Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat het gebruik van de mobiele telefoon tijdens het rijden kan worden aangemerkt als roekeloos rijgedrag, waardoor het als misdrijf zwaarder kan worden bestraft.
De Tweede Kamer wil dat bestuurders te allen tijde twee handen aan het stuur houden en dat bellen of appen, net als drank of drugsgebruik, tijdens het rijden zwaarder kan worden bestraft. Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat neemt de wens van de Kamer over en heeft gezegd dat ze het zal doorgeven aan de minister van Justitie, zo meldt de NOS.
Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid gaat de mogelijkheden bekijken om dit ongewenste gedrag onder roekeloos rijgedrag te scharen. Appen achter het stuur is op dit moment al verboden, maar het staat niet specifiek in de wet, waardoor het meestal met een relatief beperkte boete wordt afgedaan. De boetes voor rijden onder invloed beginnen bij driehonderd euro voor beginnende bestuurders.
Er wordt al een tijd gewerkt aan een wet waardoor gevallen van roekeloos rijden zwaarder en sneller kunnen worden bestraft. Minister Van Nieuwenhuizen gaat ook een campagne voeren om weggebruikers bewuster te maken van het gevaar van appen of bellen achter het stuur. Ook wordt gekeken naar de mogelijkheden om het gebruik van de smartphone technisch onmogelijk te maken tijdens het rijden. Verkeersorganisatie VVN riep daar in 2016 al toe op.
Een rechter kan iemand veroordelen voor roekeloos rijgedrag als aan drie voorwaarden is voldaan: een verdachte moet zich buitengewoon onvoorzichtig hebben gedragen; door zijn gedrag moet hij een groot gevaar hebben gevormd en hij moet zich ervan bewust zijn geweest of had dat moeten zijn.
Voor roekeloos rijgedrag kan op dit moment maximaal zes jaar gevangenisstraf worden opgelegd, wat bij extreem gevaarlijk rijgedrag, zoals bij excessief drankgebruik, kan worden verhoogd tot maximaal negen jaar cel.