Fujifilm introduceert 3d-fototechnologie en 'super ccd exr'-sensor

Fujifilm heeft maandag het ‘Finepix real 3d system’ aangekondigd, waarmee 3d-foto’s geschoten kunnen worden. Tevens is een nieuwe sensor geïntroduceerd die een hoge resolutie, een hoge gevoeligheid en een groot dynamisch bereik biedt.

Het bedrijf heeft de twee aankondigingen gedaan in aanloop naar de Photokina-beurs die dinsdag in Keulen van start gaat. Met de 'Finepix real 3d'-technologie kan een camera 3d-beelden vastleggen door het gebruik van twee sensoren en lenzen die tegelijkertijd dezelfde scene vastleggen. Een belangrijk onderdeel van de camera is de nieuwe 'real photo processor 3d'-chip die de informatie van de twee sensoren synchroniseert, combineert en opslaat.

Fujifilm heeft tegelijkertijd ook producten ontwikkeld die de 3d-foto's kunnen weergeven. De camera is uitgerust met een 2,8" lcd-scherm dat een verschillend beeld in de richting van elk oog kan sturen. Verder heeft het bedrijf een 8,4" digitaal fotolijstje ontwikkeld met dezelfde technologie en een printer die met speciaal papier ook 3d-beelden kan afdrukken. Concrete productaankondigingen op basis van de 'Finepix real 3d'-technologie heeft Fujifilm echter nog niet gedaan.

Fujifilm Finepix Real 3D

De tweede technologie die vandaag het daglicht ziet is de 'super ccd exr'-sensor. Bij deze sensor zijn de verschillende subpixels anders gerangschikt dan gebruikelijk, waardoor volgens Fujifilm een hoge resolutie gecombineerd kan worden met weinig ruis en een groot dynamisch bereik. De verschillende subpixels zijn allemaal naast een subpixel met dezelfde kleur geplaatst.

Om een hoge gevoeligheid met weinig ruis te bereiken kunnen de twee subpixels als één enkele subpixel gebruikt worden. Doordat de subpixels direct naast elkaar liggen levert dit minder ruis op dan bij traditionele sensors. Foto's met een groot dynamisch bereik kunnen geschoten worden door de belichting van de naast elkaar gelegen subpixels te variëren. Hierdoor worden effectief twee foto's tegelijkertijd geschoten met een andere belichting, die vervolgens gecombineerd worden tot een enkele foto met een groot dynamisch bereik. Camera's op basis van de nieuwe 'super ccd exr'-sensor zijn ook nog niet aangekondigd.

Fujifilm Super CCD EXR wide dynamic range illustratie

Door Hielko van der Hoorn

22-09-2008 • 21:02

49 Linkedin

Reacties (49)

49
45
12
8
0
0
Wijzig sortering
Anoniem: 142442
22 september 2008 22:31
Stereofoto's zijn al heel oud! Leuk dat je dat nu digitaal kunt doen, mbv 1 toestel.
Heb vroeger ooit eens een spoetnik stereocamera gehad...
http://cgi.ebay.nl/Sputni...IMSfp=TL080908144001r1428
Het probleem was altijd de juiste viewer, zodat je de foto's op de juiste manier kon bekijken.
Dat moet met het linker oog naar de linker foto en met rechts naar de rechter foto. Volgende link :
http://www.nopapers.nl/expo/0/e0005/e0005-05.html
Als je een betere viewer wilt dan de foto types, moet je eens naar zoiets kijken, daar gaan dia's in en ziet er 100x mooier uit.
De enige manier voor Fuji om nog in leven te blijven, van de fotorolletjes moeten ze het al lang niet meer hebben.
Fuji is onderdeel van Fuji Heavy Industries. Ze maken meer dan enkel filmmateriaal hoor.
Bijvoorbeeld het automerk Subaru is van Fuji.
FUJIFILM (niet "Fuji") is geen onderdeel van Fuji Heavy Industries.

Er zijn in Japan heel wat (onafhankelijke) bedrijven die genoemd zijn naar "Fuji", de hoogste berg van Japan. In het originele FUJIFILM logo was de Fuji berg trouwens te zien.

Je comment is op zich wel correct: FUJIFILM houdt zich, net als vele grote bedrijven, met veel meer bezig dan "foto film", wat de stabiliteit (cfr. ondergang van het fotorolletje) van het bedrijf verstevigt.
Vergis je niet in de grootte van Fuji

Fuji maakt prima camera's in het goedkope segment.

