Door Paul Hulsebosch

Redacteur

Company of Heroes 2: Ardennes Assault - Wees zuinig op je troepen

21-08-2014 • 16:10

27 Linkedin

Battle of the Bulge

Sega is er dol op; uitbreidingen waarbij je de originele game niet nodig hebt. Het strategische Company of Heroes 2 krijgt zelfs al zijn tweede stand alone expansion. Na het puur op multiplay gerichte The Western Front Armies verschijnt later dit jaar Ardennes Assault. De titel geeft al weg waar het in de uitbreiding om gaat: het Ardennen Offensief dat de Duitse Wehrmacht eind 1944 inzette.

De strijd in de Waalse heuvels is goed voor een uitgebreide nieuwe campagne van niet minder dan achttien missies. Je leest het goed: 'campagne'. In tegenstelling tot The Western Front Armies is Ardennen Assault een pure singleplay-uitbreiding, met een campagne die zelfs uitgebreider is dan die in de oorspronkelijke game. Dat de uitbreiding uitsluitend een campagne bevat, wil ook zeggen dat er iets van een verhaal is. Uitgebreid is dat niet, maar je bent in Ardennes Assault de aanvoerder van een compagnie van het Amerikaanse leger en krijgt als opdracht de razendsnelle Duitse opmars over de Ardennen te stoppen. Je speelt dus de slag na die wij het Ardennen Offensief noemen, maar in de Engelstalige landen vooral bekend staat als de Battle of the Bulge.

In het najaar van 1944 wist het Duitse Oberkommando West tot diep in Geallieerd terrein door te dringen. Met de verrassingsaanval probeerde het Duitse leger, in een laatste stuiptrekking, de aanvoerlijnen van het Geallieerde leger door te snijden. De Duitse troepen, bestaande uit veteranen van het Oostfront en de strijd in Normandië, wist in sneltreinvaart 60 kilometer diep door te dringen in Geallieerd terrein. Aan jou de taak om in Ardennes Assault dat terrein weer terug te winnen.

Samengeraapt zootje

Dat is uiteraard makkelijker gezegd dan gedaan, want met de verrassingsaanval heeft het Duitse leger flink huis gehouden onder de Amerikaanse troepen. Je staat dus aan het hoofd van een samengeraapt Amerikaans zootje. Daar moet je nog zuinig op zijn ook, want de grootste vernieuwing die ontwikkelaar Relic Entertainment in Ardennes Assault doorvoert is dat je het moet doen met de mannen die je hebt. De manschappen waar je de ene missie mee eindigt, vormen ook de groep waarmee je aan de volgende opdracht begint.

Dat maakt dat je veel voorzichtiger te werk zult moeten gaan. Een nipte overwinning halen, waarbij je wint ten koste van een groot deel van je manschappen, is hier opeens geen optie meer. Zeker niet omdat er een nieuw Veteran System is dat de hele campagne beslaat. Eenheden worden dus gestaag beter, als je ze in leven weet te houden. Het tegenovergestelde geldt ook; verliezen zijn permanent, wat vooral bij ervaren eenheden zwaar telt.

Gelukkig bieden de maps ook ruimte om voorzichtiger te werk te gaan. Als de map die we zagen maatgevend is, zijn de Ardennen - net als in het echt - een dichtbebost gebied, en daarmee de ideale omgeving voor de versplinterde Amerikaanse troepen. Veel zware eenheden heb je niet, dus je zult het grotendeels moeten hebben van lopende soldaten, en die hebben veel aan de Belgische bossen. Company of Heroes 2 heeft True Line of Sight, wat wil zeggen dat de game doorheeft wat eenheden in werkelijkheid zouden kunnen zien als het slagveld echt was geweest. Dat maakt dat dekking zoeken veel meer zin heeft dan in de meeste rts-games, waar eenheden vaak dwars door obstakels heen kunnen kijken.

Aanvoerlijnen doorsnijden

Ook in de missie die ons werd voorgeschoteld was het handig om het bos als schuilplaats te kiezen. In de missie moesten de Amerikaanse troepen proberen de Duitse opmars te ontregelen, door de aanvoerlijnen door te snijden. De Duitse opmars verliep zo snel dat bevoorrading een probleem dreigde te worden en als het zou lukken om die aanvoer te verstoren, zou dat de Duitse opmars af kunnen remmen. Vandaar dat jouw compagnie de opdracht krijgt om Eschdorf aan te vallen. Vanuit Eschdorf zal een flink transport vertrekken, bestaande uit een colonne van zestien trucks. Aan jou de opdracht die te stoppen.

