Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat heeft aan de Tweede Kamer laten weten dat de regering in 2018 met een wetsvoorstel komt om smartphonegebruik op de fiets te verbieden. Naar verwachting wordt dit verbod in 2019 van kracht.
De minister meldt dat uit onderzoek van VeiligheidNL blijkt dat smartphonegebruik op de fiets slechts in een beperkt aantal gevallen mede de oorzaak is van een ongeluk. Tegelijkertijd zegt ze dat ook uit onderzoek blijkt dat er veel draagvlak is voor een verbod op appen op de fiets. Van Nieuwenhuizen wil wel dat het wetsvoorstel helder en te handhaven is. Daarom overlegt de minister met onder andere het Openbaar Ministerie en de Raad van State.
Van Nieuwenhuizen zet daarmee het werk van haar voorganger Melanie Schultz door. Die kondigde een jaar geleden aan de voorbereidingen te zijn begonnen om een verbod van smartphonegebruik op de fiets in de wet te zetten.
Naast nieuwe regels zoals het app-verbod voor fietsers komt het ministerie ook met campagnes en lespakketten om het aantal verkeersslachtoffers terug te dringen. Het aantal ernstig verkeersgewonden steeg in 2016 met 0,5 procent naar 21.400. Daarnaast wordt er al langer gekeken naar technische oplossingen, zoals het uitschakelen van smartphonefuncties zoals instant messaging of het overnemen van het toestel door de auto.
Vorige week gaf de Tweede Kamer aan dat er ook strengere regels moeten komen om smartphonegebruik in de auto tegen te gaan. Een meerderheid wil dat het gebruik van de mobiele telefoon tijdens het rijden zwaarder moet kunnen worden bestraft. Men wil dat dit kan worden aangemerkt als roekeloos rijgedrag, zodat het kan worden behandeld als misdrijf. Deze mogelijkheid wordt door de regering onderzocht. Smartphonegebruik achter het stuur is op dit moment al verboden in Nederland, maar het staat niet specifiek in de wet.
Onlangs bleek uit onderzoek dat van de Nederlandse automobilisten die meer dan 20.000 kilometer per jaar rijden, 92 procent de telefoon wel eens achter het stuur gebruikt. Driekwart van de Nederlandse weggebruikers vindt dat het gebruik van de smartphone in het verkeer tot gevaarlijke situaties kan leiden, maar ondanks dat zegt 62 procent van hen de mobiele telefoon wel eens in het verkeer te gebruiken.