Een rechter in Nieuw-Zeeland heeft Kim Dotcom op zijn verzoek toestemming gegeven voor het live uitzenden van zijn rechtszaak op YouTube. De zaak draait om het hoger beroep over de uitlevering van Kim Dotcom aan de Verenigde Staten.
Het is de verwachting dat de zaak in totaal zes weken gaat duren. De eerste dag van de stream is vastgelegd op woensdag 31 augustus. De rechter heeft regels vastgesteld voor de livestream, schrijft de BBC na een gesprek met Kim Dotcom. Zo is er een vertraging van twintig minuten, zodat er nog ruimte is voor het weglaten van bepaalde details, zoals bewijs. Ook heeft de rechter bepaald dat het proces na de vastgelegde periode voorbij is en niet voor altijd online kan blijven. Hierbij lijkt hij voorbij te gaan aan de mogelijkheid dat de livestream wordt opgenomen, aldus de BBC.
De Amerikaanse advocaten hadden bezwaren tegen het live uitzenden van de zaak, omdat dit mogelijk invloed zou kunnen hebben op een toekomstige Amerikaanse jury. In dat land wordt Dotcom verdacht van auteursrechtschending, witwassen en afpersing. In december had een rechter in Nieuw-Zeeland al bepaald dat Dotcom uitgeleverd mag worden aan de VS. Daartegen hadden Kim Dotcoms advocaten echter beroep aangetekend. Dit wordt behandeld in de zaak die deze week van start gaat. Als de veroordeling in de VS plaatsvindt, kan de straf oplopen tot twintig jaar gevangenisstraf.
De oorspronkelijk Duitse Dotcom werd in 2012 opgepakt, samen met de Nederlander Bram van der Kolk. Met de site MegaUpload zouden zij en anderen op grote schaal inbreuk op auteursrechten gefaciliteerd hebben door bestanden te hosten. Volgens de VS heeft Dotcom 175 miljoen dollar aan 'criminele inkomsten' met de dienst behaald en daarnaast meer dan 500 miljoen dollar aan schade aangericht, omgerekend 447 miljoen euro.