De Technische Universiteit Delft wil op termijn al haar onderwijsmateriaal gratis via internet toegankelijk maken. De TU Delft begint in juni met een pilotproject voor een drietal vakken op masterniveau.
Tijdens de pilot zal de universiteit voor de vakgebieden offshore engineering, drinkwatervoorziening en micro-elektronica al het lesmateriaal online zetten, waaronder dictaten, boeken, toetsen en video-opnames. Vanaf september wil de universiteit aanvullende pilots starten. Met het project Delft Open Educational Resources (Delft OpenER) sluit de TU Delft aan bij de wereldwijde trend om lesmateriaal voor iedereen toegankelijk te maken. In maart kondigde het prestigieuze Massachusetts Institute of Technology aan dat het zijn volledige curriculum online beschikbaar zal stellen. Wereldwijd sluiten steeds meer universiteiten zich aan bij het OpenCourseware Consortium, een uitwisselingsprogramma voor digitaal onderwijsmateriaal.
Het Delft OpenER-project richt zich onder andere op wetenschappers van buiten de TU Delft, potentiële studenten en 'life long learners'. Door de kennis vooraf beschikbaar te stellen, zouden opleidingen efficiënter en laagdrempeliger kunnen worden. Daarnaast zou de informatie-uitwisseling met het bedrijfsleven verbeteren. Volgens professor Jacob Fokkema, rector magnificus van de TU Delft, gooit de universiteit met het Delft OpenER-project zijn eigen ruiten geenszins in: 'Door het materiaal openbaar te maken bevorder je juist de uitwisseling van informatie. Je laat zien hoeveel je als TU Delft te bieden hebt.' Hij wijst erop dat iemand aan de hand van openbare informatie met uitsluitend thuisstudie geen diploma kan behalen, omdat voor begeleiding en tentaminering de student altijd is aangewezen op de universiteit. Contact met docenten en het houden van practica spelen volgens de TU Delft ook een belangrijke rol bij een studie.