Onderzoekers zetten foto's vermoedelijke ijsbergen Pluto online

Wetenschappers hebben deze week hoge-resolutie foto's online gezet van het landschap van Pluto. De beelden tonen aan dat de dwergplaneet complex is. Zo lijken er enorme ijsbergen te zijn, maar helemaal zeker weten de onderzoekers dat niet.

De beelden zijn van hoge resolutie, waarbij iedere pixel gelijkstaat met een afstand van circa vierhonderd meter. Het Amerikaanse Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory heeft ze online gezet. Dat onderzoeksinstituut is verbonden met de NASA.

De foto's laten zien dat Pluto's landschap tamelijk complex is. Zo denken wetenschappers dat de gigantische bergen van ijs zijn, maar zeker weten ze het niet. Sommige bergen liggen in de buurt van het zogenoemde Sputnik Planum. Dat is een gebied zo groot als de Amerikaanse staat Texas. In dat gebied stroomt vermoedelijk ook stikstofijs.

Opvallend is dat de beelden ook een gebied laten zien met de meeste kraters die New Horizons waarnam. Daarnaast ligt een stuk grond waarbij er daarentegen nauwelijks kraters zijn. In dit laatste gebied, vermoedelijk het jongste, zijn vermoedelijk duinen te zien. Die zijn op de foto's pikzwart.

Ten slotte geven de foto's een beeld van Pluto's manen Charon, Nix en Hydra. Ook laten ze een bijzondere en zichtbare schemering bij de dwergplaneet zien. Al met al is ieder deel van het landschap van Pluto volgens de onderzoekers 'zo complex als dat van Mars'.

New Horizons heeft inmiddels al geruime tijd Pluto achter zich gelaten, en is onderweg naar een object in de Kuipergordel. De ruimtesonde bevindt zich nu op een afstand van 69 miljoen kilometer van Pluto, ofwel ruim 5 miljard kilometer van de aarde. Het duurt nog tot eind volgend jaar totdat alle radiosignalen van de door New Horizons opgeslagen beelden van Pluto zijn binnengekomen.

Meer beelden van Pluto zien? NASA en het Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory zetten geregeld nieuwe foto's online op een aparte themapagina.

Nieuwe beelden van PlutoNieuwe beelden van PlutoNieuwe beelden van PlutoNieuwe beelden van PlutoNieuwe beelden van PlutoNieuwe beelden van PlutoNieuwe beelden van PlutoNieuwe beelden van Pluto

Door Yoeri Nijs

Nieuwsposter

11-09-2015 • 20:08

38

Submitter: GeekK

Reacties (38)

38
37
33
2
0
0
Wijzig sortering
Prachtig om te zien dat de wetenschap zo vooruit gaat!

Al van kinds af geïnteresseerd geweest in alles wat met ruimtevaart te maken had. Maar wat de laatste 15 jaar allemaal naar boven komt stelt me heel blij.

Toen ik interesse kreeg in ruimtevaart, toen ik zo'n 10 jaar was, (halverwege de jaren '80 van de vorige eeuw):
Had Pluto slechts 1 maan (Charon) en hadden we enkel wat art-impressions van het oppervlak...
Kon ik de manen van Saturnus uit mijn hoofd opzeggen omdat het er maar een 12-tal waren, terwijl het nu meer dan 25 zijn geloof ik...
Moest ESA de ruimtesonde Giotto nog door de staart van de komeet Halley sturen...
Moest de Hubble Space Telescope nog gelanceerd worden...

Prachtige foto's en nog prachtiger dat het zo anders is dan iedereen (inclusief mezelf) had verwacht! _/-\o_
Halverwege de jaren 80 was Pluto nog een planeet :-) Het uit je hoofd leren van alle manen van Saturnus is ook iets lastiger geworden, momenteel zijn er 65 bekend. Vloog Giotto nog door de staart van een komeet, de lander Philae is vorig jaar (min of meer succesvol) op een komeet geland.

Ik deel je interesse in de ruimtevaart, en hoewel warp-drive nog ver weg is zitten we nu in een prachtge tijd waarin we steeds meer leren over alle moois in ons zonnestelsel en inmiddels de eerste foto! is genomen van een exo-planeet. En er staat ons nog veel te wachten, volgend jaar komt de Juno probe aan bij Jupiter, wordt in 2018 de opvolger van Hubble gelanceerd, de James Webb Telescoop die het heelal in het infrarood gaat bekijken. Ook is vorig jaar de bouw van de European Extremely Large Telescope van start gegaan. Dat moet de grootste telescoop ooit worden met een spiegel diameter van bijna 40 meter!, gecombineerd met adaptive optics gaat dat plaatjes opleveren waarvan Hubble alleen maar van kan dromen. wel nog tot ca. 2024 geduld hebben.

Ik heb lang gewild de jaren 60 als tiener/twintiger meegemaakt te hebben (space-race), maar nu zou ik wel op dit moment een tiener willen zijn om al het moois wat de komende 70 jaar zal gaan komen bewust te gaan meemaken.
Ik hoop voor je dat je 140 gaat worden. O-)
Correctie, de E-ELT moet de grootste telescoop tot dan toe worden. Tegen dat de bouw van de telescoop is afgerond zullen er waarschijnlijk al lang plannen zijn om de volgende, nog grotere te bouwen.
Pluto is geen exo planeet toch? Hij bevind zich gewoon in ons zonnestelsel.
ik vind het noemenswaardiger om te melden dat de terminator op pluto gevonden is

[Reactie gewijzigd door Proxx op 23 juli 2024 05:33]

Wat betekent dat?
A terminator, twilight zone or "grey line" is a moving line that separates the illuminated day side and the dark night side of a planetary body. - Wikipedia

De grens tussen dag en nacht, aangegeven door een rode stippellijn op de foto.

I'll be back... tomorrow.

(edit: link naar wikipedia)

[Reactie gewijzigd door enver63 op 23 juli 2024 05:33]

Maar heeft niet elke planeet (bijhalve in zekere zin de maan ivm off-centre metalen core) dat? ookal is het een langzame draaiing?

Het is toch gewoon de trip naar de dag een nacht cyclus?
Dat klopt: Elke planeet waarvan de hoek tussen de draaiings-as en het vlak waarin de planeet om de zon draait meer dan ca. 45 graden is, heeft dit.
In ons zonnestelsel is dat iedere planeet, behalve Uranus. Uranus is niet een soort tol die om zijn as draait en daarbij rond de zon beweegt; het is meer een rollende bal in een baan rond de zon. Er is dus wel zoiets als een terminator op Uranus, maar dat is meer een seizoens-grens.

Hier is een projectie van de Aarde-terminator op Google maps. Uitzoomen laat zien waarom op 21 juni de zon niet ondergaat rond de noordpool. Dan is daar dus geen terminator.

De rode terminator stippellijn op de foto van NASA is misschien bedoeld om het contrast tussen de verschillende gebieden op Pluto te verklaren.
Ah tnx! leuk weetje over Uranus, daar ga ik even naar googelen voor meer info
ik dacht meer aan deze Wiki
Aan bedankt ! Best wel belangrijke info lees ik zo, gaaf !
Anoniem: 495051 11 september 2015 20:33
400 meter per pixel, dat zie ik er niet in als ik de foto's bekijk. Raar idee eigenlijk.
Ik heb het idee dat de foto's vele malen scherper zijn. Maar dat is natuurlijk opties bedrog.
Indeed, dus dat betekent dat die structuren super huge zijn (als ik het goed begrijp)
Klopt, als een structuur 10x10 pixels groot is betekend het dat die structuur 4kmx4km groot is.

De foto's zijn ook gewoon scherp zolang ze op de resolutie als ze zijn getoond wordt. Als je sterk gaat inzoomen wordt het natuurlijk wazig.
Pak ter vergelijk Google Maps erbij op dezelfde schaal, omgeving Mount Everest met terrein weergave aan. Super huge mag je wel zeggen ja.
Scherpte heeft natuurlijk niks te maken met de schaal. :) Anyway, deze foto's zijn vreselijk mooi en tonen al veel details. 160 000 m² per pixel klinkt misschien niet zo, maar in vergelijking met de wazige foto die voor lange tijd de "scherpste foto van Pluto" was, is dit een enorme verbetering.

+Edit

[Reactie gewijzigd door Loller1 op 23 juli 2024 05:33]

De oppervlakte is veel groter: 400m x 400m = 160 000m² per pixel.
vloeibaar stikstofijs?
Ik denk een stikstofgletsjer? ;-)
They reveal new features as diverse as possible dunes, nitrogen ice flows that apparently oozed out of mountainous regions onto plains, and even networks of valleys that may have been carved by material flowing over Pluto’s surface.
Dat zal het zijn. Een soort balletjesbak met stukjes stikstofijs.
Dit is wel een leuk Youtube filmpje over de vorming van vast stikstof:

https://www.youtube.com/watch?v=rM04U5BO3Ug

De temperatuur op Pluto is gemiddeld 44 K. Maximaal 55 K (Wikipedia)
Stikstof is vast onder de 63 K (wikipedia). Maar dat is bij 1 atmosfeer. De druk op pluto is maar 0.3 tot 1 Pa (1 Pa = 0.00001 bar).

Weet iemand hoe een lagere druk het smeltpunt van Stikstof beinvloed? Je zou zeggen dat Stikstof sublimeert. Maar dan zou je geen Stikstof ijs kunnen hebben op Pluto?
VLOEIBAAR stikstofijs? hoe zie je dat voor je?
Stikstof dat afgekoeld is naar 63K.
dat snapte ik, hoe je het dan vloeibaar wilde houden was meer mijn vraag, snapte wel wat hij bedoelde maar niet hoe hij het probeerde te omschrijven

edit: Typo

[Reactie gewijzigd door matjojo op 23 juli 2024 05:33]

Het stol en smeltpunt is afhankelijk van de druk ;) De punten die je bij scheikunde krijgt zijn bij 1 atmosfeer.
Op Pluto is een lagere druk, cq dus een lager stolpunt van stikstof, cq vloeibaar stikstof.
Toch vreemd dat we dit soort belachelijk scherpe foto's kunnen maken van een dwergplaneet van zo ver weg. Het ziet er werkelijk prachtig uit en fascineert mij altijd tot er met. Ik vraag me af hoelang het duurt totdat de techniek ver genoeg is om bijvoorbeeld tot aan het oppervlak in te zoomen. We zouden op die manier in ieder geval de planeten in ons melkwegstelsel van dichtbij kunnen onderzoeken om wie weet wat te vinden. Dat is natuurlijk ideaal om planeten te selecteren om naartoe te reizen in de verdere toekomst. Het is vooralsnog altijd nog maar een gok zelfs met deze resolutie foto's of het bijvoorbeeld werkelijk ijsbergen zijn.
Het is vooral verbazend dat er naar een object gevlogen wordt dat relatief kort geleden ontdekt is en met telescopen nauwelijks zichtbaar.
Anoniem: 120539 @Alex312 september 2015 17:05
'Relatief kort geleden' is ook weer relatief; het bestaan van Pluto is bewezen in 1930; in 1957 brachten 'we' al de Sputnik de ruimte in. M.a.w.: we doen al een behoorlijke tijd ons best, en nu is het pas gelukt om in de buurt van dit object te komen.
(Wat niet wegneemt dat het bijzonder knap is, en fantastisch dat we dit mogen meemaken.)
Daarom schrijf ik ook relatief: veel korter geleden dan de andere planeten. De Sputnik ging niet zo ver.
Niet zo vreemd als je bedenkt dat ze de camera er naar toe geslingerd hebben:
https://www.nasa.gov/mission_pages/newhorizons/main/

Planeten rond andere sterren zijn zo ver weg dat het eeuwen duurt voor zo'n ruimtetuigje ook meer in de buurt van de dichtstbijzijnde ster komt.
Volgens scientias volgen er later vandaag nog de eerste scherpe foto's van de manen van Pluto (bron: http://www.scientias.nl/n...de-top-dwergplaneet-zien/). De komende uren de pagina van New Horizons dus in de gaten houden, want het belooft een show te worden: http://www.nasa.gov/missi...whorizons/main/index.html
Als we het al niet deden zijn we nu toch wel een beetje van Pluto gaan houden of niet toch?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.