Samen met de fans
Titel |
Company of Heroes 3 |
 |
Platform |
Windows |
Ontwikkelaar |
Relic Entertainment |
Uitgever |
Sega |
Releasedatum |
2022 |
Iedere rts-liefhebber weet dat Relic Entertainment al geruime tijd sleutelt aan Age of Empires IV. Dat is echter, naar nu blijkt, niet de enige game die de studio in ontwikkeling heeft. De Canadese ontwikkelaar blijkt achter de schermen al een paar jaar te werken aan een vervolg op de game waarmee het de grootste successen haalde: Company of Heroes. Ja, er komt een nieuwe Company of Heroes, al zul je nog even geduld moeten hebben. Hoewel Relic al drie jaar aan de game werkt, duurt het nog minstens een jaar voordat je ervoor naar de winkel kunt.
:strip_exif()/i/2004474202.jpeg?f=imagenormal)
Voordat we dieper op de aankondiging ingaan, eerst even de ontstaansgeschiedenis. Relic heeft voor Company of Heroes 3 de fans van de serie benaderd. Het is een ontwikkeling die we bij steeds meer games zien, vooral bij games in het strategische genre. Relic heeft al drie jaar geleden, toen Company of Heroes 3 nog slechts een idee was, contact gezocht met de trouwste fans van de serie. Het heeft een groep van tien fans verzameld en die is de basis gaan vormen van de community council die het steeds bij de ontwikkeling van de game betrokken heeft. Die council is inmiddels uitgegroeid tot zeventig spelers, die bij alle grote beslissingen betrokken worden en ook regelmatig nieuwe builds van de game te spelen krijgen. De council praat mee over alle aspecten van de game. Van de setting en het verhaal tot de kleinste gameplaydetails. Dat moet leiden tot een game die wordt wat fans van de serie voor ogen hadden.
Onverwachte oorden
Samen met die council heeft het team van Relic een nieuwe ondergrond voor Company of Heroes 3 gekozen. Na de landing op de stranden van Normandië en de ijzige strijd aan het Oostfront zakken we nu af naar het zuiden. Company of Heroes 3 neemt je mee naar wat er aan de landing in Normandië voorafging: de geallieerde aanval op Italië in het najaar van 1943. Dat is tenminste het deel waarover Relic het meest wil loslaten. De game neemt je ook mee naar wat daar weer aan voorafging: de strijd in Noord-Afrika. Over dat deel van de game doet Relic echter nog geheimzinnig.
Dat Relic kiest voor het Middellandse Zeegebied zal voor velen een verrassing zijn. De verwachting van fans was dat, mocht er een vervolg komen, de makers zouden kiezen voor de strijd met de Japanners in de Grote Oceaan. Relic heeft dus een andere arena gekozen, vooral omdat de strijd in het Middellandse Zeegebied wat onbekender, maar niet minder heftig en heroïsch is. Het biedt het team de kans om veel mooie, maar niet zo bekende verhalen te vertellen en het biedt vooral de kans om een erg gevarieerd landschap voor te schotelen, waarvan we alleen het Italiaanse deel gezien hebben. Van dat Italiaanse deel hebben we zelfs al een heel klein stukje kunnen spelen. Van de campagne wel te verstaan; wat de makers met multiplayer van plan zijn, gaan ze later toelichten.
Dynamic Campaign
Dat Relic een community council in het leven geroepen heeft en daar zoveel waarde aan hecht, doet vermoeden dat Company of Heroes 3 precies wordt wat je gewend was, met hooguit hier en daar wat kleine tweaks. Dat is echter niet het geval. Relic heeft zelfs gewaagde plannen met dit derde deel, die dus in overleg met de council tot stand gekomen zijn. Om met de deur in huis te vallen: Company of Heroes 3 krijgt een geheel nieuw onderdeel dat de Dynamic Campaign Map gedoopt is en dat als een dikke laag boven op de bestaande rts gelegd is.
:strip_exif()/i/2004474206.jpeg?f=imagenormal)
Het is een extra laag die doet denken aan wat de Total War-games hebben: een landkaart waarop je strategische zetten doet. Het is het deel van de game waarin de grote beslissingen genomen worden en waar de grote verschuivingen plaatsvinden. En waar de grote lijnen van het verhaal zich ontvouwen. De Dynamic Campaign Map die we voorgeschoteld kregen tijdens onze speelsessie, besloeg een deel van de zuidelijke helft van Italië, met grote steden als Rome en Napels. We weten dat de campagne zich ook naar Sicilië uitstrekt, al zat dat deel nog niet in de versie die wij mochten spelen. De kaart strekte zich ook niet verder naar het noorden uit. Op zich niet gek, want in het zuidelijke deel van Italië vond een aantal memorabele slagen plaats tussen geallieerden aan de ene kant en de Duitse troepen aan de andere kant. Einddoel van het deel dat wij konden spelen, was de slag om Monte Cassino.
Turn-based
Op de Dynamic Campaign Map vecht je een turn-based oorlog uit met de Duitsers. Je hebt eenheden net als in het bekende rts-deel van de game, waarmee je zetten kunt doen op de landkaart. Elke unit heeft een zet per dag en aan het einde van de dag sluit je de beurt af, waarna de Duitsers hun computergestuurde zetten mogen doen. Bij elke eenheid is de afstand die afgelegd kan worden anders en elke eenheid heeft uiteraard verschillende eigenschappen. Die zijn vergelijkbaar, maar minder uitgebreid dan hun equivalent in het rts-deel van de game.
Kies je Battle Plan
In de korte tijd die wij konden spelen, begonnen we in Napels, waar de geallieerden wel voet aan de grond hadden, maar van alle kanten omsingeld waren door Duitse troepen. Napels werd bovendien gebombardeerd vanaf een nabij gelegen vliegveld. Vervolgens konden we kiezen uit drie verschillende Battle Plans. Het Amerikaanse plan was het agressiefst: verlaat de stad en verover zo snel mogelijk het vliegveld en daarna de rest van de regio. Het Britse plan is juist gericht op verdediging: graaf je in rond Napels en bereid je voor op een Duitse aanval. Een derde optie is een mix van de twee: een beetje aanval en een beetje verdediging. Het verschil in aanpak tussen Britten en Amerikanen zal een terugkerend thema zijn, als we de makers moeten geloven.
In de Campaign Map krijg je dus doelen voorgeschoteld. Omdat wij kozen voor het American Plan was het eerste doel het kleine vliegveld van Pomigliano in te nemen. Dat kan door met het kleine groepje eenheden dat we ter beschikking hadden, direct de aanval te openen, maar je kunt ook versterkingen kopen. Elke stad die je onder je hoede hebt, levert resources, die je kunt gebruiken om eenheden te kopen. Die arriveren dan een beurt, en dus een dag, later in Napels. Met die eenheden ben je in een paar zetten bij het vliegveld. Onderweg kun je kiezen of je haast maakt en zoveel mogelijk de weg volgt, of dat je je eenheden onderweg dekking laat zoeken in dorpjes of bossen, waarmee de tocht naar het vliegveld iets meer tijd kost. Dat laatste kan geen kwaad. Ten eerste kunnen Duitse vliegtuigen een verrassingsaanval uitvoeren op de eenheden die de weg gekozen hebben. Daarnaast kun je op verscholen Duitse eenheden stuiten, die je pas ziet als je voor hun neus staat.
:strip_exif()/i/2004474212.jpeg?f=imagenormal)
Opmaat naar de rts
Op het moment dat je met een eenheid het vliegveld betreedt, verlaat je de Campaign Map en begint het deel dat je van Company of Heroes kent: het rts-deel van de game. Het uiterlijk van de game verandert naar wat je gewend bent en je krijgt opdracht om vanuit een basis een legermacht op te bouwen waarmee je de commandotoren van het vliegveld verovert. Als dat gelukt is, keer je terug naar de Campaign Map. De Campaign Map is dus een manier om de rts-veldslagen te starten waarvan je de serie kent. Niet elk dorpje op de kaart is echter goed voor een veldslag in rts-stijl.
Het leuke van de Campaign Map is dat de game reageert op wat je doet. Als je het vliegveld veroverd hebt, krijg je al snel te horen dat wat dorpen verder een lid van de Italiaanse partizanen dringend hulp nodig heeft. De partizaan heeft belangrijke contacten en levert veel informatie over de Duitse plannen, dus het is van belang de verzetsstrijder te helpen. Tegelijk krijg je echter te horen dat er een Duitse generaal in de omgeving is waargenomen. Met een gewaagde actie zou je die gevangen kunnen nemen, wat de Duitsers een gevoelige slag zou toebrengen. De informatie is wel betrouwbaar, maar niet precies. De partizanen hebben drie locaties aangewezen waar de generaal zich zou kunnen bevinden. Aan jou de taak om, binnen een bepaald aantal beurten, de generaal gevangen te nemen.
Companies en Detachments
Het zijn doelen die je kunt halen, maar geen directe opdrachten. Als je de generaal niet weet te vangen of kiest voor het bevrijden van de partizaan, krijg je na het verlopen van de tijd te horen dat de vogel gevlogen is. Dat heeft gelukkig niet direct negatieve gevolgen. Het is andersom: als je een doel wel weet te halen, heeft dat positieve gevolgen. Je krijgt nieuwe uitdagingen voorgeschoteld, maar wint vaak ook nog wat extra resources, die je kunt gebruiken in de rest van je avontuur op de Campaign Map. Meer resources betekent immers dat je meer eenheden kunt kopen en dus een groter deel van de kaart kunt veroveren.
De Campaign Map is dus als een spelletje schaak waarbij het draait om het onder controle krijgen van oppervlakte. Daarbij heb je allerlei middelen tot je beschikking. Zo zijn je eenheden verdeeld in Companies en Detachments. Die laatste zijn ondersteunende eenheden die je zelfstandig kunt verplaatsen, maar ook in een Company kunt laten opgaan. Denk aan een Spec Ops Company die ondersteund wordt door een Medical Detachment. Als je de Medical Detachment in de Company laat opgaan, doen de medische hulptroepen automatisch hun werk. In elke Company kun je drie Detachments opnemen. Bovendien is elke Company op te waarderen, best uitgebreid zelfs. Elke Company heeft een tech tree, die verdeeld is in drie takken met elk zes onderdelen. Denk daarbij aan aanvallende of verdedigende skills. Elk onderdeel is vervolgens nog in drie stappen op te waarderen.
:strip_exif()/i/2004474210.jpeg?f=imagenormal)
Boten en vliegtuigen
Je hebt niet alleen landeenheden. Zodra je een vliegveld veroverd hebt, kun je daar vliegtuigen stallen, die je kunt kopen uit je algemene pot resources. Je kunt op dezelfde manier schepen kopen en die langs de kust laten varen. Je kunt er Duitse stellingen langs de kust mee bombarderen. Dat is nuttig, want dat helpt je bij het veroveren van extra steden langs de kust en juist die zijn goed voor veel nieuwe resources. Met de vliegtuigen kun je veel meer kanten op. Er zijn verschillende soorten: jagers, bommenwerpers, verkenners en allemaal uiteraard op te waarderen. Je hebt alleen geen vrij spel in het luchtruim. Ook de Duitse troepen hebben vliegtuigen. Dat niet alleen: ze hebben ook het nodige afweergeschut, dat vaak gecamoufleerd is opgesteld.
Voor de rts-liefhebbers is zo'n uitgebreide tactische turn-based campagne wellicht een teleurstelling. Toch is ook de Dynamic Campaign Map voortgekomen uit overleg met de community council, verzekeren medewerkers van Relic ons. Voor de rts-fans is het vooral goed om te weten dat er interactie is tussen de Campaign Map en de rts-missies. Dat wil zeggen: wat je bereikt op de Campaign Map, heeft invloed op het rts-deel. Relic sleutelt nog aan de details, maar in de huidige opzet is het zo dat de hoeveelheid resources die je in de campagne bemachtigd hebt, invloed heeft op de hoeveelheid resources waarmee je begint aan een rts-missie. Op vergelijkbare wijze is er invloed op het aantal eenheden waarmee je aan een rts-missie begint en op hun gezondheid.
Kleurrijk Italië
De dames en heren van Relic zijn erg blij met Italië als speelveld. Vooral omdat het ze de kans geeft om meer variatie aan te brengen in de rts-maps. De koude en behoorlijk kale vlaktes waarop de gevechten in Company of Heroes 2 plaatsvinden, zijn niet zo uitdagend om te maken. Italië is op dat vlak minder saai. Gevechten vinden plaats op de stranden van de laars van Italië, maar veel vaker in het bergachtige binnenland, met zijn wijngaarden en historische stadjes. Verwacht dus een veel kleurrijker geheel. Wellicht belangrijker: verwacht een veel heuvelachtiger geheel.
Dat verschil in hoogte heeft zijn invloed op de gevechten die je levert. In zowel de Campaign Map als het rts-deel speelt line of sight een grote rol. In het rts-deel wordt het effect daarvan ook keurig aangegeven als je een eenheid opdracht geeft om aan te vallen. Als een deel van de zichtlijn rood kleurt, weet je dat de eenheid geen zicht heeft op het doel waar je deze op afstuurt en dat dus ook niet kan raken. Vanaf een hoger gelegen positie heb je niet alleen beter zicht, het geeft je ook meer kans. Als je vanaf een hoogte een lager geposteerde eenheid onder vuur neemt, is de dekking van laatstgenoemde veel minder effectief.
:strip_exif()/i/2004474208.jpeg?f=imagenormal)
Geen vertragende sneeuw
De nieuwe ondergrond betekent echter ook dat er kenmerkende eigenschappen van de game gesneuveld zijn. Omdat je niet langer over ijzige en besneeuwde vlaktes trekt, zijn ook de effecten daarvan verdwenen. Het wil zeggen dat je voertuigen niet meer vertraagd zullen worden door de sneeuw en je grondtroepen niet langer bevangen raken door de kou. Ook dat is in samenspraak met de fans besloten. Die gaven aan het niet de leukste eigenschappen van de game te vinden.
Het wil waarschijnlijk zeggen dat je ook niet vast zult komen te zitten in woestijnzand. Of het een volwaardige campagne wordt in Noord-Afrika, is nog onduidelijk, maar je zult vechten in de woestijn en dat zal heel anders zijn dan in Italië. De nadruk zal daar veel meer liggen op gemotoriseerde eenheden, die op de ruim opgezette maps veel meer ruimte zullen hebben dan op de smalle Italiaanse wegen.
Helaas wil Relic verder nog niet veel loslaten over het rts-deel van de game. Dit derde deel van de serie wordt weer gemaakt met de eigen Essence Engine, maar dan in een opgepoetste versie. Dat is duidelijk zichtbaar, vooral in de details in die vele Italiaanse bergdorpjes. De bloembakken, de marktkraampjes, de muurtjes langs de weg naar hoger gelegen delen: het is allemaal veel kleurrijker en vooral veel gedetailleerder dan wat je van het Oostfront gewend bent. Er kan bovendien ook veel meer kapot dan je gewend bent, op uitdrukkelijk verzoek van de fans.
Toch heeft Relic wel wat details over het rts-deel van de game losgelaten. Zo heb je een nieuwe optie. Sommige eenheden kunnen een Breach uitvoeren, wat wil zeggen dat je de eenheid op een huis kunt afsturen, waar deze vervolgens een handgranaat naar binnen gooit om daarmee de vijandelijke eenheden uit te schakelen die zich binnen verscholen houden.
Tactical Pause
Relic heeft echter wel degelijk een opvallende toevoeging gedaan aan het rts-gedeelte van de game. Als je die in singleplay of skirmish speelt, kun je de tijd stopzetten. Je kunt een Tactical Pause inlassen, op elk gewenst moment, en zo vaak en lang als je wilt. Tijdens een Tactical Pause kun je eenheden opdrachten geven. Je kunt ze verplaatsen, laten aanvallen of andere opdrachten geven. Zo kun je de tijd nemen om je troepen goed te positioneren voordat je een aanval inzet, wat in Company of Heroes natuurlijk van levensbelang is.
De opzet van het rts-deel van de game is verder nauwelijks veranderd. Ook Company of Heroes 3 is weer een game waarin je vecht met Companies in plaats van losse eenheden. Het is dus ook nog steeds de game waarin dekking zoeken belangrijk is en flanking groot voordeel oplevert. Er zijn volgens de makers wel wat kleine veranderingen in de balans. Zo is infanterie wat belangrijker in het begin van een missie en leggen lichte voertuigen halverwege een missie wat meer 'gewicht' in de schaal.
:strip_exif()/i/2004474204.jpeg?f=imagenormal)
Vlaggen veroveren
Belangrijker: in Company of Heroes 3 gaat het weer ouderwets om het in bezit krijgen en houden van delen van het slagveld, van territory. Dat doe je doorgaans door vlaggen te veroveren die her en der op strategische punten geplaatst zijn. Dat levert de resources op waarmee je eenheden kunt verwerven en trainen. Je krijgt die resources echter alleen als je de aanvoerlijnen intact weet te houden vanaf de verschillende vlaggen die je veroverd hebt naar je head quarters. Overigens vecht je in Company of Heroes 3 om dezelfde grondstoffen als in het tweede deel: Manpower, Munitions, Fuel en Unit Count, hoewel dat laatste strikt genomen uiteraard geen grondstof is.
Het geeft aan dat het rts-deel van de game bekend zal voorkomen. Het ziet er beter uit, maar de gameplay is vertrouwd. Ook de missies die we voorbij zagen komen, zijn dat. Die volgen het bekende stramien: val een bepaald doel aan, verover een aantal vlaggen en hou die in bezit, en verdedig een centraal gelegen punt.
Nog onbekend
De versie die wij konden spelen, miste een belangrijk ingrediënt; er waren nog geen Commanders om uit te kiezen. Die komen er wel, maar Relic sleutelt nog aan de eigenschappen. De term gaat in ieder geval verdwijnen. In de nieuwe game kun je kiezen uit een aantal verschillende Battlegroups als je aan een potje multiplayer begint. Relic neigt naar een opzet die dichter ligt bij die van Company of Heroes 1. De studio wil minder Battlegroups gaan aanbieden, die meer van elkaar verschillen, met Battlegroups die meer gericht zijn op een agressieve speelstijl en groepen die meer verdedigend zijn ingesteld. De makers beloven dat je bij release uit de nodige Battlegroups zult kunnen kiezen. Of er dan na release van de game nog aanvullende Battlegroups verschijnen waarvoor betaald moet worden, is onduidelijk.
Ook wat facties betreft houdt Relic zich op de vlakte. De studio heeft van drie facties bevestigd dat ze speelbaar zullen zijn: Amerikanen, Britten en Duitsers. Tegelijk geeft de studio aan dat de game bij de aftrap meer speelbare facties zal bevatten dan de voorgaande games, maar wil dus niet loslaten wat de overige facties zijn. Waarschijnlijk komt er geen speelbare Italiaanse factie. De Italianen spelen een ondersteunende rol, in de vorm van de partizanen, die niet alleen op de Campaign Map opduiken, maar ook in het rts-deel.
Meer, meer, meer
Verder: als we Relic moeten geloven, krijgt de game veel meer verschillende eenheden dan de voorgaande games. Ook hierover wil het echter nog weinig loslaten. Relic belooft wel meer speelbare facties, met meer eenheden om uit te kiezen. Dat wordt dus allemaal verpakt in een game met een campagne waarmee je veel langer zoet zult zijn, alleen al door de Campaign Map. Relic schat dat alleen het stuk rond Napels, het stuk dat wij konden spelen, goed is voor twintig uur gameplay. Dan zijn er nog andere delen van Italië die je zult aandoen en wellicht ook nog Noord-Afrika. Ook het aantal maps dat voor multiplayer beschikbaar is, is groter dan ooit, beloven de makers. Dat is zo ongeveer alles wat ze over multiplayer willen loslaten.
Tot slot is nog onduidelijk hoe je missies van de campagne opnieuw kunt spelen. Relic wil die optie bieden, maar weet nog niet hoe. Het kon uiteraard in vorige delen, maar er is nu een complicerende factor in de vorm van de Campaign Map. Je start missies immers door daar een dorp aan te vallen en dat dorp is wellicht nog in je bezit als je de missie opnieuw zou willen spelen. Bovendien heeft je voortgang in de campagne invloed op de startcondities van de rts-missie.
Voorlopige conclusie
Relic slaat met Company of Heroes 3 verrassende wegen in, smalle Italiaanse bergweggetjes om precies te zijn. De makers hebben een weinig gebruikte, maar daardoor niet minder interessante ondergrond voor de game gekozen, die goed lijkt voor mooie en vooral heroïsche verhalen. Met een verbeterde versie van de vertrouwde Essence Engine ziet dat alles er bovendien beter uit dan ooit. Verrassender is dat Relic een uitgebreide Dynamic Campaign Map aan de game heeft toegevoegd, een optie die wat ons betreft zeer welkom is en ervoor zorgt dat je veel meer verhaal meekrijgt. Verder krijg je met Breach en vooral met de Tactical Pause wat meer opties. Veel is echter nog onduidelijk. De makers beloven meer en uitgebreidere facties, en ook meer Commanders en meer multiplayermaps, maar de details daarover houdt Relic nog even voor zich. Hopelijk horen we daar snel meer over.