Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Chris Broesder

Redacteur mobile

Google Pixel 5 Review

Uitgekleed, maar niet uitgesloten

Conclusie

Het is makkelijk om deze uitgeklede Pixel 5 af te serveren op basis van de Pixel 4. De uitzondering is hier echter dat je het toestel dan vergelijkt met een high-end telefoon en dat is de Pixel 5 simpelweg niet. Toch moet het gezegd worden: de Pixel 5 is synthetisch gezien trager dan de Pixel 4. Het maken en verwerken van foto's duurt bijvoorbeeld langer. Dat is absoluut een minpunt als je zat te wachten op het nieuwe high-end vlaggenschip van Google. Ook is ervoor gekozen om de Soliradar en knijpfunctie achterwege te laten. Daar kunnen we echter wel mee leven. De gezichtsontgrendeling missen we meer, maar daar zullen de meningen over zijn verdeeld en bovendien zijn mondkapjes daarbij een belemmerende factor. Zo zijn er nog een paar dingen die je opwinding voor deze nieuwe Pixel-telefoon danig kunnen temperen.

Toch weten we ook dat er genoeg mensen zijn die vooral zitten te wachten op een Pixel die voor de juiste prijs simpelweg een heel goede Android-ervaring biedt en een dijk van een camera heeft. Dat heeft de Pixel 5 absoluut. Bovendien zit het met de prijs redelijk snor, al zijn er zeker telefoons die meer bieden voor minder. Er zijn echter geen telefoons die Android zo fijn draaien en daarbij ook als eerste upgrades krijgen, drie jaar lang. De camera van Google heeft niet meer de voorsprong die hij had, maar zeker in deze klasse zijn er nog steeds weinig telefoons die zulke goede foto's maken in elke situatie. Toch zijn we wel degelijk teleurgesteld over het feit dat Google niet een keer een grotere en nieuwere sensor in een Pixel zet en zo de concurrentie het nakijken geeft. Bovendien is de telelens jammer genoeg weggelaten.

Belangrijke misstappen van de Pixel 4 zijn gelukkig opgelost en dat is misschien wel belangrijker. Je kunt het scherm beter aflezen in de zon en de accuduur is er aanzienlijk op vooruit gegaan. Onder de streep is dit dan ook een Pixel die je in de praktijk een hele fijne smartphonebeleving zal geven, zeker als je even vergeet welke snufjes je allemaal mist ten opzichte van concurrenten of de Pixel 4. Als je dat belangrijk vindt, dan is dit zeker niet de telefoon voor jou. Als je deze Pixel echter voor een mooi bedrag kunt kopen en het gaat je vooral om de kernkwaliteiten van de Pixel-reeks, dan kunnen we hem zeker aanraden. Misschien komt hij wat saai over, maar de kern van deze uitgeklede Pixel klopt gewoon.

Pluspunten

  • Schone en vloeiende Android-ervaring met 90Hz
  • Drie jaar lang snelle updates en upgrades
  • Goede camera

Minpunten

  • Matige prijsspecificatieverhouding
  • Veel weggelaten ten opzichte van Pixel 4
  • Vooralsnog geen 5G in Nederland

Getest

Google Pixel 5 Groen

Prijs bij publicatie: € 629,-

Vanaf € 739,-

Vergelijk prijzen

Bekijk alle uitvoeringen (2)

  • Pixel 5 zwart
  • Pixel 5 groen

Laagste prijzen voor: Google Pixel 5 Zwart
WinkelBeoordeling PrijsTotaal 

Belsimpel

Score: 4 (331)

€ 718,-

€ 718,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 718,-
Pakketpost losse hardware € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 718,-
Bekijk

Mobiel.nl

Score: 4.5 (129)

€ 719,-

€ 719,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 719,-
Pakketpost € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 719,-
Bekijk

Laagste prijzen voor: Google Pixel 5 Groen
WinkelBeoordeling PrijsTotaal 

Belsimpel

Score: 4 (331)

€ 739,-

€ 739,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 739,-
Pakketpost losse hardware € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 739,-
Bekijk

Reacties (189)

Wijzig sortering
De Pixel 5 ondersteund geen 5G op de Nederlandse netwerken. Dat zou mijn inziens onderdeel moeten uitmaken van de conclusie en benoemd moeten worden in het rijtje van nadelen.
Is dat omdat er geen hardware ondersteuning is en dit nooit kan werken, of is het wachten op een update vanuit Google, of dat hij wordt gewhitelist door de provider?

EDIT:
Ik ben geen expert op dit gebied, maar ik probeer toch maar even wat op te zoeken. Verbeter mij als ik ergens naast zit.

De 5G wordt verzorgd door de Qualcomm Snapdragon X52 Modem van de SD765G. Die ondersteund 5G DSS, mmWave en sub-6 GHz.
https://www.qualcomm.com/...n-765g-5g-mobile-platform

Ook op de Pixel support pagina noemen ze ondersteuning voor DSS, mmWave en sub-6 GHz.
https://support.google.com/pixelphone/answer/10082009

Even een voorbeeld voor 5G van Vodafone, dat is als het goed is op basis van DSS op band 3 (1800MHz). De Pixel 5 heeft die band gewoon.
https://antennekaart.nl/b...in-een-deel-van-nederland

Je zou zeggen dat er dus hardwarematig geen beperking is voor het ondersteunen van 5G met een Pixel 5 op het 5G netwerk van Vodafone als voorbeeld. Toch zeggen gebruikers dat ze geen 5G ontvangen op hun toestel.
https://forum.vodafone.nl...-5g-google-pixel-5-302648

De reactie is dat je waarschijnlijk dus moet wachten tot de provider het toestel whitelist, en zo toegang verleent aan hun 5G netwerk. In het geval van de Pixel 5, die officieel niet verkrijgbaar is in Nederland, is dit dus niet geïnitieerd door de fabrikant (Google), dus zullen gebruikers dit zelf denk ik moeten gaan aankaarten bij de providers.

