Chinese man krijgt negen maanden cel voor verkopen vpn's

Een Chinese man die via een eigen website vpn-software verkocht, is door een Chinese rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van negen maanden. Het vonnis werd begin dit jaar al opgelegd, maar is nu pas naar buiten gekomen.

De verkoper was gearresteerd op verdenking van het leveren van middelen voor de 'illegale controle van computers'. De rechtbank oordeelde dat de man Chinese strafrechtelijke bepalingen heeft overtreden door het verkopen van software waarmee mensen buitenlandse websites kunnen raadplegen die normaal gesproken niet kunnen worden bezocht met een Chinees ip-adres. Dat meldt TorrentFreak op basis van een weblog die veel schrijft over Chinese ontwikkelingen op online-gebied. Het specifieke wetsartikel dat de man zou hebben overtreden, verbiedt onder andere het inbreken in computersystemen.

China is al langer bezig om meer grip te krijgen op het internet, waarbij vpn's specifiek doelwit zijn. Zo is de Chinese overheid in januari een campagne gestart om vpn-diensten waarvoor de autoriteiten geen toestemming hebben verleend, te verbieden. Alle vpn-diensten in China hebben toestemming van de overheid nodig om actief te zijn in het land. Bedrijven zijn gewaarschuwd om het gebruik van vpn-verbindingen enkel toe te staan voor intern gebruik.

Begin 2015 werd duidelijk dat China drie vpn-netwerken van de providers Astrill, StrongVPN en Golden Frog had geblokkeerd, en op 1 juli 2017 is een vpn-dienst genaamd GreenVPN gestopt met het aanbieden van de verbindingen, naar verluidt wegens druk van Chinese toezichthouders. De Chinese overheid wil het gebruik van vpn-verbindingen zoveel mogelijk aan banden leggen, omdat daarmee de Chinese internetcensuur, ook wel The Great Firewall of China geheten, kan worden omzeild.

Op basis van de strengere regels rondom vpn's, bleek eind juli dat Apple alle vpn-software uit de Chinese versie van de App Store had gehaald. Volgens Apple werd dat gedaan omdat de verbindingen niet meer zijn toegestaan in China. Apple-topman Tim Cook benadrukte in een toelichting dat Apple de vpn-apps liever niet had verwijderd, maar dat het bedrijf niet anders kon, omdat het zich in alle landen waarin het opereert aan de wet zegt te houden.

Door Joris Jansen

Redacteur

04-09-2017 • 18:59

40

Reacties (40)

40
35
20
4
0
6
Wijzig sortering
Is het als buitenlander (op zakenreis) toegestaan op een VPN te gebruiken? Of moet je hier ook eerst toestemming van de overheid voor hebben?
Niet dat ik van plan ben op binnenkort naar China af te reizen, maar lijkt me wel handige toevoeging aan het artikel.
Ik kom net terug uit China. En met mijn mobiel met Ierse provider had ik geen VPN nodig. Alle pagina's werkte gewoon. Maar op het moment dat ik wifi gebruikte in hotels moest ik VPN aanzetter.

Ik heb thuis een VPN op mijn raspberry pi. Dat werkte goed voor mij.
Als ik dit artikel mag geloven gaan ze je er niet voor oppakken maar zijn ze wel druk bezig vpn services te blokkeren.

Maar ik zou als ik naar zulke landen zou gaan sowieso erg voorzichtig zijn.
Je vooraf goed inlezen over cultuur, gewoontes en regels is echt geen overbodige luxe.
Deze Youtuber, die er 1/3 van zijn leven er woont en getrouwd met een chinese vrouw, maakt alleen maar videos over China: https://www.youtube.com/user/serpentza
Zeer educatieve videos.

[Reactie gewijzigd door Yinchie op 25 juli 2024 22:35]

Hij zit in Shenzhen, dat is een poepie anders dan de rest van China. Ik had met mijn Vodafone SIM bijvoorbeeld geen problemen om Google of Facebook te gebruiken zonder VPN, net als in Hong Kong. Een enkele site werkte niet maar daar had ik een OpenVPN voor ingesteld.

