PS3-emulator RPCS3 krijgt ondersteuning voor AMD FidelityFX Super Resolution

RPCS3, een PS3-emulator voor Windows, Linux en BSD, krijgt ondersteuning voor AMD's FidelityFX Super Resolution-functie voor supersampling. Dat laat de ontwikkelaar weten op Twitter.

RPCS3 laat weten dat gebruikers de functie kunnen inschakelen onder 'GPU' in de instellingen. Het zou de eerste console-emulator zijn met ondersteuning voor AMD's nieuwe supersamplingtechniek, die het bedrijf in juni introduceerde en diezelfde maand uitbracht. De functie is bedoeld om framerates in games te verhogen, door ze op een lagere resolutie te renderen en ze vervolgens te upscalen.

De emulator gebruikt geen kwaliteitspresets voor FSR. In plaats daarvan kunnen gebruikers zelf de input- en outputresolutie instellen. Dat is mogelijk door de renderresolutie van het spel en de grootte van het gamevenster aan te passen, aldus de ontwikkelaar. RPCS3 laat verder weten dat het geen Nvidia DLSS zal toevoegen aan de emulator. "DLSS is een temporal solution, die per-object motion vectors behoeft. Die hebben we niet. FSR is een spatial solution, wat ideaal voor ons is."

VideoCardz schrijft dat het emuleren van PS3-games vooral cpu-intensief is, en dat gebruik van FSR in de RPCS3 daarom vermoedelijk een minder grote impact op de framerate zal hebben dan bij games die de gpu meer belasten. RPCS3 stelt op zijn website dat ongeveer 62 procent van alle PS3-games volledig speelbaar is via de emulator, zonder game-breaking bugs of glitches. 31,6 procent van de PS3-spellen kan niet uitgespeeld worden vanwege bugs of prestatieproblemen, terwijl 6 procent van de titels voor die console niet verder komt dan de menu's of zelfs helemaal niet werken.

AMD FSR in RPCS3
AMD FidelityFX Super Resolution in RPCS3. Afbeelding via RPCS3 op Twitter

Door Daan van Monsjou

Nieuwsredacteur

08-08-2021 • 12:43

55

Lees meer

Reacties (55)

55
55
28
2
0
20
Wijzig sortering
Geruchten gaan, dat deze emulator geïmplementeerd gaat worden in de ps5 software.
Zeer onwaarschijnlijk, RPCS3 is bij lange na niet perfect, het heeft bugs, veel games werken niet. Mocht dit wel worden geïmplementeerd in een Sony product dan zal je dit van verre zien aankomen, Sony zal dan actief code contributies maken aan RPCS3.

RPCS3 is ook een copyleft programma, het valt onder de GPLv2 licentie, bedrijven zijn over het algemeen niet heel groot fan van copyleft. Ze leggen hun voorkeur bij permissieve licenties, dan kunnen ze de software en broncode met hun veranderingen achter eigendomsrechten verstoppen onder een eigen niet vrije licentie.
Dat, en -als- Sony zich er aan gaat wagen (ik betwijfel het) zou men in theorie zelf de nodige kennis in huis moeten hebben om een eigen bespoke stukje software te schrijven. Maar ik zie het niet gebeuren, men heeft niet voor niets de al bekendere games al 'geremastered' voor de PS4.
De PS3 is zo'n ontiegelijk ingewikkeld monster dat ik de kans als zeer klein zie dat Sony dit zelf zal ontwikkelen. De reden dat er geen PS3 backwards compatibility is omdat het niet te doen is. Sony kan hier een team van 20 man 2-5 jaar op zetten, dan hebben ze misschien iet's bruikbaars. Het is de investering niet waard. Dan kunnen ze beter een apart model van de PS5 maken met een ingebouwde Cell processor.
Daarom, ik zie het niet gebeuren.
Idd, dat is ook hoe ze backwards compatibility tussen de PS3 en de PS2 hadden ingebouwd, de facto hadden de eerste PS3 versies gewoon een PS2 soc er bij in. In latere modellen ging die er uit (kosten besparing) en werd het steeds meer met software afgehandeld, maar dit was niet zo goed. Wel jammer, het was leuker geweest als die soc bleef en als co-processor had kunnen fungeren :)
Alleen is er niemand meer die de cell chip maakt. Dus dat is ook geen optie.
Sony heeft deze chip ontwikkeld, Sony kan deze weer in productie laten nemen bij een fab.
Sony heeft een flinke bijdrage gehad in de ontwikkeling (Samen met Toshiba), maar de Cell processor is eigenlijk een IBM processor.

