Google brengt enkele Pixel 5- en 4a-functies naar Pixel 3-smartphones en nieuwer

Google brengt enkele Pixel 5-functies naar oudere Pixel-toestellen, waaronder extreme battery saver en adaptive charging. Deze functies komen met de december-update beschikbaar voor de Pixel 3-, Pixel 3a- en Pixel 4-smartphones en hun XL-varianten.

Onder de functies die worden overgebracht naar de Pixel 3 en nieuwe, valt onder andere extreme battery saver. Deze functie pauzeert 'non-essentiële' apps en schakelt zaken als bluetooth, wifi en andere functies uit. Ook krijgen alle Pixel-smartphones die de december 2020-update ontvangen adaptive charging. Daarmee wordt de laadtijd van de smartphone in kwestie aangepast, wat accuslijtage moet verminderen.

'Hold for Me' komt ook beschikbaar voor oudere Pixel-toestellen vanaf de Pixel 3, hoewel die functie vooralsnog alleen beschikbaar is in de VS. Met Hold for Me neemt de Google Assistent tijdelijk een telefoongesprek over wanneer een gebruiker in de wacht wordt gezet door een bedrijf. De digitale assistent wacht dan namens de gebruiker en geeft een melding wanneer een medewerker aan de lijn komt.

Google introduceert daarnaast enkele nieuwe functies, die exclusief uitkomen voor de Pixel 4a- en Pixel 5-toestellen. Zo komt het bedrijf met adaptive sound. Google introduceerde deze functie eerder al in zijn draadloze Pixel Buds-oordoppen, maar voegt de feature nu toe aan de geïntegreerde speaker van zijn meest recente Pixel-smartphones. Hiermee worden de microfoons van het toestel gebruikt om naar omgevingsgeluid te luisteren. Aan de hand daarvan worden de equalizer-instellingen van de speaker aangepast, wat de geluidskwaliteit volgens Google zou verbeteren.

De gps-nauwkeurigheid van de Pixel 4a-telefoons en de Pixel 5 wordt volgens Google ook verbeterd in de nieuwe update. Pixel-gebruikers kunnen met de update daarnaast hun scherm delen in Duo-videogesprekken, mits de telefoons zijn verbonden met wifi of 5G. De beeldbewerker in de Google Photos-app wordt ook vernieuwd, en krijgt enkele nieuwe bewerkingsopties voor Pixel 4a- en Pixel 5-telefoons.

Google, Disney en Lucas Arts komen verder met een AR-app die gebaseerd is op The Mandalorian, hoewel deze alleen werkt op Pixel-toestellen met 5G-ondersteuning. Pixel 3-telefoons en nieuwer krijgen wel enkele nieuwe Mandalorian-achtergronden. Een 'Now Playing'-functie is ook nieuw, en herkent automatisch alle muzieknummers die worden afgespeeld op een telefoon en slaat deze op in een los overzicht. Deze kunnen vervolgens geëxporteerd worden naar een afspeellijst in YouTube Music.

Door Daan van Monsjou

Nieuwsredacteur

07-12-2020 • 21:02

39

Reacties (39)

39
39
16
2
0
22
Wijzig sortering
Het ontbreekt Google volgens mij aan visie over waar ze heen willen met de pixel. Geen show case of topmodellen. Functies die komen en weer gaan zoals die radar. Ik vind het een beetje treurig als je grootste voordeel je software is. Laat ze dan weer samen met echte telefoonboeren een topmodel of iets met uitstekende prijs kwaliteit verhouding?

Het zijn op zich prima toestellen maar gewoon niet onderscheidend en dan kunnen ze er ook ineens weer de stekker uittrekken zoals ze dat wel vaker doen.
Ik vind het een beetje treurig als je grootste voordeel je software is.
Vind het meer treurig als je grootse voordeel je hardware is, het gaat uiteindelijk om de ervaring en daar heb je goeie software voor nodig, hardware is minder belangrijk dat bewijst de Pixel5 met zijn midrange soc
Ik ga geen €200 extra betalen voor goede software dus blijft het bij Xiaomi voor mij.
en dus kies je (mogelijkerwijs) voor een slechter product met tragere updates en minder features.

Ik denk dat een bedrijf als Apple wel heeft laten zien dat je in de top van meest verkochte en best gereviewde telefoons kunt komen met hooguit midrange hardware, het is al jaren bekend dat de Soc's in iphones nauwelijk beter zijn dan midranges (snapdragon 6xx) en ruimschoots minder zijn dan highend (sd 8xx) chips. Hoe je de rest van het iOS ecosysteem ook beziet (en ik ben er ook niet bepaald over te spreken), dát punt staat in ieder geval.
Minder belangrijk? Het is allebei even belangrijk! Goede hardware+slechte software = waardeloos, net zoals slechte hardware+goede software...
De vraag is natuurlijk waarom de software van Google beter is. Maken de fabrikanten met hun Skins en bloatware alles minder? Of houdt Google optimalisaties voor zichzelf?
De vraag is natuurlijk waarom de software van Google beter is.
Natuurlijk niet. Veel is een kwestie van smaak. Sommigen vinden (en vonden) Apple beter, anderen vonden (en vinden) dat van Windows 8 Phone of Windows 10 Mobile en daarvoor van BB10, maar naarmate de laatste drie langer hun laatste update hebben gehad, wordt de vergelijking natuurlijk steeds schever omdat de discontinued OSsen niet meer met de tijd meegaan.
Maken de fabrikanten met hun Skins en bloatware alles minder?
Veelal wel.
- HTC had in den beginne een USP met hun skins en software, maar raakte dat gelijdelijk kwijt.
- Samsung was berucht vanwege de niet verwijderbare bloatware, hun TouchWiz interface en Bixby zoekmachine. Edge UX en Grace UX werden door sommigen gewaardeerd en door velen ook niet. TouchWiz is gestript, hernoemd naar Samsung Experience en heet nu One UI. De huidige interface, One UI zou minder bloated moeten zijn, maar is het ook werkelijk zo?
- Huawei en Honor's EMUI kent liefhebbers, maar is dusdanig anders dat het voor velen ook problematisch is. Android Authority schrijft;"Arguably this is a contender for worst UI design.", veelzeggend.
- Xiaomi’s MIUI kent ook liefhebbers, maar is dus ook zodanig anders dat het voor velen ook problematisch is. Android Authority schrijft "iOS-inspired design is an acquired taste.".
- Wiko's UI is een drama.
Of houdt Google optimalisaties voor zichzelf?
Bepaalde blijkbaar wel. Een van de Pixels had dacht ik een geoptimaliseerde camera-app en die kon niet op andere toestellen met dezelfde hardware-camera geïnstalleerd worden (en vreemd genoeg op enkele andere toestellen met een andere camera weer wel, maar enkel via sideloading).
Toch zal dat laatste niet de hoofdreden zijn, de Pixels zijn toch een nevenactiviteit voor Google.

[Reactie gewijzigd door BeosBeing op 23 juli 2024 06:14]

Is het dat ze zelf geen visie hebben voor de Pixel-lijn, of spreekt de visie jou niet aan?

De visie die met de Pixel 4a en 5 is ingezet voor mij vrij duidelijk. Er wordt ingezet op een goede smartphone-ervaring voor een redelijke prijs, maar op een wat andere manier dan de meeste andere fabrikanten die dit ondernemen. In plaats van een zo snel mogelijke SoC of de beste camera binnen het budget, verzamelt Google hardware bij elkaar die niet per sé toonaangevend is, maar wel op zijn minst voldoet, voor elk onderdeel in de telefoon. Dat wordt in een compact jasje gezet met degelijke bouwkwaliteit, en de overige verbetering in de ervaring zit hem in de software, waar dan ook een gedeelte van het budget heen gaat. Als voorbeeld; als Gcam de foto's van nagenoeg elke android-smartphone verbetert ten opzichte van de standaard, dan betekent dat er echt wel een flink budget is geweest voor de ontwikkeling hiervan. Het is namelijk niet zo dat andere fabrikanten hier niets in investeren, of dat zo veel slechter kunnen dan Google. Dan mag deze feature wat mij betreft best wel wat kosten. Het maakt me dan ook niet uit wat de sensor is die er achter zit; het is het resultaat waar het om gaat.

In feite lijkt het een beetje op Apple. Google focust in vergelijking daarmee wat minder op de high-end, en blijft daarmee ook uit het vaarwater van de high-end android smartphones. Ja, wellicht dat de hardware wat minder kost als je iets vergelijkbaars bij Samsung koopt. Met de Pixel krijg je echter wel een stuk zekerheid en extra aandacht voor de gebruikerservaring ervoor terug. Google's visie daarin moet bij je passen, maar er is zeker markt voor.
Daar heb je misschien wel gelijk in. Ik vind dat ze allemaal een flag ship moeten hebben maar dat hoeft eigenlijk niet. Zeker niet omdat het qua prijs tegenwoordig in het hoge segment nergens meer over gaat.
Alleen is het natuurlijk wél wat frappant dat Google een high-end Chromebook aanbiedt waar bijna niemand op zit te wachten, maar geen high-end Pixel-telefoon waar iets meer vraag naar is... Of high-end nodig is is zeker weten discutabel, maar raar is het wel.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 23 juli 2024 06:14]

Ja en wat ik eigenlijk ook niet goed snap is waarom de ervaring op een pixel beter zou zijn?

Verkloten de andere fabrikanten het dan met bloatware? Of houdt Google optimalisaties voor zichzelf? Of is de ervaring subjectief beter omdat het nu eenmaal een pixel is en je dat ook verwacht?
Stekker uit trekken is een standaard google opmerking, maar als je kijkt naar betaalde functies of lijnen valt dat nog best mee (of ze zijn overgegaan in andere applicaties).
De Solar radar komt bijvoorbeeld weer terug in andere producten (nieuwe thermostaat geloof ik). Ik denk dat er vaak een functie getest wordt en dat dan bekeken wordt of het toegevoegde waarde heeft. Sommige gimmicks blijken erg niche of minder relevant, andere worden doorgezet. Ik denk dat Google met de gebruikerservaring wel echt een selling point heeft.
Maar niet altijd. Zie bijv. Picasa vs Google Foto's: beide hadden/hebben betaalde opties, maar toch is Google Foto's nog steeds niet op het niveau waar Picasa ooit was. Dus nee, niet alles/alle functies komt/komen altijd terug.
Ik heb zelf de pixel 5, maar ik vind het toch wel top om te zien dat google niet de oude pixels laat vallen nu de nieuwe er zijn en de features gewoon (al zij het later) ook op de oude toestellen komen. Geeft me wel vertrouwen in de pixel 5.
De gps-nauwkeurigheid van de Pixel 4a-telefoons en de Pixel 5 wordt volgens Google ook verbeterd in de nieuwe update.
Ik vraag mij alleen wel af wat hier het idee achter is. Ik gebruik regelmatig google maps en heb tot nu toe echt nul problemen gehad met GPS.
Het idee is dat in gebieden met veel/hoge bebouwing, het gps signaal vaak niet rechtstreeks van de satelliet naar je telefoon gaat, maar gereflecteerd wordt via deze gebouwen.
Dat zorgt voor een iets langere tijd dat het signaal onderweg is wat weer voor een afwijking zorgt in de positie die je telefoon berekent.

Google heeft nu 3D data van bepaalde plekken, waarmee ze die reflecties kunnen voorspellen en compenseren, waardoor je positie dus accurater bepaald wordt.

Betekent wel dat deze functie alleen maar op bepaalde plekken beschikbaar is (zal vast uitbreiden), maar het idee erachter is natuurlijk wel top.

https://android-developer...ccuracy-for-your.html?m=1
Je locatie weten om je locatie te verbeteren. Doe dat een paar keer en je hoeft er niet eens meer heen om er te zijn.
Ik vraag mij alleen wel af wat hier het idee achter is. Ik gebruik regelmatig google maps en heb tot nu toe echt nul problemen gehad met GPS.
Zie deze link, heeft zo te zien meer te maken met dichtbebouwde gebieden waar verbeteringen plaatsvinden.
Daarstraks met Waze dacht mijn pixel 4a ook even dat ik een zijstraat was ingedraaid.
Aan de andere kant is dit vrij marktconform. Huawei, Xiaomi, Samsung en sommige andere merken hebben alle genoemde features ook en rollen die ook uit op toestellen ouder dan de Pixel 3.
Genoeg bedrijven die simpelweg zeggen "oh je wilt de nieuwste features? Koop maar het nieuwste toestel".
Leuk. Maar ik zit met mijn Pixel 4a nog steeds op de (inmiddels met rood aangegeven) play system security update van 1 sept. 2020, terwijl er een security update van november zou moeten zijn. Ben ik de enige met deze "achterstand"?
Pixel 5 hier. Play update staat op september. Software update op november.
Aha, net een update gekregen:
Security: december 5
Play systems: october 1

Is het gek dat de Play systems in december van sept-> okt update?
Even gecheckt, bij mij ook september bij de google play systeem update, maar de android beveiligingsupdate staat 5 november. Als dat bij jou ook is ben je up to date volgens mij.

Edit: krijg de december update "as we speak" binnen

[Reactie gewijzigd door Ht87 op 23 juli 2024 06:14]

Pixel 3a, sinds vandaag 5 december versie.
5 november staat er bij mij,

Inderdaad nu december update beschikbaar

[Reactie gewijzigd door kizke op 23 juli 2024 06:14]

Had eigenlijk geen klagen over de nauwkeurigheid van de GPS op dit moment, maar als het nog nauwkeuriger kan hoor je mij niet klagen. Ben erg te spreken over de Pixel 5 als toestel, stock Android is echt een groot pluspunt voor mij.

Hopelijk kiest Google snel voor een release in de Benelux van toekomstige Pixel modellen. Ze zouden wat mij betreft makkelijker beschikbaar moeten zijn.
Eens. Ben een grote Pixel fan maar het is toch wel vervelend dat de enige opties zijn veel betalen of importeren en dealen met moeilijkere garantie :(
Blij mee, vooral de adaptive charging is top. Heb zelf de 4XL en die optie vind ik essentieel voor smartphones die je snachts oplaadt. Ondersteuning is zoals altijd top geregeld!
Ik zou het fijn vinden als ze de nieuwe WiFi features default uitzetten, zodra je met een (nieuwe) WiFi verbindt, gaat je telefoon continu het MAC adres veranderen. Daarnaast staat standaard Google DNS servers ingesteld. En een Wifi power save feature waardoor je, als je je scherm aandoet, altijd op 4G zal zitten en hij dan eerst met wifi gaat verbinden.

Op de Pixel 1 geen last hiervan, met Android 10. Gek genoeg werkt wifi sowieso stuk trager op de Pixel 4a.. maar volgens mij is dat een fabrieks issue van de tel die ik heb gekregen..
Komt ook adaptive charging. Feature die ik toch miste na mijn overstap van Sony
Hold for me klinkt handig. Maar alleen beschikbaar op pixels en in de VS.
Ik heb zelf een Pixel 4 XL gehad, en ben overgestapt op OnePlus 8T. De hoofdreden was dat de Pixeltoestellen niet in de Benelux te krijgen zijn, en dat mijn provider daarom een aantal features zoals VOLTE en VOWIFI niet aanbiedt voor die toestellen. Als Google de Pixels officieel in de Benelux verkoopt, én als er terug een echt flagship uitkomt, is er kans dat ze me terug zien als klant. Anders echt niet.
Op mijn Pixel 3a werkt bellen over wifi gewoon. Niet dat ik er een heel goed gevoel bij heb, verbinding maken lijkt hier niet altijd goed te gaan als hij via wifi wil bellen.

Maar het lijkt dus meer een keuze van jou provider dan een daadwerkelijke beperking. Afgezien dat ik ook graag mijn volgende Pixel in Nederland zou willen aanschaffen.
Ik woon in België en mijn provider is Proximus. (En ben niet van plan dit te wijzigen :) )
Ik heb een Pixel 4 XL en geen enkele problemen. Mijn provider is KPN. Zelf heb ik ook getwijfeld tussen een OnePlus, maar naar mijn mening ben je beter af met een pixel. Al zou ik persoonlijk niet een overstap naar de Pixel 5 als upgrade ervaren denk ik, maar dat terzijde.
Grote update voor een maandelijkse: 157 mb op mijn Pixel 3. Normaal liggen ze volgens mij rond de 10 a 20 mb.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.