Vanaf nu kun je officieel een laptop met de op de CES aangekondigde AMD Ryzen 6000-processors aanschaffen. Tenminste, als je voor een processor met het achtervoegsel HS wil gaan, wat zoveel betekent als 'krachtige chip' uit de H-serie, maar dan met een lagere tdp van 35W. Dit type processors wordt vooral toegepast in gaminglaptops die toch vrij dun en licht zijn. Een van die laptops, de nieuwste editie van de ASUS ROG Zephyrus G14, bereikte gisteren het Tweakers-testlab. Op het nippertje kunnen we je nu dus de eerste benchmarks van een laptop met zo'n nieuwe processor presenteren.
Een die shot van de Rembrandt-chip voor de Ryzen 6000-laptopprocessors
De processors die AMD vanaf nu verkoopt, zijn om precies te zijn de Ryzen 9 6980HS, de 6900HS (zoals aanwezig in de door ons geteste laptop), de Ryzen 7 6800HS en de Ryzen 5 6600HS. In onderstaande tabel van de complete Ryzen 6000-line-up hebben we ze cursief gemaakt. Het is dus nog even wachten op de andere delen van de line-up, zoals de H-serie met een tdp van 45W en de U-serie met juist een veel lager verbruik van 15 tot 28W. Die volgen allebei pas in maart.
AMD
Gpu
Cpu-cores
Threads
Kloksnelh.
Max boostclock
CU's
Tdp
Ryzen 9 6980HX
Radeon 680M
8
16
3,3GHz
5GHz
12
45W
Ryzen 9 6980HS
Radeon 680M
8
16
3,3GHz
5GHz
12
35W
Ryzen 9 6900HX
Radeon 680M
8
16
3,3GHz
4,9GHz
12
45W
Ryzen 9 6900HS
Radeon 680M
8
16
3,3GHz
4,9GHz
12
35W
Ryzen 7 6800H
Radeon 680M
8
16
3,2GHz
4,7GHz
12
45W
Ryzen 7 6800HS
Radeon 680M
8
16
3,2GHz
4,7GHz
12
35W
Ryzen 5 6600H
Radeon 660M
6
12
3,3GHz
4,5GHz
6
45W
Ryzen 5 6600HS
Radeon 660M
6
12
3,3GHz
4,5GHz
6
35W
AMD
Gpu
Cpu-cores
Threads
Kloksnelh.
Max boostclock
CU's
Tdp
Ryzen 7 6800U
Radeon 680M
8
16
2,7GHz
4,7GHz
12
15-28W
Ryzen 5 6600U
Radeon 660M
6
12
2,9GHz
4,55GHz
6
15-28W
De Radeon 600M-gpu's en de Zen 3+-core
De Ryzen 6000-processors voor laptops bevatten zowel nieuwe cpu- als nieuwe gpu-cores. De processorkernen hebben een upgrade gekregen naar Zen 3+, waarover zo dadelijk meer, maar de grootste stap wordt gezet met de geïntegreerde gpu. AMD neemt voor zijn nieuwe laptopchips eindelijk afscheid van de vijf jaar oude Vega-architectuur ten faveure van de RDNA 2-architectuur, die we kennen van de Radeon RX 6000-videokaarten en de nieuwste consoles van Sony en Microsoft. Gemeten in echte games, dus niet puur kijkend naar de ruwe rekenkracht, zou de geïntegreerde Radeon 600M-gpu in de Ryzen 6000-processors dubbel zo snel zijn als die in de vorige generatie.
De Ryzen 7- en 9-processors krijgen een Radeon 680M-gpu, die bestaat uit twaalf compute-units en kloksnelheden tot 2,4GHz kan bereiken. Daarmee heeft de geïntegreerde gpu niet alleen intrinsiek veel snellere, maar ook de helft meer gpu-cores aan boord. Dat is volgens AMD alleen effectief dankzij de overstap naar DDR5-geheugen; DDR4 zou een enorme bandbreedtebottleneck hebben opgeleverd. De Ryzen 5-modellen hebben een minder krachtige Radeon 660M aan boord, met zes CU’s op maximaal 1,9GHz.
De Zen 3+-core
Toen we AMD vroegen waar de plus in Zen 3+ eigenlijk voor stond, hoefde de engineer van dienst niet lang na te denken: power. Zen 3+ gaat niet om een hogere ipc, wat een belangrijk doel was voor de oorspronkelijke Zen 3-core, maar vooral om een groter bereik in kloksnelheid en energiegebruik. Naast het ‘6nm’-procedé waarop de Ryzen 6000-processors worden gebakken, en wat in feite slechts een beperkte doorontwikkeling van TSMC’s 7nm-node is, moet die hogere efficiëntie ook komen uit wijzigingen in de microarchitectuur en het platform.
