Google voert proeven met bezorging per drone uit

Google is deze maand begonnen met het afleveren van goederen per autonome drone. In de afgelopen twee jaar heeft het bedrijf gewerkt aan een drone die kan landen als helikopter, maar vliegt als een vliegtuig, waardoor het toestel langere afstanden kan afleggen.

Google heeft het programma uit de doeken gedaan tegenover The Atlantic. Het bedrijf voert proeven uit in Australië, omdat dat land relatief soepele regels heeft over het laten vliegen van onbestuurde vliegtuigjes. Google hoopt dat de drones uiteindelijk kunnen worden ingezet voor het afleveren van gekochte producten bij consumenten thuis, maar ze zouden ook van pas kunnen komen bij het afleveren van hulpgoederen na rampen.

De Google-drone heeft een spanwijdte van anderhalve meter en vier elektrisch aangedreven propellers. Het apparaat weegt 8,5 kilo, waarbij op dit moment ruimte is voor anderhalve kilo aan bagage. De drone stijgt op als een helikopter, maar eenmaal in de lucht kantelt het toestel om te vliegen als een vliegtuig. Daardoor kan het sneller vliegen dan drones met een helikopter-ontwerp.

Het droneprogramma doet denken aan een vergelijkbaar project van Amazon, dat eveneens producten wil laten bezorgen met een drone. Er zijn echter verschillen: de Amazon-drone is een traditionele drone die vliegt als een helikopter. Daarentegen kan de Amazon-drone landen om producten te bezorgen. De Google-drone laat het pakketje bij het afleveren aan een touwtje zakken.

De Google-drone wordt ontwikkeld door Google X, de tak van het bedrijf die is belast met langetermijnprojecten, zoals Googles zelfrijdende auto. Google verwacht dat het nog jaren kan duren voordat de drone commercieel kan worden ingezet. Ook moet daarvoor in veel landen eerst de wetgeving worden gewijzigd.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Door Joost Schellevis

Redacteur

29-08-2014 • 08:16

269

Lees meer

Reacties (269)

269
259
163
12
0
51
Wijzig sortering
http://www.washingtonpost...itions-with-project-wing/

Deze UAV vliegt op een hoogte van 40 tot 60m, en heeft een bereik van 1km.

En dat is waarschijnlijk met een lichte payload. Met 1,5kg extra aan boord zul je het bereik fors verkleinen, omdat het hoveren (stilhangen in de lucht) veel energie kost.

Het vergroten van het bereik is geen kwestie van het simpelweg toevoegen van meer accucapaciteit.
Bereik weten ze wel te vergroten voor de miiltaire versies. Hij kan namelijk vliegen - het is geen helikopter. Een kerosinemotortje erin voor de propellors en 't ding vliegt als een tierelier zo 600 kilometer hoor.

De prijs per pakje echter - dat zal fors zijn. Zal gebaseerd zijn in oorlogsgebieden op de enorme hoeveelheden drones die ze door allerlei redenen verliezen. Het loopt snel op naar een gemiddelde prijs van zo'n $150k per drone. Een pakjesbezorger zal veel duurder zijn.

Maar ja in oorlogsgebieden is de veiligheid niet zo belangrijk. Dat is in 1e wereldlanden anders natuurlijk.
Een UAV kost geen 150k...
Je hebt dan ook nog geen drone thuis die post bezorgt op commerciele manier.
Zo'n UAV is wezenlijk niet anders dan de UAV waar ik het over heb....

Dat er een groter managment gebeuren achter zit is irrelevant voor de prijs van de UAV.
Voor nu (en op papier) ziet het er allemaal leuk uit, maar ik vraag me af ze al aan de langere termijn gedacht hebben, als dit nieuwe systeem volop gebruikt wordt. Het luchtruim is nu aardig vrij (er van uitgaande dat de luchtvaart geen hinder zal ondervinden van drones), maar als er straks honderden of duizenden drones rond vliegen met pakketjes, dan vraag ik me af hoe lang het wachten is op botsingen tussen drones.
En daarnaast speelt ook nog het aantal decibellen wat drones produceren, als er 10 drones boven je straat/wijk vliegen, levert dit dan geen geluidsoverlast op?
Voor de korte termijn is het zeker leuk en vooruitstrevend, maar als dit (op de langere termijn) gemeengoed wordt, vraag ik me af of we dit nog steeds zo geweldig vinden...
De KULeuven heeft recent ook drone gebaseerd op een dergelijk principe (opstijgen en landen als heli, vliegen als helikopter) getoond. Zie http://datanews.knack.be/...article-4000704387957.htm en http://www.kuleuven.be/en...for-transporting-packages
Voordeel dat ik ervan zie is dat google het toestel niet dicht bij de grond moet brengen om het pakket te bezorgen wat mogelijke schade aan het toestel kan beperken. Bij de amazon versie zie ik al problemen met honden bv die naar de drone toelopen hem kapot maken of de drone die de hond raakt met een proces als gevolg.
True. Alleen moet Google wel iets bedenken (of bedacht hebben) voor het juist plaatsen van het pakketje. Zo'n pakketje dat aan een touwtje bungelt is wel gevoelig voor wind.
Zo'n pakketje dat aan een touwtje bungelt is wel gevoelig voor wind.
Ik denk de drone zelf nog iets meer...
De drone kan zichzelf corrigeren. Het lastige is om te bepalen waar het pakketje zich in de lucht bevindt, om bijvoorbeeld te zorgen dat het niet in een boom terecht komt.
Dat valt wel mee, ditsoort drones zijn volledig gestabiliseerd door versnellings- hoekverdraaiings en orientatiesensoren. Aangevuld met GPS-data blijft zo'n ding tot een paar centimeter nauwkeurig op dezelfde plek stil hangen, zelfs bij behoorlijk stevige wind.

Een pakketje dat zonder sturing aan een lang touwtje hangt kan idd wel eens gaan slingeren, maar daar hebben ze vast ook wel wat op gevonden.
Beste mcDavid, u praat onzin. Tot op een paar centimeter nauwkeurig blijven hangen?? In your dreams!

De GPS ontvanger in dit apparaat heeft geen IMU of uberhaupt een L2 GPS signaal. Wat betekent dat in ideale omstandigheden de nauwkeurigheid van de ontvanger 3 tot 4 meter bedraagt.

Zelfs al zat er een RTK-GPS systeem in wat wel tot centimeter nauwkeurigheid in staat is, kan het apparaat niet letterlijk stil hangen op een normale vlieghoogte (á 100-120 AGL).
Schattig dat je een week later nog reageert, het zit je blijkbaar erg hoog. Gebruik die dagen voortaan om even je huiswerk te doen voordat je jezelf zo voor schut zet. Iedere quadcopter die je tegenwoordig voor nog geen 100 euro bij de Intertoys koopt heeft een IMU en kan perfect stil hangen op iedere gewenste (eventueel voorgeprogrammeerde) positie. Zonder IMU is het bijna ondoenlijk zo'n ding te besturen (laat staan dit te automatiseren) dus je aanname dat die 5 dollar aan hardware zou ontbreken in een apparaat als dit lijkt me nogal van de zotte.
Je doelt op de phantoms die redelijk stil hangen op 5-10m hoogte? Logisch, daar is ook nagenoeg geen wind. Windsnelheid neemt non-linear toe naarmate je hoger zit.

IMU alleen is absoluut niet genoeg om een UAV stil te laten hangen. Een IMU zegt niets meer dan de 'attitude' van de UAV zoals Yaw, Pitch en Roll. Zonder een referentie zoals GPS heb je er dus ook niets aan omdat het toestel zichzelf niet kan plaatsen in de werkelijkeheid.

En de GPS ontvangers die beschikbaar zijn voor UAV's hebben enkel L1 (tegenwoordig hebben sommige ook L2, maar daar is nog geen realtime processing voor in de UAV).

Tevens heeft ook een phantom heeft een afwijking van zijn gewenste posities. Alleen valt dat niet op omdat 't ding in de lucht hangt en dus ook moeilijk te refereren is ten opzichte van zijn omgeving. En dan met de lucht als achtergrond lijkt het apparaat inderdaad stil te hangen. De realiteit is anders.

