Netflix: wereldwijd 6,7 miljoen nieuwe klanten in eerste kwartaal

Bij de presentatie van de kwartaalcijfers meldde Netflix dat het bedrijf er wereldwijd 6,7 miljoen nieuwe klanten bij heeft gekregen. Daarmee ligt het totale aantal abonnees op 81,5 miljoen, daarvan komen er bijna 47 miljoen uit de VS.

NetflixDe groei in het laatste kwartaal bedroeg 5,6 miljoen leden, waarmee het huidige cijfer een record voor Netflix is. In de VS kwamen er 2,2 miljoen nieuwe klanten bij, met nog eens 4,5 miljoen in de rest van de wereld. Deze aanvulling heeft ervoor gezorgd dat Netflix een omzet van 1,81 miljard dollar heeft behaald, omgerekend 1,59 miljard euro.

Volgens ceo Reed Hastings is de recordaanwas van nieuwe abonnees voor een deel te verklaren door de uitbreiding die Netflix in januari doorvoerde. Toen kwamen er 130 nieuwe landen bij, waar de streamingdienst beschikbaar is. Hastings verwacht dat met meer lokalisatie het aantal klanten in de nieuwe regio's nog zal toenemen. Toch is de voorspelling voor het komende kwartaal iets voorzichtiger.

Daarbij gaat Netflix uit van een groei van 3,5 miljoen nieuwe leden, waarvan 2 miljoen buiten de VS. Hastings legt uit dat de inkomsten uit de VS en de rest van de wereld bijna gelijk lopen. Daarom zou het bedrijf zich verder toeleggen op het ontwikkelen van eigen inhoud, die het over de hele wereld kan uitzenden. Bijvoorbeeld de Franstalige serie 'Marseille' of de Spaanstalige serie 'Narcos'.

Ook zou er niet veel te merken zijn geweest van de vpn-blokkade die Netflix in januari invoerde, zo legde de ceo uit. Het zou daarbij gaan om 'een kleine, maar luidruchtige minderheid'.

Door Sander van Voorst

Nieuwsredacteur

19-04-2016 • 08:19

79 Linkedin

Reacties (79)

79
79
74
2
0
4
Wijzig sortering
nieuws: 'Amerikaans aanbod Netflix is afgenomen met 31,7 procent'

"In Nederland is het verschil ook op te merken. Het grootste aanbod had de dienst in september van het vorige jaar met 1939 titels, zo blijkt uit gegevens van de site Netflix-Nederland. Sindsdien is het aanbod alweer gedaald naar 1638, een daling van 15,5 procent."

Ik heb het wel een beetje gehad met Netflix, ik heb nu het duurste abonement maar als ze series zonder aankondiging zomaar verwijderen terwijl ik net halverwege ben dan schiet het "legale alternatief" nog niet op.
1.939 titels ja? ik ben laatst eens door de filmtitels gegaan: om te huilen. er zijn zoveel 1-ster films dat ik me afvraag of er iemand Netflix heeft voor die films.

Ik deel een abonnement met vrienden, dus voor 5 euro per maand kan ik het nog wel aan. En het weerhoud me er van om mijn abonnement steeds aan/uit te zetten.
Echter moet ik bekennen dat ik toch nog veel download, zelfs al staat het op Netflix. Het is uiteindelijk makkelijker...
Dat is ook het grote minpunt wat mij betreft: het film aanbod. Dit viel me zwaar tegen. Ik heb altijd veel films gedownload en toen op een gegeven moment besloten het legaal te gaan doen en voor Netflix gekozen (icm Chromecast). Ik moet zeggen dat ik er geen moment spijt van heb gehad voor wat betreft het aanbod aan series. Ook voor mijn kinderen is het erg leuk.

Maar om terug te komen op het film aanbod, dat is iets wat me uiteindelijk toch mijn abonnement gaat doen opzeggen denk ik. Zoals gezegd downloade ik films en had dus altijd beschikking over de nieuwste films. Dit mis ik best wel en is volgens mij op geen enkele legale manier te compenseren (behalve door telkens naar de bios te gaan, wat geen optie is met 2 kinderen onder de drie jaar).

Het is gewoon heel erg jammer dat de content van de filmindustrie zo versnipperd wordt aangeboden. Ik zou veel liever iets meer betalen voor een dienst op het gebied van films/series die alle content kan aanbieden. Maar dat zal wel een utopie zijn...

Al met al wordt het me erg moelijk gemaakt niet weer te gaan downloaden :'(
Aan de ene kant kunt je niet verwachten dat recente films voor 10 euro per maand te streamen zijn. Netflix zit overigens wel gelijk aan de onderkant (met te oude b-films).

Ik vind de versnipperig van content al jaren een probleem.
Stel je hebt een dienst met alle content en drie abonnementen.
10 euro voor films ouder dan 7 jaar en series ouder dan 4 jaar
20 euro voor films ouder dan 3 jaar en series ouder dan 2 jaar
40 euro voor films ouder dan 1/2 jaar en series ouder dan 1/2 jaar
Binnen elk abonnement kun je alsnog wel "bijkopen". Dus ik heb een abonnement van 20 euro maar wil het laatst seizoen GoT kijken, dan koop ik een losse seasonpass zonder m'n abonnement te veranderen.
Hoe wil je alle content providers 'dwingen' om op Netflix beschikbaar te zijn? Vooralsnog is GoT niet beschikbaar op Netflix, omdat de rechthebbende dat via andere kanalen distribueert.

Zolang maar een klein deel van de contentaanbieders op Netflix zit zijn bedragen als 40 euro/maand mijns inziens wat hoog gegrepen.
Door te blijven downloaden tot ze de optie pakken die voor iedereen het aantrekkelijkste is?
Met niet kijken pak je ze niet, je moet ze het idee geven inkomsten mis te lopen.
Dat is het hem nou juist, er is niet één beste optie. Jij en ik hebben er belang bij dat we kunnen kijken wat we willen op de momenten dat dat ons uitkomt tegen een zo laag mogelijk prijs.

De betrokken aanbieders (Netflix als distributeur en eventueel een derde partij die de rechten over een film / serie bezit) willen winst maken.

Met dat in het achterhoofd is het heel logisch dat bedrijven die nu series maken en daarbij een (grote) groep betalende klanten hebben, denk daarbij aan de verschillende Amerikaanse netwerken, dat zo lang mogelijk vol willen blijven houden, want dat is pure winst.

Netflix heeft er daarentegen alle belang bij om veel series / films aan te bieden. Meer content betekent meer klanten en dat resulteert in meer winst, maar nog belangrijker, marktaandeel (belangrijker omdat dat hun positie en dus hun mogelijkheid om in de toekomst winst te maken versterkt).
Het kan toch ook met Spotify, waarom niet met films & series? Dat GoT via HBO GO wordt uitgezonden wil niet zeggen dat het niet ook via Netflix kan. Als HBO daar genoeg aan kan verdienen wat is het probleem dan en volgens mij kan dat ook gewoon.

Desnoods zet je ze met vertraging op Netflix, bijv. 3 - 6 maanden, ken genoeg mensen die dat niet zoveel zou interesseren. Nu download iedereen het illegaal dat is nog veel slechter voor HBO.
Het probleem is ook niet dat daarvoor geen interesse is bij consumenten. Juist HBO heeft er geen belang bij dit te doen. Waarom een klein beetje winst pakken van Netflix als je zelf een heel netwerk met betalende klanten hebt? Ga er maar vanuit dat de opties die je nu noemt bij HBO ook overwogen zijn. ;)
Gaat niet gebeuren inderdaad. Zelfs Spotify/Apple Music lukt het niet met muziek, al zijn die een beter eind gekomen.

Wat Keltie hieronder zegt is natuurlijk wel een manier... maar zal niet werken. Ik denk niet dat de industrie zal inzien dat dit is wat we willen.
Je zult ook niet iedereen er mee winnen maar als je voor de grote middenmoot iets verzint moet het werken.
Ik ben ook totaal niet te spreken over de hoeveelheid content, zoals je zegt: vooral films schieten tekort, maar ook series die zonder aankondiging verdwijnen is gewoon onacceptabel. Zet er dan een datum bij "Vanaf 1 mei is deze serie niet meer beschikbaar", dan weet ik dat ik nog anderhalve week heb om de serie uit te kijken.

Maar ik blijf Netflix steunen, al is het maar om een punt te maken richting de entertainmentindustrie dat dit de toekomst is. Die 10 euro per maand kom ik ook wel overheen :) Het is alleen jammer dat diezelfde entertainmentindustrie bepaalt wat Netflix mij wel en niet mag laten zien en daar weer regio-verschillen en gebrek aan content om de hoek komt kijken :(

In deze tijd van internationale fora waar discussies over series lopen moet je niet meer aankomen met "Ja, Europa mag dit over een halfjaar zien". Vind je het gek dat er hier zoveel gedownload wordt? Je kent het verhaal anders via internet al wel :)