[Reactie gewijzigd door Zenjol op 19 november 2020 13:24]

De enige reden is inderdaad dat Google het toestel niet in NL verkoopt en niet dat het hardwarematig niet mogelijk is.
Voor zo ver ik heb kunnen onderzoeken is het simpelweg een kwestie van whitelisten. Er is wel degelijk 5G ondersteuning te zien als je in de instellingen kijkt.
Toch vreemd. In diverse landen in Europa werkt de pixel 5 wel op het 5G netwerk van Vodafone maar in Nederland niet. op de Vodafone community site zeggen ze er wel een ticket voor te hebben en op info van Google wachten.
Ik zou toch willen weten waarom ze niet bij hen duitse collega's aankloppen.
Klopt, bij Vodafone loopt er inderdaad een ticket. Ik vond je het vreemd, maar het zal een reden hebben.
Dat lijkt me een hardware aspect. Volgens mij moet het modem goed afgesteld worden op de frequenties in Nederland, en uiteraard zal dat iets betekenen voor de software die bij de modem-chip hoort.
Eh het is er al lang hoor https://antennekaart.nl/kaart/5g

Alleen stand alone is er nog niet, maar dat gaat niet lang meer duren (KPN heeft dat al bevestigd). Dat mmWave er nog niet snel is betekent niet dat '5G' er niet is.
Goed punt, ik zal het even nadrukkelijker vermelden.
Blijft toch wel bijzonder. Dat 3 jaar lang (snelle) updates tegenwoordig al een pluspunt is. Daar kom je met veel andere producten (laat staan andere sectoren) niet mee weg. Ik hoop echt dat de EU met een wet gaat komen waar dit minimaal 5 jaar gaat worden voor elke telefoon, stuk beter voor de planeet wmb.
Eens, dat is geen voordeel, dat is een schande.

"Google streeft naar eenvoud."

Ja, zo zijn we er twintig jaar geleden ook ingestonken. Google (de zoekmachine) was zo clean en zo strak en werkte zo goed. Veel fijner dan al die andere zoekpaginas destijds zoals Altavista en Yahoo die vol met banners en rommel en andere drukte zaten, volledig gebloat met reclame. Nee, het fijne van Google was juist dat de UX zo lekker clean was en je niet zo door ads verstikt werd.

Fate, it seems, is not without a sense of irony.
Duckduckgo 🙂👍🏼👍🏼
Het is duidelijk dat de mopperkonten hier nog nooit een Pixel in hun handen hebben gehad.
UX gaat boven hardware. Maar blijf je vooral blindstaren op de allernieuwste hardware. Het is de fijnste Android experience die je zult meemaken.
Prijs in Nederland is inderdaad wat hoog. Daar laat Google de bal wel liggen. Grijze import is niet ideaal.
Had alleen gehoopt dat ze de camera's wat hadden verbeterd, hoewel ze nog steeds tot de beste en mooiste foto's behoren. Ik kan hem iedereen aanraden, en het is echt een plaatje om te zien. Met name de groene uitvoering.
Ik heb het toestel besteld in Duitsland en dan kreeg je voor €615 de Pixel 5 en een Bose QC-35II (na registratie) en dat is in mijn ogen een goede deal voor een stock Android toestel met een OLED scherm.

De Pixel 5 wordt door mijn vrouw gebruikt en ik gebruik zelf een iPhone 11 pro, maar in het dagelijks gebruik is de Pixel 5 zeker zo vlot en vloeiend als een iPhone 11 pro die bijna 2x zoveel kost. Daarbij is het toestel heerlijk licht en ligt het ook erg prettig in de hand. Die radar mist werkelijk niemand en die knijpfunctie kan je ook prima zonder.

Foto's maken op de iPhone 11 gaat inderdaad sneller, maar ook de Pixel 5 is rap genoeg, tenzij je 10fps wilt schieten. Kwaliteit van de foto's vind ik vergelijkbaar met de 11 pro, waarbij die laatste bij inzoomen iets meer detail heeft. Heel veel scheelt het niet en ook de 11 pro vind ik al gauw onbruikbaar bij 3x zoom (of meer).

Het enige dat ik echt mis op de Pixel 5 is Apple Pay en Face ID. Natuurlijk heeft die toestel Google Pay, maar daar heb je niets aan in Nederland. Ook Face ID vind ik veel fijner dan een fingerprint (had ik niet verwacht), maar op Android heb ik nog nooit een echt fijne Face ID gezien en dan viel ik toch weer terug naar fingerprint.

Gamen doe ik niet en dan is de SoC van de Pixel 5 meer dan voldoende. Ook de accuduur is in de praktijk meer dan een dag en (mits dat niet teveel terugloopt) ook ruim voldoende. Bij de Pixel 5 vind ik de value-for-money een stuk beter dan bij de iPhone.

Ook vind ik Android op veel vlakken prettiger dan iOS, maar dat is nogal subjectief. De reden dat ik voor een iPhone ben gegaan was dat ik stock Android wou en de accu van de Pixel 4 voor mij echt een dealbreaker was.
Over Apple Pay vs Google Pay: met een Android kun je toch gewoon met elke bank overal via NFC betalen?
Apple Pay werkt zoveel eenvoudiger dan Android met NFC. Geen gedoe met mPIN code en niet-werkende terminals. Ik heb een hele tijd de Rabo Wallet gebruikt i.c.m. NFC, maar ik vond het zo onhandig dat ik later altijd maar weer mijn bankpasje gebruikte. Sinds Apple Pay neem ik de bankpas niet eens meer mee. Nog nooit gehad dat Apple Pay niet werkte...
Ik heb sinds de testfase van ABN (september 2016, dus ruim 4 jaar geleden) bijna uitsluitend met m'n telefoon betaald in winkels. Dat gaat voor 99+% van de tijd goed, een heel enkele keer moet je 'm opnieuw tegen de terminal houden omdat er iets misging met het uitlezen (dit zie ik Apple Watch betalers ook wel eens moeten doen). Ik hoef geen app op te starten, geen pincode in te voeren - enkel boven een bepaald bedrag, maar dat heb ik juist graag. Gewoon het scherm aanzetten en klaar.

Twee jaar geleden overgestapt naar ASN, en daar tot op de dag van vandaag dezelfde vlekkeloze, zeer eenvoudige ervaring gehad.

[Reactie gewijzigd door Tuktop op 20 november 2020 11:31]

Ik gebruikte het met mijn Samsung Galaxy S8 i.c.m. de Rabo Wallet en dat ging toch erg vaak fout. Apple Watch vind ik juist zeer onprettig. Ik heb het horloge om mijn linkerarm en dan moet je hele spastische bewegingen maken om die aan de zijkant te doen. Telefoon is veel fijner...

Ik dacht trouwens dat ABN er mee gestopt was: nieuws: ABN Amro stopt met Android Wallet wegens te weinig gebruikers

[Reactie gewijzigd door BugBoy op 20 november 2020 12:20]

Zo te zien kun je op met Android betalen met ING, Rabogank, ASN, SNS, Regiobank en Bunq.
Met Apple Pay is dat ABN, Bunq, ING, N26, Openbank, Rabobank, Revolut.

Iets andere selectie dus.
Met een pincode boven een bepaald bedrag. Dat is niet hetzelfde als Apple Pay. Het is in feite hetzelfde als contactloos betalen met een pinpas. Inferieur dus.
Nou ja, pincode is een groot woord. Vinger tegen de fingerprint scanner :)
Kun je bij Apple Pay zonder een enkele handeling te verrichten grotere bedragen betalen in de winkel, zonder extra beveiliging? Dat lijkt me niet wenselijk.

Hoe dan ook, in het dagelijks gebruik (met name supermarkt in mijn geval) zie ik niet hoe het sneller/gemakkelijker kan dan uitsluitend vinger op de scanner leggen en betalen.

[Reactie gewijzigd door Tuktop op 21 november 2020 15:21]

Helemaal mee eens, heb de zwarte uitvoering maar eveneens erg content. :)
Prijs in Nederland is inderdaad wat hoog. Daar laat Google de bal wel liggen. Grijze import is niet ideaal.
De review schrijft; De prijs is in elk geval omlaag gegaan, al is ook de Pixel 5 weer niet officieel te koop in Nederland.
Ook de Pixel earbuds komen niet naar Nederland. Wat mij betreft einde oefening Google.
Zou graag een willen gebruiken, maar ze komen niet met een sd kaart slot. Voor de rest een Google toestel heeft veel voordelen.
Er zijn waarlijk honderden launchers die je op je telefoon kunt gooien voor minder dan €700.
Software-ervaring is subjectief he ;). De softwareskin is gelukkig licht, wat goed is voor de snelheid, maar ik ben zelf helemaal geen van de apps van Google zelf, dus de ervaring voor mij gaat dan weer verschrikkelijk zijn, vrees ik 😅.

Maar voor veel mensen kan dit toestel zeker veel bieden! Ik hoor ook dat de 3a bijvoorbeeld heel goed bevalt. Ze zijn zeker op de goede weg, alleen is het zonde dat de toestellen hier zo heel slecht verkrijgbaar zijn
Ik heb de Pixel 5 een tijdje geleden gekocht en over het algemeen is het een prima telefoon. Ik merk weinig van de tragere soc, het scherm ziet er mooi uit en de batterijduur is erg goed.

Komende van een iPhone zijn er echter wel wat puntjes die me wat tegenstaan bij de Pixel (t.o.v. de iPhone):
- De camera is erg goed, maar het weglaten van een 2x zoom maakt een groter verschil dan ik gedacht zou hebben. Ik heb weliswaar liever een ultrawide, maar toch merk ik dat foto's met lichte zoom op een telefoon met 2x zoom een stuk mooier zijn.
- Sommige native Google apps werken simpelweg beter op de iPhone dan op de Pixel. Dat klinkt wellicht raar, maar in Google Home op Android zijn de routines bijvoorbeeld opeens onvindbaar, werkt face merge niet goed (als je een tweede gezicht met de zelfde naam toevoegt dan 'merged' hij de gezichten niet, maar maakt hij een nieuwe persoon met dezelfde naam aan). Op iPhone werkt dit wel naar verwachting.
- Google heeft een hoop nuttige features ingebouwd, zoals adaptive battery saver, waarmee hij let op welke apps je veel gebruikt en daarvan het achtergrond verbruik vermindert. Klinkt ideaal, maar in de praktijk merk ik dat dit soort zaken steeds meer schuren met de optimale werking van de telefoon. Met regelmaat komen notificaties vertraagd binnen, wat erg hinderlijk is.
- De ondersteuning van de Pixel in Nederland simpelweg nog niet optimaal. Met mijn vodafone abonnement heb ik namelijk nog geen RCS en ook 5G is bij mij nog nooit aangesprongen (beide werken wel op de iPhone). Daarnaast is Google Pay weliswaar zojuist uitgekomen in NL, maar het is nog steeds erg beperkt.
- De support van de Google store is op z'n zachtst gezegd belabberd. Vorig jaar had ik een Pixel 4 besteld en wegens de slechte batterij teruggestuurd. Google heeft toen bevestigd dat ze mijn retour ontvangen hadden, maar zijn het pakket in hun eigen warehouse kwijtgeraakt. Ik heb (letterlijk) meer dan 5 uur (en een stuk of 8 keer) met ze moeten bellen om mijn geld terug te krijgen. Dit jaar werd mijn Pixel 5 order zonder enige reden gecancelled en heb ik hem bij CarPhoneWarehouse moeten halen.

Er zijn nog meer minpunten (en uiteraard ook veel pluspunten). Doel van mijn post is om aan te geven waar mensen die een overstap vanaf de iPhone overwegen rekening mee kunnen houden.
Had jij de telefoons beiden in Nederland (belsimpel ) of in Duitsland gekocht? En wat is carphonewarehouse?

[Reactie gewijzigd door andre51 op 19 november 2020 12:25]

Ik heb ze beide uit de UK. Carphonewarehouse is het Britse bedrijf van wat vroeger in nederland 'the phone house' was.
Het toestel heeft wel een wilde lens.
Als je de camera app open en voor de 0.6 zoom kies.
Ik ben er anders erg content mee.
Mijn Pixel 3 zijn ze ook bij retourneren kwijtgeraakt in een warehouse, ik had hem zelfs verzekerd verzonden met PostNL. Meer dan een half jaar later heb ik vanuit rechtsbijstand een groot deel van mijn geld terug gekregen want google support hielp me totaal niet verder. Ik werd weer helemaal boos toen ik las dat dit jou ook overkomen is.
Ik vraag me met name af waar Google nou heen wil. Ik zie gewoon geen strategie. Het is net alsof ze iedere keer even samen gaan zitten verzinnen wat ze nu weer gaan doen. Microsoft en Apple willen het beste maken qua hardware en schalen dan vervolgens wat naar beneden met specs om ook betaalbare modellen te hebben. Hetzelfde zie je ook bij Samsung. High end voor veel en langzaam uitkleden voor minder waarbij "waar voor je geld" bij alledrie een grote rol speelt.

Google wil vernieuwend zijn maar doet dat vervolgens eigenlijk niet dan komt er weer een basis model met features die hem weer te duur maken en op de volgende versie niet te vinden zijn. Als eerste updates en dat maar liefst drie jaar lang zegt meer over de deplorabele staat van software ondersteuning en de telefoon markt en de focus op nieuwe modellen dan dat het een onderscheidend iets is.

In deze klasse kun je van alles kiezen op basis van wat de één net wel heeft en de ander net niet en ik zie de meerwaarde van Google in deze markt niet.

Misschien gebruiken ze hem wel om informatie te verzamelen hoe Android gebruikt wordt? De pixel gebruiker als onderzoeksgroep....

[Reactie gewijzigd door gaskabouter op 19 november 2020 09:54]

Simpel toch, ze hebben gemerkt dat ze het aan de high-end kant met high-end prijzen niet redden tegen Samsung etc. De 3a was echter erg succesvol, dus gaan ze nu op mid-range zitten!

Wel zijn de verschillen tussen de 4A, 4A 5G en de 5 eigenlijk niet onderscheidend genoeg, er is niet héél veel keus nu.
Mooie telefoon, maar Google zit er natuurlijk helemaal naast met de prijsstelling.
Je kunt zoveel beters halen voor deze prijs. Wanneer het toestel 200-300 euro goedkoper was geweest, was het een no-brainer. Echter met deze prijs, mag je echt wel meer verwachten, zeker van Google, aangezien zij op allerlei andere manieren bijverdienen door hun gebruikers.
200-300 euro goedkoper...? Dan is ie 329 - 429. In die prijsrange vind je de oneplus nord, jeweetwel, die telefoon die in tegenstelling tot deze pixel een erg slechte speaker heeft, geen ip rating, geen e-sim, geen draadloos laden, en veel slechtere camera's. Of de iphone se, met de heel zwakke accuduur, veel slechter scherm, slechtere camera. Oh wacht die is 444 euro voor 64gb, duurder dan zelfs.

Rond de 600 euro vind ik prima voor deze telefoon. En dat kost ie bij launch. Natuurlijk was het een no-brainer voor de helft van wat ie nu kost. Maar dat is als zeggen: ja de ford focus is een no brainer c segment wagen als ie 12k kost.

[Reactie gewijzigd door Ruw ER op 19 november 2020 07:05]

'en veel slechtere camera's.'

Ik durf te wedden dat je het nog geen eens ziet bij normale omstandigheden als je foto's maakt en je vergelijkt de foto's met elkaar (als je niet weet welke foto is geschoten van welke telefoon)
Nou laat ik dan gewoon simpelweg de reacties van vrienden en familie nemen op de foto's van mijn Pixel 5 en die van mijn vrouw OnePlus Nord.

Zonder te weten van de toestellen waren de reacties duidelijk dat de foto's van mij mooier, scherper en beter waren. En dat is ook te begrijpen, want als je de verschillen ziet :D Die zijn echt enorm.

Het is ook niet erg, want het prijsverschil is heel erg groot, want mijn vrouw heeft maar 341 betaald via T-Mobiel en ik net even over de 600. Al kreeg ik er dan een hoofdtelefoon bij die ik graag wilde, dat maakte de telefoon helemaal enorm value.

Het is jammer dat die niet gewoon normaal in Nederland is te krijgen voor de Europese, dat maakt het wel een twijfelachtige keuze.

Ik zou persoonlijk denk dat 550~575 een nette prijs is, dus dat die iets te hoog staat.

Het is hoe dan ook verder echt een hele fijne telefoon.
Vind het fijn om te lezen dat je er erg tevreden mee bent, maar prioriteiten ligt bij iedereen anders.

Ik vind dat mijn Galaxy S20 ook mooie foto's maakt, maar dat vond ik ook van de Galaxy S8 plus.

Even buiten beschouwing gelaten met de trucjes m.b.t. telelens, macro lens, etc etc
Ik heb hem ook via de Duitse pre order besteld (mijn buurman heeft een winkel in Duitsland waar ik hem kon laten leveren). Maar ik heb de koptelefoon van mij doorverkocht aan een vriend voor 100 euro, waardoor de prijs toch op 513 uitkomt, wat ik zelf een hele nette prijs vind voor de pixel.
Nou laat ik dan gewoon simpelweg de reacties van vrienden en familie nemen op de foto's van mijn Pixel 5 en die van mijn vrouw OnePlus Nord.
Dat doet google Goed, alleen vergeet niet dat het allemaal kunstmatig is. Op papier heeft de OnePlus Nord een betere camera. Enkel door software weet Google betere foto's te maken. In dat opzicht zou je dan net zo goed voor de Google Pixel 4a kunnen gaan.

Zelf ben ik ook voor de Nord gegaan. Qua snelheid en scherm doet deze bijna niet onder de Google Pixel 5. Ik hoop dat ik door middel van Gcam: https://forum.xda-develop...cam-oneplus-nord-t4137529 toch nog betere foto's er uit kan persen.
Het is echt wel een verschil hoor.

Check dit maar eens: https://www.dxomark.com/category/smartphone-reviews/ daarnaast qua software doet Google het gewoon het beste. Maakt met mindere camera alsnog betere foto's dan telefoons met een veel betere camera dat is gewoon een feit... Als Google er dan nog eens een veel betere camera indoet. Dan garandeer ik je dat iedereen omvergeblazen wordt.

Waarom google geen betere opstelling gebruikt voor hun camera is mij alsnog wel een grote raadsel. Geld is het zeker niet, want dat hebben ze. Denk dat ze de telefoon tak minder serieus nemen??

[Reactie gewijzigd door theduke1989 op 19 november 2020 09:37]

Ik durf zeker te wedden van wel. Ik heb mijn oneplus 7T pro verkocht om de pixel 5 te kunnen kopen. Waarom? Ik heb voor de oneplus 7T pro de pixel 4 gehad maar ben daar van af geweken wegens de baggere batterij ondanks dat ik wel graag een pixel wilde.

Ik dacht dat de oneplus 7T pro degelijke foto's maakte, maar het verschil tussen dat toestel en de pixel 5 die ik nu heb is echt ENORM.
Ik ben fotograaf, en ik kan me geen enkel scenario voorstellen waarin ik mijn Oneplus 7T Pro zou verkopen om een Google Pixel te kopen, maar goed, ik heb dan ook de instelling dat ik écht goeie foto's met mijn 6D maak en niet met mijn OP7TPro.
Het enige wat ik fijn zou vinden aan de Pixel is het platte scherm en het kleinere formaat. Ik zou daarentegen zelf altijd kiezen voor een telelens ipv ultra wide angle, ookal is die wide angle erg goed.
Ja, de Oneplus heeft in enkele gevallen vaak wat te cartoonachtige post-processing, maar de diversiteit aan camera's zou ik dan niet willen inleveren; ik geloof meteen dat de main cam van de Pixel betere plaatjes schiet, maar ik denk dat het ook ligt aan de toepassing ervan. Ik gebruik het alleen op mijn telefoon en om via Signal wat te sturen. Ik ga het nooit op mijn PC bekijken en editen e.d. Het zijn snapshots en op dit kleine schermpje zijn de Oneplus 7T Pro foto's echt meer dan voldoende. Af en toe via Lightroom Mobile wat bijschaven, maar that's it. Dat zou ik bij de Pixel foto's ook doen. Mij is het in ieder geval geen 739 euro waard. Het argument "ja maar kale android", waar ik voorstander van ben, is achteraf voor mij ook niet meer zo belangrijk, omdat OxygenOS al bijna stock android is, en retehandige toevoeginkjes heeft.
Ik kijk dan ook een beetje naar de compleetheid en diversiteit van de telefoon en voor 719 euro krijg je mijns inziens minder dan bij een Oneplus 7T Pro. Maar I guess I am biased...

Daarnaast vind ik het een beetje "gek" dat een Pixel telefoon zo duur is voor een deels plastic telefoon met oninspirerend design, geen aparte dingetjes, geen extra werk aan de softwareskin (want het is al zo kaal als maar kan), geen superhelder scherm, geen telelens....ze hebben de Pixel 5 nu zelfs verder uitgekleed en nog steeds een hoge prijs. Niet eens de snelste CPU. Niet dat dat hoeft, maar andere fabrikanten, zoals Oneplus, hebben al die (duurdere) dingen/onderdelen wél en zij hebben een veel betere waar-voor-je-geld-gehalte, en de Pixel lijkt dan op een telefoon met "oude" onderdelen die leeft op vroegere glorie. Wat maakt een Pixel dan precies zo relatief duur? Of moet ik vragen: wat maakt de rest 'goedkoop'? Ik geloof niet dat Google zorgt voor een beter, meer ethisch productieproces en onderdelendelving dan anderen...

[Reactie gewijzigd door Deathchant op 19 november 2020 09:49]

Ze willen Apple nadoen denk ik? Al is het verschil dat je met Apple wel kwaliteit krijgt en mooi toestel!
Beetje flauw, Apple is 2x zo duur en zeker niet 2x zo mooi/kwalitatief.
Flauw? Vind de Apple telefoon echt wel kwaliteit, dat ze twee keer zo duur zijn is ook omdat je twee keer zoveel krijgt (ben geen Apple fan overigens maar Samsung Android fan)

Ze zijn wel 'te duur' kan wel wat goedkoper, maar ze zijn ook waarde vast en dat zegt ook wel wat.

Alleen voor een hele goede camera maar voor een lelijke kale (ook qua software) telefoon, ga ik echt geen 500+ euro neertellen.

Daar heb ik een Xiaomi Mi 10T Pro met super camera's (100 megapixel) met zeer mooi beeld, en super snelle hardware voor, en uiteraard een pracht van een toestel.

Kom je aan met je plastic Pixel 5 van 600 euro. Ja, maar hij maakt mooie foto's. Ben benieuwd wat het verschil is met de Xiaomi Mi 10T Pro bijvoorbeeld?
Apple maakt wel leuke hardware, maar het is echt veel te duur voor wat je krijgt, prijs-kwaliteitsgewijs kan je beter Android nemen. Neem bijvoorbeeld maar eens de SE: 720p, LCD, outdated design, slechte accuduur, camera middenmoot (overdag schiet die mooie plaatjes, in de avond uit zichzelf niet)... En dan hebben we de 11, ook weer met een scherm dat bij toestellen van 300 euro bij Android heel veel beter is... De 12 gaat dan weer beter met goede schermen, maar weer een dip in de accuduur, plus tov de concurrentie weinig cameramogelijkheden als je niet naar de pro gaat. Ze leveren wel weer kleine telefoons, dat is wel erg prettig!

Apple heeft wel de vloeiendste software.experience en de langste updatecyclus, maar de prijzen zijn echt belachelijk 😅. Gelukkig dalen Androidapparaten sneller in prijs, want ook 1200 euro daarvoor is het echt niet waatd. En de waardevastheid heeft ool te maken met de updates, want een iPhone 7 uit 2016 is ook nog te koop voor 500 euro, kan je beter een nieuwe Pixel kopen.
Om even verder in te gaan waarom ik de oneplus heb ingeruild.

In vergelijking met de stock android valt oOS toch wel tegen. Ja er zitten kleine handige features in, maar ook regelmatig liep ik tegen bugs (denk aan happeringen en UI die ineens niet goed werkte) en dergelijke aan wat gewoon ronduit irritant was.


Daarnaast is de batterijduur van de pixel 5 een flink stuk beter in mijn ervaring, gaat ruim anderhalve dag mee ten opzichte van de 7T pro die rond 7 uur savonds toch wel op zijn kantjes liep (7 uur sochtends van de stekker af).

Ook vind ik de feel van de pixel 5 echt ideaal. Iemand vergeleek het met het gevoel van een eierschaal. Het ligt soepel in de hand maar is ook niet zo glad dat het wegglijdt wat ik met de 7T pro glazen achterkant wel had.

En het huis staat vol met smart home apparatuur + google home's en dat werkt gewoon ideaal met de pixel (power button inhouden voor 2 sec en je hebt toegang tot alles).

Ik moet eerlijk toegeven dat de 7T pro bij mij ook wel een impulse aankoop was na de 5T die ik had. Maar hij viel me toch wel wat tegen. Enige wat ik ECHT een pluspunt vond vergeleken met de pixel 5 is toch wel de pop-up camera. Jammer dat die niet meer terugkomt.

Ohja, en ik heb de pixel net over de grens opgehaald voor 613 :p in combi met de bose QC 35 ii (die ik nog graag wilde halen) was dat wel een koopje.
Ik zou daarentegen zelf altijd kiezen voor een telelens ipv ultra wide angle, ookal is die wide angle erg goed.
Als ik moest kiezen, eerder de ultrawide, maar nu toestellen steeds meer camera's krijgen, zou ik toch gaan voor een model dat ook die telelens heeft. Als mijn dochter ging afzwemmen, dan bleek met inzoomen op mijn huidige toestel, de LG G6, die geen telelens heeft, dat de beeldkwaliteit zelfs op een klein scherm onbruikbaar was. Met de 80-210 was het bereik wel voldoende (al is 80mm op aps-c al wel te lang), maar mijn d-slr heeft geen video.
..., maar goed, ik heb dan ook de instelling dat ik écht goeie foto's met mijn 6D maak en niet met mijn OP7TPro.
Handligging van een telefoon is ook niet goed. In feite moet je altijd twee handen gebruiken, één om de telefoon vast te houden, de andere om de opname te activeren. Ik heb al diverse keren gehad, dat ik, om de goede uitkadering te krijgen, maar één hand kan gebruiken en het ding niet stabiel kan houden of dat het bijna uit mijn handen valt.

Maar als ik echt goede foto's wil hebben, dan gaat ook de d-slr aan de kant en schiet ik op film, ofwel 35mm, ofwel 6×6.

[qoute]Het argument "ja maar kale android", waar ik voorstander van ben, is achteraf voor mij ook niet meer zo belangrijk, omdat OxygenOS al bijna stock android is, en retehandige toevoeginkjes heeft.[/quote]
De vraag naar kaal is gekomen door de vele bloatware die fabrikanten op toestellen zetten, Samsung was daar kampioen in met Touchwiz, echter ook Oppo, Asus, Acer en Wiko scoren (scoorden voor sommige) hierop heel slecht. De eerste stap om dat te elimineren is al om alleereerst geen toestel te kopen via een telecomprovider. Mijn eerste toestel kwam van Ritel, daarna altijd naar Belcompany gegaan, totdat die werden overgenomen door Vodafone, daarna heb ik er nooit meer gekocht.

Zelf heb ik de Wileyfox Swift 2 X gehad, die had ook een kale Android, echter ik merkte dat er daar ook veel op ontbrak. Er was geen filemanager, geen gallery-app (beiden had de Acer daarvoor wel) enzovoorts. Nu kun je dergelijke apps via de play-store downloaden, maar ik vond de beste filemanager daar toch minder fijn als die van Acer (kwestie van gewoonte?) en meestal komt er toch ook weer extra reclame mee, waar je ook niet op zit te wachten.

De juiste balans vinden is in deze belangrijk voor zowel de fabrikant als voor de gebruiker.

Ik kijk dan ook een beetje naar de compleetheid en diversiteit van de telefoon en voor 719 euro krijg je mijns inziens minder dan bij een Oneplus 7T Pro. Maar I guess I am biased...

Daarnaast vind ik het een beetje "gek" dat een Pixel telefoon zo duur is voor een deels plastic telefoon met oninspirerend design, geen aparte dingetjes, geen extra werk aan de softwareskin (want het is al zo kaal als maar kan), geen superhelder scherm, geen telelens....ze hebben de Pixel 5 nu zelfs verder uitgekleed en nog steeds een hoge prijs. Niet eens de snelste CPU. Niet dat dat hoeft, maar andere fabrikanten, zoals Oneplus, hebben al die (duurdere) dingen/onderdelen wél en zij hebben een veel betere waar-voor-je-geld-gehalte, en de Pixel lijkt dan op een telefoon met "oude" onderdelen die leeft op vroegere glorie. Wat maakt een Pixel dan precies zo relatief duur? Of moet ik vragen: wat maakt de rest 'goedkoop'? Ik geloof niet dat Google zorgt voor een beter, meer ethisch productieproces en onderdelendelving dan anderen...
[/quote]
Dat is vreemd... Heb zelf een 7T (non-pro) en moet zeggen dat de foto kwaliteit gewoon erg goed is?
Ja, er zit verschil tussen de lenzen, in het donker kan je beter de reguliere gebruiken, maar dan nog is het voor een telefoon vrij goed. Het is zelfs voor DSLR-niveau van 10 jaar oud met stock lens goed te noemen.

Krijg regelmatig foto's per mail van iemand die een 7T pro gebruikt en ook dat is prima. Ja, je ziet minder resolutie komen uit de twee alt lenzen.
Maar deze plaatjes zijn beter dan die van een 4a 5G. En die gebruikt dezelfde 636 als deze nieuwe Pixel 5? En ik neem aan ook dezelfde google camera app.

Als ik met mijn broertje (met 4a 5G) ergens ben, laat hij mij de foto's met m'n 7T maken, omdat ze er beter uit komen...

Het enige wat de Google cam app echt heel erg veel beter doet is HDR. Dit is al jaren zo. Ze zijn daarin onverslagen. Dus ik wissel ook graag naar de Google cam indien ik die functionaliteit specifiek nodig heb.
Nu was het zo dat het eerste jaar na release de camera software nog niet echt top was. Altijd wat fijne ruis, kleurbalans die nog wel eens wisselde tussen foto's direct na elkaar genomen, HDR die halo's veroorzaakte. Dit was puur software, met de Google cam software was dit niet aan de orde. En het is al eind 2019 gefixt.
Echt wat een ruk redenatie. "Iemand ziet het niet want hij kijkt er niet naar".

Om je voorbeeld even te verbeteren:

Mijn moeder vind het goedkope 55 invh samsung scherm heel mooi beeld hebben. Maar ze vind mijn oled ook mooi beeld hebben omdat het haar geen ruk interesseert of dat der tv diepere zwart waarden heeft of niet.

Nee, niet iedereen is een Tweaker. Maar als je specifiek zoekt naar een goede camera en slechte ervaringen hebt met bijvoorbeeld oneplus, dan is het wel handig om in een review te kunnen lezen en hierdoor te weten dat dit mobieltje een stuk betere camera heeft.

Net zoals dat ik voor de pixel 5 heb gekozen omdat IK mooie foto's en een schone android ervaring wil.

Daarnaast gaf je in je reactie aan dat je de foto's met elkaar vergelijkt zonder te weten welke van welk toestel is. Nogmaals, dit is een verschil van dag en nacht en mijn vriendin (een leek wat betreft alles met een stekker) kon het verschil ook duidelijk zien. Simpele vraag van "welke vindt je mooier?" gaf een snel en duidelijk antwoord.
Ja, maar jij vergeleek een telefoon die toevallig een verschil met dag en nacht heeft van de toestellen die je had.
Dat was letterlijk de vergelijking waar je op reageerde:
In die prijsrange vind je de oneplus nord, jeweetwel, die telefoon die in tegenstelling tot deze pixel een erg slechte speaker heeft, geen ip rating, geen e-sim, geen draadloos laden, en veel slechtere camera's.
- Mid-range CPU, die royaal voorbij wordt gestreefd door zijn voorganger
- Antieke camera's, die ooit de beste fotos maakte door software truckage, maar inmiddels zijn ingehaald door de concurrentie
- Previous-gen storage
- Plastic behuizing
- Matige speakers

Dit zijn allemaal dingen waar ik helemaal geen moeite mee heb, sterker nog, ik ben er een voorstander van. Voor mij zou de Pixel 5 een perfecte telefoon zijn, maar zeker niet voor de prijs die Google ervoor vraagt.
De UFS 2.1 vind ik inderdaad echt een tegenvaller. Persoonlijk zou ik ook voor de oneplus 8t (600 euro) of s20 FE 5g (700 euro) gaan. Al denk ik dat je er weinig van merkt dat de cpu een 765g is. Is snel zat.

Echter, ik vind het een prima prijs voor de pixel 5, rond de 600 euro. Goedkoper had het natuurlijk sterker in de markt gezet ten opzichte van de concurrentie, maar als allround smartphone doet de pixel 5 eigenlijk alles ruim voldoende. Geen echt zwakke punten. Ze hadden wel echt agressief kunnen gaan met 500 euro, maar dan moeten de andere pixels ook weer cheaper... Lastig.
Maar waar kost deze telefoon dan 600 euro? Wat ik hier op Tweakers zie is de telefoon nog altijd 719 euro. Dat is toch significant meer. Ook even Googlen levert niet een prijs onder de 700 euro op.

Volgens mij kun je op dit moment voor dezelfde prijs de Oneplus 8 pro kopen. En dan lijkt me dat de betere keuze.
Deze telefoon is niet beschikbaar in Nederland, behalve via de grijze import. In Duitsland waar deze telefoon wel is uitgebracht betaal je 613 euro.
Ik zie toch echt €719 euro staan in de pricewatch...

Persoonlijk lijkt 500~550 mij meer een sweetspot, zeker gezien de hardware.

Maar of je dan alsnog de Pixel 5 zou moeten halen? Persoonlijk denk ik dat de Pixel 4a 5G meer z'n geld waard is, en hoewel deze alsnog "buiten de sweetspot" valt, verschil is klein genoeg om dat eventueel nog te negeren als je perce een Pixel telefoon wilt.

(Pixel 4a 5G komt qua specs erg overeen met de 5, daarom nam ik de normale 4a niet als een voorbeeld)
Pricewatch = grijze import van belsimpel. Ding is in duitsland 613 euro.
Op die manier kan ik ook, maar duidelijk was het niet in je comment.

Maar goed, it makes some sense now.

- knip - de rest toch maar wegknippen, ik was vergeten dat of ik nou gelijk had of niet met het volgende, deze mening niet gewaardeerd wordt op Tweakers.

[Reactie gewijzigd door Mizgala28 op 19 november 2020 11:43]

Probleem is natuurlijk ook dat Google in hun eindeloze wijsheid ons landje te min vindt en het ding hier dus niet zelf aanbiedt. Daardoor staat alleen de opgeblazen prijs van een grijze importeur onder dit artikel en voor die prijs biedt hij echt te weinig. 600 vind ik nog steeds wat aan de dure kant, maar inderdaad geen 200-300 te duur.
Als we met grijze importeurs gaan werken kun je een mi10 krijgen voor €400. Pixel 5 episch gefaald.
Mooie telefoon, maar Google zit er natuurlijk helemaal naast met de prijsstelling.
Je kunt zoveel beters halen voor deze prijs. Wanneer het toestel 200-300 euro goedkoper was geweest, was het een no-brainer. Echter met deze prijs, mag je echt wel meer verwachten, zeker van Google, aangezien zij op allerlei andere manieren bijverdienen door hun gebruikers.
De Pixel serie is qua prijs sowieso nooit geslaagd. Er zijn in die prijsklasse altijd betere alternatieven en de Pixels hebben altijd weer een iets van een gebrek wat een grote dealbreaker kan zijn.

Ik verlang soms echt naar de Nexus tijdperk, dat waren smartphones voor een zachte prijs. De kwaliteit-prijsverhouding was prima en de designs waren in mijn ogen velen malen beter. Nu is de Pixel niks anders dan een dertien in een dozijn.

Samsung biedt daarnaast tegenwoordig ook voldoende ondersteuning, dus dat updatebeleid vind ik ook geen USP meer.
Niet alleen naar de specificaties kijken, maar vooral naar de totale ervaring. Waar de Pixel 5 met zijn mid-range SoC supersnel aanvoelt doen de meeste andere Android telefoons dat niet. Daarbij zit er een goed scherm in, draadloos laden en een prima camera. Daarbij vind ik de meerwaarde van stock Android niet te onderschatten, maar dat is natuurlijk persoonlijk. Heerlijk om niet meer geklooi te hebben met je Samsung account en je Google account...
Mooie telefoon, maar Google zit er natuurlijk helemaal naast met de prijsstelling.
Je kunt zoveel beters halen voor deze prijs. Wanneer het toestel 200-300 euro goedkoper was geweest, was het een no-brainer. Echter met deze prijs, mag je echt wel meer verwachten, zeker van Google, aangezien zij op allerlei andere manieren bijverdienen door hun gebruikers.
je betaald voor een bloatware vrije telefoon met lange update garantie. Dat kost ook geld. Bloatware levert gewoon geld op en drukt de prijs. Het is het een of het andere.
Een lange update garantie? En dat moet geld kosten? Dat hoort gewoon normaal te zijn. Bovendien gaf ik eerder aan dat Samsung ook al voor een lange tijd updates geeft tot 2 jaar of langer, ook op budget telefoons.

Bovendien kan je de meeste bloatware verwijderen of deactiveren.
Laatst kreeg de s6 en s7 nog een update!
https://www.galaxyclub.nl...xy-s7-en-galaxy-s6-in-nl/

[Reactie gewijzigd door raro007 op 19 november 2020 07:37]

Haha...ja, dit dus!

En ben je een beetje goede Tweaker? Dan kan je relatief makkelijk de laatste Android opzetten en draait alles weer soepel (als je wel de goede ROM kiest) :)
Dat wist ik niet. Ik heb een S6 edge maar die update heb ik nog niet gehad, heb het net geprobeerd
Vreemd, ik krijg geen update met m'n S7, ook niet als ik manual check.
Update garantie van amper 3 jaar
Tsja, dat dit als een positief punt genoemd wordt vind ik verbazingwekkend.
Bloatware levert geld op? Je weet toch dat Google al jouw persoonlijke informatie gebruikt om via hun advertentiemodel bergen met geld te verdienen? Ben ik overigens niet op tegen, wanneer mensen liever 'gratis software' willen hebben.
Voor een toestel met mid-range specificaties en richting premium prijs betalen is niet gratis.
Jouw privacy is je blijkbaar niks waard, maar dat is bij een heleboel anderen gelukkig anders. Er worden trouwens heel enge spelletjes met jouw gegevens uitgehaald zoals jouw gedachten sturen zodat je nóg meer gaat kopen, maar ook je gedrag overall kunnen ze er mee beïnvloeden. Daar ben je zeker ook niet tegen in ruil voor gratis?
Bij Pixels moet je sowieso enkel de a-versie kopen.
de 4a 5G vind ik het ook niet echt waard.
Wat een geld... voor een matig toestel. Mijn S9 plus kan gelukkig nog prima mee, kostte me 440 euro en krijgt ook nog steeds updates...
Tja, een S9 kostte toen die uitgebracht werd 850 euro, dat is andere koek.

Maar je hebt wel een punt, het is op Android gebied al een paar jaar niet meer nodig om the latest and greatest hardware te hebben, zelfs een S8 voldoet nog anno nu.
Waarop baseer je dat het een matig toestel is? De pixel 5 werkt soepeler dan mijn oude oneplus 7T pro met de eeuwige random bugs en happeringen.
Dat is geen hardware issue maar software.
En wat maakt dat uit? Het is toch beiden onderdeel van het toestel en wat je ervoor betaald? Ik heb liever een toestel met "slechtere" hardware en goedwerkende software waardoor het geheel gewoon top werkt dan een toestel waarvan de hardware het beste van het best is maar niet soepel draait omdat de software kut is.
Omdat het hier ging over de updates.

Verder heb je gelijk, beter goede software en minder HW specs, maar het één hoeft het ander niet uit te sluiten!
De prijs voor de S9 plus was toen hij uit kwam 949 euro.
als ik kijk naar batterijduur van de oneplus nord dan vraag ik mij af wat die zo goed doen dat die 4 uur langer duurt.
batterij is ietsjes groter maar die heeft dan weer meer pixels.
dan is mijn gok batterij spaarstand?
of die kunnen de telefoon beter programmeren..
OnePlus gebruikt een heel agressief systeem waarmee achtergrond apps gekillt worden, ze staan op nummer 1 bij dontkillmyapp.com.
Dus eigenlijk moet tweakers nog een test doen met die setting om tot een conclusie te komen.
Oneplus is zeer agressief in het uitschakelen van apps in de achtergrond. Tot op het niveau waar vele apps niet correct functioneren. Hiervoor moet je de instellingen induiken en deze optimalisaties per app uitschakelen.

Zie ook: https://dontkillmyapp.com/
En alleen vanwege dat soort gezeik kan ik me voorstellen dat je gewoon stock Android wil hebben.
Kan zijn dat de optimalisatie beter is? Een test zou zijn met CPU-Z welke snelheid beide hebben bij afspelen van content e.d. en hoeveel processoren er belast worden. (Welke CPU governor instellingen er zijn gedaan)

Bovendien is ook nog het scherm groter bij de Nord en zoals je al aangaf de pixels zijn (iets) meer!

Als het OxygenOS systeem zuiniger is, dan is dit ook weer een faal punt van de Google Pixel.

[Reactie gewijzigd door Davidoff1976 op 19 november 2020 07:11]

Symmetrische bezels, wat een rust voor het oog. Maar toch raar dat Google telefoons na een heel goed begin eigenlijk steeds een probleempje hebben. Doet me denken aan HTC.
Google heeft een paar jaar geleden HTC overgenomen. ;)
Het is een leuke telefoon, maar de prijs totaal niet waard. Ook al ben je een pixel fan, en dat ben ik ook, moet je toch gewoon eerlijk toegeven dat deze telefoon voor wat hij kan en doet veel te duur is. Dat hij niet in NL uitkomt en daarom voor e 719 !!! over de toonbank gaat, is toch wel van de zotte. We hebben het hier over een midrange toestel met technisch redelijke camera's (maar door de zeer goede software goede foto's maakt). Dan is prijs/kwaliteit verhouding toch helemaal zoek.
Dat is juist de reden dat hij zo duur is. Blijft jammer dat Google Nederland niet gewoon meeneemt. 630 EUR is een mooie prijs. Dat gezegd hebbende, hardware vind ik tegenwoordig echt een beetje een ingewikkeld argument. Uiteindelijk gaat het om de ervaring. Software is eigenlijk belangrijker (op camera en accuduur na). In mijn bescheiden mening dan he.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn


Apple iPhone 12 Microsoft Xbox Series X LG CX Google Pixel 5 Black Friday 2020 Samsung Galaxy S20 4G Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2020 Hosting door True