Novell neemt SuSE Linux over

Op de site van Novell is een persbericht verschenen waarin het bedrijf bekend maakt dat het de Duitse Linux-distributeur SuSE Linux heeft overgenomen. Met de overname is een bedrag van 210 miljoen dollar gemoeid. De overname moet nog wel goed gekeurd worden door de aandeelhouders, maar het bedrijf verwacht de overname desondanks in januari 2004 te hebben afgerond. In hetzelfde persbericht is ook te lezen dat IBM de overname steunt in de vorm van een investering van 50 miljoen dollar. IBM en Novell zijn in onderhandeling over de uitbreiding van een overeenkomst waarin is vastgelegd dat de nieuwe combinatie SuSE/Novell wordt geleverd bij de IBM eServer productlijn.

Met de overname van SuSE versterkt Novell zijn positie als enterprise-Linux software bedrijf. Novell nam eerder dit jaar Ximian over. Dit laatstgenoemde bedrijf houdt zich onder leiding van Miguel DeIcaza onder andere bezig met de ontwikkeling van een desktopomgeving voor Linux, gebaseerd op Gnome. Daarnaast is Ximian volop bezig met het implementeren van het .Net-framework onder Linux in de vorm van het Mono-project. Ximian en SuSE tekenden in maart van dit jaar een samenwerkingsovereenkomst wat inhoud dat SuSE onder andere de producten van Ximian verkoopt aan afnemers van SuSE Linux. Novell maakte begin van dit jaar bekend dat alle producten die het bedrijf levert zullen worden overgezet op Linux waardoor het bedrijf in feite de rug toekeerde aan Microsoft.

Wat de concrete gevolgen van de overnamen zullen zijn, is moeilijk te voorspellen. De aandelenkoers van Novell steeg in ieder geval als reactie op de overnameberichten. Novell is dankzij de overname de grootste softwarefabrikant die een Linux-distributie in zijn assortiment heeft. Hierdoor is het bedrijf in staat om een volledige IT-omgeving te leveren gebaseerd op niet-Microsoft producten. Met name klanten die nu nog gebruik maken van Novell's eigen besturingssysteem Netware zullen mogelijk in de toekomst over stappen op een volledige Linux omgeving, zo voorspelt een analist in een artikel op InternetNews.com. In Europa is SuSE de marktleider als het gaat om Linux binnen Enterprise omgevingen:

Suse Logo (nieuw)“Responding to customer demands for open, standards-based computing, Novell has been dedicated to a cross-platform vision for four years now, and Linux is an increasingly important part of that strategy,” said Jack Messman, chairman and CEO of Novell. “The acquisition of SUSE LINUX will complete Novell’s ability to offer enterprise-class Linux solutions to our customers from the desktop to the server. No other enterprise Linux vendor has the operating system experience and the worldwide technical support capabilities that Novell will be able to deliver. Novell is bringing our significant resources to bear to help customers adopt Linux with more confidence, giving them the freedom of choice Linux provides without the anxiety over whether an open source solution can truly be relied on for mission-critical functions.”

Door Martin Sturm

Nieuwsposter

04-11-2003 • 16:04

68

Bron: Novell

Lees meer

Novell stapt uit UnitedLinux-groep
Novell stapt uit UnitedLinux-groep Nieuws van 25 januari 2004
Novell registreert Unix-copyrights
Novell registreert Unix-copyrights Nieuws van 24 december 2003
Novell neemt Ximian over
Novell neemt Ximian over Nieuws van 4 augustus 2003

Reacties (68)

68
68
55
19
2
0
Wijzig sortering
Anoniem: 32767 4 november 2003 16:17
Dit zou wel eens een omkeer kunnen zijn voor Linux in het kantoorleven.

Er is nu nog een extra ingang voor linux om de desktop pc's in het bedrijfsleven te veroveren.

Ik voorzie een aantal windows->linux migratie trajecten die volop in de media zullen worden gestelt, waarna voor novell hopelijk meerdere bedrijven zullen volgen.

Ik ben zelf pro-windows, maar vind het opzich fantastisch nieuws als mijn favoriet een concurrent heeft die steeds meer ingangen krijgt op de desktop markt.

Het enige discussiepunt wat ik van waarde vind is de, bijna niet tegen te houden, vernaderingen in licentiekosten/tco's/roi's e.d. als je novell + linux neemt
Als je kijkt naar het verleden, dan moet je erkennen dat een verovering / snelle acceptatie op de consumentenmarkt juist altijd heeft gezorgd voor 'de standaard'.

Wat ik bedoel te zeggen is dat het op je hand hebben van de consumentenmarkt je een zeer goed uitgangspunt geeft voor verdere uitrol naar andere gebieden. Vanuit andere groepen naar de consumentenmarkt is dat veel moeilijker.

Ik ben met je eens dat de komende jaren een markt gaat komen voor Windows->Linux migratie trajecten binnen bedrijven. Eerst enkele servers, dan wat desktops in een pilot, dan volledige migratie met enkele windowsbakken voor wat speciaal werk, ...
Voornamelijk vanwege kosten, hogere veiligheid (virussen) en bedrijfszekerheid.
Een belangrijke rol dus voor de migratie-bedrijven om na het server-traject het bedrijf warm te houden voor verdere uitrol van Linux/OpenSource.

Voor consumenten geldt dat het easy en cheap moet zijn. Zolang Windows hieraan blijft voldoen dan heeft Linux nog een harde dobber naar de consumenten markt te komen.

* 786562 coverman
Volgens mij is het in het verleden juist omgekeerd gegaan, ms-dos werd gebruikt in bedrijven en dus ook thuis, natuurlijk is het tegenwoordig wel zon dat slecht geinformeerd "it" managers voor windows kiezen als serveroplossing vanwege de naamsbekendheid (dus het omgekeerde gaat tegenwoordig ook op)

en windows easy en cheap? wel als je warez gebruikt ja, met de invoering van TCPA en palladium is dat in principe verleden tijd en moet je echt duizenden euros gaan uitgeven voor je software als je windows draait (al kan ik me niet voorstellen dat MS het zo ver laat komen, aangezien warez voor hun essentieel was en nog is om voort te blijven bestaan)
nog heel eventjes en alle linux-en zijn straks in commerciele handen... slechte zaak als je het mij vraagt
er zijn een paar dingen die je snel over het hoofd ziet:

ook al word er voor alle software een prijs gevraagd, en zal suse, redhat en mandrake ermee ophouden, zal "Linux" niet verloren zijn. Linux wordt tegenwoordig als een soort term gebruikt, net als Windows, maar zo werkt het niet.

Zie Linux ook niet als het totaalpakket; het is de kernel waar leveranciers een totaalpakket van maken m.b.v. andere gratis componenten. (en soms eigen software)
Er zijn allemaal stukjes software in verschillende smaken en soorten, een soort van buffet. Een linux distributie is een soort menu. Mocht een restaurant veel voor een menu vragen, zal je altijd nog kunnen kiezen voor het buffet, of lekker zelf koken als je dat kan ;)

OpenSource houd in dat je kok recepten beschikbaar stelt, en open staat voor suggesties van jouw kant, en met deze recepten zijn eigen recept ook weer verbeterd!. maar met die recepten kan jij zelf ook gaan experimenteren.

---

De kracht van de Open Source is dat je nooit ergens aan vastzit; mocht Linus ophouden met de kernel source, zal je altijd nog je legale lokale kopie van de source hebben die je mag verbeteren. Je kan iedere prijs voor de software vragen, maar de source zal altijd ter beschikking staan voor iedereen. (iets wat bij closed-source juist via een contract moet worden geregeld, omdat je anders een probleem hebt als je leverancier falliet gaat)

-----

thuisgebruikers die echt iets anders willen hebben we nog steeds Slackware, Debian, Gentoo, en Linux-From-Scratch voor.

Maar voor commerciele instellingen zijn worden SuSE en RedHat interesanter. Ze willen graag een commerciele partner, net zoals je bij Microsoft terecht kan.
Dan is het duidelijk: Netware 6.5 is dus de laatste echte Netware versie. novell gaat zich meer richten op "de producten er om heen", zoals eDirectory, Groupwise, iFolder, NetStorage, NetDrive, iPrint etc.

* 786562 Tjjogum
Dus niet, NetWare 7 is in ontwikkeling, NetWare 8 is aangekondigd als opvolger, NetWare 9 is al over gesproken. zoals Novell al regelmatig zegt, Where Adding Linux, Novell Is Here To Stay...
zoals Novell al regelmatig zegt, Where Adding Linux, Novell Is Here To Stay...
Waarmee ze aangeven dat Novell wel blijft, maar ze zeggen niet dat NetWare blijft...
In eerdere intervieuws is gezegd, dat er inderdaad nog wel een of enkele versies van NetWare gaan komen, maar de producten eromheen zullen zeker zo belangrijk gaan worden, te beginnen met eDirectory (zeker zolang MS nog geen fatsoenlijke Directory heeft en Samba sneller is dan Windows2003).

* 786562 Pietervs
Sorry, ik bedoel dat ze zeggen NetWare is here to stay.

My bad...
Denk dat het voor Novell onvermijdelijk is om het voortbestaan op de lange duur te garanderen. eDirectory op Linux, Groupwise op Linux, en daarnaast evt. ook op andere platformen. Ze moeten met eDirectory concurreren met AD en enkel op Windows concurreren tegen AD is niet haalbaar; dat kan alleen als het ook op Linux draait; dit is de groeiende markt.

Zie Apples prachtige voorbeeld met de overgang naar OSX.
Er zijn zat gebruiker van NetWare die bij NetWare zullen blijven. Daarbij, wordt de keuze gewoon groter. NetWare is in een aantal opzichten een stuk sterker dan Linux, en andersom weer op andere punten.

Daarbij, Novell roept het hard genoeg en steekt een boel geld in de ontwikkeling...
En IBM investeert een extra 50 miljoen dollar hierin :)
De middleware markt staat dus volop in de linux-belangstelling. Bron

Maar met Ximian en SuSE aan boord zou je natuurlijk ook op de corporate desktop markt een fluitje moeten kunnen meeblazen.
Ik denk ook dat hier de nadruk ligt. Helaas voor de jongens bij KDE omdat zij redelijk veel profiteerde van SUSE en nu dat het naar Novell gaat zal SUSE zich wel in Ximian Gnome pakje gaan uitdossen. Dit betekent echt een grote klap voor KDE!! Eerder met RedHat en BluecurveDesktop en nu dit... ai ai ai... komt het ooit nog goed...
Godallemachtig wat zijn er nog veel linux puristen zeg :(

Snappen de gpl niet helemaal en beginnen heel hard te huilen als ze er ook maar de indruk bestaat dat er geld met linux valt te verdienen :?

Weet niet of dit nieuws nou bij Linus een glimlach oplevert, maar zeker wel bij zeg de jongens van de Freesoftware foundation. Want zoals je als GNU Linux gebruiker hoort te weten, tenminste als je er verstand van denk te hebben, staat free voor vrij, open het delen van kennis etc. niet voor gratis. Noem het desnoods een manko in de Engelse taal.

Voor iedereen die de opensource beweging een warm hart toe draagt is dit juist geweldig nieuws. Een hele grote jongen die niet alleen dweept met Linux zoals zovelen, maar zeer expliciet Linux kiest als fundament voor z'n gehele produkt lijn.