Filmrolletjes is een maar klein stukje Fuji.

De F30 en F31d mogen beschouwd worden als legendarische compact camera's.

Als je deze "oude" camera's nog kunt vinden wisselen ze van eigenaar op ebay voor zo'n 300/350 Dollar.

Ze hebben een hele sterke troef in hun handen met hun sensoren die echt heel goed zijn.

Beetje jammer alleen dat ze nu om marketingreden met de megapixel race mee moeten doen, omdat de meeeste mensen denken dat meer megapixels een betere foto opleverd.
"Fujifilm Holdings Corporation or Fujifilm is a Japanese company known for its photographic film and cameras. Fujifilm is the world’s largest photographic and imaging company [2]. Fuji operates 223 subsidiary companies for research, manufacture and distribution of products, with manufacturing facilities in Asia, Europe, and the United States of America."
Jaaromzet 17 miljard euro, dik 650 miljoen euro winst, bijna 76.000 man in dienst.

Ja, het gaat dramatisch slecht met Fujifilm. :X
Vraag je ook eens even af waarom het verschil tussen omzet en winst zo groot is.
Misschien worden er heel vel investeringen gedaan.
Zou natuurlijk altijd nog kunnen dat er idd iets fout is.
Tja, maar extreem grote investeringen in productinnovatie kunnen ge-activeerd worden. Dus of dat werkelijk hun winst drukt is maar de vraag - tenzij ze all onderzoek expensen...
Dergelijke omzet is geen kunst? be my guest ;)
Aan deze redenatie valt ook veel op te merken. Misschien wordt er wel meer in research gestoken, betalen ze hun werknemners meer loon ect. ect.
It annually invests approximately 200 billion yen in R&D, approximately 200 billion yen goes into capital investment, approximately 100 billion yen into M&A and approximately 65 billion yen into environmental investment in such key growth business fields as medical and life sciences, documents, graphic arts, highly-functional materials and optical devices.
Bron: FUJIFILM Global website

Ter info: 200 miljard Japanse Yen is (momenteel) ongeveer 1,9 miljard Amerikaanse dollar.
Mooie techniek die voor het hoge dynamische bereik zorgt. In feite een soort HDR rechtstreeks vanaf de chip. Zat er natuurlijk al aan te komen dat dit op een gegeven moment bedacht zou worden.

Wat ik uit het artikel ff niet snap is hoe het tot minder ruis zou moeten leiden... Dat gaat over de dichtheid van fotoreceptoren, ik zie niet dat die dichtheid hier anders is. Alleen de rangschikking is anders, maar hoe dat voor minder ruis zou moeten zorgen...
Anoniem: 111970
@Morrar23 september 2008 03:11
waarom wordt astute nu weer als 'ongewenst' gemod? Sowieso is het nieuwe modden irritant, want aan 'ongewenst' kan astute niet zien wat hij nader zou moeten verklaren om 'meer gewenst' te geraken. Niet dat het antwoord van astute nou per se klopt (er zit wel een gedeelte waarheid in), maar dan kan je dat als modder ook aangeven.
Maar genoeg over het modden.

De ruis is 'minder' doordat ze 2 cellen (van een enkele kleur) tezamen nemen. Dat kunnen ze doen omdat deze 'naast elkaar' (diagonaal) zitten. Daardoor heb je min-of-meer een groter oppervlak dan wanneer je 1 enkele cel zou nemen (zelfde principe als bij grote rijen radio telescopen i.p.v. 1 gigantische). Nou kan je dat bij het 'gewone' Bayer patroon ook wel doen, maar dan zit er voor alle kleuren behalve groen weer een andere kleur tussenin - dus meer ruimte.
Of het voor -alle- gevallen daadwerkelijk beter zal zijn, of dat je juist bij bepaalde impressies weer andere problemen krijgt, is even afwachten.

Even over dat HDR... ik hoop dat ze de resultaten juist apart op kunnen slaan zodat je achter zowel een echte HDR kan maken alswel een 'exposure fusion' HDR (wat de meeste mensen tegenwoordig schijnen te bedoelen als ze 'HDR' zeggen). Wel handig als je op de camera zelf alvast een ruw voorbeeld kan krijgen :)

P.S. Helemaal vergeten te zeggen... wel enigszins verwarrend om dat ding EXR te labelen met het oog op OpenEXR.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 111970 op 23 september 2008 03:12]

2 chips, 2 nagenoeg dezelfde beelden. Als je 2 verschillende ruispatronen hebt kan je ongeveer de helft wegstrepen (ruis op de ene foto hoeft er niet op de 2de te zijn).

Hierdoor vindt een correctie plaats en kan ruis onderdrukt worden.
Met een statief kan je met een gewone (compact)camera ook stereofoto's maken.
Vergt iets meer werk.
Heb het wel gedaan met rood-groen.
zonder statief lukt dat ook prima hoor, gewoon horizontaal (kan ook anders maar dat lijkt meestal raar) bewegen tussen een afstand van ongeveer je ogen (minder afstand als je alles heel groot wil doen lijken en meer als je alles klein wil doen lijken) gericht op hetzelfde punt. Als het dan nog nodig is even achteraf in fotosoep/mankenelis zorgen dat de boel dezelfde rotatie heeft.

Het probleem met beide is echter dat je dit alleen werkt als er niets beweegt - anders krijg je raar beeld waar het object in/uit 'fade' als het ware in je hersenen. Dat probleem heb je bij dit soort stereo cameras, en stereo lenzen (goedkoper maar je plaatje heeft horizontaal de halve resolutie; zoek '3d lens in a cap') niet.
Eigenlijk is dit gewoon hoe jij 3d beelden maakt met je ogen.
Opnieuw kijkt de technologie af van de biologie :P
Ik vraag me wel af in wat voor bestand de plaatjes zullen worden opgeslagen
Gaaf zeg. Die 3D technologie is echt aan het uitpakken. Ben erg positief en benieuwd naar deze ontwikkelingen!

Mijn vermoeden was dat de platte foto - het papiertje zeg maar.. - eigenlijk wel z'n laatste jaren had geslagen, maar wie weet is er zó nog een positieve draai aan te geven.

Bijna alles is digitaal tegenwoordig...
Eerst maar eens goedkope weergavetechnologie ontwikkelen he ;)

Niet gelijk te hoog willen springen :)
Zo nieuw is het niet, het is een digitale versie van een hele oude techniek.

Wel ben ik benieuwd naar de printer, maar 3D komt het best tot z'n recht op dia's en dergelijke.
Dit ding maakt digitaal stereo foto's, zoals dat heet.
Op een beurs een keer http://www.courtesy.nl/tac/general/tradeshows.htm, via AmazingCard.nl geloof ik, gezien.
Die maakt foto's met twee gesynchroniseerde digitale camera', waarna je in een minuutje een foto van jezelf in 3D mee naar huis krijgt. Ziet er best vet uit.

Off topic:
Die kartonnetjes zijn volgens mij zelfs wereldwijd gepatenteerd, er was nooit iemand eerder op het idee gekomen een uitsparing voor de neus te maken, en een vouwbare kaart te maken zodat iedereen de juiste focus afstand kan kiezen en hij ook nog in een normale enveloppe past.
Ziet ernaar uit dat de opvolger van de populaire S5 Pro (gehuisvest in een Nikon D200 behuizing) niet lang op zich laat wachten (maybe in D700 behuizing :D ???). Kon alleen niet zo snel vinden dat het ging om een Full Frame variant of APS-C sensor (net zoals die van de S5 Pro).

Hoop alleen dat de snelheid kan worden opgekrikt, want de S5 Pro kan maar maximaal 1,4 fps schieten in Wide Dynamic Range (in RAW uiteraard).

Ben benieuwd wanneer de eerste testen zich laten zien!

[Reactie gewijzigd door aramdin op 22 september 2008 22:19]

Fujifilm toonde ook al wat beelden op de IBC.
Uberhaupt was de IBC al behoorlijk 3D georienteerd met films van RealD en natuurlijk veel demonstraties van Philips WOWvx 3D technologie.

Allemaal zonder anaglyph...!
Anoniem: 254370
22 september 2008 22:47
Mooi om te zien dat dit, gezien het ontwerp van het cameraatje, zijn weg maakt naar de consumenten markt.
Echter heb je er niets aan zonder een apparaat wat de foto's in "3D" weer kan geven.
Waarschijnlijk zal deze techniek dan ook pas gecommercialiseerd worden eens de eerste "doorontwikkelde" 3D televisies/fotolijstjes bij de early adopters zijn.
Ik vraag me echter ook af of dit vooral een gimmick zal worden of dat het een tijdje zal duren alvorens professionele fotografen ook werkelijk beter werk leveren met een 3D camera dan met een normale camera.
Ik zie er de potentie zeker van in, 't wordt straks een hele andere werkelijkheid.
Photoshoppen in 3D, een heel andere manier van opmaken etc.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee