TU Delft maakt onderwijsmateriaal gratis online toegankelijk

De Technische Universiteit Delft wil op termijn al haar onderwijsmateriaal gratis via internet toegankelijk maken. De TU Delft begint in juni met een pilotproject voor een drietal vakken op masterniveau.

TU DelftTijdens de pilot zal de universiteit voor de vakgebieden offshore engineering, drinkwatervoorziening en micro-elektronica al het lesmateriaal online zetten, waaronder dictaten, boeken, toetsen en video-opnames. Vanaf september wil de universiteit aanvullende pilots starten. Met het project Delft Open Educational Resources (Delft OpenER) sluit de TU Delft aan bij de wereldwijde trend om lesmateriaal voor iedereen toegankelijk te maken. In maart kondigde het prestigieuze Massachusetts Institute of Technology aan dat het zijn volledige curriculum online beschikbaar zal stellen. Wereldwijd sluiten steeds meer universiteiten zich aan bij het OpenCourseware Consortium, een uitwisselingsprogramma voor digitaal onderwijsmateriaal.

Het Delft OpenER-project richt zich onder andere op wetenschappers van buiten de TU Delft, potentiële studenten en 'life long learners'. Door de kennis vooraf beschikbaar te stellen, zouden opleidingen efficiënter en laagdrempeliger kunnen worden. Daarnaast zou de informatie-uitwisseling met het bedrijfsleven verbeteren. Volgens professor Jacob Fokkema, rector magnificus van de TU Delft, gooit de universiteit met het Delft OpenER-project zijn eigen ruiten geenszins in: 'Door het materiaal openbaar te maken bevorder je juist de uitwisseling van informatie. Je laat zien hoeveel je als TU Delft te bieden hebt.' Hij wijst erop dat iemand aan de hand van openbare informatie met uitsluitend thuisstudie geen diploma kan behalen, omdat voor begeleiding en tentaminering de student altijd is aangewezen op de universiteit. Contact met docenten en het houden van practica spelen volgens de TU Delft ook een belangrijke rol bij een studie.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

22-05-2007 • 13:34

24

Bron: TU Delft

Reacties (24)

24
24
7
2
0
14
Wijzig sortering
WTF, op die universiteit zit ik. Waarom moet ik eerst via tweakers.net vernemen dat ze dat gaan doen ipv dat ze even met de studenten corresponderen?

En ohja, iedereen die niet lucht- en ruimtevaarttechniek doet is lame ;-)
De info komt netjes van de website van de TU Delft (zie bron), dus als goede student kan je misschien beter de website van je universiteit lezen dan op Tweakers.net te surften :+
Anoniem: 19076 @mux22 mei 2007 14:09
Dit stond al een tijdje geleden in de TU Delta, misschien moet je 'm lezen i.p.v. er vliegtuigen van te vouwen? ;)
I second that /\ :7

Maar t is een pilot dus daarom. Het is meer bedoeld om nieuwe studenten aan te trekken e.d.
omdat ze er van uitgaan dat je hier zit te kijken op je mega campus netwerk :7
lol.... Gelukkig ben ik ook LR ;-)
Misschien staat het pas in de delta van deze week ;)
<< bouwkunde :Y)
Anoniem: 133602 @mux22 mei 2007 18:09
B'vo Lucht- en Ruimtevaarttechniek!

En boeken zijn veel te duur vaak, en voor veel vakken gebruik ik ze achteraf niet eens :( Wat ik er zo 1,2,3 niet tussen zag staan zijn de uitwerkingsmodellen van de boeken en dat vind ik nog wel een van de belangrijkere dingen omdat die standaard überhaupt al niet makkelijk toegankelijk zijn.
¿que? Broekie

Ik heb nog ouderwets aan de TH-D vliegtuigbouw gestudeerd, voordat die idiote Anglo termen normaal werden.

Ik maak bezwaar tegen je "lame" uitspraak.
En nu nog een studie Nederlands. Het lijkt wel of steeds meer mensen hier in het forum de Nederlandse taal alleen maar fonetisch beheersen. Als en dan maar ook d, t, en dt worden consequent verkeerd gebruikt. Daar gaat onze grammatica. Terug naar de schoolbanken met tucht en orde!
Or we just drop Dutch altogether and continue in English, it's much easier to use and more people understand it. Less stuff to learn probably means less errors. Ok, maybe that's not true because there are a lot of native English speakers that write English badly. But it's still better than Dutch.
The only problem we have to figure out is if it's going to be the UK or US version of English.
fewer errors bedoel je? ;)
I second that :-)

Aerospace Engineering English Bachelor Programme r00lz ;__
Dat men zich nog steeds zo druk kan maken om de spelling die een persoon gebruikt wanneer deze snel een reactie op een nieuws bericht plaatst...
Ik denk dat ze hier voor het gemak maar even de context vergeten. Vorig jaar is de TU overgegaan naar een systeem waarbij dictaten online besteld moesten worden. Via een printing on demand service werden de dicaten dan (in theorie) on demand geprint. De dictatenverkoop van een aantal faculteiten is daarna gesoten.

Echter, de dienstverlener die voor het printen zou zorgen faalde, en wel zo erg dat een aantal onderwijsperioden er een groot gebrek was aan dictaten. Veel docenten hebben toen noodgedwongen hun materiaal beschikbaar moeten stellen in digitale vorm.

De dienstverlener heft de kans gekregen om orde op zaken te stellen, maar heeft hierin gefaald.

Klinkt mij in de oren alsof dat project nu dus maar is afgeschreven, en de nieuwe oplossing: doe het allemaal maar lekker zelf. Hier de pdf, maak er wat moois van. En dan even in een iets ander jasje steken en het is net alsof je heel vooruitstrefend bent...
Waarom ook niet. Je kan alleen een diploma krijgen door deel te namen aan de studie. Als jij thuis alle vakken door neemt, voordat je je aanmeld bij de studie, zal jij mogelijk sneller je vakken halen en sneller afstuderen. Afstuderen leverd de uni meer geld op dan normaal studeren.
Natuurlijk is het les materiaal niet alles. Veel vakken hanteren publiekelijk verkrijgbare boeken als de basis. Dus veel van die les materiaal was toch al beschikbaar. De materiaal selectie word dan voornamelijk zichtbaar en waarschijnlijk ook de meestal samenvattende sheets.
Het voornaamste wat ontbreekt zijn de papers die meestal niet "open" worden, voornamelijk de oudere papers. En aan de opdrachten heb je ook niet vaak wat om dat je toch geen validatie krijgt van je resultaten.

Het is eigenlijk gewoon een win-win situatie. Anders universiteiten zullen echt niet met die "info" er vandoor gaan. Want als het overlappend is heeft de docent als het toch is toch genoeg kennis van het gebied en zal waarschijnlijk zelfs de andere docent kennen. Men legt toch altijd beter uit aan de hand van eigen sheets.
Op zich is dit geen slecht idee, alleen ben ik zelf toch nog altijd een voorstander van hardcopy-materiaal. ALs je straks al je boeken als PDF kan downloaden, zou ik me nog steeds genoodzaakt voelen ze af te drukken. En dan is het toch voordelinger en mooier om toch de boeken te kopen.
Dictaten worden (of in ieder geval werden :9) al zo goed als allemaal geleverd in een samenbindsel van gekopieerde velletjes. Daar moest je min of meer de kostprijs voor betalen. Later werd alleen de PDF zelf gedistribueerd, die je gratis op de campusprinters uitdraaide en voor een euro liet binden. Dit heeft ook voordelen voor de vakgroep, die meestal zelf de gedrukte exemplaren moeten betalen en dus meestal met een overschot zitten, of studenten teleur moeten stellen als er een onverwachte grote deelname is. Win-win situatie dus.

En de boeken zul je toch zelf moeten kopen: die zijn meestal niet uitgegeven door de universiteit.
Psst, je had het ook via de TUD kunnen vernemen. Kijk eens naar de bron.

En waarom zouden ze jou om toestemming moeten vragen?
Er stond laatst een mooie cartoon in de Delta: :+
Zeer mooi. Dit is echt het doel van Internet, gewoon data voor iedereen openbaar maken om er metzijn allen wat mee te kunnen!

Misschien neem ik als HBO Elektro student er ook wel eens een kijkje :)
Nou voor de autodidacten onder ons is dit een "huge step for mankind"
Hier ben ik op zich ook wel voorstander van, maar aan de andere kant denk ik altijd. Waar halen ze in godsnaam het geld vandaan? Net zoals CDA die alle studieboeken en OV gratis wil maken, waar halen ze het geld vandaan? Uit de belastingen... Waar komen de belastingen vandaan? Juist van ons. Dus wat schieten we er uiteindelijk mee op? Hooguit dat het per hoofd van de bevolking iets goedkoper wordt, omdat op deze manier iedereen er wat aan meebetaald, maar gratis bestaat niet!!! Alles kost geld.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.