Spotify is door de Amerikaanse muziekuitgever Wixen Music aangeklaagd omdat het muzieknummers van een aantal artiesten gebruikt zonder daarvoor licentiekosten en compensatie te betalen. Er wordt een schadevergoeding van zeker 1,6 miljard dollar geëist.
Wixen Music stelt over de exclusieve auteursrechten van de werken van bepaalde artiesten te beschikken en Spotify zou eerder in het openbaar hebben toegegeven niet in het bezit te zijn van de juiste licenties om de bijbehorende muziekproducties te mogen openbaren en distribueren. Wixen Music stelt dat muziekmakers en hun uitgevers onvoldoende hebben gedeeld in de opbrengsten van Spotify. De muziekdienst zou bewust de auteursrechten van Wixen Music hebben geschonden, zo staat in de aanklacht.
Het gaat onder andere om de muziek van artiesten als Neil Young, Rage Against the Machine en Tom Petty. Wixen Music eist het maximale wettelijke schadebedrag voor de auteursrechteninbreuk van elk muziekwerk dat door Spotify wordt aangeboden, te weten 150.000 dollar. In totaal zou het schadebedrag dan oplopen tot minstens 1,6 miljard dollar. Spotify heeft niet gereageerd op een verzoek tot commentaar van The Hollywood Reporter.
Spotify heeft vaker te maken gehad met aanklachten van artiesten of uitgevers. Zo besloot de muziekdienst in het kader van een class action-zaak in mei nog 43 miljoen dollar te betalen aan de songwriters David Lowery en Melissa Ferrick. Deze uitkomst moet nog worden goedgekeurd door een rechter. Wixen Music zou hier ook van kunnen profiteren, maar heeft geprotesteerd tegen deze schikking. De uitgever vindt dat de schadevergoeding voor leden van de class action-zaak te laag is.
Op basis van een bericht uit 2015 in de WSJ stelt Wixen Music dat Spotify in totaal zo'n 30 miljoen verschillende nummers aanbiedt, waarbij de muziekdienst in 21 procent van de gevallen geen royalties zou hebben afgedragen. Aldus zou er bij 6,3 miljoen nummers sprake zijn van een schending van de auteursrechten.
In juni 2017 bleek dat Spotify in 2016 een verlies van 349 miljoen euro heeft geleden, terwijl dat in 2015 nog 236 miljoen euro was. Het opgelopen verlies kwam volgens Spotify door flinke investeringen in productontwikkeling, internationale uitbreidingen en een groei van het aantal personeelsleden. De omzet van Spotify nam in 2016 toe van 1,93 miljard naar 2,93 miljard euro. Ook steeg het aantal wereldwijde gebruikers naar 140 miljoen.