Om daar nog een klein beetje meer op te elaboreren:
Vrije software is software die aan gebruikers bepaalde rechten ten aanzien van het bestuderen, wijzigen en opnieuw distribueren van de broncode toekent. Zoals de Free Software Foundation het definieert:
- De vrijheid om het programma te gebruiken voor elk doel.
- De vrijheid om de manier waarop het programma werkt te bestuderen, en om het aan te passen aan je behoeften. Beschikbaarheid van de broncode is hiervoor noodzakelijk.
- De vrijheid om het programma te verspreiden, zodat je je naasten kan helpen.
- De vrijheid om het programma te verbeteren en daarna te verspreiden, zodat de hele gemeenschap er voordeel uit kan halen. Hiervoor is beschikbaarheid van de broncode eveneens noodzakelijk.
Zoals vstrien al aangeeft betekent dat echter niet dat je product gratis moet zijn. Zo rekent Red Hat gewoon geld voor zijn RHEL (Red Hat Enterprise Linux), maar publiceren ze tegelijkertijd de bron als vrij
te downloaden bestanden. Andere mensen maken hier weer dankbaar gebruik van door de software opnieuw te compileren, en deze weer gratis aan te bieden (zoals CentOS en ClearOS).
[edit]
@Trommelrem (de fipo) - Alhoewel je absoluut gelijk hebt dat soms propriëtaire software gewoon beter is, vind ik het
ook dàn een goed iets als vrije software wordt verkozen boven niet-vrije software met de simpele reden dat de vrije variant door het verhoogde gebruik verbeterd zal worden, waar op de lange termijn iedereen van profiteert. Niet alleen zal dat stuk software beter worden, ook kunnen andere mensen er weer afgeleiden van gaan maken, wat met propriëtaire software simpelweg onmogelijk is.
[edit2]
Misschien een beetje off-topic, maar het doet me er toch aan denken. Ik vind persoonlijk dat we de afgelopen eeuw een beetje zijn doorgeslagen in het claimen van ideeën en gedachtengangen. Intellectual Property (IP) wordt tegenwoordig als heilig gezien en lijkt boven eigenlijk al het andere te gaan. Niet alleen boven zaken als privacy (check mensen hun internetverkeer om te zien of ze niet "andermans" liedje delen) en de plicht zieke mensen te helpen (
propriëtaire medicijnen in 3de wereldlanden), ook is het nut van het claimen van ideeën een beetje ontspoort. De mensheid heeft de afgelopen millennia miljoenen uitvindingen gedaan. Elke uitvinding bouwt weer voort op een eerdere, en zo komt de mensheid verder. Wij staan op een ladder waar miljarden mensen voor ons aan hebben gebouwd. We hebben niet alleen het wiel en het vuur, maar ook versnellingsbakken, boten en verbrandingsmotoren. Wij kunnen doorinnoveren
juist omdat wij de zaken die voor onze tijd zijn uitgevonden kunnen gebruiken. Met de huidige stand van zaken, lijkt echter elk ideetje, elk gedachtengangetje en elke kronkel van de hersenen geclaimd te kunnen worden. Als iemand anders vóór jou het al heeft bedacht, of als iemand anders met meer geld het heeft bedacht, dan is het van hem/haar, en wordt de ladder op dat punt afgesloten. Kijk naar de
ronde hoeken van een iPhone electronisch apparaat. Komen wij als mensheid ècht verder door zulke rechten te laten opeisen door één enkele partij?
Natuurlijk investeren bedrijven méér in iets waar ze meer aan kunnen verdienen, maar uiteindelijk moeten wetten toch gemaakt zijn om het nut voor ons allemaal te behartigen? Ik ben er in ieder geval al een tijd niet meer zo zeker van of patenten en copyrights de innovatie, laat staan de mensheid nog ten goede komen.
Ik laat bij mijn volgende kans mijn democratisch recht uit te oefenen danook zéker mijn stem vallen op een partij die informatie weer vrij wil maken (= patent- en auteursrecht hervormen). Daarin staat de Piratenpartij natuurlijk voorop. Als iemand tips heeft over welke andere partijen daar nog meer voor staan, dan hoor ik dat graag!
[Reactie gewijzigd door kramer65 op 22 juli 2024 17:53]