New Horizons stuurt scherpste foto's van Pluto terug naar aarde

De NASA heeft van ruimtevaartuig New Horizons een nieuwe set foto's ontvangen van de dwergplaneet Pluto. Het zijn de scherpste foto's die tot nu toe zijn genomen, en volgens NASA worden er wat betreft resolutie geen betere exemplaren meer verwacht.

De foto's die door New Horizons zijn genomen zijn op de site van NASA gezet, en samengevoegd in een video. De Long Range Reconnaissance Imager op het ruimtevaartuig heeft de plaatjes geschoten met een resolutie van 77 tot 85 meter per pixel, terwijl het op een afstand van ongeveer 16.000 kilometer van het oppervlakte vloog. Op de afbeeldingen zijn onder andere grote kraters duidelijk te zien.

Afbeeldingen van PlutoAfbeeldingen van PlutoAfbeeldingen van Pluto

Alhoewel scherpere plaatjes niet worden verwacht, is het wel mogelijk dat er binnenkort nog meer materiaal verschijnt uit deze serie. De wetenschappers van NASA hopen meer beelden van het terrein van Pluto te verkrijgen, waarmee zij onderzoek hopen te kunnen doen naar de eigenschappen van de dwergplaneet.

NASA heeft in de afgelopen maanden verscheidene malen afbeeldingen van Pluto naar buiten gebracht, in steeds hogere resolutie. Dat komt doordat New Horizons tijdens zijn reis steeds dichter bij Pluto kwam. Inmiddels is het vaartuig Pluto al lang voorbij; op 14 juli werd er het dichtst langs de dwergplaneet gevlogen. De afbeeldingen zijn echter pas nu op aarde aangekomen.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Door RoD

Forum Admin Mobile & FP PowerMod

06-12-2015 • 11:19

93

Reacties (93)

93
81
48
10
1
2
Wijzig sortering
De afbeeldingen zijn echter pas nu op aarde aangekomen.
Zo lijkt het net alsof het maanden duurt voor een signaal van NH naar de Aarde, maar dat duurt "slechts" 4,5 uur :)
Maar dan wel met een bandbreedte van slechts enkele kilobits per seconde, dus dan doe je er per foto van dergelijke resolutie toch makkelijk een dag over om die binnen te halen. Vlak na de flyby had NASA al laten weten dat het tot een jaar kon duren voor alle foto's binnen zouden zijn. We hebben nog wat te gaan ;)
Paar interessante Trivia over de missie (bron Wikipedia)
  • New Horizons is de sonde met de hoogste lanceersnelheid van een sonde ooit: 16,26 km/s t.o.v. de aarde en, door toevoeging van de invloed van de draaiing van de aarde, een totale lanceersnelheid van bijna 45 km/s.[25] De snelheid van New Horizons was tot aan Jupiter ongeveer 57 600 kilometer per uur en hierna ongeveer 75 200 kilometer per uur.
  • Aan boord van de sonde bevindt zich een deel van de as van de ontdekker van Pluto, Clyde Tombaugh.
  • Ook aan boord cd-rom met 434.000 namen, stukje metaal van Spaceship-One, 2 Amerikaanse vlaggetjes, cd-rom met de foto's van al het New Horizons personeel,kwart dollarmunt van Florida (lancering) en Maryland (bouw) en een Amerikaanse postzegel uit 1991 waarop staat: 'Pluto, not yet explored'
  • New Horizons is in staat gegevens te versturen met een snelheid van 38 000 bits per seconde. Eenmaal bij Pluto is dit, vanwege de extreme afstand, 600 à 1200 bits per seconde. Om met het Deep Space Network te communiceren dient de schotelantenne van de sonde naar de Aarde gericht te zijn.
  • Het brein van de New Horizons is een Mongoose-V-processor die op 12 MHz draait.
  • New Horizons heeft twee solid-state harde schijven van elk 8 Gb (een primaire en een backup).
  • Het duurt 16 maanden om de complete gegevensset die New Horizons heeft verzameld (tijdens de passage) te downloaden naar de Aarde.
  • New Horizons heeft $700 miljoen gekost en heeft een massa van 385 kg. Inclusief 80 kg brandstof komt de totale massa op 465 kg.
  • De aanwezige ± 11 kilo plutoniumdioxide levert 228 watt vermogen tijdens het rendez-vous met Pluto.
  • Om vanuit een baan om de Aarde foto's van Pluto te maken met dezelfde details als op de opnames van New Horizons, zou de telescoopspiegel een diameter moeten hebben van 3 km.
Misschien moet je gewoon eens zoeken bij de NASA?
Dan vind je meer foto`s van de aarde dan één uit 1972 en één uit 2015.
De satellieten maken continu foto`s, maar vaak ingezoomd zodat je wat meer ziet dan een knikker met wolkensluiers. Hier kan je specifiek zoeken per satelliet, missie of camera.

Bijv de "blue marble" uit 2012, de America`s uit 2014, of de "Sunny side up" uit 2015 die jij bedoelt waarschijnlijk, maar er zijn meer mooie te vinden (NASA geeft niet aan hoeveel pagina`s zoekresultaten er zijn, just click next ;) )

De maan en de aarde.... (Voyager 1, uit 1977)
Of natuurlijk die klassieker van de Voyager 1, vanaf meer dan 6,5 miljard kilometer afstand.

[Reactie gewijzigd door Teijgetje op 25 juli 2024 09:41]

En vergeet ook niet Al Gore NASA/NOAA's dagelijkse EPIC Selfie Cam van de aarde.
Die kende ik niet.
Erg fraaie "realtime" beelden!! _/-\o_
Omdat ze dan voor 1 foto een satelliet met camera naar de maan moeten sturen en dat is veel geld voor 1 plaatje. De Space shuttle en ISS zitten nou niet echt ver van de aarde. Als de aarde voorgesteld wordt als een basketball, dan zit het ISS op 1 cm afstand van die basketball; de maan (zo groot als een tennisbal) is op 7,5 meter (!) van diezelfde bal, da's dus heel veel verder. (en de zon 2.8km ver, 26 meter in diameter)

[Reactie gewijzigd door Shark.Bait op 25 juli 2024 09:41]

En dat kon dus ook eerder: namelijk in 1972, zoals je zelf al zei. Als 'ze' willen kan een dergelijke foto van de Aarde prima opnieuw gemaakt worden en dat is vanzelfsprekend een veel minder grote uitdaging dan de foto's van Pluto die nu langzaamaan binnendruppelen, maar waarom zou je?

In theorie zou ik ook naar de VS kunnen vliegen om een portretfoto van Obama te maken, maar aangezien er al genoeg fatsoenlijke portretfoto's van hem bestaan en die ene extra foto geen enkel meerwaarde zou bieden, zijn de kosten en moeite voor het overvliegen van mij moeilijk te rechtvaardigen. Dat betekent niet dat het technisch gezien niet mogelijk is, want dat is het uiteraard wel. Het betekent alleen dat niemand buitenproportioneel veel geld gaat steken in iets dat 'voor de leuk' is.
Er zou zoveel kunnen, moet je het geld er wel voor over hebben.
Blauwe knikker? Blauwe zandkorrel zou je bedoelen? :+
Maak een screenshot van de Livestream vanaf de ISS zou ik zeggen.

Met het budget wat ze hebben kunnen ze maar een paar projecten doen, dan maken ze denk ik eerder ruimtevaartuigen die naar andere planeten kunnen en daar foto's maken in plaats van om zo'n duur ding in een baan rond de aarde te sturen voor een paar foto's van iets wat we al kennen. Als ze het geld hadden zouden ze vast wel een passie projectje doen voor wat mooie kiekjes van de gehele aarde. Er zijn trouwens ook foto's van aarde van heeel ver weg. ;)

[Reactie gewijzigd door SN4K3 op 25 juli 2024 09:41]

Ze kunnen de letters van een postzegel lezen met de camera`s op satellieten, ook al zijn die dichterbij, een reële foto moet er toch wel gemaakt kunnen worden. Alle atlassen en andere boeken staat de zelfde foto steeds, terwijl onze aarde allang is veranderd door t schuiven van de aardplaten.
1. Het is maar de vraag of je 43 jaar aan schuiven van aardplaten ziet op een foto als de Blue Marble (hint, nee).
2. Letters van een postzegel lezen gaat niet met een satelliet de maximale resolutie is beperkt door de atmosfeer. http://space.stackexchang...ut-a-person-on-the-ground
nvm

[Reactie gewijzigd door blobber op 25 juli 2024 09:41]

Ik heb ze ook gezien, mooie zijn t ook nog s ;)
Ik snap niet helemaal waarom de kleur weg is in de foto's.
Anoniem: 126717 @Mic20006 december 2015 11:27
Alle foto's zijn gemaakt in zwart-wit, met filters. Daarna gebruiken ze het hier om de kleuren aan te brengen. op die manier krijg je scherpere foto's die bovendien veel kleiner zijn, erg handig als je ze over een heel dun lijntje moet versturen.

Een beetje uitbreiden, de foto's werden gemaakt door de Long Range Reconnaissance Imager (LORRI), de kleuren door Ralph. Ralph is a visible/near infrared multi-spectral imager and a short wavelength infrared spectral imager.

Als je dan de data combineert krijg je kleurenfoto's.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 126717 op 25 juli 2024 09:41]

Alle foto's zijn gemaakt in zwart-wit, met filters. Daarna gebruiken ze het hier om de kleuren aan te brengen. op die manier krijg je scherpere foto's die bovendien veel kleiner zijn, erg handig als je ze over een heel dun lijntje moet versturen.
Hier klopt iets niet. Het maakt niet uit welke techniek je gebruikt: achteraf (correcte) beeldinformatie toevoegen, kan simpelweg niet. Elke bit, byte of andere eenheid van de informatie van de foto's moet door het ruimtevaartuig naar de aarde worden verstuurd. Een andere optie is onmogelijk.
Klopt toch, New Horizons heeft een vijftal filters aan boord. Waardoor men doormiddel van o.a. infrarood informatie de juiste kleuren aan foto's kan toevoegen zoals het menselijk oog deze zou zien.
Waarom zou je beeldmateriaal niet kunnen nabewerken? Met software technieken is het mogelijk om beeldmateriaal van zwart-wit (mono kleur) of sepia naar kleur maken door het toevoegen van filters. Deze techniek heet colorization. Dat is bijvoorbeeld gedaan met oud beeld materiaal uit de tweedewereld oorlog en een aantal films. Je kan overigens beeldmateriaal ook converteren van 2D naar 3D. (bron: wikipedia)
Ik heb altijd het idee dat het zo verschrikkelijk licht is, terwijl de Zon op die afstand niet meer moet zijn dan een erg heldere ster. Ben benieuwd of NASA ook met een foto kan komen die er uit ziet alsof je door een raam kijkt van een ruimteschip. Wellicht door de lange sluitertijden lijkt het zo licht?
Je oog zou zich ook aanpassen aan de lichtomstandigheden, net als de camera. Je bent van de maan ook gewend dat die 'wit' is, terwijl die evenveel licht reflecteert als versleten asfalt [bron wiki].

Dit verschil is beter te zien op deze video van de Earth Polychromatic Imaging Camera (EPIC): https://www.youtube.com/watch?v=DMdhQsHbWTs

[Reactie gewijzigd door Eomer op 25 juli 2024 09:41]

Nasa heeft new horizons een 14k4 baud modem aangemeten die het nog over had, en zodoende is zwartwit sneller verzonden dan kleur? ;)
Het is niet zozeer dat zwart-wit sneller is te verzenden. DE reden om zwart wit camera;s te gebruiken is omdat je zo meer licht vangt in de sensor. Een kleurensensor bestaat immers uit meerdere vlakken die elk maar gevoelig zijn voor een enkel bereik van golflengten. Een rode foton die op het groene sensor vlak terecht komt zal dus niet geregistreerd worden. (simpel gesteld) Daarom dat men met kleurenfilters en zwartwit sensors werkt
Dat is niet het hele verhaal. Dit soort sondes maakt niet alleen foto's voor nieuwsberichten als deze, maar ook voor wetenschappelijke analyse. Om foto's voor het menselijk ook natuurgetrouw te kunnen weergeven, is het voldoende om 3 kleuren te fotograferen: Rood/groen/blauw. Voor wetenschappelijke analyse is het echter nuttig om in veel meer kleuren plaatjes te schieten, omdat verschillende materialen verschillend op bepaalde golflengtes van licht reageren. Het soort camera's is vaak met een hele reeks filters uitgerust, naast zichtbare lichtsoorten ook vaak voor infrarood en utraviolet.

Stel je gaat een camera maken die 15 kleuren licht moet registreren, dan wordt de resolutie wel erg beperkt als de pixels van de sensor in de camera moet verdelen over zoveel kleuren. En daarom is de gehele sensor zwart-wit, en kunnen er filters in meerdere kleuren over geplaatst worden. De verschillende kleuren worden dan na elkaar geschoten.

Omdat het ruimteschip tussen de verschillende opnames gewoon doorvliegt is eenmaal de gegevens op aarde zijn nog wat fotobewerking nodig om daarvoor te compenseren en er een mooi plaatje van te maken.

Edit:

Hier staan wat kenmerken van de camera van de New Horizons, het is de Ralph MVIC:

http://pluto.jhuapl.edu/M...hnical-Specifications.php

... en die heeft dus 5 verschillende filters om plaatjes mee te schieten.

[Reactie gewijzigd door dmantione op 25 juli 2024 09:41]

Een voordeel van pluto, is dat er tussen de foto's door weinig veranderd (op pluto) dus je hebt de tijd om van filters te veranderen. Dat is bij voetbalwedstrijden op aarde anders.
:+ Bij een rood filter staat het 1-0, bij een geel filter staat het 1-2 en met een groen filter is het veld leeg :-)
correctie, 38kbps en door de afstand is daar nog 2kbps van over :+

[Reactie gewijzigd door flippy op 25 juli 2024 09:41]

was een grapje maar ik kwam nog dicht in de buurt :+
Nou, in de buurt... 14400kbps vs 38kbps.... Scheelt een factor 378,9. ;)
Ik meen me te herinneren dat het 14.4kbps is voor een 14k4 modem.
14400 = 14.4kbps?
14400 = 14,4k = 14k4 inderdaad
14k4 baud is niet 14400kbps, tenzij je duizend bits in een baud kunt krijgen.
De eerste 14k4 baud modem moet ik nog tegenkomen... ;)
Yup... daarom waren Trailblazers (in de US) en US Robotics HST (i.h.b. de Dual Standards) zo populair in Europa in de BBS scene; konden meerdere bits coderen zodat het effectief sneller was.
Euh, jouw 14k4 modem deed 14mbit? Je haalt kbps en bps door elkaar. 14k4 deed 14.4kbps... Mp3tjes downloaden met nog geen 2KB/s.
Het gaat eerder om de 7,5 miljard kilometer die overbrugd moet worden. Daarin kan er vanalles gebeuren.
ach, retesnel waren die dingen..
Komt omdat de kleur later, achteraf, aan de foto's wordt toegevoegd met hulp van Photoshop. Zie deze link voor een interessant verhaaltje hierover: http://blogs.adobe.com/co...nseeable.html?PID=6149335
I basically take raw grayscale data from different parts of the infrared spectrum, and then remap them into visible colors—typically with red, green, and blue Photoshop layers—to create images that are accurately representative of the infrared colors that human eyes cannot see.

[Reactie gewijzigd door FabianNL op 25 juli 2024 09:41]

Ah.. net als bij SimCity 4, je kon een kaart met een grayscale maken. _/-\o_
Het uiteindelijke versie was dan in kleur en die kleuren gaven aan wat de hoogte was bijv. heuvels, bergen of water. _/-\o_
Omdat de camera (LORRI, voor Long Range Reconnaissance Imager) een zwart-wit camera is. Dan je moeilijk kleur verwachten, hooguit later ingekleurde afbeeldingen.

[Reactie gewijzigd door wildhagen op 25 juli 2024 09:41]

Anoniem: 51965 @byorder6 december 2015 21:20
wellicht tijd om je eens te verdiepen in de wet van scopie Byorder, gezien je hersenspoeling door het niburucult nu niet bepaald heel erg opleeft tegen de realiteit zoals deze zich manifesteerd :)
Anoniem: 221563 @byorder7 december 2015 05:45
Het mooie van de moon landing conspiracy is nog wel altijd de vragen die ze stellen alsof het een groot mystery is, maar terwijl alle feiten gewoon bekend zijn.
Was die gast met de camera dan niet eigenlijk de eerste mens op de maan
http://space.stackexchang...on-to-film-the-first-step

Neil trok een een touwtje, en de camera kwam tevoorschijn uit de landings module.
Als je er echt een goed naar zoekt en kijkt is het toch raar dat ze dat hele geval zo hebben kunnen vastleggen
En dat is juist de grap. Als je er niet in wilt geloven negeer je onbewust alle feiten die het tegendeel bewijzen ;) Iedere vraag kan in ieder geval gewoon beantwoord worden, en zijn inmiddels ook al beantwoord.
Je zou heel wat geloofwaardiger overkomen als correct kon spellen en nette zinnen kon maken. Voorts mis ik wat linkjes naar geloofwaardige bronnen om je theorie te ondersteunen.
Whahaha lekker hoor Danny! _/-\o_
16000 KM - best nette foto's! ter vergelijk, het ISS cirkelt op slechts 400 KM hoogte om de aarde.
Het ISS vliegt dan ook vrij laag. Een geostationaire baan zit op 36000 km. Wellicht is het beste vergelijk de twee Landsat satelieten die op 705 km hoogte vliegen, en een resolutie halen van zo'n 30 meter.
Anderszijds hebben commerciële satellieten als GeoEye-1 een resolutie van enkele tientallen centimeters. Tot voor kort was het zelfs door de Amerikaanse overheid verboden om foto's met een resolutie van onder de 50 cm uit te brengen, dat is nu volgens mij teruggebracht naar 30 cm.
Het verschil met Landsat is dan ook het spectrum waarin wordt gemeten. Zwart-wit foto's zijn makkelijker in hoge resolutie te krijgen dan multispectral plaatjes.
Ze kunnen dan toch de rest van de wereld wel op hogere resolutie uitbrengen? Daar kan de USA niets over zeggen. Die andere landen natuurlijk wel.
Het gaat niet zozeer om beelden van de VS, maar satellieten die in Amerika gebouwd/bestuurd worden. Uit https://en.wikipedia.org/wiki/DigitalGlobe :
"Previously, DigitalGlobe was only licensed to sell images with a resolution below 50 cm (20 in) to the US military. However, DigitalGlobe obtained permission, in June 2014, from the U.S. Department of Commerce, to allow the company to more widely exploit its highest-quality and industry-leading commercial satellite imagery."
Amerikaanse wetgeving, vooral ITAR, is een enorm obstakel in de commerciële ruimtevaart.
Groot voordeel voor New Horizons is dat er bij Pluto geen sprake is van een hinderlijke atmosfeer.
Toch mooi dat Tweakers foto`s heeft van dichterbij dan de rest van de wereld en de NASA.
Een vertaalfoutje kan het niet zijn lijkt me en NASA spreekt niet over exact 10.000 miles.
Bovendien weet de NASA ook dat 1 mile 1609,344 meter is.......

quote bron;
The images above were captured with the telescopic Long Range Reconnaissance Imager (LORRI) aboard New Horizons, about 15 minutes before New Horizons’ closest approach to Pluto – from a range of just 10,000 miles (17,000 kilometers).

[Reactie gewijzigd door Teijgetje op 25 juli 2024 09:41]

De new horizon kan foto's vanuit space naar aarde sturen, maar mijn wifi thuis komt niet verder dan 1 kamer 8)7.

Ot: Dat zijn wel flinke pixels, ook zeer scherp.
Anoniem: 126717 @Burr6 december 2015 12:14
Het Deep Space Network heeft delen die rapper zijn dan velen thuis hebben:
The traveling wave tube amplifier on the Lunar Reconnaissance Orbiter works in the Ka-band of the radio spectrum, enabling 461 gigs a day to flow between the orbiter and Earth. More impressive is the earth-based laser that hits the LRO in stride nearly 240,000 miles away, dozens of times per second. That laser is used for ranging and tracking rather than data transfer, but the capability for connecting with moving spacecraft that far away bodes well for the data-laden lasers of the future.
That kind of precision and speed could allow data transfer of 600 megabits per second from the moon or even Mars.
Daar tegen staat wel dat de ping behoorlijk hoog is ...
De New horizon heeft weinig last van buren, die op het zelfde wifi kanaal zitten.
Of van muren of gewapend beton of elk ander obstakel dat je kan bedenken tussen jezelf en de tranciever.
Hooguit een planeet of iets dergelijks in de weg. Maargoed, die kans is ook niet zo heel groot. De ruimte is namelijk vooral heel erg leeg.

[Reactie gewijzigd door ATS op 25 juli 2024 09:41]

Als je een budget van 1 miljoen er tegenaan gooit, komt de wifi thuis ook wel verder. :)
Is die camera van toen ongeveer gelijk aan zeg een Gopro 4 van nu?!

ah confirmed. Ongeveer zoals een Iphone 5 / S4 van nu maar wel een stuk robuster.

[Reactie gewijzigd door freedzed6 op 25 juli 2024 09:41]

Wel met "iets" betere lenzen lijkt me.
Het is (extreem helaas) gebruikelijk dat de wetenschappers filmpjes (van hemelse objecten) in valse kleuren of met vals reliëf uitbrengen. Graag hoor ik of dat ook het geval is met het filmpje bovenaan dit bericht.
Ik wil helemaal geen filmpjes in valse kleuren of met vals reliëf zien; voor mij heeft dat minder dan géén waarde. Daarom wil ik graag eerst antwoord op mijn vraag, voordat ik het filmpje geheel ga bekijken.

[Reactie gewijzigd door kimborntobewild op 25 juli 2024 09:41]

Hoe ga jij infrarood en radio straling zien dan?
Ik blijf dit een van de meest aansprekende missies vinden. We wisten niets van Pluto. Een donkere ijsplaneet. Ondanks de donkerte zijn de opnames van de New Horizons toch wel aardig gelukt dacht ik. Tegelijkertijd leert dit ons de limieten van de heelal communicatie. Maanden doet de sonde erover om de geschoten plaatjes naar de aarde over te seinen. Nou heeft deze op zijn vlucht door niemandsland toch niks beters te doen maar het brengt één en ander weer even in perspectief.
Vraag me eigenlijk af hoe je over zo'n extreme afstand nog foto's kan versturen, iemand enig idee welke techniek daar achter zit? En is er ooit een mogelijkheid om de snelheid omhoog te krijgen, ping kun je niets aan veranderen natuurlijk en het zal allemaal wel via radiogolven worden doorgeseind, maar ben wel benieuwd hoe dat in elkaar zit.
Het gaat allemaal om nullen en enen. Alleen niet teveel tegelijkertijd.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.