Uiterlijk en aansluitingen
Samengevat
Medion heeft met de S15449 een laptop gebouwd die veel hardware voor zijn geld biedt. Die hardware is bovendien zodanig geconfigureerd dat hij laptops die op papier sneller moeten zijn, toch te snel af is in benchmarks. De lage prijs zie je wel terug in de bouwkwaliteit van het scherm en de snelheid wreekt zich als het gaat om de accuduur, die op slechts zes uur tijdens browsen uitkomt. Het scherm heeft een resolutie van 1920x1080 pixels en een mat paneel. De kleurweergave is niet indrukwekkend, maar zoals je verwacht in deze prijscategorie.
Medion is een merk dat we kennen van zijn goedkope laptops, maar af en toe wil het ook weleens een uitstapje maken naar wat duurdere exemplaren. Er zijn bijvoorbeeld de Erazer-gamelaptops en in de Best Buy Guide komen we ook in de prijscategorie tot zevenhonderd euro nog regelmatig Medions tegen. Met de introductie van Intels Tiger Lake-processor heeft Medion weer zo'n laptop gebouwd die veel waar voor zijn geld moet bieden. De S15449 kost zevenhonderd euro en is voor dat geld voorzien van een Core i5-1135G7-processor, 16GB geheugen en een ssd van 512GB. Goeie deal of niet?
:strip_exif()/i/2004063724.jpeg?f=imagearticlefull)
Uiterlijk
Verderop in deze review kijken we naar de benchmarks, maar we beginnen met een blik op het uiterlijk. Wie de Medion-laptops van de afgelopen tijd een beetje kent, is wellicht teleurgesteld door de behuizing van de S15449. Die lijkt namelijk als twee druppels water op de twee jaar oude S6445. Op zich was er met het materiaalgebruik van de S6445 weinig mis. De behuizing is grotendeels van metaal; alleen de B-cover, de omlijsting van het scherm, is van kunststof. De rest van de behuizing is van aluminium en dat voelt voor het grootste deel behoorlijk stevig aan.
De kritiekpunten op de behuizing concentreren zich rondom het scherm. Het scharnier voelt niet stevig aan, omdat het geen duidelijke feedback geeft wanneer je het scherm maximaal geopend hebt, waardoor je geneigd kunt zijn om het verder open te duwen dan de bedoeling is. Daarnaast buigt de achterkant van het scherm makkelijk als je er druk op zet, waardoor het paneel iets krom wordt gedrukt. Dat kan bijvoorbeeld in een krappe tas gebeuren en kan na verloop van tijd een afdruk van het toetsenbord op het beeldscherm opleveren. Het laatste minpunt aan het scherm is de plaatsing van de camera. Die zit onder het scherm en dat is ongetwijfeld een resultaat van het gebruik van de verouderde behuizing, die gemaakt werd toen de cameramodules nog niet zo klein waren. Intussen is dat wel zo en videobellen mensen meer dan ooit te voren. De camera had dan ook gewoon boven in het scherm gemoeten. Als reviewer, maar ook als iemand die beschikt over een laptop met camera onder het scherm, erger ik me dan ook regelmatig aan het webcambeeld van mijn eigen laptop.
Aansluitingen
De behuizing is, zoals gezegd, vrijwel identiek aan de S6445, dus is er aan de plaatsing van de aansluitingen ook nauwelijks iets veranderd. Rechts zit nog steeds een SD-kaartlezer, waar we blij mee zijn, want die wordt steeds vaker weggelaten, en een USB 2.0-aansluiting waar we iets minder blij mee zijn. Wat ons betreft had het een USB 3.0-aansluiting mogen zijn, maar voor het aansluiten van randapparatuur als een toetsenbord of muis volstaat het.
Links zitten de snellere USB-aansluitingen, waarbij de USB-C-aansluiting gebruikt kan worden om de laptop mee op te laden, maar ook om een extern beeldscherm aan te sluiten. Daarnaast is er nog ruimte voor twee USB-A-aansluitingen met een maximale overdrachtssnelheid van 5Gbit/s en een HDMI-aansluiting. Bij de S6445 was dat nog een HDMI 1.4-aansluiting, maar op deze nieuwe S15449 wordt versie 2.0 van het protocol gebruikt en kun je zonder problemen een 4k-scherm op 60Hz aansluiten.
Toetsenbord en touchpad
Onze testlaptop kwam uit Duitsland en is daarom voorzien van een qwertz-indeling, maar verder is het toetsenbord gelijk aan wat in Nederland en België zal worden verkocht. De zwarte toetsen zullen dus achtergrondverlichting hebben en ook dat is een verbetering ten opzichte van de S6445, die dat nog niet had. De toetsen zelf zijn vlak en vergen bij het indrukken initieel redelijk wat kracht, maar geven daarna wel een fijne, duidelijke feedback. De toetsentravel houdt niet over, maar is meer dan wat we gewend zijn van Ultrabooks.
:strip_exif()/i/2004063722.jpeg?f=imagenormal)
De touchpad is iets links van het midden in de behuizing geplaatst en zit recht onder de spatiebalk. Het oppervlak lijkt van glas te zijn en dat werkt prettig. Als je de touchpad indrukt, volgt een kort, ondiep klikje, zoals we van goedkopere laptops gewend zijn, maar het lijkt erop dat Medion iets van demping heeft toegevoegd, want het voelt net wat minder goedkoop aan.
Over de webcam schreven we al dat vooral de positionering tegenvalt en een onflatteus beeld oplevert, helemaal als je de laptop op schoot gebruikt. De resolutie is 1280x720 pixels, zoals we van laptops gewend zijn. De luidsprekers zijn in de onderkant van de laptop verwerkt en leveren een nogal schel geluid, nog meer dan bij de meeste laptops. Het maximale volume lijkt bovendien niet erg hoog, dus dat kan lastig zijn voor de verstaanbaarheid in rumoerige omgevingen. De webcam heeft overigens geen gezichtsherkenning en een vingerafdrukscanner ontbreekt ook; dat is in deze prijsklasse wel een gemis.
Specificaties en benchmarks
De S15449 is voorlopig in één configuratie te krijgen, met de onderstaande specificaties. Gezien de prijs van zevenhonderd euro krijg je veel hardware voor je geld. Een blik op de Pricewatch laat zien dat je op het moment van schrijven geen andere laptop met Tiger Lake-processor, 16GB geheugen en 512GB opslag voor dit geld kunt bemachtigen.
|
Medion S15449 |
Processor |
Intel Core i5-1135G7 |
Cores/threads |
4/8 |
Klokfrequentie (turbo) |
2,4GHz (4,2GHz) |
Gpu |
Intel Xe Graphics 80eu |
Werkgeheugen |
16GB ddr4-3200, dualchannel |
Ssd |
Phison E12S-512G |
Wifi |
Intel Wi-Fi 6 AX201 160MHz |
Scherm |
15,6", 1920x1080, ips, mat |
Schermpaneel |
LG LP156WFC-SPD1 |
Gewicht |
1809 gram |
Accu |
51Wh |
Besturingssysteem |
Windows 10 Home |
De processor is van Intels Tiger Lake-generatie en wordt gecombineerd met 16GB geheugen in dualchannel-opstelling. De ssd is een vrij onbekend model van Phison, dat TLC-geheugen gebruikt.
:strip_exif()/i/2004061814.jpeg?f=imagearticlefull)
Van buiten is de behuizing hetzelfde als de S6445 en dat geldt ook voor de binnenkant. Opvallend is dat de ruimte voor een 2,5"-SATA-schijf rechts van de linkerluidspreker bij dit model is opgevuld door extra accucellen. Ten opzichte van de S6445 groeide de accucapaciteit dan ook van 42 naar 51Wh. De hardware is goed toegankelijk met behulp van een Phillips-schroevendraaier en het werkgeheugen kun je gemakkelijk vervangen. De ssd is ook vrij goed toegankelijk; hij is verborgen onder de flatcable die de twee delen van het moederbord met elkaar verbindt.
Benchmarks
'Veel voor weinig', dat is het uitgangspunt bij deze Medion en we zijn dan ook benieuwd hoe de S15449 zich verhoudt tot concurrenten.
- Cinebench 20 - Multi
- Cinebench 20 - Single
Cinebench Multi geeft een eerste aanwijzing dat Medion de cpu niet al te zeer beperkt heeft in zijn maximale opgenomen vermogen. Meer vermogen betekent dat Turbo Boost een hogere klokfrequentie kan aanhouden en dat leidt tot hogere resultaten. In deze test is de i5-processor sneller dan de i5- en zelfs i7-processor van dezelfde Tiger Lake-generatie in de Acer Swift 5 en de i7-processors in de XPS 13 en Zenbook 13. Bovendien kan de cpu zich meten met laptops met de Ryzen 5 4500U-processor, die twee cores meer heeft. In de singlecore-test zijn de Tiger Lake-cpu's over het algemeen sneller dan de AMD Ryzens en dat is ook hier het geval. De i5-processor klokt zichzelf tot maximaal 4,2GHz, terwijl de i7-1165G7 maximaal 4,7GHz haalt en dat verklaart het verschil in Cinebench Single, waar de i5-cpu in de Medion zijn i7-concurrenten voor moet laten.
We hebben uiteraard gekeken waar deze prestaties vandaan komen en tijdens Cinebench schiet het verbruik omhoog naar 47 watt, waarna het langzaam zakt naar een constante 28 watt. De ruime behuizing zorgt ervoor dat de warmte van de processor makkelijk afgevoerd kan worden en daardoor, zullen we verderop zien, kan de cpu die hoge kloksnelheden lang vasthouden.
- 3DMark Cloud Gate
- 3DMark Cloudgate - Graphics
- 3DMark Cloudgate - Physics
- 3DMark Night Raid
- 3DMark Night Raid graphics
- 3DMark Night Raid Cpu
Na Cinebench draaien we 3DMark en daarbij draaien we de oude Cloud Gate- en de nieuwe Night Raid-benchmark. Beide tests zijn opgedeeld in subtests en daarbij is te zien dat de Tiger Lake-chip prima presteert, maar dat de Medion als het op gpu-prestaties aankomt, de concurrentie voor moeten laten gaan. De cpu-kracht komt wel weer duidelijk naar voren in deze benchmarks.
We draaien vervolgens DaVinci Resolve, een videobewerkingsprogramma, waarbij we een 4k-video renderen, die opgebouwd wordt uit vier losse full-hd-video's. Deze test duurt vrij lang, dus de processors die langdurig een hoge kloksnelheid kunnen vasthouden, hebben een voordeel. De Medion doet dat en heeft in deze benchmark de snelste Tiger Lake-processor die we tot nu toe getest hebben. Om dat vermoeden nog eens te bevestigen, draaien we onze duurtest met behulp van Blender, waarin we herhaaldelijk dezelfde afbeelding renderen.
We noteren de rendertijd en naarmate de cpu warmer wordt, verwachten we dat die langer wordt. De bovenstaande grafiek toont de rendertijd van een Acer Swift 5, met dezelfde Core i5-1135G7-processor als de Medion en een ASUS M533-laptop met Ryzen 5 4500-cpu. Daarbij is mooi te zien dat de Acer en Medion beide met een rendertijd van ongeveer 48 seconden beginnen en dat na verloop van tijd de Acer met wat uitschieters hier en daar op een rendertijd van een seconde of 63 uitkomt. De Medion blijft rond een seconde of 53 hangen en bij langdurige belasting kan dat een flinke winst opleveren, zoals te zien is in het resultaat van DaVinci.
- PCMark Storage 2.0 - Bandbreedte
- PCMark Storage 2.0 - Score
Tot slot kijken we hoe de ssd presteert en eerlijk gezegd hadden we daar geen hoge verwachtingen van. Een onbekende ssd met Phison-controller boezemt minder vertrouwen in dan bijvoorbeeld een ssd van Samsung of Intel. De ssd draait de PCMark-traces echter zonder problemen af en daarbij wordt een heel nette score neergezet. Medion heeft het, kortom, wat hardware betreft goed geregeld in de S15449. Niet alleen is de cpu snel dankzij zijn ruime verbruik, maar ook is gekozen voor een vlotte ssd.
Scherm en accuduur
Wat interne hardware betreft presteert de Medion S15449 uitstekend, maar die snelheid moet ergens vandaan komen. Met andere woorden; als je je laptop voorziet van snelle hardware en een lage prijs, dan moet er elders bezuinigd worden en dat is - spoiler alert - bij het scherm en de accuduur.
Met het scherm is in de basis overigens niet veel mis. Het gaat om een 15,6"-paneel met een matte coating, zodat reflecties minder opvallen dan bij een glanzend scherm. De resolutie is 1920x1080 pixels en uiteraard is een ips-paneel toegepast.
- Helderheid wit
- Contrast
- sRGB dekking
Als we dan kijken met onze SpectraCal C6-colorimeter en Calman-software, zien we onder meer dat het paneel een wat lage helderheid van 269cd/m² heeft. Dat houdt niet over, maar kijkend naar andere laptops in dezelfde prijscategorie, zoals de ASUS M533 en ThinkPad E15, is die helderheid wel de norm. Dat geldt ook voor het contrast van iets meer dan 1000:1 en de maximale weergave van zestig procent van de sRGB-kleurruimte.
Dat laatste zie je vooral in de rechterafbeelding hierboven. De maximaal verzadigde kleuren worden bij lange na niet gehaald en als je een goed gekalibreerd beeldscherm gewend bent, zie je de afwijkende kleuren direct. De kalibratie van de grijswaarden is wel aardig, maar dit is geen scherm om beeldbewerking op te doen.
Accuduur
We zeiden het eerder in deze review al; Medion heeft de ruimte voor een 2,5"-SATA-schijf opgeofferd voor een extra grote accu en die meet nu 51Wh. Dat is ongeveer de norm voor een 15,6"-laptop en met behulp van onze accutests kijken we hoe zuinig de Medion met die energie omspringt.
- Accutest browsen 2013 (180cd/m²)
- PCMark 8 creative conv.
- PCMark 8 (score)
Die zuinigheid blijkt vies tegen te vallen, want we halen een accuduur van slechts zes uur tijdens browsen, onze lichtste accutest. Dat is teleurstellend, want gelijk geprijsde laptops, zoals de ASUS M533 en Lenovo Flex 5, halen in de browsetest tien uur of meer. De reden voor de relatief korte accuduur lijkt de configuratie van de cpu te zijn. In de PCMark-accutest noteren we niet alleen de accuduur, maar ook de score die de laptop in die test haalt. Ook hier zien we een vrij korte accuduur, maar wel een relatief hoge score. De laptop is, kortom, gebouwd op snelheid, maar daar betaal je voor met je accuduur.
Conclusie
Medion is geen groot computermerk en moet dus een manier zoeken om zich te onderscheiden. In de afgelopen jaren heeft het dat gedaan door laptops met goede specificaties voor een relatief lage prijs te bouwen. Van datzelfde trucje bedient Medion zich dit keer weer, met als resultaat de S15449.
De S15449 zou je in eerste oogopslag bekend voor kunnen komen en dat komt doordat Medion dezelfde behuizing al twee jaar lang gebruikt. Daar is op zich niets mis mee; Apple doet het bijvoorbeeld al vier jaar met dezelfde MacBook Pro-behuizing, maar deze behuizing heeft zo zijn nadelen. Het belangrijkste nadeel is dat de webcam onder in het scherm zit. Zeker nu de webcam meer dan ooit gebruikt wordt, vinden we het onflatteuze beeld dat deze webcam verzorgt, een nadeel. Het tweede nadeel is de constructie van het scherm, die wat ons betreft nog wat steviger had gemogen.
Het is Medion echter vooral om het bieden van specs te doen: veel hardware voor weinig geld, en dat krijg je. Als je de optelsom van een Tiger Lake i5-processor, 16GB geheugen en een ssd van 512GB maakt, blijf je bij de meeste fabrikanten niet bij zevenhonderd euro, maar bij deze laptop wel. De prestaties van die onderdelen zijn bovendien erg goed. Door de ruime tdp-instelling is de processor snel en de ssd is evenmin de langzaamste.
Tijdens het werken op de accu is die processor 'helaas' ook snel en dus niet zuinig. De accuduur komt uit op een wat matige zes uur tijdens browsen en bij belasting gaat daar nog eens de helft vanaf. Wat beeldkwaliteit betreft is de Medion ook geen uitschieter, met een scherm dat het gemiddelde van zijn prijscategorie niet ontstijgt.
De Medion S15449 is dus een laptop waarbij het draait om specificaties en prestaties. Van de schermconstructie, plaatsing van de webcam, beeldkwaliteit en accuduur zijn we niet onder de indruk. Wat wel indruk maakt, is de snelheid van de hardware, die vaak duurdere laptops te snel af is en het relatief lage bedrag dat je daarvoor neerlegt.