Onderzoek: fabrikanten leverden 1 miljoen vr-headsets afgelopen kwartaal

Fabrikanten leverden afgelopen kwartaal voor het eerst meer dan een miljoen vr-headsets, 'heeft onderzoeksbureau Canalys becijferd. De prijsdaling van de vr-brillen zorgde voor een opleving van de markt en vooral Sony leverde veel headsets.

Sony leverde in de periode van drie maanden tot 1 oktober volgens Canalys 490.000 PlayStation VR-exemplaren en verstevigde daarmee zijn marktpositie; de fabrikant heeft een aandeel van 49 procent op de markt voor vr-headsets. Oculus leverde 210.000 exemplaren van zijn Rift. De fabrikant leverde meer brillen door de prijsverlaging naar 449 euro. Volgens Canalys heeft Oculus nu een marktaandeel van 21 procent. HTC leverde 160.000 Vive-brillen en zou nu een marktaandeel van 16 procent hebben. Gezamenlijk nemen Sony, Oculus en HTC 86 procent van de markt in.

Sony zou met name in thuisland Japan profiteren van een groeiende interesse in virtual reality, waarbij de opkomst van zogenoemde vr experience zones, een soort arcadehallen met vr-brillen, in het land van invloed zou zijn. Me titels als Doom, Skyrim en Gran Turismo zou het bedrijf zijn positie kunnen verstevigen, verwacht Canalys. Volgens het bedrijf wordt het voor Oculus een uitdaging om de komende losse Oculus Go-headset tot een succes buiten gebruik voor sociale media te maken.

Daarnaast verwacht het bureau een nieuwe opleving van de markt door de komst van brillen op basis van Microsofts Windows Mixed Reality Platform. Onder andere Asus, HP, Medion en Acer brengen headsets voor pc met dat platform uit. Canalys baseert de cijfers op zijn Virtual Reality and Augmented Reality Analysis 2017. Vr-brillen voor mobieltjes, zoals Google Cardboard en Daydream-modellen of de Samsung Gear VR, zijn niet in het onderzoek meegenomen.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

28-11-2017 • 10:36

85 Linkedin

Lees meer

Reacties (85)

85
84
17
3
0
65
Wijzig sortering
Wat is afleveren?

Aflevering aan de winkel of aflevering aan de consument? Zit toch echt verschil in.

Je kan 490.000 exemplaren hebben afgeleverd aan winkels waarvan er misschien 250.000 aan consumenten zijn geleverd. Is de statestiek meteen anders.
Als ze net geintroduceerd waren had je een punt mogelijk. Echter deze zijn al een tijdje op de markt, dus dan lijkt het me sterk als ze ineens van het ene op het andere kwartaal besloten hebben gigantische voorraden naar winkels te pushen die ze maar ergens laten liggen omdat niemand ze wil.

[Reactie gewijzigd door Sissors op 28 november 2017 11:31]

Anoniem: 310408
@Sissors28 november 2017 13:28
Pushen naar de winkels? Geloof me, ketens als Mediamarkt / Coolblue laten zich niets in de winkel pushen. die bepalen zelf wat ze willen hebben. Hoe groot je ook bent, de macht van die ketens is enorm. Je kan dus gerust aannemen dat dit vrijwel geheel verkopen zijn.
Alle Sony PS VR headsets zijn uitverkocht sinds Black Friday :+
Die zitten überhaupt niet in deze cijfers :+
Precies, ik was in een winkel zaterdag en daar stond een rij met mensen alleen voor de laatste stuks Sony VR bril a EUR. 159,-. Bleek dat dat de laatste winkel nog was met een 'kleine' voorraad VR brillen.
Net een PSVR gekocht. De tracking is twijfelachtig maar wel super leuk. Ik wil eigenlijk liever een HTC o.i.d. voor betere tracking - ik heb ook echt een kamer ervoor "vrij" indien nodig, maar ik had begrepen dat de comfort van de HTC Vive & Oculus Rift wat minder is dan die van de PSVR.

