RuneScape-ontwikkelaar wint rechtszaak van botmaker - update

Jagex, de ontwikkelaar van de populaire mmorpg Runescape, heeft een rechtszaak tegen Impulse Software gewonnen. Jagex sleepte Impulse voor de rechter vanwege de iBot, die door Impulse werd ontwikkeld en verkocht.

Na een juridische strijd van twee jaar wint Jagex de rechtszaak die het tegen Impulse software had aangespannen, schrijft GamePolitics. Impulse, het bedrijf van de broers Mark en Eric Snellman, ontwikkelde de iBot voor Runescape. De software voerde automatisch taken uit en behaalde hogere levels voor de in-game-personages die het bestuurde. Het gebruik van bots is meestal in strijd met de algemene voorwaarden van mmog's.

De rechter oordeelde dat de gebroeders Snellman een schadevergoeding moeten betalen aan Jagex, en verbiedt de twee mannen om bots te ontwikkelen voor games van Jagex, anderen daarbij te helpen en zich uit te laten over de rechtszaak. Ook moeten de broers alle websites, domeinen, broncode en klantenbestanden aan de Runescape-ontwikkelaar overhandigen.

Tegenover GamePolitics zegt Jagex-ceo Mark Gerhard tevreden te zijn met de uitkomst van de rechtszaak. Jagex strijdt al langer tegen bots op Runescape. In november verbande de ontwikkelaar nog 60 procent van de actieve accounts die zich schuldig hadden gemaakt aan het gebruik van bots of goldfarming.

Update, 17:15: uit documenten van de rechtbank blijkt dat Jagex en Impulse een onderlinge overeenkomst hebben bereikt. De rechter heeft geen uitspraak gedaan.

Door Bart de Water

Nieuwsposter

25-01-2012 • 07:28

77

Reacties (77)

77
74
47
2
0
5
Wijzig sortering
Ik vind het erg jammer dat er geen inhoud bekend is over de rechtszaak.

Ik vraag me namelijk af waarom de bot niet verkocht mag worden en waarom er een schadevergoeding aan Runescape gegeven moet worden.

Je kunt wel zeggen "de licentie van Runescape laat het niet toe", maar dat zou betekenen dat het gebruik door gebruikers illegaal is. Niet dat het maken en verkopen van de bot illegaal is.

Tevens begrijp ik niet waarom er een schadevergoeding aan Runescape gegeven moet worden. Runescape is immers free to play, dus wat voor schade heeft Runescape geleden?
Aangezien 60% geband is door misbruik van bots lijkt het mij normaal om vast te stellen dat ze eigenlijk minder bandbreedte en ruimte op servers nodig hadden. Daarnaast alle uren die gemaakt moeten worden om bots te verwijderen met de hand, of om software te schrijven om dit weer te voorkomen. Free to play wil trouwens niet zeggen dat servers draaiende houden niks kost, het spel wordt nog steeds betaald door mensen die ingame items kopen, of toch een premium account pakken.

Daarnaast maakt het het hele spel kapot, want wat steld het maximaal level dan nog voor als iemand die dit graag speelt wordt ingehaald door iemand anders die op de achtergrond een zooi poppetjes automatisch alles laat doen en door hun inkomsten de prijzen kunnen opdrijven zodat het nog meer werk wordt om iets speciaals te bemachtigen. Dus de normale gebruikers worden weggejaagd door botters en dat kan je ook zien als gemiste inkomsten.

Dus ik denk wel dat Runescape kan uitrekenen hoeveel schade ze hebben geleden.

Persoonlijk hoop ik dat bij elke MMO tools om te botten op een harde manier wordt aangepakt.
Er is ook een betaald deel van RuneScape. Veel mensen zijn gestopt met betalen omdat er zo extreem veel gebot werd.
De makers van het programma verdienden geld aan hun applicatie. Daarnaast is er het geld van advertenties dat Jagex niet heeft gekregen wegens die tools. Dus daarom lijkt het mij niet incorrect om de makers van die tool te laten betalen. Natuurlijk is het boetebedrag op zijn Amerikaans idioot hoog, maar dat is niets nieuws.

Blijkbaar is het een rechtszaak die plaats had in Boston, mogelijk kunnen we op die manier ergens terugvinden.
Omdat er ZOVEEL gebot werd dat normale spelers weggegaan zijn omdat het bijna onmogelijk was om lkkr rustig slayer te trainen (ze zaten nog net niet bij de bosses!!!)

Vroeger 200k+ spelers online vaak, (grotendeels echte spelers) dat hebk allang niet meer gezien.

Van mij mogen al die bots ophoepelen, ze zitte der nog steeds op vele plekken waar ze gewoonweg de echte spelers vertragen/alleen maar in de weg zitten (zo erg dat je er gewoon niet meer naartoe gaat vanwege de bots)

Ik speel zelf dagelijks rs, en weet hoe IRITANT ze kunnen zijn.
Er is meer over bekend hoor ;)

Zie mijn reactie even hoger: azerty in 'nieuws: RuneScape-ontwikkelaar wint rechtszaak van botmaker'

Het is een onderlinge overeenkomst, geen uitspraak door de rechter trouwens.
Ik vraag me hetzelfde af, kan me eigenlijk niet voorstellen dat een dergelijk zware uitspraak alleen met een simpele bot te maken heeft (zelfs voor de VS zou dit dan een vreemde uitspraak zijn), misschien is er nog ingebroken door de makers van de bot en hebben ze strafbare feiten begaan?

[Reactie gewijzigd door blouweKip op 23 juli 2024 05:04]

Ik ben hier niet echt van op de hoogte maar als er algemene voorwaarden worden overschreden van een spel heeft dat ook juridische betekenis?
Anoniem: 315662 @tolgon25 januari 2012 08:13
zodra je een account hebt wel. dan heb je ze geaccepteerd en heb je een soort contract
Niet helemaal natuurlijk. Algemene voorwaarden zijn geschreven om gebruikt te worden in elk land waar dit product wordt aangeboden. Dit betekend dus dat het mogelijk is dat bepaalde zaken in de voorwaarden staan terwijl deze niet gelden in bijv Nederland. Dit omdat de wet altijd boven de voorwaarden staat
Correct, maar er is geen 'wet' in Nederland die jouw het recht geeft 3rd party programmas/plugins etc te gebruiken om je een voordeel te geven in games.

De algemene voorwaarden voor een spel gelden in principe overal, er zullen vast wel kleine dingetjes bij zitten die in bepaalde landen niet gelden. Maar in de meeste westerse landen zijn ze afaik gewoon geldig.

Edit: Sowieso als jij met de algemene voorwaarden overeen komt (En dat doe je tijdens de registratie) ben jij het eens met hun regelgeving, en bevestig je dat de regels ook voor jouw - op jouw huidige locatie/land - van toepassing zijn.

[Reactie gewijzigd door D4NG3R op 23 juli 2024 05:04]

Ik praat ook niet over deze zaak. Ik praat over het rechtsgeldig zijn van de algemene voorwaarden
Edit: Sowieso als jij met de algemene voorwaarden overeen komt (En dat doe je tijdens de registratie) ben jij het eens met hun regelgeving, en bevestig je dat de regels ook voor jouw - op jouw huidige locatie/land - van toepassing zijn.
Onzin... Ik kan gewoon onzinnige algemene voorwaarden opstellen voor ons bedrijf. Wanneer jij ermee akkoord gaat zegt dat eigenlijk helemaal niks. Het enige wat geldt is de wetgeving en of de voorwaarden daarmee overeen komen. Wij doen erg veel internationale zaken en hebben daar vrijwel dagelijks mee te maken (en ook rechtszaken gewonnen/verloren vanwege vage voorwaarden)

Aannemen dat algemene voorwaarden rechtsgeldig zijn is het slechtste wat je kan doen. Dan doe je juist hetgeen waar de bedrijven op hopen. Het bekendste voorbeeld is de garantie afwikkeling...

[Reactie gewijzigd door Mellow Jack op 23 juli 2024 05:04]

Onzin... Ik kan gewoon onzinnige algemene voorwaarden opstellen voor ons bedrijf. Wanneer jij ermee akkoord gaat zegt dat eigenlijk helemaal niks.
Jazeker wel, als je accoord gaat heb je ze op te volgen en zijn ze gewoon rechtsgeldig.... tenzij ze tegen de wet in gaan, alleen dan zijn ze niet rechtsgeldig.
Nee hoor, een gebruikersovereenkomst is niet rechtsgeldig, het is een particuliere overeenkomst tussen twee partijen. beetje net als of ik met de buurman afspreek dat we samen de schutting gaan vervangen en de kosten zullen delen.