Volgens AMD zijn er in totaal meer dan 50 aanpassingen doorgevoerd. Om te beginnen zijn alle onderdelen van de chip geoptimaliseerd voor een vermindering van de lekstroom, wat vanzelfsprekend de efficiëntie ten goede komt. Daarnaast heeft AMD veel aandacht besteed aan het snel schakelen tussen verschillende powerstates, waarbij delen van de chip worden teruggeklokt of helemaal uitgeschakeld. Het ontwaken vanuit de zuinigste PC6-powerstate is nu ingebouwd in de hardware, wat moet leiden tot een vier keer zo snelle ontwaaktijd. Voorheen gebeurde dat nog softwarematig.
Ook de CPPC-interface is uitgebreid. CPPC is als het ware de taal waarin de processor en het besturingssysteem met elkaar spreken over de verdeling van de actuele werklast. Dat gebeurde tot nu toe per core, maar bij Zen 3+ kan het per thread. Bij processors met SMT kun je dus stellen dat de precisie is verdubbeld.
Een andere verbetering die een hogere efficiëntie moet opleveren, is de toevoeging van een extra C-state voor een core-complex. In deze CCX Light C-state blijven de cpu-cores (deels) actief op basis van de data die al aanwezig is in de cache, maar wordt de communicatiefabric in een slaapstand gezet. Dit bespaart energie in specifieke scenario’s.
Tot slot heeft AMD nog twee aan de cache gerelateerde aanpassingen gedaan. De L3-cache kan bij Zen 3+ geheel uitgeschakeld blijven als het systeem slechts wordt gewekt voor een taak van beperkte omvang. Verder houden de processors onder de noemer ‘cache dirtiness counter’ bij hoe vaak er informatie uit het werkgeheugen nodig is die nog niet in de cache staat. Als er een taak draait die in veel cache-misses resulteert en dus regelmatig het dram nodig heeft, wordt voorkomen dat het dram steeds voor zeer korte tijd in en uit zijn slaapstand gaat.
Platform: AMD heeft geen spijt van DDR5
Misschien wel de meest in het oog springende verandering aan het complete platform is de overstap van DDR4- naar DDR5-geheugen. De controller in de Ryzen 6000-laptops is uitsluitend geschikt voor DDR5 en Lpddr5, de zuinigere en direct op het moederbord gesoldeerde variant van DDR5. In de desktopwereld is de prestatiewinst van DDR5 nog beperkt, terwijl de prijzen hoog liggen.
AMD geeft toe dat deze keuze de Ryzen 6000-processors vooral geschikt maakt voor het luxere segment. “Voor budgetlaptops komen we met bijgewerkte versies van bestaande producten met DDR4-ondersteuning”, zo reageert de cpu-ontwerper op vragen van Tweakers. Toch heeft AMD achteraf gezien geen spijt van de keuze, die uiteraard al lang geleden is gemaakt. “We hebben nauw contact met onze partners op de geheugenmarkt en laten de beschikbaarheid van de Ryzen 6000-processors en DDR5-geheugen goed op elkaar aansluiten. We zijn tevreden met de meerwaarde van DDR5 op het gebied van prestaties en stroomgebruik, en denken dat deze technologie de gebruikservaring zal verbeteren, vooral op het gebied van grafische prestaties, accuduur en geheugencapaciteit.”
Een andere belangrijke toevoeging is ondersteuning voor USB4. AMD gaat daarbij veel verder dan de minimumspecificaties voor USB4; je zou de implementatie bijna ‘Thunderbolt 4 zonder certificaat’ kunnen noemen. In dit nieuwsbericht hebben we alle details op een rij gezet.
De Ryzen 6000-soc is voor stroombeheer opgedeeld in meer zones.
Uiteraard bevat ook het socgedeelte van de processors, zeg maar alles wat niet de cpu- en gpu-cores zijn, veel optimalisaties die specifiek gericht zijn op het stroomverbruik. AMD spreekt zelfs van een praktisch complete herindeling van hoe het stroombeheer binnen dit gedeelte van de chip werkt. Het belangrijkste onderdeel daarvan is dat er nu aparte powerstates zijn voor alle onderdelen van de soc, zoals de aansturing van het beeldscherm, de fabrics en de southbridge, met onder andere USB. Veel van de bij de Zen 3+-core genoemde optimalisaties, zoals snelle, hardwarematige transities tussen powerstates, zijn direct meegenomen bij dit herontwerp van het stroombeheer van het socgedeelte. Bovendien zijn er enkele specifieke aanpassingen die het aansturen van een beeldscherm zuiniger kunnen maken, zoals grotere displaybuffers, ondersteuning voor het slechts gedeeltelijk updaten van een FreeSync-paneel en een lagere refreshrate bij het afspelen van video op het volledige scherm.
Op geselecteerde laptops komt ‘active audio noise cancellation’ beschikbaar, een hardwarematige implementatie van Realteks op AI gebaseerde ruisonderdrukking. Deze techniek kan je microfoongeluid filteren en doet dat tussen de 300 en 500mW zuiniger dan wanneer dit algoritme gewoon op de cpu-cores zou draaien, aldus AMD.
Eerste benchmarks
We hebben als dit artikel online gaat, de eerste laptop met nieuwe Zen 3+-processor nog geen 24 uur in huis. Een complete review zit er daardoor niet in, maar we kunnen wel alvast de eerste benchmarks delen. De laptop in kwestie is het 2022-model van de ASUS Zephyrus G14. Dat is een gamelaptop met 14"-scherm en zodoende een compacte behuizing. ASUS heeft de laptop voorzien van een Ryzen 9 6900HS-processor. Dat is de snelste Ryzen 6000-processor, met een tdp van 35W. Daarnaast is de laptop voorzien van AMD's eveneens nieuwe RX6800S-gpu.
Om een eerste indruk van de prestaties van de nieuwe hardware te geven, draaien we Cinebench, 3DMark en de game Metro: Exodus. In het vergelijkingsmateriaal is ook een laptop met Intel Alder Lake-processor opgenomen: de ASUS Scar 17. Een uitgebreide review van de Scar 17 komt vrijdag op de site.
Update, 17:30: We hebben nu ook enkele igpu-benchmarks gedraaid, zie daarvoor onderaan deze pagina.
Zowel in Cinebench Multi als in Single weet de acht cores tellende 6900HS sneller te zijn dan alle AMD-laptops die we tot dusver getest hebben. Dat is knap, want AMD's H- en HX-processors hebben een tdp van 45W en mogen dus meer energie gebruiken dan de 6900HS. Het lijkt er dus op dat de 6900HS met minder energie hogere prestaties kan neerzetten. Daarnaast is de 6900HS in de singlecoretest vlotter dan Intels processors van de elfde generatie en op dat punt was AMD met de 5000-generatie steeds wat langzamer.
Snelste in Cinebench is echter de 12900H-processor van Intel. Die snelste Intel-cpu van dit moment heeft een tdp van 45W en kun je dus eigenlijk niet een op een vergelijken met de 6900HS. Het verschil is echter aanzienlijk en op basis van deze eerste benchmarks vermoeden we dat zelfs de 6980HX, die wel een tdp van 45W heeft, een flinke kluif zal hebben aan de 12900H.
In 3DMark kijken we ook naar de snelheid van de processor, in de cpu-subtest. Daarin staat de 6900HS weer bovenaan, achter de 12900H. We kijken ook naar de snelheid van de videokaart, met behulp van de graphics-subtest. De RX6800S-videokaart lijkt het op te kunnen gaan nemen tegen Nvidia's RTX 3060 en 3070. De reden van de schijnbaar onlogische volgorde waarin de Nvidia-gpu's staan, is de verschillende tgp-configuratie. De RTX 3070 in de Legion 5 Pro is in ieder geval op zijn maximale tgp geconfigureerd en dat geldt ook voor de RTX 3060 in de Legion 5. De 3070-videokaarten in de TUF Dash F15 en Nitro 5 zijn op een lagere tgp geconfigureerd. Hoe de RX6800S in games presteert, zullen we te weten komen als we al onze benchmarks hebben kunnen draaien. Vooralsnog lijkt het erop dat de RX6800S zich kan meten met een snelle RTX 3060 of een RTX 3070 met een beperkte tgp.
Dat de RX6800S het midden houdt tussen een RTX 3060 en RTX 3070, zien we ook in Metro: Exodus. Op lagere resoluties is de framerate vermoedelijk hoog en dus dichter bij laptops met een RTX 3070, dankzij de vlotte processor. Als het om pure gpu-snelheid gaat, zoals bij de hoogste resolutie van 3840x2160 pixels het geval is, neigt de 6800S eerder naar een 3060 dan naar een 3070.
