Sega is er dol op; uitbreidingen waarbij je de originele game niet nodig hebt. Het strategische Company of Heroes 2 krijgt zelfs al zijn tweede stand alone expansion. Na het puur op multiplay gerichte The Western Front Armies verschijnt later dit jaar Ardennes Assault. De titel geeft al weg waar het in de uitbreiding om gaat: het Ardennen Offensief dat de Duitse Wehrmacht eind 1944 inzette.
De strijd in de Waalse heuvels is goed voor een uitgebreide nieuwe campagne van niet minder dan achttien missies. Je leest het goed: 'campagne'. In tegenstelling tot The Western Front Armies is Ardennen Assault een pure singleplay-uitbreiding, met een campagne die zelfs uitgebreider is dan die in de oorspronkelijke game. Dat de uitbreiding uitsluitend een campagne bevat, wil ook zeggen dat er iets van een verhaal is. Uitgebreid is dat niet, maar je bent in Ardennes Assault de aanvoerder van een compagnie van het Amerikaanse leger en krijgt als opdracht de razendsnelle Duitse opmars over de Ardennen te stoppen. Je speelt dus de slag na die wij het Ardennen Offensief noemen, maar in de Engelstalige landen vooral bekend staat als de Battle of the Bulge.
In het najaar van 1944 wist het Duitse Oberkommando West tot diep in Geallieerd terrein door te dringen. Met de verrassingsaanval probeerde het Duitse leger, in een laatste stuiptrekking, de aanvoerlijnen van het Geallieerde leger door te snijden. De Duitse troepen, bestaande uit veteranen van het Oostfront en de strijd in Normandië, wist in sneltreinvaart 60 kilometer diep door te dringen in Geallieerd terrein. Aan jou de taak om in Ardennes Assault dat terrein weer terug te winnen.
Samengeraapt zootje
Dat is uiteraard makkelijker gezegd dan gedaan, want met de verrassingsaanval heeft het Duitse leger flink huis gehouden onder de Amerikaanse troepen. Je staat dus aan het hoofd van een samengeraapt Amerikaans zootje. Daar moet je nog zuinig op zijn ook, want de grootste vernieuwing die ontwikkelaar Relic Entertainment in Ardennes Assault doorvoert is dat je het moet doen met de mannen die je hebt. De manschappen waar je de ene missie mee eindigt, vormen ook de groep waarmee je aan de volgende opdracht begint.
Dat maakt dat je veel voorzichtiger te werk zult moeten gaan. Een nipte overwinning halen, waarbij je wint ten koste van een groot deel van je manschappen, is hier opeens geen optie meer. Zeker niet omdat er een nieuw Veteran System is dat de hele campagne beslaat. Eenheden worden dus gestaag beter, als je ze in leven weet te houden. Het tegenovergestelde geldt ook; verliezen zijn permanent, wat vooral bij ervaren eenheden zwaar telt.
Gelukkig bieden de maps ook ruimte om voorzichtiger te werk te gaan. Als de map die we zagen maatgevend is, zijn de Ardennen - net als in het echt - een dichtbebost gebied, en daarmee de ideale omgeving voor de versplinterde Amerikaanse troepen. Veel zware eenheden heb je niet, dus je zult het grotendeels moeten hebben van lopende soldaten, en die hebben veel aan de Belgische bossen. Company of Heroes 2 heeft True Line of Sight, wat wil zeggen dat de game doorheeft wat eenheden in werkelijkheid zouden kunnen zien als het slagveld echt was geweest. Dat maakt dat dekking zoeken veel meer zin heeft dan in de meeste rts-games, waar eenheden vaak dwars door obstakels heen kunnen kijken.
Aanvoerlijnen doorsnijden
Ook in de missie die ons werd voorgeschoteld was het handig om het bos als schuilplaats te kiezen. In de missie moesten de Amerikaanse troepen proberen de Duitse opmars te ontregelen, door de aanvoerlijnen door te snijden. De Duitse opmars verliep zo snel dat bevoorrading een probleem dreigde te worden en als het zou lukken om die aanvoer te verstoren, zou dat de Duitse opmars af kunnen remmen. Vandaar dat jouw compagnie de opdracht krijgt om Eschdorf aan te vallen. Vanuit Eschdorf zal een flink transport vertrekken, bestaande uit een colonne van zestien trucks. Aan jou de opdracht die te stoppen.
