25 lidstaten van de Europese Unie hebben een verklaring ondertekend om in Europees verband samen te werken aan de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie. Daarbij gaat het onder meer om gezamenlijk onderzoek doen en het oplossen van ethische kwesties.
De lidstaten die de 'Declaration of cooperation on Artificial Intelligence' hebben ondertekend, waaronder Nederland en België, gaan op vele terreinen samenwerken aan kunstmatige intelligentie. In concrete zin betekent dit dat de Europese technologie en industriële capaciteit voor ai moeten worden versterkt, waarbij er betere toegang moet komen tot publieke data uit verschillende sectoren.
Verder moeten de sociaal-economische uitdagingen worden aangepakt, zoals de impact van kunstmatige intelligentie op de arbeidsmarkt, waarbij gedacht kan worden aan banenverlies door de toenemende automatisering. Ook staat in het document dat er een adequaat juridisch en ethisch raamwerk moet komen, dat gestoeld moet zijn op de fundamentele waarden en rechten in de EU. Conform de verklaring moeten lidstaten hun nationale beleid opnieuw tegen het licht houden en moderniseren, zodat de kansen die ai met zich meebrengt, worden gegrepen en de uitdagingen worden aangepakt.
Met de ondertekening is het ook de bedoeling dat lidstaten inzichten en meningen met elkaar en met de Europese Commissie uitwisselen op het punt van de ontwikkeling van ai, de 'best practices' en de innovatie die ermee gepaard kan gaan. De lidstaten moeten er daarnaast voor zorgen dat mensen het middelpunt blijven bij de ontwikkeling van ai en in het maken van beslissingen bij ai-toepassingen. De landen moeten in dat kader voorkomen dat er toepassingen worden ontwikkeld die anderen schade kunnen berokkenen, waarmee waarschijnlijk gedoeld wordt op 'killer robots', oftewel autonome wapensystemen.
Het is niet voor het eerst dat de Europese Unie zich bezighoudt met het ontwikkelen van beleid rondom het thema kunstmatige intelligentie. Zo riep een EU-adviesgroep een maand geleden op om te komen tot een internationaal raamwerk voor regels rond ai en is er eerder al gepleit voor regels voor robotica en standaarden voor ai. Het Europees Parlement heeft ook al aangegeven voorstander te zijn van een verplichte introductie van een 'kill-switch' bij robots.