Het Openbaar Ministerie geeft de strijd tegen de websites Releases4u.com en Shareconnector.com op en heeft het beroep in cassatie ingetrokken. Alle eerder aangeklaagde en veroordeelde crewleden willen nu schadeclaims indienen.
"Het Openbaar Ministerie heeft na 6,5 jaar procederen de strijd tegen ons opgegeven", zegt Bart Otten, een van de beheerders van het eerste uur van Releases4u.com. "Alle crewleden die aangeklaagd zijn kunnen nu verzoeken tot schadevergoeding gaan indienen."
Het besluit van advocaat-generaal mr. L. Plas om het beroep in cassatie in te trekken is een klap in het gezicht van Stichting Brein. "De advocaat-generaal zegt hiermee feitelijk dat de hele zaak niet interessant genoeg is om door de Hoge Raad te worden behandeld", aldus ict-jurist Arnout Engelfriet. "Brein zal het ongetwijfeld gaan hebben over alle andere zaken die ze wel gewonnen hebben, maar feit blijft dat de eerste strafrechtelijke p2p-zaak op een fiasco is uitgelopen en dat zal pijn doen", aldus Otten.
"Dit soort sites is civielrechtelijk onrechtmatig, verboden en schadeplichtig", reageert Tim Kuik, directeur van Stichting Brein. "Daar is uitgebreide jurisprudentie over. Strafrechtelijk zijn dit soort sites op zijn minst medeplichtig aan een misdrijf. De enige reden dat deze strafzaak is mislukt is dat het Hof vond dat de autoriteiten hun huiswerk niet goed hadden gedaan. Dat zal een volgende keer niet gebeuren, denk ik zo."
De antipiraterijwaakhond zit al sinds 2004 achter de sites aan. Na wat heen-en-weer-getrouwtrek, werden de beheerders van Releases4u uiteindelijk in 2006 gedagvaard, waarmee het OM op p2p-gebied voor het eerst achter individuele uploaders of websites aanging.
Medio 2007 werd de zaak in het voordeel van de crewleden beslist toen de rechter hen grotendeels vrijsprak van de aanklachten. Het OM liet het daar echter niet bij zitten en besloot de vrijspraak aan te vechten. Dat hoger beroep liet uiteindelijk twee jaar op zich wachten. Hoewel het hoger beroep in de civiele zaak in 2010 door Brein werd gewonnen, is het nimmer tot behandeling van de strafzaak over de rechtmatigheid van de websites zelf gekomen.
Sinds 2010 is inhoudelijke behandeling van de strafzaak op de lange baan geschoven. Nadat er eerst extra tijd nodig was om een rapport van een p2p-expert te bestuderen, trad later nog meer vertraging op toen de rechtbank vroeg om aanvullende informatie over de gevolgde procedure. Eind vorig jaar nam de zaak een andere wending toen een rechter het OM niet ontvankelijk verklaarde, omdat dat zich bij de vervolging van de beheerders te veel had laten leiden door Brein.
Update, 10.20 uur - Reactie Tim Kuik toegevoegd