Igpu-benchmarks
Op verzoek van verschillende tweakers hebben we ook benchmarks gedraaid met de losse videokaart uitgeschakeld, dus op de geïntegreerde Radeon 680M-gpu. Als vergelijkingsmateriaal hebben we ook een van de snelste AMD-igpu's van de vorige generatie getest, namelijk het exemplaar in de Ryzen 7 5700G met acht Vega-compute-units, en de snelste Intel Iris Xe-graphics in een MSI-laptop.
In 3DMark Night Raid verplettert de Radeon 680M-igpu niet alleen zijn voornaamste concurrent met 39 procent, maar ook de Vega-igpu in de oudere AMD-processor met een maar liefst 59 procent hogere Graphics-score. Waarschijnlijk zou het verschil zelfs nog wat groter zijn als we de oude Vega-igpu in een laptop met bijbehorende stroom- en warmtebeperkingen hadden getest, maar die hadden we helaas niet voor handen.
De wat oudere racegame F1 2020 is prima te spelen op de geïntegreerde Radeon 680M-gpu. Op medium settings komen we tot 85,3fps, op ultra settings tikt hij nét niet de 60fps aan. Ten opzichte van de Vega-igpu in de 5700G is hij 60 tot 65 procent sneller; de geïntegreerde graphics van Intel doen het in deze game nog iets slechter dan de RX Vega 8. Anders gezegd, de framerate die je bij de vorige generatie nog niet eens op medium settings haalde, haal je nu met gemak op ultra!
Ook in Total War: Troy is de nieuwe igpu flink sneller. Op medium settings komen we op een ruime 60fps uit, waar de 5700G nog op 42fps bleef steken en Intel zelfs niet verder kwam dan 39fps. Op ultra worden de relatieve verschillen nog iets groter, maar blijven de framerates in absolute zin aan de lage kant.
Je zou het bijna vergeten, maar AMD's Zen 3-architectuur gaat alweer sinds eind 2020 mee en het werd dus tijd voor een update. De stap naar Zen 4 laat nog even op zich wachten, maar met Zen 3+ voert AMD flink wat verbeteringen door, op verschillende vlakken. Een grote verandering vindt plaats op gpu-gebied, waar de uit 2017 stammende Vega-gpu eindelijk met pensioen mag. AMD maakt ook een resolute overstap naar DDR5 en neemt afscheid van DDR4, en de USB4-implementatie is een grote stap naar het ondersteunen van veel randapparatuur. Zen 3+ is uiteraard ook sneller geworden en dat blijkt ook uit de eerste benchmarks. Daaruit blijkt verder dat Intel Alder Lake een geduchte concurrent voor Zen 3+ zal zijn. Binnenkort verschijnt de uitgebreide review van de ASUS Zephyrus G14 en dan gaan we nog wat dieper in op de prestaties van de RX6800S-gpu en de Ryzen 9 6900HS-processor.
Jammer zoals al aangegeven dat de Igpu niet getest is, maar ook zeker de veel betere batterijduur!
Bij LTT laten ze zien dat YouTube kijken bij een zelfde Asus Rog laptop met een vorige Ryzen 9 5900hs en de 6900hs bijna is verdubbeld!
En daar gaat het namelijk om in laptops! Hoe lang je ermee kan doen. Mensen zoeken vaak een laptop waarmee ze een lange accuduur hebben en goede performance.
Koppel dat met de geweldige RDNA2 als Igpu en de Ryzen 6000 mobile series is gewoon een clear winner voor de mobile platform t.o.v de Intel 12 series voor laptops.
Enkel als je het high segment wilt als desktop vervanger met de meeste performance zou je een Intel kiezen momenteel, Voor laptops zal men dan moeten wachten op de Zen4 voor laptops als je perse AMD wilt.
Overigens zijn de scores van cinebech r23 hier ook weer vertekend want er zijn ook beduidend langzamere 12900h laptops zoals degene die ze bij LTT hebben gebruikt waar het verschil dus een stuk kleiner was. Net zoals AMD ook beter zal scoren als de koeling het toelaat en het TDP omhoog gaat.
Hopelijk zien we snel een mooie en eerlijke review hier op Tweakers terug.
[Reactie gewijzigd door Mindfree op 23 juli 2024 04:24]
We kregen deze laptop, zoals in het artikel staat, pas gistermiddag binnen. Als we een accutest hadden aangezet, was dat de enige test geweest die we konden publiceren . Daarom heet dit artikel ook 'Eerste benchmarks' en is het zeker geen review van de betreffende laptop, die volgt op een later moment. De Alder Lake-laptop hebben we ter referentie opgenomen, ook al is de vergelijking niet bepaald head-to-head doordat het een heel ander type laptop is. Het alternatief was geen Alder Lake-laptop vermelden, want we hebben er tot nu toe maar één
Ik ben het met je eens dat igpu-benchmarks razend interessant zijn, dus die zijn we as we speak aan het draaien. Zodra we de resultaten hebben, werken we het artikel bij!
Edit: ze staan erin!
[Reactie gewijzigd door Tomas Hochstenbach op 23 juli 2024 04:24]
Is er tegenwoordig een verplichting om een review op een vaste tijd uit te brengen? Ik begrijp niet helemaal waarom je niet gewoon wacht en alle tests / benchmarks draait en dan een volledige review plaatst. Het lijkt nu een beetje op en nu.nl headline met daarin "meer info volgt".
Ja, als je afhankelijk bent van het aantal bezoekers, dan ben je dat verplicht.
Anders is er een andere media outlet die het wel doet en die bezoekers komen dan niet meer naar jou toe.
Dit is waarom er embargo's zijn. Wanneer die er niet zijn voelen media zich verplicht om halve reviews uit te brengen om te voorkomen dat hun lezers naar de concurrent gaan.
Ben zelf heel fel geïnteresseerd/geïntrigeerd in deze laptop, zoals zoveel tweakers was ik aan het kijken naar een combo van een lichte laptop/tablet met touch met een lange batterijduur voor onderweg en een gaming desktop voor thuis maar met de huidige prijzen voor grafische kaarten en naderende release van Ryzen 4 gaat de desktop even uitgesteld worden.
Maar eigenlijk waarom 2 toestellen kopen als 1 op het eerst zicht bijna alles doet wat beide apart doen .
(Ja ik besef dat een gaming laptop nog altijd beter is in gamen/rauwe prestatie en een ultralicht een langer batterijduur en touch heeft) maar ziehier een laptop die kan concurreren met een budget gaming set-up, licht en draagbaar is en dit dan nog combineert met een op het eerste zicht vrij indrukwekkende batterijduur!
Voor de review zelf ben ik buiten de standaard zaken zoals batterijduur/prestaties ook zeer benieuwd naar de extra chipset functies die lange tijd ontbraken (hdim 2.1, dp 2.0, pci4, ..) maar vooral ook usb4 met daarin natuurlijk TB3 (en mogelijk zelf 4) en de mogelijkheid om hier een TB dock (of ext. GPU) op aan te sluiten, ben benieuwt of dit zonder probleem gaat lukken op een amd en meer naar de toekomst toe (mogelijk voor een extra artikel) de invloed van tb docks op gaming prestaties.
Bij LTT laten ze zien dat YouTube kijken bij een zelfde Asus Rog laptop met een vorige Ryzen 9 5900hs en de 6900hs bijna is verdubbeld!
Jammer genoeg is er iets mis met die benchmark want een andere reviewer had enkel een 20min langere tijd tegenover het vorige model. Mogelijk was LTT hun benchmark resultaten met dGPU aan of iets anders.
Last year’s model clocked in at an impressive 10 hours and 9 minutes of battery life in our video rundown test. This new Zephyrus G14, which includes the Ryzen 9 6900HS processor, AMD Radeon RX 6800S GPU, and a slew of new features, clocks in at a nearly identical 10:08. And that’s with a larger display, better test results across the board, and even a brighter version of Asus’ gaudy AniMe Matrix LED lightshow on the lid (pictured above). All of that resulted in just a one-minute difference in battery life.
LTT is niet echt professionele reviewers en meer een entertainment channel. En die maken vaak foutjes van spullen dat ze niet checken enz. En zeker met reviews waar ze de toestellen nauwelijks 24h voor de NDA krijgen.
Ja, het is iets meer energie zuinig maar niet een Apple M1 sprong omhoog. Enorm misleidend voor veel mensen dat foutje want dat is wat veel mensen herinneren (eerste indrukken)!
Ja, het is iets meer energie zuinig maar niet een Apple M1 sprong omhoog
Bijna alle effort van AMD is gegaan naar het effiencienter maken van de Chip, en minder naar extra performance... dus niet helemaal mee eens, deze nieuwe CPU's zijn uiters effiecient, ook de energie zuinige cores van Intel kunnen hier niet aan tippen
Het zou fijn zijn als jullie ook het daadwerkelijke verbruik zouden vermelden, want zoals vaker is gebleken zegt TDP in een laptop niet zo gek veel
Daarnaast zou het mooi zijn als jullie ook het vermogen kunnen limiteren en dan de performance kunnen testen, zoals LTT ook al heeft gedaan
Dat geeft namelijk ook veel beter de efficiëntie weer, iets wat op laptops natuurlijk belangrijker is dan het pure vermogen
Performance is good, but Alder Lake has it beat in CPU tests, while laptops powered by the Nvidia GeForce RTX 3060 and RTX 3070 occasionally showed up the Radeon RX 6800S-based Zephyrus in games. AMD's SmartShift and SmartAccess technologies push the system, but don’t put it over the top in all tests.
Of course, part of that is that the Ryzen 6900HS is a lower-power part. If you're looking for long battery life on your gaming notebook in non-gaming tasks, plus something that looks like it can do every job on the go, the Zephyrus is a great choice. There are just more powerful options to be found.
Behoorlijk in lijn met de voorlopige bevindingen van tweakers, hoewel het verschil met Alder Lake minder groot is dan het lijkt in bovenstaande grafieken. Als je kijkt naar Geekbench:
On the Geekbench 5 benchmark, which relies heavily on the CPU, the Zephyrus earned a single-core score of 1,623 with a multi-core score of 10,004. The Alienware x14, with an Intel Core i7-12700H, had a lower single-core score (1,471) but surpassed the Zephyrus in multi-core (13,353). Gigabyte's Aorus 17 XE4, with the same Intel CPU as the Alienware, but in a larger chassis, had higher scores in both settings at 1,781 and 11,979, respectively.
The Razer Blade 14, with last year's Ryzen 9 5900HX, unsurprisingly earned the lowest scores of 1,473 and 7,471.
De accutijd schijnt inderdaad top te zijn. Ruim 10,5 uur:
The Asus ROG Zephyrus G14 showed surprising longevity for a gaming notebook on our battery test. If you're looking for something that will last all day on a charge before you bring it home to plug in and play some video games, it should fit the bill.
Edit: net bij PC World ook nog een uitvoerige review gevonden. Ook hier zijn de verschillen met Alder Lake kleiner dan bovenvermelde Cinebench scores doen vermoeden.
The good news for Ryzen 9 6900HS is its performance. It finishes recalculating 38 percent faster than the Ryzen 9 5980HS, and 35 percent faster than the Ryzen 9 5900HX. It doesn’t outpace the mighty 12th-gen Core i9-12900HK, which finishes the task in 23 percent less time in its much larger laptop.
Maar het vergelijk blijft lastig gezien de verschillende TDP's en laptops.
How Intel’s 12th-gen parts compare to Ryzen 6000 really can’t be determined until we’ve seen more Alder Lake laptops, especially those inside of thin and light laptops. The initial round of 12th-gen laptops sent to reviewers focused on heavy, gaming-grade H-series chips. It’s entirely possible that with the tighter thermal and power constraints of a thin and light laptop, Intel’s 12th-gen chips and AMD’s Ryzen 6000 mobile CPUs might be a lot closer than we expect them to be. At the same time, the Ryzen 6000 offers a hefty improvement in graphics performance, and when paired with its Radeon partner, it’s likely to close the gap even more.
[Reactie gewijzigd door dirkjesdirk op 23 juli 2024 04:24]
Ik zie dat er vooral de vergelijking met de 12th gen i9 gemaakt wordt. Is de 6800HS niet beter te vergelijken met bijv een i7, ik zou eerder een 6900HS cpu tegenover een i9 verwachten.
[Reactie gewijzigd door LightPhoenixNL op 23 juli 2024 04:24]
Ik zou ook wel eens graag de vergelijking in accuduur zien tussen die 12900 en de 6900HS.
Volgens Linus is die 12900 laptop geconfigureerd op bijna 70% meer mogen verstoken: nogal wiedes dat je met 70W budget meer, je hoger kunt boosten en dus hogere scores haalt. AMD gaat met Zen3(+) voor de efficiëntie, en dat kan ik in laptops alleen maar aanmoedigen. Leuk dat de Intel dan een paar seconden eerder klaar is per benchmark, alleen zo jammer als ie vervolgens geen 11 uur meegaat op een accu, maar slechts 4.
Als de Intel 170W mag verbruiken, is het idd logisch dat ie sneller wordt.
Maar ook dat ie minder efficient wordt, dus de accuduur die dat oplevert moet je je ook niet op blindstaren.
_Als_ je om accuduur geeft, kan je beter n lager verbruik instellen, en dan kijken welke accuduur en snelheid dat oplevert.
Linus had ze ook vergeleken met vast ingesteld verbruik, dat leek me wat eerlijker.
Daarbij was Intel iets sneller (dus zuiniger) boven ca 55W, en AMD onder 55W.
Maar zoveel scheelde dat nou ook weer niet.
Nog een stuk verder omlaag nam de AMD voorsprong wel meer toe.
iig, daaruit kan je voor n deel afleiden wat de efficientie en daarmee batterijverbruik zal zijn.
Voor n deel, want dat betrof alleen CPU verbruik, en alleen onder load.
Terwijl in mijn geval idle power veel belangrijker is.
En verbruik onder load hangt dus af van welk verbruik je instelt.
Dat alles gezegd hebbende, als je veel om accuduur onder load geeft, lijkt die AMD op een laag ingesteld verbruik volgens die test wel de betere optie.
Maar _als_ je het dan ook zo laag wilt instellen ivm accuduur ten koste van snelheid, dan kan je qua Intel mss beter kijken naar een U CPU, die hebben relatief meer efficiency cores dus heb je meer performance/Watt.
[Reactie gewijzigd door N8w8 op 23 juli 2024 04:24]
Ik zie dat er vooral de vergelijking met de 12th gen i9 gemaakt wordt. Is de 6800HS niet beter te vergelijken met bijv een i7, ik zou eerder een 6900HS cpu tegenover een i9 verwachten.
De 6900HS is maar marginaal sneller dan de 6800HS met een 3% hogere kloksnelheid en 4% hogere boost. Dat zal ook ongeveer het verschil zijn in prestaties.
[Reactie gewijzigd door sampoo op 23 juli 2024 04:24]
Interessant, jammer dat in de vergelijkingstabel maar 1 processor van de alderlake staat. En deze is gelijk stukken sneller dan de AMD tegenhanger. Ik vond het zelf al erg stil vanuit het AMD kamp, maar het kon wel eens zo zijn dat de nieuwe Zen generatie kwa performance niet zo veel nieuws gaat bieden ten aanzien van Intel Alderlake. Dit zou ik erg jammer vinden, ook de single-core performance stelt teleur. Maar een minimale verbetering helaas.
[Reactie gewijzigd door dstyle_nl op 23 juli 2024 04:24]
Het wordt moeilijker en moeilijker om deze CPU's 1 op 1 te vergelijken. De 12900H is een 45w CPU in een laptop van bijna 3kg. Dan moet je ook niet enkel CPU's vergelijken met een laptop van 14", en een CPU budget van 35w.
Zijn heel mooie performance gains als je het mij vraagt, hoewel deze benchmarks wel écht summier zijn. Dit artikel een review noemen is eigenlijk onzinnig, is eerder een preview / first look.
Edit: Voor de duidelijkheid: Tweakers noemt het zelf ook nergens een echte review. Mijn enige punt is dat het voorbarig om conclusies te trekken op basis van dit artikel, onder meer aangezien batterijtesten nog niet beschikbaar zijn en vergelijkingspunten ontbreken. LTT heeft het over een batterijduur van 11+ uur bij Youtube kijken, wat dubbel zoveel is als het vorige model met 5900HS.
[Reactie gewijzigd door W!mpix op 23 juli 2024 04:24]
Ja daarom ook jammer dat alleen het topmodel van Intel in de vergelijking neer wordt gezet. Duidelijk is dat AMD op singlecore performance weinig snelheidswinst heeft weten te behalen (als ik deze benchresults lees). Een model lager liggen deze wattages bij Intel ook een lager. Het gaat iig niet zo zijn dat AMD een veel betere performance processor neer heeft weten te zetten en dat stelt mij wel teleur. Alhoewel dat inhoudt dat ik dit jaar niet weer hoef te upgraden
Hangt van je definitie van performance af (gamen (mooie winst op de IGP), CPU performance (niet veel verandering), batterij duur (volgens andere artikelen een goede vooruitgaan)).
Ook staat het letterlijk zo in het artikel dat de AMD engineer al zei dat dit niet om een hogere IPC ging maar vooral om het zuiniger maken van de architectuur.
Dat is boost ... PL1 voor 1 minuut. Mensen zien grote cijfers maar leren nooit wat ze doen. Het kan hoog boosten voor korte werkload zo snel mogelijk af te werken. Intel doet dat al 7 generaties. AMD is meer conservatief op hun boost. Na de boost zijn beide dicht bij elkaar op lange runs. AMD is meer energie efficiënt maar niet zo een "o my god, 170w vs 100w" situaties.
Het artikel heet dan ook 'Eerste AMD Ryzen 6000-benchmarks' en geen 'AMD Ryzen 6000 Review' (of 'ASUS ROG Zephyrus G14 Review'). Wij kunnen geen complete laptopreview maken in de minder dan 24 uur sinds we over de laptop beschikken
Zeker, was zeker geen verwijt naar jullie toe. Moeten enkel vermijden dat mensen direct conclusies trekken op basis van een first look. Daar kan tweakers natuurlijk weinig aan doen, al helemaal gegeven de extreem laattijdige beschikbaarheid.
Daarom vond ik het ook jammer dat alleen dit model in de vergelijking stond van Intel. Maar als 1 ding is aangetoond met Alderlake is al hoe zuinig deze kunnen zijn als ze niet op de hoogste clocks draaien. Ben dus wel benieuwd.
Dit artikel een review noemen is eigenlijk onzinnig, is eerder een preview / first look.
Dat staat toch ook letterlijk in het artikel?
Eerste AMD Ryzen 6000-benchmarks
We hebben als dit artikel online gaat, de eerste laptop met nieuwe Zen 3+-processor nog geen 24 uur in huis. Een complete review zit er daardoor niet in, maar we kunnen wel alvast de eerste benchmarks delen.
Die komen er niet. Althans, een OEM kan natuurlijk altijd een mobiele APU in een desktop prikken zoals dat je nu ook 5800U's in all-in-one's of mini-pc's vindt, maar dat zal een uitzondering zijn. Losse verkoop zul je ook niet zien, al was het maar omdat je geen AMD-moederborden met DDR5-slots kunt krijgen. AMD moet dus echt zin hebben om hier een heel desktop-platform omheen te introduceren, en er is niets wat daarop wijst.
Dus voor een desktop-APU die hierop lijkt zul je moeten wachten op Zen 4, later dit jaar. Die zouden ook alle nieuwe features moeten krijgen, inclusief de flinke IGP.
[Reactie gewijzigd door bwerg op 23 juli 2024 04:24]
Binnenkort verschijnt de uitgebreide review van de ASUS Zephyrus G14 en dan gaan we nog wat dieper in op de prestaties van de RX6800S-gpu en de Ryzen 9 6900HS-processor.
Inderdaad! Die RX6800S is ook best interessant, maar ik was juist benieuwd wat RDNA2 voor de igpu zou doen. En dat ben ik na het lezen van dit stuk nog steeds.
[Reactie gewijzigd door Vizzie op 23 juli 2024 04:24]
Hoe raar het ook klinkt, in de praktijk kan 11% trager juist sneller zijn :-)
Als die 11% het verschil maakt tussen wel of niet throttlen kan die CPU het heel goed doen ivm de snellere variant.
Heel veel laptops hebben fantastische specs die maar heel kort haalbaar zijn tot oververhitting.
Of een fantastische CPU die fabriek af al niet op 100% kan draaien.
Daar zijn inderdaad wel spectaculaire winsten te behalen, dus daar ben ik ook wel benieuwd naar.
Zoals in het artikel genoemd wordt is de IGP recent nooit echt geupgrade omdat die toch tegen een geheugen-bottleneck aan liep, maar die bandbreedte is met DDR5 in een klap bijna verdubbeld. Tel daar bij op dat een deel van die bandbreedte al door de CPU opgegeten wordt en de effectieve bandbreedte voor de IGP kan dus wel eens meer dan verdubbeld zijn.
Vergeleken met discrete kaarten mag de nieuwe IGP misschien nog steeds niet heel indrukwekkend zijn, maar als je het verbruik meeneemt, en daarmee dus ook de warmteproductie, kan deze APU relatief heel veel grafische prestaties gaan bieden. Serieus gamen met een thin-and-light wordt zo haalbaar.
Ik ben het met je eens dat igpu-benchmarks razend interessant zijn, dus die zijn we as we speak aan het draaien. Zodra we de resultaten hebben, werken we het artikel bij!
Edit: ze staan erin!
[Reactie gewijzigd door Tomas Hochstenbach op 23 juli 2024 04:24]
Waarom zet je er geen vergelijking met de desktop cpu bij ? Dit is iets waar ik altijd wel interesse in heb. Als ik dan toch een laptop zou kopen, dan wil ik gerust weten hoeveel verlies ik maak tov een desktop. En voor de heren die zeggen dat ding werkt snel etc, Nee een laptop zal warmer worden, het is niet omdat het in theorie kan, dat deze ook effectief sneller is. Laad een laptop eens 10 minuten 100% draaien en je zal snel de resultaten zien dalen. Een laptop cpu zal altijd sneller gaan throttlen omdat hij gewoon te warm loopt.
Die throttle test op laptops doen we dan ook, en kan je vinden in de resultaten. Daar zie je dat we 50 runs doen van een blender render. De eerste run gaat in 18.9 seconden, de laatste run in 21.7 seconden.
Ha dat wist ik niet, maar is nog geen vergelijking met een desktop cpu die wel degelijke koeling kan hebben, Want die testen hebben jullie ook dacht ik