NASA maakt New Horizons-verkenner 'wakker' voor reis naar Pluto

NASA heeft met succes ruimteverkenner New Horizons weer geactiveerd. De satelliet komt in de buurt van de miniplaneet Pluto die naar verwachting over iets meer dan 200 dagen zal worden bereikt. New Horizons werd bijna negen jaar geleden gelanceerd.

Volgens de ruimtevaartorganisatie hebben operators van het Applied Physics Laboratory van de Johns Hopkins University met succes commando's ontvangen waaruit blijkt dat de New Horizons-ruimteverkenner uit zijn slaapstand is gehaald. Het signaal was ongeveer 4,5 uur onderweg: de satelliet is inmiddels meer dan 4,6 miljard kilometer verwijderd van de aarde. Het einddoel van New Horizons is het bestuderen van Pluto en de bijbehorende manen.

NASA's ruimteverkenner moet, als alles voorspoedig verloopt, in juli volgend jaar bij Pluto aankomen. Op 14 juli zou New Horizons het dichtst bij de miniplaneet zijn, waardoor op die dag de beste foto's geschoten moeten worden. Het observeren van de dwergplaneet en zijn manen begint echter al op 15 januari. In de komende weken zal het onderzoeksteam op aarde bekijken of alle onderdelen van de New Horizons goed functioneren.

De ruimteverkenner New Horizons werd in januari 2006 gelanceerd, waardoor hij inmiddels al bijna negen jaar onderweg is. In ongeveer twee derde van die tijd waren de systemen in slaapstand om slijtage en systeemfouten te voorkomen.

New Horizons

Door RoD

Forum Admin Mobile & FP PowerMod

07-12-2014 • 10:45

84

Reacties (84)

84
80
62
9
1
9
Wijzig sortering
Mooi dat het weer gelukt is om hem wakker te maken.

Zodra hij klaar is met het besturen van Pluto en Charon, Nix, Styx, Kerberos en de rest van de manen van Pluto (en kijken of er evt nog meer manen zijn dan tot nu toe bekend) gaat hij overigens door naar de Kuiper Belt om eventuele objecten die zich in zijn baan bevinden te bestuderen.

Mocht hij dan nog functioneren zal hij in 2036 de heliopause gaan bestuderen, en in 2047 zou hij de rand van ons zonnestelsel moeten hebben bereikt :)

Wel goed dat daar nu ook onderzoek naar gedaan wordt, van Pluto en dwergplaneten in het algemeen is gewoon nog te weinig bekend, en van de Kuiper Belt al helemaal.

Leuk detail: de as van de ontdekker van Pluto, Clyde Tombaugh, is ook aan boord van de New Horizons. En toen New Horizons gelanceerd werd, werd Pluto nog als gewone planeet geclassificeerd, nog niet als dwergplaneet zoals we hem nu beschouwen.

[Reactie gewijzigd door wildhagen op 31 juli 2024 01:35]

Zodra hij klaar is met het besturen van Pluto en Charon, Nix, Styx, Kerberos en de rest van de manen van Pluto...
Ik weet dat de heren bij NASA zeer veel in hun macht hebben, het succesvol plannen en uitvoeren van dit soort ondernemingen is ontzagwekkend knap.

Maar manen van Pluto besturen als ware het radiografische toys... Ik weet niet hoor :9
ouch ik ben ervan overtuigd dat als deze satelliet een paar wetten zou opstellen die alle inwoners van pluto moeten opvolgen dat er weinig ongehoorzame burgers zullen zijn.
als ik dit lees is hij van zelf wakker geworden:

Operators at the Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory in Laurel, Md., confirmed at 9:53 p.m. (EST) that New Horizons, operating on pre-programmed computer commands, had switched from hibernation to “active” mode.
Gaaf om te lezen.. vind het allemaal heel bewonderenswaardig dat ze op zulke afstanden nog kunnen communiceren met de verkenner..
Klopt, maar die 4.6 miljard kilometer is nog niet eens zo enorm ver, als je naar Voyager 1 kijkt bijvoorbeeld, die staat op dit moment 12 miljard (!) mijl (dus 19 miljard kilometer ongeveer) van de aarde vandaan, en kan ook nog steeds met ons communiceren, zei het wel met een vrij lage bitrate en een nogal lange transmission time.

Maar die communicatie heeft natuurlijk wel haar gebreken, realtime ingrijpen is er met dat soort transmissie-tijden niet bij bijvoorbeeld, je bent altijd 9 uur verder voor het signaal heen en weer is gegaan van New Horizons naar de aarde.
echt veel nuttige commando's kan je voyager dan ook niet meer geven met meer dan de helft van z'n instrumenten die niet meer actief zijn. Het duurt trouwens al 18 uur (one way) om een signaal te sturen, dus 36 uur wachten op antwoord.
Hoewel er amper 1/4 van het plutonium verbruikt is, zal het vervallen zijn en is er na 2025 niet veel hoop meer om nog activiteiten uit te voeren, laat staan te communiceren
Lijkt me inderdaad wel lastig pingen als het 4,5 uur duurt voordat de data aankomt. Wel knap dat ze zo goed kunnen richten in zo'n precieze bundel dat het signaal daar nog aankomt.
Wat dacht je van het uitrichten van de satelliet op de aarde? Als die teveel afwijkt hebt je ook geen communicatie. Dat heeft men ook moeten doen na de 'winterslaap'. Je gaat niet constant de antenne op de aarde gericht houden. Dan is de brandstof op voor je hem nodig hebt.
Ik heb van Discovery Science begrepen dat de rosetta na het ontwaken een aantal foto's heeft genomen van de sterren, en vergeleken met een interne database. Daarmee wist de satelliet te berekenen waar de aarde zich bevond. Pas na het uitrichten op de aarde kon er een verbinding worden opgezet.
Ik neem aan dat men hier een vergelijkbare oplossing heeft gekozen.
Een startracker gebruiken is inderdaad een manier om zeeeer nauwkeurig je locatie te kunnen bepalen. Satellieten in een baan om de aarde gebruiken dat systeem soms ook trouwens.

Een startracker maakt elke zoveel tijd een foto die hij met een interne database vergelijkt en in de tussenliggende momenten vergelijkt hij nieuwe foto's met die ene foto die met de database vergeleken is. Hierdoor kan je zowel de locatie als de oriëntatie van de satelliet bepalen.

Hier vind je een korte vergelijking tussen meerdere systemen voor locatie en orientatiebepaling: http://twentesat.nl/image...rs/IAC-13B46B13x20047.pdf
Dat van Rosetta klopt, dat systeem is hier in Nederland door TNO gemaakt ;) De support structure van de ELT (Extremely Large Telescope) zal ook door hen gemaakt worden :)
Dan baal je als er een bug in de software zit :o

Hij zal maar niet goed uit zijn hibernate komen of een bugje in het algoritme van het uitlijnen :P
Er zullen wel genoeg fallback systemen in zitten. Ik denk niet dat ze een miljoenen kostend project met slechts 1 systeem de ruimte in sturen om vervolgens door een bug waardeloos te worden.
Nou ik kan me nog de marslander herinneren die crashte omdat het metrische en imperial systeem door elkaar werden gehaald.

Een foutje is zodoende snel gemaakt. :)
En hier is een referentie van de gecrashte marslander.

Wat betreft de fallback systemen: zo simpel is het niet.
Bij zo'n lange reis blijkt steeds meer technologie uit te vallen. Gyroscopen, computers, etc. Er blijft steeds minder over dat werkt. Tot het punt komt dat alle backup systemen verbruikt zijn, en daarna... plink. stilte.
Hier nog een referentie naar het verval van het plutionium voor de energie van de voyager.
In hetzelfde artikel wordt melding gemaakt van het automatisch vervangen van de radio door een backup. Ik meen mij te herinneren dat het een fout van de basis was omdat ze te lang niet gecommuniceerd hadden, en de satelliet er (dus) vanuit ging dat de primaire radio defect was. Leuk als we daar nog een referentie van kunnen vinden.

[Reactie gewijzigd door Permutor op 31 juli 2024 01:35]

hmm humor mag niet meer zeker?..Oh nee dit is tweakers
Dit is idd tweakers. Humor wordt hier niet echt gewaardeerd door de Windows lovers hier :)
zei het wel met een vrij lage bitrate en een nogal lange transmission time.
Die transmission time gaat in de toekomst niet korter worden, tenzij we dan signalen sneller dan het licht kunnen versturen. :)

[Reactie gewijzigd door Aham brahmasmi op 31 juli 2024 01:35]

Voor het idee: als de aarde wordt voorgeteld als een kleine knikker, dan bevindt deze Horizon ruimteveer zich liefst zo'n 5 kilometer verderop. Behoorlijk indrukwekkend dat over deze afstand bidirectionele communicatie mogelijk is.
Het blijft me ook verbazen. De enorme input en response lag lijkt me echter wel enorm lastig.
Ze besturen dan ook niet realtime ala ga nu beetje naar recht (met de joystick :p).
Eerder een batch opdrachten die ze doorsturen en daarvan zoveel uur later de response krijgen. (als zou je transaction overnight laten runnen en de volgende dag het resultaat checken). Die ruimtetuigen werken redelijk "autonoom".
Als een commando al 4,5 uur onderweg is. Duurt het binnenhalen van enkele highres foto dan ook 4,5 uur of nog veel langer?
Op DSN (Deep Space Network) Now kan je een idee krijgen hoe lang het signaal duurt en wat de data rate is van spacecrafts op een bepaalde afstand.

http://eyes.nasa.gov/dsn/dsn.html

[Reactie gewijzigd door Winkey op 31 juli 2024 01:35]

Die foto zal in ieder geval 4,5 uur onderweg zijn. Geen idee hoe snel de verbinding is.
De verwachte snelheid bij Pluto is 1kbit/s, dus niet meer dan 125bytes per seconde.
56x langzamer dan een 56k6 modem.

Maar alle data wordt eerst opgeslagen en pas later verstuurd. In New Horizons zitten twee 8 ssd's van elk 8 GB.
Er is een vertraging van 4,5 uur. Dus na het maken van de foto moet je nog minstens zo lang wachten voor de data binnenkomt. Daarna hangt het af van de verbindingssnelheid om te bepalen hoe lang dat duurt. Er ligt geen glasvezel lijntje ;)

De Rosetta missie komt tot 20kbps met een vertraging rond de 30minuten. Ik denk dat ze hier nog een stuk lager zullen zitten. Volgens wikipedia op 1kbps: http://en.m.wikipedia.org/wiki/New_Horizons

[Reactie gewijzigd door GENETX op 31 juli 2024 01:35]

De 'raw' data die binnenkomt zal ook niet veel op een image lijken.
Ze zullen wel enorm veel algoritmes moeten loslaten om er mooie foto's uit te krijgen.

Ik snap niet hoe ze het allemaal doen! :)
Data die binnenkomt zal gewoon de image data zijn, bit voor bit komt het binnen, elke 0 of 1 komt zo binnen van het plaatje. Computer check de radio steeds of die hoog of laag ontvangt en zet voor hoog een 1 neer en voor laag een 0, doet die 16 miljoen keer en je hebt je 1MP(16bit color) foto binnen. :)
Verbeter me als ik het fout zeg, maar:
Wat als je bij jou techniek een paar bitjes mist? dan klopt heel je foto niet meer.
Ze zullen waarschijnlijk Reed-Solomon Turbo error correction codes gebruiken.

En bij DSN Now kun je zien welke spacecraft aan het communiceren is en met welke snelheid.

[Reactie gewijzigd door onox op 31 juli 2024 01:35]

Zelfs de meest simpele modem of cd speler heeft foutcorrectie aan boord en ik denk dat new horizons ook in iets dergelijks voorziet :)
Zou me niet verbazen dat ze ook nog "compressen".
het signaal in glasvezel kan niet over grotere afstanden reizen. De enige reden om glasvezel te gebruiken is om licht te richten en te buigen, iets dat in de ruimte niet nodig is. Door de hoeveelheid materiaal waardoor het licht zou moeten reizen zou je trouwens een énorm krachtige lichtbron moeten hebben.
radiosignalen zijn in de ruimte dus het beste communicatiemiddel dat er is
De 4.5 uur komt door de afstand. De communicatie gaat met lichtsnelheid. Maar op 4.600.000.000 km afstand doet het licht er met 300.000 km/s nog steeds 4.5 uur over. De bitrate zou best hoog kunnen zijn.
Wat ik me eigenlijk nog altijd af vraag is hoe ze met de snelheid van het licht kunnen communiceren. Gebruiken ze daarvoor iets van fotonen?
Radio golven reizen met de lichtsnelheid in vacuum.
Radiosignalen, dus elektromagnetische straling, dus inderdaad fotonen.
Radiosignalen gaan met de snelheid van het licht.
Dat hangt van de bitrate af. De tijd is 4,5 uur plus de hoeveelheid data (in bits) delen door de bitrate + nog wat overhead...
Is het omdat ik er de laatste tijd meer naar aan het kijken ben of is de ruimtevaart nu hip/actief aan het worden?
New Horizon, Landen op een komeet, Orion etc.
Toeval, de satellieten komen toevallig rond dezelfde tijd aan terwijl ze met jaren verschil zijn gelanceerd...
Nha, ze zijn er tijdens vorig decennia een paar spectaculaire gelanceerd, en die komen nu allemaal op hetzelfde moment aan. 't Is wel een leuk periode voor iedereen in het vak. :)
Cool! Wake-on-Lan voor gevorderden. Best bizar eigelijk dat je letterlijk een paar pakketjes de ruimte in broadcast en vervolgens een apparaat wat knetter ver weg is word zonder problemen wakker.

Hulde voor deze dudes!
WOD (Wake on DSN) is 't dan :P
Nee, 't was gewoon voorgeprogrammeerd.
Anders zou er bijv ook stroom naar de antenne en communicatie-apparatuur gestuurd moeten worden en dat wilden ze juist niet om problemen te voorkomen.
Ik ben heel benieuwd wat ze bij Pluto gaan vinden.Het buitenbeentje van het zonnestelsel met zijn vreemde excentrische baan waardoor hij soms dichterbij de zon staat dan Neptunus.Is het een "verdwaald" Kuiper belt object?Of toch een rotsachtig dwergplaneetje?Binnenkort weten we meer :)
Zou best goofy wezen, als het dan een oranje hond blijkt te zijn ;)
Pluto zal wel erg veel lijken op Triton denk ik, maar dan wat roder.

Ik denk dat de missie eerder meer vragen gaat oproepen dan dat het beantwoord.

Want ongetwijfeld komen er hele mooie hoge resolutie foto's met daarop zaken waarop men zich dan weer afvraagt wat het is en hoe het er komt....enz enz.
Ben zo ontezettend benieuwd naar wat New Horizons daar gaat tegen komen. :)


En natuurlijk dat er een CD met mijn naam erop samen met vele andere namen meereist
Op mijn certificaat staat 30 aug 2005.

Voel met toch nog een beetje astronaut nu ;)

[Reactie gewijzigd door Nebulasky2 op 31 juli 2024 01:35]

Ben zo ontezettend benieuwd naar wat New Horizons daar gaat tegen komen. :)


En natuurlijk dat er een CD met mijn naam erop samen met vele andere namen meereist
Op mijn certificaat staat 30 aug 2005.

Voel met toch nog een beetje astronaut nu ;)
Waarom transporteert de New Horizon een CD met namen? ..... Ik snap niet zo heel veel van het verhaal wat je schrijft.
Tja waarom? Mijn naam staat ook in een memory chip van de Mars rover. Niet alles moet echt zin hebben in het leven. :)
http://www.astronomynow.com/news/n1310/14newhorizons/
https://www.newhorizonsmessage.com/
http://www.planetary.org/...essages/namesinspace.html

Met de Voyagers werdt een Langspeelplaat (LP) meegezonden
Dus zo raar is het niet dat er een CD met data meegaat.

[Reactie gewijzigd door Nebulasky2 op 31 juli 2024 01:35]

Op 9j aan pluto das verdomd snel. Hoelang heeft Voyager er niet over gedaan? Die had natuurlijk wel een ruime omweg gemaakt, incl.snaphots & een selfie van planet earth.
http://voyager.jpl.nasa.gov/faq.html

Answer: Both Voyagers flew beyond the orbit of Pluto/Neptune in 1989, but neither flew by Pluto, which was elsewhere in its orbit at the time. It was never planned that the Voyagers would visit Pluto.

The original mission of Voyager was to explore Jupiter and Saturn. Two spacecraft were sent on slightly different paths, first to Jupiter and then, with gravity assists, on to Saturn. Voyager 1 could have been aimed on to Pluto, but exploration of Titan and the rings of Saturn was a primary scientific objective. This caused the trajectory to be diverted upward out of the ecliptic plane such that no further planetary encounters were possible for Voyager 1. Once Voyager 1 had successfully gathered data at Titan, Voyager 2 was allowed to go on to Uranus and Neptune. Voyager 2, theoretically, could have been aimed for Pluto, but the aim point would have been inside the planet of Neptune - not very practical. So Pluto was the only outer planet the Voyagers didn't visit.


Pluto is dus nooit echt bezocht.

[Reactie gewijzigd door Fermion op 31 juli 2024 01:35]

Pluto is dus nooit echt bezocht.
Inderdaad, New Horizons is de eerste die dicht bij Pluto gaat komen. En dat wordt dus ook de eerste keer dat we écht kunnen gaan zien hoe pluto er uit ziet, want tot dusverre komen we nog niet verder dan een lage-resolutie blobby kaart van licht/donker aan de hand van het verduisteren van Pluto door Charon.
9 jaar is ook zeer snel. Maar dat komt ook omdat New Horizons in een rechtsstreeks traject is gelanceerd, met enkel een extra zwiepertje van Jupiter.
Anoniem: 640126 @Snowwie8 december 2014 20:59
Zeker toen in januari 2006 New Horizons gelanceerd werd vanaf Cape Canaveral Florida was het het snelste ooit door de mensheid gelanceerde ruimtevaartuig. Namelijk een startsnelheid vanaf de Aarde van ruim 31 kilometer per seconde! New Horizons bereikte in 9 uur de baan van de Maan en in 3 maanden de baan van Mars en in 2 jaar Jupiter (nam mooie foto's van de vulkaangeisers van de maan Io). De ruim 60 meter hoge Delta 5 raket met boosters werd in 3 maanden bij Lockheed Texas in elkaar gezet. Zeer indrukwekkend!

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 640126 op 31 juli 2024 01:35]

Anoniem: 639405 7 december 2014 14:56
De afbeelding laat toch niets aan duidelijkheid te wensen over: "wakes up" en dat is niet "NASA maakt wakker". Het artikel bij legt het ook uit: New Horizons is uit zichzelf wakker geworden op de voorgeprogrammeerde tijd. Om het effect van een direct commando te weten zou je natuurlijk ook 2 x 4,5 uur moeten wachten.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.