Waarom ik pas na een week reageer? Ik was heerlijk op vakantie.
En wat te denken van de postbezorgers zelf die misschien hierdoor hun baan verliezen, ik zie ze al voor me, drone komt omlaag en paf met de knuppel of shotgun of mensen die t pakketje willen pikken.
Er zitten nog haken en ogen aan, maar de technologie is er en wordt goed getest.

edit; of scramblen, want ze hebben een signaal nodig. Dit moet ook goed getest worden.

[Reactie gewijzigd door GameNympho op 23 juli 2024 16:02]

Volgens mij een kwestie van verzekering dat de ontvanger (of iemand die een valse naam/adres opgeeft) niet met de drone weg is.

Die van Amazon is vrij eenvoudig te vangen.

Als die van Google een neerwaartse kracht voelt, kan die het touwtje gemakkelijk lossen om weg te vliegen.
Dat is niet helemaal waar. Je wacht gewoon tot het pakketje op de grond ligt, pakt het touwtje en hengelt gewoon de drone naar beneden.

Als ene hond het blokje wat aan het pakketje zit te pakken krijgt dan gaat of de hond mee de lucht in of de drone komt naar beneden.
Anoniem: 606804 @sygys29 augustus 2014 09:58
My god.. ooit aan gedacht dat dat touwtje ook gewoon losgelaten kan worden door die drone? Staat nog in de comment van Mcjeroen ook |:(
Losgelaten niet echt, maar de Drone heeft een mes ingebouwd om de draad snel door te snijden wanneer dat nodig is.
De gemiddelde hond weegt net iets meer dan die anderhalve kilo die de drone kan dragen :)
Ja ik was ook al zo teleurgesteld dat Woef niet eventjes actief opveerde, om door de lucht te springen en net nog dat touwtje vast te pakken...
Dat is natuurlijk niet te detecteren 8)7
Er zal vast een trekontlasting in het touwtje zitten, dat zodra de kracht meer dan bijvoorbeeld 3 kg is het touwtje breekt. Dit ook meteen het grote voordeel van dit concept tegenover het idee van Amazon. De kans dat deze done wordt gestolen of vernield door de ontvanger is vele malen kleiner
Anoniem: 486957 @sygys29 augustus 2014 09:49
"Als die van Google een neerwaartse kracht voelt, kan die het touwtje gemakkelijk lossen om weg te vliegen."

de kracht van lezen.
Ik snap het probleem niet zo. Het pakketje wordt toch netjes op de juiste plek afgeleverd, en zonder schade rustig neergezet? Zo'n helicopter-drone kan maar een klein stukje vliegen. Met zo'n range kun je alleen in de grote steden iets afleveren. Ik vraag me toch af hoe je in een stad als New York, waar het gros in appartementen woont, dan nog pakketjes aflevert bij het juiste adres? Want een ID-controle (je wil wel bij de juiste persoon afleveren) is er niet bij.
Als je het over het centrum van New York hebt heb je inderdaad gelijk. Daar zal de inzet vrij zinloos zijn. Kijk je echter naar de suburbs, dan heb je zeker in Amerika een behoorlijk toepassingsgebied. Veel huizen met relatief grote tuinen in een gebied wat met zo'n drone makkelijk te dekken valt.
Ook hier in Nederland bestaan de steden toch op het centrum en enkele hoogbouwwijken na, voornamelijk uit uitgestrekte (vinex-) woonwijken waar zo'n drone prima zijn werk kan doen.

-edit-
Hierbij heeft google overigens het voordeel dat ze al beschikken over een gigantische schat aan streetview-beelden waarop ze geschikte landingsplaatsen kunnen selecteren!
Ik kan me helemaal voorstellen dat de drones volledig geautomatiseerd naar zo'n landingsplaats toevliegen, waarna een piloot op afstand dmv een videoverbinding controleert of er veilig gedropt kan worden of de drone nog een stukje bijstuurt naar een betere plaats.

[Reactie gewijzigd door mcDavid op 23 juli 2024 16:02]

En dan moet de klant alsnog zn pakketje ergens ophalen?
Anoniem: 476703 @Xfade29 augustus 2014 11:59
Ja, 5 meter van zijn deur
Met een snapshot van het gelande pakketje direct in een e-mail naar de ontvanger.
Misschien dat een drone in een stad als New York, voorlopig, niet zo interessant is. Als de concentratie aflever adressen zo hoog is. Is het misschien handiger om een courrier te sturen die meer dan 1,5 kilo aan pakjes mee kan nemen.
Dat is ook zo, maar met een kleine range (zoals die helicopterdrones) kun je buiten de steden ook niks. De "ranch" op de video ligt dusdanig ver weg dat je er met dat soort drones echt niet gaat komen ;)
Tenzij er een route van laad stations ligt.
ik vraag me af hoeveel ze hebben afgekeken van nieuws: Belgische studenten maken drone voor bezorging pakketjes .. want ik zie toch wel de nodige gelijkenissen..

en zelf zeggen ze in hun clipje 'jaren' bezig te zijn geweest terwijl die studenten dat op 1 jaar gedaan hebben...
ik vraag me af hoeveel ze hebben afgekeken van nieuws: Belgische studenten maken drone voor bezorging pakketjes .. want ik zie toch wel de nodige gelijkenissen..

en zelf zeggen ze in hun clipje 'jaren' bezig te zijn geweest terwijl die studenten dat op 1 jaar gedaan hebben...
Ik weet niet hoor maar hebben deze studenten niet gewoon een zelfbouwpakket als basis gebruikt? Of te wel de "ArduCopter"?
Sterker nog. Wanneer de drone opstijgt, dat principe is ook niet origineel en stamt al uit de Tweede Wereldoorlog. De Duitsers wilden een raketvliegtuig ontwikkelen wat verticaal kon opstijgen en vervolgens kon vliegen als een vliegtuig.
Uiteindelijk is er altijd wel iemand die iets soortgelijks ontwikkeld, het is maar hoe je het vermarkt of het een succes wordt.
Ik zie daar wel een probleem in.
Bewegende takken en ander waaiend goed hoeven dat draadje maar te 'catchen' en je bent een drone armer en koppijn rijker.

Voor google wel een mooie manier om het 'streetview sniffing' uit te breiden tot letterlijk boven je huis. Zal mij echt verbazen als er geen tools in dat ding zouden zitten die hun 'big data' database kunnen aanvullen.
Dan zullen die bomen ook in de weg staan voor dat apparaat om te landen.
Ik snap het probleem niet zo. Het pakketje wordt toch netjes op de juiste plek afgeleverd, en zonder schade rustig neergezet? Zo'n helicopter-drone kan maar een klein stukje vliegen. Met zo'n range kun je alleen in de grote steden iets afleveren. Ik vraag me toch af hoe je in een stad als New York, waar het gros in appartementen woont, dan nog pakketjes aflevert bij het juiste adres? Want een ID-controle (je wil wel bij de juiste persoon afleveren) is er niet bij.
ID-controle? Bedoel je even je smartphone uit je broek trekken om via WiFi of bluetooth duidelijk te maken dat jij de ontvanger bent? ;) Hoef je ook niet te dicht in de buurt van die drone te komen. Wat wel handig is aangezien dit exemplaar niet kan landen.
Edit, quote:
Ik vraag me toch af hoe je in een stad als New York, waar het gros in appartementen woont, dan nog pakketjes aflevert bij het juiste adres? Want een ID-controle (je wil wel bij de juiste persoon afleveren) is er niet bij.
Je kunt klanten een pasje geven waar ze zich mee kunnen identificeren bij de drone (chip). Je zou dan ook andere pasjes kunnen machtigen om pakketjes aan te nemen, denk aan buren bijvoorbeeld. Ik denk niet dat identificeren een probleem hoeft te zijn. Als de klant niet thuis is wordt het sowieso lastig. Zeker in een stad (waar de drones zullen vliegen ivm afstand etc) kun je een pakketje niet zomaar ergens neerzetten. Als je achteraf woont kun je nog wel afspreken dat het onder een afdakje komt te staan of iets dergelijks. Dus omdat de klant thuis moet zijn, of iemand die gemachtigd is, kun je prima een pasje gebruiken ter identificatie. Als je dan ook zorgt dat je met die pas direct en veilig kunt betalen bij Google of Amazon dan heb je het helemaal voor mekaar. Dan doen we er voor de Amerikanen nog een optie bij om het geld te lenen :+

[Reactie gewijzigd door Zenomyscus op 23 juli 2024 16:02]

[...]