In de rest van China is het vrij lastig om een stabiele VPN te behouden, ook met OpenVPN en diverse andere aanbieders. Je weet nooit welke het doet.
Ik woon zelf nu 4 jaar in Peking. Hoewel VPN's bij vlagen worden afgeknepen (vooral tijdens de jaarlijkse meetings van de centrale regering) heb ik weinig tot geen problemen met het gebruiken van een VPN. Heb zelf PureVPN /Express VPN voor privé en VyprVPN voor zakelijk. Daarnaast gebruiken we op de zaak een speciaal (legaal) kastje dat kijkt wat er wel / niet door een VPN moet en dat automatisch filtert (Facebook gaat via Hong Kong server, lokale website blijft lokaal).

[Reactie gewijzigd door Mxvtk op 25 juli 2024 22:35]

Winston, waar we het over hebben, maakt gretig gebruik van vrienden buiten China. VPN ligt onder vuur, dat is zeker.

Buiten dat, Winston maakt videos voor eigen gewin, zoveel mogelijk hits, omdat zijn inkomen erop vaart. Veel onzin dus, en meneer accepteert weinig kritiek.
Buiten dat, Winston maakt videos voor eigen gewin, zoveel mogelijk hits, omdat zijn inkomen erop vaart. Veel onzin dus, en meneer accepteert weinig kritiek.
Kortom, Youtube.
Verhaal ligt iets genuanceerder.

Winston maakte voorheen videos om het informatieve, en dat deed hij goed, omdat hij een fulltime baan had als consultant bij Tencent. Ongeveer een jaar terug heeft hij de switch gemaakt naar fulltime YouTube met zijn maatjes daar en dat is helaas terug te zien in de videos ; clickbait pur sang.

Daarnaast is het gewoon een arrogante l*l.
Ik zie niet in in hoeverre dit verschilt van Enzo Knol? Dit is zijn gewoon toonbeelden van YouTube. Narcistische mannetjes die via advertenties de kijker om de tuin leiden. Er zijn er een aantal van. Content kun je het nauwelijks noemen. En ja, de TV werkt ook op deze manier. :)
Kortom, kapitalisme.
Mwah, eerder de maatschappij van de 21e eeuw. Het is een (door)ontwikkeling van technologie. In de 20e eeuw ging het bij communicatie niet zo zeer om 'hits' te creeren omdat elke 'hit' geld verdienen is. Bij commerciele TV misschien wel, maar publieke omroep niet. Mond-op-mond reclame was toen nog veel belangrijker. Spam/noise is van iedere tijd, maar het gaat hier om de bubbels en de impact van die bubbels omdat de software die ze creert mondiaal is.

Het kan ook anders, met andere verdienmodellen.
Technology is hijacking our minds.
Advertising-fueled technology companies are trapped in a race to get our attention.

We as individuals can try to use our devices more responsibly, but it's our willpower against hundreds of engineers who are paid to keep us glued to the screen:

YouTube autoplays more videos to keep us from leaving.
Instagram shows new likes one at a time, to keep us checking for more.
Facebook wants to show whatever keeps us scrolling.
Snapchat turns conversations into streaks we don't want to lose.
Our media turns events into breaking news to keep us watching.
http://www.timewellspent.io/
that escalated quickly
Ik zit zelf regelmatig in China, ik gebruik ook gewoon een vpn. Het is traag, maar nooit problemen mee gehad. Jij als buitenlandse gebruiker kan het gewoon al hebben vanuit Nederland, plus ze gaan echt niet jou specifiek eruit halen omdat je misschien een vpn gebruikt, aangezien elke buitenlander en beetje tech savvy chinees een vpn heeft.
Is het als buitenlander (op zakenreis) toegestaan op een VPN te gebruiken? Of moet je hier ook eerst toestemming van de overheid voor hebben?
Niet dat ik van plan ben op binnenkort naar China af te reizen, maar lijkt me wel handige toevoeging aan het artikel.
Ja. Tot nu toe is alleen het aanbieden verboden. Gebruik proberen ze via de Great Firewall te blokkeren.
Bekende IP-adressen van VPN servers worden geblokkeerd en verkeer dat herkenbaar is als versleuteld door een VNP wordt ook geblokkeerd. Voor het eerste wordt er door de buitenlandse aanbieders regelmatig van IP gewisseld (en ben je als particulier met je eigen VPN server niet vatbaar voor) voor het tweede kun je via sommige aanbieders het signaal maskeren.
Met je eigen VPN-server ben je in principe je eigen aanbieder, waardoor je wellicht onder het verbod zou kunnen vallen. Maar zolang je het enkel voor jezelf gebruikt en niet aan Chinezen aanbied zal er geen haan naar kraaien.
Anoniem: 459575 4 september 2017 19:06
Grappig, terwijl er bijna geen legale Windows versie te krijgen is. (zelfs niet in winkels nee)
Want in Windows is VPN-functionaliteit ingebakken :+ .
Ja. dat zit idd ingebakken bij windows, maar die is niet meer echt veilig :) Dus zal het de Chinese overheid weinig boeien.
Ja. dat zit idd ingebakken bij windows, maar die is niet meer echt veilig :) Dus zal het de Chinese overheid weinig boeien.
Wat is er niet veilig aan de ingebouwde sstp?
En hoe zit dat dan met de Opera Browser. Deze is tegenwoordig in Chinese handen en heeft een ingebouwde VPN.
VPN'ed zich uit de gevangenis. geheh. Als buitenlander kan je simmetjes in HK kopen.
" op 1 juli 202017"
Daar zijn we dan iig alvast van op de hoogte.
:Y)
En is er een bepaalde reden waarom juist die 3-4 vpn software geblokkeerd zijn ?
Ik denk dat je je als buitenlander niet zo veel zorgen hoeft te maken. Dit soort maatregelen is vooral bedoeld om de eigen onderdanen uit te melken en de propaganda onbetwist te laten die de eigen fiscale slaven in het gareel houdt. Buitenlanders maken ze zich geen zorgen over, die betalen daar geen belasting.
Net zoals onze heersers het voornamelijk om gaat om ons uit te melken. Die willen daarom deep packet inspection doen om te zien of de netneutraliteit wel gehandhaafd wordt. Zo kunnen de onderdanen denken dat hun heersers ze beschermen, terwijl ze toch al sde dood zijn de waarheid te spreken op het internet en spontaan iedereen weg beginnen te moderenen die een spade een spade noemt.
China is een streng land....
China is een streng land....
Mjah, ik geloof niet dat het erg lang duurt voor een land als Engeland het zelfde soort internet fascisme probeert door te drukken. Bij vrijwel ieder incident of iedere aanslag staan May en haar Tories meteen klaar om te roepen dat ze meer controle over het internet willen afdwingen.

Zeer zorgwekkend in ieder geval,
.oisyn Moderator Devschuur® @Yi-Long4 september 2017 20:19
Partijen als het CDA in NL kunnen er anders ook wat van :/
Nederland is ook niet meer zo ver.
Klopt, maar hier heb je meestal niet 1 grote partij aan de macht, maar meerdere partijen samen, en afgezien van het CDA en wat enge mensen bij de VVD (Teeven) en wellicht een paar bij de PVDA, zijn er ook redelijk wat partijen en politici tegen, naast de publieke opinie, die ook (nog) grotendeels tegen het beperken van je vrijheid op het internet is.

In Engeland zie je dat dat met de Tories aan de macht (en nu in samenwerking met dat nog engere groepje) toch iets dichterbij is dan in Nederland.

Ik ben het wel met de meesten hier eens dat ook hier in NL onze vrijheden op het internet steeds verder afgebroken worden. Helaas.
je praat lulkoek.

althans, dat hoop ik.

dat hoop ik echt.
als je de Britse media een beetje volgt, dan zul je er achter komen dat het (zeker daar zo) gevreesde 1984 van Orwell met grote stappen dichterbij komt.

Nutteloos feitje: in een stad als Londen zijn anno nu vier keer méér CCTV-camera's geïnstalleerd als dat Orwell tijdens het schrijven van zijn boek in had voorzien.
Al gehoord over de sleepnet wet waar hopelijk een referendum komt? Kijk eens wat deze wet behelst.
Wees dan ook zo vriendelijk de website er even bij te zetten.
https://sleepwet.nl/
Je beseft dat, was dat waar geweest, je jouw reactie niet eens had kunnen posten (en zo wel, dat daar flinke consequenties aan hadden gehangen)?
Lees je eerst maar eens wat beter in over totalitaire samenlevingen en hoe deze ingrijpen in het dagelijkse leven van Jan en alleman, alvorens onzinnige oneliners neer te plempen. Kennis wat betreft wat een totalitaire samenleving precies inhoudt lijkt tegenwoordig wel extreem dun gezaaid, als je afgaat op de ongelofelijke kolder die online wordt gepost...
No shit, Sherlock...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.