Gezien het belang van het transport wordt Eschdorf zwaar verdedigd. Er is een toegangsweg, maar langs die weg het dorp binnen trekken heeft weinig zin. Het zou je een groot deel van je compagnie kosten, mocht je al in je opzet slagen. Dus is het zaak om via een andere weg het dorp binnen te dringen. Daar biedt het om het dorp liggende bos voldoende ruimte voor, al is ook dat uiteraard niet zonder gevaar. Er zijn diverse routes door het bos. Meer dan je gewend bent. Je hebt dus meer voldoende mogelijkheid om zelf te bepalen hoe je de missie wilt benaderen. Dat bos is een goede schuilplaats, maar je bent er niet helemaal veilig, want bomen kunnen neergemaaid worden door de zware Duitse wapens. Mocht je zelf zware wapens hebben, kun je op die manier zelf een doorgang naar het dorp forceren.
Aan het begin van de missie hadden we enkel lopende troepen paraat, maar door Duitse controleposten aan de rand van de map te veroveren, konden we een entry point vrijspelen waardoor we extra troepen aan ons arsenaal toe konden voegen. In dit geval een lichte tank, die we in konden zetten tegen de Duitse overmacht. De Amerikaanse Shermans zijn lichter dan de Duitse Panzers, maar hebben een groot voordeel; door hun eenvoudige constructie kunnen ze in het veld worden gerepareerd. Dat zit er bij de Duitse tanks niet in. Het past in het plaatje van de campagne; het gaat om de lange termijn, om zuinig zijn op je troepen. Het gaat er in Ardennen Assault niet om dat je wint, maar hoe je wint.
Micromanagement
Het is dus zaak zorgvuldig te manoeuvreren met de manschappen die je hebt. Micromanagement is belangrijker dan ooit. Verken de ruimte voor je, gebruik rookgranaten om je eigen troepen te beschermen of die van de vijand af te leiden, flank waar mogelijk en repareer of genees waar dat kan. De ambulance is misschien wel je grootste vriend en het is haast noodzakelijk om er een op de achtergrond paraat te hebben.
Mocht je tegen een overmacht aan Duitse tanks oplopen, dan is het zaak om nieuwe eenheden te trainen. Een Amerikaanse Captain bijvoorbeeld, die een Bazooka bij zich heeft. Al kun je met je eigen lichtere tanks ook een eind komen, door gebruik te maken van de hogere snelheid. Als het je lukt om met slim manoeuvreren een goede positie in te nemen, kun je een Panzer met schoten van de zijkant of van achter uitschakelen, want daar is het pantser het dunst en daar houdt de game rekening mee.
Omdat het belangrijker is dan ooit om je troepen in leven te houden, krijg je voor en na elke missie meer informatie dan ooit. Waar je in CoH2 zelf vooral tijdens een missie af en toe wat informatie kreeg, geeft de game je nu vooraf een vrij uitgebreide sit rep. In dat rapport wordt de missie voorgekookt, zodat je een beetje een strategie kunt verzinnen voor je het slagveld opgaat. Ook achteraf krijg je een briefing. Daarin zie je hoeveel ervaring je troepen hebben opgedaan, maar ook hoeveel manschappen je verloren bent. Je krijgt bovendien een samenvatting van de missie, waarin voorgeschoteld wordt waar de kansen lagen die je wel, maar ook die je niet gegrepen hebt.
Voorlopige conclusie
Company of Heroes 2: Ardennes Assault is dus een uitbreiding die de ware tacticus aan zal spreken. Juist doordat je zuinig zult moeten zijn op je troepen is de campagne uitdagender dan je gewend bent. Het leukste van de nieuwe campagne is dan ook dat je de ervaring die je tijdens een missie opdoet meeneemt naar de volgende. Dat maakt dat het verlies van een eenheid zwaar weegt en je alle eigenschappen van de game uit zult moeten buiten. Line of sight, dekking zoeken en flanking waren nog nooit zo belangrijk.
Titel | Company of Heroes 2: Ardennes Assault | ![]() |
Platform | Windows | |
Ontwikkelaar | Relic Entertainment | |
Uitgever | Sega | |
Releasedatum | 18 november 2014 |