Na een ontwikkeltijd van twee jaar is Debian 6.0 uitgebracht. De Linux-distributie, die codenaam 'Squeeze' draagt, bevat onder andere een preview van Debian GNU/kFreeBSD, waarbij Debian-code gecombineerd wordt met de FreeBSD-kernel.
Debian 6.0 draait op een groot aantal platformen, waaronder 32bit- en 64bit-x86, PowerPC, Sparc, MIPS, Intel Itanium en ARM. Ook worden diverse desktopomgevingen ondersteund, zoals KDE 4.4, Gnome 2.30 en Xfce 4.6. Squeeze bevat onder andere OpenOffice.org 3.2.1, Iceweasel 3.5 en Icedove 3.0.11 - versies van respectievelijk Firefox en Thunderbird - en GIMP 2.6.11. Als Linux-kernel is gekozen voor versie 2.6.32, terwijl als bootmanager voor Grub 2 is gekozen.
Nieuw bij de Squeeze-release zijn de 32bit- en 64bit-versie van Debian GNU/kFreeBSD, waarbij Debian-code gecombineerd wordt met de FreeBSD-kernel. Hoewel deze previewversies nog niet volledig functioneel zijn - met name de desktopomgeving zou nog beperkingen kennen - stellen de Debian-ontwikkelaars dat serverbeheerders met kFreeBSD kunnen profiteren van de specifieke netwerkkwaliteiten van FreeBSD in combinatie met de 'vertrouwde' toolset van Debian. Bovendien ondersteunt kFreeBSD het zfs-bestandssysteem.
De Debian-ontwikkelaars, die streven naar geheel open broncode in Linux, laten ook weten dat de Linux-kernel is ontdaan van 'problematische' firmware-bestanden. Deze zijn voortaan ondergebracht in een non-free-archief. Gebruikers kunnen tijdens de installatie van het OS zelf aangeven of zij al dan niet gebruik willen maken van deze propriëtaire firmware-bestanden.
In navolging op ondere andere Ubuntu heeft Debian gewerkt aan het verkorten van de opstarttijden van het besturingssysteem. Door het parallel starten van bootscripts zou een aanzienlijke tijdswinst zijn geboekt. Debian claimt dan ook dat Squeeze prima geschikt is om op bijvoorbeeld relatief trage netbooks te installeren, ondanks dat de Linux-distro vooralsnog blijft vasthouden aan het gebruik van het verouderde init daemon-systeem.
Squeeze heeft volgens de ontwikkelaars ook een sterk verbeterde installer gekregen. Zo zou het aanmaken van partities, het opbouwen van raid-configuraties en het toepassen van encryptie op een partitie zijn vereenvoudigd. Ook kunnen ext4- en btrfs-bestandssystemen toegepast worden.
Afgeleiden van de reguliere Debian 6-versies zullen niet langer custom Debian distributions worden genoemd, maar door het leven gaan als Debian Pure Blends. Daaronder vallen onder andere Debian Accessibility, DebiChem, Debian EzGo en Debian Multimedia.