Een ander opensourceplatform dat op de Raspberry Pi draait, is Domoticz. Dit is eveneens door een Nederlander gemaakt, Rob Peters. De eerste release van het in C++ geschreven project dateert van 2012, dus het is ongeveer even oud als Home Assistant. Lange tijd liep de interesse in beide projecten ongeveer gelijk op, maar sinds een jaar of drie heeft Home Assistant duidelijk de overhand. Op het Tweakers-forum wordt Domoticz besproken in het topic Domoticz - open source domotica systeem - deel 5. Er zijn diverse mobiele apps voor Domoticz, zowel voor Android als voor iOS.
Een sterk punt van Domoticz is dat het al vanaf het begin goede ondersteuning bood voor de P1-poort van de slimme meter. Daarnaast biedt Domoticz heel wat flexibiliteit als je zaken wil automatiseren. Je hebt de keuze uit de programmeertalen Python en Lua (met klassieke opdrachten of het scriptingsysteem dzVents) en de grafische programmeeromgeving Blockly. Die laatste lijkt wat op Scratch, de visuele programmeeromgeving voor kinderen. Dat is niet toevallig: ook Scratch is op Blockly gebaseerd. Het levert een intuïtieve manier op om je huis te automatiseren door blokjes in elkaar te klikken.

Installatie
Domoticz heeft geen vaste releasecyclus. Er zijn een à twee stabiele releases per jaar. Vroeger kon je een image met Raspbian en Domoticz downloaden, wat een gemakkelijke installatie opleverde. Tegenwoordig installeer je eerst zelf Raspberry Pi OS op je Raspberry Pi, en daarna voer je het installatiescript uit.
Een andere manier is om Domoticz in Docker te draaien. Maar let op: de gepubliceerde Docker-images zijn van bètaversies. De makers raden aan die niet te gebruiken in een productieomgeving.
Uitbreidingsmogelijkheden
De officiële wiki bevat alle nodige informatie over ondersteunde hardware en de uitbreidingsmogelijkheden. Je vindt er ook links naar het Domoticz-forum. Er zijn icon packs, thema’s en volledige alternatieve interfaces. Van die laatste is Dashticz een populaire. Dit alternatieve dashboard kan zowel informatie uit Domoticz als externe informatie tonen.
Voor wie taken in Domoticz wil automatiseren, is de wiki-pagina over Scripts de eerste locatie om te kijken. Hier bieden communityleden hun eigen scripts aan. Wil je ondersteuning voor extra apparaten toevoegen - of voor complexere zaken - dan kun je zoeken in de lijst met plugins.