Dean Kent van Real World Technologies heeft zijn maandelijkse industry update online gezet. Hier een samenvatting van de belangrijkste items:

De i850 Tehama chipset wordt deze maand gereleased, nog voor de release van de Pentium 4. Het kan nog enkele maanden duren voordat de eerste Tehama planken op de markt komen, omdat er voorlopig nog geen P4's beschikbaar zijn.
Al in het tweede kwartaal wordt de Tehama chipset opgevolgd door de Tehama-E en Brookdale, die beide geschikt zijn voor de Willamette-478. Tehama-E heeft dezelfde features als de i850, maar wordt geleverd met een nieuwe I/O Controller Hub (ICH3). Brookdale heeft support voor SDRAM, mogelijk ook DDR.
De levering van 440BX en i810 chipsets wordt eind dit jaar eindelijk gestaakt.
![]() |

VIA verlaagt mogelijk de produktie van Athlon chipsets om meer chipsets voor de grotere P6-markt te kunnen produceren. Er wordt gespeculeerd dat VIA door het terugschroeven van de Athlon chipset produktie hoopt dat Intel instemt met het geven van een licentie voor de produktie van P4 chipsets. Een mogelijk bewijs hiervoor zijn berichten dat de intro van de KT266 chipset pas 6 maanden na de release van de PM266 (PIII chipset met DDR support) zal plaatsvinden. De release van de PM266 lijkt wat vertraging opgelopen te hebben. Het is de verwachting dat de PM266 pas in december wordt geïntroduceerd.
Het huidige VIA monopolie op de Socket A markt heeft tot gevolg dat de prijzen van deze mobo's vrij hoog zijn. Dit verhinderd het gebruik van Durons in low-end systemen.

De AMD 760 chipset wordt deze maand gereleased, waarna de eerste mobo's in oktober leverbaar worden. Zelf hebben we van AMD vernomen dat de 266MHz FSB Tbirds en mobo's eind oktober op de markt komen. Het is twijfelachtig of 760MP dual-Athlon mobo's nog dit jaar leverbaar worden. Het lijkt erop dat AMD absoluut zeker wil zijn over de stabiliteit van de 760MP:

De P4 wordt in het begin van het vierde kwartaal geïntroduceerd op 1,4GHz en 1,5GHz. De leverheid zal in het begin slecht zijn, maar verbeterd tegen het eind van dit jaar. In het eerste kwartaal van 2001 heeft Intel een 1,7GHz+ processor op de planning gezet. De 2GHz P4 volgt al in het tweede kwartaal van volgend jaar.
![]() |
Tualatin, een nieuwe 0,13micron revisie van de Coppermine core, wordt in het derde kwartaal gereleased op een snelheid van 1,26GHz met een 133MHz FSB. De 800MHz Celeron (mogelijk 100MHz FSB) komt in het eerste kwartaal en de 850MHz in het tweede kwartaal. De 1GHz mobile PIII wordt in het eerste kwartaal gereleased, later gevolgd in het tweede kwartaal gevolgd door een versie met de Tualatin core.
De langverwachte release van de Itanium is uitgesteld door het vierde kwartaal. De kloksnelheid is verlaagd van 800 naar 733. Volgens het huidige plan komt de Itanium 800 pas in het eerste kwartaal van 2001. Foster (Pentium 4 Xeon) komt in het tweede kwartaal en heeft een kloksnelheid van 2GHz met een 256KB L2 cache. Versies met 512KB en 1MB L3 cache komen in het derde kwartaal en hebben kloksnelheden vanaf 1,4GHz. Een pilot release van McKinley, de opvolger van de Itanium, is gepland voor het vierde kwartaal van volgend jaar.

De Duron blijkt erg goed te verkopen, behalve op de Amerikaanse markt. In Azië schijnt de verkoop van Duron processors vier keer zo hoog te zijn als de verkoop van Athlons. Eind dit jaar worden de Mustang, Palomino en Morgan processors gereleased. Details zijn nog schaars.
![]() |

Het grootste aandeel in de geheugenmarkt blijft voorlopig in handen van good old SDR SDRAM. Rambus en DDR zijn dit jaar goed voor een marktaandeel van elk hooguit 2%. Vanwege een gebrek aan vraag zijn de prijzen de afgelopen maand ligt gedaald. Ook voor de komende maand wordt een kleine daling verwacht. De prijzen blijven echter hoog tot en met het vierde kwartaal.

AMD en Micron hebben nog steeds vertrouwen dat er in het vierde kwartaal een gezonde levering van DDR DIMMs op gang komt. Tot op heden is hier echter nog niet veel van te merken. Tevens zijn er berichten over compatibiliteits problemen bij bepaalde chipsets en DDR reepjes.
![]() |

Hyundai heeft zijn plannen om Rambus chipset te produceren voorlopig in de ijskast gezet. Infineon en Micron hebben nog steeds geen chips geproduceerd. Samsung, Toshiba en NEC produceren weliswaar, maar de output is erg laag in vergelijking met de totale wereldwijde DRAM produktie. Ondanks de sterke daling van de Rambus prijzen, lijkt er nog steeds weinig vraag naar dit type geheugen te zijn. Intel hoopt dat dit veranderd als de Pentium 4 wordt gereleased.