gaat er om dat de voorwaarden er zijn zodat er kan opgesteld worden wat eerlijk is en wat niet, copyright en dat soort dergelijke zaken. gewoon de regels dus.

in Nederland zijn we beschermt tegen gebruikersvoorwaarden, ze staan onderaan de ladder en hebben weinig gewicht in een zaak. maar betekent niet dat je vrij rond kan lopen dingen te gallen want daar ben je niet voor beschermt ;)

OT : voor de mensen die het willen weten, ik denk dat jagex een zaak heeft kunnen maken op basis van misbruik van de software. dat mag niet en je mag geen software maken die vervolgens de game negatief beïnvloed. Zeker als jagex 'cheaters' aanpakt en dat belooft aan betalende klanten. Kan ik me indenken dat de rechter zeker een uitspraak zal doen.

[Reactie gewijzigd door jacket13 op 23 juli 2024 05:04]

het is een particuliere overeenkomst tussen twee partijen.
Een contract noem je dat, en ook die zijn bindend, mits ze aan de wettelijke eisen voldoen.

Algemene voorwaarden zijn voorwaarden die bij meerdere overeenkomsten worden gebruikt. Ze zijn ook bindend als de wederpartij ze niet gelezen heeft, maar ze mogen niet onredelijk bezwarend zijn.
Bron: http://www.iusmentis.com/contracten/algemenevoorwaarden/

[Reactie gewijzigd door Zer0 op 23 juli 2024 05:04]

Zover ik weet hebben Algemene voorwaarden helemaal geen betekenis voor ons Nederlanders.

Probleem is dat je ze pas te zien krijgt nadat je betaald hebt voor de software. Hoe dat met gratis software ed. zit weet ik eigenlijk niet.

Maar het lijkt me logisch als je gaat cheaten dat je account opgeheven kan worden. Jij maakt immers misbruik van hun diensten. Daar zal een Nederlandse rechter denk ik ook wel in mee kunnen gaan.

Maar het heeft helemaal niets te maken algemene voorwaarden die eenzijdig opgesteld zijn. Of er nou mee akkoord mee gegaan is met een druk op de OK button heeft er niet mee te maken.
Zover ik weet hebben ze dat wel. Natuurlijk moeten ze wel vooraf gemeld zijn, maar het is écht een mythe dat AV haast per definitie ongeldig zijn "omdat ze niet tegen de wet in mogen gaan".

90% van de wet is 'regelend' en mag expliciet opzij gezet worden met AV.
Edit: Sowieso als jij met de algemene voorwaarden overeen komt (En dat doe je tijdens de registratie) ben jij het eens met hun regelgeving, en bevestig je dat de regels ook voor jouw - op jouw huidige locatie/land - van toepassing zijn.
Niet noodzakelijk. (oh, spuit 11 ;) ) Er zijn genoeg voorbeelden. Je kan bijvoorbeeld ook niet iemand verbieden de tussenkomst van een rechter te zoeken bij een geschil.

http://www.iusmentis.com/contracten/algemenevoorwaarden/

[Reactie gewijzigd door Zoijar op 23 juli 2024 05:04]

Edit: Sowieso als jij met de algemene voorwaarden overeen komt (En dat doe je tijdens de registratie) ben jij het eens met hun regelgeving, en bevestig je dat de regels ook voor jouw - op jouw huidige locatie/land - van toepassing zijn.
Lees vooral de Rome I-verordening nog een keer door. In beginsel hebben partijen het recht om zelf te bepalen welke van toepassing is op een overeenkomst (art. 3), maar wanneer er sprake is van een consumentenovereenkomst is, art. 6 lid 1, daar is bepaald dat een consument nooit de bescherming mag verliezen die hij door toepassing van een ander rechtstelsel zou verliezen.

Algemene voorwaarden zijn niet zo zwart-wit als veel bedrijven ons doen vermoeden en ze zijn zeker niet onverminderd van toepassing, slechts omdat je het vinkje met 'I agree" hebt ingedrukt. Vooral niet als je een consument bent.
Kennelijk. Ik vind het belachelijk.

Ik heb vergelijkbare zaken op tweakers gelezen. Ik kan me ze niet meer exact herinneren maar iig zaken waarbij een bot maker / cheater of iemand die algemene voorwaarden had geschonden werd veroordeeld door een rechter.

Deze staat me nog bij.
nieuws: WoW-bot schendt auteursrecht van Blizzard
(of eigenlijk deze)
nieuws: Rechtbank houdt verbod op WoW-bot Glider in stand

En dit is ook zo'n zaak (volgens mij ook die wat ik herinner)
nieuws: Rechter veroordeelt spammer voor schenden forumregels

Bij het maken van zo'n bot hoeft overigens nog niet direct spraken van het accepteren van de algemene voorwaarden. Tenminste dat is niet verijst om zo'n bot te maken. Als je iemand anders het spel laat aanschaffen bijvoorbeeld.

Natuurlijk zijn spammers en cheaters heel vervelend. Maar ik vind het iets waar rechter niets bij te zoeken heeft. En rechtgeldigheid gaan afgeven aan algemene voorwaarden. Kom op!
Algemene voorwaarden moeten er zijn zodat het bedrijf mensen kan verwijderen / blokkeren en zich dan altijd kan terugvallen op die algemene voorwaarden als de gebruiker moeilijk gaat doen. Maar omgedraaid moet dit toch niet kunnen.

De rechtstaat moet zich niet in zo'n zaken mengen. Ontwikkelaars moeten maar proberen hun software cheater-proof te maken.

Ik vind het ook een beperking voor het geen wat ik het mooiste aan de hele IT vind. Je kunt bijna alles met software. Digitaal dan wel te verstaan. Dit soort regeltjes gaat vervolgens restricties leggen op die mogelijkheden. Schandalig! (mijn mening)
De nadruk wordt hier boven er sterk op de algemene voorwaarden gelegd. Terecht vraagt men zich dan af wat de juridische waarde van deze voorwaarden inhouden en waarom de betreffende botmakers nu worden aangepakt via een rechter.

Waarom vraagt niemand zich af of juridische stappen gerechtvaardigd is, omdat het beschikbaar stellen van een dergelijke bot aan een grote groep mensen niet het spel bederft, hiermee het plezier van veel spelers verlaagt en op deze manier dus een enorme inkomstenderving voor de exploitanten van RuneScape betekent?

Een tool die een beveiliging van een software pakket van bijv MS Office weet te omzeilen zodat er illegale software gedraaid kan worden valt mijns inziens ook niet goed te praten.

En dan roept er iemand: "Ontwikkelaars moeten maar proberen hun software cheater-proof te maken."
Ik werk niet in de IT-wereld, maar ik neem aan dat als je je beveiliging op moet voeren, dat je hier iemand voor in moet huren, of een andere ontwikkelaar van zijn huidige taken af moet halen om dit te realiseren. Wie betaalt dit? Zeker als je een spel probeert te runnen waar het grootste gedeelte van de speler niet bereid is om een maandelijkse fee af te dragen en je dus via alternatieve manier inkomsten moet genereren kan dit een lastig verhaal zijn. En is het dus terecht dat de makers van een bot jurdisch aangepakt worden.
Ik vind het ook een vreemde uitspraak en het vonnis bevreemd me helemaal, ik kan niet zien waar deze uitspraak gedaan is, ik vermoed de VS?
Degene die zich schuldig maakt aan het doorkruisen van de algemene voorwaarden pleegt in principe wanprestatie, dus het heeft wel degelijk juridische betekenis. Nu wil het zo zijn dat bepaalde bedingen in de algemene voorwaarden nietig of vernietigbaar zijn. Daarnaast moeten er aan verschillende formele eisen voldaan worden, willen de algemene voorwaarden rechtsgeldig zijn.

In veel rechtszaken proberen partijen dan ook de algemene voorwaarden van de wederpartij ongeldig te verklaren, bijvoorbeeld door aan te tonen dat de algemene voorwaarden niet ter beschikking gesteld zijn en daarmee niet rechtsgeldig zijn. |Er bestaat een grote lijst met jurisprudentie over dit soort zaken.
Heb ook een bot. Maar ik ben maar 7 dagen per maand aan het botten zo ongeveer dus mij pakken ze niet.
Zolang powerbot werkt bot ik mooi derder. Is toch reine tijdverspilling om woodcutting lvl 99 te maken?
Waarom zou je een spel aanschaffen om het vervolgens niet zelf te spelen? :?
Je vergeet één ding: het is een gratis spel. Dat maakt de drempel om te botten een stuk lager
Dan mis je dus het hele doel van het spel. RS is al zoveel simpeler als eerst
Anoniem: 327746 @Jacco01125 januari 2012 08:17
Tja, eigenlijk is het dus valsspelen, jij krijgt namelijk door Third party software die verboden is door de maker een voordeel over een speler die dit niet doet.
Het is toch ook tijdverspilling om elke dag maar weer naar werk te gaan.
Kan je baas niet gewoon geld overmaken zodat je kan gamen en die bots niet hoeft te gebruiken?
Ah, je bent dus gewoon te besodemietert hier moeite voor te doen en bent dus eigenlijk compleet ongeschikt om MMO(RPG)'s te spelen. Dat is toch wat je eigenlijk wilt zeggen?
Als ik maar 7 keer per maand een leuk spel jat uit de MediaMarkt, dan maakt het dus niet uit? Mooi zeg, kan ik eindelijk eens een mooie gamecollectie aanleggen! Heb er eigenlijk het geld niet voor dus zou geen grote collectie moeten gaan aanschaffen, maar als het ook op deze manier kan... wauw! _/-\o_

Ik vind het een goede zaak dat dit soort dingen worden aangepakt, op deze manier. Natuurlijk is het een erg goed begin om de spelers die deze bots gebruiken te bannen, maar nog beter kun je de bedrijven/personen die deze bots ontwikkelen, aanpakken. Dat is preventief gezien nog veel beter en vermoedelijk ook wat beter te doen dan iedere individuele botgebruiker op te sporen en te bannen. Dat blijft namelijk vaak dweilen met de kraan open, zoveel zijn het er, terwijl er van de botontwikkelaars een stuk minder zijn; misschien ook dat deze rechtzaak de rest enigzins afschrikt.
Botten (en andere vormen van valsspelen) blijft natuurlijk een grote ergernis voor spelers die hun plezier echt halen uit het behalen van achiefments of hoge levels, vooral als ze daar heel veel tijd en moeite in hebben gestoken, dan is de beloning des te mooier. Dat is ook het leuke van dit soort games, maar als ze zien dat een stelletje luilakken (zoals jij) zonder enige moeiete ver boven hen uittorent... tja, dan zou voor mij de lol er snel van af zijn. :(
Laat ze jou ook maar even bannen dan :)

1 keer is al te veel... 1 keer jatten is ook te veel en is ook niet goed te praten.
als je het niet in je hebt om een MMO te spelen, doe dan dan gewoon,
Wat heb je eraan om te botten?

Je pc stroom laten vreten om eens in de zoveel tijd te pronken met 'kijk eens hoe pro ik ben' terwijl je eigenlijk gewoon een noob bent'?

Ga dan een ander spel spelen dat je wel leuk vind, maar ga niet met een bot de boel voor anderen verzieken.
botten is net als bitcoins minen, je verdient eraan. en jagex heeft het een hele lang tijd toegelaten waardoor het erg antrekkelijk was.
Mensen die botten hoeven niet persé te botten om vervolgens het verdiende rsgp online te verkopen... Je hebt mensen die het doen voor geld en andere gewoon voor de levels.

En 'toegelaten' vind ik een slechte verwoording.. Het is overduidelijk dat botten tegen de regels is, maar ze konden tot laatst vorig jaar geen harde maatregelen nemen om ze te stoppen.
Ik ben er ook niet helemaal van op de hoogte, maar ik vermoed dat de ontwikkelaar het recht heeft om het betreffende account permament te blokkeren.
Het gerechtelijk aanpakken van individuen zal waarschijnlijk niet gebeuren, eerder de bron zoals nu ook gebeurt is.
Anoniem: 40104 @Resolve25 januari 2012 09:50
Het blokkeren is inderdaad een optie die de ontwikkelaar heeft, hoe slim het is om je betalende klanten massaal af te sluiten is natuurlijk maar de vraag.

Aan de andere kant is dit een volstrekt andere zaak, ze hebben nu de maker van een bot programma aangeklaagd en de zaak ook nog eens gewonnen. En dat is erg vreemd.

Het is een rare gang van zaken als je al niet eens meer dergelijke software mag maken, het is natuurlijk aan de gebruiker die ook nog eens het spel heeft gekocht en voor betaald om de keuze te maken of ze wel of niet zo'n bot gebruiken. En hiermee stelt de rechter zich op een slippery slope want het word op zo'n manier volstrekt onvoorspelbaar of het geld dat je investeert in de ontwikkeling van bepaalde software het waard is als je daar zo maar over aangeklaagd kan worden en een rechter het kan verbieden. Terwijl je enkel software maakt en zelf geen voorwaarden, contracten of andere zaken verbreekt.

De keuze om een bot programma te gebruiken licht toch echt bij de gebruiker. Uit neutraal perspectief zijn er zo twee bedrijven die geld verdienen en mensen aan het werk houden.
In de meeste juridische stelsels, gaat men uit dat twee partijen zich fatsoenlijk ten opzichte van elkaar horen te gedragen. In het Nederlands recht is dat omschreven in BW 6.162, Het is dan redelijk dat een rechter oordeelt dat een partij onrechtmatig handelt als deze producten op de markt brengt die spelers aanmoedigt om de regels van het spel te overtreden en waardoor de spelmaker veel kosten moet maken om bots aan te pakken.
Anoniem: 356260 @Resolve25 januari 2012 07:46
De ontwikkelaar kan de accounts blokkeren in verband met het schenden van de -tijdens de registratie vermeldde- voorwaarden voor het in bruikleen hebben van een karakter in de door jagex gemaakte wereld.
Als ze contactinformatie of betalingsinformatie in handen krijgen die overeen komt met hun eigen administratie neem ik aan dat er onderzoek wordt ingesteld naar de desbetreffende gebruikers en als hun het een schending vinden van de voorwaarden zullen ze actie ondernemen lijkt mij.
Anoniem: 153298 25 januari 2012 07:56
en verbiedt de twee mannen (...) zich uit te laten over de rechtszaak.
Dit stuk snap ik niet zo. Mogen ze niks over hun rechtszaak zeggen in het openbaar? Waar is dat goed voor?
Ik vermoed omdat er tijdens de rechtzaak bedrijfsvertrouwelijke infornatie is gebruikt, die niet mag worden vrijgegeven.
Als "insider" (heb zelf bots ontwikkeld voor de twee broers) weet ik dat ze op een bepaald moment hun advocaten broncode konden laten inkijken van runescape om al dan niet bepaalde inbreuken vast te stellen.

Uiteindelijk is dit geen echte uitspraak, de twee broers zijn namelijk op zwart zaad komen te zitten onlangs, waardoor ze een overeenkomst hebben afgesloten met Jagex (zie quote hieronder), die dus natuurlijk in hun nadeel speelt... Jagex kon dus afdwingen wat ze wilden, en omdat Jagex niet graag zou hebben dat de broncode of gelijk wat "uitlekt" hebben ze het zo streng gemaakt (Jagex heeft naar mijn mening het spel niet altijd proper gespeeld).
1/18/2012 97 AGREEMENT FOR JUDGMENT by JAGEX LIMITED. (Attachments: # 1 Exhibit A, # 2 Exhibit B)(Bryan, Erin) (Entered: 01/18/2012)
Verder moeten de broers nog een officiele brief/verontschuldiging posten, zoals op de site van een van de resellers te lezen is: http://www.autofighter.org/

[Reactie gewijzigd door azerty op 23 juli 2024 05:04]

Of het lijkt me een interpretatiefout van de journalist en dat het inderdaad alleen om bedrijfgegevens gaat.

Of het is een aantasting van iemands grondrecht, en dat lijkt me wat bijzonder...
Anoniem: 392481 25 januari 2012 07:58
Wat ze op de Jagex site over dit soort handelingen zeggen is dit:

Macroing, and third-party software

Software that can be used to gain an unfair advantage in our games may not be used. This includes automation tools, macros, bots, auto-typers and any other tools that circumvent any of our mechanisms designed to automatically log out inactive users.
Any game-specific, third-party software that encourages contradiction of the previous statement, bypasses the normal navigation of our website, automatically requests pages from our website or which endangers user accounts are also regarded as detrimental to RuneScape and should not be used.


Bron:http://services.runescape.com/m=rswiki/en/Macroing%2C_and_third-party_software

Bij deze pagina kom je pas als je op een link klikt in de algemene voorwaarden, welke niet iedereen leest/ eventjes scanned. Op deze pagina staat daarentegen niet (voor zover ik heb kunnen zien) wat er gebeurt als je je hier niet aan houdt.

Als dit ook echt de pagina is waar je heen moet om te lezen of botten wel of niet mag, dan vindt ik dat die wel wat aanweziger mag zijn, voor mij spreekt het voor zich dat je in een game niet moet gaan botten/glitchen etc. maar toch.
Feit is wel dat het gewoon in de algemene voorwaarden staat, en als je op accept klikt dan zeg je dat je ze gelezen hebt. Als je dat niet hebt gelezen is het je eigen schuld als je account wordt geblokkeerd omdat je vervolgens iets doet dat volgens de voorwaarden - waarvan je zelf hebt gezegd dat je ze gelezen hebt - niet mag.

Nooit de Southpark aflevering "The human CentiPad" gezien? :)
Tsja, maar met een logitech gaming muis met instelbare knoppen overtreedt je ook de EULA. Toch is logitech niet aangeklaagd :) Ik blijf het een grijs gebied vinden. Maar goed, blijkbaar is de uitkomst hier na 2 jaar dat het toch niet mocht. Zal voornamelijk wel zijn omdat ze er geld aan verdienden.
met je Logitech muis of keyboard kan je niet veel doen in Runescape, behalve spammen
In elke MMO is het verboden om gebruik te maken van externe diensten die helpen bij het gold farmen of gebruik maken van bots. Dit is ook altijd in de algemene voorwaarden vermeld, tevens dat wanneer er gebruik van wordt gemaakt dit leidt tot een ban van het account. Een ontwikkelaar stelt zo zijn eigen eisen wat betreft het straffen van accounts.
het verschil is dan een dergelijk verbod hoogstens kan worden gehandhaafd door de overeenkomst eenzijidig op te stellen, een dergelijk verbod heeft verder geen juridische basis.
Jagex is goed bezig, heb ook gehoord dat ze Jacmob de maker van de RSBuddy bot hebben over gehaald om te komen werken voor Jagex.
Jacmob, eigenaar van RSBuddy is naar Jagex gestapt met een werkende client en heeft blijkbaar een baantje aangeboden gekregen, en dus heeft hij de bot offline gehaald en RSBuddy naar een fansite omgetoverd. Van een schikking is niet echt sprake hoor :p
Geloof mij, hij werkt er niet.
Blijft het feit dat hij gewoon de bot offline heeft gehaald, hij heeft nooit een boete betaald of een deel van de inkomsten aan Jagex afgestaan.
Pas als je het kunt bewijzen, eerder geloven we je niet.
Dit is Amerika niet... Ik moet het bewijs nog zien dat hij daar nu werkt.
En op zich ben ik wel redelijk betrouwbaar, ik zit 3 jaar in deze scene. Voor een krap jaar een moderator op PowerBot en ik spreek vrijwel dagelijks met alle invloedrijke personen binnen de scene.
Dat JacMob nu bij Jagex werkt is een fabeltje.
Anoniem: 415733 25 januari 2012 08:24
Je hoort gewoon niet te botten in een game, de spel ontwikkelaar maakt een spel die leuk en plezierig moet zijn. Vooral MMO's lijden hier aan omdat men de spel ervaring verpest voor de spelers die niet botten.

Heb dit meegemaakt op het WOW acount van mijn broertje, we heb heel netje verzocht om de ban op battlenet ongedaan te maken enzovoort maar je komt nergens.
Ze zeggen gewoon je koopt niet de game maar de toestemming om het te spelen.
je hoort niet te KUNNEN botten in een game. jagex heeft een hele tijd helemaal niets tegen bots gedaan. je kon met gemak 24 uur per dag voor maanden achter elkaar botten. bannen deden ze je zelden, en je kunt er aardag wat geld mee verdienen, dus nee het ligt niet aan de botters maar aan de makers.
In WoW vond ik dit dan ook echt vele malen beter uitgewerkt, natuurlijk is het ook niet helemaal eerlijk om WoW wat miljoenen kost om te onderhouden te vergelijken met Runescape.

De tijd dat ik runescape speelde is ook al weer heel lang geleden, wat ik me er nog van herrinner is eigenlijk maar 1 ding. Farmen, farmen, farmen en nog eens farmen. Bij WoW kon je hier helemaal onderuit komen (hoewel het wel verstandig was om tijdens je quests af en toe een mining node oid mee te pakken).

Verder vind ik dat Jagex hier helemaal in zijn recht staat. Door bots worden eerlijke spelers benadeelt. Ook is het goed dat ze de developer aanpakken en niet de gebruikers. Zowieso als er geld verdient wordt met die bots, zo wordt er geld verdient aan een business model van een ander bedrijf.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.