Ubisoft kondigt virtualrealitygame Eagle Flight aan

Ubisoft heeft Eagle Flight aangekondigd, een virtualrealitygame waarin maximaal zes spelers het tegen elkaar kunnen opnemen. De game speelt zich af in een verlaten versie van Parijs en zal in 2016 op de markt komen voor de PlayStation VR, Oculus Rift en HTC Vive.

In augustus kreeg Tweakers tijdens Gamescom al een demo te zien van Eagle Flight, maar destijds was nog niet bekend dat dit concept daadwerkelijk als game op de markt zou komen. Ubisoft heeft tijdens het PlayStation Experience-evenement de ontwikkeling van de game bekendgemaakt. Op de PlayStation 4 kan het spel in combinatie met de PlayStation VR gespeeld worden; Eagle Flight komt echter ook uit voor de pc met ondersteuning voor de Oculus Rift en de HTC Vive, ofwel de SteamVR.

Het uiterlijk van het spel doet wat denken aan Assassin's Creed, maar de graphics zijn flink minder gedetailleerd. Eagle Flight speelt zich af in Parijs, vijftig jaar nadat mensen de stad verlaten hebben. Spelers kruipen in de rol van de adelaars die de stad ingenomen lijken te hebben. Door het hoofd te bewegen kan er gestuurd worden en kunnen volgens Ubisoft spectaculaire dogfights gevoerd worden.

De game kan in multiplayer met maximaal zes spelers tegelijkertijd gespeeld worden. Ook komen er singleplayermissies. Wanneer Eagle Flight verschijnt is nog niet bekend, ergens in 2016 zal het spel op de markt komen.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

06-12-2015 • 09:24

61

Reacties (61)

61
60
56
6
1
0
Wijzig sortering
Ik denk dat we in het begin veel van dit soort games zullen gaan ontvangen. Games die zich bevinden in de lucht of in de ruimte. Of, in een simulatie variant. Dus dat je achter een stuur zit of op een motor, etc. Iets waar een stuk van jouw zichtbaar blijft en weinig beweegt.

Ik denk dit omdat tot nu toe alles wat ik gedaan heb met de Ocolus Rift DK2, mij mega misselijk maakte zodra ik in een kamer stond met een boven en een onder. Ik kan het beste omschrijven alsof je een kauwgum door hebt geslikt en hij nog halverwege je borstkas blijft hangen en je steeds over je borstkas gaat wrijven omdat het een onprettig gevoel is.

Wel heb ik gelezen dat ze dit denken te hebben opgelost door een stukje kunstneus weer te laten geven zodat je daar weer een vast referentie punt heb. Het zal me benieuwen.

Echter bij de games waar ik vrij in de ruimte kon kijken had ik dit effect totaal niet en had ik af en toe even niet meer in de gaten dat ik nog op mijn bureaustoel zat.
Naar mijn mening is de Oculus Rift DK2 niet heel erg sterk. Dat heeft voornamelijk te maken met het display en vooral de lenzen. Ik werk op het moment dagelijks met deze headset op de TU Delft, maar de lenzen zijn belabberd te noemen.

Ondanks dat alles is afgesteld op mijn ogen (afstand etc) heb ik maar een heel klein stuk van het beeld scherp. Microsoft was het kennelijk met mij eens en hebben zelf lenzen ontwikkeld. Daarnaast heeft het scherm erg veel last van ghosting door het AMOLED scherm.

Volgens de heren van Tweakers.net schijnen de betere lenzen en 120Hz van de Playstation VR, wel indruk te maken en voor een scherp beeld te zorgen. Minpunt is wel dat de resolutie van de Playstation VR nét aan is (bij de release van de Oculus Rift wordt het maar marginaal beter).

Een slechte frame-rate en sterke ghosting zorgen ervoor dat je lichaam het idee heeft dat het hallucineert. Maar toch ontstaat de meeste bewegingsziekte doordat de ogen waarnemen dat je voortbeweegt, maar het evenwichtsorgaan dat niet voelt. Hierdoor denkt het lichaam dat je vergiftigd bent en hallucineert, als afweermechanisme wil het lichaam overgeven.

De bewegingsziekte is niet voor iedereen te verhelpen met een kunstneus. Het probleem is ook dat de kunstneus niet geplaatst kan worden op een locatie waar die realistisch gezien zit, daar is de FOV te laag voor. Net als bij een cockpit, zie je een gefixeerd punt die mee beweegt met je hoofd, waardoor je hersenen vrede kunnen hebben met het feit dat jij wel beweegt, maar het niet voelt.

Toch blijken twee biertjes op het moment de beste oplossing te zijn voor het verhelpen van bewegingsziekte.

Prof. Dr. Elmar Eisemann die een verdieping onder ons zit op de TU Delft, onderzoekt een hoop interessante technologieën die in de volgende iteraties van Virtual Reality gebruikt kunnen worden. Zo kunnen ze de ogen gedetailleerd volgen om vervolgens een realistische depth-of-field te maken. Daarnaast kunnen ze de head-mounted-display automatisch kalibreren per gebruiker of het field-of-view vergroten.

Op het moment onderzoek ik bij de TU Delft wat het effect is, zodra volledige lichaamsbeweging in real-time worden gereproduceerd, ook de vingers worden tot in de detail gevolgd. Hierbij probeer ik voornamelijk te onderzoeken of ik de gebruiker het gevoel kan geven dat het lichaam van de virtuele avatar, hun eigen lichaam is. Stiekem hoopte ik ook een deel van de bewegingsziekte op te lossen door het feit dat je vooruit kan bewegen en dit echt kan voelen en zien. Helaas wordt ik regelmatig nog licht in mijn hoofd, wat door de Oculus Rift DK2 zelf kan komen.

[Reactie gewijzigd door FricoRico op 26 juli 2024 12:15]

Ik kan me totaal niet vinden in je pleidooi over ghosting op de DK2. Weet je wel zeker dat je refresh goed staat en je geen last hebt van andere beeldschermen die dit verstoren? Ik heb namelijk nog nooit last van ghosting gehad op de DK2 tenzij mijn andere beeldscherm stond aangesloten. Dan sprong de refresh van de DK2 terug naar 60 Hz en dan zie je inderdaad veel ghosting...Pas bij de nieuwste SDK is dat probleem voor mij opgelost en worden de 2 schermen onafhankelijk van elkaar aangestuurd..
Ik zal komende week even controleren of alles nog werkt naar behoren. Het zou goed kunnen dat down-the-line de performance wat ingestort is. Wel maak ik gebruik van de laatste SDK versie.
Mijn ervaring is dat een UI die stil staat ivm. de beweging een hoop helpt bij VR. De Oculus demo met het huis op de klif zorgde voor mij binnen 5min voor bijzonder bekende misselijkheid. Elite: Dangerous zorgde voor een heel stuk minder misselijkheid omdat ik de rest van de cockpit had om tegenaan te kijken. Ik zag dit filmpje en werd al enigszins misselijk zonder VR ;-)

Maar een hoop heeft ook te maken met de display technologie, ook al merk je het niet bewust, je brein gaat toch in minder of meerdere mate in rebellie wanneer je trucjes gebruikt om 3D te simuleren. Ik heb ook last van misselijkheid bij de oude films die je keek met een rood/groene bril, de strips die hetzelfde principe gebruikte of de recentere shutter brillen bij moderne 3D TVs (naast vreselijk tranen).

De vergelijking met wagenziekte wordt vaak getrokken. Maar waar ik vroeger (als kind) niet heel lang op de achterbank kon lezen voordat ik misselijk werd, kan ik dat nu wel prima uren volhouden (en lezend op een LCD scherm op een tablet). Ik hoop dat we er aan kunnen wennen, maar betere hardware is zeker een plus. Vertragingen in display vs. input is iets wat de misselijkheid alleen maar erger maakt.
Wagenziekte is een vorm van bewegingsziekte, net zoals virtual-reality ziekte dat ook is. Echter is het proces omgekeerd. Waar bij wagenziekte je ogen het niet registreren maar je evenwichtsorgaan wel, is dat bij virtual reality precies andersom.

Een vriend van mij is afgestudeerd op het onderzoeken van virtual-reality ziekte. Grappig eraan is dat voornamelijk vrouwen en mensen van Aziatische afkomst er sneller last van hebben. De gevoeligheid ervoor is voornamelijk genetisch bepaald, net zoals wagenziekte.

Echter ontdekte hij ook bij zijn onderzoek dat er minimaal 2 weken tussen ieder experiment moest zitten. Dit kwam omdat je hersens zich aanpaste en wende aan de virtual-reality ervaring. Na twee weken nam dat weer af. Het is dus zeker mogelijk om je hersenen te laten wennen eraan.

Toen 3D films net nieuw waren in de bioscoop hoorde ook veel klachten van mensen die last hadden van eye-strain of lichte misselijkheid. Onderhand is zowel de techniek verbeterd, maar ik merk ook dat mensen die zelden naar de bios gaan (ik ga iedere week), toch sneller last hebben.

Als laatste bijkomstigheid is je gesteldheid van groot belang, zoals met veel dingen. Zo helpen bepaalde stoffen in bier de reactie op bewegingsziekte te verminderen. Vermoeidheid maakt je overgevoelig en met hoofdpijn kun je beter helemaal even geen virtual-reality bril dragen.

Het is dus nog een complex geheel wat het onderzoeken meer dan waard is. De ervaring in de virtuele wereld is verslavend te noemen. Ik maak me soms zorgen over de effecten die virtual-reality op de mentale gesteldheid kan hebben. Zo gebruiken wij bij de TU Delft, virtual reality voornamelijk om fobieën te behandelen (zoals hoogtevrees, vliegangst, pleinvrees, straatangst, sociale fobieën etc.). Maar andersom kan het averechts werken waar mensen de virtuele wereld als echt gaan ervaren (presence) en een virtuele gebeurtenis als traumatisch ervaren.
Een aantal interessante weetjes. Ik vind het voornamelijk interessant omdat ik dan niet in de categorie val die jij noemt: ik ben een Nederlander van Amerikaans-Duitse afkomst, dus zo blank als je maar kan bedenken.

Ik heb toen ik klein was veel last gehad van wagenziekte, en kon bijvoorbeeld in de bus of trein ook niet achteruit zitten (tegen de rij richting in) want dan begon mijn maag al om te draaien. Ook draaimolens en dergelijke waren uit den boze, maar uiteindelijk ben ik er na mijn 12e overheen gegroeid, vraag me niet hoe, maar ik heb er totaal geen last meer van.

Van 3D brillen of VR heb ik ook geen last, hooguit een klein beetje last van de ogen, die weer even moeten acclimatiseren na langere tijd zo'n bril opgehad te hebben. Een soortgelijk effect ervaar ik ook na langere speelsessies op de 3DS, als ik bijvoorbeeld tussendoor naar de TV kijk. Maar verder geen problemen.

Bier als oplossing, wow. Het is dat ik destijds te jong was en ik van die smerige gele pilletjes moest innemen, maar als ik er nu nog last van had gehad, dan had ik wel even in de ijskast gegrepen... ;)
Haha, ik weet niet of bier ook helpt tegen wagenziekte. Ook weet ik niet of de wagenziekte ook vaker voorkomt bij vrouwen en mensen van Aziatische afkomst. Dat is het geval bij virtual-reality sickness, volgens het onderzoek.

Het enige directe verband tussen wagenziekte en virtual-reality ziekte, is dat je lichaam denkt dat het vergiftigd is en alarm slaat. Het zou het testen waard zijn om te kijken of wagenziekte medicijnen ook helpen tegen virtual-reality ziekte. Wellicht werkt bier dan ook andersom :-P
Ik heb een paar jaar geleden bij een reis naar Laos wat Malerone tabletten geslikt. Dat had een vreemd effect: ik heb nooit last van wagenziekte, maar nu op eens wel. Mijn vriendin heeft juist normaal gesproken veel last van wagenziekte, maar had opeens nergens meer last van.
Misschien een leuk idee om eens wat mensen die net naar een malaria land zijn geweest in het VR lab te testen ?
Zo werkt dat helaas niet :-P Uiteraard moet er bij de TU Delft een gedegen onderzoek gedaan worden, wellicht meer iets in de trend: "Welk invloed hebben medicijnen op virtual-reality ziekte".

Zodra je dan een experiment met medicijnen wil uitvoeren zul je wel even text en uitleg moeten komen geven bij het "Ethics" comité. Die zijn er niet zo happig op als je medicijnen of andere 'substanties' toedient aan de proefpersonen.

Hoe dan ook wel een opvallende bijwerking van een medicijn tegen malaria.
Ja dat vond ik ook, heel appart. Blijkbaar doet het iets met je binnenoor of de coordinatie van de signalen daarvandaan.
Overigens, voordat je bij de ethische commissie langs hoeft te gaan, je kan vast van de vele studenten wel twee groepen vinden die een reis gaan maken, de ene groep naar een malaria land en de andere naar een niet malaria land.
Dan heb je toch een mooie subset te pakken, met als het goed is nog een residu van die medicijnen in het bloed bij terugkomst, dus hoef je niets toe te dienen want dat hebben ze zelf al gedaan.

Overigens heb ik in 1999 ook Lariam gebruikt, 1 pil, en dat had zoveel bijwerkingen dat ik er direct mee moest stoppen. (hart ritme stoornis, hallucinaties, ...) Het is echt troep.

[Reactie gewijzigd door trogdor op 26 juli 2024 12:15]

Ik heb als kind ook last gehad van wagenziekte, maar de problemen met de oude rood/groene 3D strips of met de huidige shutter brillen die jij noemt heb ik nooit gehad.

Ik denk dat het naast gewenning toch ook ligt aan een hogere gevoeligheid voor zulke effecten. Wagenziekte daar ben ik als puber al overheen gegroeid, en sindsdien wordt ik sowieso niet meer zo snel duizelig of misselijk, dus er moet heel wat gebeuren wil mijn maag nog omdraaien of mijn hoofd beginnen te tollen.
Ik ben er na de pubertijd juist iets gevoeliger voor geworden.
Als 12 jarige bestond er niets leukers dan een achtbaan, en kon ik uren lezen achterin een auto.
Nu rijd ik het liefst zelf, en moet ik zeker geen boekies gaan lezen. En een achtbaan in, nog met geen stok.
De DK2 is dan ook al flink verouderd, ik werk dagelijks met de Crescent Bay en dat is stukken beter.

Het is niet eerlijk om je VR headset negatief te beoordelen als je niet aan deze drie criteria voldoet:
- Fatsoenlijke framerate (in ons geval 90fps)
- Minimale latency
- Fatsoenlijke implementatie in het spel

Een game developer moet veel tijd moeten besteden om na te denken over de implementatie van VR, een simpele port zal niet werken. Door slim om te gaan je camera los je al een groot deel van de problemen op.
Ik mag je helaas geen score geven. Bedankt voor je reactie! ;)
Ik word niet misselijk, maar wel een beetje draaierig met de Oculus Rift. Zolang ik in-game rechtdoor loop en om me heen kijk gaat het op zich prima, maar als ik in-game plots opzij ga lopen raakt mijn hoofd best in de war.

Laatst heb ik de HTC Vive geprobeerd en dat is een wéreld van verschil met de Rift. Heb er 20 minuten mee gespeeld, totaal geen last van bewegingsmisselijkheid. Dit was wel in een opstelling waar ik een fysieke ruimte had om te lopen.

Waanzinnige ervaring, zelfs als ik eraan terugdenk. Het is niet alsof ik me echt in de wereld in de demo's (in Portal, onderwater, in een lege donkere tekenruimte en meer) waande, maar het voelde wel alsof ik fysiek in de game zat. De fysieke boundaries worden in-game heel subtiel afgeschermd zodat je nergens tegenaanloopt. Zodra de Vive uitkomt koop ik er eentje! Ben heel benieuwd hoe deze game en manier van besturen ermee zal bevallen.

[Reactie gewijzigd door jacobras op 26 juli 2024 12:15]

Dat heeft dan ook niks te maken met de Oculus Rift, dat heeft alles te maken met een slechte implementatie in het spel.

Alle developers staan nu voor het probleem om uit te vinden wat het beste werkt zonder ziek te worden, we zullen het komende jaar veel verschillende manieren zien.
Ik denk dat games als CoD totaal kansloos zijn op de Rift, om een hele simpele reden: bewegingsziekte. Ik heb zelf een dk2 sinds hij te krijgen was, en na al die uren kan ik iets waarbij je loopt maximaal een uur spelen. Ik heb totaal geen last van wagenziekte oid, maar ik word zo ziek als een hond van lopen in de Rift, simpelweg omdat het niet klopt voor je brein. Ik geloof niet dat dat ooit gaat veranderen, juist vanwege het realisme, want het voelt zo echt terwijl het dat niet is. Hoe dichter objecten langs je heen bewegen, hoe sneller je ziek wordt. Bij games waarbij je door struiken loopt oid die dus heel dicht langs je ogen komen duurt het 3 minuten voordat je de Rift af moet zetten. Na 5 minuten, ik ben koppig, lag ik letterlijk hevig zwetend te rillen op de bank, verschrikkelijk. Daardoor zijn games als eagle flight juist een goed idee, omdat alles ver weg blijft een je dus minder snel ziek wordt. Die kunstneus maakt het misschien iets beter, maar verre van spelen op een monitor. En je wordt nog steeds ziek.
Moah, ik heb ook een DK2 vanaf het eerste uur, en heb helamaal geen last van de dingen die jij beschrijft. Ik heb Alien Isolation en Half Life 2 achter elkaar uitgespeeld. In het begin was het even wennen maar na een half uur waren voor mij alle symptomen ( voor zover ze er waren ) compleet verdwenen. En het is niet zo dat ik immuun voor bewegingen ben, want in een ritje Cyberspace of een rondje in de achtbaan krijg ik ook gewoon het "duik" gevoel.. Het is dus sterk verschillend per persoon. Ik heb namelijk inderdaad ook vrienden die dat ding al afzetten als ze nog geen stap hebben gezet.. Het moet je een beetje liggen.. als iemand al misselijk wordt als hij met zijn neus op een 40 inch tv scherm zit te gamen dan is VR waarschijnlijk niet weggelegd voor die persoon..
Verder ben ik wel met je eens dat games als bijv. COD en Battlefield niet voor VR geschikt zijn, maar enkel omdat deze games gewoon veel te snel gaan. Er gebeuren te veel dingen om je heen om alles te kunnen volgen en op te anticiperen.
Games als racesims en flysims zullen zeker de boventoon gaan voeren in het begin totdat er een beter systeem is om vrije bewegingen in de spelwereld over te brengen naar VR. Heb zelf nog niets vernomen van die virtuele neus, mischien dat ik daar straks eens meer over ga lezen..

Over deze game ; dit lijkt me dus helemaal niets..sturen met je hoofd is dus niet wat je wilt in VR. Zeker niet in dogfights; hier wil je juist achter je en boven/onder je willen kijken naar waar de tegenstander is gebleven zonder dat je daar gelijk heen gaat sturen. Ik heb een demo hier van Flying Aces VR ( aanrader voor als je hem nog niet hebt, te dl op Oculus Share ) en hier hebben ze VR geimplenteerd zoals het hoort, en je hebt echt het gevoel in een echt vliegtuig te zitten. Dogfights zijn heel intens en werkelijk..

edit: over die virtuele neus: dat gaat voor mij niet werken, want ik heb blijkbaar een dergelijk kleine neus, dat ik die in real life ook helemaal niet zie :) . zelfs als ik 1 oog dicht doe en probeer mijn neus te zien, zie ik die dus niet, ik kijk rechtstreeks op mijn oogkas..( deze is voor mij net te zien ) Wellicht is dat 1 van de redenen dat ik veel minder last heb van VR sickness dan anderen.

[Reactie gewijzigd door micla op 26 juli 2024 12:15]

Je hersenen hebben aangeleerd om je neus te negeren. Ik denk dat als ze er een virtuele neus in stoppen dat hij juist extra opvalt.
Hoe mensen op VR reageren is heel erg verschillend, jij heb de mazzel dat je er geen last meer van heb, VinWij kan er max. 60min in rondlopen, ik wordt al bij 5min rondlopen bijzonder misselijk (er staat een kots emmer naast me voor het geval dat ;-)
Collega van mij heeft ook eens de Rift opgehad en was vrij snel kotsmisselijk. Maar wanneer we niet veel verder gaan komen dan wat Sony tot nu toe heeft laten zien dan gaat dat hele VR gebeuren niets worden zolang ze meer dan €100 voor een VR bril vragen.
Ik heb uren in alien isolation doorgebracht en die had zelfs afwijkingen die je moest corrigeren om de 3 minuten. Half life 2 en windlands zitten ook tig uren in. Gaat niet voor iedereen op. VR moet je wel degelijk aan wennen. De eerste dagen voelde mn lichaam zich zeker niet relaxed, daarna alles prima.
Geen idee of dit nieuw spel enigszins lijkt op Ambient Flight voor de DK2, maar dat kon ik toch maar moeilijk verdragen. Het vrij vliegen door met je hoofd te richten vond ik redelijk misselijkmakend. Ik zie dit soort games meer potentieel hebben als bvb. de Touch controllers er zijn, zodat je met je armen kan 'sturen' en terwijl vrij kan rondkijken.
Ik heb exact hetzelfde probleem met de DK2, en het grappige is, ik heb totaal nergens last van met mn forte vfx-1 (uit 95) of mn vuzix vr920, en beide hebben een vele male lagere resolutie, refreshrate en hogere lag.
Dit soort games zijn goeie opvullers voor het assortiment, maar wanneer worden de echte AAA titels er op aangekondigd?
Dit soort games zijn goeie opvullers voor het assortiment, maar wanneer worden de echte AAA titels er op aangekondigd?
Elite Dangerous
Alien Isolation
Project Cars

Dit zijn toch redelijke games en die ondersteunen allemaal VR. Als je wacht op een GTA VR, COD VR of vergelijkbare games dan zou ik eerst eens VR uit gaan proberen, dan zul je er snel achter komen dat dit soort games zich daar niet echt goed voor lenen. Games als Skyrim of Fallout zouden nog kunnen omdat deze wat langzamer zijn..Veelal zou het beperkt blijven tot race en flight sims en wat casual games a la wii sports en dergelijke..

Verder zit je ook gewoon met een performance issue, VR is zwaar, heel zwaar... Sowieso moet er al 2 maal gerenderd worden voor het 3D gebeuren en dan ook nog eens stabiel op resp 90 en 120 hz ( fps ) voor de Oculus CV, Vive en PS-VR en moet alle input zo min mogelijk lag hebben. Ik ben ook zeer benieuwd hoe ze dat op de Playstation met PS-VR op gaan lossen. Hier zullen volgens mij nooit fatsoenlijk AAA games op kunnen draaien zoals ze bedoeld zijn.. Als je kijkt naar de framerate problemen de laatste tijd zie ik niet hoe ze dit stabiel op 120 fps willen krijgen met AAA games.. En een stabiele fps is een voorwaarde voor VR. zodra deze onder de refresh zakt breekt de emersie en krijg je er alleen nog maar hoofdpijn van
Het tweede frame renderen is toch niet net zo rekenintensief als het eerste frame?
Ik denk dat het renderen van VR-games niet alleen op de PS4 een probleem zal worden. Vergeet niet dat ook de gemiddelde PC geen triple Titan-monster is. Volgens mij zal ook het merendeel van de PC's grote moeite hebben met VR.

Daarnaast zoekt de game-industrie al generaties lang de grens op van maximale grafische pracht, waarbij op de consoles meestal gekozen wordt voor 30 fps om de fidelity hoger te houden. En ook hier geldt weer dat veel PC's in veel games ook niet constant de 60 fps aantikken (Tweakers hebben gemiddeld vrij dikke systemen, maar dit is niet zo gebruikelijk).

Om dan nu ineens dubbel te gaan renderen bij 90/120 fps is een enorm verschil met wat de industrie tot nu toe doet. Ik vermoed sterk dat de meeste grote uitgevers hun franchises niet naar VR zullen willen brengen, zelfs als het een genre is die goed speelbaar is op VR, omdat ze dan zoveel fidelity moeten opofferen. Nu stijgt de beschikbare rekenkracht natuurlijk mettertijd, maar die extra rekenkracht zal ook weer liever worden ingezet voor meer fidelity dan voor hoge framerates.

Mooie beelden doen het goed in de marketing, en als er bijvoorbeeld een Assassin's Creed VR-game zou komen, dan zou die er veel en veel minder mooi uit moeten zien om het soepel te kunnen renderen. Ik vermoed dat uitgevers als Ubisoft al dat detail niet zullen willen opofferen in hun hoofd-games. Een VR-titel in zo'n franchise zou wel kunnen, maar dan waarschijnlijk naast de hoofd-games en niet als opvolger.

Oftewel: Met je eens dat VR waarschijnlijk beperkt zal blijven tot specifieke games en ervaringen. Het lijkt mij een aanvulling te worden op de huidige vormen van gaming, en geen vervanger. Misschien dat dit op de langere termijn toch anders wordt, maar dit hangt ook vooral af van hoe het publiek reageert op de eerste VR-games, die er nu zijn of gaan komen in de volgende 1-2 jaar.

[Reactie gewijzigd door geert1 op 26 juli 2024 12:15]

Alien isolation heeft geen officiele ondersteuning, en de vraag is of ze nog met een update zullen komen zodra de oculus/vive hun consumentenversie op de markt hebben (ik hoop van wel, en voor hun toch een minimale investering aangezien ze er wel al bezig mee waren).
Eve: Valkyrie is zover ik weet de enige echte AAA titel die ook echt daadwerkelijk in ontwikkeling is, voor een paar jaar nu al. Waarschijnlijk zijn er ook een paar AAA titels geheim in ontwikkeling, maar die zijn nog niet aangekondigd.
Eve is ook nog al een niche game, als ze echt van ps vr een succes willen maken, dan moeten ze met een uncharted, killzone of gta komen. Tenminste games van die grootte, gt sport is al een beginnetje.
Nog buiten het feit dat Eve dodelijk saai is.
Wat je je beter kan afvragen is: Hoeveel AAA games zijn er out of the box geschikt voor? Want de budgetten die AAA games hebben worden niet gebudgetteerd voor spellen met een extreem kleine afzetmarkt. Dat Eurotruck Simulator 2 en Elite Dangerous er goed mee werken komt door het type spel en de minieme investering van de ontwikkelaar, dat zijn trouwens geen AAA games. Wellicht dat Alien Isolation en Project Cars wel AAA games zijn, weet te weinig van die games, maar ook hier worden deze games door veel meer spelers gespeeld zonder VR and met VR...

Hoe speelbaar dacht je dat CoD of Assassins Creed zou zijn met VR, ik denk dat je heel snel een hoop kotsende spelers zou hebben. Daar komt bij dat het primair console titels zijn en hoewel er VR naar de consoles komt, hebben die tegenwoordig al moeite met het fatsoenlijk te weten renderen op een 1080p scherm, laat staan op een VR headset (2x beeld met een veel hogere refreshrate). Ik zie veel te veel een minimale eis voor PC van GTX980 voorbij komen voor een werkbare ervaring , tegenwoordig een €500+ videokaart.
als je ziet dat een game als rigs ook werkbaar is op de ps4, dan moeten andere shooters ook werken, een aangepaster versie van star wars battlefront zie ik wel werken. zelfde geld voor fallout of the elder scroll. ps4 heeft alleen het probleem dat het beperkt is kwa kracht.
Het is dan geen tripple A title maar Ark: Survival evolved heeft al ondersteuning voor VR, dan loop je tussen de dino's met VR :D
VR wordt pas echt interessant wanneer er games als CoD of Fallout als VR game verschijnen. Wat Sony gisteren liet zien zal niet echt een stimulans zijn om €350 of meer neer te tellen voor een VR bril. Voor datzelfde geld kun je ook leuke games kopen.
Maar die geven je niet de ervaring en ook niet de immersion.

Het lijkt me bv wel apart dat je straks terug denkt aan een scène in een spel waarbij je denkt dat je er echt was geweest.

Ik denk dat het daar ook veel meer om draait.

Vroeger was je al snel tevreden met spellen uit die tijd. Nu zijn we dat denk ik ook sneller met VR spellen. Zeker op het begin.
Nou misschien toch eens Half Life 2 proberen in VR? City 17 is toch andere koek als die agents voor je neus staan met hun stok. Zelfde gaat op voor alien Isolation. VR leent zich er prima voor.
Voor HL2 en A.I. heb je absoluut gelijk. De eerste keer dat ik een tegenstander moest omleggen in HL2 door een hamer in zijn kop te rammen was op zijn minst luguber te noemen. De imimersie is grandioos. ( de graphics trouwens ook, voor een spel uit 2004 doet dit het erg goed in VR ) Maar dit zijn redelijk langzame games. Games als COD gaan niet werken om redenen dat deze gewoon te snel gaan ( reeds beschreven in andere comment in dit draadje )
HL2 zou performance inderdaad erg lekker lopen, maar kan dat spel al niet normaal spelen achter een monitor voor langer dan 30-45min, laat staan met een VR bril op... Mijn issues achter de monitor zouden wel eens te maken kunnen hebben met FoV, maar er is echt helemaal niets mis met de immersion van HL2 achter een monitor.
Niet zo heel lang geleden speelde ik een potje BF4. De map was Metro en er was een intens vuurgevecht gaande (altijd op die map) Echter, ik was geraakt en moest heel even mijn health meter weer laten groeien dus ik bleef achter een muurtje staan. Naast mij, stond een gast wel met een beetje cover te schieten op onze tegenstanders. Hij werd geraakt en zakte tegen de muur langzaam naar beneden. Met zijn benen recht voorruit zat hij dus zo tegen de muur. Ik weet niet waarom, maar ik zat met open mond naar mijn scherm te staren. Heel even, op dat moment, zag ik iemand geraakt worden door een kogel, en langzaam sterven. Dit heeft denk ik 2 a 3 seconden geduurd, maar mijn beleving was dat ik zeker een seconde of 10 bezig was om me te beseffen dat ik "maar" een spelletje aan het spelen ben. Best heftig, wetende dat de grafische pracht en praal, het eye candy van nu al zo ver is, dat het alleen nog maar 'echter' gaat worden. Ik vind het interessant en erg spannend tegelijk, dat de grens van realiteit en fictie nog kleiner gaat worden. betaalbare VR gaat absoluut een bijdragen hierin leveren. Is het niet in gaming, zal het wel in serious gaming gebeuren!

[Reactie gewijzigd door RoyK op 26 juli 2024 12:15]

Maar die geven je niet de ervaring en ook niet de immersion.
Imo zijn de beleving en de immersion veel meer afhankelijk van de inhoudelijke kwaliteit dan de technische uitvoering. Een goed boek kan je ook al het gevoel geven dat je midden in het verhaal zit en er werkelijk zelf in zit, en dat is dan zelfs zonder bewegende beelden..
Vroeger was je al snel tevreden met spellen uit die tijd. Nu zijn we dat denk ik ook sneller met VR spellen. Zeker op het begin.
Dat laatste is een aandachtspunt, bij 3D films en games hebben we ook gezien dat veel mensen er bij en vlak na de mainstream introductie mee aan de slag gingen, maar na enige tijd zakte het toch weer in naar een nice.
Je moet niet vergeten dat VR een compleet andere belevenis is als achter ke monitor/tv te zitten gamen. En na een paar minuten zit je meestal al in de game dat je de (lage) graphics compleet doet vergeten...
Het probleem dat mensen misselijk worden ligt op dit moment aan de manier hoe wij VR ervaren
Doordat de beelden voor je ogen bewegen maar jou lichaam stilstaat, kloppen de bewegingen die je ziet niet met die je voelt
Dit heeft niet zozeer te maken met het type bril zoals de Rift maar met de VR ervaring op de manier van nu

Een goed voorbeeld wat ik zelf heb ervaren. Ik mocht een keer een vlucht maken in een flight sim bij de CAE in Hoofddorp. Dit zijn full flight sims classe D dat is de hoogste realistische classe en gelden dan ook voor echte vlieg uren.

Eerst vliegen met de motion aan. Niets aan de hand en je hebt ECHT het idee dat je in een echte Boeing zit.
Toen de motion uit. Dus de sim beweegt niet meer.
Ik werd me daar toch misselijk. Omdat de beelden niet meer overeenkomen met de beweging.
Motion weer aan en de misselijkheid verdween.

Dit is ook het probleem met de huidige VR brillen. Dit kan alleen worden opgelost als je ook in een soort "motion stoel" zou zitten.
Ik geloof je verhaal, maar dat is niet het grote probleem voor consumenten VR. VR kan prima zonder motion, het is alleen even wennen. ( jij ging van met naar zonder en dan ga je dat zeker merken ja ) Het grote probleem zit hem in hoe VR geïmplementeerd word. Ik heb zelf heel veel ervaring met VR, en je hebt nou eenmaal te maken met verschil in kwaliteit. Zowel op software gebied als op hardware gebied.

Software: er zijn verschillende VR demos waar zelfs ik kotsmisselijk van wordt. Simpel en alleen omdat bewegingen niet goed vertaald worden naar de simulatie. bijvoorbeeld je beweegt 10 cm met je hoofd naar voren, maar in de simulatie is het 20 cm. Je wilt niet weten hoeveel demos hier al de fout in gaan..

Hardware: Niet alle headsets zijn voorzien van positional tracking: de DK1 en de GearVR bijvoorbeeld hebben geen positional tracking sensoren. Hierdoor worden bewegingen van je hoofd over de horizontale en verticale assen niet geregistreerd. Dit maakt dat je je snel gedesoriënteerd voelt in je bewegingen. De beste ervaring heb ik tot nu toe nog steeds met de DK2 ( mits goede software achter zit dus )

Dan heb je nog inputlag en framerate issues: Elke vorm van inputlag ga je merken in VR, deze zal dus zo lag mogelijk moeten liggen..Framrates moeten stabiel op de refresh van het scherm lopen; 1 frame minder en de emersie breekt..

Dit alles moet gewoon perfect verzorgt zijn voor VR, anders in de ervaring niet wat het moet zijn..
Ben ik niet met je eens.
Het is wel degelijk het grootste probleem van VR.

Natuurlijk is de één er gevoeliger voor dan de ander.
Het hangt er vanaf of de beelden bewegen. Ga je bijv met je VR bril over street view of je kijk een 360 graden foto dan zal je geen last krijgen van motion sickness.
Gaan de beelden bewegen dan zal je er veel eerder last van hebben.

Ik ben iemand die totaal geen last heeft van motion sickness. In tegendeel zelfs. Ik word werkelijk nooit misselijk. En toch werd ik kots misselijk in de sim.
Aan wennen zal moeilijk gaan. Het lichaam zit nu eenmaal zo in elkaar en je hersenen registreren een verschil in beeld en gevoel.

Wat je kan proberen is om pillen te slikken tegen motion sickness.
Of wat je kan proberen is te gaan liggen.
Mensen die motion sickness hebben gaan vaak ook liggen. Daarbij worden je evenwicht organen gedeeltelijk "uitgeschakeld."

Wat betreft je theorie over de framrates en inputlag.
De classe D sims waar ik inzat zijn de meest realistische sims die er op dit moment bestaan. Je paart over sims die enkele miljoenen kosten.
De hele kelder staat vol met computers om het beeld en beweging zo echt mogelijk te simuleren
Ik kan je vertellen dat de frame rate en inputlag hier wel snor zijn bij deze sims.

Dus ook al zijn die perfect dan zal dit nog niet de oplossing zijn.
Lijkt me een gave ervaring, maar het doet wel meer aan als een veredelde techdemo dan een volledige game. Ik neem dan ook aan dat ze hier niet de volle mep voor gaan vragen.
Het is ook een veredelde techdemo. Ik heb deze game op de afgelopen Gamescom gespeelt bij Ubisoft met de Oculus Rift. Het is een simpele, maar wel verfrissende manier van spelen, vooral omdat het vliegen (en daarmee ook dogfights) ontzettend natuurlijk aanvoelen en je echt heel nauwkeurig kunt navigeren.

De game is wel erg simpel, met een soort van deathmatch en capture the flag. Mogelijk wordt het uitgebreidt met nog een paar modi, maar ik kan me niet voorstellen dat ze hier dikke moneyz voor gaan vragen.
Ziet er mooi uit! Ik heb dat er meer van dit soort VR-games komen, alleen dan niet vliegen, of in de ruimte, maar iets als Elder Scrolls, of Mirror Edge (ik weet dat er mods en programma zijn die het doen, maar die zijn alleen emulators. Ik bedoel echte VR-games die zonder een VR niet werken), maar dan helemaal gericht op de VR-experience. Dat zou echt gaaf zijn!

[Reactie gewijzigd door dunpealhunter op 26 juli 2024 12:15]

Er was ook al die demo van Stormwind uit de komende Warcraft film.

https://www.youtube.com/watch?v=K_J8k43gUhY
Een verlaten versie van Parijs? Dat is wel heel actueel...
Gelukkig lopen er giraffen rond, die zijn niet bang voor terroristen. 8)7
Eagles en Parijs... Iets zegt mij dat Ubisoft deze aankondiging even heeft uitgesteld :|

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.