Ja, ik weet dat dit geen populaire mening is, maar over zoiets cruciaals als mijn huis, wil niet elke keer uren kwijt zijn met een upgrade.
Populair niet allicht, maar ik snap hem helemaal
Onder aan de streep is een domoticasysteem een middel en niet een doel. Iets dat je huis bediend moet het gewoon doen en blijven doen. Het is leuk dat je er mee kan modderen, maar in de basis moet het gewoon werken.
Het is in het geval van HA/Domoticz/enz. wel een beetje inherent dat je soms wat moet bijwerken om het draaiend te houden (dat is een beetje inherent aan de huidige stand van ontwikkeling), maar het moet het in de basis wel gewoon blijven doen.
Ik snap overigens wel dat HA hier niet aan gaat. Een LTS-versie is meestal een versie die functie-stabiel is, en alleen beveiligings- en stabiliteitsupdates ontvangt. Stel dat fabrikant ABC een andere API implementeerd, dan is dat een functiewijziging en zou dus ook nooit meekomen in een LTS-versie. Het meest ideale zou zijn als de 'core' volledig wordt uitgekleed en dat iedere integratie (dus hardware/service-ondersteuning van derden) onafhankelijk updates zou ontvangen en dus een soort compatibiteitstabel zou hebben met welke versie van de 'core' met welke versie van de integratie zou hebben, maar dat is natuurlijk wel een intense aanpassing van het mechanisme en kan ook heel veel gedoe opleveren (omdat je dan ineens meerdere versies van alles krijgt dat onderling ook nog is met elkaar moet kunnen communiceren en ondersteund worden).
Wat ze bij HA overigens wel heel netjes doen (vind ik) is dat ze functionaliteit toevoegen, maar niet direct verwijderen. Ze stellen dat iets 'depricated' is, en dat het drie versies later verwijderd wordt, zodat je dus op alle gemak kan overstappen naar de nieuwe functionaliteit.
Dit werkt uiteraard niet altijd in de praktijk, dus als bijvoorbeeld Apple onaangekondigd de communicatiemethode van de Apple TV in iOS 15.x veranderd (van MRP, naar AirPlay 2), maar de meeste leveranciers stellen een nieuwe API ter beschikking en laten de oude dan bijvoorbeeld nog een tijdje draaien zodat iedereen kan overstappen.
Sinds dat ik ben overgestapt van OpenZwave naar Zwave-JS een aantal maanden terug, heb ik eigenlijk nooit problemen meer. Het was uiteraard even een zwijnenwerk om alles om te zetten, maar daar had ik toen dan even een goed moment voor gekozen. (vrouw en kinderen de deur uit en overdag zodat ik in elk geval niet in het donker kwam te zitten

).
Zonder verdere details van je zwave-gedoe te kennen natuurlijk, klinkt het als dat je het beste opnieuw kan beginnen met je zwave netwerk. Uiteraard een gedoe om alles weer gekoppeld te krijgen, maar het meeste werk zit hem (bij mij in elk geval) in de automatisering er omheen, en die veranderd niet. Je hernoemd je apparaten weer naar de huidige namen, en alles werkt weer.
Zo ben ik ook een beetje angstig voor als m'n zwave-stick er mee besluit te stoppen (alles kan kapot natuurlijk). Dan moet ik al m'n apparaten opnieuw gaan koppelen aan een andere stick, wat neerkomt op fabrieksinstellingen van de meeste van de apparaten enz. enz. enz.