Door Chris Broesder

Redacteur mobile

Google Pixel 5 Review

Uitgekleed, maar niet uitgesloten

19-11-2020 • 06:00

190

Singlepage-opmaak

Camerahardware en -software

Toen de Nexus er nog was, hadden de toestellen in die lijn vaak één duidelijk minpunt ten opzichte van vaak duurdere smartphones: de camera. Zo was de Nexus 5 natuurlijk een van ons aller favorieten, maar je moest wel die matige camera voor lief nemen. Wellicht heeft Google gedacht: als we de belangrijkste elementen van een smartphone al heel aardig op orde hebben voor een prima prijs, wat kunnen we dan bereiken als we die camera ook nog eens zouden verheffen tot de elite?

Het antwoord: de Pixel-lijn. Google heeft zich zodanig op de camerasoftware gestort dat het de concurrentie volledig omver blies. Inmiddels is dit echter al de vierde generatie met dezelfde primaire camerasensor en zoals we al bij de Pixel 4a opmerkten, loopt de concurrentie inmiddels behoorlijk in op Google. Natuurlijk is de beeldbewerking nog altijd van het hoogste niveau, maar we zagen ook dat een Poco F2 Pro met de Google-camerasoftware vaak beelden met meer detail en minder ruis schiet. Ook de Pixel 5 heeft weer dezelfde IMX363-sensor van Sony. Dat is een relatief kleine sensor die dus ook relatief weinig licht opvangt. Een ander nadeel is dat een kleinere sensor minder achtergrondonscherpte biedt. We vragen onszelf nog steeds af wat Google met deze goede camerasoftware zou kunnen als een grotere sensor werd toegepast.

Toestel Pixel 5 Pixel 4 Pixel 4a
Primair 12,2Mp, f/1.7-lens, 77 graden, IMX363 12,2Mp, f/1.7-lens, 77 graden, IMX363 12,2Mp, f/1.7-lens, 77 graden, IMX363
Secundair Ultragroothoek, 16Mp, f/2.2-lens, 107 graden Tele, 16Mp, f/2.4-lens, 52 graden -
Frontcamera 8Mp, f/2.0, 83 graden 8Mp, f/2.0, 90 graden 8Mp, f/2.0, 83 graden

Het goede nieuws is dat er nu een ultragroothoekcamera is, al is dat ten koste gegaan van de telecamera. Opvallend is wel dat Google heeft gekozen voor een vrij kleine ultragroothoeklens, met een beeldhoek van 107 graden. De Samsung Galaxy S20 heeft 120 graden en de S20 FE heeft 123 graden, net als de OnePlus 8T. Ook de frontcamera heeft een vrij beperkte beeldhoek. Vanaf de Pixel 3, die een frontcamera met beeldhoek van 97 graden had, is hij naar 90 graden bij de Pixel 4 gegaan. Daar is nu 83 graden van over. Volgens Google is dat gedaan omdat het gat in het scherm anders groter zou moeten zijn.

Camera-app

In de camera-app zijn een paar dingen veranderd ten opzichte van vorig jaar. Zo kun je nu zonder een slider te gebruiken tussen de ultragroothoekcamera, de primaire en 2x digitale zoom schakelen. Ook is nu Night Sight mogelijk in de portretmodus. Een interessante functie in de portretmodus is dat je de belichting via Portrait Light achteraf kunt aanpassen. Je kunt met je vinger aanwijzen waar het licht vandaan komt. Dat hebben we nog niet op een ander toestel gezien.

Pixel 5 camera-appPixel 5 camera-appPixel 5 camera-appPixel 5 camera-appPixel 5 camera-appPixel 5 camera-appPixel 5 camera-appPixel 5 camera-app

In de videomodus zitten nu meerdere manieren om te stabiliseren. Met Standaardstabilisatie verwijder je kleine bewegingen. Met Vergrendeld kun je doen alsof je smartphone op een statief staat, dat is dus alleen voor statische opnames. Met de modus Actief wordt de stabilisatie geoptimaliseerd voor snelle actie. De laatste modus is Filmisch effect. Daarmee vertraag je een pan, bijvoorbeeld als je van links naar rechts filmt. Dat zijn interessante nieuwe modi, al zul je wel zelf bij elk shot moeten nadenken welke modus zich het beste leent voor het shot dat je gaat maken. Hieronder zie je een voorbeeld van de erg handige Filmisch effect-modus, waarmee je heel stabiele pans kunt maken.

Niet nieuw, maar wel fijn, zijn de dual exposure-controls. Daarmee kun je niet alleen de algehele belichting, maar ook de belichting van de donkere delen instellen. Ook prettig is dat je via Live HDR+ al ziet hoe de foto eruit zal zien, in plaats van na het schieten en verwerken van de foto. Dat verwerken duurt zoals we op de hardwarepagina al aankaartten langer door het gebrek aan een neural core en vermoedelijk ook door de middenklasse-soc. In de Google Foto's-app duurt het ook een tijdje voor je weer door je foto's heen kunt vegen nadat je er eentje hebt verwijderd. Dat zal niet aan de neural core liggen, maar de Pixel 4XL die we er continu naast hadden heeft hier totaal geen last van.