Edit: ik lees verderop dat die info over wanneer een serie offline gaat op sommige apparaten wel zichtbaar is. Heb het op de PS3 nog nooit gezien :)

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 19 april 2016 12:13]

Maar ik blijf Netflix steunen, al is het maar om een punt te maken richting de entertainmentindustrie dat dit de toekomst is. Die 10 euro per maand kom ik ook wel overheen :) Het is alleen jammer dat diezelfde entertainmentindustrie bepaalt wat Netflix mij wel en niet mag laten zien en daar weer regio-verschillen en gebrek aan content om de hoek komt kijken :(
Eens. Zorg er ook voor dat je dan geen klassieke media kanalen als TV meer kijkt want anders sponsor je het traditionele systeem en motiveer je de industrie totaal niet om hun content beschikbaar te maken op Netflix.
De films ben ik zelf niet meer zo geinteresseerd in, maar wat mij nog soms aan het downloaden zet is dat ik niet zeker weet of een serie op Netflix komt.
Uiteindelijk is dik 60% toch uiteindelijk op Netflix gekomen maar dan meer dan een jaar later. En van sommige series lijkt het wel niet verder te gaan (Justified, die heb ik uiteindelijk maar gedownload, terwijl ik het heerlijk vond om Netflix aan te zetten en klik en kijken).
Banshee, Vikings enz, dat zijn toch topseries die ik absoluut mis bij Netflix. En ja bij Fox wordt het ook uitgezonden, maar ik kijk vrijwel geen gewone tv meer vanwege vaste tijdstippen en reclame.
Want jouw universele recht om de nieuwste films instant op jouw manier te consumeren bestaat natuurlijk. *ahum* Filmrechten zijn volgens mij gewoon een stuk duurder en Netflix richt zich terecht op series. Voor 1 serie met een aantal seizoenen qua duur te compenseren zou je zo 21 films aan moeten kopen en dan heb je nog allemaal verschillende categorieën, welke de persoon die de hele serie leuk vindt waarschijnlijk niet allemaal interesseren.

Dat voorheen downloaden legaal was en je het daarom gewend was daar kan Netflix of geen enkele andere partij iets aan doen. En nee ik ben niet roomser dan de paus en heb zelf gedownload en stream nog wel eens een filmpje / voetbalwedstrijd maar dat verongelijkte omdat jij niet direct iets legaal kan doen wat je illegaal wel kan, slaat natuurlijk nergens op.
Anoniem: 132385
@Kluutmaran19 april 2016 18:09
Uhm zelfs al heb je het universele recht omdat het copyright is afgelopen en de film in het publieke domein is dan kun je het niet vinden op Netflix. Charlie Chaplin films, it's a wonderful world, Popeye tekenfilms om er maar een paar te noemen zijn allemaal in het publiekelijk domein en kost Netflix helemaal niks om aan te bieden behalve wat serverruimte.
Ik heb me laatst laten vertellen dat die sterren afhankelijk zijn van je persoonlijke voorkeur, dus niet een gemiddelde rating betreft.
Dat zou betekenen dat ik die films niet leuk zou vinden?
Klopt aardig overigens maar ze zitten wel in de categorie b-film, dus tja... ;)
Ja ik bedoel die sterren geeft Netflix op basis van je kijkgedrag en ratings op andere films. Het is je "recommendation score" of zoiets.

Voorbeeldje over mezelf: ik kijk nooit echt horrorfilms, en ik zag laatst dat bijna alle films in die categorie bij mij 1 of 1.5 ster hebben.
Ik zal er eens op letten. Wel interessant.
Heb je ook nog een idee waar je het gelezen hebt?
Nee collega's (die al langer Netflix hebben) zeiden dat. Het is een stel maar ze hebben beide een apart Netflix profiel, en ze hebben verschillende sterren voor dezelfde dingen.
Netflix heeft steeds minder content omdat elke zender zijn eigen streaming service begint en zijn content eraf haalt.
Daarom is Netflix zo hard bezig met eigen series / films te maken, om aantrekkelijk te kunnen blijven.
Binnenkort heeft elke zender zijn eigen streaming service tegen 10 euro per maand en dan is het "legale alternatief" helemaal verloren.
Ik denk dat je gelijk hebt, de hebzucht lijkt er voor te zorgen dat het model wat zo goed werkt voor muziek kapot gemaakt word door exclusives voor de streaming providers.

Netflix is hier ook mede verantwoordelijk voor, ze maken goede series, maar ook die zijn natuurlijk alleen bij hun te zien.
Over een paar jaar als ik mijn favoriete shows wil zien, moet ik de volgende abonnementen hebben: Netflix, HBO, Amazone Prime, NPO Gemist, Crunchyroll, Youtube RED en er zullen er vast nog wel wat bij komen.
Over een paar jaar als ik mijn favoriete shows wil zien, moet ik de volgende abonnementen hebben
Er is een heel gemakkelijke oplossing voor dat probleem: ik kies mijn favoriete series uit het aanbod van de diensten die ik heb (alleen Netflix). Ik heb geen eindeloos tijd om TV te kijken, kijk dus wat Netflix biedt. Heeft HBO of Amazon ook wat leuks, jammer dan geen tijd voor of geld voor over. Heb ik op een boze dag alles gezien wat Netflix aan interessants heeft (ze voegen nog steeds sneller toe dan ik kan kijken dus snel zal dat moment niet komen) dan stap ik over op een andere dienst en begint het circus weer van voren af aan.
Amen. Precies hetzelfde hier. Alleen Netflix, ben echt niet bereid 2-3x te gaan betalen en als content daar niet is dan krijgt dat via/van mij ook geen geld.
En dan heb je nog de Nederlandse content RTL XL, Videoland Unlimited etc.

Inderdaad als je alles legaal wilt afnemen ben je straks gewoon 200 euro per maand kwijt, lekker onrealistisch.

Ik denk trouwens dat veel mensen puur weer Netflix hebben genomen vanwege het nieuwe seizoen van House of Cards. Ik denk dat je het zo het beste kunt doen, als je exclusives wil zien neem je ff een abo voor een maand, daarna ben je weer weg tot het volgende seizoen :)
En dan is het weer wachten op een "Blendle"-achtig alternatief dat je tegen een vast bedrag per maand toegang geeft tot al die netwerken en duiken ze daar weer met z'n allen op. Ze zijn hardleers daar in de entertainmentindustrie en doodsbenauwd dat iedereen maar accounts gaat delen of kijkt op apparaten waar zij niet van willen dat hun dienst daar beschikbaar is (Kodi op je mediaspeler bijvoorbeeld).
Als ze straks allemaal hun eigen alternatief hebben dan ben ik bang dat je te veel concurrentie/seperatie krijgt... wie gaat er nou 10 abbo's afsluiten van 10 euro per maand?

Dan kies je er dus 2 of 3 uit.. kijk je verder geen tv meer, dan lopen de andere zenders echter wel veel mis en zullen ze veel moeten ondernemen om maar een beetje relevant te blijven.

Uiteindelijk zal je toch 1 of 2 grote bedrijven nodig hebben die zoveel mogelijk content aanbieden, zoals dat nu gaat met netflix hoef ik daar niks mee.. alles wat daar op staat op film gebied heb ik toch al gezien en de series zijn vaak niet compleet/ up to date genoeg om telkens maar na te kijken of iets verschijnt of verdwijnt... Leuk voor de ouders maar niet voor iemand die is opgegroeid met dit probleem...
Toch grappig hoe mensen Netflix verschillend gebruiken, ik kijk bijvoorbeeld geen films (duurt mij te lang) en heb Netflix speciaal voor de series genomen. En de behoefte wordt goed vervuld, de kwaliteit van series vind ik vrij hoog. Dus dat er minder titels beschikbaar zijn, is in mijn ogen, niet zo erg.
en tja voor 3 euro per maand is het geen grote aderlating :)
3 euro per maand? Hoe doe je dat?
Simpel, het meeste dure abo nemen (12 euro) en dan 3 vrienden/innen opzoeken.
Alles netjes in HD en werkt perfect. Iedereen kan zijn eigen profiel maken (heb je ook geen last van de ander)
Toch grappig hoe mensen Netflix verschillend gebruiken, ik kijk bijvoorbeeld geen films (duurt mij te lang) en heb Netflix speciaal voor de series genomen. En de behoefte wordt goed vervuld, de kwaliteit van series vind ik vrij hoog. Dus dat er minder titels beschikbaar zijn, is in mijn ogen, niet zo erg.
en tja voor 3 euro per maand is het geen grote aderlating :)
Vanuit persoonlijk oogpunt ben ik het met je eens dat ik waarschijnlijk nog minimaal een jaar aan kijkaanbod te gaan heb op Netflix. Maar vanuit mijn vriendin haar oogpunt die niet van de 1001 law/order series en detectives houdt, blijft er niet bijster veel over. De paar goede series (Once upon a itme, House of Cards. Under the Dome) hebben we nu na een jaar wel gehad en nieuwe aanwas komt er veel te langzaam bij. Ik denk dat wij 1 aflevering per dag gemiddeld kijken, maar er komt maar een nieuw seizoen à 10 afleveringen gemiddeld bij per maand.
Als iemand die wel van Law&Order en detectives houd,

Law en Order zit er niet op. :(
En veel goede detective series ben ik ook nog niet tegengekomen.
(En Bv elementary is leuk, maar daar staan alleen de 1e 2 seizoenen van op)

Mocht iemand nog suggesties hebben ?
Lie to Me al gezien? Ook op een willekeurig moment mee begonnen op Netflix, verrassend leuke serie!

En White Collar vond ik leuk om te kijken, ook via Netflix mee in aanraking gekomen.
Precies! En met een omzet wat Netflix heeft, kunnen andere diensten proberen wat ze willen, maar ze komen toch niet verder en halen ook niets in.
Netflix produceert nu zoveel series, dat ik in ieder geval de komende jaren nog wel nieuwe series/afleveringen kan kijken. Voor de films heb ik HBO wat al bij mijn KPN zit, dus GoT zit er ook bij. Dat is eigenlijk de enige serie waar ik geld voor over heb om alleen te kijken.
Ik vermoed dat het aantal leden een behoorlijke golfbeweging maakt. Zo zeggen veel mensen op in de zomer (wanneer ze veel buiten zijn) om weer een abonnement te nemen tegen de herfst wanneer het weer weer slechter wordt.

Ik hoop dat ze ook snel meer content releasen. De content is volgens berichten de laatste tijd behoorlijk afgenomen omdat verkregen licenties zijn verlopen. Zo zie ik ook af en toe films verdwijnen (soms zelfs terwijl je ze nog aan het kijken bent) zonder notificatie vooraf.
De content is volgens berichten de laatste tijd behoorlijk afgenomen omdat verkregen licenties zijn verlopen. Zo zie ik ook af en toe films verdwijnen (soms zelfs terwijl je ze nog aan het kijken bent) zonder notificatie vooraf.
De reden voor mij dat ik nog steeds geen Netflix heb. Zelf heb ik nog een aardige collectie aan gekochte schijfjes liggen en wil ik zelf kunnen bepalen wanneer ik iets kijk, niet afhankelijk zijn van externe media hiervoor blijft nog altijd mijn keuze. Daarnaast, zolang ze nog niet alles aanbieden qua content dat voor mij van belang is om te kunnen kijken (en zo vaak kijk ik ook weer geen films/series) hou ik het ook hier bij :)
Als je wilt weten wanneer er media verdwijnt, is dit een goede site.
http://www.netflix-nederland.nl/aanbod-netflix-nederland/

Deze post geregeld updates over media die binnenkort verwijderd wordt. ook posten ze over nieuwe content.
Ik krijg op mijn smart-tv gewoon een aankondiging als een serie gaat verdwijnen.
Oeps, dat je film ineens stopt? Het zou handiger zijn om ergens aan te geven dat iets een dezer dagen verdwijnt, ik weet niet wat hun motivatie is om dat niet te doen, de klantvriendelijkheid zou toch omhoog gaan? Of brengen ze niet graag minder blij nieuws?
Op mijn Samsung TV draait de Netflix app en dan zie je bij het openen/afspelen van de serie staan dat een bepaalde serie/seizoen/aflevering tot x op Netflix staat. Dus dat wordt zeker wel gedaan.
Bij een film zie ik dit niet vanuit bijvoorbeeld de PS4 Netflix App. Blijkbaar doet niet elke applicatie dit?

[Reactie gewijzigd door Bor op 19 april 2016 08:45]

Ik heb dit inderdaad ook nog nooit gezien, al kan ik mij wel indenken waarom.
Als je gaat adverteren wanneer wat er af gaat, ga je ook de aandacht trekken naar hoeveel er echt weg gaat.
Ze trekken liever de aandacht naar wat er bij komt, wat logisch is natuurlijk. :)
Ok, thanks, ik ga beter opletten.
Nee, ze hebben het liever niet over alle content die verdwijnt. Altijd van die vrolijke mailtjes van: hé, dit hebben nu ook en vind je vast heel leuk.... Maar nooit "Sorry, we weten dat je deze film leuk vindt maar die is er niet meer!".

Zit erg in dubio. Hun eigen series zijn leuk maar ik ben er voor de rest toch wel klein beetje op uit gekeken. Had het ook omdat het zo makkelijk was voor mijn kinderen maar die willen Cars 1 of Planes 1 kijken (voor de 200e keer) maar dat is al lang niet meer beschikbaar....

Dus je film altijd in 1 keer helemaal af kijken want voor het zelfde geld is het er morgen niet meer!
Cars 1 is inderdaad een grote aderlating, heb hem uiteindelijk zelfs gekocht op Google Play Movies.

Ik denk dat de licentie niet alleen bij Netflix verlopen is, bij Telenet Play vind je bv ook enkel Cars 2
De omzet vind ik niet zo spannend. Ben meer benieuwd naar de winst van het bedrijf. Hoeveel geld gaat er naar rechten toe bijvoorbeeld en hoeveel naar infrastructuur? Veel interessanter dan de omzet wat mij betreft :)

Overigens blijf ik het betreuren dat een bedrijf dat internationaal actief is zoveel last heeft van nationale wetten en regels omtrent copyright en andere zaken. Geld is in principe geld en of ik nou 10 euro betaal en Amerikaanse series kijk of Nederlandse zou niet gek veel uit moeten maken. Helaas zijn het vaak de tussenpartijen die dwars gaan liggen volgens mij waardoor je dus grenzen creëert in een gebied (internet) waar die eigenlijk niet zouden moeten bestaan.
Anoniem: 382732
@SomerenV19 april 2016 09:03
Als je ziet hoeveel mensen tegen verdere EU integratie zijn, kan je je afvragen of mensen wel echt af willen van nationale regels. En als je rechten van content internationaal wilt regelen waarom dan ook alle andere zaken niet? Maar probeer dat maar eens voor elkaar te krijgen.
Media-content is wel even héél wat anders dan veel andere zaken. Nationale wetten die gaan over straffen, over over het behoud van tradities of weet ik wat, zijn niet te vergelijken met regels omtrent copyright. Waarom is één serie qua royalties in Nederland anders dan in Duitsland? Of de VS? Of Frankrijk? Dat geld moet uiteindelijk naar de makers toe, en dan maak het niet uit of ik hier 10 euro betaal, in Zwitserland 10 frank of in de VS 10 dollar. Tenzij.... er dus tussenpartijen zijn die alles op nationaal niveau willen regelen waardoor je dus een gigantische fragmentatie krijgt. En voor Netflix (en andere partijen) betekent dit een flinke stapel extra papierwerk.

[Reactie gewijzigd door SomerenV op 19 april 2016 09:09]

Waarom is één serie qua royalties in Nederland anders dan in Duitsland? Of de VS? Of Frankrijk?
Omdat we in Nederland niet geinteresseerd zijn in Franse series. En er dus ook geen royalties voor willen betalen. Om mij onduidelijke redenen zijn we wel geintereseerd in Amerikaanse series (hoewel die een geweldcultuur hebben die veel verder van die van ons afstaat dan die van de buurlanden). Vaak wordt amusement ook gezien als lokaal cultuurgoed. En wil men dat dus ook juist lokaal regelen.
Als er iets internationaal is dan is het wel amusement. Series, films, evenementen, muziek, etc. En ik ben juist wel geïnteresseerd in buitenlandse series, films en muziek. Zitten soms echt pareltjes tussen! Dat we in Nederland wonen wil niet zeggen dat we allemaal maar een Nederlandse eenheidsworst moeten zijn wat betreft smaak/voorkeur.

Daarbij, stel Franse series zijn hier beschikbaar, en mensen kijken dat, hoe moeilijk is het dan om een deel van dat geld daar te krijgen? Maar omdat Franse rechthebbenden de boel dichtgetimmerd hebben mogen we het hier niet kijken (bij wijze van). Dát is het probleem. Ik wijs Netflix in dit geval ook niet als de schuldige aan maar de partijen die nog in de 90's leven. De realiteit leert echter dat er véél meer mogelijk is dan veel partijen onder ogen durven te zien.
Die regionale verschillen hebben volgens mij weinig of niks met wetten en regelgeving te maken, maar alles met distributiebedrijven die (exclusieve) regionale distributierechten hebben. Waarom dat bij films en series zo in elkaar zit en bij muziek niet, is me niet echt duidelijk, maar wellicht dat daar goede verklaringen voor zijn.
Er kunnen bv geen rechten worden verleend aan een serie voor Nederland omdat SBS6 die serie uitzend, maar wel aan Belgie omdat de serie daar niet op TV komt.
Er is op gebied van TV nog geen enkele EU Integratie.
Als de EU wetten zouden voorschrijven dat de rechten voor een serie voor de hele EU moeten gelden zouden de rechten zeer waarschijk niet aan Netflix verkocht worden als een nationaal TV station de serie nog Uitzend. Dat betekend dat we de serie in Nederland niet zouden kunnen zien alleen omdat die in Griekenland op TV wordt uitgezonden.

Misschien een goede reden om op dit gebied tegen verdere EU integratie te zijn?
Wil alleen even aangeven dat je de zaken niet zo simpel kunt voorstellen (je bent alleen voor of alleen tegen integratie).
Als je ziet hoeveel mensen tegen verdere EU integratie zijn, kan je je afvragen of mensen wel echt af willen van nationale regels. En als je rechten van content internationaal wilt regelen waarom dan ook alle andere zaken niet? Maar probeer dat maar eens voor elkaar te krijgen.
Ik denk dat een hoop mensen staan te springen om EU integratie. Maar dan wel zaken waar je als burger iets aan hebt en niet zaken waar je als burger alleen maar last van hebt. De Euro, het Schengen gebied en de EU die alleen arme landen heeft toegevoegd de afgelopen jaren hebben ons alleen maar windeieren gelegd. Het is wel mogelijk om een parkeerboete of snelheidsovertreding uit het buitenland te krijgen maar het gelijk trekken van verkeersregels word niet eens over gepraat. Om maar een voorbeeld te stellen wat nogal vervelend uitpakt na je vakantie als de lokale verkeersborden uitzonderingen enkel in de lokale oost-blok taal hebben met verschillende regels voor elke dag van de week.

Ik kan niet wachten op het gebied van EU wijde belastingtarieven, VAT-tarieven, wetgeving op _alle_ vlakken, verkeersregels en snelheidslimieten (dus geen 200+ in DE en < 70 in NO met torenhoge boetes), privacy wetgeving en een gelijk sociaal systeem in alle EU landen.

Helaas worden aan dat soort zaken waar jij en ik als EU burgers en belastingbetalers iets mee opschieten gewoon he-le-maal niet gewerkt.

[Reactie gewijzigd door Sorcerer op 19 april 2016 16:18]

Ik snap niet waarom de wereld van muziek en de wereld van films zo anders in elkaar steekt.

Netflix moet films en series verwijderen als de licentie hiervan verloopt (logisch) omdat andere partijen meer bieden voor de exclusieve licentie.

Mijn vraag is dus, waarom is dat exclusief? Alle muziek die ik in Spotify kan afspelen staat ook gerust op Google Music en Apple Music. Waarom kan dat hier wel en in de film/serie-wereld niet?

Hierdoor vergaat het legale alternatief en kunnen we straks weer met zijn allen gaan downloaden. Bij gebrek aan een legaal alternatief komt er vanzelf wel weer een manier om illegaal content te verkrijgen en zal de handhaving hier altijd achteraan blijven lopen.
Tja. Er zijn wel exclusieve deals in de muziekindustrie, maar vele malen minder. Ik denk ook dat het niet aantrekkelijk is voor een filmproductiemaatschappij om een niet-exclusieve deal te maken, want daar wordt veel minder voor gelapt, terwijl in de muziekindustrie er relatief veel méér wordt gelapt want als een bepaalde artiest ontbreekt dan verlies je potentieel een groot gedeelte van je klanten. Dat heb je niet in film, want die kijk je maar één keer.
Een muziekproductie is daarnaast vele malen goedkoper dan een filmproductie.
Daarnaast beginnen platenlabels niet allemaal zelf hun streamingservice.

[Reactie gewijzigd door QErikNL op 19 april 2016 12:13]

Mijn vraag is dus, waarom is dat exclusief? Alle muziek die ik in Spotify kan afspelen staat ook gerust op Google Music en Apple Music. Waarom kan dat hier wel en in de film/serie-wereld niet?
Is dat zo?
Ik merk zelf dat ik via mijn telefoon nummers met Spotify af kan spelen maar deze niet af kan spelen via de Spotify App van Samsung (TV)?
Bedoel je dat muziek op je telefoon op Spotify niet beschikbaar is op Spotify op een TV? Dat lijkt me toch vreemd. Spotify is één en dezelfde partij, dus het aanbod is toch op elk platform gelijk.

Dat niet 100% van de muziek op Spotify bij een andere aanbieder (Apple Music/Google Music) beschikbaar is dat is natuurlijk waar. Maar ik denk 99% wel.

Daarbij denk ik dat QErikNL wel gelijk heeft in zijn punt dat een je een film maar 1 keer kijkt (hooguit kijk je jaren later nog een keer) terwijl je je lievelingsnummer wel 50x luistert. Anyway blijft het natuurlijk vervelend dat het zo moet zijn...
Dat de invloed van de vpn-blokkade klein was wil ik best geloven. De meesten zullen geen alternatief kennen/aandurven. De blokkade heeft geen/verwaarloosbare impact op de US, dus in de conclusie moet men de 2.2MIO groei daar even links laten liggen. In hoe verre een groei van 4.5MIO in alle andere landen samen opgeteld conform de verwachtingen zijn, kan alleen Netflix bepalen op grond van prognoses..

Aangezien video on demand nog steeds in opkomst is, is het logisch dat Netflix groeit. Interessanter zou het zijn geweest om te zien hoe de gerealiseerde groet zich verhoudt tot de verwachte groei, met het oog op de vpn-blokkade. Het feit dát Netflix gegroeid is valt onder de categorie 'schijten beren in het bos?'.

[Reactie gewijzigd door mati1983 op 19 april 2016 08:30]

Veel VPN gebruikers hebben denk ik ook nog niet opgezegd, ik in elk geval nog niet. Er zijn een aantal VPN's die nog werken, en er is nog altijd hoop dat Netflix het rustiger aan gaat doen en bestaande VPN's ook weer met work-arounds komen.
Klopt. Hier nog zo ééntje ;)
Overigens ben ik wel aan het overwegen om ergens een doosje te huren met een US IP adres.. OpenVPN servertje erop en het probleem is weer opgelost.. :)
Ook al gaat Netflix het niet rustiger aan doen, de markt voor VPN is volgens mij nog altijd vrij lucratief. Niet alleen vanuit het oogpunt van netflix, maar ook andere geblokkeerde content. Waardoor het voor dit soort VPN diensten ook baat heeft om in de tegen aanval te gaan. En moet goed resultaat, in ieder geval bij de dienst die ik gebruik. De afgelopen maanden ruim 3 dagen Netflix 'downtime' gehad, dat wil zeggen geen toegang tot de VS content. Daarbuiten, verloopt dit uitstekend.
De daling van content is natuurlijk ook gewoon een strategie vanuit de industrie. Eerst maak je mensen lekker met een top dienst met super veel content zodat ze hun download gewoontes staken en ze gewend raken aan en legaal alternatief. Fast forward een paar jaar en dan halen veel eigenaren hun content eraf om zo een eigen alternatief te starten. Mensen zijn intussen gewend aan het gemak van legale diensten, en zijn dus eerder geneigd een extra abonnement te nemen.
Of die diensten floppen (hoge investeringen beperkt aanbod, weinig klanten, niet rendabel) zodat ze naar een paar jaren het aanbod gewoon weer consolideert bij een handjevol grote partijen. net als bij de muziekstremingdiensten verwacht ik dat er van de TV streaming diensten maar een handvol zal overleven.
Maar waar bij muziek diensten er een handjevol diensten zijn met een grotendeels het zelfde aanbod qua muziek, zul je bij streaming diensten amper overlap zien.
Het feit dat de CEO het blokkeren van VPN, Proxy's en DNS changers bagatelliseert geeft aan dat het wel degelijk invloed heeft.
Velen hebben een abbo van 1 jaar en zullen deze dus waarschijnlijk niet verlengen als de blokkade (welke toch wel te omzeilen is hoor) blijft voortduren.
Met name werd er massaal vanuit de aziatische landen en Europa gebruik van deze methoden gemaakt omdat de lokale content zwaar te wensen overliet, vaak 1/4 van wat er in de VS beschikbaar is voor zelfs meer abonnementsgeld.
De gevolgen van deze blokkade's zal in de loop van het jaar zijn uitwerkingen hebben en ze hebben ook aangegeven dat (natuurlijk niet om deze reden ha ha) het aantal abonnees naar verwachting toch zal gaan dalen omdat het aantal landen dat is toegevoegd zal stagneren.
Ach ik heb weer een werkende workaround ; beetje goed zoeken en gij zult vinden. Snap niet hoe ze t doen gezien Netflix inderdaad het flink moeilijk maakt, maar t werkt.
Er is tot zover nog geen goed alternatief met soortgelijke diensten. Dan begrijp ik dat ze geen 'last' hebben van het opleggen van beperkingen als die vpn.

En een relatieg goede timing ervoor, met die uitbreiding van landen.

Ben toch benieuwd hoe dat gaat met de komende ontwikkelingen van Netflix:
 • - prijsstijging voor 1ste klanten
 • - verwijderen van content (sommige series verdwijnen na een tijd
 • - toevoegen nieuwe eigen series

[Reactie gewijzigd door twkr18526 op 19 april 2016 08:30]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee