Door Koen Vervloesem

Freelanceredacteur

Raspberry Pi als brein van je smarthome

Deel 2: geïntegreerde domoticasoftware

11-10-2021 • 06:00

122

Singlepage-opmaak

Andere platformen en conclusie

Andere platforms

Home Assistant, Domoticz en openHAB zijn in Nederland wellicht de bekendste opensource-domoticaplatforms die je op een Raspberry Pi kunt draaien. Maar er zijn er uiteraard nog heel wat alternatieven. Zo is er WebThings, dat in 2017 door Mozilla werd opgestart maar in september 2020 werd afgestoten als onafhankelijk opensourceproject.

WebThings valt op door zijn grote gebruiksvriendelijkheid voor leken. Je installeert de WebThings Gateway op je Raspberry Pi door een kant-en-klaar image te downloaden en op je microSD-kaartje te schrijven, of door het in Docker te draaien. WebThings is overigens de basis van Candle Smart Home, een onderzoeksproject van privacydesigner Tijmen Schep. Zowel de software als de bijbehorende hardware heeft unieke privacyeigenschappen.

WebThings was oorspronkelijk een project van Mozilla, maar gaat nu onafhankelijk verder.
WebThings was oorspronkelijk een project van Mozilla, maar gaat nu onafhankelijk verder

Conclusie

De Raspberry Pi geeft je heel wat keuzemogelijkheden om geïntegreerde domoticaplatforms op te draaien. Ze hebben allemaal hun voor- en nadelen, en welke je kiest hangt ook af van je eigen voorkeuren en achtergrond. Er is nog een andere aanpak, voor wie liever wat meer controle heeft dan met de geïntegreerde systemen die in dit artikel aan bod kwamen. Je koppelt afzonderlijke software aan elkaar via een standaard zoals MQTT en/of een lowcode-programmeeromgeving zoals Node-RED en draait ze in Docker-containers. Op deze aanpak gaan we in het volgende artikel van deze reeks in.

Reacties (122)

122
122
49
8
0
63
Wijzig sortering
Home Assisant en openHAB hebben volgens het artikel minimaal een Raspberry Pi 4 nodig, maar geld dat ook voor Domoticz?

[Reactie gewijzigd door Uruk-Hai op 22 juli 2024 14:12]

Nee, een Raspberry pi 2 kan eigenlijk al al wordt een 3 aangeraden. Meende dat dit ook bij Home Assistent zo was maar ik weet dat daar grote veranderingen in waren en misschien dat de eisen hierdoor ook iets zijn veranderd.
Lees online dat mensen gebruik van met een RP 1 of 2 voor Home Assistant en dat dit gewoon kan tot een bepaald aantal devices, daarna wordt het allemaal te langzaam. Hoeveel devices precies verschilt per config maar las op Reddit ergens dat iemand met 8 IoT devices op een RP 1 geen issues had.
Ik zou inmiddels al geen 3 meer gebruiken als je HA "in productie" gaat nemen. Hij gaat vrij snel over de 1GB RAM heen met een paar add-ons en dan loopt ie continu te swappen. Om even uit te proberen is een 3 nog wel te doen.
Ik had inderdaad Home Assistant op een RPi 3 draaien, en kreeg een volledige HA crash bij het updaten van m'n ESPHome devices. Bleek dat ik andere add-ons uit moest zetten om geheugen vrij te maken voordat ik ESPHome devices kon updaten :-/

Inmiddels over naar een Synology VMM installatie. In Docker had ik zowel geen Supervisor, als Homekit poort problemen.
ik ben juist van een 4 naar een 2 teruggestapot voor domoticz, omdat ik de 4 nodig had voor iets anders. Tot nu toe geen issues en nauwelijks langzamer. Ik heb wel een beperkt aantal integraties.
Bij mijn weten niet.

Heb zelf Domoticz draaien op een Pi Zero W en 3B+
Waarbij de Pi Zero alleen de energiemeter via de P1 poort uitleest en het resultaat naar de 3B+ stuurt.
He, dat lijkt op mijn setup: een rpi zero w om 12 en 5v verbruik te meten over i2c, bluetooth sniffen voor temperature & humidity sensors naar een fa m4v2 die zelf weer domoticz draait met zwave en een usb serial p1 meter. Heerlijk simpel en lekker veel en snelle nvme opslag. Totale setup verbruikt minder dan 4 watt (bij normaal gebruik).
Ik heb openHAB op een 3 draaien, werkt prima.
Heb dan ook geen geweldig ingewikkelde setup, dus denk dat je met een 3 wegkomt zolang je niks geks doet.

Eigenlijk vooral data ophalen:
- energie
- temperaturen kamers
- ketel data (cv temp, water temp etc)
Tip: tik een 2e hands NUC of Brix op de kop met een celeron cpu 4gb ram en 60gb SSD.
10x rapper dan een pi.
Inderdaad. Pi is leuk om wat mee te testen, maar 24x7 is een NUCje toch handiger naar mijn idee.

Ik gebruik een NUC als centrale server (Zwaar word voor een klein ding 😊) en Pi’s en wat Arduino dingen alleen als nodes. Alle data gaat naar de NUC, node-red, influx DB en Grafana. Backup naar de NAS.
En in veel gevallen is een Pi juist weer overkill en is een Arduino boardje eigenlijk veel simpeler om dingen aan te sturen. Pi voor wat camera’s dan wel weer handig, maar vooral niet teveel IO naar de memory cardjes. Dingen zijn mij te gevoelig. Dus meestal stream ik alleen zonder dat ik dingen opsla. Of het gaat direct naar de NAS. Maar ik heb er een sport van gemaakt zo min mogelijk IO op de Pi memory kaartjes te doen.

Maar goed ieder zijn ding. Blijft heerlijk om met dit soort dingen te knutselen. Je raakt nooit uit geknutseld. Altijd wel weer een leuke extra optie.
Die geheugenkaartjes zijn idd de zwakke plek van een Pi als centrale server.
Gelukkig kan je er tegenwoordig zonder problemen een ssd aan hangen via usb3. Nog een usb hdd (met eigen voeding) er bij en je Pi ís een server en nas.

[Reactie gewijzigd door Rrob op 22 juli 2024 14:12]

Zelf heb ik Domoticz een hele lange tijd gedraaid op een RPI 2. Werkt ook gewoon perfect.
Ik heb HA op een pi zero draaien en dat werkt prima mits je niet teveel add-ons installeert. Momenteel is alleen de Philips Hue bridge geïntegreerd en een paar esphome sensors. Het is wel zo dat door de verouderde ARM architectuur de esphome add-on niet te installeren is, flashen van de esp boards is met de pc gedaan.
dat is niet waar het draait ook op een RPi 3
Voordeel van een RPi4 is dat je er makkelijk een ssd op aan kan sluiten waardoor je geen sd kaartje nodig hebt wat er na verloop van tijd mee ophoud van wegen de vele schrijf opdrachten. (dat noemen ze er even niet bij in dit artikel)

Zelf draai ik HA trouwens op een bare systeem waardoor je veel meer snelheid en hardware keuze hebt dan met een RPi

[Reactie gewijzigd door compujunk op 22 juli 2024 14:12]

Heb Domoticz op Pi 2 gedraaid, en was meer dan snel genoeg. Echter, bij mij draaide het niet 100% stabiel, wat dnk ik exemplarisch was voor mijn setup?
Inmiddels draait Domoticz betrouwbaar en als een zonnetje op een Pi 3B+

Ik gebruik voor de slimme meter een Arduino mega die in de Pi USB geprikt zit, en ook nog een Arduino mega waar een 433 Mhz transmitter/receiver op zit, tevens via USB naar de Pi.
De CV ketel stuur ik met een Opentherm gateway via Wifi
Daarnaast een hoop Wifi enabled stekkers in huis, waarin ik in sommige ook extra sensoren (zoals temp) gebouwd heb.

Ben erg blij met Domoticz! Super flexibel te programmeren met o.a. Blockly inderdaad :-)
Anoniem: 368883 11 oktober 2021 08:01
Ik zou echt willen dat HomeAssistant eens met een LTS release op de proppen kwam.

Al verschillende keren meegemaakt dat ik een hele dag kwijt ben met et aanpassen van config files na een upgrade, en overweeg dan ook om HA te dumpen voor een alternatieve oplossing (mag zelfs gerust commercieel zijn), zolang upgraden maar vlot gaat.

En ongetwijfeld zullen er mensen zijn die mij gaan uitleggen waarom het zo is, en waarom dit model uiteindelijk beter is voor de eindgebruiker, maar ik zit nu in de fase dat ik gewoon geen upgrades meer doe omdat ik gewoon wil dat de boel blijft werken.
Je hoeft in principe ook niet per se te updaten. Klinkt natuurlijk als een dooddoener, maar als je de nieuwe functionaliteit niet nodig hebt, dan laat je het toch gewoon gaan? Je kan redelijkerwijs voorkomen dat je in de problemen komt met een upgrade als je alles in de GUI regelt, want die logica wordt in principe altijd meegepatcht. Uiteraard ben je dan net wat minder flexibel.

Ik heb persoonlijk één of twee keer gehad dat ik inderdaad echt aanpassingen moest doen na een update om alles te laten blijven functioneren.
Anoniem: 368883 @lenwar11 oktober 2021 10:46
Spijtig genoeg is dat niet altijd een optie. Soms verandert een fabricant zijn API's, en moet je HA upgraden om terug een werkende integratie te hebben. Dat is ook de enige reden dat ik nog upgrade. En de laatste keren hing heel mijn zondag er aan omdat er overal weer changes waren.

Ja, ik weet dat dit geen populaire mening is, maar over zoiets cruciaals als mijn huis, wil niet elke keer uren kwijt zijn met een upgrade.

Mijn ZWave integratie is ook op een bepaald moment de mist ingegaan (sommig apparaten werken nog, andere niet), en heb het nooit gefixed gekregen. En ik heb de moed niet om hier ook weer uren aan te spenderen...

In mijn ogen zou een upgrade van een home-automation systeem even vlot moeten gaan als een upgrade van je smartphone. Het is te cruciaal om uren zonder te zitten. Ik heb dit probleem al aangehaald bij de HA developers, maar het probleem wordt genegeeerd.

Het maakt allemaal van de "agile" mindset van tegenwoordig: Alle focus op nieuwe en hippe features, maar stabiliteit is bijzaak geworden...

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 368883 op 22 juli 2024 14:12]

Z wave lijkt ook wel een enorm zwak punt van HA te zijn. Ik draai nu Z wave JS en in de afgelopen weken meerdere keren na een update van Z wave JS stonden alle devices op unavailable. Dan moet je weer allerlei truken uithalen om het weer werkend te krijgen.

En, as I write, laat mijn vrouw mij weten dat de boiler geen warm water meer geeft. Boiler mag alleen aan als de wasmachine uit is en volgens mijn vrouw is die ook uit. Check de wasmachine in HA en.... unavailable.

[Reactie gewijzigd door superbikkel op 22 juli 2024 14:12]

Z wave lijkt ook wel een enorm zwak punt van HA te zijn. Ik draai nu Z wave JS en in de afgelopen weken meerdere keren na een update van Z wave JS stonden alle devices op unavailable. Dat moet je weer allerlei truken uithalen om het weer werkend te krijgen.
Dat is mijn nachtmerrie: veel van mijn Z-Wave schakelaars zijn ingebouwd in de verdeeldozen achter lampen. Moet ik weer een trap op om de lamp los te schroeven zodat ik de Z-Wave schakelaar kan resetten. Niet een toffe activiteit omdat ik daar toch gelijk een paar uurtjes mee zoet ben (zijn best wel wat schakelaars).
De Z-wave configuratie is opgeslagen op de USB stick dus schakelingen resetten hoeft helemaal niet. Overstappen op Z-wave JS is sinds 2010.10 echt geen probleem meer. Als een in HA een entiteit de verkeerder naam heeft dan gewoon oude verwijderen en nieuwe hernoemen. 1x werk daarna bij nieuwe HA updates niet meer.
Dit is ook de reden waarom ik een Fibaro Home Center heb staan voor alle Zwave spullen.
Home assistant leest deze uit en dit werkt perfect. Reageert zonder vertraging en nooit een enkel issue gehad.

Bij mij ouders heb ik sinds een paar maanden Z wave JS in gebruik en daar heb ik ook al enkele keren de boel moeten reanimeren. Of dat nu door de Z wave USB stick komt of door Home Assistent zelf, kan ik niet echt achterhalen.
Met de openzwave integratie (niet ozw) heb ik dat nog nooit gehad, dus moet dan wel liggen aan zwavejs. Ik draai er nu al jaren mee en nooit unavailables gezien tot nu toe.
Ook daarmee heb ik het gehad. Ben toen zelfs nog eens compleet teruggeswitched naar Homey omdat er ik helemaal klaar mee was.
Ik heb 35 devices in de openzwave integratie en dat werkt stabiel, maar ik moet zeggen dat ik wel wat tweaks in the zwcfg*xml moest maken (anders kreeg ik timeout tijdens opstarten). Nu start alles op binnen 2 minuten, dat is voor mij acceptabel.
Alleen hier komt Homey niet binnen, dan ben ik weer vendor lock in, wat ik niet wil.
Heb je toevallig al je zwave devices als secure toegevoegd? Ik had ook veel issues met zwave (ozw en js) toen ingelezen dat secure adden niet nodig is voor zaken zoals schakelaars etc.

Ik heb nu zwave js en echt nooit unavailable devices.. enkele keer na reboot van de virtual machine maar dan mapt VMware de usb passthru opeens anders
Nee, al mijn devices zijn unsecure toegevoegd.
Ja, ik weet dat dit geen populaire mening is, maar over zoiets cruciaals als mijn huis, wil niet elke keer uren kwijt zijn met een upgrade.
Populair niet allicht, maar ik snap hem helemaal :)

Onder aan de streep is een domoticasysteem een middel en niet een doel. Iets dat je huis bediend moet het gewoon doen en blijven doen. Het is leuk dat je er mee kan modderen, maar in de basis moet het gewoon werken.
Het is in het geval van HA/Domoticz/enz. wel een beetje inherent dat je soms wat moet bijwerken om het draaiend te houden (dat is een beetje inherent aan de huidige stand van ontwikkeling), maar het moet het in de basis wel gewoon blijven doen.

Ik snap overigens wel dat HA hier niet aan gaat. Een LTS-versie is meestal een versie die functie-stabiel is, en alleen beveiligings- en stabiliteitsupdates ontvangt. Stel dat fabrikant ABC een andere API implementeerd, dan is dat een functiewijziging en zou dus ook nooit meekomen in een LTS-versie. Het meest ideale zou zijn als de 'core' volledig wordt uitgekleed en dat iedere integratie (dus hardware/service-ondersteuning van derden) onafhankelijk updates zou ontvangen en dus een soort compatibiteitstabel zou hebben met welke versie van de 'core' met welke versie van de integratie zou hebben, maar dat is natuurlijk wel een intense aanpassing van het mechanisme en kan ook heel veel gedoe opleveren (omdat je dan ineens meerdere versies van alles krijgt dat onderling ook nog is met elkaar moet kunnen communiceren en ondersteund worden).

Wat ze bij HA overigens wel heel netjes doen (vind ik) is dat ze functionaliteit toevoegen, maar niet direct verwijderen. Ze stellen dat iets 'depricated' is, en dat het drie versies later verwijderd wordt, zodat je dus op alle gemak kan overstappen naar de nieuwe functionaliteit.
Dit werkt uiteraard niet altijd in de praktijk, dus als bijvoorbeeld Apple onaangekondigd de communicatiemethode van de Apple TV in iOS 15.x veranderd (van MRP, naar AirPlay 2), maar de meeste leveranciers stellen een nieuwe API ter beschikking en laten de oude dan bijvoorbeeld nog een tijdje draaien zodat iedereen kan overstappen.

Sinds dat ik ben overgestapt van OpenZwave naar Zwave-JS een aantal maanden terug, heb ik eigenlijk nooit problemen meer. Het was uiteraard even een zwijnenwerk om alles om te zetten, maar daar had ik toen dan even een goed moment voor gekozen. (vrouw en kinderen de deur uit en overdag zodat ik in elk geval niet in het donker kwam te zitten :p ).
Zonder verdere details van je zwave-gedoe te kennen natuurlijk, klinkt het als dat je het beste opnieuw kan beginnen met je zwave netwerk. Uiteraard een gedoe om alles weer gekoppeld te krijgen, maar het meeste werk zit hem (bij mij in elk geval) in de automatisering er omheen, en die veranderd niet. Je hernoemd je apparaten weer naar de huidige namen, en alles werkt weer.
Zo ben ik ook een beetje angstig voor als m'n zwave-stick er mee besluit te stoppen (alles kan kapot natuurlijk). Dan moet ik al m'n apparaten opnieuw gaan koppelen aan een andere stick, wat neerkomt op fabrieksinstellingen van de meeste van de apparaten enz. enz. enz.
Het is in het geval van HA/Domoticz/enz. wel een beetje inherent dat je soms wat moet bijwerken om het draaiend te houden (dat is een beetje inherent aan de huidige stand van ontwikkeling), maar het moet het in de basis wel gewoon blijven doen.
Ik weet niet of het inherent aan domotica is. Je kunt als bouwer van software ook zorgen dat je spullen niet breekt bij een upgrade. Mijn Fibaro controller gaat al zo'n 5 jaar mee (eens per kwartaal een update) en ik moet zeggen dat ik nooit echt ellende daarmee heb. Mijn Domoticz install staat al jaren bewust stil omdat het nu werkt en ik weet dat ik bij de eerste upgrade beter opnieuw kan beginnen. Omdat het ding alleen vanuit een heel klein setje interne IP-adressen bereikbaar is, is dit acceptabel, maar ik zou het niet willen toepassen voor mijn hele huis.
Zo ben ik ook een beetje angstig voor als m'n zwave-stick er mee besluit te stoppen (alles kan kapot natuurlijk). Dan moet ik al m'n apparaten opnieuw gaan koppelen aan een andere stick, wat neerkomt op fabrieksinstellingen van de meeste van de apparaten enz. enz. enz.
Dat is het nachtmerrie-scenario van elke Z-Wave gebruiker volgens mij. Die schakelaars worden een voor een ingebouwd op de meest akelige plaatsen. Alles moeten resetten en opnieuw includen is een drama.Er is iets als een controller transfer (Fibaro kan dit van HC2 naar een nieuwe HC2 of HC3) en het werkt zelfs met back-ups volgens mij. Dus het is blijkbaar wel mogelijk.
Ik weet niet of het inherent aan domotica is.
ik schreef ook nadrukkelijk HA en Domoticz. :) (Ik doelde dus niet op de commerciële producten als HC2 of Homey.)

Ik heb zelf geen ervaring met Domoticz, maar met HA gaat het in principe goed als je maar de GUI gebruikt. Als je zelf YAML bestandjes aanpast, kan ik me voorstellen dat niet iedere wijziging aan de onderkant goed opgevangen kan worden.

Het is in principe ook mogelijk on zwave over te zetten, maar dan moet je de ‘identifier/unique id/mac-adres’ (of hoe het ook heet in zwave-land) van de controller kunnen aanpassen. Dat zal makkelijker gaan als ze softwaremaker zelf de hardware in beheer heeft (zoals bij menig commerciële oplossing)
wow... Dank je die reactie is meer waard dan het hele Plus artikel! Ik heb sowieso mijn bedenkingen bij de home automation, afgezien van mijn lampen dan.
De gedachte achter home automation is dat het handig is een tijd spaart... maar HA kost duidelijk meer tijd dan het oplevert! Het kan dan nog de moeite zijn als je wilt dat de wasmachine goed loopt als de voordeur open gaat en de schemerlamp groen is... maar die behoefte heb ik tot dusverre kunnen onderdrukken! Ik geloof ook dat ik mijn geluk eerst met Homey zou proberen, ook al is dat duur, gesloten, en wordt het mogelijk nog eens opgekocht door een stel Amerikanen of Chinezen...
Het is een feit dat een smarthome vele orde van groottes complexer is dan een dom huis waar verlichting en apparaten gewoon worden in- of uitgeschakeld door een stroomkring te onderbreken met een handmatige schakelaar. Zo'n systeem is, indien kundig geïnstalleerd, extreem eenvoudig, betrouwbaar en onderhoudsvrij. Apparaten kunnen stuk gaan maar de bediening eigenlijk niet.

In een smarthome heb je talloze points of failure. Het meest robuust zijn nog bedrade systemen met een autonome en decentrale besturing zoals KNX. Deze hebben weinig single points of failure en kunnen redelijk graceful in functionaliteit degraderen bij het uitvallen van individuele apparaten. Alsnog zal je besturing platliggen als de busvoeding eruit ligt.

In een systeem met centrale aansturing heb je die centrale aansturing al als enorm single of failure. Falen is mogelijk op veel verschillende fronten: je smarthomesoftware (bijv. Home Assistant) kan ermee kappen of je hebt een hardware- of netwerkprobleem. Ik had laatst zelf wat issues omdat InfluxDB niet genoeg had aan 16GB RAM en mijn hele Ubuntu-machientje met alle diensten die erop draaiden onbruikbaar maakte. Of je doet een software update en dingen blijken opeens niet meer ondersteund te worden op de manier waarop je ze gebruikt of hebt geïmplementeerd. Het kan ook zijn dat je z-wave, Philips Hue, modbus, 1-wire, dmx of whatever interface eruit ligt of niet meer bereikbaar is waardoor bepaalde devices niet beschikbaar zijn. In een draadloos systeem kan er nog van alles mis gaan tussen zender en ontvanger.

Home automation mag best een beetje tijd kosten als het je hobby is, maar als je niet teveel 'gezeik' wilt op momenten dat je er niet op zitten te wachten helpt het om enorm om dingen simpel te houden. Niet teveel afhankelijkheden, robuuste hardware als basis en van je systeem afblijven als het eenmaal werkt :) .
Hemeltje! Bijgevallen door Mr. NL Home automation himself! Dank je. Veel plezier met je hobby, en ik check over een jaar of 10 5 nog eens…
Eens. Dit was voor mij zelfs recent de reden om weer terug te gaan naar Homey, ondanks de aanschafprijs van dat product. Ik was het zat om elke maand weer een dag bezig te zijn om m'n domotica te fixen. Te vaak maakte een nieuwe release weer van alles stuk. HA is prachtig, maar ook versnipperd qua configuratie, en gewoon te vaak niet stabiel.
Als HA in de toekomst stabiel wordt en ze hier en daar nog wat verder stroomlijnen, dan ga ik zeker weer terug. Homey heeft zo ook z'n (grote) nadelen namelijk.
De kracht van Home Assistent is ook zijn zwakte. Hoe meer je kan configureren hoe sneller iets kapot kan gaan. Helemaal wanneer je ook nog eens niet officiële add-ons gaat installeren via HACS.

Gebruikt je Home assistent core, dan is het rete stabiel. En soms is goed gewoon goed en moet je er van afblijven.
In het begin was home assistant nog in beta. De laatste tijd is Home Assistant een heel stuk stabieler. Voor een release even de Breaking-Changes doorlezen en updaten.

Ook nu home Assistant steeds minder yaml configuraties heeft breekt het een stuk minder. Aan de andere kant mis ik de controle die ik had met yaml.
Zelf heb ik nu al een kleine 5 jaar Domoticz, werkt allemaal perfect en dit voor gratis software. Het enige nadeel vind ik persoonlijk is al het instellen. Er zijn maar weinig sites waar het complete systeem wordt beschreven. Hoofdzakelijk heb ik alles bekabeld aangesloten, op de ene site laten ze wel zien hoe je het moet instellen maar niet hoe je het moet aansluiten. Je bent soms vanaf 5 sites iets aan het proberen. Vooral als je zelf geen programeer achtergrond hebt zijn sommige dingen best lastig.

Waar ik wel tegen aan kijk is het feit dat je afhankelijk bent van de SD kaart, als deze stuk gaat ben ik bang dat ik best een tijd nodig heb om alles weer aan het draaien te krijgen. Als je er één keer in zit is het goed, maar als je het een tijd niet hebt gedaan ben je de helft weer vergeten.
Ik heb zelf de SD kaart vervangen door een USB stick en alle logging gaat naar RAM disk een wordt een keer per week op de USB gezet.
Ik draai zelf home-assistant en heb zelf m'n state-logging naar een pgsql-server lopen die op een vps draait in de cloud. (er is vpn tussen m'n LAN en die VPS). Het is in principe dus mogelijk dat ik door een netwerkhikje wat state-logging verlies, maar dat accepteer ik dan ook. Ik vind dat niet zo'n probleem. Het komt er in elk geval op neer dat alles gewoon blijft draaien als m'n pgsql-server om welke reden dan ook niet meer beschikbaar is.
Dat vind ik dan weer het fijne aan HA's nieuwe crowdfunding: werken met een SSD. Onze RPi met Domoticz valt af en toe uit omdat de micro SD-kaart wat krom trekt, dan moeten we weer heel voorzichtig dat ding eruit halen en opnieuw inserten en na een uur klooien doet hij het dan weer. Hier is een micro SD niet voor bedoeld. Een USB-stick vind ik dan weer een lelijke, bulky oplossing. Ik ben erg gecharmeerd van HA's crowdfunding: Home Assistant Amber, waar je een M.2 SSD in kan hangen, veel degelijker.
Klinkt als een mooi moment om een backup te maken ;)
Je bent soms vanaf 5 sites iets aan het proberen. Vooral als je zelf geen programeer achtergrond hebt zijn sommige dingen best lastig.
Herkenbaar. Ik heb op Domoticz een slimme meter en zonnepanelen aangesloten, maar de dag/nacht stroom nooit aan het werk gekregen. Te veel gepruts op te veel plaatsen zonder goede manual om uit te leggen wat je moet doen.
Ik heb hetzelfde met HA dat ik nu aan het uit proberen ben. Wat ik mis is een overzicht hoe alles in elkaar zit en waarom. Zo zijn er zat voorbeelden te vinden hoe bepaalde apparaten aan te sluiten maar mis ik het overzicht van een groter geheel.

Een ander voorbeeld is het energie overzicht in HA. De help paginas geven eigenlijk geen informatie waar je wat aan hebt. Zo mis ik een beschrijving wat je moet instellen en ook weer waarom. Een stappenplan zou helpen.

Buiten deze (documentatie) tekortkomingen ben tot nu toe wel te spreken over HA.
Gebruik zelf Home Assistant en merk wel dat het door het hoge tempo van de ontwikkelingen (wat in basis natuurlijk top is) het soms wel lastig is om goede informatie te vinden en zaken te configureren. Maar met een beetje zoeken kom je daar wel uit. Dat is voor mij ook wel een beetje de fun, zeker als het daarna allemaal mooi werkt.

De SD kaart blijft inderdaad een achilleshiel. Heb al eens een SD crash meegemeaakt. Sindsdien heb ik de database van Home Assistant op een NAS elders in het netwerk gezet. Dat scheelt een boel lees- en schrijfbewerkingen naar de SD. En ik maak regelmatig een backup van de kaart met rsync.
Ik heb jaren geleden ook gebruik gemaakt van domoticz en had precies dezelfde zorgen/probleem. Dit had ik al bij het installeren van een update. Dan was het een kruisje slaan of het systeem weer op zou komen. Waarbij dan vaak nog het advies werd gegeven, installeer het opnieuw... gezien de vele changes.
Mijn advies ga over naar Home-assistant. Je configuratie mogelijkheden zijn veeeeeel groter en alles is min of meer gestandaardiseerd en redelijk goed gedocumenteerd. Dus niks aan elkaar knutselen via losse python scripts (kan wel) maar integratie toevoegen en configureren. Daarnaast kun je je configuratie makelijk backuppen en terugzetten. Alvorens je update kun je zelfs nog je configuratie testen tegen de nieuwe versie.
Een top SD card gebruiken en ik maak 2 keer per jaar een image van de SDcard.
Heb de laatste 4 jaren met Domoticz op een RPI 3B geen problemen gehad.
Vanaf ik meen een 3b kun je ook van usb opstarten, daarmee het risico van een sdcard failure wegstrepen.
Over core en container wordt gezegd:
De voornaamste beperkingen bij beide installatiemethodes is dat je geen add-ons kunt installeren, geen snapshots (back-ups) kunt maken en geen Supervisor hebt waarmee je Home Assistant en je add-ons beheert.
Het klopt dat dit niet kan vanuit home assistant. Maar je kan als je zelf docker draait ook bijna alle add-ons installeren en beheren. En als je via docker je volumes goed regelt kan je ook makkelijk backups maken.

Misschien dat meer (vooral oudere) gebruikers het nog zo doen omdat die mogelijkheden er vroeger ook niet waren.
Ik heb zelf Home Assistant in Docker draaien. Ik vind het juist fijn dat er geen supervisor tussen zit en de add-ons installeer ik liever zelf.
Ik vind het juist fijn dat er geen supervisor tussen zit
Uit oprechte nieuwsgierigheid. Waarom vind je dat 'fijn' dat er geen managementlaag naast draait en waarom installeer de je de add-ons liever zelf?

Het is geen 'aanval' hoor, gewoon uit pure nieuwsgierigheid.

Ik vind het persoonlijk juist heel prettig dat ik in principe helemaal niks met het OS zelf of de onderliggende container-laag te maken heb (mijn achtergrond is overigens Linux engineer). Ik draai HA puur als een appliance en heb eigenlijk nog nooit problemen gehad of ook maar een reden te hebben om me met het OS of de containerlaag te bemoeien. De enige reden dat ik inlog op de core-container met ssh, is voor m'n scripts en automations. (ik vind de webinterface van de ssh-addon en de 'file editor'-addon niet zo prettig werken, maar dat is natuurlijk ook persoonlijk)
Voor automations / scripts is de vscode addon top.. (mocht je iets iig capabeler dan een pi3 hebben :) )
Precies dit. Ik heb in het verleden te vaak problemen gehad bij updates. Dan moest je weer met de hand de supervisor docker binnenhalen en de boel opnieuw opstarten.
Na een poos was ik het zat en ben ik zonder supervisor gaan draaien. Sindsdien heb ik geen problemen meer gehad met homeassistent.

De add-ons waar je echt niet zonder kan (in mijn geval geen) kun je met de hand installeren en koppelen aan homeassistent.
Complete noob-vraag hier. Ik heb al een tijdje een Pi 3B+ liggen voor een Pi-hole projectje en hoop dat ik die nog eens een keer werkend krijg. Kan ik dan op dezelfde Pi ook bijvoorbeeld Domoticz draaien? Ik lees dingen als OS installeren, maar kan dat naast elkaar of overschrijf je de ene met de andere en werkt dan bijvoorbeeld Pi-hole niet meer?
Wanneer je gebruik maakt van Home Assistant OS wordt het waarschijnlijk lastig er ook Pi-hole bij naast te draaien. Maar als je een beetje handig bent met linux, kun je op je Pi gewoon Raspbian als OS installeren. Hierbij installeer je dan Home Assistant Core (instructies) en Pi-hole (instructies). Dat zou dan prima naast elkaar op je pi moeten werken.
Wanneer je gebruik maakt van Home Assistant OS wordt het waarschijnlijk lastig er ook Pi-hole bij naast te draaien.
Sorry, maar het is juist het tegenovergestelde. Je kunt juist heel makkelijk Home Assistant OS draaien en Pi-hole als addon installeren. Maar je kan beter Adguard als addon installeren, die heeft veel meer features en is stabieler. Zie https://github.com/hassio-addons/addon-adguard-home
Oh dat is ook voor mij nieuw; ik wist niet dat pi-hole ook als add-on voor HA-OS beschikbaar is. Dat is helemaal makkelijk!
Goeie tip, thanks!
"en tot slot geven we uitleg over de beveiliging."

Heb ik overheen gelezen of wordt er niks vermeld hierover?
Wanneer je de hele alinea leest, zie je dat ze doelen op een volgend artikel (deel 3 of zelfs 4 in deze serie) waarin het topic beveiliging voorbij komt.

[Reactie gewijzigd door Martinez- op 22 juli 2024 14:12]

Ik mis hier enige vorm van vergelijk met commerciele producten (is zo'n commercieel product nu die 500 euro meer waard?) en enige indicatie van wat er aan oplossing geboden wordt (kun je triggergedreven programmeren, kun je tijdsgedreven programmeren), maar ook de breedte van wat ondersteund wordt (Zwave, Zigbee, HTTP-protocol, etc) zijn enorm belangrijk. Dit blijft echt teveel aan de oppervlakte, IMHO.
Ik heb een commercieel product gehad en dat wil ik nooit meer. Commerciële producten zijn teveel gericht op een specifieke groep producten en de ondersteuning was in mijn geval waardeloos. Ondersteuning voor nieuwe producten werden niet toegevoegd omdat er nieuwere controllers waren. Oftewel, na een paar jaar is de ondersteuning gewoon afgelopen. Je mag dan gewoon een nieuwe dure controller kopen. Sindsdien gebruik ik Domoticz. Dat heeft een veel bredere ondersteuning aan producten en wordt gewoon geüpdatet. En dat voor een fractie van de prijs.

Als je eenmalig je hele huis automatiseert en jarenlang met die oplossing kan blijven werken dan is een commercieel product misschien handig. Ben je een hobbyist en knoop je allerlei producten aan elkaar, blijf dan vooral weg van die dure commerciële oplossingen.
Commerciele producten zijn absoluut waardeloos voor Home Automation. Je wilt dan juist dat alles goed met elkaar samenwerkt en dat alle apparaten lokaal bereikbaar zijn. Je wilt _absoluut niet_ dat apparaten alleen hun eigen cloud-api hebben, want dan werkt het totdat de fabrikant er genoeg van heeft. Door alles alleen optimaal te laten werken met producten van dezelfde fabrikant, hopen ze natuurlijk dat je dan alle producten van dezelfde fabrikant koopt, maar dat gaat echt nooit gebeuren. En als blijkt dat het niet genoeg verkoopt, dan trekt de fabrikant al snel de stekker uit het platform, waarmee de self-fulfilling prophecy ten uitvoer wordt gebracht...

En geloof me, als er _iets_ storend is, dan is het Home Automation die niet werkt. Als een computer een keer een foutmelding geeft of niet opstart, dan kun je 'm wegzetten en een andere keer kijken wat er aan de hand is. Maar als je lampen of verwarming niet meer aan willen, dan wordt het toch wel snel oncomfortabel in huis. Dat is wat ik geleerd heb met domotica: de betrouwbaarheid moet 100% zijn of daar heel dicht tegenaan liggen. Zeker als je medebewoners hebt, die zijn snel klaar met je 'handige' oplossingen als het licht een keertje niet aan wil. De veelal hobbymatige aanpak van veel domotica-bouwers helpt daarbij niet. Prachtig dat ze al die mooie software in hun eigen tijd maken en beschikbaar stellen aan de community, maar bij elke nieuwe versie is het weer oppassen geblazen of al jouw use cases nog wel goed werken.

Ik gebruik zelf Domoticz op een Rapsberry Pi 4. Dat is de afgelopen jaren bijzonder stabiel gebleken. Ik gebruik Zigbee sensoren en Zigbee2MQTT om dit te koppelen. Daarbij heb ik Hue verlichting, een Evohome thermostaat, diverse camera's en rolluiken. Tenslotte draai ik op dezelfde Pi Homebridge om de boel ook naar Apple-apparaten te ontsluiten. Ik kan nu vanaf de bank tegen Siri roepen: zet de thermostaat wat hoger. Of zien wie er voor de deur staat. De verlichting in gangen, overloop en wc werkt met bewegingssensoren (en in het geval van de wc neemt die ook meteen de ventilatie mee). De ventilatie van de badkamer wordt gestuurd door een luchtvochtigheidssensor. En dankzij Apple Homekit worden telkens als iemand het pand verlaat, de radiatoren van diegene z'n kamer dicht gedraaid, zodat ik nooit onnodig gas verstook.

Ik gebruik wel Docker op de Pi (voor Homebridge, Pihole, Zigbee2MQTT en Mosquitto), want anders wordt het opnieuw inrichten van een servertje een regelrechte ramp met al die bestanden op allerlei plekken. Linux is wat dat betreft nog slechter dan Windows, overal staat wat. Met Docker kun je elke container een eigen volume geven voor de data, dan heb je eindelijk software en data volledig van elkaar gescheiden. Veel handiger bij backuppen...

[Reactie gewijzigd door PhilipsFan op 22 juli 2024 14:12]

Commerciele producten zijn absoluut waardeloos voor Home Automation. Je wilt dan juist dat alles goed met elkaar samenwerkt.....
Door alles alleen optimaal te laten werken met producten van dezelfde fabrikant, hopen ze natuurlijk dat je dan alle producten van dezelfde fabrikant koopt, maar dat gaat echt nooit gebeuren. En als blijkt dat het niet genoeg verkoopt, dan trekt de fabrikant al snel de stekker uit het platform, waarmee de self-fulfilling prophecy ten uitvoer wordt gebracht...
Ik weet niet met welk commercieel product jij gewerkt hebt, maar ik heb met Vera en Fibaro ervaring en die doen dit niet. Fibaro heeft zelfs een meldpunt voor nieuwe Z-wave devices (komen meestal in de volgende release mee) en op hun fora wordt zeer actief de LUA code voor IP-based oplossingen gedeeld. Dus dat beeld wat jij zo breed schets is zeker niet de waarheid voor alle commerciele partijen.
Maar als je lampen of verwarming niet meer aan willen, dan wordt het toch wel snel oncomfortabel in huis. Dat is wat ik geleerd heb met domotica: de betrouwbaarheid moet 100% zijn of daar heel dicht tegenaan liggen.
Daar moet je bewust op ontwerpen. Bij mij in huis is alles nog manueel bedienbaar, ook als Alexa en de Fibaro een probleem zouden hebben.
Prachtig dat ze al die mooie software in hun eigen tijd maken en beschikbaar stellen aan de community, maar bij elke nieuwe versie is het weer oppassen geblazen of al jouw use cases nog wel goed werken.
Dat probleem heb ik dus echt niet met een Fibaro of Vera. Een upgrade heeft bij mij nog nooit functionaliteit gebroken.
Ik gebruik zelf Domoticz op een Rapsberry Pi 4.
Heb ik ook draaien, met name voor energiemeting, maar qua configuratie is dat echt een rampproduct voor mij. Scriptje in een folder, aanroepen vanuit de GUI, en bij elke update ellende. En als ik door de commentaren hier omheen lees ben ik niet de enige die dat denkt. Knap dat je het werkend houdt, maar voor mij te arbeidsintensief.
enslotte draai ik op dezelfde Pi Homebridge om de boel ook naar Apple-apparaten te ontsluiten
Ik miste in het artikel inderdaad een vermelding van homebridge [1], wat IMO toch echt wel een essentieel onderdeel is van een smart home opstelling voor Apple gebruikers. Ik gebruik het zelf om bijvoorbeeld 'virtuele' switches naar HomeKit te exposen die ik vervolgens in HomeKit automation regels kan gebruiken die anders niet te realiseren zouden zijn zonder extra hardware. Zo heb ik (om maar iets te noemen) bijvoorbeeld een 'motion sensor master switch' aangemaakt in HomeBridge, die 's-avonds bij de 'welterusten' scene wordt uitgezet, en de volgende dag een half uurtje voor zonsondergang weer aan. Alle lampen in huis die op motion sensors werken gebruiken een automation met een 'if motion AND motion sensor master switch = on' conditie, waardoor s-nachts niet de hele tijd de lampen aan en uit gaan als de kat door het huis struint :-)

Dit is maar een heel simpel voorbeeld maar de kracht van homebridge is dat er 1001 plugins zijn voor de meest uiteenlopende hardware, en het ook nog eens vrij eenvoudig is (volgens mij, zelf nog niet geprobeerd) om je eigen plugins in Python te schrijven. Denk aan bijvoorbeeld een scraper die de lokale neerslag hoeveelheden ergens ophaalt, en op basis daarvan een switch aan/uit zet die je vervolgens in een HomeKit automation gebruikt die elke dag checkt of de sproeiers aan moeten.

[1] https://homebridge.io/

[Reactie gewijzigd door johnbetonschaar op 22 juli 2024 14:12]

Haha, dat voorbeeld van die kat :) Ik zou zo'n opstelling juist heel onhandig vinden, want als ik midden in de nacht halfslapend naar de wc moet, dan wil ik juist graag dat de lampen voor me aan gaan, zodat ik niet ook nog eens op zoek moet naar de lichtknopjes. Wel gaan de lampen 's nachts op halve kracht aan, zodat je niet alsnog helemaal wakker wordt van een bak licht.

Maar, Homebridge is inderdaad wel een uitkomst. Jammer dat Apple dit niet zelf aanbiedt, hierdoor vallen ze eigenlijk ook onder de fabrikanten die de mogelijkheden beperken en je weer een 3e partij nodig hebt om het aan elkaar te knopen. Aan de andere kant, als je alles open laat en iedereen naar hartelust laat aansluiten, dan krijg je weer van die hokkietokkiefabrikanten die er een rommeltje van maken...
Waarom is dit een plusartikel?
Dat kun je bij meer artikelen (helaas) afvragen. Ik mis de oude diepgang bij veel artikelen.
Zelfs de how-to artikelen wat Tweakers dus Tweakers maakt gaat achter een paywall.
Nog steeds ben ik het er niet mee eens dat juist alle goede artikelen achter een paywall zitten, maar goed, dat is natuurlijk mijn mening.
Omdat dit een 'zelfgeschreven' artikel is, waar dus ook zelf onderzoek naar gedaan is. De meeste 'reguliere' berichten zijn veelal samenvattingen van persberichten e.d. Eigenlijk een beetje hetzelfde concept als bijvoorbeeld kranten-sites. De gekopieerde ANP-berichtjes die bij alle kranten/nieuwssites woord voor woord hetzelfde zijn (inclusief taal- en spellingfouten) zijn gratis, en de berichten waar er echt een nieuwsmaker onderzoek voor heeft gedaan, die zitten achter een paywall.

Of je het artikel 'Goed (geschreven)' vindt staat er een beetje los van.
Ik vind dit enorm gaaf EN heb genoeg apparaten om er op aan te sluiten, echter mis ik altijd een remote control. Hoe ga ik het bedienen? Een tablet is te groot, telefoon te klein een laptop weer te groot... Hoe sluit ik Spotify aan als zijnde een music entertainer... Het is vet, maar ook weer onhandig ofzo?
De bediening van HA op een telefoon gaat in ieder geval echt prima, kan ik je uit ervaring vertellen. En voor de configuratie gebruik je gewoon een browser op je computer. Werkt allemaal super, als je bereid bent een beetje te tweaken :).
Ik vind dat dus helemaal niet handig. Use case: ik wil het licht bij de eettafel aan. Oude situatie: ik druk op de knop, het licht gaat aan. Nieuwe situatie: Ik zoek m'n telefoon, hoop dat de accu niet net leeg is, ontgrendelen, app starten, hopen dat de verbinding het doet, lamp aanklikken...

Manmanman. Dat is echt geen manier van domotica implementeren. Als je domotica gebruikt, moet je af van oude concepten als 'handmatig bedienen'. Functionele verlichting zoals in gangen en het toilet met sensoren. Sfeerverlichting tijd- en/of lichtgestuurd. Tafelverlichting blijft gewoon met een knop. Ik heb in huis de lichtknopjes vervangen door Hue Taps, zodat het licht altijd nog handmatig aan kan. Ook als m'n accu leeg is, de telefoon ergens boven liht of als een gast het licht graag wil aandoen.
Eens natuurlijk, je wilt zoveel mogelijk automatisch. Ook ik gebruik Hue afstandbedieningen als back-up. Verlichting gaat hier aan of bij beweging (hal, toilet, etc) of op basis van tijd (zonsondergang) of gemeten licht (lux). Je hebt wel eens van die sombere dagen dat het eerder al zo donker is dat je het licht aan wilt. Et cetera ;).
Dat ligt er voor de 100% aan wat je doet. Ik heb zelf m'n halve/driekwart huis aangesloten op Home Assistant. Ik heb draadloze wandschakelaars en Hue lampen. Ik kan met Siri/HomeKit ook alles met stembediening regelen (dit werkte vrijwel out-of-the-box tot mijn verassing). M'n verlichting in huis en de tuin gaat feller/dimmen/warmer/kouder afhankelijk van de zonnestand, maar is ook te overbruggen via de wandschakelaars e.d. (ik wil niet voor iedere scheet m'n telefoon hoeven pakken)

Ik krijg een push-bericht als m'n wasmachine klaar is (middels een slimme stekker die ineens geen stroom meer detecteerd) en een push-bericht als de deurbel gaat (zelf een 'slim' relaistje ertussen gezet) voor als ik in de achtertuin ben, maar alleen als ik 'thuis' ben, enz enz enz.

Zaken als Spotify e.d. zie ik persoonlijk niet zoveel meerwaarde van om dat via Home Assistant te laten lopen voor mijn gebruik. Ik heb wel een Logitech Harmony afstandsbediening er op aangesloten. Als ik nu TV kijk, dimmen m'n lichten, en als ik de tv/Netflix/bluray/whatever op pauze zet (voor een wandeling naar de keuken/wc), dan gaan de lichten wat feller en weer wat dimmen als ik weer verder kijk. (ik moet dit gedrag wel 'aanzetten' via m'n telefoon overigens, want het is niet altijd wenselijk dat dit gebeurd)
Ik gebruik zelf voornamelijk mijn telefoon als ik echt het dashboard wil openen. Die ligt toch altijd in de buurt. Ik heb wel eens zitten experimenteren met een tablet, maar een accu constant aan de lader vind ik toch een beetje eng. Daarnaast pakte ik eigenlijk altijd mijn telefoon!

Wel heb ik overal door het huis draadloze zigbee knoppen hangen! Ter vervanging van de lichtschakelaars, maar ook een aantal knoppen voor bepaalde acties. Bij de TV ligt een knop die mijn sfeerverlichting minder fel zet voor "Bioscoop mode". Dat vind ik zelf, merk ik, het fijnst: de besturing die je nodig hebt gewoon op de plekken waar je ze gebruikt.

Zo ook wat kleine acties op die knoppen om bijvoorbeeld de verlichting in de hal op elke verdieping tegelijk uit te kunnen zetten, al zit ik al op verdieping 3.

Je kan dus best zonder een remote control in de vorm van een scherm iets doen, maar gewoon met knoppen zoals we dat gewend zijn. Dan gebruik je minder het dasbhoard, maar vooral heel erg de kracht van alle automatiseringen die je kan maken.
Simpel gezegd, niet. De sport is om het zo maken (automatiseren) dat jij zelf niets meer hoeft te doen en dat alles vanzelf gaat.
Exact.

Nadeel is dat dit meestal een stuk complexer is om te maken en je ook een boel sensoren nodig hebt om het helemaal goed te krijgen. Maar als je eenmaal op dat punt bent, dan heb je niet eens meer in de gaten dat dingen vanzelf gebeuren.

De enige reden waarom ik wel eens in de app kijk is om mijn energieverbruik of camerabeelden in te zien.
Als iemand met al wat jaartjes domotica ervaring vind ik het steeds lastiger worden om te komen tot een goed geheel. Ben ooit begonnen met X10, op een gegeven moment aansturen via Homeseer op een pc, deed het aardig maar later toen de eerste Z_wave producten er in kwamen was het soms net niet.
Dat laatste was lastig uit te leggen, overstap gemaakt naar 100% Z-wave icm met Fibaro HC2, als early adopter, de nodige opstart problemen (firmware issues).
Kreeg ook nog de nodige vezoekjes om bij kennissen huizen slim te maken, altijd afgehouden omdat ik geen trek had in telefoontjes in de nacht van "ik krijg de lampen niet uit"

Maar goed uiteindelijk een goed werkende mesh van zwave only, geen issues, Happy wife, happy life. Top van het geheel was dat als er iemand in de carport stapte 's nachts, ik werd gewekt door het opengaan van de gordijnen en er buiten in een oversteek een ledstrip begon blauw/wit begon te knipperen. De achterliggende de reden was de auto die erg geliefd was bij de plofkrakers, zeven pogingen tot diefstal weten te voorkomen.

We zijn inmiddels heel wat jaartjes verder, de HC2 doet nog steeds zijn werk, inmiddels van het zwave geloof beetje laten varen en en wat HUE producten in huis, en kijk met een scheef oog naar de rolluiken en vouwgordijnen (Somfy RTS). Deze zou ik ook graag automatiseren of iedergeval op afstand willen sluiten bij afwezigheid.
Bij de HC3 van Fibaro gaat hem denk ik niet worden omdat de RTS support een feature lijkt te blijven, ondersteuning was net als HUE wel aangekondigd maar lijkt niet te komen.

Domoticz en Home Assistant lijken het te kunnen, hoewel ik nog wel de nodige argwaan heb naar de praktische uitvoervaarheid, ik wil/kan geen hobbybob achtige projecten om een huis aan te sturen waarin je leeft. Dit artikel zet me wel weer aan het denken, vooral wat Home Assistant betreft, maar wat meer diepgang had beter gepast bij een plus artikel.
Ik heb mijn HC2 als primaire controller, en een Pi met Domoticz voor de niet ondersteunde protocollen (P1, zonnepanelen, aansturing thermostaat) die de data in de Fibaro update en aangestuurd kan worden vanuit de Fibaro. Ook draait daar HA bridge om alles via Alexa aan te kunnen sturen. De HC2 is behoorlijk stabiel, en wat op de Pi draait kan ik even zonder. Deze setup scheelt een hoop gedoe met vrouw en kinderen, maar geeft me wel de ruimte om afwijkend spul aan te koppelen.
Helaas kan ik je HA dan nog niet aanbevelen. Het is erg mooi, het is erg krachtig, de mogelijkheden zijn eindeloos, maar het is lang niet altijd stabiel. Te vaak werkt iets niet na een update. Bovendien zijn ze nog bezig met een rewrite van Z-Wave. Ik moet wel zeggen dat de nieuwe Z-Wave integratie bij mij maandenlang foutloos heeft gedraaid.
Ik zou je aanraden om nog even te wachten. De tip hieronder van HC2 als primaire controller en daarnaast een ander systeem als HA of Domoticz is wellicht een goed idee om er eens mee te spelen.
En tot slot: als je niet wilt 'tweaken' moet je sowieso bij HA/Domoticz en zeker OpenHAB wegblijven ;).

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.