Harvard en MIT bundelen krachten in online-onderwijsplatform

Harvard University en MIT hebben onder de naam edX samen een nonprofit-project aangekondigd voor het gratis aanbieden van online cursussen. Daarmee haakt Harvard in op het MITx-project waarbinnen online-onderwijs wordt aangeboden.

MITx opende in december zijn deuren, waarna in maart de eerste cursussen werden gegeven. Zo wist het vak Circuits and Electronics bij de start 120.000 virtuele studenten te trekken, terwijl er circa 10.000 van hen slaagden voor het eerste examen, zo meldt The New York Times. Degenen die het traject succesvol doorlopen, krijgen een certificaat maar geen officiële titel.

Inmiddels heeft de Harvard University een overeenkomst gesloten met MIT om gezamenlijk online-onderwijs aan te gaan bieden. Daarvoor is de nonprofit-organisatie edX in het leven geroepen. Beide universiteiten steken 30 miljoen dollar in edX. De eerste cursussen zouden aankomende herfst moeten starten.

Volgens de initiatiefnemers moet edX niet alleen wereldwijd studenten kennis gaan aanrijken, maar dient het platform ook gebruikt te worden om te experimenteren met lesmethoden, al dan niet in combinatie met nieuwe technische mogelijkheden. Zo zou bijvoorbeeld het lesmateriaal verbeterd kunnen worden omdat docenten via het meten van kliks kunnen zien met welke delen van de stof studenten problemen hebben. Ook zouden essays door middel van crowdsourcing beoordeeld kunnen worden.

Harvard en MIT verwachten dat andere universiteiten en onderwijsinstellingen zich aan zullen sluiten bij het edX-initiatief. Bovendien beloven de twee dat de ontwikkelde software voor het online-onderwijs opensource te zullen maken.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

02-05-2012 • 19:23

33 Linkedin

Reacties (33)

33
32
19
3
0
12
Wijzig sortering
Anoniem: 241899
2 mei 2012 19:46
Op zoiets wacht ik al lang! :D
Hopelijk komt er meteen een groot pakket leerstof online. ;)
Daarnaast is er ook nog Udacity (http://www.udacity.com/courses), en voor een wat lager niveau de Khan Acadamy (http://www.khanacademy.org/). Leer ze!
ItunesUniversity heeft ook veel lespakketen online staan;)
Daar heb ik destijds de lessen gevolgd van iPhone programming...

Op Mises.org worden ook veel lessen al online aangeboden.
Ik denk dat wij hier op tweakers toch wel een iets genuanceerdere kijk op dergelijke zaken mogen verwachten... Sommige mensen nemen tijdens hun vrije tijd wel de moeite om iets bij te leren. Bovendien kan dit soms ook in de baas zijn tijd.

MITx is feitelijk een heel mooie opvolger van Open Course Ware, http://ocw.mit.edu/index.htm, een platform waar je voor een groot aantal vakken studiemateriaal kunt vinden. Zo heb ik bijvoorbeeld het vak Linear Algebra (http://ocw.mit.edu/course...near-algebra-spring-2010/) van de wereld beroemde prof Gilbert Strang gevolgd. Voor dit vak zijn zeer mooie video lectures beschikbaar. Tja, niet iedereen kan een studie aan MIT veroorloven, maar op deze manier kun je toch van zeer kwalitatief onderwijs genieten. En als ik naar mijn loonstrookje kijk hoef je er ook niet werkeloos voor te zijn...

Het is trouwens ook een aanrader om eens op bovenstaande site te kijken als je je kennis van een vak nog eens wil opfrissen, of als ze een vak op eigen universiteit niet aanbieden. Ik kijk uit naar het MITx platform. Het zou leuk zijn als er in de herfst bijvoorbeeld een vakje over Constraint Programming zou komen.
OCW heeft zeer veel materiaal voor ingenieurs te bieden, ik heb al enkele cursussen bekeken en ze hebben mij al heel veel bijgebracht.
Ik ben zeer benieuwd wat dit project te bieden zal hebben.

Knowledge is power :)
Hoog opgeleide werklozen hebben de capaciteit om nuttige dingen te doen die laagopgeleide werklozen niet of moeilijk kunnen.
niet dat je daar veel aan heb als er simpelweg geen banen beschikbaar zijn...
ja een hartchirurg kan meer en heeft meer potentie maar als er geen baan is voor hem is hij even waardevol voor de manenmarkt als een ex vakkenvuller zonder diploma...
Voordat je hartchirurg kunt worden moet je eerst een opleiding basisarts hebben afgerond op een Universiteit. De opleiding basisarts en hartchirurg duren beiden individueel al 6 jaar (samen 12 dus, gemiddeld genomen. Het kan uiteraard ook in minder maar dat is voor de rest van dit verhaal even niet van belang) en in die 6 jaar van je specialisatie kun je op veel verschillende afdelingen in een ziekenhuis aan de gang. Als werkzoekende hartchirurg zul je naast dat dus meer opties hebben om te overwegen en potentieel ook meer kans om een baan te vinden (heck, een hartchirurg intern hebben maar gewoon als basisarts kan altijd nog even bijspringen indien nodig en wellicht zo doorstromen om daar uiteindelijk als hartchirurg aan het werk te gaan.

Voor de vakkenvuller zonder diploma is het maar kut, maar die staat er zonder papier nog altijd slechter voor.

[Reactie gewijzigd door Fid3lity op 3 mei 2012 00:00]

Anoniem: 83718
@Fid3lity3 mei 2012 00:31
Ik denk niet dat het gaat om een on-line opleiding hart-chirurg....
(the horror)...

Maar voor algemene wis-/natuur-/taal-/geografie/geschiedenis- (kunde)wetenschappen..is dit een meer dan uitstekende oplossing voor:

-Mensen die niet de mogelijkheid hebben gehad,
-Mensen in een verkeerde studie (door vooroordeel/dwang/uitloting)
-Mensen die pas later bedenken dat....

En misschien uiteindelijk wel een goede hart-chirurg. waarom uiteindelijk niet?
(wel wat jaartjes stage hoop ik)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 83718 op 3 mei 2012 08:13]

Iets bijleren doe je toch niet (in de eerste plaats) voor je werk? Je werksituatie kan idd bijna van de ene dag op de andere veranderen. Neem iets wat je ZELF wil kunnen en leren :)
Wouw, met een dergelijke negatieve benadering.......
"yay nog meer hoog opgeleide werkelozen."
(kan je jezelf beter gelijk aborteren)

Ja, ik weet, dat is ook een negatieve benadering,
Maar onderwijs is uiteindelijk altijd goed,
erger nog, door onderwijs, is uiteindelijk de hele mensheid opgestaan uit?.... iets.

echter, bovengenoemde "yay nog meer hoog opgeleide werkelozen"
geeft elke luie werkloze een handvat om nog luier te zijn.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 83718 op 2 mei 2012 21:54]

Dit vind ik persoonlijk echt vooruitgang - kennisverspreiding kan alleen maar positief zijn toch?
Zeker een goede zaak. Mooi ook om eindelijk weer eens wat over ICT in het Onderwijs Op Tweakers te lezen. Het zou leuk zijn als Tweakers daar wat meer aandacht aan zou besteden.
Inderdaad eindelijk begint men in te zien dat goed onderwijs belangrijk is niet alleen voor de mensen met de grote beurs en of het geluk in het juiste land geboren te zijn maar voor mensen van over de gehele wereld. Op deze manier kunnen talenten in landen als India, Nederland, en dat eilandje in de stille zuid zee hun kennis uitbreiden door een of meerdere cursussen te volgen bij een top universiteit in Amerika. Ik hoop heel erg dat dit niet beperkt blijft tot Amerika maar dat ook andere landen hun engelstalige programma's zullen gaan toevoegen.
Is ook een investering in de toekomst, hoeveel potentiele genieën zijn op deze manier te ontdekken, die niet ff snel naar amerika kunnen om te studeren ? :)
En dit is de beste opmerking... Albert E. was uiteindelijk ook maar een admin-smurf.
En kijk...de wereld...alle fundamentele theorien tot nu toe.
We leggen nu, na 70 jaar nog steeds een hele grote , zelfs onbetaalbare cirkel neer in
Zwitserland...om te bewijzen dat, of de gevolgtrekkingen dat....

En he, dat is waarin de mensheid verschild van die apen...
we zijn nieuwsgierig...we bouwen uiteindelijk iets..
We hebben niet de instelling van"yay nog meer hoog opgeleide werkelozen"

Thuring...miskent, gekastreert als homo, uiteindelijk zelfmoord.
Oppenheimer - Yo commu....

Slechts 3 voorbeelden van genieën uit een ? achtergrond.
die de helft van hun evt potentieel al hebben moeten verspillen! om
aan te tonen dat ze echt goede ideeën hadden!
(en vreemd genoeg, uit de jaren 1900-80 kan je zo een flinke lijst maken van wereld-veranderende mensen, daarna? is de score een stuk lager)
Waar is die Davinci van het derde millennium? Er zijn nu minstens 100x zoveel mensen,
ergens moet'ie dan toch zijn?


Uiteindelijk....er van uitgaande dat in 1930 er al X fundamentele (niet echt super onderwezen) genieën waren, Die uiteindelijk de mensheid wel verder hielpen.
Moeten er momenteel al minstens 3X (onontdekte) rondlopen!

Helaas, vertoont de mensheid momenteel wel die instelling van
"yay nog meer hoog opgeleide werkelozen"

het ruimtevaartprogramma ligt al op zijn gat.
Enne...dat is toch uiteindelijk de enige manier waarop de mensheid zich evt zou kunnen uitbreiden.
(die VOC mentaliteit, onontdekte verten.blahblah.)

Volgens mij zei Heinlein ergens 1970+ "de mensheid is te kostbaar om op dit ene kwetsbare eiermandje te kunnen vertrouwen"

De mensheid kruipt echter steeds meer terug op zijn eigen kneuterige...wat ik heb eiermandje, maar gooit dat mandje onderhand zo vol met vuil dat de eitjes eruit vallen.

Waar zijn die genieën?
(en waarom worden de huidige genieën niet ondersteund met een ruig budget)

(Nee, kortstondige popi hufterige haatzaaiers hebben nu de overhand)
We investeren wel in een niet bestaande maar wel aangewakkerde angst, haat en veiligheid, en in een straaljager die binnen 1 seconde over heel Nederland heen vliegt,
en gaan daarna 3 maanden vergaderen om een kwart van deze investering weer te bezuinigen. (door zelfs van die zeldzame genieën de studiebeurs af te pakken)

Nederland is onderhand xenofobies tegenover haar eigen burgers....
wat een bekrompen visie!

Ooit was Nederland een "kennis"land...
NL mensen waren wereldwijd welkom, als zeevaarder, als ingenieur, als whatever.

Nu wordt op elk onderwijs bezuinigd!
zelfs die schamele 8 ton voor het Nederlands aandeel in ruimtevaart...weg ermee....
NL is wereldwijd een lachertje.

Waar is Nederland dan nu uiteindelijk mee bezig?
belastingparadijs voor multinationals,
drugs-land?

(al zie ik niks van die drugs)

Ah, we hebben ASML en TOMTOM....tuurlijk

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 83718 op 3 mei 2012 08:07]

Daar zeg je zo wat. Voor de eerste cursus (Artificial Intelligence) die door Sabastian Thrun op Coursera werd aangeboden slaagden uiteindelijk 23.000 mensen. Van deze 23.000 behaalden 248 de zgn. 'Perfect Score'.
Hoeveel van de 200 mensen die dit vak on-campus volgden behaalden diezelfde Perfect Score? Juist. 0.
Potentie? Enorm!
Anoniem: 83718
@Rinus903 mei 2012 00:04
mmhm ja, maar 23.000 geslaagden zegt niets over het aantal deelnemers
en dus uiteindelijk 1% van deze geslaagden was "perfect"

Als je verder iets zegt over het aantal deelnemers van de online-cursus-->offline cursus
heb je misschien wel een significant cijfer.

(is dezelfde verhouding als 0.1 uit 200 leerlingen=perfect)
(lijkt me toch als onderwijzer erg onbevredigend)

Maar de potentie blijft enorm!

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 83718 op 3 mei 2012 00:11]

Er waren 160.000 inschrijvingen, maar een groot deel daarvan hebben niet eens het examen gedaan omdat het niveau simpelweg te hoog was of omdat de interesse was verdwenen. Dit hou je toch bij een pilot als deze, en is ook niet relevant.

Wat ik probeerde te zeggen is dat je met al die strenge toelatingseisen bij Ivy League universiteiten als Stanford denkt de beste studenten te hebben. Nu blijkt dat je in een eerste pilot al 248+ mensen hebt gevonden die beter presteren, en dus nog interessanter zijn voor het bedrijfsleven of voor een baan als top-onderzoeker bij de universiteit.

Leuk weetje daarnaast: aan deze eerste cursus waren er alleen al uit Litouwen (of all places) 8000+ inschrijvingen. Dat zijn er meer dan er in totaal op Stanford rondlopen!

Ben dus erg benieuwd hoe dit zich verder gaat ontwikkelen!
Anoniem: 457062
2 mei 2012 21:37
tja het onderwijs is een echte trendvolger dat kun je wel zien, in bedrijven heb je online en interactieve cursusen op het intranet staan dat educatie is iets iets doet je kan er ook veel meer mee digitaal de zwaktes van de leerling en de leerstof aanwijzen met tussen tests achter het systeem, je kan ook voor die zwake punten dieper op de stof in gaan of een andere benadering kiezen, tja het is kiezen tussen een leraar die denkt dat hij grappig is met een boek of een mooie indept presentatie en bevraging en de rest van je leerstof.
Welk publiekelijk intranet?
We hebben het hier over universitaire cursussen, waarop elke onbenul zich kan inschrijven.
en certificaten kan behalen.

Wil je dit vergelijken naar eenzijdig gerichte bedrijfsgerichte opleidingen?
Waardoor mensen soms uiteindelijk leren om punten en komma's op de goede plek neer te zetten? (sic)
Of vergelijken met die te al heel erg duur betaalde eenzijdige intranet-bedrijfs-cursussen goeroes (verkoop meer) (& tjakka)?

Een intranet-oplossing die per kijkende effectieve gebruiker waarschijnlijk 2000+ euro kost?


Maar...."I rest my case"
wat is dat eigenlijk in het NL?

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 83718 op 3 mei 2012 01:53]

Anoniem: 430309
2 mei 2012 19:36
Wauw, respect voor dit initiatief!
Anoniem: 83718
2 mei 2012 20:05
Echt supergoed! Online onderwijs voor who-ever,
vanaf de echte top-onderwijs-instituten.
Vooral het verstrekken van certificaten is helemaal enorm!
(en maakt het uiteindelijke verschil)
Er zijn genoeg mensen met genoeg (praktijk) kennis op een bepaald niveau & gebied,
ze kunnen dit echter niet gelijk aantonen bij bv een sollicitatie,
op deze manier echter wel.
(doorloop de cursus, haal je examen, hé een certificaat, hoewel ik
verwacht dat dat uiteindelijk niet geheel gratis zal zijn, maar wel ruig betaalbaar)

Verder is het vrij low-level.
Als iets al je hobby al is, wat is er beter dan daarop door te gaan?
Maak van je hobby je baan...Dat zijn eigenlijk de ideale werknemers.
(en heb ik eigenlijk ook altijd gedaan)
Het probleem van mijn methode tot zo ver was dat carrière-mogelijkheden, door het ontbreken van echte "papieren" zich beperken in doorgroeien, en van een mond-op-mond
reclame afhangen.

Nu misschien niet meer.

En inderdaad, zoals bovengenoemd, anders (door slechte omstandigheden)
niet ontdekte genieën!
Iemand die echt geïnteresseerd is zal zich nu altijd kunnen onderscheiden.
Als iemand meedoet in een dergelijke cursus, kan je
namelijk aan het ingeleverde huiswerk gelijk al een selectie maken.
Dus niets loterijen voor een evt toekomstige opleiding/studiebeurs?
(een van de weinige verworvenheden van het sociaal stelsel die ik verwerp)


Het leuke van deze methode is natuurlijk ook, dat je uiteindelijk het
meest bevlogen onderwijs krijgt.
Niet die droge natuur/scheikunde docent, (maak som 1 tot 10)
maar als docent iemand die zijn vak oprecht wil verspreiden.
en na 20 jaar nog steeds met nieuwe dingen komt....(ipv zijn pensioen af te wachten)
(Als je ooit een lecture gezien hebt van bv Lewin, weet je wat ik bedoel)

Ook boven en onderstaand coursera is leuk, heb me gelijk ingeschreven,
het is echter dat je onderhand de weg niet meer vind...(zonder dit soort tips)

Andere tips,
itunes-U
http://www.khanacademy.org/
http://vihart.com/
ook leuk!

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 83718 op 3 mei 2012 04:30]

Inderdaad. Dat is ook de reden dat ik de afgelopen maanden ook bezig ben geweest met een begin maken van iets dergelijks in het Nederlands.

Nu eindelijk zo ver dat ik het ook wat bekender wil maken dan alleen bij mijn leerlingen:
www.4beta.nl/wiki

Maar ook in Nederland wordt er al aardig aan de weg getimmerd wat dit betreft. Zo weet ik dat op de Universiteit Utrecht al heel wat college;s worden opgenomen, en dat er ook steeds meer Nederlandstalige TED-jes komen.
Whoei....ik ga morgen even kijken...
ben benieuwd......
(zie nu al het probleem, het openen van de link kostte al 1 minuut (om 5 uur s'nachts)
dus betere provider nodig)

Ik snap nog steeds niet dat onderwijs in NL sowieso niet "open source" is.
Al het onderwijs, schoolboeken etc worden hoe dan ook al betaald door publieke middelen.
Echter een PDF of E-pub van een normaal gangbaar schoolboek/studieboek is ver te zoeken....
Waarom? Ik heb er al tien * voor betaald, piraten zijn er ook niet veel (wegens Nederlands & verplichte afname op school/beperkte levensduur van schoolboeken)

Het verhaal is natuurlijk Copyright.....
Lekker belangrijk met die verplichte afname van....en een doelgroep/houdbaarheid van....
Dus een Kul-verhaal...

Iedere school/opleiding kiest voor een boek, en of het ding nu in papier of digitaal wordt uitgeleverd maakt verder echt niets uit.
Het ding ligt verdorie als PDF bij de drukker!
Als je je inschrijft voor een bepaalde studie, kan je gelijk het copyright afdragen, en daarna je boeken downloaden (of ophalen) (of beide)
(voor buitenstaanders zijn die boeken verder nauwelijks interessant, en anders kwamen ze sowieso wel van de Slegte)

Door dit soort onzin Copyright-verhalen gaan onze kinderen onderhand nog steeds van huis weg met die 15 Kg boekentassen, terwijl de verplicht aangeschafte inhoud ook ruim op een 400 gram e-reader had gepast. Met diezelfde koop-garantie!!!.
ik blijf het maar iets vreemds vinden.
We kunnen als gemeenschap blijkbaar niet gemeenschappelijk een paar miljoen e-readers aanschaffen....nee, we geven dat geld liever uit aan het zinloos heen en
weer gesleep van (mega) tonnen materiaal.
(bomen uit zweden/papierfabriek/drukkerij/distributie/benzine etc etc)

En wat is er nu uiteindelijk beter dan een samenleving die zich altijd kan verbeteren/onderwijzen....
evt met wat hulp (dat kan ook open source, van enthousiaste mensen)


Over het video-opnemen van NL onderwijs & universiteiten...
ja.....als je heel goed zoekt kan je soms iets vinden....
(moet je al weten wat je zoekt)

Meestal eindig je echter op interne sub/sub/sub-directories...en hoi! uiteindelijk een filmpje.
Eigenlijk is een complete cursus zeker niet te vinden.

Raar hoor....Onderwijs wordt betaald door...publiek geld.
waarom kan ik er dan niet makkelijk bij?
Zeg niet dat het zetten van een filmpje van een goede leraar op bv you-tube kapitalen moet gaan kosten.
('t kan zelfs live...kost 20 cent aan batterijen van je smartphone)
(kamervragen dan maar weer? en een afgekeurd vergader-budget van 1 miljoen)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 83718 op 3 mei 2012 08:43]

Er is een cursus Cryptography die je kan previewen om te kijken hoe het is opgezet:

https://class.coursera.org/crypto/lecture/preview

Een beetje het idee van CBT Nuggets waar je ook interactie hebt met een docent :)
Ik volg zelf de opleiding nid aan Hogeschool Zuyd in Heerlen in duaalvorm en hier worden veel lessen aangeboden aan de hand van een online weblecture. Verder bied MIT al langer cursussen aan via opencourseware. Weet niet wat er precies gaat veranderen met dit nieuwe concept.
Anoniem: 457232
3 mei 2012 19:51
Top artikel dit! Je hebt ook nog http://www.studeren.com/ waar je online webcolleges kan bekijken.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee