Volgens de Belgische isp Scarlet is het tegenhouden van illegaal p2p-verkeer, waartoe de isp vorig jaar door de rechter werd veroordeeld, niet mogelijk. De provider probeert die uitspraak met een nieuwe rechtszaak van tafel te krijgen.
Medio vorig jaar werd Scarlet door de rechter verplicht om, zoals geëist door auteursrechtwaakhond Sabam, technische maatregelen te treffen die voorkomen dat klanten auteursrechtelijk beschermd materiaal via p2p-applicaties kunnen delen. De provider kondigde al snel aan in hoger beroep te gaan, onder meer omdat het als enige provider het delen van bestanden met copyrights moest voorkomen, maar nu beargumenteert de isp dat het vonnis in de praktijk onuitvoerbaar is, aldus Zdnet België.
Scarlet zegt zowel het vertragen als het filteren van peer-to-peer-verkeer te hebben uitgeprobeerd. De eerste optie werd in Gent getest met netwerkapparatuur van Cisco dat aan p2p-traffic de laagste prioriteit toekent. Volgens Scarlets advocaat leidde dat tot klachten van de klanten van de provider, maar bleef het filesharen voor hen wel mogelijk. Tevens werd de door Sabam voorgestelde mogelijkheid getest om auteursrechtelijk beschermd materiaal uit p2p-verkeer te filteren met de fingerprintingtechnologie van Audible Magic, maar daarmee bleek het niet mogelijk om Scarlets netwerkdata te lezen.
Scarlet gaf tijdens de zitting aan dat het heeft geprobeerd om informatie los te peuteren bij providers die de technologie wel gebruiken. Audible Magic zou zowel bij de Amerikaanse provider Verizon ervaring hebben met het filteren van filesharingverkeer en ook bij een Aziatische isp, maar Verizon ontkende volgens Scarlet het gebruik van de technologie, en Audible Magic wilde volgens de isp niet verklappen wie zijn Aziatische partner was.
Het geheel blokkeren van p2p-verkeer heeft Scarlet niet geprobeerd omdat dat niet enkel het delen van onbeschermde bestanden tegenhoudt, maar ook applicaties zoals Skype en updates voor World of Warcraft, zo betoogde de provider voor de rechtbank. Sabam vond dat echter geen geldig argument omdat die redenering niet gaat over de onmogelijkheid van blokkeren maar over de gevolgen. Volgens Sabam is dat een discussie die bij het hogere beroep tegen de uitspraak uit 2007 moet worden gevoerd. De copyrightwaakhond is dan ook van mening dat Scarlet niet hard genoeg heeft geprobeerd om het vonnis van vorig jaar na te leven. Binnen een maand doet de rechter uitspraak in de huidige rechtszaak, de beroepszaak dient pas volgend jaar.