Misschien maak ik ooit nog de dag mee dat de standaard voor de thuisgebruiker toevallig behalve 'vrij' ook gratis is, maar voor het bedrijfsleven heb ik hier een hard hoofd. Laat staan of dat wenselijk is, laten we wel wezen als je ergens geld mee verdient gelden er hele andere belangen. Zelfs zo sterk dat, al door anderen aangegeven, men daadwerkelijk pas interesse heeft als er een partij is waar je geld aan kan geven zodat er bepaalde garanties kunnen worden afgegeven.
Ik zie hier inderdaad meer positieve dingen in dan negatieve. Op mijn werk zijn de mensen al bekend met Novell. Tegen Linux heerst er nog een negatieve sfeer, zo van dat kennen we niet, we hebben er geen support voor, dus dat gebruiken we niet. Indien de Novell leveranciers ook support gaan leveren op Linux installaties wordt het een stuk makkelijker om ze toe te passen, immers support is dan al geregeld.
En er zijn dingen waar ik graag Linux voor in wil zetten. Scheelt een hoop gezeur over budgetten.
Ik denk dat nu ook redhat stopt met service van het gratis pakket en dit verhuist naar fedora novell zich klaarmaakt om over te gaan voor novell voor linux. Velen volgen dit al op de voet natuurlijk want zo zijn de ontwikkelings kosten lager voor novell want ze hoeven geen OS meer te maken. En alle andere distro's die support voor novell voor linux willen hebben moeten denk ik betalen voor een novell licentie om dit te mogen doen. En dit zal dan bij red hat ook wel ondersteunt gaan worden. Ik ben benieuwd in hoeverre dit doorgevoerd gaat worden.
Anoniem: 76187 4 november 2003 22:37
Ik vind dit een goede zaak. Novell zal hier van profiteren en Linux naar mijn mening ook. Novell heeft nog steeds zeer goed producten zoals ZEN works etc, jammer dat er op dit moment niet zoveel aandacht voor is.

Ik weet niet of jullie dit weten, maar Novell heeft heel wat jaren geleden interesse gehad in Linux. Linus Torvalds is op kosten van Novell naar de VS gereist en heeft daar gesproken met o.a. Eric Schmidt (nu CEO van Google, destijds van Novell). Zij waren zeer geïntereseerd in Linux maar vonden niet dat dit binnen Novell paste, waarschijnlijk vanwege unixware. Ze hebben toen besloten om een ander bedrijf op te richten namelijk Caldera, iedereen weet wat daar mee gebeurd is. Als ze destijds Linux binnen Novell hadden gehouden dan zou Novell wel een nu een van de grootste Linux leveranciers hadden kunnen zijn.
nog heel eventjes en alle linux-en zijn straks in commerciele handen... slechte zaak als je het mij vraagt...
Novell heeft duidelijk aangegeven voor open-source te zijn. MAW: het 'core os' (SuSE, RH) zal gewoon zo blijven (GPL, open source), echter de Novell produkten (eDirectory, GroupWise) zullen gewoon verkocht blijven worden.

Novell is zich zeer bewust van het feit dat Linux mede zo sterk is door de community, en wil deze community dan ook maxmiaal behouden/ondersteunen.
Jij bent reseller van Novell ;-)
Hehe, nee, een (zeer) tevreden netwerk/serverbeheerder met een park van in totaal 2000 machines en 70 servers.

Bovendien heeft mijn werkgever erg goede contacten binnen Novell, ik zat eigenlijk al op deze aankondiging te wachten ;)
Nee, hij valt gewoon net zo op de charmes van Novell als ik. Ik heb echt respect voor die lui wat zij allemaal neerzetten, terwijl Microsoft het ze zo moeilijk maakt!
Echt, Novell verdient respect!
ik zie het verschil niet zo tussen SuSe als los bedrijf of SuSe als onderdeel van Novell. het wordt hooguit beter doordat de r&d afdelingen wel samen zullen gaan werken. achter de schermen luisteren de commerciële distro's toch al erg goed naar hun grote klanten, en daar horen IBM en Novell echt wel bij.
Sorry hoor maar je kunt niet om de GPL heen tenzij je een BSD licentie wilt gaan gebruiken, maar de GPL verbiedt het om geld te verdienen aan software. En het leuke is ook dat waar een bedrijf dat probeert er gelijk een gratis alternatief is waar hard aan gewerkt wordt. Dus het is heel moeilijk om hier om heen te gaan. Als je geld wil verdienen aan software dan moet je maar op het M$ gaan ontwikkelen, daar weten ze wat dollars zijn!
"De GPL verbiedt het om geld te verdienen aan software."
Eeeh?? Dat slaat echt nergens op. Wat jij bedoelt is dat de GPL niet toestaat om van opensource closedsource te maken. Dat is dus een bescherming van de programmeur/ het bedrijf dat die source bedacht heeft. Als deze dat niet erg zou vinden hadden ze wel een BSD licentie gebruikt.

Dat neemt niet weg dat je dat programma/die sourcecode als licentiehouder ook best nog een keer kan verkopen aan een bedrijf dat het in een closedsource programma wil gebruiken. MySQL gebruikt volgens mij deze methode.

Trouwens Microsoft gebruikt voor Windows bij bedrijven eigenlijk dezelfde strategie. OS redelijk goedkoop en voor service moet je diep in de buidel tasten. Het enige verschil is dat er maar 1 os leverancier is als je windows wil gebruiken tegen een heleboel (waaronder een aantal groten) als je linux wil.
naast wat alle andere boven genoemde al hebben zegt is het ook nog zo dat, als je geen passende linux distro vind, je er gewoon zelf een maakt.
nou ja, "gewoon"... Daar moet je wel net de kennis/geld/tijd voor hebben, he. Grappenmaker :z
Hoe lang zou het duren voordat SuSE Linux Novell Linux heet en de huisstijl compleet is gewijzigd?
Anoniem: 87819 @kodak4 november 2003 17:02
Ik weet 100% zeker dat ze de naam 'SuSE' zullen houden (eventueel herstijlen ze het logo of de site wel).
Anders hadden ze immers net zo goed een eigen Linux distributie kunnen beginnen? Er is bij Linux niets dat je tegenhoudt, behalve het gebrek aan (naams)bekendheid.
Wat is dat nu voor een conclusie. Wat dacht je van:
- Kennis van Suse gebruiken
- Klantenkring van Suse opkopen
- Marktleider zijn (naamsbekendheid dus)

Die eerste twee vindt jij dus dat zo gerealiseerd kan worden door een andere partij die net in Linux stapt?
Marktleider zijn (naamsbekendheid dus)
In Europa misschien wel maar volgens mij is RedHat wereldwijd marktleider en is in Noord Amerika Mandrake ook een zeer sterke naam.
@wumpus:
Ik ben daar niet zo zeker van. SuSE geniet grote naamsbekendheid inderdaad, in de Linux-wereld. Maar bij mensen die in grote bedrijven hierover beslissingen nemen zullen eerder belletjes gaan rinkelen bij het horen van de naam Novell dan bij SuSE. Daarnaast heeft Novell naast naamsbekendheid ook een betere uitstraling. Als eerder genoemde beslissingnemers al van SuSE gehoord hebben zullen ze - hoewel onterecht - een hobby-achtige indruk van het bedrijf hebben in tegenstelling tot Novell, wat bekend staat als een grote, betrouwbare toko. En uiteindelijk zijn dat soort beslissingen allemaal gebaseerd op onderbuikgevoelens en politiek - en als je naam genoemd wordt in een artikeltje van Gartner dan kan dat ook geen kwaad ;)

Tja, als de techneuten het toch eens voor het zeggen hadden in bedrijven... ;)
Ik denk niet dat dat lang zal duren, die kans is natuurlijk erg groot dat het gaat gebeuren dat ze de naam gaan wijzigen.

Maar het zou natuurlijk ook kunnen dat ze de naam SuSE aanhouden, vanwege de naamsbekendheid.
Alleen zal er een Novell logootje bij komen met"zo iets van "Supported by..." of "Design for Novell"
Zou dit het begin zijn van de vercommercialisering van Linux ???
Of het einde van de (grote) zelfstandige Linux distros :?
Anoniem: 59707 @Loft4 november 2003 16:14
het is onontkoombaar dat zulke dingen vercommercialiseerd worden. Maar dat is niet erg, het gaat erom dat er concurrentie is en dus de prijzen laag blijven.
Lage prijzen en concurentie is leuk, maar je hebt er niets aan als daardoor alsnog een goede ontwikkeling in gevaar komt vanwege verleggen van prioriteiten.
Bedrijven die geld verdienen 'met Linux' verdienen dat over het algemmen met de support, niet met het product. Linux zelf zal altijd vrij blijven. Alle ontwikkeling die door de hobbyisten gedaan wordt zal echt niet stoppen omdat een paar bedrijven elkaar aan het beconcureren zijn op het support gebied.
@The Noid: Ik heb het niet over de grote ontwikkeling van de software die geleverd wordt, maar de ontwikkeling van de distributie: samenstellen, passende aansluiting van de geleverde software op elkaar, tijdig vrijgeven van de juiste updates voor de distributie, gebruiksvriendelijkheid installatie.
Veel van de daarbij betrokken personen zijn echt in loondienst van SuSE en hebben een budget en tijdlimiet. Dit zou met de concurentie strijd en het dumpen van de prijzen zeker wel in gevaar kunnen komen..
Van suse.com:
including the Maintenance Program for 1 year/1 server US $ 749.00
Sorry, maar ze verkopen hier toch echt de server zelf met de support daarbij, niet andersom.. Suse zelf is dus echt niet gratis en er wordt wel degelijk aan verdiend. Dat op de support veel wordt verdiend is redelijk normaal, bedrijven als MS etc doen dit ook (tegen ook niet al te milde tarieven)!
Je bent dus ook niet verplicht om die support te nemen (de aanvullende support dan) en je kan ook veel terugvinden op het oh zo makkelijke internet.
@Venator: Waar betaald voor moet worden is de probramma's die erbij zitten, die zijn gewoon door commerciële bedrijven gemaakt.
Correct met if i'am wrong!
You are wrong!

het moet I'm zijn ;)
Ik geloof nooit dat een grote distro als Debian of Slackware overgenomen wordt door een groot bedrijf. Nu zijn dat niet de meest gebruikersvriendelijke distros natuurlijk, maar zelfstandig zijn ze zeker, zij het niet als bedrijf. En geen van beide distros hebben een commerciele instelling.

Het is de vraag of deze twee in de toekomst voorbijgestreefd gaan worden door de commerciele jongens, maar ook dat zie ik er nog niet van komen. Ten eerste zit er achter beide distros een te grote community en ten tweede zou dat ook een beetje het idee achter Linux en Open Source ondermijnen.
vergeet Gentoo aub niet he :)

En wat is er erg aan commerciele Linux? de GPL zegt dat ze alles terug moeten geven aan de opensource (bijna alles)
mits de GPL niet door onze "vrienden" :r van SCO om zeep wordt geholpen???!!!!
Anoniem: 85840 @wica5 november 2003 10:20
Dat lukt SCO en Microsoft niet.
Anoniem: 32075 @wica5 november 2003 16:33
Liever vergeten we gentoo wel als je het niet erg vindt... gentoo is in tegenstelling tot SuSe, RedHat et al niet eens een distro maar een MetaDistro.. en het duurt lang... ohmygod nog liever ga ik BSD draaien dan gentoo...
Als een bedrijf een product maakt, wilt het geld zien anders wordt het niet gemaakt.

Non-profit organisaties zijn dan Stichtingen en zijn de partijen achter Debian en Slackware stichtingen?
Ik geloof nooit dat een grote distro als Debian of Slackware overgenomen wordt door een groot bedrijf.
Suse is ook een hele grote distrubutie, in het artikel staat:
In Europa is SuSE de marktleider als het gaat om Linux binnen Enterprise omgevingen

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.