Ik wacht dus nog even op de volgende generatie VR brillen :)

De games zijn echter nog steeds twijfelachtig. Skyrim VR is een paar uur leuk maar daarna besef je dat je gewoon weer Skyrim speelt. Games die je verplicht in een vierkantje zetten zoals Job Simulator laten je vrij ver van de camera af staan, waardoor tracking kwaliteit significant achteruit gaat.

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 28 november 2017 11:42]

- Hang je camera op hoogte (hoger dan 1,5 m)
- Voorkom reflecties achter je (witte muren, ramen et cetera)
- Speel niet in het donker (!!)
Sinds ik daar aandacht aan heb besteedt, is mijn tracking nagenoeg perfect (niet mm nauwkeurig zoals de vive en Rift, maar echt ruim voldoende).
Zelfde hier. In het begin vrij veel tracking problemen, nu nauwelijks meer.
"Speel niet in het donker (!!)" < wtf? Mij werd juist geadviseerd om de kamer zo goed als zwart te maken. Oa hier: https://www.reddit.com/r/...vr_work_well_in_the_dark/

Rest voldoe ik aan :)

Ik zal het nogmaals allemaal nagaan inderdaad :) Soms is het ook erger dan andere keren

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 28 november 2017 13:43]

Nou dat dácht ik oorspronkelijk ook. Ik heb mijn set van de huiskamer naar de zolder verhuist om rustig te kunnen spelen, en dacht "lekker in het donker, goed voor de tracking". Het tegendeel bleek waar te zijn. Ik vermoed dat het komt doordat er toch altijd reflecties zijn. In het donker is het contrast van die reflecties groter dan wanneer er licht is. Actief getest bewees (bij mijn situatie!) dat dit klopt. Sindsdien speel ik altijd met het licht aan.
Er zijn ook mensen die zweren bij groen licht, en dat is ook verklaarbaar.
Ik speelde zojuist met alle lichten zodanig aangezet dat alles in beeld ongeveer gelijkwaardig verlicht is. Ik ervaarde geen problemen tot zover. Er zou zowaar een kern van waarheid kunnen zijn in wat jij zegt

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 2 december 2017 09:41]

Pak een Windows VR bril (met Inside-Out tracking) en je hebt beide en comfort.
Feitelijk de volgende generatie brillen die een paar weken geleden is geïntroduceerd.

Een weer volgende generatie zal nog lang op zich doen wachten.
Maar zijn die compatible met HTC-Vive games?
Yep. Met SteamVR. Oculus-Rift games ook met Revive.
Windows VR brillen hebben misschien wel het grootste VR aanbod van alle VR brillen.
Waarom staan er dan bij games zoals Doom VFR op steam dat ze alleen compatible zijn met HTC Vive? Dat is dus onzin?
Het duurt even voordat overal het brilletje er bij staat. In principe werkt iedere game. Een enkele keer moet de dev een aanpassing(kje) doen. SteamVR is net uit beta gekomen eh.
Op Reddit wordt actief getest en het brilletje er bij gezet.
Een voordeel van WMR controllers is dat ze zowel een joystick als touchpad hebben.
Et voila, Doom VFR werkt.
Doom VFR On Windows Mixed Reality
https://www.youtube.com/w...kBOqt1Q8&feature=youtu.be
Top :) Toch wacht ik even mijn PCVR setup af. Heb net een PSVR gekocht dus ga me eerst daarmee vermaken :)
Ik vermoed wel dat deze cijfers dit kwartaal ver overschreden zullen worden, mede dankzij Black Friday/Cyber Monday/Kerst.
Ik weet het wel zeker. Verdere prijsdaling en introductie nieuwe goedkopere brillen geeft hier een garantie voor.
Gisteren met de cyber Monday de HP Mixed reality bril besteld, ~335 euro was aardige actie. Nu MR ook ondersteuning heeft voor zo'n beetje elk platform, toch maar de gok genomen. Al is het maar om PC2 te gaan rijden of 360 filmpjes te kijken. Nu nog wachten tot de MR ook naar de XBX komt :P
Ik denk dat de echte doorbraak er pas gaat komen als er een deftig draadloze implementatie komt. Daarom heb ik mijn PSVR terug van de hand gedaan (ook de gebrek aan deftige content). Kan niet wachten tot de boel echt mainstream gaat, hoewel ik dat eerder verwacht van een (goede) AR implementatie, maar dat is eerder voor non-gaming dan.
Heb je ooit de Vive op gehad? Zo ja, hoe verhoudt die PSVR zich tegenover de Vive? Ik ben het met jou eens dat een draadloze oplossing een serieuze boost aan de markt zou kunnen geven, hoewel ik de indruk heb dat er wel steeds meer content beschikbaar is voor de PSVR (hoewel het toch nog steeds beperkt blijft, maar het wel de goede richting uit lijkt te gaan). Ik denk dat we de echte AAA games in VR pas op de volgende (draadloze?) generatie VR mogen verwachten.
Ik heb verschillende keren de Oculus geprobeerd, nog nooit de Vive. Vooral resolutie is de dooddoener op PSVR, plus het feit dat de hardware inmiddels verouderd is. De models en alles zijn echt een decenium terug de tijd in, wat normaal is natuurlijk, spijtig genoeg. Ik heb nooit de PS Pro geprobeerd, maar heb gelezen dat dit niet al teveel impact heeft (correct me if I'm wrong).

Meer content (zaken als racers en space sims zijn ideaal me dunkt), draadloos en standalone, waar de echte gamer / high end enthousiast waarschijnlijk minder bezwaren heeft tegen een kabel naar zijn desktop, denk ik. Pas dan gaan we echte evolutie zien.
Ik denk dat je je daar in vergist. Als je kijkt naar de PSVR community, dan zijn er veel wensen. Resolutie, verbeterde tracking, stick op de moves zijn we de belangrijkste. Draadloos komt eigenlijk nooit voorbij, en de enkele keer dat iemand er over begint, weinig bijval.

Persoonlijk heb ik ook helemaal geen last van de draden.
Dat doelpubliek is dan ook echt gamers, mainstream doorbraak is nog iets anders. Om bij gamers door te breken, zijn de kabels geen issue (mijn mening), mainstream wel denk ik. Soit, tegen dat ik in een tehuis zit zal het wel deftig zijn doorgebroken, dan kunnen ik en mijn leeftijdgenoten dan tenminste vluchten in de virtuele wereld :D
Daar heb je wel een punt. Mainstream doorbraak zal wel gebaat zijn bij draadloos. Ik denk wel dat mainstream en gamers andere markt is. Het zal wel naast elkaar blijven bestaan.
Als de tweede generatie high-end VRbrillen komen, dan stap ik ook in. De huidige brillen lopen qua levenscyclus en veelzijdigheid aan hun eind, vind ik. Ik heb veel verwachtingen van de tweede generatie.
Ik ben exact dezelfde mening toegedaan, en ik denk dat er velen zo redeneren. Bij de volgende generatie stap ik zeker in en daarom denk ik ook dat de volgende generatie pas de echte doorbraak voor VR zal betekenen.
Zo zullen er veel mensen zijn inderdaad en op zich snap ik dat wel. Maar vergeet niet dat wanneer er niet genoeg mensen zijn die de eerste generatie instappen er ook geen tweede generatie komt.

Gelukkig lijkt die drempel nu wel redelijk gehaald te zijn en denk ik dat met alle potentie de ontwikkeling van VR niet meer te stoppen is.
Sony heeft heel duidelijk gezegd dat ze er voor de lange termijn ingestapt zijn, en er in geloven. VR gaat niet meer weg, en Sony heeft het waarschijnlijk héél slim gespeeld. Marktleider, en de kans is groot dat ze dat nog wel een paar jaar blijven.
In 3D TVs zijn ook vele bedrijven gestapt voor de lange termijn. Wie spreekt er vandaag nog over 3D TVs?
Zoals? Met Inside-Out tracking en daarmee gemak en prijs wordt het voorlopig niet veel beter.
Vergeet ook niet dat de PC/Console eisen (geheugen/GPU) mee moeten. En dan kost het ineens veel meer. Voorlopig ga je dus geen VR doen. Dat kan ik je op een briefje geven.
Als je het geld hebt: een Vive is echt zo briljant. Roomscale is echt heel erg tof en de tracking is geweldig zonder dat het CPU tijd van je machine kost.

De eerste keer met het ding op stond ik letterlijk een half uur lang met een grijns van oor tot oor in de kamer.
Klinkt goed :)

Zijn er echter een beetje triple-A achtige games mee te doen?
Licht eraan wat je leuk vindt, maar er is vast wel iets.

House of the dying sun.
Pavlov
Robo Recall
Doom 3 BFG Edition VR
Rez Infinite
Doom VFR <- Geen idee, maar ziet er wel tof uit
Sairento
Lone Echo
En nog wel wat meer. Gewoon boog schieten in The Lab is al een ervaring op zich.
Heb eens met de Vive lopen klooien. De tracking is prima inderdaad maar het screen door effect is te sterk aanwezig naar mijn smaak. De lighthouses monteren of steeds neerzetten vind ik ook een belemmering. En dan nog de kabel van de headset zelf...

Kortom, ik wacht nog een generatie ;)
Als je aan het spelen bent, merk je dat screendoor effect niet meer, dan focus je op hetgeen je aan het doen bent. Het is dat ik mijn set nog wel eens meeneem, maar je bevestigd de lighthouses en komt er daarna niet meer aan lijkt me. Ze hangen bij mij in de kamer op 3 meter en ik zie ze verder niet en ze staan gewoon altijd aan.

De kabel is wel een ding, maar is niet onoverkomelijk. Je kan altijd nog een TPCAST kopen als dat echt zo'n ding is.
Tijdens de Intertoys black friday deal de PSVR besteld voor 249 EUR. Hier zat een camera, Gran Turismo Sports en VR Worlds bij. Voor dat geld kan je het gewoonweg niet laten liggen om zo te starten met VR. En ik heb er absoluut geen spijt van. Heb nu meerdere spellen aangeschaft waarbij Far Point toch één van mijn favorieten is (dit is met de Aim Controller).

Het is dat de prijs 250 EUR was, anders was ik er nog niet aan begonnen. 250 euro voor een redelijke goeie VR ervaring is dan geen geld.
Ook hier een PSVR voor 249 gekocht in de bundle met camera en GT en VR worlds.
Inderdaad was dit het prijspunt waarbij ik over de streep ben heengetrokken.

Ik kijk al een hele tijd naar VR maar vond de OR en HTC toch nog iets te duur voor de kwaliteit die ze nu bieden,
En ja de PSVR is technisch nog wat minder dan bovenstaande maar het is gewoon de prijs die me over de streep trok.

En heb inmiddels al veel lol gehad met de PS VR inclusief met het gratis Blood & Rush uit de PS Plus winkel.

Ik zal niet helemaal representatief zijn voor de hele community maar ik denk ook dat de leveranciers over hun prijs moeten nadenken teneinde echt aan de grote massa te kunnen verkopen.

Ben inderdaad ook wel benieuwd naar de verkoopcijfers over Q4. Ik schat ook in dat Sony een flinke jump gaat maken in marktaandeel.
We gaan het volgend kwartaal wel zien
Supertoll, welkom zou ik zeggen. Als happy Vive-bezitter kan ik alleen maar juichen. Meer VR-brillen betekend meer content. Ik kom nu al niet door alles wat ik wil spelen heen maar een paar extra AAA games kan geen kwaad. Binnenkort maar is kijken hoe Fallout 4 is en hopelijk is de hele exclusiviteitsshit van Sony niet zo erg dat Skyrim VR helemaal nietn aar de pc komt.
Bioware doet tegenwoordig niet anders dan Skyrim rereleasen voor platforms. Voor PC VR systemen zal het dus ook wel verschijnen. Je kan je beter afvragen wanneer Skyrim voor magnetrons, smartwatch en broodroosters uitkomt. :P
Ik mag hopen dat je Bethesda bedoelt? :P Bioware doet tegenwoordig niet veel anders dan EA high return-of-investment meuk uitpoepen ;) Daar valt VR (nog) niet onder.
Ja, foutje.. heb de "B" goed in ieder geval... ;)
Goeie opmerking, jammer dat je bioware en bethesda door de war haalt. Dat gezegd hebbende blijft het natuurlijk behelpen. Als fan van de Witcher kan ik er nog steeds niet bij dat Bethesda RPG's blijft uitpoepen van zo een kinderlijk niveau op sfeer, verhaal, world building en gameplay gebied.

Maar goed als VR bezitter ben je met alles op een gegeven moment blij. Dat ik Skyrim en Fallout 4 niet goed genoeg vond om mijn tijd aan te besteden in de 'pancake' versies maakt wel dat ik ze in VR nu lekker helemaal vers kan beleven.
Ik ben zowel fan van the Witcher, Elder scrolls, en Fallout. Dat jij de depth in de bethesda games niet ziet wil niet zeggen dat ze ruk zijn. En wat veranderd VR aan de punten die jij noemt over de Bethesda games ?
Tja over smaak valt niet te twisten. Ik hoop dat de VR versie me wat betreft de actie iest meer kan entertainen door de tracking. Verder verwacht ik niet zozeer dat de voor mij minpunten niet echt verholpen worden maar dat er door een goed VR integratie een paar hele goede pluspunten bij komen.

De verhouding pro's en con's wordt wat beter zonder dat er nu echt con's worden opgelost.
Mooi om te zien dat, zelfs in het off-season (t/m september) en zonder prijsverlaging, Sony gewoon grote hoeveelheden VR brillen weet te slijten. Dat zal Q4 alleen maar meer zijn, zeker met de enorme prijsverlaging die we bij Black Friday gezien hebben.

Ik ben zelf een dag-1 koper van de PSVR, en vindt hem ronduit geweldig. Hij zit lekker, beeld is helder, geen screendoor effect, en elke week wel nieuwe content in de Store. Enige nadelen: beeld is niet altijd helemaal scherp (deels is dat afstelling, deels door gebrekkige software implementatie zoals bij Driveclub VR), en die vrij zware kabel. Ik verwacht dat PS VR V3 ergens volgend jaar uitkomt, en draadloos zal zijn, tot die tijd vermaak ik me uitstekend!
Sony had met Black Friday ook een heel mooie PS4 slim bundel met twee controllers en een game voor 279 euro. Zo een scherpe aanbieding waardoor ik sinds de PS1 terug van Xbox ben overgestapt naar Sony. Iedereen die een PS4 koopt zijn ook allemaal toekomstige potentiële VR klanten, dus dat lijkt mij ook een effect dat in rekening moet worden genomen. Het volstaat niet alleen om een mooie VR aanbieding te hebben, want je afzetmarkt wordt beperkt door de markt van de console. Om je VR positie te verstevigen moet je dus ook die andere positie verstevigen.
Sony gewoon grote hoeveelheden VR brillen weet te slijten
Aan de winkels, maar als die ze niet verkopen, heb je er niks aan. Nergens staat hoeveel er DAADWERKELIJK aan consumenten verkocht zijn.
Theoretisch heb je gelijk, maar aangezien dit geen productlaunch is, maar een product is dat al lang in de winkels ligt, kan je er vanuit gaan dat leveren == verkopen is. Het is niet zo dat er ineens enorme voorraden VR brillen in de winkels komen te liggen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee