Als het huidige voorstel van de Europese Raad een Europese richtlijn wordt, verdwijnt de Nederlandse netneutraliteit. Dat heeft minister Henk Kamp van Economische Zaken in de Tweede Kamer gezegd. De Nederlandse politiek verankerde netneutraliteit afgelopen jaren in de wet.
Kamp wil tijdens het overleg met het Europees Parlement en de Europese Commissie het voorstel nog aanpassen om Nederland in elk geval zijn eigen netneutraliteit te laten behouden, schrijft Nu.nl op basis van een kamerdebat dat donderdag plaatsvond. "We moeten proberen daar nu het resultaat te bereiken dat we tot nu toe in het overleg tussen de lidstaten niet hebben kunnen bereiken."
Hoewel in eerste instantie zeven of acht landen voor de strikte vorm van netneutraliteit waren die Nederland heeft ingevoerd, bleven uiteindelijk in de onderhandelingen alleen Nederland en Duitsland over. Kamp noemt het mogelijke verdwijnen van netneutraliteit 'een flinke stap terug'.
De Nederlandse politiek begon in 2011 met het verankeren van netneutraliteit in de Nederlandse wet en het Europees Parlement stemde vorig jaar voor het in heel Europa invoeren van de 'Nederlandse variant'. Voordat een maatregel kracht van wet krijgt in Europa, moeten de Europese Commissie, het Europees Parlement en ministers van alle lidstaten het eens worden. Dat is nu nog niet gebeurd.