Je kunt klanten een pasje geven waar ze zich mee kunnen identificeren bij de drone (chip). Je zou dan ook andere pasjes kunnen machtigen om pakketjes aan te nemen, denk aan buren bijvoorbeeld. Ik denk niet dat identificeren een probleem hoeft te zijn. Als de klant niet thuis is wordt het sowieso lastig. Zeker in een stad (waar de drones zullen vliegen ivm afstand etc) kun je een pakketje niet zomaar ergens neerzetten. Als je achteraf woont kun je nog wel afspreken dat het onder een afdakje komt te staan of iets dergelijks. Dus omdat de klant thuis moet zijn, of iemand die gemachtigd is, kun je prima een pasje gebruiken ter identificatie. Als je dan ook zorgt dat je met die pas direct en veilig kunt betalen bij Google of Amazon dan heb je het helemaal voor mekaar. Dan doen we er voor de Amerikanen nog een optie bij om het geld te lenen :+
Ik denk niet dat je helemaal snapt waar de drone voor bedoelt is denk ik? In steden zoals New York daar bestaan al 1 uur delivery services van eBay/Amazon. De drone moet het mogelijk maken om ook in buiten gebieden ook binnen het uur te kunnen gaan leveren. Daarnaast zal een stad zoals New York nooit toestemming geven om boven de stad te vliegen met 1000den Drones, als namelijk een zo'n ding naar beneden komt dikke kans dat je in het ziekenhuis terecht komt of ongeluk veroorzaakt.
Alleen te gebruiken bij windstil weer!
Landen en opstijgen kost meer tijd en energie dan met een touwtje, daarnaast heeft de drone ook geen landingsgestel nodig (scheelt gewicht). Misschien is het ook om vandalisme tegen te gaan; je kan hooguit aan het touwtje trekken, maar waarschijnlijk laat de drone het touwtje dan gewoon los.
> daarnaast heeft de drone ook geen landingsgestel nodig

Ooit moet ie toch een keer landen :?

[Reactie gewijzigd door Slashdotter op 23 juli 2024 16:02]

Misschien wel in een speciale houder aka een vast landingsgestel op de basis die dus NIET aan de drone vast hoeft te zitten :)
Dat is zeker zo, maar dan zal je de drone moeten vangen met een net o.i.d. Dit is een mooi voorbeeld.
En waarom zou die drone dat persé uit zichzelf moeten doen?
Opstijgen doet hij gewoon verticaal en aan de bouw te zien heeft hij ook weinig andere keus dan ook zo te landen. Helaasch laten ze dat niet zien.

Google X Project Wing filmpje: http://www.youtube.com/watch?v=cRTNvWcx9Oo
Ennuh... ...voor je delivery by rope als 'efficient' gaat aanprijzen, hoeveel gaan pakjes vervoert door de lucht per drone ons kosten?

Op dit moment is 2 kilo laten bezorgen door de TNT dus 3.84 euro, met zo'n drone wordt dat vast 38.40 euro per pakje :)
Tja, landen in een overstroomd gebied is ook weer lastig, om maar een scenario van de HONDERDEN te noemen :+
Als in "Hier is uw pakketje van Zalando. Wat is het hier nat trouwens zeg"?

/ontopic
Dit is wel erg gaaf. Zeker omdat het elektrisch aangedreven is, is dit een hele schone manier van transport.
Ben benieuwd hoe lang het gaat duren voor dit echt ingezet gaat worden.
Bij het leveren van hulpgoederen is dat wel erg handig. Voor normale pakketservice is dat niet interessant, maar in een rampgebied weet je nooit wat je tegen komt... als landen niet mogelijk is, dan is een touwtje misschien wel een optie.
Zeker omdat het elektrisch aangedreven is, is dit een hele schone manier van transport.
Mits de electriciteit duurzaam is opgewekt, anders nog seeds niet...
Voordeel van deze techniek is dat er niemand daadwerkelijk aan de drone kan zitten. Stel je voor dat een amazon klant beetje onhandig is en 1 van de rotors sloopt, stort dat ding straks neer in een woonwijk.

Als Google er ook voor zorgt dat als iemand een ruk aan het touw geeft, dat het los laat dan is het veel meer hufter proof.
Anoniem: 606804 @aidanl29 augustus 2014 10:07
Veel erger nog, denk aan kinderen die in een tuin lopen. Dat concept van Amazon zou verboden moeten worden, waarom moeilijk doen als het stukken veiliger kan met de manier van Google?
Nou ja, de methode van Google is wel moeilijker wat betreft de transitie van vliegen naar hover. Een quadcopters model zou simpelwel geprogrammeerd kunnen worden om op een GPS positie te kunnen landen.

Maar inderdaad, zoals ik al zei is de kans op slachtoffers is vele malen groter wanneer iemand met het toestel heeft kunnen rommelen.
Dit is veel mooier;
A. Hij kan precies het pakketje ergens afleveren.
B. Hij kan niet geraakt worden door een ander voorwerp ( of kapot geschopt worden door mensen).
Geschoten zal het altijd kunnen.
Anders moet je hoogtes hebben boven de 5 kilometers, want iemand kan gewoon dan met een Sniper zo'n drone neerhalen. En met andere wapens haal je ook een hoge range.

Dus in princiepe als ik jou bericht moet begrijpen zou zo'n drone 2/3 km boven de bestemming moeten hangen met een touwtje ? Nou ik bedoel als het even hard ga waaien dan gaat het pakketje ook niet echt precies op zijn plek komen te staan.

Kijk maar naar een hijskraan die een lading hebben dat wanneer het even iets harder waait het gevaarlijk is voor de mensen rondom, in die geval zal het pakketje dan niet op de juiste bestemming kunnen landen,....

Het is nog in beide gevallen van beide media-giganten gewoon nog een beta, wat eerst echt goed uitgevoerd moet worden....

[Reactie gewijzigd door theduke1989 op 23 juli 2024 16:02]

Gast, net als of jij thuis een vuurwapen hebt..
En dan? Zit fijn je 25ste leeftijd buiten, op een zaterdagmiddag in de tuin drones te schieten? 8)7

http://rs1img.memecdn.com...upid-people_o_1518051.jpg
In Amerika beschikt een schrikbarend hoeveelheid mensen over een vuurwapen, denkt dat hij hier op doelt.

En ja het is gewoon kleiduifschieten dan en wellicht hou je er nog leuke prijs aan over ook :P

ONtopic:
Ik heb gevoel dat dit inderdaad echt nog jaren moet duren. Maar wel tof dat ze er al zo mee bezig zijn :)
Waar gaat dit heen, je schiet de postbode toch ook niet neer?

Wat ook mogelijkheden zijn
- De drones uitrusten met camera's zodat google maps wat opgefleurd kan worden
- indexatie van wifi netwerken
- reclamefoldertjes, weer leuke aanvulling voor Googles grootste inkomensbron.

Met het weinige personeel wat je nodig hebt per drone, lees lage onderhoudskosten, kunnen de aantallen en mogelijkheden van de drones weleens totaal uit de hand gaan lopen.
Het neerschieten van een drone is gevoelsmatig veel minder erg dan het neerschieten van een postbode. Ik gok daarom dat het wel gaat gebeuren.

Als het niet door ouderen gebeurt, doen kinderen het wel met stenen of dergelijke.
Want nu worden alle auto's op straat en met name die van postbezorgers kapot gegooid door stenen van kinderen? ..Wees een realistisch zeg..
Je lijkt duidelijk niet in een grote stad te wonen, waar in sommige wijken om de hoek zo'n brommertje staat met 1 persoon die net legaal of illegaal die brommer mag besturen en verder wat jochies van 12-15 in de buurt die gewoon eventjes wat gappen en dan snel achterop zo'n brommertje springen.

Die gastjes weten je wel te vinden als er ergens een drone te pikken valt.
Ik denk ook niet dat deze UAV's in dat soort wijken zullen gaan bezorgen...
Maar als je de comments lees behalve tweakers is dat zeker een concern waar je aan moet denken als drone bouwer dus jaa gast ..
Misschien een mooie als amazon en google de lobby tegen wapen bezit gaat sponsoren, dan is het snel gedaan met het wapenbezit daar :)
Een drone meenemen/vernielen als hij voor je neus landt is een stuk laagdrempeliger dan een drone die een meter of 10 hoog vliegt uit de lucht te schieten.

Dat je drones kilometers hoog zou moeten laten vliegen is natuurlijk ook complete onzin. Waarom zou je in godsnaam rekening moeten gaan houden met het gebruik van een sniper-rifle?! Daarnaast hebben die een maximale range van ~2.5km (in de handen van een pro).
Tien meter hoog? Dat zullen duivenmelkers graag hebben... En kwajongens gaan steentjes gooien, die worden dan weggekatapulteert door de propellors of doen het ding crashen.
Calm down Rambo, niet iedereen schiet zomaar alles uit de lucht.

Ik vind in elk geval het systeem met draad beter dan dat van Amazon. Minder kans op botsingen en veel energiezuiniger doordat het toestel ook horizontale voortstuwing heeft.
In Engeland geloof ik, is er ooit een piloot zo dom geweest een doos bonbons naar beneden te laten vallen bij zijn vriendin haar woning, doos kwam op iemand hoofd en is er door overleden, is decennia geleden keer gebeurd, dus ik zie dit ook niet zo 100% veilig.
Komt dadelijk je nieuwe Iphone aan en die valt, ik wil niet weten wat erna gebeurd O-)
Ongeveer zoals die laatste Marsrovers neergelaten zijn op Mars dus. Ouderwets? Mwah, dacht het niet.
Niet oudwets maar wel zelfde prijskaartje per afgeleverd pakje als die Marsrover :)
Wat ik bij alle getoonde drone bezorgingen nog mis is een soort van bevestiging dat het pakket is afgeleverd. Bij een koerier moet je tekenen voor ontvangst, nu wordt het pakket in je tuin gedropt en dan moet je maar hopen dat je het eerder vindt dan je buurman of een toevallige voorbijganger.

Op deze manier zal het niet lang duren voordat dieven drones proberen te volgen en alle gedropte pakketjes gelijk op te pikken.

In landen waar particulier wapenbezit is toegestaan verwacht ik ook dat het uit de lucht schieten van drones ook een populair tijdverdrijf gaat worden.
Het is compleet niet realistisch joh. Een postbode kost 10 euro per uur en neemt hele karrevracht post mee. Dus elk envelopje afgeleverd of pakje afgeleverd, daar hangt dan een prijskaartje aan van zoveel pakjes per uur.

Zo'n drone in de lucht houden kost heel wat meer dan 10 euro per uur en 't bezorgt maar 1 pakketje :)
Kosten van een drone in de lucht houden zijn welgeteld de kosten van het opladen van de LiPo batterijen....

Van een postbode daarentegen; salaris, vakantietoeslag, reiskosten, pensioen, onkostenvergoedingen etc etc etc
Deze drone gaat niet op batterijen werken, want je kunt niet om de kilometer in Nederland een vliegveld aanleggen. Dat gaat natuurlijk op kerosine vliegen uiteindelijk.

Je lijkt verder duidelijk geen idee te hebben hoe duur robotica is op het moment dat het betrouwbaar dient te zijn.

Zo'n postbode hier is een parttimer die onder 10 euro per uur zit. Lekker goedkoop dus. Dienstfiets van de zaak. Overigens is die fiets ook niet zo goedkoop als jij een fiets ritselen kunt bij een junk, maar da's ander verhaal.

Alleen al de software nodig voor een drone lanceerplatform loopt in de miljarden, logisch dat NASA aan de slag wil ermee...

Dan de landings en startbanen. Iets als Soesterberg is onbetaalbaar. Dat is heel lastig om te kopen en het kost honderden miljoenen per lokatie.

Elke drone gaat een ton kosten minimaal, ik denk eerder 250k dollar per drone dan minder.

Alles wat daar boven je hoofd vliegt is echt stinkend duur.

Het onderhoud is enorm als dit stabiel dient te functioneren. Crash cash crash.

Om dat crash crash crash te voorkomen heb je dus ontzettend dure voertuigen nodig. Kortom dit gaat nooit break-even spelen. Wel heeft het enorme militaire waarde het te ontwikkelen.
Ik ben elke dag bezig met precies dit onderwerp, UAV's. Ik weet dondersgoed waar ik het over heb.
Vliegvelden heb je niet nodig, enkel een grasveldje met TUG toestemming van ILnT en de desbetreffende gemeente. En laten we nou genoeg grasveldjes hebben. Enkel een oplaadstation neerzetten waar dit apparaat kan opladen tussen de vluchten door.

Brandstof is onhandig en gevaarlijk en tevens veel duurder.

Ik ben zelf commercieel UAV piloot en ik weet wat de betrouwbaarheid is. En telkens blijkt uit de onderzoeken die worden gedaan door diverse instanties hier in NL en in het buitenland (zoals de UK) waar telkens de conclusie is dat het een user error is. Namelijk dat de batterijen foutief zijn gemonteerd of dat er gewoon een pilot error wordt gemaakt.

Een postbode is veel duurder. Vanwege de redenen die ik al net opnoemnde (premies e.d.) Een postbode zal ook geen junkfiets kopen maar die krijgt er een van het postorderbedrijf.

De software loopt in de miljarden? Is dat waarom er al diverse UAV fabrikanten zijn die al software hier voor hebben, waaronder Microdrones uit Duitsland. Ik begrijp dus ook niet waar je die cijfers vandaan haalt, je grote duim misschien?

een UAV heeft geen landings of startbaan nodig. Die kan namelijk verticaal opstijgen.

En waar zijn jouw geschatte aanschafsprijzen op gebaseerd zoals een ton tot 250k, wat nogal een grove schattig is.
Aangezien de duurste drones voor dit soort doeleinden rond de 12 tot 36k liggen.
Zeker als ze in bulk worden gekocht zal de prijs stevig dalen.

Het onderhoud is niets meer dan het frame controleren op schade en de batterijen gezond houden. Moertjes wat aandrijen en een self check draaien.

Waarom heb je dure voertuigennodig om crashes te voorkomen? Wat voor soort voertuigen heb je het in vredes naam dan over?

Je typt veel en vrijwel alles is onzin.
Je denkt nu weer typisch aan wat hobbyisten op jeruzalemsloffen op een grasveldje. Hobbyisten over het algemeen die universiteit gedaan hebben en op een salarisnivo zitten vanaf zo'n 80k euro per jaar.

Dat is niet hoe je 100 ton post kunt bezorgen op goedkope manier.

Denk eens realistisch na over hoe je 100 ton post gaat bezorgen.
Hoe kom je nou weer op 100ton post? waar haal je dat vandaan?
Deze UAV's zijn niet voor post, maar voor kleine pakketjes.

En onderhoud aan een UAV hoeft niet gedaan te worden door een WO persoon, maar kan prima worden gedaan door een technische MBO-er met voldoende ondersteuning en begeleiding.
Wat is efficiënter? 8,5 kilo gewicht opnieuw laten opstijgen of in de lucht laten hangen?
Denk dat je het antwoord niet moeilijk kan zijn.
En daarbij, wat is er 'ouderwets' aan een touwtje? En bij de daarbij, nieuwe techniek is niet per definitie beter. Ik ken genoeg voorbeelden waar nieuwe techniek in feite een achteruitgang is. Voorbeeld zijn bijvoorbeeld CNC draaibanken die vroeger uit massief blok staal gemaakt werden waardoor deze uit zichzelf stabiel waren. Nu worden ze dmv elektronica gestabiliseerd. Nadelen zijn legio zoals sensor kapot? Machine ligt er uit. Ik kan wel even doorgaan.
Waarom dan toch die elektronica? Het is goedkoper in aanschaf.
Rondvliegen op dezelfde hoogte als (baby) hoofden, kleine dieren en volwassenen zonder daarbij ooit problemen te veroorzaken is echt extreem moeilijk en alleen daarom al geen slimme strategie. Tegen een touwtje van een drone aan lopen doet een stuk minder pijn dan een propellor in je oog.

Heel slim van Google dus en niet zo slim van Amazon, want een (automatisch) landende drone gaat nog minder snel geaccepteerd worden dan bijvoorbeeld zelfrijdende auto's. We leven (IMO helaas) in een maatschappij waar veiligheid een overdreven obsessie geworden is met 0 tolerantie voor fouten.
Drone van Amazone was een marketingstunt en niet gebaseerd op iets wat met de huidige technologie mogelijk is. Elke hobbyist die met radiografische vliegtuigjes, helicopers en quadcopters (en hexa en octa) vliegt kan je dat vertellen.
Een gemiddelde hobbyist heeft ook geen miljoenen om te spenderen aan experimenten om het wél mogelijk te maken. Google wel.
Drone van Google is wel realistisch. Drone van Amazone bestaat niet, was gewoon reclame filmpje.
Google drone laat het zaken via een touwtje?
WTFU hoe bedoel je ouderwets?
Wat had je dan verwacht? Antizwaartekracht? Telekinese dankzij een zakendeal met de Asari? Rock-It launcher?
Google verwacht dat het nog jaren kan duren voordat de drone commercieel kan worden ingezet. Ook zal daarvoor in veel eerst landen de wetgeving moeten worden gewijzigd.
Ik snap dat er door voortschrijding van techniek bepaalde regels niet meer handig zijn (zie de muziekindustrie vs. het downloaden), maar om de wetgeving aan te passen aan de techniek lijkt mij ook niet de bedoeling... Zo kan je alles wel gaan toelaten zodra het technisch mogelijk wordt.
maar om de wetgeving aan te passen aan de techniek lijkt mij ook niet de bedoeling... Zo kan je alles wel gaan toelaten zodra het technisch mogelijk wordt.
Natuurlijk koet je wetgeving aanpassen als de technologie vordert, alleen hoeft dat niet te betekenen dat je alles zomaar toelaat.
Zo wil/gaat men de grondwet aanpassen om email op te nemen in het briefgeheim, omdat ten tijde van het opstellen van het artikel email nog helemaal niet bestond.
Ook de regelgeving omtrent modelvliegen (waar "drones" in nederland onder vallen) is recentelijk nog aangepast om de vorderingen in de techniek bij te benen.
Deels ben ik het met je eens. Dat komt echter doordat onze wetgeving verre van ideaal is. Echt goede wetgeving is zo geformuleerd dat zij zoveel mogelijk zichzelf aanpast doordat de interpretatie veranderd. Wetgeving wordt denk ik echter te specifiek geschreven tegenwoordig. Voor drones hoef je naar mijn mening geen/beperkt aparte wetgeving te maken.

Deze kunnen grotendeels vallen onder de huidige openbare orde en privacy regels vallen. Is een drone niet veilig? Dan bedreigt deze mogelijk de openbare orde en is er dus een reden om de drone te weren.
Je hebt gelijk dat onze wetgeving soms te specifiek is, en in bijvoorbeeld de regeling modelvliegen sprak men eerst van modelvliegtuigen, en is dat nu aangepast naar modelluchtvaartuigen.

Wat betreft het vallen van drones onder de regels voor openbare orde en privacy, alsjeblieft niet, ik wil als modelvlieger graag weten waar ik aan toe ben. In de huidige regeling voor modelvliegen staat redelijk duidelijk waar ik wel en niet mag vliegen, zonder die regeling ben je veel afhankelijker van interpretatie. Wat ik niet gevaarlijk vind kan een ander wel gevaarlijk vinden, wie heeft er dan gelijk?
Met oog op de toekomst, maar alsjeblieft niet zo ambigu. De politiek heeft er een handje van om tegelijkertijd ongeloofelijk onduidelijk te zijn, en vervolgens ook nog eens geen toekomst muziek te laten spelen.
Dit gebeurd toch nu ook. Het download verbod was niet in de wet auteursrecht in 1912 vastgelegd, want toen wist men nog niet zo goed hoe te downloaden.

De maximum snelheden worden ook steeds aangepast door verandering in techniek, net als andere wetgeving wordt aangepast door sociale / demografische veranderingen.
Ze wisten het donders goed, alleen wa het breedband niet zo snel in die tijd.
Als je geluk had, en in een druk gebied woonde, had je een modem wat 15 tot 30 bps haalde ( vakkundige telegafist )

Pas met de komst van de radio ging het sneller
Ja maar toch blijf ik erbij dat door de beperkte kennis van data compressie in 1910 en het toen nog geprotocoleerde http packet forwarding versie 0.003 niet afdoende was om de laatste hit van Dries Roevink binnen een fatsoenlijke tijd te delen met andere muziek liefhebbers. Hierdoor heeft de wetsvoorsteller toch de spreekwoordelijk plank misgeslagen. En sla ik de spijker op zijn kop, door te zeggen dat het nu spijkers op laagwater zoeken is door drones te gebruiken om toen de beperkte telegrafische snelheid te omzijlen door Dries Roevink op bestelling af te leveren in de achtertuinen van de muziekliefhebbers.

[Reactie gewijzigd door kritischelezer op 23 juli 2024 16:02]

Hoe kan je nu muziekliefhebbers en Dries Roelvink in één paragraaf noemen ....
Zelfs de jongens en meisjes van Kaotic hadden meer potentieel, typisch een voorbeeld van geld vs talent en waar het fout gegaan is.

Het verlaagd compleet het niveau van je reactie
ja sorry, was nog niet helemaal scherp, maar het is ook lastig een artiest te vinden die in die tijd en nu razend populair is. Ik kwam tot 3 artiesten, waaronder deze en geloof me, die 2 anderen zijn niet beter... ;)

En zoals we allen weten, Patricia Pay zingt niet meer.

[Reactie gewijzigd door kritischelezer op 23 juli 2024 16:02]

Ik ben iig blij dat wij elkaar begrijpen in dezen.
om de wetgeving aan te passen aan de techniek lijkt mij ook niet de bedoeling... Zo kan je alles wel gaan toelaten zodra het technisch mogelijk wordt.
Juist wel. Anders hadden we nog steeds uitgebreide wetgeving over paarden en was de automobiel verboden.
Het kleine pakketje maakt het wel lastig vindbaar, zeker als je tuin gelijk is an die van die Astraliër in het filmpje. Je hebt dan een andere drone nodig die het pakketje op je landgoed kan vinden.

Voor de rest is het een zeer mooi initiatief, maar hoe zit het met de impact op het milieu? Dat vraag ik me altijd af. Is het transport van pakketjes door drones nou beter dan het transport met busjes? Natuurlijk kun je in het geval van drones op plekken komen waar de busjes niet kunnen komen, dus het bedient een andere afzetmarkt, maar zo plaatst Amazon het zeker niet. Zouden deze drones zo milieuvriendelijk zijn?
Ik neem aan dat je een sms bericht of via een app bericht ontvangt. Zodat je dan op de uitkijk moet gaan staan bij je voordeur. In de tuin afleveren als je niet thuis bent lijkt me niet wenselijk. Daarnaast heeft niet iedereen een tuin natuurlijk.

[Reactie gewijzigd door JT888 op 23 juli 2024 16:02]

Sterker nog, ik denk dat je voor de drone-bezorging een speciale app of site op je telefoon gebruikt. Daarmee geef je je gps-locatie door, en op die locatie wordt je zending dan gedropt.

Dat kan vrij precies, als je ook ziet hoe goed de return to home en gps-hover van bijvoorbeeld een DJI Phantom 2 of Walkera X350 al werken.

Drones zijn niet milieuvriendelijk in die zin dat er meer power nodig is om een kilo de lucht in te krijgen dan over de weg te vervoeren, er is alleen een hele grote MAAR. Zolang we met een drone maar een paar kilo door de lucht vervoeren, in een rechte lijn (dus veel efficienter dan via kronkelige wegen) direct naar bestemming, ipv hetzelfde met een busje van een paar duizend kg te doen, is het ineens weer een mogelijk heel efficient alternatief, temeer omdat de meeste drones niet op fossiele brandstof maar electriciteit vliegen, en het dus staat en valt met de efficiente en milieuvriendelijke opwekking daarvan :)

Kort gezegd is het enige alternatief voor een drone een RC-auto die toevallig over een kaarsrechte weg kan scheuren, en zelfs daar heb ik mijn bedenkingen bij :P

Waar ik vooral benieuwd naar ben is hoe google denkt deze drones obstakels te laten herkennen. Waarschijnlijk wil google ze op een hoogte laten vliegen dat deze niet zo heel snel veranderd (±50-100m) maar dan nog is die ruimte redelijk dynamisch, een bouwkraan kan er in een dag staan.

[Reactie gewijzigd door Henk op 23 juli 2024 16:02]

Vergeet ook niet de besparing dat je geen bezorger nodig hebt. Zeker in een land als Australië waar de bevolkingsdichtheid nu eenmaal een stuk lager is dan in Nederland.
Nee, maar een drone moet wel aangeschaft, in dit geval zelfs ontwikkeld, onderhouden en bediend worden, daar zitten wel weer kosten die je in de eerste instantie niet realiseert.

Ik hoop vooral dat dit soort projecten van Google en Amazon de krampachtige regelgevingen in onder andere Nederland gaan doorbreken. Het is hier echt niet grappig als je met zo'n ding wilt filmen waar je allemaal aan moet voldoen, laat staan dat je het commercieel wilt exploiteren. Regels en richtlijnen zijn goed, maar de regeldrang in Nederland is weer compleet uit de hand gelopen, zoals met zoveel dingen.
Hij wordt onderhouden door een legertje aan technici die heel wat hoger opgeleid zijn dan een scholier die als bijbaantje bezorger is :)

Kortom voor elke technicus kun je 10 van die bezorgers inhuren :)
En als Google een deal kan sluiten met Amazon/zichzelf en een cameraatje aan elke bezorgingsdrone hangt, dan zien we over enkele jaren een EPIC upgrade van Google Maps.
"deal".

Goh, hoeveel zou het kosten om zo'n drone in de lucht te houden per kilo bezorgde post versus een student die als bijbaantje op een dienstfiets rondrijdt?
Ze zijn voorzien van elektrische motoren, dus belastender dan busjes zullen ze vast niet zijn.
Plus, een elektrische motor kan op duurzame energie draaien, een benzinemotor heeft die mogelijkheid niet.
Meeste bestel busjes zullen diesel hebben en dan kan het wel op duurzame energie :)
Electrische motor is veel inefficienter natuurlijk als je de hele keten meerekent.

Diesel van zo'n bestelbusje wordt 50% efficient verbrand.

De gascentrales hier, vervoer door hoogspanningskabels, opladen van batterijtjes, en je wist ondertussen wellicht al dat de batterijen die gebruikt worden voor drones, bij iets te ver opladen dan knallen die uit elkaar.

Zijn iets lichtere batterijtjes (niet eens vreselijk veel lichter).

Kortom dat is hooguit 5% efficient.

Dan vervolgens zo'n bestelbusje rijdt lekker over de weg. Hele goedkope manier van bezorgen. Zo'n drone moet de LUCHT in, dus de ZWAARTEKRACHT overwinnen. Da's factoren inefficienter per kilo.

Energietechnisch is dus zo'n drone ontzettend duur.

Wel is het megainteressant voor het leger. Ik noem maar iets: bezorgen van voedsel en water per drone - hoef je die niet te sjouwen - oh en kogels.

Bezorging per robot is op DIT moment simpelweg veel duurder, eerder factor 100 duurder dan zo'n bezorger per bestelbus - dan hebben we 't nog niet over de prijs per kilo gehad.

[Reactie gewijzigd door hardwareaddict op 23 juli 2024 16:02]

Voor 20 euro iets bestellen en door drone laten bezorgen. Vervolgens drone vangen (laat hun maar bewijzen dat jij het was).

Lijkt me dat ik niet de enige ben dier hier aan denkt. :)
Vervolgens drone vangen (laat hun maar bewijzen dat jij het was).
De drones zijn onbemand, niet onbestuurd. Aangezien de piloot waarschijnlijk toch wil zien waar hij vliegt, lijkt het me niet onaannemelijk dat er een camera op de drone zit. Bewijs lijkt me dan ook niet zo heel moeilijk.

Voor de duidelijkheid, ik ga ervan uit dat de aflevering handwerk blijft. Het basisstation en/of gebied opzoeken lukt wel automatisch, maar de praktijk van de laatste meters wil je denk ik voorlopig wel toezicht op houden.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 125509 op 23 juli 2024 16:02]

Een dure piloot inzetten voor het afleveren van een pakje en dan de volgende moeten halen, terwijl je anders een student hier op een dienstfiets laat rondrijden met heel wat kilootjes aan post bij zich...
Sommigen blijven zich maar verkijken op Nederland. Er zijn landen waar de post per vliegtuig wordt bezorgd, vergeet dat niet.

Vderder heb ik nog geen idee wat een drone piloot bij de posterijen gaat verdienen, het is een functie die nog niet bestaat en waar zelfs nog geen opleiding voor bestaat. Nu al roepen dat dat duur is, lijkt me een beetje vroeg.
Heb jij enig idee wat pakketjes vervoeren kost als je dat per vliegtuig doet?

Alles tot 160 kilo ver weg, dat gaat per luchtpost tegenwoordig. Dat zijn joekels van vliegtuigen, niet zelden 747's, die echt niet op elk adresje stoppen, hengeltje naar beneden laten en dan iets loslaten :)

Je praat over enorme additionele vervoersprijs. Dit krijgen ze komende 30 jaar niet van de grond natuurlijk.
Je kan dat raar vinden maar in Alaska bijvoorbeeld gebeurt het gewoon. Wat dat kost interesseert me niet. Die mensen wonen gewoon op plekken waar je zonder vliegtuig zo goed als niet kan komen. Die doen al jaren hun boodschappen per vliegtuig.
Die betalen honderden dollars per pakket aan vervoerskosten.

Dat krijg je commercieel nooit van de grond hier natuurlijk. Bijna niemand wil een opslag van paar honderd dollar per envelop betalen.

Verder is er voor elk transport in Alaska dus een airstrip waarop geland wordt en wordt fiks gedeelte van 't jaar niet gevlogen in verband met de weersomstandigheden.

Stel je eens voor dat bij elk regenbuitje hier die drones hun pakjes niet afleveren - de wereld zou te klein zijn.
En na de 3e keer dat een drone zo verloren gaat schrappen ze deze bezorgmethode voor dat gebied en dan mag je hopen dat ze 10 jaar later het nog eens willen proberen.
Je verliest natuurlijk aan de lopende band drones als je 't commercieel gaat uitrollen.

Daar komt bij dat dit hele dure dingen zijn.

Dus enige inzetbaarheid is in militaire confictzones. Da's ook enige plek waar ze die enorme prijzen voor drones betalen kunnen. Ook daar gaan ze als broodjes neer overigens.
Inderdaad, ik heb eerlijk gezegd meer interesse in zo'n drone en het uitpluizen hiervan (eventueel tweaken) dan alle internet bestellingen die ik afgelopen jaar heb gedaan.

Ik denk dat zo dra deze bezorg methode er komt er massaal tweakers proberen drone's te gaan vangen :9~
Hoe wil je die drone vangen dan? Misschien kan de drone dat touwtje simpelweg loslaten als hij merkt dat er kracht op komt?
Aan het filmpje te zien mag je dan wel een flink schepnet hebben :+
de yanks hebben special guns die een vangnet afschieten kunnen. Je bouwt dus zelf een drone die zo'n vangnet afschiet en eindelijk kun je eens google terugpakken :)
Gewoon vastpakken als ie geland is en optillen en meenemen
https://www.youtube.com/watch?v=rGLxKXtkHpY#t=123

Met vol automatische wapens is het ook moeilijk om een drone neer te halen :+

Gelukkig hebben we nog wat tijd om effectievere strategieën te beramen 8-)
Je hebt kennelijk nog nooit met zo'n AR-15 in USA geschoten.

De automatische versie ervan heet in de US army... ...M16
Met laser erop schiet je als je wilt dat touwtje eraf op 600 meter.
De laatst bekende posities en eventueel camera footage wat direct naar hun kantoor kan worden verzonden geven je gezicht wel prijs...

@hardwareaddict
Zucht
Ik voorspel ook een nieuwe sport als dit commercieel toepasbaar genoeg is: dronehunting. Je geeft met deze manier van bezorgen sowieso al de sociale controle op van een persoon die jouw pakketje komt bezorgen en daar voor verantwoordelijk is. Of ze moeten de drones gaan bewapenen :)
En als het slecht weer is, dan worden je pakketjes niet bezorgd omdat er te veel wind/regen/hagel is?
Per gebied invoeren, als er ergens teveel drones verloren gaan vanwege dan deze bezorgmethode daar niet meer aanbieden.
Dus niet aanbieden in Amerika en wel in Europa? :+ Lijkt me dat drones daar in no-time door rednecks uit de lucht worden geknald.
niks knallen - je bouwt een hunter drone die met vangnetje zo'n drone vangt :)

onderdelen verkopen van zo'n $250k+ drone is gouden handeltje joh :)
$250k+?? meen je dat werkelijk?

Ik blijf mij constant verbazen om uw commentaar hardwareaddict. Ongelofelijk.
Heb jij wel enig idee hoeveel een drone-vliegtuig kost waarmee je op betrouwbare manier missies kunt uitvoeren?

Je kunt met speeldingetjes niet op systematische manier post gaan bezorgen.

Je hebt vliegvelden nodig voor drones, waar ze veilig kunnen starten en landen.

Dat lukt niet vanaf de 12e verdieping van een appartementencomplex.

Wat hier feitelijk gaat gebeuren is wat studenten die gaan spelen met een paar hobbytoestelletjes en daarbij dan een prachtig verhaal vertellen, wat kant noch wal raakt.
Er zijn geen vliegvelden nodig bij een verticale start en landing...

De UAV's waar jij het over hebt zijn er al...

Beter nog, er zijn zelfs Nederlandse fabrikanten die ze hier bouwen en verkopen. En dan doel ik niet op speelgoed, maar commerciele apparaten.

Google eens op Aerialtronics.
Waarom kan niet iedereen zijn eigen drone kopen en het pakje laten ophalen.
Regel jij dan voor iedereen de financiele middelen voor een (betaalbare?) drone?
Denk eens na... 8)7

edit: Denk nog eens een keer na: wat als anderen jouw drone uit de lucht gaan halen?

[Reactie gewijzigd door Thedr op 23 juli 2024 16:02]

De kans dat mensen hun eigen drone uit de lucht gaan schieten, leek me gewoon kleiner.
Vooral niet als zo'n sophisticated drone als je nodig hebt voor postbezorging rond de $250k+ gaat kosten.

[Reactie gewijzigd door hardwareaddict op 23 juli 2024 16:02]

Ja hoor daar zijn de willekeurige getallen weer..
Welke betrouwbare drones die wat cargo vervoeren kunnen zijn er op dit moment en hoeveel kosten die?

Onder iets met 6 nullen erachter vind je niks.
36k voor een Aerialtronics ATX8 (of Zenith, hoe ze t ook noemen)
payload van 3kg, vliegtijd van 30-45minuten.

Wat ze nu nog te doen staat is de capiciteit van de LiPo's verhogen.
Zie dit in Nederland toch niet snel gebeuren. Waar een aantal vrienden al meerdere keren tegenaan zijn gelopen, zijn de vergunningen die hier nodig zijn om te vliegen met een drone. Je moet er dus een pilotenopleiding voor doen, en het voertuig moet twee motorig zijn om op bepaalde stukken te vliegen. Daarnaast moet je nog allerlei triviale dingen invullen, wat het gebruiken van het luchtruim met drones erg gecompliceerd maakt. Als je dit proces zou moeten doorgaan wanneer je met drones pakketjes wil bezorgen dan is dat veel te stroperig.

Hier tof filmpje gemaakt vanaf een drone met een custom camera stabilisatie systeem.
https://www.youtube.com/watch?v=BJBzVtC05l8

Daarnaast als we dit soort dingen gaan toestaan en de regelgeving gaan versoepelen mbt het vliegen van drones dan ben ik bang dat ook de autoriteiten hier zo veel mogelijk gebruik van zullen gaan maken (ze zijn al bezig met wetswijzigingen).

1984 anybody?
En er gaan ook veel minder pakjes in dan in een normale bezorgtruck.

Dus je hebt voor de aflevering veel meer sorties nodig en ook moet er veel meer afstand afgelegd worden, omdat pakketjes die gemeenschappelijke route hebben niet samen kunnen reizen maar in afzonderlijke sorties gevlogen moeten worden. Dit is een fundamenteel probleem om een distributieketen efficiënt op te zetten.

Het enige waar het kan werken is als een soort uitzonderlijke 'elite priority' levering voor rijke mensen met een vrijstaand huis ergens. Dus een aflevering als onderdeel van de shopping experience. Kan best zijn dat je daar dan enthousiaste filmpjes van krijgt op youtube hoe gaaf dat wel niet is dus dan kan het wel weer het innovatieve gehalte van je brand omhoog krikken zoals feitelijk nu ook al gedaan wordt met dit tweakers artikel.

Zoals ik het zie is het dus praktisch niet echt toepasbaar en zijn er ook fundamentele problemen en is het voordeel vooral een marketing ploy en eventueel technologische spin off.
Er zijn al drones met pepperspray en zelfs met tasers dus wat dat betreft zijn ze al verder dan je zo op het eerste gezicht zou denken.
We hebben nu al voor vele miljoenen aan cameras overal staan en als we naar de resultaten kijken kan je concluderen dat het relatief gezien bitter weinig oplevert. Wat dat betreft kan je je afvragen of al die technische foefjes wel slim zijn terwijl de politie al jaren lang op de 0-lijn staat.

Wat drones en regulering betreft is het heel lastig om de recreant te weerhouden om met drones te spelen als het toezicht minimaal is. Wat zakelijk gebruik betreft lijkt het nu vooral nog wilde plannen maar grootschalig gebruik lijkt nog onpraktisch.
Wat dat betreft schat ik eerder in dat men vervoer van autonome auto's gaat gebruiken om bestellingen op maat uit te laten voeren. Daar valt nog zat te winnen als men daar auto's 24/7 kan laten rijden naar centrale punten en dat part-time bezorgers de laatste kilometer afleggen.
Die handelingen kunnen vele malen efficiënter door mensen afgehandeld worden dan door drones.
Anoniem: 474132 29 augustus 2014 08:25
Geeft maar een seintje als het voor mn flat staat Google, zet maar op de stoep tussen het winkelend publiek neer OK?
Goed punt, ik ben ook benieuwd hoe ze dat probleem op gaan lossen (het pakketje moet bij de besteller terecht komen)...

Moet iedereen straks een speciale drone brievenbus hebben?
Ze zullen waarschijnlijk een berichtje sturen dat de drone op 10 boven de afgesproken plek hangt. En dat je dit via een speciale app of zo kunt bevestigen, waarna het pakketje ook daadwerkelijk wordt afgeleverd. Dit zou zelfs midden in de stad kunnen, op een druk winkelplein, of dat verstandig is, is een ander vraagstuk. Maar denken dat Google handig gebruik maakt van alle op en aanmerkingen hier. Er zullen er vast wel wat tussen staan waar ze zelf nog niet aan hebben gedacht.
Een speciale brievenbus lijkt me dan toch een stuk handiger en gebruiksvriendelijker. :P
Correct, het zullen zogenaamde drone droppings areas (DDA) worden. Cirkel met een D erin. Dit kan ook een uitgeefpunt in de buurt zijn, als er geen eigen DDA mogelijk is, dus zeg maar bij de supermarkt pakje afhalen. Het gaat erom dat het bestelde binnen enkele uren beschikbaar is. Hier zouden we als tweaker toch van moeten smullen ;)

Er zijn veel bewoners op onze aardkloot die zich niet laten opstapelen in beton, maar een eigen deel hebben (wij zouden dat tuin noemen). Juist die doelgroep die wat vrijer woont heeft belang bij verder vliegende drones, zodat er snelle aflevering mogelijk is.
Behalve als je kleine kinderen hebt natuurlijk.
De kinderen krijgen drone verkeerslessen op school en de drone zal bij het benaderen van de DDA optische en auditieve signalen verspreiden die niet taal of cultuur gevoelig zijn :P

[Reactie gewijzigd door kritischelezer op 23 juli 2024 16:02]

die dingen gaan massaal crashen natuurlijk. heb je zelf ooit een robot gebouwd?
Het gaat juist om wat minder dicht bevolkte gebieden, zoals de gemeente Boarnsterhim: op http://www.boarnsterhim.nl en de gemeente Littenseradiel (http://www.littenseradiel.nl).

En we moeten natuurlijk De gemeente Wymbritseradiel (http://www.wymbritseradiel.nl) niet vergeten om boze reacties te vermijden.

[Reactie gewijzigd door kritischelezer op 23 juli 2024 16:02]

Ik wel. Jij ook? Ik denk 't niet. Die van mij vliegt als de tierelier.
Ik bouw robots als beroep, jij?
Als beroep ben ik commercieel UAV piloot en data processor.
een A4'tje met een QR code op de grond (op het dak / balkon / tuin) zou al wel voldoende moeten zijn.

Zo kun je er ook nog een check in bouwen.

Drone vliegt weg van warenhuis
Vliegt naar klant
Ziet landings plek (a4 met QR code)
Scant QR code (is speciaal voor die klant, voor die order gemaakt)
Na verificatie kan de drone zn pakketje afleveren.

De klant weet altijd waar het pakketje is, deze word op de a4 geplaatst.

2 vliegen (:p / drones) in 1 klap?
Dat gaat niet werken als het regent word je a4tje mooi zeiknat buiten de wind die het mischien wegblaast ;) Plastificeren en vastzetten in een klem kan maar dan nog zit je nog met het balkon probleem. Hoe wil je dat gaan doen als er boven je een ander balkon hangt. Je zou dan dus een speciale bak aan je balkon moeten hangen ofzo en hopen dat je boven buurman geen eikel is die dat touwtje even doorknipt of het pakketje onderschept :+ . Hoe zou je op een dak van een flatgebouw willen komen zonder vaste trap daar naar toe? Totaal onhandig en niet realistisch. Dit drone gebeuren is niet handig in steden op het platteland of in afgelegen gebieden zou het wel kunnen werken.

[Reactie gewijzigd door JT888 op 23 juli 2024 16:02]

Kom op man.. beetje inventief en je kunt zo'n a4'tje op de gekste manieren waterproof maken, en vast klemmen aan iets.. denk aan een clipboard ofzo..

Ik zette het neer als concept.. niet als 100% werkbare oplossing..
Anoniem: 606804 @JT88829 augustus 2014 10:16
You're trying too hard. Iedereen snapt dat je niet een los a4'tje kan neerleggen, dat is ook totaal niet wat hij bedoelde.

En misschien is er ook nog iets als een woonwijk/dorp naast platteland/stad?
Onnodige reactie net als deze overigens ...

[Reactie gewijzigd door JT888 op 23 juli 2024 16:02]

Dat bedoelde ik niet: ik ga er van uit dat ze met bijvoorbeeld google maps + streetview wel exact de lokatie van een adres kunnen pinpointen.

Waarin bezorg je het pakket? Naar wat voor brievenbus of plek? Gewoon voor de voordeur droppen is natuurlijk geen optie. Teminste ik zou liever niet hebben dat ze elektronica van 2000 EUR voor m'n voordeur neerzetten onbewaakt, terwijl ik niet thuis ben.

Dit lijkt me nog best een lastig probleem om op te lossen.

[Reactie gewijzigd door GeoBeo op 23 juli 2024 16:02]

Anoniem: 606804 @GeoBeo29 augustus 2014 10:20
Daarom zou het ook logisch zijn als je kon kiezen hoe het afgeleverd moet worden. Pakketjes met een nieuwe laptop adapter bijvoorbeeld laat je gewoon droppen zodra het kan, en zo'n pakket van 2000€ spreek je een tijd af en kan je het direct 'in ontvangst nemen'.

Lijkt me ook dat dit meer is voor dorpen en platteland, voor steden blijft het denk ik nog steeds veel handiger om het op de oude manier te doen.
Niet mee eens. Er is best een relatief eenvoudige brievenbus te ontwikkelen, speciaal voor drones: kan alleen een pakketje in en niet makkelijk uit (zonder sleutel). Denk aan de leger des heils containers: je kan er kleren in doen, maar niet makkelijk uit halen. Ik zou het persoonlijk niet zo erg vinden om een nieuwe brievenbus aan te schaffen voor een paar 10tjes die dan ook drone pakketjes kan ontvangen...

Voor de deur droppen lijkt me echt geen goed plan, niet in dorpen en ook niet in de stad: dat is gewoon te makkelijk te jatten.

[Reactie gewijzigd door GeoBeo op 23 juli 2024 16:02]

Anoniem: 606804 @GeoBeo29 augustus 2014 10:43
Waarom persé voor de deur? Waarom niet gewoon in de achtertuin?
1. Omdat het overgrote deel van de bevolking geen achtertuin heeft (denk aan flats/stad).
2. Omdat dat het probleem niet oplost: als eenmaal drone-droppings "normaal" zijn weten dieven dat natuurlijk en is het echt niet moeilijk om even achtertuinen te checken op drones... Dat maakt de stap om het te stelen niet echt groter...
Geeft maar een seintje als het voor mn flat staat Google, zet maar op de stoep tussen het winkelend publiek neer OK?
Lijkt me ongeveer net zo zinnig als een postbus opgeven bij de aankoop als je helemaal geen postbus hebt.

Als je geen plek hebt waar de drone het kan afleveren, moet je niet kiezen voor 'Delivery by drone'. Dan kies je gewoon voor 'Mail order' lijkt me.

Ik ga er ook niet vanuit dat dit gebruikt gaat worden in dicht bevolkt stedelijk gebied, maar meer in de wat open gebieden. In de drukke gebieden zal het aangeboden volume waarschijnlijk groot genoeg zijn om een busje of vrachtwagen te laten rijden.

Maar goed, de tijd zal leren wat de drone op dit gebied gaat brengen.
Wat dacht je ervan dat die drone een seintje geeft aan jou. Jij gaat buiten staan en ontvangt je pakket?
Andere mensen krijgen geen seintje, dus weten ook niet dat er iets komt. Dus daar gaat je argument.
Je kan zelfs met je telefoon weer een seintje teruggeven dat je op de juiste plek staat. En klaar.

Dieven hou je altijd, daar doe je niets tegen. Die kunnen ook bij jou in de achtertuin gaan zitten wachten tot er een PostNL bus komt en dan namens jou een pakket in ontvangst nemen. Of ze overvallen een bezorger.

Beetje simpel gedacht...
"Het vliegtuig is zinloos. Welke stad kan het zich veroorloven om een vlak stuk beton van twee kilometer lang aan te leggen?"
Wat we wel weten is dat vervoer per vliegtuig niet goedkoop is :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.