Don’t heeft op een gegeven moment zelfs besloten alle faciliteiten aan IBM te verkopen.
Als Sony deze processor weer in de markt wilt zetten, dan zullen ze toch met IBM om tafel moeten.

Persoonlijk zou ik zeggen, ja ik wil best wat extra betalen om een vernieuwde cell co-processor in mijn PS5 te hebben zitten.
Om er vervolgens achter te komen dat ik daarna misschien maar 1 of 2 keer deze functie zal gebruiken.

Begrijp me niet verkeerd, er zitten genoeg ontzettend goede games in de PS3 collectie. Maar er is een reden dat na de release van de PS4 ik mijn PS3 eigenlijk niet meer heb aangesloten…
(En dat te bedenken dat hier een 1TB SSD in zat voor de opslag van alle games, bij mijn PS4 pro is dat zelfs een 4TB SSD)

De PlayStation 5 heb ik daarnaast helaas ook nog niet staan. En gezien de kans klein is dat ik er dit jaar een op de kop kan tikken, denk ik dat ik hem pas in huis haal als de “PS5 pro” er is.
Ik vraag me af wat voor impact OpenPOWER heeft op de eigendomsrechten van deze chip. Ik gok niks, maar ik kan hopen..
Vind jij maar eens iemand die op 90nm fabriceert. Zo makkelijk als jij het stelt werkt het natuurlijk niet.
Het kan altijd worden geschaald naar een ander moderner proces. De Cell processor zelf is geproduceerd op 90nm, 60nm en 45nm.

Deze process nodes worden ook nog genoeg gebruikt. ~3% van de omzet van TSMC in Q1 2021 was te danken aan 90nm, ~5% aan 65nm en ~7% aan 40/45nm productie.
Bron: https://fuse.wikichip.org...-update-spending-bonanza/

Ik heb ook niet voorgesteld dat we deze oude nodes gebruiken, deze chip kan altijd worden overgezet op een kleinere node. En dat is ook waarschijnlijk wat zal gebeuren bij een eventuele re-release van de PS3 of een soortgelijke Cell processor bevattende console.
De PS4 is gewoon lang niet krachtig genoeg om de PS3 te emuleren. PS5 is dat in principe wel, zeker als men specifieke optimalisaties schrijft voor de PS5 hardware, immers hoef je daar geen rekening te houden met generieke hardware/OS.
Voor mij is het gemis van PS3 (of zelfs PS1/PS2) emulatie een reden waarom ik voorlopig nog geen PS5 koop, ik heb teveel PS3 spellen en ik wil geen meerdere consoles onder mn tv hebben.
Dan kan je lang blijven wachten vrees ik :o
Wat moet je nu nog met een PS3 dan? Ben je die spellen nog niet beu?
Zelfs PS1 spellen zijn soms zelfs nog de moeite waard om te spelen...dat heet nostalgie...
Ach, nostalgie is niet meer wat het is geweest...
Nee, ik ben die spellen zeker niet beu, ik heb bijna zo'n 200 discs liggen waarvan ik een hoop nog niet gespeeld heb. Ik ben niet zo'n graphix hoer, en vind een spel als Uncharted of resistance nog steeds prachtig en geniet daar nog enorm van, op een 3 meter breed scherm. Ook spellen als timecrisis, dead chest pirates, house of the dead, etc die je met de move kunt spelen zijn absoluut geweldig op dat scherm, gewoon alsof je in de schiethal staat. Verder draai ik er ook nog emulators op en gebruik ik de PS3 nog dagelijks ivm bluray/dvd/streaming.
Je gaat er, vermoed ik, vanuit een mening uit dat de PS4 niet krachtig genoeg is. Efficiënte programmering en doelgericht code schrijven kan zeker meer helpen dan jij denkt. CPU en code zijn van elkaar afhankelijk om uiteindelijk de gewenste prestatie neer te zetten. Het is iets de kort door de bocht.
Nee, de PS4 zal geen PS3 kunnen emuleren, in iedergeval niet op volle snelheid, daarvoor is de architectuur van de PS3 gewoon te afwijkend. Omdat te kunnen draaien heb je echt snellere hardware nodig. Optimalisaties puur voor de PS4 zal zeker wel helpen, maar denk zelfs met optimalisaties voor de PS5 zal die er nog moeite mee hebben om alle spellen op volle snelheid te kunnen afspeln.
Maar dat is dus het voordeel van consoles, daar kun je dmv echte optimalisaties veel meer kracht uit die zwakkere hardware trekken dan een vergelijkbare PC die heel veel meer overhead heeft, maar dan hebben we het dus over native games. Op de PC heeft het eigenlijk helemaal geen zin om te optimaliseren voor 1 specifieke CPU of GPU omdat de game op ontelbare hardware moet kunnen draaien, waarbij bij consoles dus in principe maar 1 specifieke CPU/GPU geschreven hoeft te worden, en die leert men in de loop van de jaren veel beter kennen en daarom kunnen ze aan het einde van console levensduur dus ook veel meer uitpersen dan ze aan het begin konden.
Ik kan mij oprecht in vinden in je reactie en ook dank voor het serieus beantwoorden in plaats van het standaard "nullificeren" van mijn reply. Waar ik het met je eens ben is de overhead en daar kan je gelijk in hebben, de rest blijft wel, eerlijkheidshalve, speculatie.
Nou, een driver/code kan veel lichter zijn als er overbodige troep uit kan, geen IFjes om uitzonderingen te doen, van te voren precies weten hoeveel geheugen je tot je beschikking hebt, en GPU's hebben vaak ongedocumenteerde opties waar men pas later achter komt omdat men de hardware door en door leert kennen, hiermee werd vroeger in ieder geval heel veel extra prestatie 'gevonden'. Maar voor een PC developer (of bv Android) heeft het gewoonweg dus geen zin om je zo te verdiepen in de architectuur van 1 specifieke GPU.
RPCS3 is ook een copyleft programma, het valt onder de GPLv2 licentie, bedrijven zijn over het algemeen niet heel groot fan van copyleft. Ze leggen hun voorkeur bij permissieve licenties, dan kunnen ze de software en broncode met hun veranderingen achter eigendomsrechten verstoppen onder een eigen niet vrije licentie.
Correctie: bedrijven als Sony zijn geen fan van copyleft licenties. Er zijn voldoende bedrijven die copyleft licenties gebruiken of projecten steunen met een copyleft licenties.

Heck, zelfs Microsoft heeft code aangeleverd voor de Linux kernel!
Er zijn inderdaad uitzonderingen waar ze wel actief gebruik maken van copyleft. Maar als ze het voor het zeggen hebben kiezen ze vrijwel altijd voor permissief. Het is afhankelijk van de software, onder Linux hebben ze genoeg reden om code te pushen gezien het zo enorm veel gebruikt wordt.

De reden dat Sony voor FreeBSD as basissysteem van de Playstation 3, 4 en 5 heeft gekozen in plaats van Linux is de licentie. Maar dat betekend niet dat Sony niks contribute aan FreeBSD, ze sturen genoeg code dat niet Playstation specifiek hoeft te zijn terug naar het FreeBSD project.

Altijd leuk om te zien vlak voor de release van een nieuwe console, Sony gaat dan lekker code upstream pushen. Dat geeft dan een beetje een idee wat er softwarematig op deze devices draait voor de officiële announcement.

[Reactie gewijzigd door Omega op 22 juli 2024 18:45]

Anoniem: 435630 @Omega8 augustus 2021 15:39
Inderdaad, hoop dat het eerste deel van Skylanders bug en jitter vrij gaat lopen. Maar dat lijkt niet helemaal te lukken...
Waarom zouden ze een third party emulator nemen met een berg issues, terwijl ze alle info hebben om een veel betere te maken? Een hoop bugs en compatibility issues komen door het gebrek aan informatie over de werken van bepaalde dingen, en Sony heeft die informatie gewoon.

Als ze deze emulator zouden gebruiken en verbeteren met die kennis zijn ze licentie technisch verplicht om dat te publiceren, en zijn ze dus direct PC emulatie aan het verbeteren. Iets wat Sony liever niet doet.

Zie ook de Playstation Classic die slecht werkt omdat Sony daar niets aan verbetert had. Lijkt mij slechte PR als ze een slecht werkende emulator op de PS5 zetten.
Het schrijven van een emulator, ondanks dat je alle kennis over interne werking hebt van de originele hardware, is geen kattepis. Als er al een groot deel werkende emulator is, kost het minder moeite/tijd om de problemen die er mee zijn op te lossen.
Tenzij Sony natuurlijk al een interne emulator in ontwikkeling had.

En hoezo werken de ps classics slecht? Ze hadden geen enhancements zoals bv enkele pc emulatoren wel hebben. Maar het spel werkte, voor zover ik weet, gewoon hetzelfde als op de originele hardware.
Spellen werken dus niet het zelfde op de classic.

En zoals ik zeg, als ze die problemen oplossen moeten ze die dus vrij geven. Ik denk dan ook dat er gewoon geen PS3 emulator komt.

Maar toch zie je vaak dat oude spellen. In een emulator draaien als ze opnieuw worden uitgegeven. En Microsoft heeft ze trouwens voor beide consoles.
Oh zo playstation classic, de mini-emulator, die was ik totaal vergeten. Ik dacht dat er de 'classics' mee bedoelt werd die via PSN te halen waren.

[Reactie gewijzigd door SuperDre op 22 juli 2024 18:45]

Lol wat? Nee. Waar komt dit van?
Ik verwacht hem nog eerder op de Xbox series dan op de ps5, gezien we daar al emulatoren op hebben draaien.

Maar sony maakt gebruikt van emulatoren die ze intern hebben geschreven.
Sony helpen om oude spellen te spelen zodat mensen niet nieuwe spellen kopen? Hah.

Alleen Nintendo is slim genoeg om van Emulatie geld te verdienen met hun oude games catalog ;)
Playstation classic en de PSX spellen die je kon kopen op de PS Vita.

En de op Xbox kun je inderdaad original Xbox spellen kopen.
op de series s/x xbox kan je gewoon 4 generaties (alle dus) games spelen via BC/native

sony heeft gewoon nooit enige interesse getoond in BC ( waarom gratis laten spelen als je gewoon opnieuw kan cashen van dezelfde oude games )
bij de switch van ps4 naar ps5 was het wel overduidelijk dat ze dit niet meer verkocht kregen en moesten ze wel met BC aan de slag.
ook dat hebben ze minder elegant opgelost dan de concurrentie door dit hw matig te maken ipv de flexibele oplossing van MS waar oude games in BC nog eens flink geupscaled worden.

en er is ook nog altijd psnow waar de meeste ps3 "classics" gewoon speelbaar zijn
sony heeft gewoon nooit enige interesse getoond in BC
Wat een onzin.
PS2 was volledig BC met PS1, en zo ook de PS3 die daarvoor zelfs verliesgevend een complete PS2 chipset op het PS3 mainbord had gezet.
PS3 emulatie ligt even heel wat anders, de CELL is zo geheel anders dat emulatie zeer complex en waarschijnlijk nooit perfect zal worden.
Vooral dat laatste zal de reden zijn waarom Sony het niet voor de PS4/PS5 uitgebracht heeft, niemand zit op een halfbakken product te wachten.
Als alternatief bieden ze PS3 titels op PlayStation NOW, dan kun je ze toch nog spelen op iedere PS4/PS5 en zelfs ook op PC.
Microsoft had het wat makkelijker, de Xbox classic, Xbox One en Series S/X zijn allemaal op x86 gebaseerd, en voor de PowerPC gebaseerde Xbox360 kon men op de techniek terugvallen die Apple gebruikt heeft voor de transitie van PowerPC naar Intel x86.
Desondanks zijn ze verre van volledig BC. Als ik Wikipedia moet geloven, is maar grofweg een kwart van alle Xbox360 spellen, en iets meer dan 4% van de Xbox classic in BC te spelen.
bij nintendo wel alleen als je van NES en SNES houd.


verder kan je het wel vergeten op de switch
ik hoop dat er een versie komt voor Steam Deck, zou uitstekend werken op RDNA2 architecture
AuteurAverageNL Nieuwsredacteur @ronka8 augustus 2021 13:02
De ontwikkelaar heeft goed nieuws voor je ;)
"Goed nieuws" is wel iets te optimistisch omschreven denk ik ;)
Hij zegt dat de emulator wel zal draaien, maar dat we niet bijzonder veel performance moeten verwachten.
For those who are wondering whether RPCS3 will run on Steam Deck / Steam OS 3.0 - Yes!
It's based on Arch Linux, which we have supported for a long time
However, Steam Deck's hardware is quite below RPCS3's recommended requirements, so keep your performance expectations in check
De Steam Deck is gewoon een normale computer met Linux er op. RPCS3 heeft een Linux versie, ik maak er zelf regelmatig met veel plezier gebruik van.
ik kan nergens een normale PC vinden met 16GB LPDDR5 @ 5,500MT/s 32-bit quad-channel + RDNA2.
Kan zelfs geen moederboord vinden die DDR5 ondersteunen die wij nu kan kopen.
LPDDR5 is niet verwant aan DDR5. Het is een geheel andere standaard. Het heeft meer gemeen met DDR4 dan DDR5.

Er zijn al meerdere apparaten op de markt met LPDDR5.

Met "normale PC" verwijs ik naar de mogelijkheden van het apparaat, niet de technische specificaties.

[Reactie gewijzigd door Omega op 22 juli 2024 18:45]

Anoniem: 1648530 8 augustus 2021 13:47
Ik durf te wedden dat men ook al bezig zijn voor n ps5 emulator 🤷‍♂️
spreek je eigenlijk nog wel van een 'emulator' als de machine die geëmuleerd wordt letterlijk dezelfde architectuur heeft ..?

PS5 is gewoon een AMD zen2. Ik zou zelf geen noemenswaardige verschillen kunnen aanduiden tussen een PS5 en een standaard PC

Oprechte vraag
Nou, er is wel degelijk verschil, er zit meer hardware in dan alleen die AMD chip, naast dat de PC wel meer verschillende GPU's/CPU's heeft.
Maar het zou het wel een stuk makkelijker maken, waarbij je wel rekening moet houden dat je PC nog steeds een stuk krachtiger moet zijn dan de originele PS5 als je het spel identiek wilt spelen.
Het is inderdaad eerder virtualisatie. Ik ken mensen uit de Talos gemeenschap die Dolphin laten draaien op POWER9 hardware, waarbij vrijwel alle instructies native draaien en er slechts emulatie plaatsvindt voor de instructies die ontbreken.

Ik zou dan ook vrijwel altijd kiezen voor een processor met dezelfde architectuur als die van de console die geëmuleerd wordt, omdat je dan vrijwel niets (dynamisch of statisch) hoeft te vertalen. Verder zou het met statische vertaling zoals Rosetta 2 dat doet ook goed moeten lopen.

Ik zat zelfs te kijken naar een PowerXCell server, maar die verbruikt zoveel stroom, dat het niet de moeite waard is om die te draaien.
Alleen als je een emulator schrijft is het juist de bedorling dat het draait op hardware die NIET identiek is, je beperken in het schrijven op 1 specifieke cpu/gpu is dan een beetje zinloos. "Je kunt deze PS5 emulator draaien mits je een AMD zenX hebt met RDNAx GPU"... Leuk om mee te beginnen misschien, maar is niet her uiteindelijke doel als de emulator een grote groep mensen wil aanspreken.
Het ligt er maar net aan waar je het op wilt draaien. Ik zou er eerder voor zorgen dat er van x86 en POWER geëmuleerd wordt naar ARM (en RISC-V) om een nog grotere groep mensen aan te spreken op mobiele apparaten.

Consoles met x86 processoren zijn er niet veel en daar hoeft sowieso weinig tot niets geëmuleerd te worden. Dat is voor mij dus ook niet zo interessant.

Voor PS1 en PS2 zou ik inderdaad eerder voor Loongson kiezen, omdat de oplossing gewoon veel eleganter is. Emuleren kan wel, maar dat vind ik gewoon een minder elegante en minder efficiënte oplossing.
Nou, PS4/5/XboxOne/SeriesS/X hoef je voorlopig echt niet te verwachten op ARM based mobiele apparaten, die zijn daar veel te traag voor.
Voor zulke emulatoren zul je toch eerder naar PC moeten kijken waar mensen dan in geinteresseerd zijn.
Dat is niet helemaal waar, WSL1 was bijvoorbeeld een emulator voor alleen x86-64.
Emulatie is een vorm van virtualisatie.
Maar WSL1 is iets compleet anders. Hier gaat het om een compleet systeem emuleren, en als je dan dus alleen een systeem target die gelijkwaardige hardware zou hebben, dan is het emuleren IMHO een beetje onzin, pas wanneer je dus ook andere varianten hardware target wordt de emulator pas echt interessant. Maar emulatie van huidige consoles is nog niet echt zo heel interessant, pas voor over een paar jaar.
Emulatie kan zowel software als hardware zijn (alhoewel je over die definitie kan kan gaan discussieren). Ik ga ervan uit dat je nog altijd de/het OS/firmware moet gaan nabootsen.

Ik betwijfel of hun OS gaan draaien op andere hardware, maar misschien dat het met wat hacks wel werkt met consumer varianten van hun cpu/gpu (die denk ik geen consumer versies zijn, ook al hebben ze dezelfde architectuur), dan zou je iets a la hackintosh kunnen doen en op geen enkel niveau emulatie nodig hebben als je het OS op een of andere wijze zou kunnen installeren.

[Reactie gewijzigd door mdgf op 22 juli 2024 18:45]

Wat voor OS gebruikt Sony dan, is dit bekend?

Xbox gebruikt AFAIK een soort Windows-achtig OS, dus aan drivers e.d. geen tekort. Nintendo heeft een custom microkernel met de drivers, die beschreven worden als linux-achtig, in userland.

Na wat googlen zie ik dat de PS4 (en PS5?) gebruik maakt van een OS genaamd "Orbis OS", wat gebaseerd is op FreeBSD.

Als het bij de PS4 (en 5?) gaat om FreeBSD op x86 zie ik zelf zeer weinig verschil met een standaard PC. Het werkgeheugen wordt gedeeld tussen CPU en GPU, maarja dat doet mijn laptop ook. Dat het gddr6 is ipv ddr4 maakt voor de architectuur niet veel uit, lijkt mij. Gezien de definitie van "emulator" ben ik het eens dat het neerkomt op software emulatie. Alhoewel ik toch wel moeite heb met "software geschreven voor een andere computer", terwijl een PS5 en een moderne laptop heel erg vergelijkbaar zijn in architectuur.
VideoCardz schrijft dat het emuleren van PS3-games vooral cpu-intensief is, en dat gebruik van FSR in de RPCS3 daarom vermoedelijk een minder grote impact op de framerate zal hebben dan bij games die de gpu meer belasten.
Wellicht, maar ik zal het waarschijnlijk gaan gebruiken als een vorm van supersampling. Dus VSR -> 6880x2880 -> emulator met FSR laten upscalen -> output 3440x1440 op een cheape manier geupsampled!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.