavend mogelijk gemaakt hebben (einddoel, max stats, is nauwelijks bereikbaar) dat kindjes die dodelijk saaie dingen wel gaan doen en nog veel ook.
Het mag duidelijk zijn dat als je 60% van je playerbase moet bannen wegens botting, er een fundamenteel probleem is met de gameplay. Daarnaast is het natuurlijk een wisselwerking, het gebruik van bots maakt het voor 'eerlijke' medespelers alleen maar vervelender. Althans, dit zie je bij de meeste games wel.

Eenvoudige oplossingen zijn natuurlijk de moeilijkhsgraad omhoog, de beloning daarmee hoger, en de handelingen een stuk complexer. Daarmee sla je ik weet niet hoeveel vliegen in een klap.
Maar waarom dan meerdere accounts? ga mij niet vertellen dat je het leuk vind om de quests op 2 account te doen? zo leuk zijn ze ook weer niet. Overigens kots ik van quests en ben ik daarom ook gestopt maargoed :')
Ik was dit weekend op bij Runefest en Mark Gerhard had het ook over het feit dat ze door members te bannen inkomsten mislopen. Maar maakte daarbij duidelijk dat het hen dus niet alleen maar om het geld gaat, maar ook om de spelerservaring.

Verder een goede zet.
Als Jagex de bots niet aanpakken, lopen normale spelers ook weg omdat dit het spelplezier aanmerkelijk vermindert. Jagex is wel erg laks geweest met het aanpakken van dit probleem en heeft wat dit aspect betreft ook niet echt een coherente strategie.
Ze mogen dan het 'hacken' van accounts en daarmee het stelen van geld en spullen erin ook wel eens aan gaan pakken, mijn zoontje is nu al meerdere malen daarvan het slachtoffer geweest... De pincode op de bank helpt hier totaal niet tegen.
Hier ben ik het zeker niet mee eens. Een degelijk wachtwoord en de on-screen pincode waarvan de aan te klikken nummers op willekeurige positie op het scherm verschijnen zijn een degelijke beveiliging. Een keylogger kan de pincode niet achterhalen, dus is al een screenlogger nodig. Het ligt naar mijn mening meer aan het internetgedrag dan aan de beveiliging.
Hierin moet ik kevinkoster gelijk geven, de beveiliging van accounts is zeer sterk.

Naar mijn mening iets te, van oudere accounts waar ik het wachtwoord niet meer van weet moet ik steeds een heel traject door om deze te herstellen. Bij andere websites/games is slechts een linkje in je e-mail adres al genoeg.

Mocht je je account verliezen dat is dit echt eerder aan jezelf te wijden, of je moet gewoon "genaaid" worden door je "vrienden".
Ik ben gebanned en ik was een member ik speel al lang niet meer.
Ze bannen overdreven veel.
Anoniem: 355870
2 november 2011 08:58
Lol, heb vroeger heel veel (lees: ontzettend veel, zelfs voor een gamer) runescape gespeeld.
Dacht eerst dat ze het over de *actieve* accounts hadden die al jaren niet meer erop zijn geweest (zoals de mijne)

OT:

Dit dingen zie je toch vaker de laatste tijd, bots en goldfarming. Om dan het gold voor real world money te verkopen. Dat verpest toch het hele MMORPG idee?
Tja, het zijn de spelers die dit soort dingen willen. Er is blijkbaar vraag naar het kopen van ingame valuta met echt geld. Die ingame valuta wordt verzameld door bots óf door account hacking. De enige oplossing is een sterke beveiliging van je game lijkt me, plus bewustwording creëren onder spelers. Want velen hebben het gevoel dat een MMO draait om het hebben van het hoogste level en de beste gear, terwijl de gameplay uiteraard juist zit in de reis daar naartoe.

[Reactie gewijzigd door geert1 op 2 november 2011 09:03]

Ik snap dan ook niet dat ze die markt niet 'legaal' maken.
Het is net alsof de ontwikkelaars alleen maar tiener-supernerds op het oog hebben als ze hun spel ontwerpen.
Er zijn namelijk heel veel mensen die het wel willen spelen, maar die niet de tijd er voor hebben. Indien het spel leuker wordt door voor 5 à 10€ "gold" te kopen, dan zou ik dat gewoon doen. Dat reken je dan maar als standaard kosten bovenop het abonnement.
Ja maar dan komt het spel neer op wie het meeste geld erin steekt niet wie het meest speelt/ meest efficiënt speelt.

Daarnaast staan de aantallen totaal niet in verhouding, als ze voor 5 euro 100 mill gold verkopen is er niet meer tegen op te spelen.
Zelfs met 100 mill gold ben je nog steeds veel tijd kwijt om de hoogste levels te halen. Het principe om door extra betalingen een zeker voordeel te verwerven is op zichzelf niet bijzonder. Het membership zelf is er een duidelijk voordeel van (want makkelijker te levelen in member). Je hebt het dan over welke voordelen nog acceptabel zijn en tegen welke prijs.
Normaal ben je echter ook veel tijd kwijt om veel gold te verzamelen, zelfs met merchanten. En membership is natuurlijk heel anders, iedere speler krijgt dan hetzelfde voordeel, zonder het risico dat een ander je voorbijstreeft door een nog groter voordeel voor meer geld te kopen.
Dat verpest toch het hele MMORPG idee?
Nee, mensen die de markt in stand houden door gebruik te maken van die handelaren, die doen dat.
Ik ben benieuwd of het gaat werken. Ik weet dat de grootste bot-gemeenschap al een heel eind is met een nieuwe versie. Ook zitten ze juridisch in de knoop omdat jagex illegaal paypal gegevens heeft opgevraagd. Op rsbots.net kun je in het nieuwstopic alles lezen over hoe de rechtszaak gaat.
illegaal paypal gegevens heeft opgevraagd
Onzin, er bestaat niet zoiets als illegaal paypal gegevens opvragen, dat paypal ze ook levert is misschien een andere zaak.
Een van de botmakers had een protective injunction oid waardoor ze door mochten gaan in afwachting van de zaak. Jagex is vervolgens naar een andere rechtbank in dezelfde staat gestapt om toch van Paypal de gegevens te dagvaarden en dreigmails te sturen naar de email-adressen, zonder dat deze rechter wist van de andere uitspraak, en hierdoor hun zaak ernstig te beschadigen. Niet echt de meest nette manier om het te doen.
Bron: http://scripters.powerbot.org/files/1/10-29-11_Filing.pdf
Er zijn slechts twee werkende bots over, een commerciele, Chinese en een FOSS van Nederlandse origine (die al sinds 2006 non-stop draait, en ook niets heeft gemerkt van dit).

[Reactie gewijzigd door markiemannie op 3 november 2011 00:03]

In dat geval is Jagex niet fout geweest. Het is misschien niet netjes, maar paypal heeft nog altijd de verantwoordelijkheid over het al dan niet afgeven van die gegevens.
Dit zal vast een kostenbesparing met zich meebrengen... theoretisch kunnen ze de helft van hun servers uit zetten. :)
Praktisch misschien nog wel meer omdat een speler misschien een paar uur per dag speelt en een bot gewoon de hele dag aan staat.
vanuit dit punt gezien wel, vanuit het punt dat er een gigantisch aantal accounts geen membership zullen hebben, zullen ze verlies draaien.
Ze hadden er ook aan kunnen gaan verdienen. Betaal 10 euro per maand extra en je character levelt terwijl je slaapt.
Dan niet zoveel dat het gamebreaking is, maar gewoon 1 level per dag ofzo.
Plenty mensen die het zouden doen denk ik zo.
Runescape is niks meer aan na 2007, na dat werd heel de spel hard gezegd ''verneukt''. Snap niet dat mensen dat nog fanatiek spelen. Maar ja, zoeken mensen 24/7 een skill naar 99 te trainen of 24/7 money te maken? Ik snap dan snel waarom je bots gaat gebruiken.

Maar die oude tijden van Runescape onder 2007 komen niet meer terug. En dat is jammer.
En wat versta jij onder: "de oude tijden"?
Begin dit jaar is de Free-Trade en de oude wilderness teruggekomen. Dat noem ik toch een van de grootste functies "van vroeger"..
Deze "Breaking the bots" update was origineel bedoelt om gereleased te worden samen met de update van de free trade en de oude wilderness (hebben ze denk ik uit deze film uitgeknipt - ik zat daar zelf in het publiek). Jammer genoeg waren er technische limiteringen die ervoor zorgden dat dit niet samen kon uitkomen, met alle gevolgen van dien. Ik hoop echt wel dat men er in gaat slagen om de bots voor altijd weg te houden, want het spel speelt momenteel echt wel een pak leuker.
Ja, omdat ze inzagen dat het slecht ging met Runescape. Toch blijft het niet hetzelfde als vroeger. Net als DBZ Kai, dat is een verneukte versie van de originele (amerikaanse)DBZ.
De vergelijking met DBZ Kai snap ik totaal niet, dat was gewoon bedoeld als een versnelde versie omdat de originele wel erg langdradig was. Beide series zijn Japans btw, een Amerikaanse DBZ is bij voorbaat geen goed idee.

OT: Er zijn zat mensen van voor 2007 (incl me) die nooit aan PVP deden of merchanten. In fact, ik ben firemaking gaan levelen omdat het (toen) na lvl 60 niks meer gaf dan exp. Iedereen lachte toen nog dat het zinloos was, maar sommige mensen vinden dat nu eenmaal leuker dan de PVP in RS. Daarvoor zijn er zat andere spellen.
Prachtig dat er op 8:50 zo een 60+ echtpaar zit die echt vragen over het spel stelt. Mooi om te zien dat zulke generaties ook gamen :)
Ja, en als je daar dan rondloopt en merkt dat ruim 40% van de bezoekers van Runefest tegen die leeftijd aanzit, ga je je toch afvragen of je wel op de goeie plek bent.
Excuseer? Ik was daar het volledig weekend en de gemiddelde leeftijd van de mensen die daar rondliep lag toch echt wel tegen de 27 hoor! En waarom zouden jongeren alleenrecht moeten hebben op het spelen van games? Sinds wanneer is het spelen van een online spel door een oudere onmiddelijk gevaarlijk?!

Ik blijf bij het volgende gezegde: "it's not that we don't game because we grow old, but we grow old because we don't game." Het is niet omdat we ouder worden dat we geen spellen meer mogen spelen. We zullen ons pas ouder voelen als we geen spellen meer spelen.

Je kan mij voor een tijdje zien wanneer dat ouder koppel de vraag stelt. Ik zit 2 rijen achter hen, links van de persoon in een santa hat. Het mooie van dit koppel is dat hun dochter en kleinzoon ook allemaal RuneScape spelen. 3 generaties aan RuneScape spelers, je moet het maar doen.
Excuseer? Dat wil toch niet zeggen dat ik die mensen gek vind, of dat ik er een probleem mee heb? Een normaal persoon zou niet van 50ers verwachten dat hij/zij nog fanatiek zit te gamen.
Een zeer goede actie van Jage, ik ben namelijk gestopt met spelen door de grote hoeveelheid bots. Hiermee laten ze mooi zien dat ze achter de 'echte' community staan.

Kudos, Jagex!
Inderdaad. In het filmpje hebben ze het ook over de community, dat vind ik misschien wel het belangrijkste. RuneScape gaat natuurlijk om de skills, levels, geld enzz, maar ook de gezelligheid. Als er dan 20 mensen de hele dag bomen staan te hakken met een bot, is de gezelligheid ervan af.

Ik denk dat dat mensen ook tegenhoudt om member te worden.

Ook wordt er veel geld verdiend door 'third parties', mensen die botten om goud te verdienen, en de accounts te veropen. Dat is waarschijnlijk nog erger voor het spel, omdat die niks doen met de skills die ze hebben gekregen.
Ik snap goed dat Jagex dat tegen wil gaan, mensen die geld verdienen op een gratis online spel, en daarmee ook nog het spel vernaggelen voor anderen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee