De Europese Commissie heeft aangekondigd dat het formeel een onderzoek begint naar Android. Google zou met zijn mobiele besturingssysteem en de aanverwante applicaties wellicht Europese mededingingsregels hebben overtreden.
Uit het onderzoek moet duidelijk worden of Google zijn monopoliepositie heeft misbruikt en of het overeenkomsten met anderen heeft gesloten die de concurrentie op de Europese markt belemmeren. Mocht dit zo zijn, dan zou Google op illegale wijze de ontwikkeling van andere mobiele besturingssystemen, applicaties en diensten binnen de EU hinderen.
De Europese Commissie deed al vooronderzoek naar Android en kreeg ook twee klachten binnen. Inmiddels is besloten om een formeel onderzoek te beginnen naar Android en de voorwaarden die Google verbindt aan het gebruik van zijn propriëtaire applicatiesuite op het mobiele besturingssysteem. Drie punten spelen daarbij volgens de Commissie een belangrijke rol. De eerste is de vraag of Google de concurrentie hindert door van smartphone- en tabletmakers exclusiviteit te eisen bij het installeren van zijn mobiele apps. Ook wil de EU bekijken of Google acties heeft ondernomen om het 'forken' van de opensourceonderdelen van Android door elektronicafabrikanten te verhinderen. Ten slotte moet het onderzoek antwoord geven op de vraag of Google door het bundelen van zijn Android-applicaties en -diensten andere partijen doelbewust heeft tegengewerkt.
Hoe lang het onderzoek gaat duren is onduidelijk. Dit hangt volgens de Europese Commissie onder andere af van de vraag of Google meewerkt aan het onderzoek. Verder laat de Commissie weten Google te hebben geïnformeerd over de start van een formeel onderzoek naar het vermeende misbruik van zijn positie met Android. De EU is ook een onderzoek begonnen naar een prijsvergelijkingsdienst van Google.
Google zag de bui al hangen en heeft in een interne memo de zaak gerelativeerd, zo werd woensdag eerder duidelijk. Volgens Google gaat het om een onderzoek, wat nog niet betekent dat er ook daadwerkelijk stappen zullen worden genomen. Het bedrijf tekent aan dat de Europese Commissie in het verleden ook onderzoek heeft gedaan naar iTunes zonder verdere stappen. In potentie loopt Google echter het risico een miljardenboete opgelegd te krijgen.