Gezien het belang van het transport wordt Eschdorf zwaar verdedigd. Er is een toegangsweg, maar langs die weg het dorp binnen trekken heeft weinig zin. Het zou je een groot deel van je compagnie kosten, mocht je al in je opzet slagen. Dus is het zaak om via een andere weg het dorp binnen te dringen. Daar biedt het om het dorp liggende bos voldoende ruimte voor, al is ook dat uiteraard niet zonder gevaar. Er zijn diverse routes door het bos. Meer dan je gewend bent. Je hebt dus meer voldoende mogelijkheid om zelf te bepalen hoe je de missie wilt benaderen. Dat bos is een goede schuilplaats, maar je bent er niet helemaal veilig, want bomen kunnen neergemaaid worden door de zware Duitse wapens. Mocht je zelf zware wapens hebben, kun je op die manier zelf een doorgang naar het dorp forceren.

Aan het begin van de missie hadden we enkel lopende troepen paraat, maar door Duitse controleposten aan de rand van de map te veroveren, konden we een entry point vrijspelen waardoor we extra troepen aan ons arsenaal toe konden voegen. In dit geval een lichte tank, die we in konden zetten tegen de Duitse overmacht. De Amerikaanse Shermans zijn lichter dan de Duitse Panzers, maar hebben een groot voordeel; door hun eenvoudige constructie kunnen ze in het veld worden gerepareerd. Dat zit er bij de Duitse tanks niet in. Het past in het plaatje van de campagne; het gaat om de lange termijn, om zuinig zijn op je troepen. Het gaat er in Ardennen Assault niet om dat je wint, maar hoe je wint.

Micromanagement

Het is dus zaak zorgvuldig te manoeuvreren met de manschappen die je hebt. Micromanagement is belangrijker dan ooit. Verken de ruimte voor je, gebruik rookgranaten om je eigen troepen te beschermen of die van de vijand af te leiden, flank waar mogelijk en repareer of genees waar dat kan. De ambulance is misschien wel je grootste vriend en het is haast noodzakelijk om er een op de achtergrond paraat te hebben.

Mocht je tegen een overmacht aan Duitse tanks oplopen, dan is het zaak om nieuwe eenheden te trainen. Een Amerikaanse Captain bijvoorbeeld, die een Bazooka bij zich heeft. Al kun je met je eigen lichtere tanks ook een eind komen, door gebruik te maken van de hogere snelheid. Als het je lukt om met slim manoeuvreren een goede positie in te nemen, kun je een Panzer met schoten van de zijkant of van achter uitschakelen, want daar is het pantser het dunst en daar houdt de game rekening mee.

Omdat het belangrijker is dan ooit om je troepen in leven te houden, krijg je voor en na elke missie meer informatie dan ooit. Waar je in CoH2 zelf vooral tijdens een missie af en toe wat informatie kreeg, geeft de game je nu vooraf een vrij uitgebreide sit rep. In dat rapport wordt de missie voorgekookt, zodat je een beetje een strategie kunt verzinnen voor je het slagveld opgaat. Ook achteraf krijg je een briefing. Daarin zie je hoeveel ervaring je troepen hebben opgedaan, maar ook hoeveel manschappen je verloren bent. Je krijgt bovendien een samenvatting van de missie, waarin voorgeschoteld wordt waar de kansen lagen die je wel, maar ook die je niet gegrepen hebt.

Voorlopige conclusie

Company of Heroes 2: Ardennes Assault is dus een uitbreiding die de ware tacticus aan zal spreken. Juist doordat je zuinig zult moeten zijn op je troepen is de campagne uitdagender dan je gewend bent. Het leukste van de nieuwe campagne is dan ook dat je de ervaring die je tijdens een missie opdoet meeneemt naar de volgende. Dat maakt dat het verlies van een eenheid zwaar weegt en je alle eigenschappen van de game uit zult moeten buiten. Line of sight, dekking zoeken en flanking waren nog nooit zo belangrijk.

Titel Company of Heroes 2: Ardennes Assault
Platform Windows
Ontwikkelaar Relic Entertainment
Uitgever Sega
Releasedatum 18 november 2014

Reacties (27)

Wijzig sortering
Andere insteek dan eerst, wat het weer een stukje tactischer maakt. Leuk!
Moet je even community maps downloaden, er is er eentje waar je 9999 fuel, manpower en munitions hebt en ook je popcap 9999++ is, let wel op: dan komen er ontzettend veel manschappen op je af en ben je zwaar de sjaak:)

On-topic: Ik hoop echt dat de britten er nog in komen! Dan ben ik echt helemaal blij! lekker met de firefly of 17 pounders zoals in coh1!
Dit spel wordt altijd de beste RTS aller tijden genoemd. Zelf vindt ik het spel niet erg fijn spelen. Je kunt niet erg ver uitzoomen waardoor je geen goed overzicht van de battlefield hebt. Het werkt niet soepel (naar mijn mening).
Een goede RTS game is RUSE. Ik heb er ondertussen al 200 uur inzitten.

Het WOII genre spreekt mij wel erg aan. Het is erg jammer dat er niet meer WOII spellen uitkomen de laatste jaren. Het is off-topic maar ik zou heel graag weer een Battlefield game zien in de WOII setting.
Haha, ik heb al bijna 600 uur in de COH2 multiplayer zitten, en ben nu pas bezig met de singleplayer.
Vind de singleplayer wat jammer, de filmpjes zijn heel erg kort.

Als iemand met een goede speler wil samen werken, ADD me op steam: Thewisbone

[Reactie gewijzigd door Thewisbone op 22 augustus 2014 01:04]

CoH 1 wordt vooral aangehaald als beste RTS aller tijden (waar ik het overigens zelf mee eens ben, speel het nog dagelijks) - deeltje 2 ben ik totaal op afgeknapt.
Laatd weer een potje gespeelt. Blijft een gaaf spel. Alleen soms vind ik het jammer dat er weinig resources zijn. Waardoor hele grootte legers niet mogelijk zijn.
In de originele (Sovjet) campagne van COH II kon je met (gratis) massale infanterie overmacht het gros van de missies winnen, ook op moeilijkere niveau's. Dit kwam mede omdat de vijand (A.I) voornamelijk passief reageert. Erg intensief, en de buren toch wel is over de vloer gehad om te vragen of de Derde Wereldoorlog toevallig al begonnen was. Maar tactisch uitdagend? Viel imo wel mee.

Leuk dat Relic er nu dan ook voor kiest om zo zuinig mogelijk op je manschappen te zijn, misschien keren ze daarmee weer wat meer terug naar de COH I campagne, waar dit (m.i.) ook het geval was.
Het blijft een leuke game, al hoop ik dat ze met deze uitbreiding weer de boel een beetje in orde maken qua connectie. Met het begin van CoH 2 deed Relic het erg slecht en was multiplayer niet te doen..

Het idee van troepen meenemen naar een volgende map om te beginnen met het zelfde aantal troepen is erg strak, zorgt voor tactiek en veel spanning .
De online verbinding is al echt een hele tijd geen probleem meer. Ik speel de multiplayer sinds de alpha van CoH2 en heb relatief maar kort last gehad van connectieproblemen.
Hoe zit het met nieuwe infanterie en voertuigen? Of gebruiken ze nog steeds dezelfde als in CoH1?
Is het inmiddels opgelost met de wat lage fps, ik ken mensen die een stuk boven de minimum requirements zitten en toch nog lage fps krijgen op medium tot low.
Goeie zaak, dat geeft deze game een nog langer leven. Ik moet zeggen dat de sp van COH2 mij behoorlijk tegenviel, met de Theather of War missies heb ik mij iets meer vermaakt, maar qua balance is het niet te vergelijken met de multiplayer, Ja die kan ook wel wat tweaks gebruiken, maar toch heb ik er nog zeer veel plezier aan, voordeel dat iedereen axis speelt is dat ik als soviet altijd binnen 2 minuten een game heb!
Volledig off topic, maar een shooter genre CoD terug in deze setting.
Bij het zien van deze screenshots denk ik met heimwee terug ...
Zijn er trouwens shooters die zich in de Ardennen afspelen?
Kijk misschien eens naar "Heroes & Generals", zit best goed in elkaar, en is free-to-play (de goeie soort, waar je ook zonder geld een goeie kans maakt de beste te worden)

Word gemaakt door mensen die zijn vertrokken bij IO-Interactive omdat ze niet te spreken waren over de reboot van Hitman, zijn net recent op Steam Early Access uitgekomen (is al een jaar of 2 in ontwikkeling, ik heb het geluk beta tester te zijn)

http://store.steampowered.com/app/227940/
De balans in die game is alleen wel best slecht. Duitsers winnen bijna altijd.
Dat is waar, maar in mijn ervaring is dat mede omdat de meeste spelers uit Europa komen, en daarom maar kiezen om te vechten voor Duitsland, waardoor de groep "Duitse soldaten" over het algemeen een stuk groter is.

Ook zijn er volgens mij aanzienlijk meer Duitse Generals, kijk op een willekeurig moment naar die kaart, en je zal veel meer Duitse dan geallierde troepen zien bewegen.

Dus, hoewel je wel gelijk hebt, komt het volgens mij dus vooral omdat de spelers die voor Duitsland kiezen nou eenmaal de overhand hebben. En er is zeker ook niets mis met de wapens en voertuigen van de geallieerden.
Speel het spel ook , is een erg leuk spel waar je kunt kiezen voor tactisch en of voor recht aanval, ( waarin in meestal tactisch kies ). Ik speel als geallieerd. Maar de Duitser zijn van dicht bij duidelijk sterker ( door hun betere rate of fire, bij ons moet je het wat meer van de lange afstand hebben, maar daarvoor is ook geduld en tactiek nodig , die geloof ik een beetje ontbreekt. Ook hebben we erg veel last van dan de zware pansers moeilijk te weren zijn ( slecht range van de panserfaust ) en een te hoge koste voor een beter anti tank wapen.
Battlefield 1942 had een map die Battle of the Bulge heette
Veterancy in een campaign eindigt altijd met een sneeuwbaleffect: hoe beter je bent, hoe eenvoudiger elke volgende missie wordt en omgekeerd. Heeft men hier iets tegen verzonnen?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee