Door Chris Broesder

Redacteur mobile

Google Pixel 5 Review

Uitgekleed, maar niet uitgesloten

19-11-2020 • 06:00

190

Multipage-opmaak

Inleiding

Samengevat

Met de Pixel 5 slaat Google een andere weg in: weg met de tierelantijnen en focus op wat belangrijk is voor een goede Android-ervaring. De hardware is niet bijzonder, maar de telefoon draait dan ook meer dan ooit om de software. In de praktijk is het een erg fijne smartphone, die weinig misstappen zet. De camera is er helaas niet veel op vooruit gegaan en de telelens is weggelaten. De camerakwaliteit is wel nog steeds goed en er is nu een ultragroothoekcamera. De Pixel 5 is geen verkeerd toestel, maar ook geen enorm goede deal.

Pluspunten

  • Schone en vloeiende Android-ervaring met 90Hz
  • Drie jaar lang snelle updates en upgrades
  • Goede camera

Minpunten

  • Matige prijsspecificatieverhouding
  • Veel weggelaten ten opzichte van Pixel 4
  • Vooralsnog geen 5G in Nederland

Getest

Google Pixel 5 Groen

Prijs bij publicatie: € 629,-

Vanaf € 197,99

Vergelijk prijzen

Bekijk alle uitvoeringen (2)

Google streeft naar eenvoud. Zoveel is wel duidelijk geworden in de vier jaar dat er Pixel-telefoons uitkwamen. Het is wat ons betreft een goed streven en het werkt meestal goed bij Google-producten in brede zin. Apple doet iets soortgelijks, maar zeker niet op dezelfde manier. Dat zien we uitvergroot bij de Pixel 5. Apple brengt zo nu en dan een telefoon uit die veel high-end features mist, maar wel de nieuwste high-end soc heeft. De iPhone SE is behoorlijk uitgekleed, maar je kunt er lang mee doen. Als je de Pixel 4a ziet als Googles tegenhanger, is het duidelijke verschil dat de soc van de 4a een heel stuk trager is. Wie dat niet ziet zitten, wacht op de high-end Pixel, die altijd in het najaar uitkomt. Dit jaar duurde dat wachten niet zo lang, want de Pixel 4a was meerdere maanden vertraagd. Toen bleek dat de Pixel 5 ook uit zou komen met een middenklasse-soc, verbaasde dat menigeen, en ook ons.

In voorgaande jaren hadden we meer dan eens commentaar met betrekking tot de vlakken waarop de Pixel-telefoons hardwarematig achterliepen, terwijl de prijs van high-end niveau was. Bij de concurrentie kreeg je vaak meer opslag- en werkgeheugen, of dezelfde specificaties, voor een lagere prijs. Ook had de Pixel 4 bijvoorbeeld geen ultragroothoekcamera. Zoals we allemaal weten, is de praktijkervaring echter belangrijker dan specificaties en features alleen. Op dat vlak doen de Pixels het doorgaans gelukkig een stuk beter. De vraag is alleen hoever je dat kunt doortrekken, want de Pixel 5 heeft niet alleen een midrange-soc, maar moet het ook stellen zonder de Neural Core, veilige gezichtsontgrendeling, de knijpfunctie en de Soli-radar die bij de Pixel 4 werd geïntroduceerd. Slaat de eenvoud nu door naar armoede? Of zijn het overbodige functies die een telefoon nodeloos duur maken?

De prijs is in elk geval omlaag gegaan, al is ook de Pixel 5 weer niet officieel te koop in Nederland. Belsimpel biedt hem op dit moment aan voor 719 euro, maar de adviesprijs bedraagt zelfs 629 euro, waarbij je in Duitsland nog eens korting krijgt door een belastingverlaging. Daarmee zou je er een kunnen kopen voor 613 euro. Ter vergelijking: de Pixel 4 die dezelfde geheugenconfiguratie heeft als de enige Pixel 5-variant kostte maar liefst 849 euro. Met 64GB opslag was dat 749 euro. Dat biedt perspectieven.

Behuizing

Wanneer je de Pixel 5 vastpakt, merk je direct een verschil met alle andere smartphones van de afgelopen jaren. De achterkant voelt namelijk aan als een soort kruising tussen plastic en karton. De laag die je hier voelt is plastic, maar wel een hele ruwe variant. Dat zorgt ervoor dat het toestel niet snel uit je handen glipt. Mocht je denken dat het toestel door het gebruik van plastic een minder sterke constructie heeft, dan kunnen we je geruststellen: de Pixel 5 heeft een bijzonder stevige behuizing. Als we hem proberen te buigen of torderen, komen we niet ver.

Pixel 5Dat komt doordat er onder de plastic laag metaal schuilgaat. Dit toestel heeft daarmee de voordelen van plastic, namelijk dat het niet heel snel de omgevingstemperatuur aanneemt, waardoor hij in de winter niet ijskoud aanvoelt. Ook heeft hij het voordeel van metaal: stevigheid. Het nadeel van een metalen smartphone zou normaal gesproken een gebrek aan draadloos laden zijn. Daar heeft Google ook iets op gevonden. Er zit namelijk een gat in het metaal, waar de spoel voor het draadloos laden zich in bevindt. Zelf kunnen we de Pixel 5 niet openmaken, omdat we hem nog nodig hebben voor vergelijkingen, dus we hebben hiernaast een foto uit de video van YouTuber PBK Reviews gezet, ter illustratie.

Google laat zien dat je door materialen te combineren de nadelen van individuele materialen teniet kunt doen. Dat kunnen we waarderen. Of je de achterkant fijn vindt aanvoelen is een tweede, en vooral een kwestie van persoonlijke smaak. De een vindt het stroeve van de achterkant niet fijn aanvoelen, de ander stoort zich daar niet aan. We vermoeden in elk geval dat dit materiaal niet fijn is als je slecht tegen nagels over karton kunt.

Smartphone Pixel 5 Pixel 4 Pixel 4a 5G Pixel 4a Pixel 3 Pixel 4 XL Pixel 3 XL
Hoogte (mm) 144,7 147,1 153,9 144,0 145,6 160,4 158,0
Breedte (mm) 70,4 68,8 74,0 69,4 68,2 75,1 76,7
Dikte (mm) 8,0 8,2 8,0 8,2 7,9 8,2 7,9
Gewicht (g) 151 162 168 143 148 193 184
Schermdiagonaal 6,0" 5,7" 6,2" 5,8" 5,5" 6,3" 6,3"

De afmetingen van de Google Pixel 5 wijken weinig af van die van de Pixel 4a. In tegenstelling tot de 4a is het verschil tussen de bezel onder het scherm en de andere bezels kleiner bij de Pixel 5. Hij is nog wel iets breder, maar het valt niet meteen op. Uiteraard is deze Pixel 5 niet je favoriete koopoptie wanneer je van erg grote schermen houdt. Daarom is het best jammer dat er dit keer geen XL-variant is. Als compacte telefoons je ding zijn, is dit echter wel een erg interessant toestel. Daar zijn er namelijk maar bar weinig van in deze prijsklasse. Je voelt het toestel bijna niet in je broekzak zitten, en dat is ook wel weer eens lekker na al die enorme smartphones die we hebben getest. Door de bijna wulpse ronde vormen van de Pixel 5 snijdt het toestel niet in de handpalm.

Google Pixel 5Google Pixel 5Google Pixel 5

Aan de voorkant van de telefoon zijn de hoeken van het scherm nog wel rond, maar loopt het scherm niet naar de zijkanten af. Dat is fijn, want een kleine telefoon met een afgerond scherm lijkt ons niet handig. Een relatief groot deel van het scherm is dan immers afgerond en je zit al snel met de muis van je hand op het scherm, met het risico op onbedoelde aanrakingen. De frontcamera zit in een gat linksboven in het scherm. In de gebruikersinterface is hier gelukkig goed rekening mee gehouden. Gelukkig zit er overigens geen gat tussen het scherm en de behuizing van onze Pixel 5, zoals sommige eigenaren van de telefoon hebben gemeld. Het lijkt dan ook te gaan om incidenten.

De powerknop zit onconventioneel boven de volumeknoppen. Dat is even wennen, met de nadruk op 'even'. Waar de powerknop andere jaren een kek kleurtje had, heeft hij nu een wat meer luxe ogende metallic uitstraling. Het nadeel hiervan is dat je er snel krassen op ziet en het materiaal lijkt ook meer te krassen dan de metalen knoppen die we gewend zijn. We vermoeden dan ook dat de bovenste laag geen metaal is, net als bij de volumeknoppen. Het glanzende uiterlijk correspondeert met het Google-logo aan de achterkant, wat een mooi contrast is met de matplastic achterkant.

Google Pixel 5Door het gebrek aan goede gezichtsontgrendeling moet er natuurlijk een andere manier van biometrisch ontgrendelen op deze Pixel 5 zitten. Er is gekozen voor de klassieke vingerafdrukscanner achterop. De scanner is snel, maar het duurt langer dan bij OnePlus-toestellen voordat het startscherm verschijnt. Het is echter een prima en betrouwbare scanner, al zal niet iedereen blij zijn met de plaatsing achterop. Handig is wel dat je de notificaties weer tevoorschijn kunt halen via een aai met de wijsvinger over de scanner.

Waar de Pixel 4a niet waterdicht is, heeft de Pixel 5 wel een waterdichtheidscertificering, namelijk IP68. Dat betekent in dit geval dat hij getest is op anderhalve meter onder water gedurende dertig minuten. 3,5mm-poorten kunnen waterdicht worden gemaakt, maar helaas zit deze poort niet op de Pixel 5 en wel op de 4a.

In het algemeen vinden we dit een prima behuizing, waarbij slim met materialen om is gegaan om een vingerveegvrije, relatief dunne en stevige smartphone te creëren. Ook zijn er geen brede bezels, zoals vorig jaar het grote voorhoofd van de Pixel 4 om de Soli-radar en gezichtsontgrendeling te herbergen, of de badkuipinkeping van het jaar ervoor. Dit is wat ons betreft de best smoelende Pixel-telefoon tot nu toe, ook al houdt Google het net als bij de rest van de telefoon graag simpel.

Hardware

Over de hardware van de Pixel 5 zouden we vrij kort kunnen zijn, ware het niet dat diverse dingen zijn weggelaten door Google. De eerste omissie is de Soliradar van vorig jaar. Dat vinden we toch wel jammer, aangezien we hem destijds in onze reviewperiode gebruikten om de wekker te snoozen. Helaas heeft Google er blijkbaar niet veel andere nuttige dingen mee kunnen verzinnen, want hij zit niet meer op de Pixel 5. Ook de gezichtsontgrendeling via de dot-projector is uit het voorhoofd van de telefoon gesloopt. De Pixel 5 kan dus geen 3d-scan van je gezicht meer maken en er is überhaupt geen optie voor gezichtsontgrendeling meer te bekennen in de instellingen.

Knijp je graag in je smartphone om Google Assistant op te roepen, dan heb je pech bij de Pixel 5. De druksensoren aan de zijkanten van de Pixel 4 - destijds meegekomen met de door Google overgenomen HTC-smartphone-afdeling - zijn niet teruggekeerd op de Pixel 5. Door al deze dingen weg te laten helpt Google de kostprijs van de Pixel 5 naar beneden en daarmee ook de prijs voor consumenten. Maar een voor velen verrassendere downgrade is natuurlijk de middenklasse-soc. In de Pixel 5 zit een Snapdragon 765G.

  • Geekbench 4.1 - Single
  • Geekbench 4.1 - Multi
  • GFXBench Car Chase - Offscreen
  • PCMark Android - Work 2.0 (performance)
Geekbench 4.1 - Single
Smartphone Cpu/soc Processorsnelheid Gemiddelde score in punten (hoger is beter)
Google Pixel 4 XL Snapdragon 855 2,8GHz
3.516
Google Pixel 4 Snapdragon 855 2,8GHz
3.029
Google Pixel 5 Snapdragon 765G 2,4GHz
2.723
Geekbench 4.1 - Multi
Smartphone Cpu/soc Processorsnelheid Gemiddelde score in punten (hoger is beter)
Google Pixel 4 XL Snapdragon 855 2,8GHz
10.582
Google Pixel 4 Snapdragon 855 2,8GHz
10.499
Google Pixel 5 Snapdragon 765G 2,4GHz
6.134
GFXBench Car Chase - offscreen
Smartphone Cpu/soc Processorsnelheid Gemiddelde framerate in fps (hoger is beter)
Google Pixel 4 XL Snapdragon 855 2,8GHz
42,0
Google Pixel 5 Snapdragon 765G 2,4GHz
12,0
PCMark Android - Work 2.0 (perf)
Smartphone Cpu/soc Processorsnelheid Gemiddelde score in punten (hoger is beter)
Google Pixel 4 Snapdragon 855 2,8GHz
9.889
Google Pixel 4 XL Snapdragon 855 2,8GHz
9.784
Google Pixel 5 Snapdragon 765G 2,4GHz
8.879

We hebben een aantal benchmarks gedraaid om de Snapdragon 855 in de Pixel 4 te vergelijken met de Snapdragon 765G in de Pixel 5. Zoals we al verwachtten, is deze laatste synthetisch gezien - en waarschijnlijk ook in de praktijk - trager. Dat is best even slikken als je een high-end Pixel-liefhebber bent. Ook als je de andere omissies niet zult missen, kan het een tegenvaller zijn om een telefoon te kopen die strikt genomen trager is dan het model van het jaar ervoor, hoe snel het toestel ook aanvoelt. Want ook al merk je daar nu niet veel van: hoe zit dat over drie jaar?

Wij kunnen alleen zeggen hoe het toestel nu aanvoelt. Het is over het algemeen net zo vlot in gebruik als de Pixel 4, maar dan hebben we het over dingen als door Android navigeren, door webpagina's scrollen en zelfs een foto maken. Als je de foto vervolgens meteen bekijkt, zie je dat het toestel nog een paar seconden bezig is om de foto te verwerken. De Pixel 5 ontbeert dan ook de neuralcore die de Pixels 2 tot en met 4 wel hadden.

Ook voor het zelf bewerken van foto's en video's geldt dat dit trager gaat dan op toestellen met een Snapdragon 865. En natuurlijk zul je het ook merken bij het spelen van zware games. Googles filosofie draait echter niet om het on-device spelen van games, maar om games streamen met Google Stadia, waarvoor je ook een proefabonnement van drie maanden bij de Pixel 5 krijgt.

Het lijkt erop dat Google van mening is dat de meerwaarde van een high-end Snapdragon-soc niet opweegt tegen de kosten en eventuele nadelen ervan. En voor de gemiddelde gebruiker is dat waarschijnlijk ook zo. Voor algemeen gebruik zonder zware apps of bewerkingen volstaat een hoge midrange-soc als de Snapdragon 765G inmiddels prima. Let alleen wel op: de Pixel 5 ondersteunt op dit moment geen 5G in Nederland. De hardware kan dat echter wel aan, op Sub-6GHz-netwerken, dus wanneer het toestel bij de providers op de whitelist komt te staan, zal dit hoogstwaarschijnlijk gewoon werken.

Persoonlijk hebben we echter liever wat overhead, zodat het toestel snel blijft, ook met zware taken in de toekomst. Wie weet kun je dan ook nog eens milieuvriendelijk lang met je smartphone doen, als je tenminste linksom of rechtsom lang genoeg beveiligingsupdates kunt krijgen. De bootloader van deze Pixel 5 is in elk geval te ontgrendelen en Lineage OS behoort inmiddels tot de mogelijkheden tot en met de Pixel 4.

Ten opzichte van vlaggenschepen van andere fabrikanten mis je ook UFS 3.0 of 3.1-opslaggeheugen. Dat maakt de maximale snelheid van schrijven naar en van de opslag trager dan bij die toestellen. Iets dat we belangrijker vinden voor het dagelijks gebruik, is dat de haptische feedback wat minder solide aanvoelt. Waarschijnlijk is er een kleinere trilmotor in de Pixel 5 geplaatst, of de behuizing resoneert meer mee. De duidelijke 'tik' krijg je nog wel van het toestel, dus het kan absoluut erger, maar het is niet meer van het niveau van de Pixel 4 of recente iPhones.

Quasi-stereo

Naast de Soliradar en gezichtsontgrendelingshardware is de oorluidspreker, die ook meedeed bij het afspelen van media, gesneuveld. Er zit ook geen luidspreker in de rand van het scherm, zoals bij sommige andere telefoons met volledig scherm. De audio van dat kanaal wordt nu afgespeeld door middel van trillingen in het scherm. Dat heeft zo zijn weerslag op de audiokwaliteit. Het bellen gaat prima, maar als je een mooi muziekstuk luistert of Netflix kijkt, gaat een groot deel van het stereobeeld verloren. De luidspreker onder het scherm klinkt veel harder en ook mooier. Als je de Pixel 5 en Pixel 4 naast elkaar beluistert, klinkt de Pixel 4 een stuk ruimtelijker, maar de geluidskwaliteit van de luidspreker onderop lijkt hetzelfde gebleven en dat is wel weer prima.

Al met al is de Pixel 5 ten opzichte van vorig jaar behoorlijk uitgekleed. Aangezien de prijs ook lager is, rekenen we dit het toestel niet ten volle aan, maar het is een behoorlijke kanttekening die we erbij zetten als we iemand het toestel zouden aanraden.

Software

We weten allemaal dat Google om software draait. Dat is bij de Pixel-telefoons nooit anders geweest. De telefoons zijn een showcase voor Android en in dit geval natuurlijk voor Android 11. Alle functies die we eerder al hebben besproken zitten er als vanzelfsprekend op, maar de Pixels krijgen net een beetje meer. Daar willen we dan ook op ingaan hier.

De Recorder-app werd vorig jaar al aangepakt, waardoor transcripties in het Engels tot de opties behoren. Het is een handige functie voor specifieke beroepen, vooral als interviews er onderdeel van uitmaken. Dit heeft Google nu uitgebreid, waarbij transcripties van meer dan 150 woorden een slimme scrollfunctie hebben gekregen. Google definieert kernwoorden en zet ze naast de tekst, zodat je snel door de tekst heen kunt zoeken. Ook kun je nu een videoclip van je gesprek of monoloog maken, met visuele ondersteuning van de tekst en een waveform. Ook fijn is dat je een woord kunt aanpassen als Recorder het verkeerd heeft verstaan. Helaas kun je het niet aanpassen wanneer Google van twee woorden één heeft gemaakt, dus deze functie behoeft nog wel wat werk.

RecorderRecorderRecorderRecorder

Ook nieuw is de Extreme Battery Saver-functie. Deze beperkt de achtergrondactiviteit drastisch. Je kunt zelf een aantal apps uitzoeken die essentieel zijn en dus actief moeten blijven. Andere apps worden grijs en staan op pauze, maar kun je individueel wel starten. We kunnen ons voorstellen dat je met deze Pixel 5, die toch al een lekkere accuduur heeft, prima een driedaags festival kunt overleven zonder oplader.

Pixel 5 extreme battery saverPixel 5 extreme battery saverPixel 5 extreme battery saverPixel 5 extreme battery saver

Het fijne aan Android 11 op de Pixel is vooral dat er niet geklooid is met de nieuwe functies en dat ze veelal het beste draaien op de Pixel. Dat geldt ook voor Google-apps hier en daar. Zo draait Google Duo een stuk soepeler op de Pixel 5 dan op onze Poco F2 Pro, die toch echt een snellere soc heeft. Dat geldt ook voor stotteringen in Chrome en de feed van Google Discover.

Waar we ook blij van werden, is het menu dat je met Android 11 krijgt als je de powerknop lang ingedrukt houdt. Je krijgt dan een overzicht van je smarthome-functies, waardoor je snel je verwarming omhoog kunt zetten of het licht kunt bedienen, zonder daarvoor een app op te starten. We zien uit naar de komst van contactloos betalen met Google Pay in Nederland, want dat kan dan ook door de powerknop lang in te drukken.

In de Verenigde Staten kun je Assistant nu ook vragen om een klantenservicetelefoontje voor je te voeren. De functie heet Hold My Call. Wanneer je in de wacht staat activeer je het en als de medewerker opneemt, vraagt Assistant de medewerker even te wachten. Hij piept jou vervolgens op, zodat je met de medewerker kunt praten. Het is een wat marginale functie, dus we missen hem eerlijk gezegd niet. Al zou het leuk zijn om hem uit te proberen natuurlijk, al was het maar om te kijken of de medewerker daadwerkelijk aan de lijn blijft.

Een soms wat ondergewaardeerde functie is het kiezen van wallpapers op een smartphone. De Google Pixel 5 heeft er erg veel en er zitten ook genoeg prachtig gedetailleerde afbeeldingen bij, waaronder bewegende. De software is ook hier tot in de puntjes verzorgd en dat is dan ook wat de Pixel 5 uitademt. Je merkt het in alle uithoeken van Android. Een ander voorbeeld is het schakelen tussen apps, dat net als bij iOS werkt door onderaan in het scherm naar links of rechts te vegen. Zo soepel blader je op de meeste andere telefoons niet door je apps.

Het mooie van een Pixel-telefoon is dat je niet alleen nu de nieuwste functies hebt, maar ze ook in de toekomst ontvangt. Drie jaar gegarandeerd, en daarnaast ook snel. Waar andere fabrikanten er maanden over doen om naar een nieuwe Android-versie te updaten, krijg je bij de Pixel 5 direct de nieuwste versie zodra hij door Google wordt uitgegeven.

Pixel 5-softwarePixel 5-softwarePixel 5-softwarePixel 5-softwarePixel 5-softwarePixel 5-softwarePixel 5-softwarePixel 5-softwarePixel 5-software

Camerahardware en -software

Toen de Nexus er nog was, hadden de toestellen in die lijn vaak één duidelijk minpunt ten opzichte van vaak duurdere smartphones: de camera. Zo was de Nexus 5 natuurlijk een van ons aller favorieten, maar je moest wel die matige camera voor lief nemen. Wellicht heeft Google gedacht: als we de belangrijkste elementen van een smartphone al heel aardig op orde hebben voor een prima prijs, wat kunnen we dan bereiken als we die camera ook nog eens zouden verheffen tot de elite?

Het antwoord: de Pixel-lijn. Google heeft zich zodanig op de camerasoftware gestort dat het de concurrentie volledig omver blies. Inmiddels is dit echter al de vierde generatie met dezelfde primaire camerasensor en zoals we al bij de Pixel 4a opmerkten, loopt de concurrentie inmiddels behoorlijk in op Google. Natuurlijk is de beeldbewerking nog altijd van het hoogste niveau, maar we zagen ook dat een Poco F2 Pro met de Google-camerasoftware vaak beelden met meer detail en minder ruis schiet. Ook de Pixel 5 heeft weer dezelfde IMX363-sensor van Sony. Dat is een relatief kleine sensor die dus ook relatief weinig licht opvangt. Een ander nadeel is dat een kleinere sensor minder achtergrondonscherpte biedt. We vragen onszelf nog steeds af wat Google met deze goede camerasoftware zou kunnen als een grotere sensor werd toegepast.

Toestel Pixel 5 Pixel 4 Pixel 4a
Primair 12,2Mp, f/1.7-lens, 77 graden, IMX363 12,2Mp, f/1.7-lens, 77 graden, IMX363 12,2Mp, f/1.7-lens, 77 graden, IMX363
Secundair Ultragroothoek, 16Mp, f/2.2-lens, 107 graden Tele, 16Mp, f/2.4-lens, 52 graden -
Frontcamera 8Mp, f/2.0, 83 graden 8Mp, f/2.0, 90 graden 8Mp, f/2.0, 83 graden

Het goede nieuws is dat er nu een ultragroothoekcamera is, al is dat ten koste gegaan van de telecamera. Opvallend is wel dat Google heeft gekozen voor een vrij kleine ultragroothoeklens, met een beeldhoek van 107 graden. De Samsung Galaxy S20 heeft 120 graden en de S20 FE heeft 123 graden, net als de OnePlus 8T. Ook de frontcamera heeft een vrij beperkte beeldhoek. Vanaf de Pixel 3, die een frontcamera met beeldhoek van 97 graden had, is hij naar 90 graden bij de Pixel 4 gegaan. Daar is nu 83 graden van over. Volgens Google is dat gedaan omdat het gat in het scherm anders groter zou moeten zijn.

Camera-app

In de camera-app zijn een paar dingen veranderd ten opzichte van vorig jaar. Zo kun je nu zonder een slider te gebruiken tussen de ultragroothoekcamera, de primaire en 2x digitale zoom schakelen. Ook is nu Night Sight mogelijk in de portretmodus. Een interessante functie in de portretmodus is dat je de belichting via Portrait Light achteraf kunt aanpassen. Je kunt met je vinger aanwijzen waar het licht vandaan komt. Dat hebben we nog niet op een ander toestel gezien.

Pixel 5 camera-appPixel 5 camera-appPixel 5 camera-appPixel 5 camera-appPixel 5 camera-appPixel 5 camera-appPixel 5 camera-appPixel 5 camera-app

In de videomodus zitten nu meerdere manieren om te stabiliseren. Met Standaardstabilisatie verwijder je kleine bewegingen. Met Vergrendeld kun je doen alsof je smartphone op een statief staat, dat is dus alleen voor statische opnames. Met de modus Actief wordt de stabilisatie geoptimaliseerd voor snelle actie. De laatste modus is Filmisch effect. Daarmee vertraag je een pan, bijvoorbeeld als je van links naar rechts filmt. Dat zijn interessante nieuwe modi, al zul je wel zelf bij elk shot moeten nadenken welke modus zich het beste leent voor het shot dat je gaat maken. Hieronder zie je een voorbeeld van de erg handige Filmisch effect-modus, waarmee je heel stabiele pans kunt maken.

Niet nieuw, maar wel fijn, zijn de dual exposure-controls. Daarmee kun je niet alleen de algehele belichting, maar ook de belichting van de donkere delen instellen. Ook prettig is dat je via Live HDR+ al ziet hoe de foto eruit zal zien, in plaats van na het schieten en verwerken van de foto. Dat verwerken duurt zoals we op de hardwarepagina al aankaartten langer door het gebrek aan een neural core en vermoedelijk ook door de middenklasse-soc. In de Google Foto's-app duurt het ook een tijdje voor je weer door je foto's heen kunt vegen nadat je er eentje hebt verwijderd. Dat zal niet aan de neural core liggen, maar de Pixel 4XL die we er continu naast hadden heeft hier totaal geen last van.

Camerakwaliteit

Om de Pixel 5-camera op waarde te kunnen schatten, hebben we gekozen om hem dit keer te vergelijken met de camera's van de Samsung Galaxy S20 Fan Edition 5G en de Pixel 4. Die laatste natuurlijk omdat we ook willen zien welke vooruitgang er ten opzichte van het model van vorig jaar is. De S20 FE hebben we erbij gepakt omdat hij in dezelfde prijsklasse zit, van recente datum is en is gebleken dat deze smartphone goede camera's heeft. Ook hebben we de Poco F2 Pro gebruikt bij de ultragroothoekshots, omdat de Pixel 4 die camera niet heeft. We beginnen zoals gebruikelijk met foto's bij goede lichtomstandigheden, gemaakt met de primaire camera.

Fotovergelijking Pixel 5 overdagFotovergelijking Pixel 5 overdagFotovergelijking Pixel 5 overdagFotovergelijking Pixel 5 overdagFotovergelijking Pixel 5 overdagFotovergelijking Pixel 5 overdagFotovergelijking Pixel 5 overdagFotovergelijking Pixel 5 overdagFotovergelijking Pixel 5 overdagFotovergelijking Pixel 5 overdagFotovergelijking Pixel 5 overdagFotovergelijking Pixel 5 overdag

Pixel 5 versus S20 FE

Pixel 5 versus S20 FE

De foto's van de Pixel 4 en 5 zijn soms niet te onderscheiden, maar soms ook net even anders. We zien dat het algoritme tussentijds weer een update heeft gekregen, want sommige foto's zijn net even beter automatisch belicht. Ook zien we hier en daar minder ruis optreden. De verschillen zijn wat groter met de S20 FE. De wat nieuwere en grotere sensor zorgt voor meer detail, al zul je dat op een klein scherm niet makkelijk zien. Ook is de automatische witbalans van die camera wat beter in lastige situaties, zoals met veel tegenlicht.

Fotovergelijking Pixel 5 's nachtsFotovergelijking Pixel 5 's nachtsFotovergelijking Pixel 5 's nachtsFotovergelijking Pixel 5 's nachtsFotovergelijking Pixel 5 's nachtsFotovergelijking Pixel 5 's nachtsFotovergelijking Pixel 5 's nachtsFotovergelijking Pixel 5 's nachtsFotovergelijking Pixel 5 's nachtsFotovergelijking Pixel 5 's nachtsFotovergelijking Pixel 5 's nachtsFotovergelijking Pixel 5 's nachtsFotovergelijking Pixel 5 's nachtsFotovergelijking Pixel 5 's nachtsFotovergelijking Pixel 5 's nachtsFotovergelijking Pixel 5 's nachtsFotovergelijking Pixel 5 's nachtsFotovergelijking Pixel 5 's nachts

Pixel 5 versus S20 FE

Pixel 5 versus S20 FE

Ook bij schemering en nacht zien we dat het detailniveau dat de S20 FE produceert hoger ligt dan bij de Pixel 5. Natuurkundig gezien is dat niet vreemd, gezien de hardware. De Pixel 5 heeft natuurlijk niet zijn softwaremagie verloren, maar de grote voorsprong die Google had op dit gebied is wel verdwenen. De Samsung-telefoon weet de Pixel zelfs op dat gebied soms te overtreffen, maar zeker niet altijd. Vaak is het een kwestie van persoonlijke voorkeur, zoals bij de derde situatie hierboven. Wil je het hele gebouw goed zien, of een stemmigere foto? We zien wel wat kleine problemen met de witbalans van de Pixel 5. Zo is de kerk blauw verlicht en dat is niet correct. Ook blijft de Pixel 5 de lucht soms overdreven blauw weergeven. Dit alles gaat wel over details, want het toestel maakt geweldige foto's. De voorsprong die er was, is simpelweg verdampt.

Fotovergelijking Pixel 5 ultragroothoekcameraFotovergelijking Pixel 5 ultragroothoekcameraFotovergelijking Pixel 5 ultragroothoekcameraFotovergelijking Pixel 5 ultragroothoekcameraFotovergelijking Pixel 5 ultragroothoekcameraFotovergelijking Pixel 5 ultragroothoekcameraFotovergelijking Pixel 5 ultragroothoekcameraFotovergelijking Pixel 5 ultragroothoekcameraFotovergelijking Pixel 5 ultragroothoekcameraFotovergelijking Pixel 5 ultragroothoekcameraFotovergelijking Pixel 5 ultragroothoekcameraFotovergelijking Pixel 5 ultragroothoekcameraFotovergelijking Pixel 5 ultragroothoekcameraFotovergelijking Pixel 5 ultragroothoekcameraFotovergelijking Pixel 5 ultragroothoekcameraFotovergelijking Pixel 5 ultragroothoekcameraFotovergelijking Pixel 5 ultragroothoekcameraFotovergelijking Pixel 5 ultragroothoekcamera

Pixel 5 versus S20 FE

Pixel 5 versus S20 FE

Het is de eerste keer dat Google stappen waagt op het gebied van de ultragroothoekcamera. De fabrikant heeft het erg conservatief aangepakt, want de beeldhoek is zoals gezegd slechts 107 graden. Dat zien we hier terug. Het gevolg is niet alleen dat er minder op het beeld past, maar ook dat de beelden minder dramatisch effect meekrijgen. Kijk maar eens naar de bovenste foto, van de kerk. Dat effect is niet te verkrijgen door verder weg te gaan staan met de Pixel 5.

Er zit echter beduidend meer detail in de foto's van de ultragroothoekcamera van de Pixel 5 dan bij de S20 FE of de Poco F2 Pro het geval is. Dat geldt niet alleen onder slechte lichtomstandigheden, zoals je in de uitsnede hierboven ziet. Ook de belichting is goed en de witbalans prima. Het is een indrukwekkende ultragroothoekcamera, die weinig vervorming laat zien. We zetten voor volgend jaar echter wel een ultragroothoekcamera met grotere beeldhoek op ons verlanglijstje. Eentje met dezelfde kwaliteit als deze graag, Google.

Fotovergelijking Pixel 5 telelensFotovergelijking Pixel 5 telelensFotovergelijking Pixel 5 telelensFotovergelijking Pixel 5 telelensFotovergelijking Pixel 5 telelensFotovergelijking Pixel 5 telelensFotovergelijking Pixel 5 telelensFotovergelijking Pixel 5 telelensFotovergelijking Pixel 5 telelens

Pixel 5 versus Pixel 4XL

Pixel 5 versus Pixel 4XL - 3x zoom

Pixel 5 versus S20 FE

Pixel 5 versus S20 FE - 3x zoom

Door het gebrek aan een telelens is de mate van detail die de Pixel 5 weet te produceren bij het inzoomen lager dan die van de Pixel 4XL en S20 FE, die beide wel een telelens hebben. De S20 FE is bij de uitsneden in het voordeel, omdat deze ongeveer 3x zoom heeft waar de Pixel 4XL ongeveer 2x kan inzoomen ten opzichte van de primaire sensor.

Fotovergelijking Pixel 5 overdagFotovergelijking Pixel 5 overdagFotovergelijking Pixel 5 overdagFotovergelijking Pixel 5 overdagFotovergelijking Pixel 5 overdagFotovergelijking Pixel 5 overdag

Pixel 5 versus Pixel 4XL

Pixel 5 versus Pixel 4XL - 2x zoom

Ook bij 2x zoom is er zoals verwacht verschil in detail. De borden in de uitsnede hierboven zijn prima te lezen bij de Pixel 4XL, maar bij de Pixel 5 amper. Het gebrek aan een telelens is dus wel een gemis.

Fotovergelijking Pixel 5 portretmodusFotovergelijking Pixel 5 portretmodusFotovergelijking Pixel 5 portretmodus

We hebben nog wat geëxperimenteerd met de portretmodus in combinatie met voorwerpen. Het lukt de Pixel 5 meestal goed om ondanks het gebrek aan een dieptesensor de voorgrond van de achtergrond te onderscheiden, al zien we ook regelmatig foutjes, maar daar hebben de meeste toestellen last van.

Fotovergelijking Pixel 5 frontcameraFotovergelijking Pixel 5 frontcameraFotovergelijking Pixel 5 frontcameraFotovergelijking Pixel 5 frontcameraFotovergelijking Pixel 5 frontcameraFotovergelijking Pixel 5 frontcamera

Pixel 5 versus Pixel 4XL

Pixel 5 versus Pixel 4XL

De shots van de frontcamera verrasten ons enigszins, want er lijkt soms minder detail in de foto's van de Pixel 5 te zitten dan in die van de Pixel 4XL. Bij nader onderzoek lijkt het er echter op dat het vaste focuspunt van de Pixel 5 wat verder ligt dan dat van de Pixel 4XL. Dat is onhandig, want je moet het toestel dus vrij ver weg houden voor een scherpe foto, maar met wat langere armen is dat niet zo'n probleem. Over het algemeen zien selfies er prima uit en doen ze niet of nauwelijks onder voor zelfportretten van duurdere toestellen met betere frontcamerahardware.

Accuduur

De Pixels 3 en 4 stonden niet bekend om hun enorm goede accuduur, hoewel het in de praktijk wel iets beter ging dan de testresultaten suggereerden. Dat zou kunnen komen door slimme software-optimalisatie, waar Google natuurlijk bekend om staat. Toch vond de zoekgigant het gelukkig slecht genoeg om een grotere accu in het ontwerp te tekenen. Blijkbaar is daar nu ruimte voor. Misschien wel door het weglaten van hardware. Het zal in elk geval hebben meegeholpen dat de Pixel 5 geen Snapdragon 865 heeft, want daarbij zit het modem niet geïntegreerd op de soc. We weten dat dit meer ruimte inneemt en dat bepaalde fabrikanten dat als een van de redenen zagen om dit jaar voor een Snapdragon 765 te gaan. Bij een relatief klein toestel als de Pixel ligt dat eveneens voor de hand.

  • Accuduur bij webbrowsen wifi
  • Accuduur bij webbrowsen 4g
  • Accuduur bij video kijken
Accuduur bij webbrowsen wifi (helderheid @ 250cd/m²)
Smartphone Accucapaciteit (mAh) Cpu/soc Refreshrate Resolutie Gemiddelde tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Xiaomi Mi 10T Pro 5.000mAh Snapdragon 865 144Hz 2400x1080
17u7m
OnePlus Nord 4.115mAh Snapdragon 765G 90Hz 2400x1080
15u8m
Apple iPhone 11 3.110mAh Apple A13 Bionic 60Hz 1792x828
13u8m
Samsung Galaxy S20 FE 5G 4.500mAh Snapdragon 865 120Hz 2400x1080
12u55m
Poco F2 Pro 4.700mAh Snapdragon 865 60Hz 2400x1080
12u13m
Nokia 8.3 5G 4.500mAh Snapdragon 765G 60Hz 2400x1080
11u55m
Sony Xperia 5 II 4.000mAh Snapdragon 865 120Hz 2520x1080
11u17m
Google Pixel 5 4.000mAh Snapdragon 765G 90Hz 2340x1080
11u7m
OnePlus 8T 4.500mAh Snapdragon 865 120Hz 2400x1080
11u4m
Apple iPhone 12 Mini 2.227mAh A14 Bionic 60Hz 2340x1080
10u49m
Samsung Galaxy S20 5G 4.000mAh Exynos 990 120Hz 3200x1440
10u16m
Google Pixel 4a 3.140mAh Snapdragon 730G 60Hz 2340x1080
10u6m
Google Pixel 4 XL 3.700mAh Snapdragon 855 90Hz 3040x1440
9u3m
Google Pixel 4 2.800mAh Snapdragon 855 90Hz 2220x1080
8u18m
Accuduur bij webbrowsen mobiel netwerk (helderheid @ 250cd/m²)
Smartphone Accucapaciteit (mAh) Cpu/soc Refreshrate Resolutie Gemiddelde tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Xiaomi Mi 10T Pro 5.000mAh Snapdragon 865 144Hz 2400x1080
13u17m
OnePlus Nord 4.115mAh Snapdragon 765G 90Hz 2400x1080
13u2m
Apple iPhone 11 3.110mAh Apple A13 Bionic 60Hz 1792x828
11u4m
Samsung Galaxy S20 FE 5G 4.500mAh Snapdragon 865 120Hz 2400x1080
10u18m
Poco F2 Pro 4.700mAh Snapdragon 865 60Hz 2400x1080
10u17m
Nokia 8.3 5G 4.500mAh Snapdragon 765G 60Hz 2400x1080
9u51m
OnePlus 8T 4.500mAh Snapdragon 865 120Hz 2400x1080
9u37m
Sony Xperia 5 II 4.000mAh Snapdragon 865 120Hz 2520x1080
9u21m
Google Pixel 5 4.000mAh Snapdragon 765G 90Hz 2340x1080
9u10m
Google Pixel 4a 3.140mAh Snapdragon 730G 60Hz 2340x1080
8u46m
Apple iPhone 12 Mini 2.227mAh A14 Bionic 60Hz 2340x1080
8u5m
Samsung Galaxy S20 5G 4.000mAh Exynos 990 120Hz 3200x1440
7u56m
Google Pixel 4 XL 3.700mAh Snapdragon 855 90Hz 3040x1440
7u45m
Google Pixel 4 2.800mAh Snapdragon 855 90Hz 2220x1080
6u30m
Accuduur bij video kijken (helderheid @ 250cd/m²)
Smartphone Accucapaciteit (mAh) Cpu/soc Refreshrate Resolutie Gemiddelde tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Samsung Galaxy S20 FE 5G 4.500mAh Snapdragon 865 120Hz 2400x1080
22u58m
OnePlus Nord 4.115mAh Snapdragon 765G 90Hz 2400x1080
22u16m
Poco F2 Pro 4.700mAh Snapdragon 865 60Hz 2400x1080
21u51m
Sony Xperia 5 II 4.000mAh Snapdragon 865 120Hz 2520x1080
21u48m
OnePlus 8T 4.500mAh Snapdragon 865 120Hz 2400x1080
21u39m
Google Pixel 4 XL 3.700mAh Snapdragon 855 90Hz 3040x1440
19u18m
Google Pixel 5 4.000mAh Snapdragon 765G 90Hz 2340x1080
18u43m
Google Pixel 4a 3.140mAh Snapdragon 730G 60Hz 2340x1080
17u35m
Xiaomi Mi 10T Pro 5.000mAh Snapdragon 865 144Hz 2400x1080
17u14m
Apple iPhone 12 Mini 2.227mAh A14 Bionic 60Hz 2340x1080
16u28m
Google Pixel 4 2.800mAh Snapdragon 855 90Hz 2220x1080
13u28m
Nokia 8.3 5G 4.500mAh Snapdragon 765G 60Hz 2400x1080
12u11m
Apple iPhone 11 3.110mAh Apple A13 Bionic 60Hz 1792x828
12u5m

De testresultaten laten duidelijk zien dat de grotere accucapaciteit geholpen heeft. De prestaties horen niet tot de top, maar daar vind je kleinere toestellen wel vaker niet. In de praktijk kunnen we de Google Pixel 5 makkelijk een dag gebruiken zonder bij te laden, al gaat het natuurlijk wel hard als je de hele dag video's kijkt of zou navigeren.

Opladen

De Pixel 5 laadt niet bijster snel op met zijn bijgeleverde 18W-lader. Doordat de laadsnelheid ten opzichte van zijn voorganger gelijk is gebleven, maar de accucapaciteit omhoog is gegaan, duurt het een stukje langer voordat de Pixel 5 helemaal is opgeladen. Toch kun je na een half uur laden alweer vier en een half uur browsen wanneer je verbonden bent met wifi, en dat is ook weer niet heel verschrikkelijk. Het is echter zoals bij wel meer dingen bij deze Pixel: het is geen overijverig apparaat met de beste specs en hoogste snelheden, maar echt verkeerd is het ook niet.

  • Browsetijd na half uur laden
  • Procent vol na 30 minuten
  • Laadtijd
Browsetijd na half uur laden
Smartphone Accucapaciteit (mAh) Draadloos laden Gemiddelde tijd in uren en minuten (hoger is beter)
OnePlus 8T 4.500mAh Nee
10u18m
Xiaomi Mi 10T Pro 5.000mAh Nee
10u6m
OnePlus Nord 4.115mAh Nee
8u15m
Poco F2 Pro 4.700mAh Nee
6u36m
Apple iPhone 12 Mini 2.227mAh Ja
6u23m
Samsung Galaxy S20 FE 5G 4.500mAh Ja
4u47m
Sony Xperia 5 II 4.000mAh Nee
4u44m
Google Pixel 5 4.000mAh Ja
4u40m
Google Pixel 4a 3.140mAh Nee
4u21m
Google Pixel 4 XL 3.700mAh Ja
4u10m
Nokia 8.3 5G 4.500mAh Nee
3u49m
Google Pixel 4 2.800mAh Ja
3u34m
Apple iPhone 11 3.110mAh Ja
2u14m
Procent vol na 30 minuten
Smartphone Accucapaciteit (mAh) Draadloos laden Gemiddelde toename acculading in % (hoger is beter)
OnePlus 8T 4.500mAh Nee
93
Xiaomi Mi 10T Pro 5.000mAh Nee
59
Apple iPhone 12 Mini 2.227mAh Ja
59
Poco F2 Pro 4.700mAh Nee
54
OnePlus Nord 4.115mAh Nee
52
Google Pixel 4 XL 3.700mAh Ja
46
Google Pixel 4 2.800mAh Ja
43
Google Pixel 4a 3.140mAh Nee
43
Sony Xperia 5 II 4.000mAh Nee
42
Google Pixel 5 4.000mAh Ja
42
Samsung Galaxy S20 FE 5G 4.500mAh Ja
37
Nokia 8.3 5G 4.500mAh Nee
32
Apple iPhone 11 3.110mAh Ja
17
Laadtijd
Smartphone Accucapaciteit (mAh) Draadloos laden Gemiddelde tijd in uren en minuten (lager is beter)
OnePlus 8T 4.500mAh Nee
39m
OnePlus Nord 4.115mAh Nee
1u7m
Xiaomi Mi 10T Pro 5.000mAh Nee
1u7m
Poco F2 Pro 4.700mAh Nee
1u19m
Apple iPhone 12 Mini 2.227mAh Ja
1u35m
Google Pixel 4 2.800mAh Ja
1u37m
Samsung Galaxy S20 FE 5G 4.500mAh Ja
1u54m
Google Pixel 4 XL 3.700mAh Ja
1u58m
Sony Xperia 5 II 4.000mAh Nee
2u10m
Google Pixel 4a 3.140mAh Nee
2u19m
Nokia 8.3 5G 4.500mAh Nee
2u33m
Google Pixel 5 4.000mAh Ja
2u46m
Apple iPhone 11 3.110mAh Ja
3u42m

Een functie die de Pixel 5 niet is verloren, is draadloos laden. Hij doet dat met 12W. Ook kan hij omgekeerd laden, wat betekent dat je apparaten die het Qi-protocol ondersteunen draadloos kunt opladen op de achterkant van de smartphone. Zo zou je de Pixel Buds kunnen opladen, maar helaas komen die hier niet uit. Gelukkig lukt het met andere draadloze oordopjes ook.

Scherm

Op het eerste gezicht ziet het Pixel 5-scherm er wat ons betreft goed uit. We hebben het over een 6" groot oledscherm met een resolutie van 1080x2340 pixels en een pixeldichtheid van 432 pixels per inch. Dat is scherp genoeg op dit schermformaat. De beeldverhouding is nog steeds 19,5:9. Als we het scherm schuin houden, zien we geen regenboogeffecten. Het scherm is evenals de achterkant beschermd door Gorilla Glass 6. Dat is de op één na nieuwste variant van glasmaker Corning.

De Pixel 5 voelt vloeiend aan, onder meer door de schermverversingsfrequentie van 90Hz. Dat kan natuurlijk beter, maar we blijven het zeggen: het verschil tussen 60Hz en 90Hz is veel zichtbaarder dan het verschil tussen 90Hz en 120Hz, laat staan nog hoger. Is het verschil te zien? Ja, dat wel, als je de twee schermen naast elkaar legt en gaat scrollen. In het dagelijks gebruik waren we ons echter niet eens bewust van de lagere verversingssnelheid ten opzichte van de 120Hz, die we ook wel gewend zijn. Wat ons betreft is dit dus een prima besparing als het kosten scheelt ten opzichte van 120Hz, maar er zijn concurrenten die 120Hz hebben, zoals de Samsung Galaxy S20-toestellen en de OnePlus 8T. De verversingssnelheid is adaptief, op basis van de content op het scherm, maar je kunt de 90Hz ook forceren in de ontwikkelaarsopties.

  • Piekhelderheid wit (33% schermoppervlak)
  • Minimale helderheid
  • Gemiddelde grijswaardenfout
  • Gemiddelde kleurfout
Piekhelderheid wit (33% schermoppervlakte)
Smartphone Refreshrate Schermtype Gemiddelde helderheid in cd/m² (hoger is beter)
Poco F2 Pro 60Hz OLED
1.040
Samsung Galaxy S20 FE 5G 120Hz OLED
948
OnePlus 8T 120Hz OLED
918
OnePlus Nord 90Hz OLED
881
Google Pixel 4a 60Hz OLED
871
Google Pixel 5 90Hz OLED
855
Apple iPhone 11 60Hz LCD
671
Nokia 8.3 5G 60Hz LCD
641
Xiaomi Mi 10T Pro 144Hz LCD
638
Apple iPhone 12 Mini 60Hz OLED
615
Sony Xperia 5 II 120Hz OLED
614
Google Pixel 4 90Hz OLED
448
Google Pixel 4 XL 90Hz OLED
422
Minimale helderheid
Smartphone Refreshrate Schermtype Gemiddelde helderheid in cd/m² (lager is beter)
Xiaomi Mi 10T Pro 144Hz LCD
1,10
Samsung Galaxy S20 FE 5G 120Hz OLED
1,74
Apple iPhone 12 Mini 60Hz OLED
1,78
Google Pixel 4 XL 90Hz OLED
1,90
Google Pixel 5 90Hz OLED
1,90
Google Pixel 4 90Hz OLED
1,99
Google Pixel 4a 60Hz OLED
2,00
Sony Xperia 5 II 120Hz OLED
2,44
Apple iPhone 11 60Hz LCD
2,51
Nokia 8.3 5G 60Hz LCD
2,59
OnePlus 8T 120Hz OLED
2,65
Poco F2 Pro 60Hz OLED
2,86
OnePlus Nord 90Hz OLED
4,26
Gemiddelde grijsafwijking
Smartphone Refreshrate Schermtype Gemiddelde kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
Poco F2 Pro 60Hz OLED
1,70
Apple iPhone 12 Mini 60Hz OLED
1,70
Google Pixel 4 XL 90Hz OLED
1,80
Google Pixel 5 90Hz OLED
2,60
Google Pixel 4 90Hz OLED
2,80
Google Pixel 4a 60Hz OLED
2,80
OnePlus 8T 120Hz OLED
3,20
Xiaomi Mi 10T Pro 144Hz LCD
3,20
Apple iPhone 11 60Hz LCD
3,50
Samsung Galaxy S20 FE 5G 120Hz OLED
4,50
OnePlus Nord 90Hz OLED
5,80
Nokia 8.3 5G 60Hz LCD
6,70
Sony Xperia 5 II 120Hz OLED
7,20
Gemiddelde kleurafwijking (excl wit)
Smartphone Refreshrate Schermtype Gemiddelde kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
Google Pixel 4 XL 90Hz OLED
0,80
Apple iPhone 12 Mini 60Hz OLED
0,90
OnePlus 8T 120Hz OLED
1,00
Apple iPhone 11 60Hz LCD
1,30
Xiaomi Mi 10T Pro 144Hz LCD
1,30
Google Pixel 5 90Hz OLED
1,30
Google Pixel 4 90Hz OLED
1,40
Google Pixel 4a 60Hz OLED
1,40
Poco F2 Pro 60Hz OLED
1,50
OnePlus Nord 90Hz OLED
1,70
Sony Xperia 5 II 120Hz OLED
2,10
Samsung Galaxy S20 FE 5G 120Hz OLED
2,30
Nokia 8.3 5G 60Hz LCD
3,50

We hebben het scherm doorgemeten met onze SpectraCal C6-colorimeter en CalMAN 5-software. Google las vorig jaar onze review van de Pixel 4 en 4XL, met daarin onze kritiek op de lage maximale helderheid van het toestel, en heeft daarop besloten om de maximale helderheid van de Pixel 5 flink te verhogen. Nee, grapje, maar we kunnen dromen natuurlijk. De maximale helderheid is nog niet op het niveau van de top van de markt, maar hij is gelukkig niet meer zwaar onder niveau. We kunnen de content op het scherm prima lezen, ook als de zon schijnt. In een verduisterde ruimte vinden we het niet erg om naar het scherm te kijken op minimale helderheid, dus ook dat is op orde. De kleurechtheid van het scherm ligt ook prima binnen de marges.

Fotogalerij en specificaties

Google Pixel 5Google Pixel 5Google Pixel 5Google Pixel 5
Product Google Pixel 5
Eerste prijsvermelding zaterdag 17 oktober 2020
Mobiel besturingssysteem Google Android 11.0
Schermdiagonaal 6"
Resolutie 2340x1080
Refreshrate 90Hz
Dots per inch 430dpi
Relatieve schermgrootte 86,8%
Beeldverhouding 13:6
Schermtype OLED
Schermuiterlijk Plat
Cpu/soc Qualcomm Snapdragon 765G
Aantal cores 8
Processorsnelheid 2,4GHz
Werkgeheugen 8GB
Opslagcapaciteit 128GB
Aantal sims Dual
Simkaartslot 1 eSim
Simkaartslot 2 Nanosim
Sim2 gedeeld met microSD Nee
Aantal camera's achter 2
Aantal camera's voor 1
Cameraresolutie 12,2MP
Diafragma 1,7
Cameraresolutie (voor) 8MP
Opmerkingen camera's Camera's achter: Primair: 12,2Mp, f/1.7, 77 graden, stabilisatie (ois+eis) Groothoek: 16Mp, f/2.2, 107 graden. Camera voor: 8Mp, f/2.0, 83 graden
Ondersteunde videoresolutie 3840x2160 (4k)
Stabilisatie Optische en elektronische stabilisatie
Mobiel netwerk 2G - edge, 2G - GPRS, 3G - Hsdpa, 3G - HSPA, 3G - HSPA+, 3G - Hsupa, 3G - UMTS, 4G - LTE, 4G - LTE-A, 5G
Frequentiebereik (mobiel) 850MHz, 900MHz, 1800MHz , 1900MHz
Wifi 5GHz-ondersteuning Ja
Verbinding (wlan) 802.11a, 802.11ac (Wi-Fi 5), 802.11b, 802.11g, 802.11n (Wi-Fi 4)
Met bluetooth Ja
Verbinding (bluetooth) Bluetooth 5.0
Overige draadloze verbindingen Near Field Communication (NFC)
GPS Ja
Locatiebepaling A-GPS, BeiDou, Galileo, GLONASS, GPS, QZSS
Gsm-connector USB 3.2 (Gen1, 5Gb/s) type-C
Gsm-functies Barometer, Bewegingssensor (g-sensor), Gyrosensor, Snelladen, Vingerafdrukscanner
Accucapaciteit (mAh) 4000mAh
Accu verwisselbaar Nee
Draadloos laden Ja
Snellaad-techniek Power Delivery 2.0
Meegeleverde gsm-accessoires Datakabel, headset bedraad, oplader
IP-classificatie IP68 stof (volledig) en waterdicht
Invloeden van buitenaf Spatwaterdicht, stofbestendig, vochtbestendig, waterdicht
Lengte 144,7mm
Breedte 70,4mm
Dikte 8mm
Gewicht (gram) 151g
Specs van fabrikant Productinformatie van de fabrikant

Conclusie

Het is makkelijk om deze uitgeklede Pixel 5 af te serveren op basis van de Pixel 4. De uitzondering is hier echter dat je het toestel dan vergelijkt met een high-end telefoon en dat is de Pixel 5 simpelweg niet. Toch moet het gezegd worden: de Pixel 5 is synthetisch gezien trager dan de Pixel 4. Het maken en verwerken van foto's duurt bijvoorbeeld langer. Dat is absoluut een minpunt als je zat te wachten op het nieuwe high-end vlaggenschip van Google. Ook is ervoor gekozen om de Soliradar en knijpfunctie achterwege te laten. Daar kunnen we echter wel mee leven. De gezichtsontgrendeling missen we meer, maar daar zullen de meningen over zijn verdeeld en bovendien zijn mondkapjes daarbij een belemmerende factor. Zo zijn er nog een paar dingen die je opwinding voor deze nieuwe Pixel-telefoon danig kunnen temperen.

Toch weten we ook dat er genoeg mensen zijn die vooral zitten te wachten op een Pixel die voor de juiste prijs simpelweg een heel goede Android-ervaring biedt en een dijk van een camera heeft. Dat heeft de Pixel 5 absoluut. Bovendien zit het met de prijs redelijk snor, al zijn er zeker telefoons die meer bieden voor minder. Er zijn echter geen telefoons die Android zo fijn draaien en daarbij ook als eerste upgrades krijgen, drie jaar lang. De camera van Google heeft niet meer de voorsprong die hij had, maar zeker in deze klasse zijn er nog steeds weinig telefoons die zulke goede foto's maken in elke situatie. Toch zijn we wel degelijk teleurgesteld over het feit dat Google niet een keer een grotere en nieuwere sensor in een Pixel zet en zo de concurrentie het nakijken geeft. Bovendien is de telelens jammer genoeg weggelaten.

Belangrijke misstappen van de Pixel 4 zijn gelukkig opgelost en dat is misschien wel belangrijker. Je kunt het scherm beter aflezen in de zon en de accuduur is er aanzienlijk op vooruit gegaan. Onder de streep is dit dan ook een Pixel die je in de praktijk een hele fijne smartphonebeleving zal geven, zeker als je even vergeet welke snufjes je allemaal mist ten opzichte van concurrenten of de Pixel 4. Als je dat belangrijk vindt, dan is dit zeker niet de telefoon voor jou. Als je deze Pixel echter voor een mooi bedrag kunt kopen en het gaat je vooral om de kernkwaliteiten van de Pixel-reeks, dan kunnen we hem zeker aanraden. Misschien komt hij wat saai over, maar de kern van deze uitgeklede Pixel klopt gewoon.

Pluspunten

  • Schone en vloeiende Android-ervaring met 90Hz
  • Drie jaar lang snelle updates en upgrades
  • Goede camera

Minpunten

  • Matige prijsspecificatieverhouding
  • Veel weggelaten ten opzichte van Pixel 4
  • Vooralsnog geen 5G in Nederland

Getest

Google Pixel 5 Groen

Prijs bij publicatie: € 629,-

Vanaf € 197,99

Vergelijk prijzen

Bekijk alle uitvoeringen (2)

  • Pixel 5 zwart
  • Pixel 5 groen

Reacties (190)

190
172
93
12
0
52
Wijzig sortering
De Pixel 5 ondersteund geen 5G op de Nederlandse netwerken. Dat zou mijn inziens onderdeel moeten uitmaken van de conclusie en benoemd moeten worden in het rijtje van nadelen.
Is dat omdat er geen hardware ondersteuning is en dit nooit kan werken, of is het wachten op een update vanuit Google, of dat hij wordt gewhitelist door de provider?

EDIT:
Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik probeer toch maar even wat op te zoeken. Verbeter mij als ik ergens naast zit.

De 5G wordt verzorgd door de Qualcomm Snapdragon X52 Modem van de SD765G. Die ondersteund 5G DSS, mmWave en sub-6 GHz.
https://www.qualcomm.com/...n-765g-5g-mobile-platform

Ook op de Pixel support pagina noemen ze ondersteuning voor DSS, mmWave en sub-6 GHz.
https://support.google.com/pixelphone/answer/10082009

Even een voorbeeld voor 5G van Vodafone, dat is als het goed is op basis van DSS op band 3 (1800MHz). De Pixel 5 heeft die band gewoon.
https://antennekaart.nl/b...in-een-deel-van-nederland

Je zou zeggen dat er dus hardwarematig geen beperking is voor het ondersteunen van 5G met een Pixel 5 op het 5G netwerk van Vodafone als voorbeeld. Toch zeggen gebruikers dat ze geen 5G ontvangen op hun toestel.
https://forum.vodafone.nl...-5g-google-pixel-5-302648

De reactie is dat je waarschijnlijk dus moet wachten tot de provider het toestel whitelist, en zo toegang verleent aan hun 5G netwerk. In het geval van de Pixel 5, die officieel niet verkrijgbaar is in Nederland, is dit dus niet geïnitieerd door de fabrikant (Google), dus zullen gebruikers dit zelf denk ik moeten gaan aankaarten bij de providers.

[Reactie gewijzigd door Zenjol op 22 juli 2024 15:40]

De enige reden is inderdaad dat Google het toestel niet in NL verkoopt en niet dat het hardwarematig niet mogelijk is.
Voor zo ver ik heb kunnen onderzoeken is het simpelweg een kwestie van whitelisten. Er is wel degelijk 5G ondersteuning te zien als je in de instellingen kijkt.
Toch vreemd. In diverse landen in Europa werkt de pixel 5 wel op het 5G netwerk van Vodafone maar in Nederland niet. op de Vodafone community site zeggen ze er wel een ticket voor te hebben en op info van Google wachten.
Ik zou toch willen weten waarom ze niet bij hen duitse collega's aankloppen.
Klopt, bij Vodafone loopt er inderdaad een ticket. Ik vond je het vreemd, maar het zal een reden hebben.
Dat lijkt me een hardware aspect. Volgens mij moet het modem goed afgesteld worden op de frequenties in Nederland, en uiteraard zal dat iets betekenen voor de software die bij de modem-chip hoort.
Eh het is er al lang hoor https://antennekaart.nl/kaart/5g

Alleen stand alone is er nog niet, maar dat gaat niet lang meer duren (KPN heeft dat al bevestigd). Dat mmWave er nog niet snel is betekent niet dat '5G' er niet is.
Goed punt, ik zal het even nadrukkelijker vermelden.
Blijft toch wel bijzonder. Dat 3 jaar lang (snelle) updates tegenwoordig al een pluspunt is. Daar kom je met veel andere producten (laat staan andere sectoren) niet mee weg. Ik hoop echt dat de EU met een wet gaat komen waar dit minimaal 5 jaar gaat worden voor elke telefoon, stuk beter voor de planeet wmb.
Eens, dat is geen voordeel, dat is een schande.

"Google streeft naar eenvoud."

Ja, zo zijn we er twintig jaar geleden ook ingestonken. Google (de zoekmachine) was zo clean en zo strak en werkte zo goed. Veel fijner dan al die andere zoekpaginas destijds zoals Altavista en Yahoo die vol met banners en rommel en andere drukte zaten, volledig gebloat met reclame. Nee, het fijne van Google was juist dat de UX zo lekker clean was en je niet zo door ads verstikt werd.

Fate, it seems, is not without a sense of irony.
Duckduckgo 🙂👍🏼👍🏼
Het is duidelijk dat de mopperkonten hier nog nooit een Pixel in hun handen hebben gehad.
UX gaat boven hardware. Maar blijf je vooral blindstaren op de allernieuwste hardware. Het is de fijnste Android experience die je zult meemaken.
Prijs in Nederland is inderdaad wat hoog. Daar laat Google de bal wel liggen. Grijze import is niet ideaal.
Had alleen gehoopt dat ze de camera's wat hadden verbeterd, hoewel ze nog steeds tot de beste en mooiste foto's behoren. Ik kan hem iedereen aanraden, en het is echt een plaatje om te zien. Met name de groene uitvoering.
Ik heb het toestel besteld in Duitsland en dan kreeg je voor €615 de Pixel 5 en een Bose QC-35II (na registratie) en dat is in mijn ogen een goede deal voor een stock Android toestel met een OLED scherm.

De Pixel 5 wordt door mijn vrouw gebruikt en ik gebruik zelf een iPhone 11 pro, maar in het dagelijks gebruik is de Pixel 5 zeker zo vlot en vloeiend als een iPhone 11 pro die bijna 2x zoveel kost. Daarbij is het toestel heerlijk licht en ligt het ook erg prettig in de hand. Die radar mist werkelijk niemand en die knijpfunctie kan je ook prima zonder.

Foto's maken op de iPhone 11 gaat inderdaad sneller, maar ook de Pixel 5 is rap genoeg, tenzij je 10fps wilt schieten. Kwaliteit van de foto's vind ik vergelijkbaar met de 11 pro, waarbij die laatste bij inzoomen iets meer detail heeft. Heel veel scheelt het niet en ook de 11 pro vind ik al gauw onbruikbaar bij 3x zoom (of meer).

Het enige dat ik echt mis op de Pixel 5 is Apple Pay en Face ID. Natuurlijk heeft die toestel Google Pay, maar daar heb je niets aan in Nederland. Ook Face ID vind ik veel fijner dan een fingerprint (had ik niet verwacht), maar op Android heb ik nog nooit een echt fijne Face ID gezien en dan viel ik toch weer terug naar fingerprint.

Gamen doe ik niet en dan is de SoC van de Pixel 5 meer dan voldoende. Ook de accuduur is in de praktijk meer dan een dag en (mits dat niet teveel terugloopt) ook ruim voldoende. Bij de Pixel 5 vind ik de value-for-money een stuk beter dan bij de iPhone.

Ook vind ik Android op veel vlakken prettiger dan iOS, maar dat is nogal subjectief. De reden dat ik voor een iPhone ben gegaan was dat ik stock Android wou en de accu van de Pixel 4 voor mij echt een dealbreaker was.
Over Apple Pay vs Google Pay: met een Android kun je toch gewoon met elke bank overal via NFC betalen?
Apple Pay werkt zoveel eenvoudiger dan Android met NFC. Geen gedoe met mPIN code en niet-werkende terminals. Ik heb een hele tijd de Rabo Wallet gebruikt i.c.m. NFC, maar ik vond het zo onhandig dat ik later altijd maar weer mijn bankpasje gebruikte. Sinds Apple Pay neem ik de bankpas niet eens meer mee. Nog nooit gehad dat Apple Pay niet werkte...
Ik heb sinds de testfase van ABN (september 2016, dus ruim 4 jaar geleden) bijna uitsluitend met m'n telefoon betaald in winkels. Dat gaat voor 99+% van de tijd goed, een heel enkele keer moet je 'm opnieuw tegen de terminal houden omdat er iets misging met het uitlezen (dit zie ik Apple Watch betalers ook wel eens moeten doen). Ik hoef geen app op te starten, geen pincode in te voeren - enkel boven een bepaald bedrag, maar dat heb ik juist graag. Gewoon het scherm aanzetten en klaar.

Twee jaar geleden overgestapt naar ASN, en daar tot op de dag van vandaag dezelfde vlekkeloze, zeer eenvoudige ervaring gehad.

[Reactie gewijzigd door Tuktop op 22 juli 2024 15:40]

Ik gebruikte het met mijn Samsung Galaxy S8 i.c.m. de Rabo Wallet en dat ging toch erg vaak fout. Apple Watch vind ik juist zeer onprettig. Ik heb het horloge om mijn linkerarm en dan moet je hele spastische bewegingen maken om die aan de zijkant te doen. Telefoon is veel fijner...

Ik dacht trouwens dat ABN er mee gestopt was: nieuws: ABN Amro stopt met Android Wallet wegens te weinig gebruikers

[Reactie gewijzigd door BugBoy op 22 juli 2024 15:40]

Zo te zien kun je op met Android betalen met ING, Rabogank, ASN, SNS, Regiobank en Bunq.
Met Apple Pay is dat ABN, Bunq, ING, N26, Openbank, Rabobank, Revolut.

Iets andere selectie dus.
Anoniem: 1246108 @Tuktop21 november 2020 15:12
Met een pincode boven een bepaald bedrag. Dat is niet hetzelfde als Apple Pay. Het is in feite hetzelfde als contactloos betalen met een pinpas. Inferieur dus.
Nou ja, pincode is een groot woord. Vinger tegen de fingerprint scanner :)
Kun je bij Apple Pay zonder een enkele handeling te verrichten grotere bedragen betalen in de winkel, zonder extra beveiliging? Dat lijkt me niet wenselijk.

Hoe dan ook, in het dagelijks gebruik (met name supermarkt in mijn geval) zie ik niet hoe het sneller/gemakkelijker kan dan uitsluitend vinger op de scanner leggen en betalen.

[Reactie gewijzigd door Tuktop op 22 juli 2024 15:40]

Helemaal mee eens, heb de zwarte uitvoering maar eveneens erg content. :)
Prijs in Nederland is inderdaad wat hoog. Daar laat Google de bal wel liggen. Grijze import is niet ideaal.
De review schrijft; De prijs is in elk geval omlaag gegaan, al is ook de Pixel 5 weer niet officieel te koop in Nederland.
Ook de Pixel earbuds komen niet naar Nederland. Wat mij betreft einde oefening Google.
Zou graag een willen gebruiken, maar ze komen niet met een sd kaart slot. Voor de rest een Google toestel heeft veel voordelen.
Er zijn waarlijk honderden launchers die je op je telefoon kunt gooien voor minder dan €700.
Software-ervaring is subjectief he ;). De softwareskin is gelukkig licht, wat goed is voor de snelheid, maar ik ben zelf helemaal geen van de apps van Google zelf, dus de ervaring voor mij gaat dan weer verschrikkelijk zijn, vrees ik 😅.

Maar voor veel mensen kan dit toestel zeker veel bieden! Ik hoor ook dat de 3a bijvoorbeeld heel goed bevalt. Ze zijn zeker op de goede weg, alleen is het zonde dat de toestellen hier zo heel slecht verkrijgbaar zijn
Ik heb de Pixel 5 een tijdje geleden gekocht en over het algemeen is het een prima telefoon. Ik merk weinig van de tragere soc, het scherm ziet er mooi uit en de batterijduur is erg goed.

Komende van een iPhone zijn er echter wel wat puntjes die me wat tegenstaan bij de Pixel (t.o.v. de iPhone):
- De camera is erg goed, maar het weglaten van een 2x zoom maakt een groter verschil dan ik gedacht zou hebben. Ik heb weliswaar liever een ultrawide, maar toch merk ik dat foto's met lichte zoom op een telefoon met 2x zoom een stuk mooier zijn.
- Sommige native Google apps werken simpelweg beter op de iPhone dan op de Pixel. Dat klinkt wellicht raar, maar in Google Home op Android zijn de routines bijvoorbeeld opeens onvindbaar, werkt face merge niet goed (als je een tweede gezicht met de zelfde naam toevoegt dan 'merged' hij de gezichten niet, maar maakt hij een nieuwe persoon met dezelfde naam aan). Op iPhone werkt dit wel naar verwachting.
- Google heeft een hoop nuttige features ingebouwd, zoals adaptive battery saver, waarmee hij let op welke apps je veel gebruikt en daarvan het achtergrond verbruik vermindert. Klinkt ideaal, maar in de praktijk merk ik dat dit soort zaken steeds meer schuren met de optimale werking van de telefoon. Met regelmaat komen notificaties vertraagd binnen, wat erg hinderlijk is.
- De ondersteuning van de Pixel in Nederland simpelweg nog niet optimaal. Met mijn vodafone abonnement heb ik namelijk nog geen RCS en ook 5G is bij mij nog nooit aangesprongen (beide werken wel op de iPhone). Daarnaast is Google Pay weliswaar zojuist uitgekomen in NL, maar het is nog steeds erg beperkt.
- De support van de Google store is op z'n zachtst gezegd belabberd. Vorig jaar had ik een Pixel 4 besteld en wegens de slechte batterij teruggestuurd. Google heeft toen bevestigd dat ze mijn retour ontvangen hadden, maar zijn het pakket in hun eigen warehouse kwijtgeraakt. Ik heb (letterlijk) meer dan 5 uur (en een stuk of 8 keer) met ze moeten bellen om mijn geld terug te krijgen. Dit jaar werd mijn Pixel 5 order zonder enige reden gecancelled en heb ik hem bij CarPhoneWarehouse moeten halen.

Er zijn nog meer minpunten (en uiteraard ook veel pluspunten). Doel van mijn post is om aan te geven waar mensen die een overstap vanaf de iPhone overwegen rekening mee kunnen houden.
Had jij de telefoons beiden in Nederland (belsimpel ) of in Duitsland gekocht? En wat is carphonewarehouse?

[Reactie gewijzigd door andre51 op 22 juli 2024 15:40]

Ik heb ze beide uit de UK. Carphonewarehouse is het Britse bedrijf van wat vroeger in nederland 'the phone house' was.
Het toestel heeft wel een wilde lens.
Als je de camera app open en voor de 0.6 zoom kies.
Ik ben er anders erg content mee.
Mijn Pixel 3 zijn ze ook bij retourneren kwijtgeraakt in een warehouse, ik had hem zelfs verzekerd verzonden met PostNL. Meer dan een half jaar later heb ik vanuit rechtsbijstand een groot deel van mijn geld terug gekregen want google support hielp me totaal niet verder. Ik werd weer helemaal boos toen ik las dat dit jou ook overkomen is.
Hallo, lees je reactie over je pixel
Twijfel zelf tussen de mi 10 of pixel 5 of een iPhone 11/12 zou je opnieuw voor Apple kiezen of niet??
Ik vraag me met name af waar Google nou heen wil. Ik zie gewoon geen strategie. Het is net alsof ze iedere keer even samen gaan zitten verzinnen wat ze nu weer gaan doen. Microsoft en Apple willen het beste maken qua hardware en schalen dan vervolgens wat naar beneden met specs om ook betaalbare modellen te hebben. Hetzelfde zie je ook bij Samsung. High end voor veel en langzaam uitkleden voor minder waarbij "waar voor je geld" bij alledrie een grote rol speelt.

Google wil vernieuwend zijn maar doet dat vervolgens eigenlijk niet dan komt er weer een basis model met features die hem weer te duur maken en op de volgende versie niet te vinden zijn. Als eerste updates en dat maar liefst drie jaar lang zegt meer over de deplorabele staat van software ondersteuning en de telefoon markt en de focus op nieuwe modellen dan dat het een onderscheidend iets is.

In deze klasse kun je van alles kiezen op basis van wat de één net wel heeft en de ander net niet en ik zie de meerwaarde van Google in deze markt niet.

Misschien gebruiken ze hem wel om informatie te verzamelen hoe Android gebruikt wordt? De pixel gebruiker als onderzoeksgroep....

[Reactie gewijzigd door gaskabouter op 22 juli 2024 15:40]

Simpel toch, ze hebben gemerkt dat ze het aan de high-end kant met high-end prijzen niet redden tegen Samsung etc. De 3a was echter erg succesvol, dus gaan ze nu op mid-range zitten!

Wel zijn de verschillen tussen de 4A, 4A 5G en de 5 eigenlijk niet onderscheidend genoeg, er is niet héél veel keus nu.
Mooie telefoon, maar Google zit er natuurlijk helemaal naast met de prijsstelling.
Je kunt zoveel beters halen voor deze prijs. Wanneer het toestel 200-300 euro goedkoper was geweest, was het een no-brainer. Echter met deze prijs, mag je echt wel meer verwachten, zeker van Google, aangezien zij op allerlei andere manieren bijverdienen door hun gebruikers.
200-300 euro goedkoper...? Dan is ie 329 - 429. In die prijsrange vind je de oneplus nord, jeweetwel, die telefoon die in tegenstelling tot deze pixel een erg slechte speaker heeft, geen ip rating, geen e-sim, geen draadloos laden, en veel slechtere camera's. Of de iphone se, met de heel zwakke accuduur, veel slechter scherm, slechtere camera. Oh wacht die is 444 euro voor 64gb, duurder dan zelfs.

Rond de 600 euro vind ik prima voor deze telefoon. En dat kost ie bij launch. Natuurlijk was het een no-brainer voor de helft van wat ie nu kost. Maar dat is als zeggen: ja de ford focus is een no brainer c segment wagen als ie 12k kost.

[Reactie gewijzigd door Ruw ER op 22 juli 2024 15:40]

'en veel slechtere camera's.'

Ik durf te wedden dat je het nog geen eens ziet bij normale omstandigheden als je foto's maakt en je vergelijkt de foto's met elkaar (als je niet weet welke foto is geschoten van welke telefoon)
Nou laat ik dan gewoon simpelweg de reacties van vrienden en familie nemen op de foto's van mijn Pixel 5 en die van mijn vrouw OnePlus Nord.

Zonder te weten van de toestellen waren de reacties duidelijk dat de foto's van mij mooier, scherper en beter waren. En dat is ook te begrijpen, want als je de verschillen ziet :D Die zijn echt enorm.

Het is ook niet erg, want het prijsverschil is heel erg groot, want mijn vrouw heeft maar 341 betaald via T-Mobiel en ik net even over de 600. Al kreeg ik er dan een hoofdtelefoon bij die ik graag wilde, dat maakte de telefoon helemaal enorm value.

Het is jammer dat die niet gewoon normaal in Nederland is te krijgen voor de Europese, dat maakt het wel een twijfelachtige keuze.

Ik zou persoonlijk denk dat 550~575 een nette prijs is, dus dat die iets te hoog staat.

Het is hoe dan ook verder echt een hele fijne telefoon.
Vind het fijn om te lezen dat je er erg tevreden mee bent, maar prioriteiten ligt bij iedereen anders.

Ik vind dat mijn Galaxy S20 ook mooie foto's maakt, maar dat vond ik ook van de Galaxy S8 plus.

Even buiten beschouwing gelaten met de trucjes m.b.t. telelens, macro lens, etc etc
Ik heb hem ook via de Duitse pre order besteld (mijn buurman heeft een winkel in Duitsland waar ik hem kon laten leveren). Maar ik heb de koptelefoon van mij doorverkocht aan een vriend voor 100 euro, waardoor de prijs toch op 513 uitkomt, wat ik zelf een hele nette prijs vind voor de pixel.
Nou laat ik dan gewoon simpelweg de reacties van vrienden en familie nemen op de foto's van mijn Pixel 5 en die van mijn vrouw OnePlus Nord.
Dat doet google Goed, alleen vergeet niet dat het allemaal kunstmatig is. Op papier heeft de OnePlus Nord een betere camera. Enkel door software weet Google betere foto's te maken. In dat opzicht zou je dan net zo goed voor de Google Pixel 4a kunnen gaan.

Zelf ben ik ook voor de Nord gegaan. Qua snelheid en scherm doet deze bijna niet onder de Google Pixel 5. Ik hoop dat ik door middel van Gcam: https://forum.xda-develop...cam-oneplus-nord-t4137529 toch nog betere foto's er uit kan persen.
Het is echt wel een verschil hoor.

Check dit maar eens: https://www.dxomark.com/category/smartphone-reviews/ daarnaast qua software doet Google het gewoon het beste. Maakt met mindere camera alsnog betere foto's dan telefoons met een veel betere camera dat is gewoon een feit... Als Google er dan nog eens een veel betere camera indoet. Dan garandeer ik je dat iedereen omvergeblazen wordt.

Waarom google geen betere opstelling gebruikt voor hun camera is mij alsnog wel een grote raadsel. Geld is het zeker niet, want dat hebben ze. Denk dat ze de telefoon tak minder serieus nemen??

[Reactie gewijzigd door theduke1989 op 22 juli 2024 15:40]

Ik durf zeker te wedden van wel. Ik heb mijn oneplus 7T pro verkocht om de pixel 5 te kunnen kopen. Waarom? Ik heb voor de oneplus 7T pro de pixel 4 gehad maar ben daar van af geweken wegens de baggere batterij ondanks dat ik wel graag een pixel wilde.

Ik dacht dat de oneplus 7T pro degelijke foto's maakte, maar het verschil tussen dat toestel en de pixel 5 die ik nu heb is echt ENORM.
Ik ben fotograaf, en ik kan me geen enkel scenario voorstellen waarin ik mijn Oneplus 7T Pro zou verkopen om een Google Pixel te kopen, maar goed, ik heb dan ook de instelling dat ik écht goeie foto's met mijn 6D maak en niet met mijn OP7TPro.
Het enige wat ik fijn zou vinden aan de Pixel is het platte scherm en het kleinere formaat. Ik zou daarentegen zelf altijd kiezen voor een telelens ipv ultra wide angle, ookal is die wide angle erg goed.
Ja, de Oneplus heeft in enkele gevallen vaak wat te cartoonachtige post-processing, maar de diversiteit aan camera's zou ik dan niet willen inleveren; ik geloof meteen dat de main cam van de Pixel betere plaatjes schiet, maar ik denk dat het ook ligt aan de toepassing ervan. Ik gebruik het alleen op mijn telefoon en om via Signal wat te sturen. Ik ga het nooit op mijn PC bekijken en editen e.d. Het zijn snapshots en op dit kleine schermpje zijn de Oneplus 7T Pro foto's echt meer dan voldoende. Af en toe via Lightroom Mobile wat bijschaven, maar that's it. Dat zou ik bij de Pixel foto's ook doen. Mij is het in ieder geval geen 739 euro waard. Het argument "ja maar kale android", waar ik voorstander van ben, is achteraf voor mij ook niet meer zo belangrijk, omdat OxygenOS al bijna stock android is, en retehandige toevoeginkjes heeft.
Ik kijk dan ook een beetje naar de compleetheid en diversiteit van de telefoon en voor 719 euro krijg je mijns inziens minder dan bij een Oneplus 7T Pro. Maar I guess I am biased...

Daarnaast vind ik het een beetje "gek" dat een Pixel telefoon zo duur is voor een deels plastic telefoon met oninspirerend design, geen aparte dingetjes, geen extra werk aan de softwareskin (want het is al zo kaal als maar kan), geen superhelder scherm, geen telelens....ze hebben de Pixel 5 nu zelfs verder uitgekleed en nog steeds een hoge prijs. Niet eens de snelste CPU. Niet dat dat hoeft, maar andere fabrikanten, zoals Oneplus, hebben al die (duurdere) dingen/onderdelen wél en zij hebben een veel betere waar-voor-je-geld-gehalte, en de Pixel lijkt dan op een telefoon met "oude" onderdelen die leeft op vroegere glorie. Wat maakt een Pixel dan precies zo relatief duur? Of moet ik vragen: wat maakt de rest 'goedkoop'? Ik geloof niet dat Google zorgt voor een beter, meer ethisch productieproces en onderdelendelving dan anderen...

[Reactie gewijzigd door Deathchant op 22 juli 2024 15:40]

Ze willen Apple nadoen denk ik? Al is het verschil dat je met Apple wel kwaliteit krijgt en mooi toestel!
Beetje flauw, Apple is 2x zo duur en zeker niet 2x zo mooi/kwalitatief.
Flauw? Vind de Apple telefoon echt wel kwaliteit, dat ze twee keer zo duur zijn is ook omdat je twee keer zoveel krijgt (ben geen Apple fan overigens maar Samsung Android fan)

Ze zijn wel 'te duur' kan wel wat goedkoper, maar ze zijn ook waarde vast en dat zegt ook wel wat.

Alleen voor een hele goede camera maar voor een lelijke kale (ook qua software) telefoon, ga ik echt geen 500+ euro neertellen.

Daar heb ik een Xiaomi Mi 10T Pro met super camera's (100 megapixel) met zeer mooi beeld, en super snelle hardware voor, en uiteraard een pracht van een toestel.

Kom je aan met je plastic Pixel 5 van 600 euro. Ja, maar hij maakt mooie foto's. Ben benieuwd wat het verschil is met de Xiaomi Mi 10T Pro bijvoorbeeld?
Apple maakt wel leuke hardware, maar het is echt veel te duur voor wat je krijgt, prijs-kwaliteitsgewijs kan je beter Android nemen. Neem bijvoorbeeld maar eens de SE: 720p, LCD, outdated design, slechte accuduur, camera middenmoot (overdag schiet die mooie plaatjes, in de avond uit zichzelf niet)... En dan hebben we de 11, ook weer met een scherm dat bij toestellen van 300 euro bij Android heel veel beter is... De 12 gaat dan weer beter met goede schermen, maar weer een dip in de accuduur, plus tov de concurrentie weinig cameramogelijkheden als je niet naar de pro gaat. Ze leveren wel weer kleine telefoons, dat is wel erg prettig!

Apple heeft wel de vloeiendste software.experience en de langste updatecyclus, maar de prijzen zijn echt belachelijk 😅. Gelukkig dalen Androidapparaten sneller in prijs, want ook 1200 euro daarvoor is het echt niet waatd. En de waardevastheid heeft ool te maken met de updates, want een iPhone 7 uit 2016 is ook nog te koop voor 500 euro, kan je beter een nieuwe Pixel kopen.
Om even verder in te gaan waarom ik de oneplus heb ingeruild.

In vergelijking met de stock android valt oOS toch wel tegen. Ja er zitten kleine handige features in, maar ook regelmatig liep ik tegen bugs (denk aan happeringen en UI die ineens niet goed werkte) en dergelijke aan wat gewoon ronduit irritant was.


Daarnaast is de batterijduur van de pixel 5 een flink stuk beter in mijn ervaring, gaat ruim anderhalve dag mee ten opzichte van de 7T pro die rond 7 uur savonds toch wel op zijn kantjes liep (7 uur sochtends van de stekker af).

Ook vind ik de feel van de pixel 5 echt ideaal. Iemand vergeleek het met het gevoel van een eierschaal. Het ligt soepel in de hand maar is ook niet zo glad dat het wegglijdt wat ik met de 7T pro glazen achterkant wel had.

En het huis staat vol met smart home apparatuur + google home's en dat werkt gewoon ideaal met de pixel (power button inhouden voor 2 sec en je hebt toegang tot alles).

Ik moet eerlijk toegeven dat de 7T pro bij mij ook wel een impulse aankoop was na de 5T die ik had. Maar hij viel me toch wel wat tegen. Enige wat ik ECHT een pluspunt vond vergeleken met de pixel 5 is toch wel de pop-up camera. Jammer dat die niet meer terugkomt.

Ohja, en ik heb de pixel net over de grens opgehaald voor 613 :p in combi met de bose QC 35 ii (die ik nog graag wilde halen) was dat wel een koopje.
Ik zou daarentegen zelf altijd kiezen voor een telelens ipv ultra wide angle, ookal is die wide angle erg goed.
Als ik moest kiezen, eerder de ultrawide, maar nu toestellen steeds meer camera's krijgen, zou ik toch gaan voor een model dat ook die telelens heeft. Als mijn dochter ging afzwemmen, dan bleek met inzoomen op mijn huidige toestel, de LG G6, die geen telelens heeft, dat de beeldkwaliteit zelfs op een klein scherm onbruikbaar was. Met de 80-210 was het bereik wel voldoende (al is 80mm op aps-c al wel te lang), maar mijn d-slr heeft geen video.
..., maar goed, ik heb dan ook de instelling dat ik écht goeie foto's met mijn 6D maak en niet met mijn OP7TPro.
Handligging van een telefoon is ook niet goed. In feite moet je altijd twee handen gebruiken, één om de telefoon vast te houden, de andere om de opname te activeren. Ik heb al diverse keren gehad, dat ik, om de goede uitkadering te krijgen, maar één hand kan gebruiken en het ding niet stabiel kan houden of dat het bijna uit mijn handen valt.

Maar als ik echt goede foto's wil hebben, dan gaat ook de d-slr aan de kant en schiet ik op film, ofwel 35mm, ofwel 6×6.

[qoute]Het argument "ja maar kale android", waar ik voorstander van ben, is achteraf voor mij ook niet meer zo belangrijk, omdat OxygenOS al bijna stock android is, en retehandige toevoeginkjes heeft.[/quote]
De vraag naar kaal is gekomen door de vele bloatware die fabrikanten op toestellen zetten, Samsung was daar kampioen in met Touchwiz, echter ook Oppo, Asus, Acer en Wiko scoren (scoorden voor sommige) hierop heel slecht. De eerste stap om dat te elimineren is al om alleereerst geen toestel te kopen via een telecomprovider. Mijn eerste toestel kwam van Ritel, daarna altijd naar Belcompany gegaan, totdat die werden overgenomen door Vodafone, daarna heb ik er nooit meer gekocht.

Zelf heb ik de Wileyfox Swift 2 X gehad, die had ook een kale Android, echter ik merkte dat er daar ook veel op ontbrak. Er was geen filemanager, geen gallery-app (beiden had de Acer daarvoor wel) enzovoorts. Nu kun je dergelijke apps via de play-store downloaden, maar ik vond de beste filemanager daar toch minder fijn als die van Acer (kwestie van gewoonte?) en meestal komt er toch ook weer extra reclame mee, waar je ook niet op zit te wachten.

De juiste balans vinden is in deze belangrijk voor zowel de fabrikant als voor de gebruiker.

Ik kijk dan ook een beetje naar de compleetheid en diversiteit van de telefoon en voor 719 euro krijg je mijns inziens minder dan bij een Oneplus 7T Pro. Maar I guess I am biased...

Daarnaast vind ik het een beetje "gek" dat een Pixel telefoon zo duur is voor een deels plastic telefoon met oninspirerend design, geen aparte dingetjes, geen extra werk aan de softwareskin (want het is al zo kaal als maar kan), geen superhelder scherm, geen telelens....ze hebben de Pixel 5 nu zelfs verder uitgekleed en nog steeds een hoge prijs. Niet eens de snelste CPU. Niet dat dat hoeft, maar andere fabrikanten, zoals Oneplus, hebben al die (duurdere) dingen/onderdelen wél en zij hebben een veel betere waar-voor-je-geld-gehalte, en de Pixel lijkt dan op een telefoon met "oude" onderdelen die leeft op vroegere glorie. Wat maakt een Pixel dan precies zo relatief duur? Of moet ik vragen: wat maakt de rest 'goedkoop'? Ik geloof niet dat Google zorgt voor een beter, meer ethisch productieproces en onderdelendelving dan anderen...
[/quote]
Dat is vreemd... Heb zelf een 7T (non-pro) en moet zeggen dat de foto kwaliteit gewoon erg goed is?
Ja, er zit verschil tussen de lenzen, in het donker kan je beter de reguliere gebruiken, maar dan nog is het voor een telefoon vrij goed. Het is zelfs voor DSLR-niveau van 10 jaar oud met stock lens goed te noemen.

Krijg regelmatig foto's per mail van iemand die een 7T pro gebruikt en ook dat is prima. Ja, je ziet minder resolutie komen uit de twee alt lenzen.
Maar deze plaatjes zijn beter dan die van een 4a 5G. En die gebruikt dezelfde 636 als deze nieuwe Pixel 5? En ik neem aan ook dezelfde google camera app.

Als ik met mijn broertje (met 4a 5G) ergens ben, laat hij mij de foto's met m'n 7T maken, omdat ze er beter uit komen...

Het enige wat de Google cam app echt heel erg veel beter doet is HDR. Dit is al jaren zo. Ze zijn daarin onverslagen. Dus ik wissel ook graag naar de Google cam indien ik die functionaliteit specifiek nodig heb.
Nu was het zo dat het eerste jaar na release de camera software nog niet echt top was. Altijd wat fijne ruis, kleurbalans die nog wel eens wisselde tussen foto's direct na elkaar genomen, HDR die halo's veroorzaakte. Dit was puur software, met de Google cam software was dit niet aan de orde. En het is al eind 2019 gefixt.
Echt wat een ruk redenatie. "Iemand ziet het niet want hij kijkt er niet naar".

Om je voorbeeld even te verbeteren:

Mijn moeder vind het goedkope 55 invh samsung scherm heel mooi beeld hebben. Maar ze vind mijn oled ook mooi beeld hebben omdat het haar geen ruk interesseert of dat der tv diepere zwart waarden heeft of niet.

Nee, niet iedereen is een Tweaker. Maar als je specifiek zoekt naar een goede camera en slechte ervaringen hebt met bijvoorbeeld oneplus, dan is het wel handig om in een review te kunnen lezen en hierdoor te weten dat dit mobieltje een stuk betere camera heeft.

Net zoals dat ik voor de pixel 5 heb gekozen omdat IK mooie foto's en een schone android ervaring wil.

Daarnaast gaf je in je reactie aan dat je de foto's met elkaar vergelijkt zonder te weten welke van welk toestel is. Nogmaals, dit is een verschil van dag en nacht en mijn vriendin (een leek wat betreft alles met een stekker) kon het verschil ook duidelijk zien. Simpele vraag van "welke vindt je mooier?" gaf een snel en duidelijk antwoord.
Ja, maar jij vergeleek een telefoon die toevallig een verschil met dag en nacht heeft van de toestellen die je had.
Dat was letterlijk de vergelijking waar je op reageerde:
In die prijsrange vind je de oneplus nord, jeweetwel, die telefoon die in tegenstelling tot deze pixel een erg slechte speaker heeft, geen ip rating, geen e-sim, geen draadloos laden, en veel slechtere camera's.
- Mid-range CPU, die royaal voorbij wordt gestreefd door zijn voorganger
- Antieke camera's, die ooit de beste fotos maakte door software truckage, maar inmiddels zijn ingehaald door de concurrentie
- Previous-gen storage
- Plastic behuizing
- Matige speakers

Dit zijn allemaal dingen waar ik helemaal geen moeite mee heb, sterker nog, ik ben er een voorstander van. Voor mij zou de Pixel 5 een perfecte telefoon zijn, maar zeker niet voor de prijs die Google ervoor vraagt.
De UFS 2.1 vind ik inderdaad echt een tegenvaller. Persoonlijk zou ik ook voor de oneplus 8t (600 euro) of s20 FE 5g (700 euro) gaan. Al denk ik dat je er weinig van merkt dat de cpu een 765g is. Is snel zat.

Echter, ik vind het een prima prijs voor de pixel 5, rond de 600 euro. Goedkoper had het natuurlijk sterker in de markt gezet ten opzichte van de concurrentie, maar als allround smartphone doet de pixel 5 eigenlijk alles ruim voldoende. Geen echt zwakke punten. Ze hadden wel echt agressief kunnen gaan met 500 euro, maar dan moeten de andere pixels ook weer cheaper... Lastig.
Maar waar kost deze telefoon dan 600 euro? Wat ik hier op Tweakers zie is de telefoon nog altijd 719 euro. Dat is toch significant meer. Ook even Googlen levert niet een prijs onder de 700 euro op.

Volgens mij kun je op dit moment voor dezelfde prijs de Oneplus 8 pro kopen. En dan lijkt me dat de betere keuze.
Deze telefoon is niet beschikbaar in Nederland, behalve via de grijze import. In Duitsland waar deze telefoon wel is uitgebracht betaal je 613 euro.
Ik zie toch echt €719 euro staan in de pricewatch...

Persoonlijk lijkt 500~550 mij meer een sweetspot, zeker gezien de hardware.

Maar of je dan alsnog de Pixel 5 zou moeten halen? Persoonlijk denk ik dat de Pixel 4a 5G meer z'n geld waard is, en hoewel deze alsnog "buiten de sweetspot" valt, verschil is klein genoeg om dat eventueel nog te negeren als je perce een Pixel telefoon wilt.

(Pixel 4a 5G komt qua specs erg overeen met de 5, daarom nam ik de normale 4a niet als een voorbeeld)
Pricewatch = grijze import van belsimpel. Ding is in duitsland 613 euro.
Op die manier kan ik ook, maar duidelijk was het niet in je comment.

Maar goed, it makes some sense now.

- knip - de rest toch maar wegknippen, ik was vergeten dat of ik nou gelijk had of niet met het volgende, deze mening niet gewaardeerd wordt op Tweakers.

[Reactie gewijzigd door Mizgala28 op 22 juli 2024 15:40]

Probleem is natuurlijk ook dat Google in hun eindeloze wijsheid ons landje te min vindt en het ding hier dus niet zelf aanbiedt. Daardoor staat alleen de opgeblazen prijs van een grijze importeur onder dit artikel en voor die prijs biedt hij echt te weinig. 600 vind ik nog steeds wat aan de dure kant, maar inderdaad geen 200-300 te duur.
Als we met grijze importeurs gaan werken kun je een mi10 krijgen voor €400. Pixel 5 episch gefaald.
Mooie telefoon, maar Google zit er natuurlijk helemaal naast met de prijsstelling.
Je kunt zoveel beters halen voor deze prijs. Wanneer het toestel 200-300 euro goedkoper was geweest, was het een no-brainer. Echter met deze prijs, mag je echt wel meer verwachten, zeker van Google, aangezien zij op allerlei andere manieren bijverdienen door hun gebruikers.
De Pixel serie is qua prijs sowieso nooit geslaagd. Er zijn in die prijsklasse altijd betere alternatieven en de Pixels hebben altijd weer een iets van een gebrek wat een grote dealbreaker kan zijn.

Ik verlang soms echt naar de Nexus tijdperk, dat waren smartphones voor een zachte prijs. De kwaliteit-prijsverhouding was prima en de designs waren in mijn ogen velen malen beter. Nu is de Pixel niks anders dan een dertien in een dozijn.

Samsung biedt daarnaast tegenwoordig ook voldoende ondersteuning, dus dat updatebeleid vind ik ook geen USP meer.
Niet alleen naar de specificaties kijken, maar vooral naar de totale ervaring. Waar de Pixel 5 met zijn mid-range SoC supersnel aanvoelt doen de meeste andere Android telefoons dat niet. Daarbij zit er een goed scherm in, draadloos laden en een prima camera. Daarbij vind ik de meerwaarde van stock Android niet te onderschatten, maar dat is natuurlijk persoonlijk. Heerlijk om niet meer geklooi te hebben met je Samsung account en je Google account...
Mooie telefoon, maar Google zit er natuurlijk helemaal naast met de prijsstelling.
Je kunt zoveel beters halen voor deze prijs. Wanneer het toestel 200-300 euro goedkoper was geweest, was het een no-brainer. Echter met deze prijs, mag je echt wel meer verwachten, zeker van Google, aangezien zij op allerlei andere manieren bijverdienen door hun gebruikers.
je betaald voor een bloatware vrije telefoon met lange update garantie. Dat kost ook geld. Bloatware levert gewoon geld op en drukt de prijs. Het is het een of het andere.
Een lange update garantie? En dat moet geld kosten? Dat hoort gewoon normaal te zijn. Bovendien gaf ik eerder aan dat Samsung ook al voor een lange tijd updates geeft tot 2 jaar of langer, ook op budget telefoons.

Bovendien kan je de meeste bloatware verwijderen of deactiveren.
Laatst kreeg de s6 en s7 nog een update!
https://www.galaxyclub.nl...xy-s7-en-galaxy-s6-in-nl/

[Reactie gewijzigd door raro007 op 22 juli 2024 15:40]

Haha...ja, dit dus!

En ben je een beetje goede Tweaker? Dan kan je relatief makkelijk de laatste Android opzetten en draait alles weer soepel (als je wel de goede ROM kiest) :)
Dat wist ik niet. Ik heb een S6 edge maar die update heb ik nog niet gehad, heb het net geprobeerd
Vreemd, ik krijg geen update met m'n S7, ook niet als ik manual check.
Update garantie van amper 3 jaar
Tsja, dat dit als een positief punt genoemd wordt vind ik verbazingwekkend.
Bloatware levert geld op? Je weet toch dat Google al jouw persoonlijke informatie gebruikt om via hun advertentiemodel bergen met geld te verdienen? Ben ik overigens niet op tegen, wanneer mensen liever 'gratis software' willen hebben.
Voor een toestel met mid-range specificaties en richting premium prijs betalen is niet gratis.
Jouw privacy is je blijkbaar niks waard, maar dat is bij een heleboel anderen gelukkig anders. Er worden trouwens heel enge spelletjes met jouw gegevens uitgehaald zoals jouw gedachten sturen zodat je nóg meer gaat kopen, maar ook je gedrag overall kunnen ze er mee beïnvloeden. Daar ben je zeker ook niet tegen in ruil voor gratis?
Bij Pixels moet je sowieso enkel de a-versie kopen.
de 4a 5G vind ik het ook niet echt waard.
Wat een geld... voor een matig toestel. Mijn S9 plus kan gelukkig nog prima mee, kostte me 440 euro en krijgt ook nog steeds updates...
Tja, een S9 kostte toen die uitgebracht werd 850 euro, dat is andere koek.

Maar je hebt wel een punt, het is op Android gebied al een paar jaar niet meer nodig om the latest and greatest hardware te hebben, zelfs een S8 voldoet nog anno nu.
Waarop baseer je dat het een matig toestel is? De pixel 5 werkt soepeler dan mijn oude oneplus 7T pro met de eeuwige random bugs en happeringen.
Dat is geen hardware issue maar software.
En wat maakt dat uit? Het is toch beiden onderdeel van het toestel en wat je ervoor betaald? Ik heb liever een toestel met "slechtere" hardware en goedwerkende software waardoor het geheel gewoon top werkt dan een toestel waarvan de hardware het beste van het best is maar niet soepel draait omdat de software kut is.
Omdat het hier ging over de updates.

Verder heb je gelijk, beter goede software en minder HW specs, maar het één hoeft het ander niet uit te sluiten!
De prijs voor de S9 plus was toen hij uit kwam 949 euro.
als ik kijk naar batterijduur van de oneplus nord dan vraag ik mij af wat die zo goed doen dat die 4 uur langer duurt.
batterij is ietsjes groter maar die heeft dan weer meer pixels.
dan is mijn gok batterij spaarstand?
of die kunnen de telefoon beter programmeren..
OnePlus gebruikt een heel agressief systeem waarmee achtergrond apps gekillt worden, ze staan op nummer 1 bij dontkillmyapp.com.
Dus eigenlijk moet tweakers nog een test doen met die setting om tot een conclusie te komen.
Oneplus is zeer agressief in het uitschakelen van apps in de achtergrond. Tot op het niveau waar vele apps niet correct functioneren. Hiervoor moet je de instellingen induiken en deze optimalisaties per app uitschakelen.

Zie ook: https://dontkillmyapp.com/
En alleen vanwege dat soort gezeik kan ik me voorstellen dat je gewoon stock Android wil hebben.
Kan zijn dat de optimalisatie beter is? Een test zou zijn met CPU-Z welke snelheid beide hebben bij afspelen van content e.d. en hoeveel processoren er belast worden. (Welke CPU governor instellingen er zijn gedaan)

Bovendien is ook nog het scherm groter bij de Nord en zoals je al aangaf de pixels zijn (iets) meer!

Als het OxygenOS systeem zuiniger is, dan is dit ook weer een faal punt van de Google Pixel.

[Reactie gewijzigd door Davidoff1976 op 22 juli 2024 15:40]

Symmetrische bezels, wat een rust voor het oog. Maar toch raar dat Google telefoons na een heel goed begin eigenlijk steeds een probleempje hebben. Doet me denken aan HTC.
Google heeft een paar jaar geleden HTC overgenomen. ;)
Het is een leuke telefoon, maar de prijs totaal niet waard. Ook al ben je een pixel fan, en dat ben ik ook, moet je toch gewoon eerlijk toegeven dat deze telefoon voor wat hij kan en doet veel te duur is. Dat hij niet in NL uitkomt en daarom voor e 719 !!! over de toonbank gaat, is toch wel van de zotte. We hebben het hier over een midrange toestel met technisch redelijke camera's (maar door de zeer goede software goede foto's maakt). Dan is prijs/kwaliteit verhouding toch helemaal zoek.
Dat is juist de reden dat hij zo duur is. Blijft jammer dat Google Nederland niet gewoon meeneemt. 630 EUR is een mooie prijs. Dat gezegd hebbende, hardware vind ik tegenwoordig echt een beetje een ingewikkeld argument. Uiteindelijk gaat het om de ervaring. Software is eigenlijk belangrijker (op camera en accuduur na). In mijn bescheiden mening dan he.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.